Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [200] 10. ஸாது⁴ஸீலஜாதகவண்ணனா

    [200] 10. Sādhusīlajātakavaṇṇanā

    ஸரீரத³ப்³யந்தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ அஞ்ஞதரங் ப்³ராஹ்மணங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. தஸ்ஸ கிர சதஸ்ஸோ தீ⁴தரோ அஹேஸுங். தா சத்தாரோ ஜனா பத்தெ²ந்தி, தேஸு ஏகோ அபி⁴ரூபோ ஸரீரஸம்பன்னோ, ஏகோ வயப்பத்தோ மஹல்லகோ, ஏகோ ஜாதிஸம்பன்னோ, ஏகோ ஸீலவா. ப்³ராஹ்மணோ சிந்தேஸி – ‘‘தீ⁴தரோ நிவேஸெந்தேன பதிட்டா²பெந்தேன கஸ்ஸ நு கோ² தா³தப்³பா³, கிங் ரூபஸம்பன்னஸ்ஸ, உதா³ஹு வயப்பத்தஸ்ஸ, ஜாதிஸம்பன்னஸீலவந்தானங் அஞ்ஞதரஸ்ஸா’’தி. ஸோ சிந்தெந்தோபி அஜானித்வா ‘‘இமங் காரணங் ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ ஜானிஸ்ஸதி, தங் புச்சி²த்வா ஏதேஸங் அந்தரே அனுச்ச²விகஸ்ஸ த³ஸ்ஸாமீ’’தி க³ந்த⁴மாலாதீ³னி கா³ஹாபெத்வா விஹாரங் க³ந்த்வா ஸத்தா²ரங் வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் நிஸின்னோ ஆதி³தோ பட்டா²ய தமத்த²ங் ஆரோசெத்வா ‘‘ப⁴ந்தே, இமேஸு சதூஸு ஜனேஸு கஸ்ஸ தா³துங் வட்டதீ’’தி புச்சி². ஸத்தா² ‘‘புப்³பே³பி பண்டி³தா ஏதங் பஞ்ஹங் கத²யிங்ஸு, ப⁴வஸங்கே²பக³தத்தா பன ஸல்லக்கே²துங் ந ஸக்கோஸீ’’தி வத்வா தேன யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.

    Sarīradabyanti idaṃ satthā jetavane viharanto aññataraṃ brāhmaṇaṃ ārabbha kathesi. Tassa kira catasso dhītaro ahesuṃ. Tā cattāro janā patthenti, tesu eko abhirūpo sarīrasampanno, eko vayappatto mahallako, eko jātisampanno, eko sīlavā. Brāhmaṇo cintesi – ‘‘dhītaro nivesentena patiṭṭhāpentena kassa nu kho dātabbā, kiṃ rūpasampannassa, udāhu vayappattassa, jātisampannasīlavantānaṃ aññatarassā’’ti. So cintentopi ajānitvā ‘‘imaṃ kāraṇaṃ sammāsambuddho jānissati, taṃ pucchitvā etesaṃ antare anucchavikassa dassāmī’’ti gandhamālādīni gāhāpetvā vihāraṃ gantvā satthāraṃ vanditvā ekamantaṃ nisinno ādito paṭṭhāya tamatthaṃ ārocetvā ‘‘bhante, imesu catūsu janesu kassa dātuṃ vaṭṭatī’’ti pucchi. Satthā ‘‘pubbepi paṇḍitā etaṃ pañhaṃ kathayiṃsu, bhavasaṅkhepagatattā pana sallakkhetuṃ na sakkosī’’ti vatvā tena yācito atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ ப்³ராஹ்மணகுலே நிப்³ப³த்தித்வா வயப்பத்தோ தக்கஸிலாயங் ஸிப்பங் உக்³க³ண்ஹித்வா ஆக³ந்த்வா பா³ராணஸியங் தி³ஸாபாமொக்கோ² ஆசரியோ அஹோஸி. அதே²கஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ சதஸ்ஸோ தீ⁴தரோ அஹேஸுங், தா ஏவமேவ சத்தாரோ ஜனா பத்த²யிங்ஸு. ப்³ராஹ்மணோ ‘‘கஸ்ஸ நு கோ² தா³தப்³பா³’’தி அஜானந்தோ ‘‘ஆசரியங் புச்சி²த்வா தா³தப்³ப³யுத்தகஸ்ஸ த³ஸ்ஸாமீ’’தி தஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா தமத்த²ங் புச்ச²ந்தோ பட²மங் கா³த²மாஹ –

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto brāhmaṇakule nibbattitvā vayappatto takkasilāyaṃ sippaṃ uggaṇhitvā āgantvā bārāṇasiyaṃ disāpāmokkho ācariyo ahosi. Athekassa brāhmaṇassa catasso dhītaro ahesuṃ, tā evameva cattāro janā patthayiṃsu. Brāhmaṇo ‘‘kassa nu kho dātabbā’’ti ajānanto ‘‘ācariyaṃ pucchitvā dātabbayuttakassa dassāmī’’ti tassa santikaṃ gantvā tamatthaṃ pucchanto paṭhamaṃ gāthamāha –

    99.

    99.

    ‘‘ஸரீரத³ப்³யங் வுட்³ட⁴ப்³யங், ஸோஜச்சங் ஸாது⁴ஸீலியங்;

    ‘‘Sarīradabyaṃ vuḍḍhabyaṃ, sojaccaṃ sādhusīliyaṃ;

    ப்³ராஹ்மணங் தேவ புச்சா²ம, கன்னு தேஸங் வனிம்ஹஸே’’தி.

    Brāhmaṇaṃ teva pucchāma, kannu tesaṃ vanimhase’’ti.

    தத்த² ‘‘ஸரீரத³ப்³ய’’ந்திஆதீ³ஹி தேஸங் சதுன்னங் விஜ்ஜமானே கு³ணே பகாஸேதி. அயஞ்ஹெத்த² அதி⁴ப்பாயோ – தீ⁴தரோ மே சத்தாரோ ஜனா பத்தெ²ந்தி, தேஸு ஏகஸ்ஸ ஸரீரத³ப்³யமத்தி², ஸரீரஸம்பதா³ அபி⁴ரூபபா⁴வோ ஸங்விஜ்ஜதி. ஏகஸ்ஸ வுட்³ட⁴ப்³யங் வுட்³டி⁴பா⁴வோ மஹல்லகதா அத்தி². ஏகஸ்ஸ ஸோஜச்சங் ஸுஜாதிதா ஜாதிஸம்பதா³ அத்தி². ‘‘ஸுஜச்ச’’ந்திபி பாடோ². ஏகஸ்ஸ ஸாது⁴ஸீலியங் ஸுந்த³ரஸீலபா⁴வோ ஸீலஸம்பதா³ அத்தி². ப்³ராஹ்மணங் தேவ புச்சா²மாதி தேஸு அஸுகஸ்ஸ நாமேதா தா³தப்³பா³தி அஜானந்தா மயங் ப⁴வந்தங் ப்³ராஹ்மணஞ்ஞேவ புச்சா²ம. கன்னு தேஸங் வனிம்ஹஸேதி தேஸங் சதுன்னங் ஜனானங் கங் வனிம்ஹஸே, கங் இச்சா²ம, கஸ்ஸ தா குமாரிகா த³தா³மாதி புச்ச²தி.

    Tattha ‘‘sarīradabya’’ntiādīhi tesaṃ catunnaṃ vijjamāne guṇe pakāseti. Ayañhettha adhippāyo – dhītaro me cattāro janā patthenti, tesu ekassa sarīradabyamatthi, sarīrasampadā abhirūpabhāvo saṃvijjati. Ekassa vuḍḍhabyaṃ vuḍḍhibhāvo mahallakatā atthi. Ekassa sojaccaṃ sujātitā jātisampadā atthi. ‘‘Sujacca’’ntipi pāṭho. Ekassa sādhusīliyaṃ sundarasīlabhāvo sīlasampadā atthi. Brāhmaṇaṃ teva pucchāmāti tesu asukassa nāmetā dātabbāti ajānantā mayaṃ bhavantaṃ brāhmaṇaññeva pucchāma. Kannu tesaṃ vanimhaseti tesaṃ catunnaṃ janānaṃ kaṃ vanimhase, kaṃ icchāma, kassa tā kumārikā dadāmāti pucchati.

    தங் ஸுத்வா ஆசரியோ ‘‘ரூபஸம்பதா³தீ³ஸு விஜ்ஜமானாஸுபி விபன்னஸீலோ கா³ரய்ஹோ, தஸ்மா தங் நப்பமாணங், அம்ஹாகங் ஸீலவந்தபா⁴வோ ருச்சதீ’’தி இமமத்த²ங் பகாஸெந்தோ து³தியங் கா³த²மாஹ –

    Taṃ sutvā ācariyo ‘‘rūpasampadādīsu vijjamānāsupi vipannasīlo gārayho, tasmā taṃ nappamāṇaṃ, amhākaṃ sīlavantabhāvo ruccatī’’ti imamatthaṃ pakāsento dutiyaṃ gāthamāha –

    100.

    100.

    ‘‘அத்தோ² அத்தி² ஸரீரஸ்மிங், வுட்³ட⁴ப்³யஸ்ஸ நமோ கரே;

    ‘‘Attho atthi sarīrasmiṃ, vuḍḍhabyassa namo kare;

    அத்தோ² அத்தி² ஸுஜாதஸ்மிங், ஸீலங் அஸ்மாக ருச்சதீ’’தி.

    Attho atthi sujātasmiṃ, sīlaṃ asmāka ruccatī’’ti.

    தத்த² அத்தோ² அத்தி² ஸரீரஸ்மிந்தி ரூபஸம்பன்னே ஸரீரேபி அத்தோ² விஸேஸோ வுத்³தி⁴ அத்தி²யேவ, ‘‘நத்தீ²’’தி ந வதா³மி. வுட்³ட⁴ப்³யஸ்ஸ நமோ கரேதி வுட்³ட⁴பா⁴வஸ்ஸ பன நமக்காரமேவ கரோமி. வுட்³ட⁴பா⁴வோ ஹி வந்த³னமானநங் லப⁴தி. அத்தோ² அத்தி² ஸுஜாதஸ்மிந்தி ஸுஜாதேபி புரிஸே வுட்³டி⁴ அத்தி², ஜாதிஸம்பத்திபி இச்சி²தப்³பா³யேவ. ஸீலங் அஸ்மாக ருச்சதீதி அம்ஹாகங் பன ஸீலமேவ ருச்சதி. ஸீலவா ஹி ஆசாரஸம்பன்னோ ஸரீரத³ப்³யவிரஹிதோபி புஜ்ஜோ பாஸங்ஸோதி. ப்³ராஹ்மணோ தஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா ஸீலவந்தஸ்ஸேவ தீ⁴தரோ அதா³ஸி.

    Tattha attho atthi sarīrasminti rūpasampanne sarīrepi attho viseso vuddhi atthiyeva, ‘‘natthī’’ti na vadāmi. Vuḍḍhabyassa namo kareti vuḍḍhabhāvassa pana namakkārameva karomi. Vuḍḍhabhāvo hi vandanamānanaṃ labhati. Attho atthi sujātasminti sujātepi purise vuḍḍhi atthi, jātisampattipi icchitabbāyeva. Sīlaṃ asmāka ruccatīti amhākaṃ pana sīlameva ruccati. Sīlavā hi ācārasampanno sarīradabyavirahitopi pujjo pāsaṃsoti. Brāhmaṇo tassa vacanaṃ sutvā sīlavantasseva dhītaro adāsi.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ஸச்சபரியோஸானே ப்³ராஹ்மணோ ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹி. ‘‘ததா³ ப்³ராஹ்மணோ அயமேவ ப்³ராஹ்மணோ அஹோஸி, தி³ஸாபாமொக்கோ² ஆசரியோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi – saccapariyosāne brāhmaṇo sotāpattiphale patiṭṭhahi. ‘‘Tadā brāhmaṇo ayameva brāhmaṇo ahosi, disāpāmokkho ācariyo pana ahameva ahosi’’nti.

    ஸாது⁴ஸீலஜாதகவண்ணனா த³ஸமா.

    Sādhusīlajātakavaṇṇanā dasamā.

    ருஹகவக்³கோ³ பஞ்சமோ.

    Ruhakavaggo pañcamo.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    ருஹகங் ஸிரிகாளகங், பது³மங் மணிசோரகங்;

    Ruhakaṃ sirikāḷakaṃ, padumaṃ maṇicorakaṃ;

    பப்³ப³தூபத்த²ரவலாஹங், மித்தாமித்தஞ்ச ராத⁴ஞ்ச;

    Pabbatūpattharavalāhaṃ, mittāmittañca rādhañca;

    க³ஹபதி ஸாது⁴ஸீலங்.

    Gahapati sādhusīlaṃ.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 200. ஸாது⁴ஸீலஜாதகங் • 200. Sādhusīlajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact