Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    2. ஸாக³தத்தே²ரஅபதா³னங்

    2. Sāgatattheraapadānaṃ

    17.

    17.

    ‘‘ஸோபி⁴தோ நாம நாமேன, அஹோஸிங் ப்³ராஹ்மணோ ததா³;

    ‘‘Sobhito nāma nāmena, ahosiṃ brāhmaṇo tadā;

    புரக்க²தோ ஸஸிஸ்ஸேஹி, ஆராமங் அக³மாஸஹங்.

    Purakkhato sasissehi, ārāmaṃ agamāsahaṃ.

    18.

    18.

    ‘‘ப⁴க³வா தம்ஹி ஸமயே, பி⁴க்கு²ஸங்க⁴புரக்க²தோ;

    ‘‘Bhagavā tamhi samaye, bhikkhusaṅghapurakkhato;

    ஆராமத்³வாரா நிக்க²ம்ம, அட்டா²ஸி புரிஸுத்தமோ.

    Ārāmadvārā nikkhamma, aṭṭhāsi purisuttamo.

    19.

    19.

    ‘‘தமத்³த³ஸாஸிங் ஸம்பு³த்³த⁴ங், த³ந்தங் த³ந்தபுரக்க²தங்;

    ‘‘Tamaddasāsiṃ sambuddhaṃ, dantaṃ dantapurakkhataṃ;

    ஸகங் சித்தங் பஸாதெ³த்வா, ஸந்த²விங் லோகனாயகங்.

    Sakaṃ cittaṃ pasādetvā, santhaviṃ lokanāyakaṃ.

    20.

    20.

    ‘‘யே கேசி பாத³பா ஸப்³பே³, மஹியா தே விரூஹரே;

    ‘‘Ye keci pādapā sabbe, mahiyā te virūhare;

    பு³த்³தி⁴மந்தோ ததா² ஸத்தா, ருஹந்தி ஜினஸாஸனே.

    Buddhimanto tathā sattā, ruhanti jinasāsane.

    21.

    21.

    ‘‘ஸத்த²வாஹோஸி ஸப்பஞ்ஞோ, மஹேஸி ப³ஹுகே ஜனே;

    ‘‘Satthavāhosi sappañño, mahesi bahuke jane;

    விபதா² உத்³த⁴ரித்வான, பத²ங் ஆசிக்க²ஸே துவங்.

    Vipathā uddharitvāna, pathaṃ ācikkhase tuvaṃ.

    22.

    22.

    ‘‘த³ந்தோ த³ந்தபரிகிண்ணோ 1, ஜா²யீ ஜா²னரதேஹி ச;

    ‘‘Danto dantaparikiṇṇo 2, jhāyī jhānaratehi ca;

    ஆதாபீ பஹிதத்தேஹி, உபஸந்தேஹி தாதி³பி⁴.

    Ātāpī pahitattehi, upasantehi tādibhi.

    23.

    23.

    ‘‘அலங்கதோ பரிஸாஹி, புஞ்ஞஞாணேஹி ஸோப⁴தி;

    ‘‘Alaṅkato parisāhi, puññañāṇehi sobhati;

    பபா⁴ நித்³தா⁴வதே துய்ஹங், ஸூரியோத³யனே யதா².

    Pabhā niddhāvate tuyhaṃ, sūriyodayane yathā.

    24.

    24.

    ‘‘பஸன்னசித்தங் தி³ஸ்வான, மஹேஸீ பது³முத்தரோ;

    ‘‘Pasannacittaṃ disvāna, mahesī padumuttaro;

    பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ டி²தோ ஸத்தா², இமா கா³தா² அபா⁴ஸத².

    Bhikkhusaṅghe ṭhito satthā, imā gāthā abhāsatha.

    25.

    25.

    ‘‘‘யோ ஸோ ஹாஸங் ஜனெத்வான, மமங் கித்தேஸி ப்³ராஹ்மணோ;

    ‘‘‘Yo so hāsaṃ janetvāna, mamaṃ kittesi brāhmaṇo;

    கப்பானங் ஸதஸஹஸ்ஸங், தே³வலோகே ரமிஸ்ஸதி.

    Kappānaṃ satasahassaṃ, devaloke ramissati.

    26.

    26.

    ‘‘‘துஸிதா ஹி சவித்வான, ஸுக்கமூலேன சோதி³தோ;

    ‘‘‘Tusitā hi cavitvāna, sukkamūlena codito;

    கோ³தமஸ்ஸ ப⁴க³வதோ, ஸாஸனே பப்³ப³ஜிஸ்ஸதி.

    Gotamassa bhagavato, sāsane pabbajissati.

    27.

    27.

    ‘‘‘தேன கம்மேன ஸுகதேன, அரஹத்தங் 3 லபி⁴ஸ்ஸதி;

    ‘‘‘Tena kammena sukatena, arahattaṃ 4 labhissati;

    ஸாக³தோ நாம நாமேன, ஹெஸ்ஸதி ஸத்து² ஸாவகோ’.

    Sāgato nāma nāmena, hessati satthu sāvako’.

    28.

    28.

    ‘‘பப்³ப³ஜித்வான காயேன, பாபகம்மங் விவஜ்ஜயிங்;

    ‘‘Pabbajitvāna kāyena, pāpakammaṃ vivajjayiṃ;

    வசீது³ச்சரிதங் ஹித்வா, ஆஜீவங் பரிஸோத⁴யிங்.

    Vacīduccaritaṃ hitvā, ājīvaṃ parisodhayiṃ.

    29.

    29.

    ‘‘ஏவங் விஹரமானோஹங், தேஜோதா⁴தூஸு கோவிதோ³;

    ‘‘Evaṃ viharamānohaṃ, tejodhātūsu kovido;

    ஸப்³பா³ஸவே பரிஞ்ஞாய, விஹராமி அனாஸவோ.

    Sabbāsave pariññāya, viharāmi anāsavo.

    30.

    30.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ஆயஸ்மா ஸாக³தோ தே²ரோ இமா கா³தா²யோ அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā sāgato thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    ஸாக³தத்தே²ரஸ்ஸாபதா³னங் து³தியங்.

    Sāgatattherassāpadānaṃ dutiyaṃ.







    Footnotes:
    1. புரக்க²தோ (ஸ்யா॰)
    2. purakkhato (syā.)
    3. துட்ட²ஹட்ட²ங் (ஸ்யா॰ க॰)
    4. tuṭṭhahaṭṭhaṃ (syā. ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / அபதா³ன-அட்ட²கதா² • Apadāna-aṭṭhakathā / 2. ஸாக³தத்தே²ரஅபதா³னவண்ணனா • 2. Sāgatattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact