Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வினயவினிச்ச²ய-உத்தரவினிச்ச²ய • Vinayavinicchaya-uttaravinicchaya

    ஸாதா⁴ரணாஸாதா⁴ரணகதா²

    Sādhāraṇāsādhāraṇakathā

    779.

    779.

    ஸப்³ப³ஸிக்கா²பதா³னாஹங் , நிதா³னங் க³ணனம்பி ச;

    Sabbasikkhāpadānāhaṃ , nidānaṃ gaṇanampi ca;

    பி⁴க்கூ²ஹி பி⁴க்கு²னீனஞ்ச, பி⁴க்கூ²னங் பி⁴க்கு²னீஹி ச.

    Bhikkhūhi bhikkhunīnañca, bhikkhūnaṃ bhikkhunīhi ca.

    780.

    780.

    அஸாதா⁴ரணபஞ்ஞத்தங், ததா² ஸாதா⁴ரணம்பி ச;

    Asādhāraṇapaññattaṃ, tathā sādhāraṇampi ca;

    பவக்கா²மி ஸமாஸேன, தங் ஸுணாத² ஸமாஹிதா.

    Pavakkhāmi samāsena, taṃ suṇātha samāhitā.

    781.

    781.

    நிதா³னங் நாம வேஸாலீ, ததா² ராஜக³ஹங் புரங்;

    Nidānaṃ nāma vesālī, tathā rājagahaṃ puraṃ;

    ஸாவத்தா²ளவி கோஸம்பீ³, ஸக்கப⁴க்³கா³ பகாஸிதா.

    Sāvatthāḷavi kosambī, sakkabhaggā pakāsitā.

    782.

    782.

    கதி வேஸாலியா வுத்தா, கதி ராஜக³ஹே கதா?

    Kati vesāliyā vuttā, kati rājagahe katā?

    கதி ஸாவத்தி²பஞ்ஞத்தா, கதி ஆளவியங் கதா?

    Kati sāvatthipaññattā, kati āḷaviyaṃ katā?

    783.

    783.

    கதி கோஸம்பி³பஞ்ஞத்தா, கதி ஸக்கேஸு பா⁴ஸிதா?

    Kati kosambipaññattā, kati sakkesu bhāsitā?

    கதி ப⁴க்³கே³ஸு பஞ்ஞத்தா, தங் மே அக்கா²ஹி புச்சி²தோ?

    Kati bhaggesu paññattā, taṃ me akkhāhi pucchito?

    784.

    784.

    த³ஸ வேஸாலியா வுத்தா, ஏகவீஸ கி³ரிப்³ப³ஜே;

    Dasa vesāliyā vuttā, ekavīsa giribbaje;

    ச²ஊனானி ஸதானேவ, தீணி ஸாவத்தி²யங் கதா.

    Chaūnāni satāneva, tīṇi sāvatthiyaṃ katā.

    785.

    785.

    ச² பனாளவியங் வுத்தா, அட்ட² கோஸம்பி³யங் கதா;

    Cha panāḷaviyaṃ vuttā, aṭṭha kosambiyaṃ katā;

    அட்ட² ஸக்கேஸு பஞ்ஞத்தா, தயோ ப⁴க்³கே³ஸு தீ³பிதா.

    Aṭṭha sakkesu paññattā, tayo bhaggesu dīpitā.

    786.

    786.

    மேது²னங் விக்³க³ஹோ சேவ, சதுத்த²ந்திமவத்து²கங்;

    Methunaṃ viggaho ceva, catutthantimavatthukaṃ;

    அதிரேகசீவரங் ஸுத்³த⁴-காளகேளகலோமகங்.

    Atirekacīvaraṃ suddha-kāḷakeḷakalomakaṃ.

    787.

    787.

    பூ⁴தங் பரம்பரஞ்சேவ, முக²த்³வாரமசேலகோ;

    Bhūtaṃ paramparañceva, mukhadvāramacelako;

    பி⁴க்கு²னீஸு ச அக்கோஸோ, த³ஸ வேஸாலியங் கதா.

    Bhikkhunīsu ca akkoso, dasa vesāliyaṃ katā.

    788.

    788.

    து³தியந்திமவத்து²ஞ்ச, த்³வே அனுத்³த⁴ங்ஸனானி ச;

    Dutiyantimavatthuñca, dve anuddhaṃsanāni ca;

    ஸங்க⁴பே⁴தா³ து³வே சேவ, சீவரஸ்ஸ படிக்³க³ஹோ.

    Saṅghabhedā duve ceva, cīvarassa paṭiggaho.

    789.

    789.

    ரூபியங் ஸுத்தவிஞ்ஞத்தி, ததா² உஜ்ஜா²பனம்பி ச;

    Rūpiyaṃ suttaviññatti, tathā ujjhāpanampi ca;

    பரிபாசிதபிண்டோ³ ச, ததே²வ க³ணபோ⁴ஜனங்.

    Paripācitapiṇḍo ca, tatheva gaṇabhojanaṃ.

    790.

    790.

    விகாலபோ⁴ஜனஞ்சேவ, சாரித்தங் ந்ஹானமேவ ச;

    Vikālabhojanañceva, cārittaṃ nhānameva ca;

    ஊனவீஸதிவஸ்ஸஞ்ச, த³த்வா ஸங்கே⁴ன சீவரங்.

    Ūnavīsativassañca, datvā saṅghena cīvaraṃ.

    791.

    791.

    வோஸாஸந்தீ ச நச்சங் வா, கீ³தங் வா சாரிகத்³வயங்;

    Vosāsantī ca naccaṃ vā, gītaṃ vā cārikadvayaṃ;

    ச²ந்த³தா³னேனிமே ராஜ-க³ஹஸ்மிங் ஏகவீஸதி.

    Chandadānenime rāja-gahasmiṃ ekavīsati.

    792.

    792.

    குடி கோஸியஸெய்யஞ்ச, பத²வீபூ⁴தகா³மகங்;

    Kuṭi kosiyaseyyañca, pathavībhūtagāmakaṃ;

    ஸப்பாணகஞ்ச ஸிஞ்சந்தி, ஏதே சா²ளவியங் கதா.

    Sappāṇakañca siñcanti, ete chāḷaviyaṃ katā.

    793.

    793.

    மஹல்லகவிஹாரோ ச, தோ³வசஸ்ஸங் ததே²வ ச;

    Mahallakavihāro ca, dovacassaṃ tatheva ca;

    அஞ்ஞேனஞ்ஞங் ததா² த்³வார-கோஸா மஜ்ஜ²ஞ்ச பஞ்சமங்.

    Aññenaññaṃ tathā dvāra-kosā majjhañca pañcamaṃ.

    794.

    794.

    அனாத³ரியங் ஸஹத⁴ம்மோ, பயோபானஞ்ச ஸேகி²யே;

    Anādariyaṃ sahadhammo, payopānañca sekhiye;

    கோஸம்பி³யங் து பஞ்ஞத்தா, அட்டி²மே ஸுத்³த⁴தி³ட்டி²னா.

    Kosambiyaṃ tu paññattā, aṭṭhime suddhadiṭṭhinā.

    795.

    795.

    தோ⁴வனேளகலோமானி, பத்தோ ச து³தியோ பன;

    Dhovaneḷakalomāni, patto ca dutiyo pana;

    ஓவாதோ³பி ச பே⁴ஸஜ்ஜங், ஸூசி ஆரஞ்ஞகேஸு ச.

    Ovādopi ca bhesajjaṃ, sūci āraññakesu ca.

    796.

    796.

    உத³கஸுத்³தி⁴கஞ்சேவ, ஓவாதா³க³மனம்பி ச;

    Udakasuddhikañceva, ovādāgamanampi ca;

    புரே கபிலவத்து²ஸ்மிங், பஞ்ஞத்தா பன அட்டி²மே.

    Pure kapilavatthusmiṃ, paññattā pana aṭṭhime.

    797.

    797.

    ஜோதிங் ஸமாத³ஹித்வான, ஸாமிஸேன ஸஸித்த²கங்;

    Jotiṃ samādahitvāna, sāmisena sasitthakaṃ;

    இமே ப⁴க்³கே³ஸு பஞ்ஞத்தா, தயோ ஆதி³ச்சப³ந்து⁴னா.

    Ime bhaggesu paññattā, tayo ādiccabandhunā.

    798.

    798.

    பாராஜிகானி சத்தாரி, க³ருகா ஸோளஸா, து³வே;

    Pārājikāni cattāri, garukā soḷasā, duve;

    அனியதா, சதுத்திங்ஸ, ஹொந்தி நிஸ்ஸக்³கி³யானி ஹி.

    Aniyatā, catuttiṃsa, honti nissaggiyāni hi.

    799.

    799.

    ச²ப்பண்ணாஸஸதஞ்சேவ , கு²த்³த³கானி ப⁴வந்தி ஹி;

    Chappaṇṇāsasatañceva , khuddakāni bhavanti hi;

    த³ஸேவ பன கா³ரய்ஹா, த்³வேஸத்ததி ச ஸேகி²யா.

    Daseva pana gārayhā, dvesattati ca sekhiyā.

    800.

    800.

    ச²ஊனானி ச தீணேவ, ஸதானி ஸமசேதஸா;

    Chaūnāni ca tīṇeva, satāni samacetasā;

    இமே வுத்தாவஸேஸா ஹி, ஸப்³பே³ ஸாவத்தி²யங் கதா.

    Ime vuttāvasesā hi, sabbe sāvatthiyaṃ katā.

    801.

    801.

    பாராஜிகானி சத்தாரி, ஸத்த ஸங்கா⁴தி³ஸேஸகா;

    Pārājikāni cattāri, satta saṅghādisesakā;

    நிஸ்ஸக்³கி³யானி அட்டே²வ, த்³வத்திங்ஸேவ ச கு²த்³த³கா.

    Nissaggiyāni aṭṭheva, dvattiṃseva ca khuddakā.

    802.

    802.

    த்³வே கா³ரய்ஹா, தயோ ஸேகா², ச²ப்பஞ்ஞாஸேவ ஸப்³ப³ஸோ;

    Dve gārayhā, tayo sekhā, chappaññāseva sabbaso;

    ப⁴வந்தி ச²ஸு பஞ்ஞத்தா, நக³ரேஸு ச பிண்டி³தா.

    Bhavanti chasu paññattā, nagaresu ca piṇḍitā.

    803.

    803.

    ஸப்³பா³னேவ பனேதானி, நக³ரேஸு ச ஸத்தஸு;

    Sabbāneva panetāni, nagaresu ca sattasu;

    அட்³டு⁴ட்³டா⁴னி ஸதானேவ, பஞ்ஞத்தானி ப⁴வந்தி ஹி.

    Aḍḍhuḍḍhāni satāneva, paññattāni bhavanti hi.

    804.

    804.

    ஸிக்கா²பதா³னி பி⁴க்கூ²னங், வீஸஞ்ச த்³வே ஸதானி ச;

    Sikkhāpadāni bhikkhūnaṃ, vīsañca dve satāni ca;

    பி⁴க்கு²னீனங் து சத்தாரி, ததா² தீணி ஸதானி ச.

    Bhikkhunīnaṃ tu cattāri, tathā tīṇi satāni ca.

    805.

    805.

    பாராஜிகானி சத்தாரி, க³ருகா பன தேரஸ;

    Pārājikāni cattāri, garukā pana terasa;

    அனியதா து³வே வுத்தா, திங்ஸ நிஸ்ஸக்³கி³யானி ச.

    Aniyatā duve vuttā, tiṃsa nissaggiyāni ca.

    806.

    806.

    கு²த்³த³கா நவுதி த்³வே ச, சத்தாரோ பாடிதே³ஸனா;

    Khuddakā navuti dve ca, cattāro pāṭidesanā;

    நிப்பபஞ்சேன நித்³தி³ட்டா², பஞ்சஸத்ததி ஸேகி²யா.

    Nippapañcena niddiṭṭhā, pañcasattati sekhiyā.

    807.

    807.

    த்³வே ஸதானி ச வீஸஞ்ச, வஸா பி⁴க்கூ²னமேவ ச;

    Dve satāni ca vīsañca, vasā bhikkhūnameva ca;

    ஸிக்கா²பதா³னி உத்³தே³ஸமாக³ச்ச²ந்தி உபோஸதே².

    Sikkhāpadāni uddesamāgacchanti uposathe.

    808.

    808.

    பாராஜிகானி அட்டே²வ, க³ருகா த³ஸ ஸத்த ச;

    Pārājikāni aṭṭheva, garukā dasa satta ca;

    நிஸ்ஸக்³கி³யானி திங்ஸேவ, ச²ஸட்டி² ச ஸதம்பி ச.

    Nissaggiyāni tiṃseva, chasaṭṭhi ca satampi ca.

    809.

    809.

    கு²த்³த³கானட்ட² கா³ரய்ஹா, பஞ்சஸத்ததி ஸேகி²யா;

    Khuddakānaṭṭha gārayhā, pañcasattati sekhiyā;

    ஸப்³பா³னி பன சத்தாரி, ததா² தீணி ஸதானி ச.

    Sabbāni pana cattāri, tathā tīṇi satāni ca.

    810.

    810.

    ப⁴வந்தி பன ஏதானி, பி⁴க்கு²னீனங் வஸா பன;

    Bhavanti pana etāni, bhikkhunīnaṃ vasā pana;

    ஸிக்கா²பதா³னி உத்³தே³ஸமாக³ச்ச²ந்தி உபோஸதே².

    Sikkhāpadāni uddesamāgacchanti uposathe.

    811.

    811.

    ச²சத்தாலீஸ ஹொந்தேவ, பி⁴க்கூ²னங் பி⁴க்கு²னீஹி து;

    Chacattālīsa honteva, bhikkhūnaṃ bhikkhunīhi tu;

    அஸாதா⁴ரணபா⁴வங் து, க³மிதானி மஹேஸினா.

    Asādhāraṇabhāvaṃ tu, gamitāni mahesinā.

    812.

    812.

    ச² ச ஸங்கா⁴தி³ஸேஸா ச, ததா² அனியதா து³வே;

    Cha ca saṅghādisesā ca, tathā aniyatā duve;

    த்³வாத³ஸேவ ச நிஸ்ஸக்³கா³, த்³வாவீஸதி ச கு²த்³த³கா.

    Dvādaseva ca nissaggā, dvāvīsati ca khuddakā.

    813.

    813.

    சத்தாரோபி ச கா³ரய்ஹா, ச²சத்தாலீஸ ஹொந்திமே;

    Cattāropi ca gārayhā, chacattālīsa hontime;

    பி⁴க்கூ²னங்யேவ பஞ்ஞத்தா, கோ³தமேன யஸஸ்ஸினா.

    Bhikkhūnaṃyeva paññattā, gotamena yasassinā.

    814.

    814.

    விஸட்டி² காயஸங்ஸக்³கோ³, து³ட்டு²ல்லங் அத்தகாமதா;

    Visaṭṭhi kāyasaṃsaggo, duṭṭhullaṃ attakāmatā;

    குடி சேவ விஹாரோ ச, ச²ளேதே க³ருகா ஸியுங்.

    Kuṭi ceva vihāro ca, chaḷete garukā siyuṃ.

    815.

    815.

    நிஸ்ஸக்³கி³யாதி³வக்³க³ஸ்மிங், தோ⁴வனஞ்ச படிக்³க³ஹோ;

    Nissaggiyādivaggasmiṃ, dhovanañca paṭiggaho;

    ஏளகலோமவக்³கே³பி, ஆதி³தோ பன ஸத்த ச.

    Eḷakalomavaggepi, ādito pana satta ca.

    816.

    816.

    ததியேபி ச வக்³க³ஸ்மிங், பத்தோ ச பட²மோ ததா²;

    Tatiyepi ca vaggasmiṃ, patto ca paṭhamo tathā;

    வஸ்ஸஸாடிகமாரஞ்ஞ-மிதி த்³வாத³ஸ தீ³பிதா.

    Vassasāṭikamārañña-miti dvādasa dīpitā.

    817.

    817.

    பாசித்தியானி வுத்தானி, ஸப்³பா³னி க³ணனாவஸா;

    Pācittiyāni vuttāni, sabbāni gaṇanāvasā;

    பி⁴க்கூ²னங் பி⁴க்கு²னீனஞ்ச, அட்டா²ஸீதிஸதங், ததோ.

    Bhikkhūnaṃ bhikkhunīnañca, aṭṭhāsītisataṃ, tato.

    818.

    818.

    ஸப்³போ³ பி⁴க்கு²னிவக்³கோ³பி, ஸபரம்பரபோ⁴ஜனோ;

    Sabbo bhikkhunivaggopi, saparamparabhojano;

    ததா² அனதிரித்தோ ச, அபி⁴ஹட்டு²ங் பவாரணா.

    Tathā anatiritto ca, abhihaṭṭhuṃ pavāraṇā.

    819.

    819.

    பணீதபோ⁴ஜனவிஞ்ஞத்தி, ததே²வாசேலகோபி ச;

    Paṇītabhojanaviññatti, tathevācelakopi ca;

    நிமந்திதோ ஸப⁴த்தோ ச, து³ட்டு²ல்லச்சா²த³னம்பி ச.

    Nimantito sabhatto ca, duṭṭhullacchādanampi ca.

    820.

    820.

    ஊனவீஸதிவஸ்ஸங் து, மாதுகா³மேன ஸத்³தி⁴பி;

    Ūnavīsativassaṃ tu, mātugāmena saddhipi;

    அந்தேபுரப்பவேஸோ ச, வஸ்ஸஸாடி நிஸீத³னங்.

    Antepurappaveso ca, vassasāṭi nisīdanaṃ.

    821.

    821.

    கு²த்³த³கானி பனேதானி, த்³வாவீஸதி ப⁴வந்தி ஹி;

    Khuddakāni panetāni, dvāvīsati bhavanti hi;

    சத்தாரோ பன கா³ரய்ஹா, பி⁴க்கூ²னங் பாதிமொக்க²கே.

    Cattāro pana gārayhā, bhikkhūnaṃ pātimokkhake.

    822.

    822.

    ஏகதோ பன பஞ்ஞத்தா, ச²சத்தாலீஸ ஹொந்திமே;

    Ekato pana paññattā, chacattālīsa hontime;

    பி⁴க்கு²னீஹி து பி⁴க்கூ²னங், அஸாதா⁴ரணதங் க³தா.

    Bhikkhunīhi tu bhikkhūnaṃ, asādhāraṇataṃ gatā.

    823.

    823.

    பி⁴க்கூ²ஹி பி⁴க்கு²னீனஞ்ச, ஸதங் திங்ஸ ப⁴வந்தி ஹி;

    Bhikkhūhi bhikkhunīnañca, sataṃ tiṃsa bhavanti hi;

    அஸாதா⁴ரணபா⁴வங் து, க³மிதானி மஹேஸினா.

    Asādhāraṇabhāvaṃ tu, gamitāni mahesinā.

    824.

    824.

    பாராஜிகானி சத்தாரி, த³ஸ ஸங்கா⁴தி³ஸேஸகா;

    Pārājikāni cattāri, dasa saṅghādisesakā;

    த்³வாத³ஸேவ ச நிஸ்ஸக்³கா³, கு²த்³த³கா நவுதிச்ச² ச.

    Dvādaseva ca nissaggā, khuddakā navuticcha ca.

    825.

    825.

    அட்டே²வ பன கா³ரய்ஹா, ஸதங் திங்ஸ ப⁴வந்திமே;

    Aṭṭheva pana gārayhā, sataṃ tiṃsa bhavantime;

    பி⁴க்கு²னீனஞ்ச பி⁴க்கூ²ஹி, அஸாதா⁴ரணதங் க³தா.

    Bhikkhunīnañca bhikkhūhi, asādhāraṇataṃ gatā.

    826.

    826.

    பி⁴க்கு²னீனங் து ஸங்கா⁴தி³-ஸேஸேஹி ச² பனாதி³தோ;

    Bhikkhunīnaṃ tu saṅghādi-sesehi cha panādito;

    யாவததியகா சேவ, சத்தாரோதி இமே த³ஸ.

    Yāvatatiyakā ceva, cattāroti ime dasa.

    827.

    827.

    அகாலசீவரஞ்சேவ, ததா² அச்சி²ன்னசீவரங்;

    Akālacīvarañceva, tathā acchinnacīvaraṃ;

    ஸத்தஞ்ஞத³த்தி²காதீ³னி, பத்தோ சேவ க³ருங் லஹுங்.

    Sattaññadatthikādīni, patto ceva garuṃ lahuṃ.

    828.

    828.

    த்³வாத³ஸேவ பனேதானி, பி⁴க்கு²னீனங் வஸேனித⁴;

    Dvādaseva panetāni, bhikkhunīnaṃ vasenidha;

    நிஸ்ஸக்³கி³யானி ஸத்தா²ரா, பஞ்ஞத்தானி பனேகதோ.

    Nissaggiyāni satthārā, paññattāni panekato.

    829.

    829.

    அஸாதா⁴ரணபஞ்ஞத்தா, கு²த்³த³கா நவுதிச்ச² ச;

    Asādhāraṇapaññattā, khuddakā navuticcha ca;

    கா³ரய்ஹா ச பனட்டா²தி, ஸப்³பே³வ க³ணனாவஸா.

    Gārayhā ca panaṭṭhāti, sabbeva gaṇanāvasā.

    830.

    830.

    பி⁴க்கு²னீனங் து பி⁴க்கூ²ஹி, அஸாதா⁴ரணதங் க³தா;

    Bhikkhunīnaṃ tu bhikkhūhi, asādhāraṇataṃ gatā;

    ஏகதோயேவ பஞ்ஞத்தா, ஸதங் திங்ஸ ப⁴வந்தி ஹி.

    Ekatoyeva paññattā, sataṃ tiṃsa bhavanti hi.

    831.

    831.

    அஸாதா⁴ரணுபி⁴ன்னம்பி, ஸதங் ஸத்ததி சச்ச² ச;

    Asādhāraṇubhinnampi, sataṃ sattati caccha ca;

    பாராஜிகானி சத்தாரி, க³ருகா ச த³ஸச்ச² ச.

    Pārājikāni cattāri, garukā ca dasaccha ca.

    832.

    832.

    அனியதா து³வே சேவ, நிஸ்ஸக்³கா³ சதுவீஸதி;

    Aniyatā duve ceva, nissaggā catuvīsati;

    ஸதங் அட்டா²ரஸேவெத்த², கு²த்³த³கா பரிதீ³பிதா.

    Sataṃ aṭṭhārasevettha, khuddakā paridīpitā.

    833.

    833.

    த்³வாத³ஸேவ ச கா³ரய்ஹா, ஸதங் ஸத்ததி சச்ச² ச;

    Dvādaseva ca gārayhā, sataṃ sattati caccha ca;

    அஸாதா⁴ரணுபி⁴ன்னம்பி, இமேதி பரிதீ³பிதா.

    Asādhāraṇubhinnampi, imeti paridīpitā.

    834.

    834.

    ஸாதா⁴ரணா உபி⁴ன்னம்பி, பஞ்ஞத்தா பன ஸத்து²னா;

    Sādhāraṇā ubhinnampi, paññattā pana satthunā;

    ஸதங் ஸத்ததி சத்தாரி, ப⁴வந்தீதி பகாஸிதா.

    Sataṃ sattati cattāri, bhavantīti pakāsitā.

    835.

    835.

    பாராஜிகானி சத்தாரி, ஸத்த ஸங்கா⁴தி³ஸேஸகா;

    Pārājikāni cattāri, satta saṅghādisesakā;

    அட்டா²ரஸ ச நிஸ்ஸக்³கா³, ஸமஸத்ததி கு²த்³த³கா.

    Aṭṭhārasa ca nissaggā, samasattati khuddakā.

    836.

    836.

    பஞ்சஸத்ததி பஞ்ஞத்தா, ஸேகி²யாபி ச ஸப்³ப³ஸோ;

    Pañcasattati paññattā, sekhiyāpi ca sabbaso;

    ஸதங் ஸத்ததி சத்தாரி, உபி⁴ன்னங் ஸமஸிக்க²தா.

    Sataṃ sattati cattāri, ubhinnaṃ samasikkhatā.

    ஸாதா⁴ரணாஸாதா⁴ரணகதா².

    Sādhāraṇāsādhāraṇakathā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact