Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[494] 11. ஸாதி⁴னஜாதகவண்ணனா
[494] 11. Sādhinajātakavaṇṇanā
அப்³பு⁴தோ வத லோகஸ்மிந்தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ உபோஸதி²கே உபாஸகே ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ததா³ ஹி ஸத்தா² ‘‘உபாஸகா போராணகபண்டி³தா அத்தனோ உபோஸத²கம்மங் நிஸ்ஸாய மனுஸ்ஸஸரீரேனேவ தே³வலோகங் க³ந்த்வா சிரங் வஸிங்ஸூ’’தி வத்வா தேஹி யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.
Abbhutovata lokasminti idaṃ satthā jetavane viharanto uposathike upāsake ārabbha kathesi. Tadā hi satthā ‘‘upāsakā porāṇakapaṇḍitā attano uposathakammaṃ nissāya manussasarīreneva devalokaṃ gantvā ciraṃ vasiṃsū’’ti vatvā tehi yācito atītaṃ āhari.
அதீதே மிதி²லாயங் ஸாதி⁴னோ நாம ராஜா த⁴ம்மேன ரஜ்ஜங் காரேஸி. ஸோ சதூஸு நக³ரத்³வாரேஸு நக³ரமஜ்ஜே² நிவேஸனத்³வாரே சாதி ச² தா³னஸாலாயோ காரெத்வா ஸகலஜம்பு³தீ³பங் உன்னங்க³லங் கத்வா மஹாதா³னங் பவத்தேஸி, தே³வஸிகங் ச² ஸதஸஹஸ்ஸானி வயகரணங் க³ச்ச²ந்தி, பஞ்ச ஸீலானி ரக்க²தி, உபோஸத²ங் உபவஸதி. ரட்ட²வாஸினோபி தஸ்ஸ ஓவாதே³ ட²த்வா தா³னாதீ³னி புஞ்ஞானி கத்வா மதமதா தே³வனக³ரேயேவ நிப்³ப³த்திங்ஸு. ஸுத⁴ம்மதே³வஸப⁴ங் பூரெத்வா நிஸின்னா தே³வா ரஞ்ஞோ ஸீலாதி³கு³ணமேவ வண்ணயந்தி. தங் ஸுத்வா ஸேஸதே³வாபி ராஜானங் த³ட்டு²காமா அஹேஸுங். ஸக்கோ தே³வராஜா தேஸங் மனங் விதி³த்வா ஆஹ – ‘‘ஸாதி⁴னராஜானங் த³ட்டு²காமத்தா²’’தி. ‘‘ஆம தே³வா’’தி. ஸோ மாதலிங் ஆணாபேஸி ‘‘க³ச்ச² த்வங் வேஜயந்தரத²ங் யோஜெத்வா ஸாதி⁴னராஜானங் ஆனேஹீ’’தி. ஸோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா ரத²ங் யோஜெத்வா விதே³ஹரட்ட²ங் அக³மாஸி, ததா³ புண்ணமதி³வஸோ ஹோதி. மாதலி மனுஸ்ஸானங் ஸாயமாஸங் பு⁴ஞ்ஜித்வா க⁴ரத்³வாரேஸு ஸுக²கதா²ய நிஸின்னகாலே சந்த³மண்ட³லேன ஸத்³தி⁴ங் ரத²ங் பேஸேஸி. மனுஸ்ஸா ‘‘த்³வே சந்தா³ உட்டி²தா’’தி வத³ந்தா புன சந்த³மண்ட³லங் ஓஹாய ரத²ங் ஆக³ச்ச²ந்தங் தி³ஸ்வா ‘‘நாயங் சந்தோ³, ரதோ² ஏஸோ, தே³வபுத்தோ பஞ்ஞாயதி, கஸ்ஸேஸ ஏதங் மனோமயஸிந்த⁴வயுத்தங் தி³ப்³ப³ரத²ங் ஆனேதி, ந அஞ்ஞஸ்ஸ, அம்ஹாகங் ரஞ்ஞோ ப⁴விஸ்ஸதி, ராஜா ஹி நோ த⁴ம்மிகோ த⁴ம்மராஜா’’தி ஸோமனஸ்ஸஜாதா ஹுத்வா அஞ்ஜலிங் பக்³க³ய்ஹ டி²தா பட²மங் கா³த²மாஹங்ஸு –
Atīte mithilāyaṃ sādhino nāma rājā dhammena rajjaṃ kāresi. So catūsu nagaradvāresu nagaramajjhe nivesanadvāre cāti cha dānasālāyo kāretvā sakalajambudīpaṃ unnaṅgalaṃ katvā mahādānaṃ pavattesi, devasikaṃ cha satasahassāni vayakaraṇaṃ gacchanti, pañca sīlāni rakkhati, uposathaṃ upavasati. Raṭṭhavāsinopi tassa ovāde ṭhatvā dānādīni puññāni katvā matamatā devanagareyeva nibbattiṃsu. Sudhammadevasabhaṃ pūretvā nisinnā devā rañño sīlādiguṇameva vaṇṇayanti. Taṃ sutvā sesadevāpi rājānaṃ daṭṭhukāmā ahesuṃ. Sakko devarājā tesaṃ manaṃ viditvā āha – ‘‘sādhinarājānaṃ daṭṭhukāmatthā’’ti. ‘‘Āma devā’’ti. So mātaliṃ āṇāpesi ‘‘gaccha tvaṃ vejayantarathaṃ yojetvā sādhinarājānaṃ ānehī’’ti. So ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā rathaṃ yojetvā videharaṭṭhaṃ agamāsi, tadā puṇṇamadivaso hoti. Mātali manussānaṃ sāyamāsaṃ bhuñjitvā gharadvāresu sukhakathāya nisinnakāle candamaṇḍalena saddhiṃ rathaṃ pesesi. Manussā ‘‘dve candā uṭṭhitā’’ti vadantā puna candamaṇḍalaṃ ohāya rathaṃ āgacchantaṃ disvā ‘‘nāyaṃ cando, ratho eso, devaputto paññāyati, kassesa etaṃ manomayasindhavayuttaṃ dibbarathaṃ āneti, na aññassa, amhākaṃ rañño bhavissati, rājā hi no dhammiko dhammarājā’’ti somanassajātā hutvā añjaliṃ paggayha ṭhitā paṭhamaṃ gāthamāhaṃsu –
202.
202.
‘‘அப்³பு⁴தோ வத லோகஸ்மிங், உப்பஜ்ஜி லோமஹங்ஸனோ;
‘‘Abbhuto vata lokasmiṃ, uppajji lomahaṃsano;
தி³ப்³போ³ ரதோ² பாதுரஹு, வேதே³ஹஸ்ஸ யஸஸ்ஸினோ’’தி.
Dibbo ratho pāturahu, vedehassa yasassino’’ti.
தஸ்ஸத்தோ² – அப்³பு⁴தோ வதேஸ அம்ஹாகங் ராஜா, லோகஸ்மிங் லோமஹங்ஸனோ உப்பஜ்ஜி, யஸ்ஸ தி³ப்³போ³ ரதோ² பாதுரஹோஸி வேதே³ஹஸ்ஸ யஸஸ்ஸினோதி.
Tassattho – abbhuto vatesa amhākaṃ rājā, lokasmiṃ lomahaṃsano uppajji, yassa dibbo ratho pāturahosi vedehassa yasassinoti.
மாதலிபிஏ தங் ரத²ங் ஆனெத்வா மனுஸ்ஸேஸு க³ந்த⁴மாலாதீ³ஹி பூஜெந்தேஸு திக்க²த்துங் நக³ரங் பத³க்கி²ணங் கத்வா ரஞ்ஞோ நிவேஸனத்³வாரங் க³ந்த்வா ரத²ங் நிவத்தெத்வா பச்சா²பா⁴கே³ன ஸீஹபஞ்ஜரஉம்மாரே ட²பெத்வா ஆரோஹணஸஜ்ஜங் கத்வா அட்டா²ஸி. தங் தி³வஸங் ராஜாபி தா³னஸாலாயோ ஓலோகெத்வா ‘‘இமினா நியாமேன தா³னங் தே³தா²’’தி ஆணாபெத்வா உபோஸத²ங் ஸமாதி³யித்வா தி³வஸங் வீதினாமெத்வா அமச்சக³ணபரிவுதோ அலங்கதமஹாதலே பாசீனஸீஹபஞ்ஜராபி⁴முகோ² த⁴ம்மயுத்தங் கதெ²ந்தோ நிஸின்னோ ஹோதி. அத² நங் மாதலி ரதா²பி⁴ருஹனத்த²ங் நிமந்தெத்வா ஆதா³ய அக³மாஸி. தமத்த²ங் பகாஸெந்தோ ஸத்தா² இமா கா³தா² அபா⁴ஸி –
Mātalipie taṃ rathaṃ ānetvā manussesu gandhamālādīhi pūjentesu tikkhattuṃ nagaraṃ padakkhiṇaṃ katvā rañño nivesanadvāraṃ gantvā rathaṃ nivattetvā pacchābhāgena sīhapañjaraummāre ṭhapetvā ārohaṇasajjaṃ katvā aṭṭhāsi. Taṃ divasaṃ rājāpi dānasālāyo oloketvā ‘‘iminā niyāmena dānaṃ dethā’’ti āṇāpetvā uposathaṃ samādiyitvā divasaṃ vītināmetvā amaccagaṇaparivuto alaṅkatamahātale pācīnasīhapañjarābhimukho dhammayuttaṃ kathento nisinno hoti. Atha naṃ mātali rathābhiruhanatthaṃ nimantetvā ādāya agamāsi. Tamatthaṃ pakāsento satthā imā gāthā abhāsi –
203.
203.
‘‘தே³வபுத்தோ மஹித்³தி⁴கோ, மாதலி தே³வஸாரதி²;
‘‘Devaputto mahiddhiko, mātali devasārathi;
நிமந்தயித்த² ராஜானங், வேதே³ஹங் மிதி²லக்³க³ஹங்.
Nimantayittha rājānaṃ, vedehaṃ mithilaggahaṃ.
204.
204.
‘‘ஏஹிமங் ரத²மாருய்ஹ, ராஜஸெட்ட² தி³ஸம்பதி;
‘‘Ehimaṃ rathamāruyha, rājaseṭṭha disampati;
தே³வா த³ஸ்ஸனகாமா தே, தாவதிங்ஸா ஸஇந்த³கா;
Devā dassanakāmā te, tāvatiṃsā saindakā;
ஸரமானா ஹி தே தே³வா, ஸுத⁴ம்மாயங் ஸமச்ச²ரே.
Saramānā hi te devā, sudhammāyaṃ samacchare.
205.
205.
‘‘ததோ ச ராஜா ஸாதி⁴னோ, வேதே³ஹோ மிதி²லக்³க³ஹோ;
‘‘Tato ca rājā sādhino, vedeho mithilaggaho;
ஸஹஸ்ஸயுத்தமாருய்ஹ, அகா³ தே³வான ஸந்திகே;
Sahassayuttamāruyha, agā devāna santike;
தங் தே³வா படினந்தி³ங்ஸு, தி³ஸ்வா ராஜானமாக³தங்.
Taṃ devā paṭinandiṃsu, disvā rājānamāgataṃ.
206.
206.
‘‘ஸ்வாக³தங் தே மஹாராஜ, அதோ² தே அது³ராக³தங்;
‘‘Svāgataṃ te mahārāja, atho te adurāgataṃ;
நிஸீத³ தா³னி ராஜீஸி, தே³வராஜஸ்ஸ ஸந்திகே.
Nisīda dāni rājīsi, devarājassa santike.
207.
207.
‘‘ஸக்கோபி படினந்தி³த்த², வேதே³ஹங் மிதி²லக்³க³ஹங்;
‘‘Sakkopi paṭinandittha, vedehaṃ mithilaggahaṃ;
நிமந்தயித்த² காமேஹி, ஆஸனேன ச வாஸவோ.
Nimantayittha kāmehi, āsanena ca vāsavo.
208.
208.
‘‘ஸாது⁴ கோ²ஸி அனுப்பத்தோ, ஆவாஸங் வஸவத்தினங்;
‘‘Sādhu khosi anuppatto, āvāsaṃ vasavattinaṃ;
வஸ தே³வேஸு ராஜீஸி, ஸப்³ப³காமஸமித்³தி⁴ஸு;
Vasa devesu rājīsi, sabbakāmasamiddhisu;
தாவதிங்ஸேஸு தே³வேஸு, பு⁴ஞ்ஜ காமே அமானுஸே’’தி.
Tāvatiṃsesu devesu, bhuñja kāme amānuse’’ti.
தத்த² ஸமச்ச²ரேதி அச்ச²ந்தி. அகா³ தே³வான ஸந்திகேதி தே³வானங் ஸந்திகங் அக³மாஸி. தஸ்மிஞ்ஹி ரத²ங் அபி⁴ருஹித்வா டி²தே ரதோ² ஆகாஸங் பக்க²ந்தி³, ஸோ மஹாஜனஸ்ஸ ஓலோகெந்தஸ்ஸேவ அந்தரதா⁴யி. மாதலி ராஜானங் தே³வலோகங் நேஸி . தங் தி³ஸ்வா தே³வதா ச ஸக்கோ ச ஹட்ட²துட்டா² பச்சுக்³க³மனங் கத்வா படிஸந்தா²ரங் கரிங்ஸு. தமத்த²ங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘தங் தே³வா’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² படினந்தி³ங்ஸூதி புனப்புனங் நந்தி³ங்ஸு. ஆஸனேன சாதி ராஜானங் ஆலிங்கி³த்வா ‘‘இத⁴ நிஸீதா³’’தி அத்தனோ பண்டு³கம்ப³லஸிலாஸனேன ச காமேஹி ச நிமந்தேஸி, உபட்³ட⁴ரஜ்ஜங் த³த்வா ஏகாஸனே நிஸீதா³பேஸீதி அத்தோ².
Tattha samacchareti acchanti. Agā devāna santiketi devānaṃ santikaṃ agamāsi. Tasmiñhi rathaṃ abhiruhitvā ṭhite ratho ākāsaṃ pakkhandi, so mahājanassa olokentasseva antaradhāyi. Mātali rājānaṃ devalokaṃ nesi . Taṃ disvā devatā ca sakko ca haṭṭhatuṭṭhā paccuggamanaṃ katvā paṭisanthāraṃ kariṃsu. Tamatthaṃ dassetuṃ ‘‘taṃ devā’’tiādi vuttaṃ. Tattha paṭinandiṃsūti punappunaṃ nandiṃsu. Āsanena cāti rājānaṃ āliṅgitvā ‘‘idha nisīdā’’ti attano paṇḍukambalasilāsanena ca kāmehi ca nimantesi, upaḍḍharajjaṃ datvā ekāsane nisīdāpesīti attho.
தத்த² ஸக்கேன தே³வரஞ்ஞா த³ஸயோஜனஸஹஸ்ஸங் தே³வனக³ரங் அட்³ட⁴தியா ச அச்ச²ராகோடியோ வேஜயந்தபாஸாத³ஞ்ச மஜ்ஜே² பி⁴ந்தி³த்வா தி³ன்னங் ஸம்பத்திங் அனுப⁴வந்தஸ்ஸ மனுஸ்ஸக³ணனாய ஸத்த வஸ்ஸஸதானி அதிக்கந்தானி. தேனத்தபா⁴வேன தே³வலோகே வஸனகங் புஞ்ஞங் கீ²ணங், அனபி⁴ரதி உப்பன்னா, தஸ்மா ஸக்கேன ஸத்³தி⁴ங் ஸல்லபந்தோ கா³த²மாஹ –
Tattha sakkena devaraññā dasayojanasahassaṃ devanagaraṃ aḍḍhatiyā ca accharākoṭiyo vejayantapāsādañca majjhe bhinditvā dinnaṃ sampattiṃ anubhavantassa manussagaṇanāya satta vassasatāni atikkantāni. Tenattabhāvena devaloke vasanakaṃ puññaṃ khīṇaṃ, anabhirati uppannā, tasmā sakkena saddhiṃ sallapanto gāthamāha –
209.
209.
‘‘அஹங் புரே ஸக்³க³க³தோ ரமாமி, நச்சேஹி கீ³தேஹி ச வாதி³தேஹி;
‘‘Ahaṃ pure saggagato ramāmi, naccehi gītehi ca vāditehi;
ஸோ தா³னி அஜ்ஜ ந ரமாமி ஸக்³கே³, ஆயுங் நு கீ²ணோ மரணங் நு ஸந்திகே;
So dāni ajja na ramāmi sagge, āyuṃ nu khīṇo maraṇaṃ nu santike;
உதா³ஹு மூள்ஹொஸ்மி ஜனிந்த³ஸெட்டா²’’தி.
Udāhu mūḷhosmi janindaseṭṭhā’’ti.
தத்த² ஆயுங் நு கீ²ணோதி கிங் நு மம ஸரஸேன ஜீவிதிந்த்³ரியங் கீ²ணங், உதா³ஹு உபச்சே²த³ககம்மவஸேன மரணங் ஸந்திகே ஜாதந்தி புச்ச²தி. ஜனிந்த³ஸெட்டா²தி ஜனிந்தா³னங் தே³வானங் ஸெட்ட².
Tattha āyuṃ nu khīṇoti kiṃ nu mama sarasena jīvitindriyaṃ khīṇaṃ, udāhu upacchedakakammavasena maraṇaṃ santike jātanti pucchati. Janindaseṭṭhāti janindānaṃ devānaṃ seṭṭha.
அத² நங் ஸக்கோ ஆஹ –
Atha naṃ sakko āha –
210.
210.
‘‘ந தாயு கீ²ணங் மரணஞ்ச தூ³ரே, ந சாபி மூள்ஹோ நரவீரஸெட்ட²;
‘‘Na tāyu khīṇaṃ maraṇañca dūre, na cāpi mūḷho naravīraseṭṭha;
துய்ஹஞ்ச புஞ்ஞானி பரித்தகானி, யேஸங் விபாகங் இத⁴ வேத³யித்தோ².
Tuyhañca puññāni parittakāni, yesaṃ vipākaṃ idha vedayittho.
211.
211.
‘‘வஸ தே³வானுபா⁴வேன, ராஜஸெட்ட² தி³ஸம்பதி;
‘‘Vasa devānubhāvena, rājaseṭṭha disampati;
தாவதிங்ஸேஸு தே³வேஸு, பு⁴ஞ்ஜ காமே அமானுஸே’’தி.
Tāvatiṃsesu devesu, bhuñja kāme amānuse’’ti.
தத்த² ‘‘பரித்தகானீ’’தி இத³ங் தேன அத்தபா⁴வேன தே³வலோகே விபாகதா³யகானி புஞ்ஞானி ஸந்தா⁴ய வுத்தங், இதரானி பனஸ்ஸ புஞ்ஞானி பத²வியங் பங்ஸு விய அப்பமாணானி. வஸ தே³வானுபா⁴வேனாதி அஹங் தே அத்தனோ புஞ்ஞானி மஜ்ஜே² பி⁴ந்தி³த்வா த³ஸ்ஸாமி, மமானுபா⁴வேன வஸாதி தங் ஸமஸ்ஸாஸெந்தோ ஆஹ.
Tattha ‘‘parittakānī’’ti idaṃ tena attabhāvena devaloke vipākadāyakāni puññāni sandhāya vuttaṃ, itarāni panassa puññāni pathaviyaṃ paṃsu viya appamāṇāni. Vasa devānubhāvenāti ahaṃ te attano puññāni majjhe bhinditvā dassāmi, mamānubhāvena vasāti taṃ samassāsento āha.
அத² நங் படிக்கி²பந்தோ மஹாஸத்தோ ஆஹ –
Atha naṃ paṭikkhipanto mahāsatto āha –
212.
212.
‘‘யதா² யாசிதகங் யானங், யதா² யாசிதகங் த⁴னங்;
‘‘Yathā yācitakaṃ yānaṃ, yathā yācitakaṃ dhanaṃ;
ஏவங்ஸம்பத³மேவேதங், யங் பரதோ தா³னபச்சயா.
Evaṃsampadamevetaṃ, yaṃ parato dānapaccayā.
213.
213.
‘‘ந சாஹமேதமிச்சா²மி, யங் பரதோ தா³னபச்சயா;
‘‘Na cāhametamicchāmi, yaṃ parato dānapaccayā;
ஸயங்கதானி புஞ்ஞானி, தங் மே ஆவேணிகங் த⁴னங்.
Sayaṃkatāni puññāni, taṃ me āveṇikaṃ dhanaṃ.
214.
214.
‘‘ஸோஹங் க³ந்த்வா மனுஸ்ஸேஸு, காஹாமி குஸலங் ப³ஹுங்;
‘‘Sohaṃ gantvā manussesu, kāhāmi kusalaṃ bahuṃ;
தா³னேன ஸமசரியாய, ஸங்யமேன த³மேன ச;
Dānena samacariyāya, saṃyamena damena ca;
யங் கத்வா ஸுகி²தோ ஹோதி, ந ச பச்சா²னுதப்பதீ’’தி.
Yaṃ katvā sukhito hoti, na ca pacchānutappatī’’ti.
தத்த² யங் பரதோ தா³னபச்சயாதி யங் பரேன தி³ன்னத்தா லப்³ப⁴தி, தங் யாசிதகஸதி³ஸமேவ ஹோதி. யாசிதகஞ்ஹி துட்ட²காலே தெ³ந்தி, அதுட்ட²காலே அச்சி²ந்தி³த்வா க³ண்ஹந்தீதி வத³தி. ஸமசரியாயாதி காயாதீ³ஹி பாபஸ்ஸ அகரணேன. ஸங்யமேனாதி ஸீலஸங்யமேன. த³மேனாதி இந்த்³ரியத³மனேன. யங் கத்வாதி யங் கரித்வா ஸுகி²தோ சேவ ஹோதி ந ச பச்சா²னுதப்பதி, ததா²ரூபமேவ கம்மங் கரிஸ்ஸாமீதி.
Tattha yaṃ parato dānapaccayāti yaṃ parena dinnattā labbhati, taṃ yācitakasadisameva hoti. Yācitakañhi tuṭṭhakāle denti, atuṭṭhakāle acchinditvā gaṇhantīti vadati. Samacariyāyāti kāyādīhi pāpassa akaraṇena. Saṃyamenāti sīlasaṃyamena. Damenāti indriyadamanena. Yaṃ katvāti yaṃ karitvā sukhito ceva hoti na ca pacchānutappati, tathārūpameva kammaṃ karissāmīti.
அத²ஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா ஸக்கோ மாதலிங் ஆணாபேஸி ‘‘க³ச்ச², தாத, ஸாதி⁴னராஜானங் மிதி²லங் நெத்வா உய்யானே ஓதாரேஹீ’’தி. ஸோ ததா² அகாஸி. ராஜா உய்யானே சங்கமதி. அத² நங் உய்யானபாலோ தி³ஸ்வா புச்சி²த்வா க³ந்த்வா நாரத³ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸி. ஸோ ரஞ்ஞோ ஆக³தபா⁴வங் ஸுத்வா ‘‘த்வங் புரதோ க³ந்த்வா உய்யானங் ஸஜ்ஜெத்வா தஸ்ஸ ச மய்ஹஞ்ச த்³வே ஆஸனானி பஞ்ஞாபேஹீ’’தி உய்யானபாலங் உய்யோஜேஸி. ஸோ ததா² அகாஸி. அத² நங் ராஜா புச்சி² ‘‘கஸ்ஸ த்³வே ஆஸனானி பஞ்ஞாபேஸீ’’தி? ‘‘ஏகங் தும்ஹாகங், ஏகங் அம்ஹாகங் ரஞ்ஞோ’’தி. அத² நங் ராஜா ‘‘கோ அஞ்ஞோ ஸத்தோ மம ஸந்திகே ஆஸனே நிஸீதி³ஸ்ஸதீ’’தி வத்வா ஏகஸ்மிங் நிஸீதி³த்வா ஏகஸ்மிங் பாதே³ ட²பேஸி. நாரத³ராஜா ஆக³ந்த்வா தஸ்ஸ பாதே³ வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஸோ கிரஸ்ஸ ஸத்தமோ பனத்தா. ததா³ கிர வஸ்ஸஸதாயுககாலோவ ஹோதி. மஹாஸத்தோ பன அத்தனோ புஞ்ஞப³லேன எத்தகங் காலங் வீதினாமேஸி. ஸோ நாரத³ங் ஹத்தே² க³ஹெத்வா உய்யானே விசரந்தோ திஸ்ஸோ கா³தா² அபா⁴ஸி –
Athassa vacanaṃ sutvā sakko mātaliṃ āṇāpesi ‘‘gaccha, tāta, sādhinarājānaṃ mithilaṃ netvā uyyāne otārehī’’ti. So tathā akāsi. Rājā uyyāne caṅkamati. Atha naṃ uyyānapālo disvā pucchitvā gantvā nāradarañño ārocesi. So rañño āgatabhāvaṃ sutvā ‘‘tvaṃ purato gantvā uyyānaṃ sajjetvā tassa ca mayhañca dve āsanāni paññāpehī’’ti uyyānapālaṃ uyyojesi. So tathā akāsi. Atha naṃ rājā pucchi ‘‘kassa dve āsanāni paññāpesī’’ti? ‘‘Ekaṃ tumhākaṃ, ekaṃ amhākaṃ rañño’’ti. Atha naṃ rājā ‘‘ko añño satto mama santike āsane nisīdissatī’’ti vatvā ekasmiṃ nisīditvā ekasmiṃ pāde ṭhapesi. Nāradarājā āgantvā tassa pāde vanditvā ekamantaṃ nisīdi. So kirassa sattamo panattā. Tadā kira vassasatāyukakālova hoti. Mahāsatto pana attano puññabalena ettakaṃ kālaṃ vītināmesi. So nāradaṃ hatthe gahetvā uyyāne vicaranto tisso gāthā abhāsi –
215.
215.
‘‘இமானி தானி கெ²த்தானி, இமங் நிக்க²ங் ஸுகுண்ட³லங்;
‘‘Imāni tāni khettāni, imaṃ nikkhaṃ sukuṇḍalaṃ;
இமா தா ஹரிதானூபா, இமா நஜ்ஜோ ஸவந்தியோ.
Imā tā haritānūpā, imā najjo savantiyo.
216.
216.
‘‘இமா தா பொக்க²ரணீ ரம்மா, சக்கவாகபகூஜிதா;
‘‘Imā tā pokkharaṇī rammā, cakkavākapakūjitā;
மந்தா³லகேஹி ஸஞ்ச²ன்னா, பது³முப்பலகேஹி ச;
Mandālakehi sañchannā, padumuppalakehi ca;
யஸ்ஸிமானி மமாயிங்ஸு, கிங் நு தே தி³ஸதங் க³தா.
Yassimāni mamāyiṃsu, kiṃ nu te disataṃ gatā.
217.
217.
‘‘தானீத⁴ கெ²த்தானி ஸோ பூ⁴மிபா⁴கோ³, தேயேவ ஆராமவனூபசாரா;
‘‘Tānīdha khettāni so bhūmibhāgo, teyeva ārāmavanūpacārā;
தமேவ மய்ஹங் ஜனதங் அபஸ்ஸதோ, ஸுஞ்ஞங்வ மே நாரத³ கா²யதே தி³ஸா’’தி.
Tameva mayhaṃ janataṃ apassato, suññaṃva me nārada khāyate disā’’ti.
தத்த² கெ²த்தானீதி பூ⁴மிபா⁴கே³ ஸந்தா⁴யாஹ. இமங் நிக்க²ந்தி இமங் தாதி³ஸமேவ உத³கனித்³த⁴மனங். ஸுகுண்ட³லந்தி ஸோப⁴னேன முஸலபவேஸனகுண்ட³லேன ஸமன்னாக³தங். ஹரிதானூபாதி உத³கனித்³த⁴மனஸ்ஸ உபோ⁴ஸு பஸ்ஸேஸு ஹரிததிணஸஞ்ச²ன்னா அனூபபூ⁴மியோ. யஸ்ஸிமானி மமாயிங்ஸூதி தாத நாரத³, யே மம உபட்டா²கா ச ஓரோதா⁴ ச இமஸ்மிங் உய்யானே மஹந்தேன யஸேன மயா ஸத்³தி⁴ங் விசரந்தா இமானி டா²னானி மமாயிங்ஸு பியாயிங்ஸு, கதரங் நு தே தி³ஸதங் க³தா, கத்த² தே பேஸிதா. தானீத⁴ கெ²த்தானீதி இமஸ்மிங் உய்யானே தானேவ ஏதானி உபரோபனகவிருஹனட்டா²னானி. தேயேவ ஆராமவனூபசாராதி இமே தேயேவ ஆராமவனூபசாரா, விஹாரபூ⁴மியோதி அத்தோ².
Tattha khettānīti bhūmibhāge sandhāyāha. Imaṃ nikkhanti imaṃ tādisameva udakaniddhamanaṃ. Sukuṇḍalanti sobhanena musalapavesanakuṇḍalena samannāgataṃ. Haritānūpāti udakaniddhamanassa ubhosu passesu haritatiṇasañchannā anūpabhūmiyo. Yassimāni mamāyiṃsūti tāta nārada, ye mama upaṭṭhākā ca orodhā ca imasmiṃ uyyāne mahantena yasena mayā saddhiṃ vicarantā imāni ṭhānāni mamāyiṃsu piyāyiṃsu, kataraṃ nu te disataṃ gatā, kattha te pesitā. Tānīdha khettānīti imasmiṃ uyyāne tāneva etāni uparopanakaviruhanaṭṭhānāni. Teyeva ārāmavanūpacārāti ime teyeva ārāmavanūpacārā, vihārabhūmiyoti attho.
அத² நங் நாரதோ³ ஆஹ – ‘‘தே³வ, தும்ஹாகங் தே³வலோகக³தானங் இதா³னி ஸத்த வஸ்ஸஸதானி, அஹங் வோ ஸத்தமோ பனத்தா, தும்ஹாகங் உபட்டா²கா ச ஓரோதா⁴ ச மரணமுக²ங் பத்தா, இத³ங் வோ அத்தனோ ஸந்தகங் ரஜ்ஜங், அனுப⁴வத² ந’’ந்தி. ராஜா ‘‘தாத நாரத³, நாஹங் இதா⁴க³ச்ச²ந்தோ ரஜ்ஜத்தா²ய ஆக³தோ, புஞ்ஞகரணத்தா²யம்ஹி ஆக³தோ, அஹங் புஞ்ஞமேவ கரிஸ்ஸாமீ’’தி வத்வா கா³தா² ஆஹ –
Atha naṃ nārado āha – ‘‘deva, tumhākaṃ devalokagatānaṃ idāni satta vassasatāni, ahaṃ vo sattamo panattā, tumhākaṃ upaṭṭhākā ca orodhā ca maraṇamukhaṃ pattā, idaṃ vo attano santakaṃ rajjaṃ, anubhavatha na’’nti. Rājā ‘‘tāta nārada, nāhaṃ idhāgacchanto rajjatthāya āgato, puññakaraṇatthāyamhi āgato, ahaṃ puññameva karissāmī’’ti vatvā gāthā āha –
218.
218.
‘‘தி³ட்டா² மயா விமானானி, ஓபா⁴ஸெந்தா சதுத்³தி³ஸா;
‘‘Diṭṭhā mayā vimānāni, obhāsentā catuddisā;
ஸம்முகா² தே³வராஜஸ்ஸ, தித³ஸானஞ்ச ஸம்முகா².
Sammukhā devarājassa, tidasānañca sammukhā.
219.
219.
‘‘வுத்த²ங் மே ப⁴வனங் தி³ப்³யங், பு⁴த்தா காமா அமானுஸா;
‘‘Vutthaṃ me bhavanaṃ dibyaṃ, bhuttā kāmā amānusā;
தாவதிங்ஸேஸு தே³வேஸு, ஸப்³ப³காமஸமித்³தி⁴ஸு.
Tāvatiṃsesu devesu, sabbakāmasamiddhisu.
220.
220.
‘‘ஸோஹங் ஏதாதி³ஸங் ஹித்வா, புஞ்ஞாயம்ஹி இதா⁴க³தோ;
‘‘Sohaṃ etādisaṃ hitvā, puññāyamhi idhāgato;
த⁴ம்மமேவ சரிஸ்ஸாமி, நாஹங் ரஜ்ஜேன அத்தி²கோ.
Dhammameva carissāmi, nāhaṃ rajjena atthiko.
221.
221.
‘‘அத³ண்டா³வசரங் மக்³க³ங், ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴தே³ஸிதங்;
‘‘Adaṇḍāvacaraṃ maggaṃ, sammāsambuddhadesitaṃ;
தங் மக்³க³ங் படிபஜ்ஜிஸ்ஸங், யேன க³ச்ச²ந்தி ஸுப்³ப³தா’’தி.
Taṃ maggaṃ paṭipajjissaṃ, yena gacchanti subbatā’’ti.
தத்த² வுத்த²ங் மே ப⁴வனங் தி³ப்³யந்தி வேஜயந்தங் ஸந்தா⁴ய ஆஹ. ஸோஹங் ஏதாதி³ஸந்தி தாத நாரத³, ஸோஹங் பு³த்³த⁴ஞாணேன அபரிச்சி²ந்த³னீயங் ஏவரூபங் காமகு³ணஸம்பத்திங் பஹாய புஞ்ஞகரணத்தா²ய இதா⁴க³தோ. அத³ண்டா³வசரந்தி அத³ண்டே³ஹி நிக்கி²த்தத³ண்ட³ஹத்தே²ஹி அவசரிதப்³ப³ங் ஸம்மாதி³ட்டி²புரெக்கா²ரங் அட்ட²ங்கி³கங் மக்³க³ங். ஸுப்³ப³தாதி யேன மக்³கே³ன ஸுப்³ப³தா ஸப்³ப³ஞ்ஞுபு³த்³தா⁴ க³ச்ச²ந்தி, அஹம்பி அக³தபுப்³ப³ங் தி³ஸங் க³ந்துங் போ³தி⁴தலே நிஸீதி³த்வா தமேவ மக்³க³ங் படிபஜ்ஜிஸ்ஸாமீதி.
Tattha vutthaṃ me bhavanaṃ dibyanti vejayantaṃ sandhāya āha. Sohaṃ etādisanti tāta nārada, sohaṃ buddhañāṇena aparicchindanīyaṃ evarūpaṃ kāmaguṇasampattiṃ pahāya puññakaraṇatthāya idhāgato. Adaṇḍāvacaranti adaṇḍehi nikkhittadaṇḍahatthehi avacaritabbaṃ sammādiṭṭhipurekkhāraṃ aṭṭhaṅgikaṃ maggaṃ. Subbatāti yena maggena subbatā sabbaññubuddhā gacchanti, ahampi agatapubbaṃ disaṃ gantuṃ bodhitale nisīditvā tameva maggaṃ paṭipajjissāmīti.
ஏவங் போ³தி⁴ஸத்தோ இமா கா³தா²யோ ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணேன ஸங்கி²பித்வா கதே²ஸி. நாரதோ³ புனபி ஆஹ – ‘‘ரஜ்ஜங், தே³வ, அனுஸாஸா’’தி. ‘‘தாத, ந மே ரஜ்ஜேனத்தோ², ஸத்த வஸ்ஸஸதானி விக³தங் தா³னங் ஸத்தாஹேனேவ தா³துகாமம்ஹீ’’தி. நாரதோ³ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி தஸ்ஸ வசனங் ஸம்படிச்சி²த்வா மஹாதா³னங் படியாதே³ஸி. ராஜா ஸத்தாஹங் தா³னங் த³த்வா ஸத்தமே தி³வஸே காலங் கத்வா தாவதிங்ஸப⁴வனேயேவ நிப்³ப³த்தி.
Evaṃ bodhisatto imā gāthāyo sabbaññutaññāṇena saṅkhipitvā kathesi. Nārado punapi āha – ‘‘rajjaṃ, deva, anusāsā’’ti. ‘‘Tāta, na me rajjenattho, satta vassasatāni vigataṃ dānaṃ sattāheneva dātukāmamhī’’ti. Nārado ‘‘sādhū’’ti tassa vacanaṃ sampaṭicchitvā mahādānaṃ paṭiyādesi. Rājā sattāhaṃ dānaṃ datvā sattame divase kālaṃ katvā tāvatiṃsabhavaneyeva nibbatti.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ‘‘ஏவங் வஸிதப்³ப³யுத்தகங் உபோஸத²கம்மங் நாமா’’தி த³ஸ்ஸெத்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி, ஸச்சபரியோஸானே உபோஸதி²கேஸு உபாஸகேஸு கேசி ஸோதாபத்திப²லே, கேசி ஸகதா³கா³மிப²லே, கேசி அனாகா³மிப²லே பதிட்ட²ஹிங்ஸு. ததா³ நாரத³ராஜா ஸாரிபுத்தோ அஹோஸி, மாதலி ஆனந்தோ³, ஸக்கோ அனுருத்³தோ⁴, ஸாதி⁴னராஜா பன அஹமேவ அஹோஸிந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā ‘‘evaṃ vasitabbayuttakaṃ uposathakammaṃ nāmā’’ti dassetvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne uposathikesu upāsakesu keci sotāpattiphale, keci sakadāgāmiphale, keci anāgāmiphale patiṭṭhahiṃsu. Tadā nāradarājā sāriputto ahosi, mātali ānando, sakko anuruddho, sādhinarājā pana ahameva ahosinti.
ஸாதி⁴னஜாதகவண்ணனா ஏகாத³ஸமா.
Sādhinajātakavaṇṇanā ekādasamā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 494. ஸாதி⁴னஜாதகங் • 494. Sādhinajātakaṃ