Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / கதா²வத்து²பாளி • Kathāvatthupāḷi |
12. த்³வாத³ஸமவக்³கோ³
12. Dvādasamavaggo
(118) 3. ஸத்³தோ³ விபாகோதிகதா²
(118) 3. Saddo vipākotikathā
636. ஸத்³தோ³ விபாகோதி? ஆமந்தா. ஸுக²வேத³னியோ து³க்க²வேத³னியோ அது³க்க²மஸுக²வேத³னியோ, ஸுகா²ய வேத³னாய ஸம்பயுத்தோ, து³க்கா²ய வேத³னாய ஸம்பயுத்தோ , அது³க்க²மஸுகா²ய வேத³னாய ஸம்பயுத்தோ, ப²ஸ்ஸேன ஸம்பயுத்தோ, வேத³னாய ஸம்பயுத்தோ, ஸஞ்ஞாய ஸம்பயுத்தோ, சேதனாய ஸம்பயுத்தோ, சித்தேன ஸம்பயுத்தோ, ஸாரம்மணோ; அத்தி² தஸ்ஸ ஆவட்டனா ஆபோ⁴கோ³ ஸமன்னாஹாரோ மனஸிகாரோ சேதனா பத்த²னா பணிதீ⁴தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… நனு ந ஸுக²வேத³னியோ ந து³க்க²வேத³னியோ…பே॰… அனாரம்மணோ, நத்தி² தஸ்ஸ ஆவட்டனா…பே॰… பணிதீ⁴தி? ஆமந்தா. ஹஞ்சி ந ஸுக²வேத³னியோ…பே॰… அனாரம்மணோ, நத்தி² தஸ்ஸ ஆவட்டனா…பே॰… பணிதி⁴, நோ ச வத ரே வத்தப்³பே³ – ‘‘ஸத்³தோ³ விபாகோ’’தி.
636. Saddo vipākoti? Āmantā. Sukhavedaniyo dukkhavedaniyo adukkhamasukhavedaniyo, sukhāya vedanāya sampayutto, dukkhāya vedanāya sampayutto , adukkhamasukhāya vedanāya sampayutto, phassena sampayutto, vedanāya sampayutto, saññāya sampayutto, cetanāya sampayutto, cittena sampayutto, sārammaṇo; atthi tassa āvaṭṭanā ābhogo samannāhāro manasikāro cetanā patthanā paṇidhīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… nanu na sukhavedaniyo na dukkhavedaniyo…pe… anārammaṇo, natthi tassa āvaṭṭanā…pe… paṇidhīti? Āmantā. Hañci na sukhavedaniyo…pe… anārammaṇo, natthi tassa āvaṭṭanā…pe… paṇidhi, no ca vata re vattabbe – ‘‘saddo vipāko’’ti.
ப²ஸ்ஸோ விபாகோ, ப²ஸ்ஸோ ஸுக²வேத³னியோ…பே॰… ஸாரம்மணோ, அத்தி² தஸ்ஸ ஆவட்டனா…பே॰… பணிதீ⁴தி? ஆமந்தா. ஸத்³தோ³ விபாகோ, ஸத்³தோ³ ஸுக²வேத³னியோ…பே॰… ஸாரம்மணோ, அத்தி² தஸ்ஸ ஆவட்டனா…பே॰… பணிதீ⁴தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….
Phasso vipāko, phasso sukhavedaniyo…pe… sārammaṇo, atthi tassa āvaṭṭanā…pe… paṇidhīti? Āmantā. Saddo vipāko, saddo sukhavedaniyo…pe… sārammaṇo, atthi tassa āvaṭṭanā…pe… paṇidhīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
ஸத்³தோ³ விபாகோ, ஸத்³தோ³ ந ஸுக²வேத³னியோ…பே॰… அனாரம்மணோ, நத்தி² தஸ்ஸ ஆவட்டனா…பே॰… பணிதீ⁴தி? ஆமந்தா. ப²ஸ்ஸோ விபாகோ, ப²ஸ்ஸோ ந ஸுக²வேத³னியோ, ந து³க்க²வேத³னியோ…பே॰… அனாரம்மணோ, நத்தி² தஸ்ஸ ஆவட்டனா…பே॰… பணிதீ⁴தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….
Saddo vipāko, saddo na sukhavedaniyo…pe… anārammaṇo, natthi tassa āvaṭṭanā…pe… paṇidhīti? Āmantā. Phasso vipāko, phasso na sukhavedaniyo, na dukkhavedaniyo…pe… anārammaṇo, natthi tassa āvaṭṭanā…pe… paṇidhīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
637. ந வத்தப்³ப³ங் – ‘‘ஸத்³தோ³ விபாகோ’’தி? ஆமந்தா. நனு வுத்தங் ப⁴க³வதா – ‘‘ஸோ தஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ கதத்தா உபசிதத்தா உஸ்ஸன்னத்தா விபுலத்தா ப்³ரஹ்மஸ்ஸரோ ஹோதி கரவிகபா⁴ணீ’’தி 1! அத்தே²வ ஸுத்தந்தோதி? ஆமந்தா . தேன ஹி ஸத்³தோ³ விபாகோதி.
637. Na vattabbaṃ – ‘‘saddo vipāko’’ti? Āmantā. Nanu vuttaṃ bhagavatā – ‘‘so tassa kammassa katattā upacitattā ussannattā vipulattā brahmassaro hoti karavikabhāṇī’’ti 2! Attheva suttantoti? Āmantā . Tena hi saddo vipākoti.
ஸத்³தோ³ விபாகோதிகதா² நிட்டி²தா.
Saddo vipākotikathā niṭṭhitā.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (அட்ட²கதா²) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / 3. ஸத்³தோ³ விபாகோதிகதா²வண்ணனா • 3. Saddo vipākotikathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-மூலடீகா • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / 3. ஸத்³தோ³விபாகோதிகதா²வண்ணனா • 3. Saddovipākotikathāvaṇṇanā