Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    13. ஸத்³த⁴ம்மப்பதிரூபகஸுத்தவண்ணனா

    13. Saddhammappatirūpakasuttavaṇṇanā

    156. தேரஸமே அஞ்ஞாய ஸண்ட²ஹிங்ஸூதி அரஹத்தே பதிட்ட²ஹிங்ஸு. ஸத்³த⁴ம்மப்பதிரூபகந்தி த்³வே ஸத்³த⁴ம்மப்பதிரூபகானி அதி⁴க³மஸத்³த⁴ம்மப்பதிரூபகஞ்ச பரியத்திஸத்³த⁴ம்மப்பதிரூபகஞ்ச. தத்த² –

    156. Terasame aññāya saṇṭhahiṃsūti arahatte patiṭṭhahiṃsu. Saddhammappatirūpakanti dve saddhammappatirūpakāni adhigamasaddhammappatirūpakañca pariyattisaddhammappatirūpakañca. Tattha –

    ‘‘ஓபா⁴ஸே சேவ ஞாணே ச, பீதியா ச விகம்பதி;

    ‘‘Obhāse ceva ñāṇe ca, pītiyā ca vikampati;

    பஸ்ஸத்³தி⁴யா ஸுகே² சேவ, யேஹி சித்தங் பவேத⁴தி.

    Passaddhiyā sukhe ceva, yehi cittaṃ pavedhati.

    ‘‘அதி⁴மொக்கே² ச பக்³கா³ஹே, உபட்டா²னே ச கம்பதி;

    ‘‘Adhimokkhe ca paggāhe, upaṭṭhāne ca kampati;

    உபெக்கா²வஜ்ஜனாய சேவ, உபெக்கா²ய ச நிகந்தியா.

    Upekkhāvajjanāya ceva, upekkhāya ca nikantiyā.

    ‘‘இமானி த³ஸ டா²னானி, பஞ்ஞா யஸ்ஸ பரிசிதா;

    ‘‘Imāni dasa ṭhānāni, paññā yassa paricitā;

    த⁴ம்முத்³த⁴ச்சகுஸலோ ஹோதி, ந ச ஸம்மோஹ க³ச்ச²தீ’’தி. (படி॰ ம॰ 2.7); –

    Dhammuddhaccakusalo hoti, na ca sammoha gacchatī’’ti. (paṭi. ma. 2.7); –

    இத³ங் விபஸ்ஸனாஞாணஸ்ஸ உபக்கிலேஸஜாதங் அதி⁴க³மஸத்³த⁴ம்மப்பதிரூபகங் நாம. திஸ்ஸோ பன ஸங்கீ³தியோ அனாருள்ஹங் தா⁴துகதா² ஆரம்மணகதா² அஸுப⁴கதா² ஞாணவத்து²கதா² விஜ்ஜாகரண்ட³கோதி இமேஹி பஞ்சஹி கதா²வத்தூ²ஹி பரிபா³ஹிரங் கு³ள்ஹவினயங் கு³ள்ஹவெஸ்ஸந்தரங் கு³ள்ஹமஹோஸத⁴ங் வண்ணபிடகங் அங்கு³லிமாலபிடகங் ரட்ட²பாலக³ஜ்ஜிதங் ஆளவகக³ஜ்ஜிதங் வேத³ல்லபிடகந்தி அபு³த்³த⁴வசனங் பரியத்திஸத்³த⁴ம்மப்பதிரூபகங் நாம.

    Idaṃ vipassanāñāṇassa upakkilesajātaṃ adhigamasaddhammappatirūpakaṃ nāma. Tisso pana saṅgītiyo anāruḷhaṃ dhātukathā ārammaṇakathā asubhakathā ñāṇavatthukathā vijjākaraṇḍakoti imehi pañcahi kathāvatthūhi paribāhiraṃ guḷhavinayaṃ guḷhavessantaraṃ guḷhamahosadhaṃ vaṇṇapiṭakaṃ aṅgulimālapiṭakaṃ raṭṭhapālagajjitaṃ āḷavakagajjitaṃ vedallapiṭakanti abuddhavacanaṃ pariyattisaddhammappatirūpakaṃ nāma.

    ஜாதரூபப்பதிரூபகந்தி ஸுவண்ணரஸவிதா⁴னங் ஆரகூடமயங் ஸுவண்ணவண்ணங் ஆப⁴ரணஜாதங். ச²ணகாலேஸு ஹி மனுஸ்ஸா ‘‘ஆப⁴ரணப⁴ண்ட³கங் க³ண்ஹிஸ்ஸாமா’’தி ஆபணங் க³ச்ச²ந்தி. அத² நே ஆபணிகா ஏவங் வத³ந்தி, ‘‘ஸசே தும்ஹே ஆப⁴ரணத்தி²கா, இமானி க³ண்ஹத². இமானி ஹி க⁴னானி சேவ வண்ணவந்தானி ச அப்பக்³கா⁴னி சா’’தி. தே தேஸங் ஸுத்வா, ‘‘காரணங் இமே வத³ந்தி, இமானி பிளந்தி⁴த்வா ஸக்கா நக்க²த்தங் கீளிதுங், ஸோப⁴ந்தி சேவ அப்பக்³கா⁴னி சா’’தி தானி க³ஹெத்வா க³ச்ச²ந்தி. ஸுவண்ணப⁴ண்ட³ங் அவிக்கியமானங் நித³ஹித்வா ட²பேதப்³ப³ங் ஹோதி. ஏவங் தங் ஜாதரூபப்பதிரூபகே உப்பன்னே அந்தரதா⁴யதி நாம.

    Jātarūpappatirūpakanti suvaṇṇarasavidhānaṃ ārakūṭamayaṃ suvaṇṇavaṇṇaṃ ābharaṇajātaṃ. Chaṇakālesu hi manussā ‘‘ābharaṇabhaṇḍakaṃ gaṇhissāmā’’ti āpaṇaṃ gacchanti. Atha ne āpaṇikā evaṃ vadanti, ‘‘sace tumhe ābharaṇatthikā, imāni gaṇhatha. Imāni hi ghanāni ceva vaṇṇavantāni ca appagghāni cā’’ti. Te tesaṃ sutvā, ‘‘kāraṇaṃ ime vadanti, imāni piḷandhitvā sakkā nakkhattaṃ kīḷituṃ, sobhanti ceva appagghāni cā’’ti tāni gahetvā gacchanti. Suvaṇṇabhaṇḍaṃ avikkiyamānaṃ nidahitvā ṭhapetabbaṃ hoti. Evaṃ taṃ jātarūpappatirūpake uppanne antaradhāyati nāma.

    அத² ஸத்³த⁴ம்மஸ்ஸ அந்தரதா⁴னங் ஹோதீதி அதி⁴க³மஸத்³த⁴ம்மஸ்ஸ படிபத்திஸத்³த⁴ம்மஸ்ஸ பரியத்திஸத்³த⁴ம்மஸ்ஸாதி திவித⁴ஸ்ஸாபி ஸத்³த⁴ம்மஸ்ஸ அந்தரதா⁴னங் ஹோதி. பட²மபோ³தி⁴யஞ்ஹி பி⁴க்கூ² படிஸம்பி⁴த³ப்பத்தா அஹேஸுங். அத² காலே க³ச்ச²ந்தே படிஸம்பி⁴தா³ பாபுணிதுங் ந ஸக்கி²ங்ஸு, ச²ளபி⁴ஞ்ஞா அஹேஸுங். ததோ ச² அபி⁴ஞ்ஞா பாபுணிதுங் அஸக்கொந்தா திஸ்ஸோ விஜ்ஜா பாபுணிங்ஸு. இதா³னி காலே க³ச்ச²ந்தே திஸ்ஸோ விஜ்ஜா பாபுணிதுங் அஸக்கொந்தா ஆஸவக்க²யமத்தங் பாபுணிஸ்ஸந்தி. தம்பி அஸக்கொந்தா அனாகா³மிப²லங், தம்பி அஸக்கொந்தா ஸகதா³கா³மிப²லங், தம்பி அஸக்கொந்தா ஸோதாபத்திப²லங். க³ச்ச²ந்தே காலே ஸோதாபத்திப²லம்பி பத்துங் ந ஸக்கி²ஸ்ஸந்தி. அத² நேஸங் யதா³ விபஸ்ஸனா இமேஹி உபக்கிலேஸேஹி உபக்கிலிட்டா² ஆரத்³த⁴மத்தாவ ட²ஸ்ஸதி, ததா³ அதி⁴க³மஸத்³த⁴ம்மோ அந்தரஹிதோ நாம ப⁴விஸ்ஸதி.

    Atha saddhammassa antaradhānaṃ hotīti adhigamasaddhammassa paṭipattisaddhammassa pariyattisaddhammassāti tividhassāpi saddhammassa antaradhānaṃ hoti. Paṭhamabodhiyañhi bhikkhū paṭisambhidappattā ahesuṃ. Atha kāle gacchante paṭisambhidā pāpuṇituṃ na sakkhiṃsu, chaḷabhiññā ahesuṃ. Tato cha abhiññā pāpuṇituṃ asakkontā tisso vijjā pāpuṇiṃsu. Idāni kāle gacchante tisso vijjā pāpuṇituṃ asakkontā āsavakkhayamattaṃ pāpuṇissanti. Tampi asakkontā anāgāmiphalaṃ, tampi asakkontā sakadāgāmiphalaṃ, tampi asakkontā sotāpattiphalaṃ. Gacchante kāle sotāpattiphalampi pattuṃ na sakkhissanti. Atha nesaṃ yadā vipassanā imehi upakkilesehi upakkiliṭṭhā āraddhamattāva ṭhassati, tadā adhigamasaddhammo antarahito nāma bhavissati.

    பட²மபோ³தி⁴யஞ்ஹி பி⁴க்கூ² சதுன்னங் படிஸம்பி⁴தா³னங் அனுச்ச²விகங் படிபத்திங் பூரயிங்ஸு. க³ச்ச²ந்தே காலே தங் அஸக்கொந்தா ச²ன்னங் அபி⁴ஞ்ஞானங், தம்பி அஸக்கொந்தா திஸ்ஸன்னங் விஜ்ஜானங், தம்பி அஸக்கொந்தா அரஹத்தப²லமத்தஸ்ஸ. க³ச்ச²ந்தே பன காலே அரஹத்தஸ்ஸ அனுச்ச²விகங் படிபத்திங் பூரேதுங் அஸக்கொந்தா அனாகா³மிப²லஸ்ஸ அனுச்ச²விகங் படிபத்திங் பூரெஸ்ஸந்தி , தம்பி அஸக்கொந்தா ஸகதா³கா³மிப²லஸ்ஸ, தம்பி அஸக்கொந்தா ஸோதாபத்திப²லஸ்ஸ. யதா³ பன ஸோதாபத்திப²லஸ்ஸபி அனுச்ச²விகங் படிபத³ங் பூரேதுங் அஸக்கொந்தா ஸீலபாரிஸுத்³தி⁴மத்தேவ ட²ஸ்ஸந்தி, ததா³ படிபத்திஸத்³த⁴ம்மோ அந்தரஹிதோ நாம ப⁴விஸ்ஸதி.

    Paṭhamabodhiyañhi bhikkhū catunnaṃ paṭisambhidānaṃ anucchavikaṃ paṭipattiṃ pūrayiṃsu. Gacchante kāle taṃ asakkontā channaṃ abhiññānaṃ, tampi asakkontā tissannaṃ vijjānaṃ, tampi asakkontā arahattaphalamattassa. Gacchante pana kāle arahattassa anucchavikaṃ paṭipattiṃ pūretuṃ asakkontā anāgāmiphalassa anucchavikaṃ paṭipattiṃ pūressanti , tampi asakkontā sakadāgāmiphalassa, tampi asakkontā sotāpattiphalassa. Yadā pana sotāpattiphalassapi anucchavikaṃ paṭipadaṃ pūretuṃ asakkontā sīlapārisuddhimatteva ṭhassanti, tadā paṭipattisaddhammo antarahito nāma bhavissati.

    யாவ பன தேபிடகங் பு³த்³த⁴வசனங் வத்ததி, ந தாவ ஸாஸனங் அந்தரஹிதந்தி வத்துங் வட்டதி. திட்ட²ந்து தீணி வா, அபி⁴த⁴ம்மபிடகே அந்தரஹிதே இதரேஸு த்³வீஸு திட்ட²ந்தேஸுபி அந்தரஹிதந்தி ந வத்தப்³ப³மேவ. த்³வீஸு அந்தரஹிதேஸு வினயபிடகமத்தே டி²தேபி, தத்ராபி க²ந்த⁴கபரிவாரேஸு அந்தரஹிதேஸு உப⁴தோவிப⁴ங்க³மத்தே, மஹாவினயே அந்தரஹிதே த்³வீஸு பாதிமொக்கே²ஸு வத்தமானேஸுபி ஸாஸனங் அனந்தரஹிதமேவ. யதா³ பன த்³வே பாதிமொக்கா² அந்தரதா⁴யிஸ்ஸந்தி, அத² பரியத்திஸத்³த⁴ம்மஸ்ஸ அந்தரதா⁴னங் ப⁴விஸ்ஸதி. தஸ்மிங் அந்தரஹிதே ஸாஸனங் அந்தரஹிதங் நாம ஹோதி. பரியத்தியா ஹி அந்தரஹிதாய படிபத்தி அந்தரதா⁴யதி, படிபத்தியா அந்தரஹிதாய அதி⁴க³மோ அந்தரதா⁴யதி. கிங் காரணா? அயஞ்ஹி பரியத்தி படிபத்தியா பச்சயோ ஹோதி, படிபத்தி அதி⁴க³மஸ்ஸ. இதி படிபத்திதோபி பரியத்திமேவ பமாணங்.

    Yāva pana tepiṭakaṃ buddhavacanaṃ vattati, na tāva sāsanaṃ antarahitanti vattuṃ vaṭṭati. Tiṭṭhantu tīṇi vā, abhidhammapiṭake antarahite itaresu dvīsu tiṭṭhantesupi antarahitanti na vattabbameva. Dvīsu antarahitesu vinayapiṭakamatte ṭhitepi, tatrāpi khandhakaparivāresu antarahitesu ubhatovibhaṅgamatte, mahāvinaye antarahite dvīsu pātimokkhesu vattamānesupi sāsanaṃ anantarahitameva. Yadā pana dve pātimokkhā antaradhāyissanti, atha pariyattisaddhammassa antaradhānaṃ bhavissati. Tasmiṃ antarahite sāsanaṃ antarahitaṃ nāma hoti. Pariyattiyā hi antarahitāya paṭipatti antaradhāyati, paṭipattiyā antarahitāya adhigamo antaradhāyati. Kiṃ kāraṇā? Ayañhi pariyatti paṭipattiyā paccayo hoti, paṭipatti adhigamassa. Iti paṭipattitopi pariyattimeva pamāṇaṃ.

    நனு ச கஸ்ஸபஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴காலே கபிலோ நாம அனாராத⁴கபி⁴க்கு² ‘‘பாதிமொக்க²ங் உத்³தி³ஸிஸ்ஸாமீ’’தி பீ³ஜனிங் க³ஹெத்வா ஆஸனே நிஸின்னோ ‘‘அத்தி² இமஸ்மிங் வத்தந்தா’’தி புச்சி², அத² தஸ்ஸ ப⁴யேன யேஸம்பி பாதிமொக்கோ² வத்ததி, தேபி ‘‘மயங் வத்தாமா’’தி அவத்வா ‘‘ந வத்தாமா’’தி வதி³ங்ஸு, ஸோ பீ³ஜனிங் ட²பெத்வா உட்டா²யாஸனா க³தோ, ததா³ ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங் ஓஸக்கிதந்தி? கிஞ்சாபி ஓஸக்கிதங், பரியத்தி பன ஏகந்தேனேவ பமாணங். யதா² ஹி மஹதோ தளாகஸ்ஸ பாளியா தி²ராய உத³கங் ந ட²ஸ்ஸதீதி ந வத்தப்³ப³ங், உத³கே ஸதி பது³மாதீ³னி புப்பா²னி ந புப்பி²ஸ்ஸந்தீதி ந வத்தப்³ப³ங், ஏவமேவ மஹாதளாகஸ்ஸ தி²ரபாளிஸதி³ஸே தேபிடகே பு³த்³த⁴வசனே ஸதி மஹாதளாகே உத³கஸதி³ஸா படிபத்திபூரகா குலபுத்தா நத்தீ²தி ந வத்தப்³பா³, தேஸு ஸதி மஹாதளாகே பது³மாதீ³னி புப்பா²னி விய ஸோதாபன்னாத³யோ அரியபுக்³க³லா நத்தீ²தி ந வத்தப்³பா³தி ஏவங் ஏகந்ததோ பரியத்தியேவ பமாணங்.

    Nanu ca kassapasammāsambuddhakāle kapilo nāma anārādhakabhikkhu ‘‘pātimokkhaṃ uddisissāmī’’ti bījaniṃ gahetvā āsane nisinno ‘‘atthi imasmiṃ vattantā’’ti pucchi, atha tassa bhayena yesampi pātimokkho vattati, tepi ‘‘mayaṃ vattāmā’’ti avatvā ‘‘na vattāmā’’ti vadiṃsu, so bījaniṃ ṭhapetvā uṭṭhāyāsanā gato, tadā sammāsambuddhassa sāsanaṃ osakkitanti? Kiñcāpi osakkitaṃ, pariyatti pana ekanteneva pamāṇaṃ. Yathā hi mahato taḷākassa pāḷiyā thirāya udakaṃ na ṭhassatīti na vattabbaṃ, udake sati padumādīni pupphāni na pupphissantīti na vattabbaṃ, evameva mahātaḷākassa thirapāḷisadise tepiṭake buddhavacane sati mahātaḷāke udakasadisā paṭipattipūrakā kulaputtā natthīti na vattabbā, tesu sati mahātaḷāke padumādīni pupphāni viya sotāpannādayo ariyapuggalā natthīti na vattabbāti evaṃ ekantato pariyattiyeva pamāṇaṃ.

    பத²வீதா⁴தூதி த்³வே ஸதஸஹஸ்ஸானி சத்தாரி ச நஹுதானி ப³ஹலா மஹாபத²வீ. ஆபோதா⁴தூதி பத²விதோ பட்டா²ய யாவ ஸுப⁴கிண்ஹப்³ரஹ்மலோகா உக்³க³தங் கப்பவினாஸகங் உத³கங். தேஜோதா⁴தூதி பத²விதோ பட்டா²ய யாவ ஆப⁴ஸ்ஸரப்³ரஹ்மலோகா உக்³க³தோ கப்பவினாஸகோ அக்³கி³. வாயோதா⁴தூதி பத²விதோ பட்டா²ய யாவ வேஹப்ப²லப்³ரஹ்மலோகா உக்³க³தோ கப்பவினாஸகோ வாயு. ஏதேஸு ஹி ஏகத⁴ம்மோபி ஸத்து² ஸாஸனங் அந்தரதா⁴பேதுங் ந ஸக்கோதி, தஸ்மா ஏவமாஹ. இதே⁴வ தே உப்பஜ்ஜந்தீதி லோஹதோ லோஹகா²த³கங் மலங் விய இமஸ்மிங் மய்ஹங்யேவ ஸாஸனே தே உப்பஜ்ஜந்தி. மோக⁴புரிஸாதி துச்ச²புரிஸா.

    Pathavīdhātūti dve satasahassāni cattāri ca nahutāni bahalā mahāpathavī. Āpodhātūti pathavito paṭṭhāya yāva subhakiṇhabrahmalokā uggataṃ kappavināsakaṃ udakaṃ. Tejodhātūti pathavito paṭṭhāya yāva ābhassarabrahmalokā uggato kappavināsako aggi. Vāyodhātūti pathavito paṭṭhāya yāva vehapphalabrahmalokā uggato kappavināsako vāyu. Etesu hi ekadhammopi satthu sāsanaṃ antaradhāpetuṃ na sakkoti, tasmā evamāha. Idheva te uppajjantīti lohato lohakhādakaṃ malaṃ viya imasmiṃ mayhaṃyeva sāsane te uppajjanti. Moghapurisāti tucchapurisā.

    ஆதி³கேனேவ ஓபிலவதீதி எத்த² ஆதி³கேனாதி ஆதா³னேன க³ஹணேன. ஓபிலவதீதி நிமுஜ்ஜதி. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – யதா² உத³கசரா நாவா ப⁴ண்ட³ங் க³ண்ஹந்தீ நிமுஜ்ஜதி, ஏவங் பரியத்திஆதீ³னங் பூரணேன ஸத்³த⁴ம்மஸ்ஸ அந்தரதா⁴னங் ந ஹோதி. பரியத்தியா ஹி ஹாயமானாய படிபத்தி ஹாயதி, படிபத்தியா ஹாயமானாய அதி⁴க³மோ ஹாயதி. பரியத்தியா பூரயமானாய பரியத்தித⁴ரா புக்³க³லா படிபத்திங் பூரெந்தி, படிபத்திபூரகா அதி⁴க³மங் பூரெந்தி. இதி நவசந்தோ³ விய பரியத்தியாதீ³ஸு வட்³ட⁴மானாஸு மய்ஹங் ஸாஸனங் வட்³ட⁴தி யேவாதி த³ஸ்ஸேதி.

    Ādikeneva opilavatīti ettha ādikenāti ādānena gahaṇena. Opilavatīti nimujjati. Idaṃ vuttaṃ hoti – yathā udakacarā nāvā bhaṇḍaṃ gaṇhantī nimujjati, evaṃ pariyattiādīnaṃ pūraṇena saddhammassa antaradhānaṃ na hoti. Pariyattiyā hi hāyamānāya paṭipatti hāyati, paṭipattiyā hāyamānāya adhigamo hāyati. Pariyattiyā pūrayamānāya pariyattidharā puggalā paṭipattiṃ pūrenti, paṭipattipūrakā adhigamaṃ pūrenti. Iti navacando viya pariyattiyādīsu vaḍḍhamānāsu mayhaṃ sāsanaṃ vaḍḍhati yevāti dasseti.

    இதா³னி யேஹி த⁴ம்மேஹி ஸத்³த⁴ம்மஸ்ஸ அந்தரதா⁴னஞ்சேவ டி²தி ச ஹோதி, தே த³ஸ்ஸெந்தோ பஞ்ச கோ²திஆதி³மாஹ. தத்த² ஓக்கமனீயாதி அவக்கமனீயா, ஹெட்டா²க³மனீயாதி அத்தோ². ஸத்த²ரி அகா³ரவாதிஆதீ³ஸு அகா³ரவாதி கா³ரவரஹிதா. அப்பதிஸ்ஸாதி அப்பதிஸ்ஸயா அனீசவுத்திகா. தத்த² யோ சேதியங்க³ணங் ஆரோஹந்தோ ச²த்தங் தா⁴ரேதி, உபாஹனங் தா⁴ரேதி, அஞ்ஞதோ ஓலோகெத்வா கத²ங் கதெ²ந்தோ க³ச்ச²தி, அயங் ஸத்த²ரி அகா³ரவோ நாம.

    Idāni yehi dhammehi saddhammassa antaradhānañceva ṭhiti ca hoti, te dassento pañca khotiādimāha. Tattha okkamanīyāti avakkamanīyā, heṭṭhāgamanīyāti attho. Satthari agāravātiādīsu agāravāti gāravarahitā. Appatissāti appatissayā anīcavuttikā. Tattha yo cetiyaṅgaṇaṃ ārohanto chattaṃ dhāreti, upāhanaṃ dhāreti, aññato oloketvā kathaṃ kathento gacchati, ayaṃ satthari agāravo nāma.

    யோ த⁴ம்மஸ்ஸவனஸ்ஸ காலே ஸங்கு⁴ட்டே² த³ஹரஸாமணேரேஹி பரிவாரிதோ நிஸீத³தி, அஞ்ஞானி வா நவகம்மாதீ³னி கரோதி, த⁴ம்மஸ்ஸவனக்³கே³ நிஸின்னோ நித்³தா³யதி, விக்கி²த்தோ வா அஞ்ஞங் கதெ²ந்தோ நிஸீத³தி, அயங் த⁴ம்மே அகா³ரவோ நாம.

    Yo dhammassavanassa kāle saṅghuṭṭhe daharasāmaṇerehi parivārito nisīdati, aññāni vā navakammādīni karoti, dhammassavanagge nisinno niddāyati, vikkhitto vā aññaṃ kathento nisīdati, ayaṃ dhamme agāravo nāma.

    யோ தே²ருபட்டா²னங் க³ந்த்வா, அவந்தி³த்வா நிஸீத³தி, ஹத்த²பல்லத்தி²கங் து³ஸ்ஸபல்லத்தி²கங் கரோதி, அஞ்ஞங் வா பன ஹத்த²பாத³குக்குச்சங் கரோதி, வுட்³டா⁴னங் ஸந்திகே அனஜ்ஜி²ட்டோ² கதே²தி, அயங் ஸங்கே⁴ அகா³ரவோ நாம.

    Yo therupaṭṭhānaṃ gantvā, avanditvā nisīdati, hatthapallatthikaṃ dussapallatthikaṃ karoti, aññaṃ vā pana hatthapādakukkuccaṃ karoti, vuḍḍhānaṃ santike anajjhiṭṭho katheti, ayaṃ saṅghe agāravo nāma.

    திஸ்ஸோ பன ஸிக்கா² அபூரெந்தோவ ஸிக்கா²ய அகா³ரவோ நாம ஹோதி. அட்ட² ஸமாபத்தியோ அனிப்³ப³த்தெந்தோ தாஸங் வா பன நிப்³ப³த்தனத்தா²ய பயோக³ங் அகரொந்தோ ஸமாதி⁴ஸ்மிங் அகா³ரவோ நாம. ஸுக்கபக்கோ² வுத்தவிபல்லாஸேனேவ வேதி³தப்³போ³தி. தேரஸமங்.

    Tisso pana sikkhā apūrentova sikkhāya agāravo nāma hoti. Aṭṭha samāpattiyo anibbattento tāsaṃ vā pana nibbattanatthāya payogaṃ akaronto samādhismiṃ agāravo nāma. Sukkapakkho vuttavipallāseneva veditabboti. Terasamaṃ.

    கஸ்ஸபஸங்யுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Kassapasaṃyuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya / 13. ஸத்³த⁴ம்மப்பதிரூபகஸுத்தங் • 13. Saddhammappatirūpakasuttaṃ

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 13. ஸத்³த⁴ம்மப்பதிரூபகஸுத்தவண்ணனா • 13. Saddhammappatirūpakasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact