Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    7. ஸஹம்பதிப்³ரஹ்மஸுத்தங்

    7. Sahampatibrahmasuttaṃ

    527. ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா உருவேலாயங் விஹரதி நஜ்ஜா நேரஞ்ஜராய தீரே அஜபாலனிக்³ரோதே⁴ பட²மாபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴. அத² கோ² ப⁴க³வதோ ரஹோக³தஸ்ஸ படிஸல்லீனஸ்ஸ ஏவங் சேதஸோ பரிவிதக்கோ உத³பாதி³ – ‘‘பஞ்சிந்த்³ரியானி பா⁴விதானி ப³ஹுலீகதானி அமதோக³தா⁴னி ஹொந்தி அமதபராயணானி அமதபரியோஸானானி. கதமானி பஞ்ச? ஸத்³தி⁴ந்த்³ரியங் பா⁴விதங் ப³ஹுலீகதங் அமதோக³த⁴ங் ஹோதி அமதபராயணங் அமதபரியோஸானங். வீரியிந்த்³ரியங்…பே॰… ஸதிந்த்³ரியங்…பே॰… ஸமாதி⁴ந்த்³ரியங்…பே॰… பஞ்ஞிந்த்³ரியங் பா⁴விதங் ப³ஹுலீகதங் அமதோக³த⁴ங் ஹோதி அமதபராயணங் அமதபரியோஸானங். இமானி பஞ்சிந்த்³ரியானி பா⁴விதானி ப³ஹுலீகதானி அமதோக³தா⁴னி ஹொந்தி அமதபராயணானி அமதபரியோஸானானீ’’தி.

    527. Ekaṃ samayaṃ bhagavā uruvelāyaṃ viharati najjā nerañjarāya tīre ajapālanigrodhe paṭhamābhisambuddho. Atha kho bhagavato rahogatassa paṭisallīnassa evaṃ cetaso parivitakko udapādi – ‘‘pañcindriyāni bhāvitāni bahulīkatāni amatogadhāni honti amataparāyaṇāni amatapariyosānāni. Katamāni pañca? Saddhindriyaṃ bhāvitaṃ bahulīkataṃ amatogadhaṃ hoti amataparāyaṇaṃ amatapariyosānaṃ. Vīriyindriyaṃ…pe… satindriyaṃ…pe… samādhindriyaṃ…pe… paññindriyaṃ bhāvitaṃ bahulīkataṃ amatogadhaṃ hoti amataparāyaṇaṃ amatapariyosānaṃ. Imāni pañcindriyāni bhāvitāni bahulīkatāni amatogadhāni honti amataparāyaṇāni amatapariyosānānī’’ti.

    அத² கோ² ப்³ரஹ்மா ஸஹம்பதி ப⁴க³வதோ சேதஸா சேதோபரிவிதக்கமஞ்ஞாய – ஸெய்யதா²பி நாம ப³லவா புரிஸோ ஸமிஞ்ஜிதங் வா பா³ஹங் பஸாரெய்ய, பஸாரிதங் வா பா³ஹங் ஸமிஞ்ஜெய்ய; ஏவமேவ ப்³ரஹ்மலோகே அந்தரஹிதோ ப⁴க³வதோ புரதோ பாதுரஹோஸி. அத² கோ² ப்³ரஹ்மா ஸஹம்பதி ஏகங்ஸங் உத்தராஸங்க³ங் கரித்வா யேன ப⁴க³வா தேனஞ்ஜலிங் பணாமெத்வா ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘ஏவமேதங், ப⁴க³வா, ஏவமேதங் ஸுக³த! பஞ்சிந்த்³ரியானி பா⁴விதானி ப³ஹுலீகதானி அமதோக³தா⁴னி ஹொந்தி அமதபராயணானி அமதபரியோஸானானி. கதமானி பஞ்ச? ஸத்³தி⁴ந்த்³ரியங் பா⁴விதங் ப³ஹுலீகதங் அமதோக³த⁴ங் ஹோதி அமதபராயணங் அமதபரியோஸானங்…பே॰… பஞ்ஞிந்த்³ரியங் பா⁴விதங் ப³ஹுலீகதங் அமதோக³த⁴ங் ஹோதி அமதபராயணங் அமதபரியோஸானங். இமானி பஞ்சிந்த்³ரியானி பா⁴விதானி ப³ஹுலீகதானி அமதோக³தா⁴னி ஹொந்தி அமதபராயணானி அமதபரியோஸானானி’’.

    Atha kho brahmā sahampati bhagavato cetasā cetoparivitakkamaññāya – seyyathāpi nāma balavā puriso samiñjitaṃ vā bāhaṃ pasāreyya, pasāritaṃ vā bāhaṃ samiñjeyya; evameva brahmaloke antarahito bhagavato purato pāturahosi. Atha kho brahmā sahampati ekaṃsaṃ uttarāsaṅgaṃ karitvā yena bhagavā tenañjaliṃ paṇāmetvā bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘evametaṃ, bhagavā, evametaṃ sugata! Pañcindriyāni bhāvitāni bahulīkatāni amatogadhāni honti amataparāyaṇāni amatapariyosānāni. Katamāni pañca? Saddhindriyaṃ bhāvitaṃ bahulīkataṃ amatogadhaṃ hoti amataparāyaṇaṃ amatapariyosānaṃ…pe… paññindriyaṃ bhāvitaṃ bahulīkataṃ amatogadhaṃ hoti amataparāyaṇaṃ amatapariyosānaṃ. Imāni pañcindriyāni bhāvitāni bahulīkatāni amatogadhāni honti amataparāyaṇāni amatapariyosānāni’’.

    ‘‘பூ⁴தபுப்³பா³ஹங் , ப⁴ந்தே, கஸ்ஸபே ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴ ப்³ரஹ்மசரியங் அசரிங். தத்ரபி மங் ஏவங் ஜானந்தி – ‘ஸஹகோ பி⁴க்கு², ஸஹகோ பி⁴க்கூ²’தி. ஸோ க்²வாஹங், ப⁴ந்தே, இமேஸங்யேவ பஞ்சன்னங் இந்த்³ரியானங் பா⁴விதத்தா ப³ஹுலீகதத்தா காமேஸு காமச்ச²ந்த³ங் விராஜெத்வா காயஸ்ஸ பே⁴தா³ பரங் மரணா ஸுக³திங் ப்³ரஹ்மலோகங் உபபன்னோ. தத்ரபி மங் ஏவங் ஜானந்தி – ‘ப்³ரஹ்மா ஸஹம்பதி, ப்³ரஹ்மா ஸஹம்பதீ’’’தி. ‘‘ஏவமேதங், ப⁴க³வா, ஏவமேதங் ஸுக³த! அஹமேதங் ஜானாமி, அஹமேதங் பஸ்ஸாமி யதா² இமானி பஞ்சிந்த்³ரியானி பா⁴விதானி ப³ஹுலீகதானி அமதோக³தா⁴னி ஹொந்தி அமதபராயணானி அமதபரியோஸானானீ’’தி. ஸத்தமங்.

    ‘‘Bhūtapubbāhaṃ , bhante, kassape sammāsambuddhe brahmacariyaṃ acariṃ. Tatrapi maṃ evaṃ jānanti – ‘sahako bhikkhu, sahako bhikkhū’ti. So khvāhaṃ, bhante, imesaṃyeva pañcannaṃ indriyānaṃ bhāvitattā bahulīkatattā kāmesu kāmacchandaṃ virājetvā kāyassa bhedā paraṃ maraṇā sugatiṃ brahmalokaṃ upapanno. Tatrapi maṃ evaṃ jānanti – ‘brahmā sahampati, brahmā sahampatī’’’ti. ‘‘Evametaṃ, bhagavā, evametaṃ sugata! Ahametaṃ jānāmi, ahametaṃ passāmi yathā imāni pañcindriyāni bhāvitāni bahulīkatāni amatogadhāni honti amataparāyaṇāni amatapariyosānānī’’ti. Sattamaṃ.







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 6-7. பதிட்டி²தஸுத்தாதி³வண்ணனா • 6-7. Patiṭṭhitasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact