Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā |
5. ஸஹஸெய்யஸிக்கா²பத³வண்ணனா
5. Sahaseyyasikkhāpadavaṇṇanā
49. பஞ்சமஸிக்கா²பதே³ – முட்ட²ஸ்ஸதீ அஸம்பஜானாதி புப்³ப³பா⁴கே³ ஸதிஸம்பஜஞ்ஞஸ்ஸ அகரணவஸேனேதங் வுத்தங், ப⁴வங்கோ³திண்ணகாலே பன குதோ ஸதிஸம்பஜஞ்ஞந்தி! விகூஜமானாதி விப்பலபமானா . காகச்ச²மானாதி நாஸாய காகஸத்³த³ங் விய நிரத்த²கஸத்³த³ங் முஞ்சமானா. உபாஸகாதி பட²மதரங் உட்டி²தஉபாஸகா.
49. Pañcamasikkhāpade – muṭṭhassatī asampajānāti pubbabhāge satisampajaññassa akaraṇavasenetaṃ vuttaṃ, bhavaṅgotiṇṇakāle pana kuto satisampajaññanti! Vikūjamānāti vippalapamānā . Kākacchamānāti nāsāya kākasaddaṃ viya niratthakasaddaṃ muñcamānā. Upāsakāti paṭhamataraṃ uṭṭhitaupāsakā.
50. ஏதத³வோசுந்தி ‘‘ப⁴க³வதா ஆவுஸோ ராஹுல ஸிக்கா²பத³ங் பஞ்ஞத்த’’ந்தி பி⁴க்கூ² ஸிக்கா²பத³கா³ரவேனேவ ஏதங் அவோசுங். பகதியா பன தே ப⁴க³வதி ச கா³ரவேன ஆயஸ்மதோ ச ராஹுலஸ்ஸ ஸிக்கா²காமதாய தஸ்ஸ ஆயஸ்மதோ வஸனட்டா²னங் ஆக³தஸ்ஸ சூளமஞ்சகங் வா அபஸ்ஸேனங் வா யங் அத்தி² தங் பஞ்ஞபெத்வா சீவரங் வா உத்தராஸங்க³ங் வா உஸ்ஸீஸகரணத்தா²ய தெ³ந்தி . தத்ரித³ங் தஸ்ஸாயஸ்மதோ ஸிக்கா²காமதாய – பி⁴க்கூ² கிர தங் தூ³ரதோவ ஆக³ச்ச²ந்தங் தி³ஸ்வா முட்டி²ஸம்முஞ்ஜனிஞ்ச கசவரச²ட்³ட³னகஞ்ச ப³ஹி கி²பந்தி. அத²ஞ்ஞேஹி ‘‘ஆவுஸோ கேனித³ங் பாதித’’ந்தி வுத்தே அஞ்ஞே ஏவங் வத³ந்தி – ‘‘ப⁴ந்தே, ராஹுலோ இமஸ்மிங் பதே³ஸே ஸஞ்சரி, தேன நு கோ² பாதித’’ந்தி. ஸோ பனாயஸ்மா ‘‘ந மய்ஹங் ப⁴ந்தே இத³ங் கம்ம’’ந்தி ஏகதி³வஸம்பி அவத்வா தங் படிஸாமெத்வா பி⁴க்கூ² க²மாபெத்வா க³ச்ச²தி. வச்சகுடியா ஸெய்யங் கப்பேஸீதி தங்யேவ ஸிக்கா²காமதங் அனுப்³ரூஹந்தோ த⁴ம்மஸேனாபதிமஹாமொக்³க³ல்லானஆனந்த³த்தே²ராதீ³னங் ஸந்திகங் அக³ந்த்வா ப⁴க³வதோ வளஞ்ஜனகவச்சகுடியங் ஸெய்யங் கப்பேஸி. ஸா கிர குடி கவாடப³த்³தா⁴ க³ந்த⁴பரிப⁴ண்ட³கதா ஸமோஸரிதபுப்ப²தா³மா சேதியட்டா²னமிவ திட்ட²தி, அபரிபோ⁴கா³ அஞ்ஞேஸங்.
50.Etadavocunti ‘‘bhagavatā āvuso rāhula sikkhāpadaṃ paññatta’’nti bhikkhū sikkhāpadagāraveneva etaṃ avocuṃ. Pakatiyā pana te bhagavati ca gāravena āyasmato ca rāhulassa sikkhākāmatāya tassa āyasmato vasanaṭṭhānaṃ āgatassa cūḷamañcakaṃ vā apassenaṃ vā yaṃ atthi taṃ paññapetvā cīvaraṃ vā uttarāsaṅgaṃ vā ussīsakaraṇatthāya denti . Tatridaṃ tassāyasmato sikkhākāmatāya – bhikkhū kira taṃ dūratova āgacchantaṃ disvā muṭṭhisammuñjaniñca kacavarachaḍḍanakañca bahi khipanti. Athaññehi ‘‘āvuso kenidaṃ pātita’’nti vutte aññe evaṃ vadanti – ‘‘bhante, rāhulo imasmiṃ padese sañcari, tena nu kho pātita’’nti. So panāyasmā ‘‘na mayhaṃ bhante idaṃ kamma’’nti ekadivasampi avatvā taṃ paṭisāmetvā bhikkhū khamāpetvā gacchati. Vaccakuṭiyā seyyaṃ kappesīti taṃyeva sikkhākāmataṃ anubrūhanto dhammasenāpatimahāmoggallānaānandattherādīnaṃ santikaṃ agantvā bhagavato vaḷañjanakavaccakuṭiyaṃ seyyaṃ kappesi. Sā kira kuṭi kavāṭabaddhā gandhaparibhaṇḍakatā samosaritapupphadāmā cetiyaṭṭhānamiva tiṭṭhati, aparibhogā aññesaṃ.
51. உத்தரிதி³ரத்ததிரத்தந்தி ப⁴க³வா ஸாமணேரானங் ஸங்க³ஹகரணத்தா²ய திரத்தங் பரிஹாரங் அதா³ஸி. ந ஹி யுத்தங் குலதா³ரகே பப்³பா³ஜெத்வா நானுக்³க³ஹேதுந்தி. ஸஹஸெய்யந்தி ஏகதோ ஸெய்யங். ஸெய்யாதி காயப்பஸாரணஸங்கா²தங் ஸயனம்பி வுச்சதி, யஸ்மிங் ஸேனாஸனே ஸயந்தி, தம்பி. தத்த² ஸேனாஸனங் தாவ த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ஸெய்யா நாம ஸப்³ப³ச்ச²ன்னா’’திஆதி³ வுத்தங். காயப்பஸாரணங் த³ஸ்ஸேதுங் அனுபஸம்பன்னே நிபன்னே பி⁴க்கு² நிபஜ்ஜதீ’’திஆதி³ வுத்தங். தஸ்மா அயமெத்த² அத்தோ² – ‘‘ஸேனாஸனஸங்கா²தங் ஸெய்யங் பவிஸித்வா காயப்பஸாரணஸங்கா²தங் ஸெய்யங் கப்பெய்ய வித³ஹெய்ய ஸம்பாதெ³ய்யா’’தி. ஸப்³ப³ச்ச²ன்னாதிஆதி³னா பன தஸ்ஸா ஸேனாஸனஸங்கா²தாய ஸெய்யாய லக்க²ணங் வுத்தங். தஸ்மா யங் ஸேனாஸனங் உபரி பஞ்சஹி ச²த³னேஹி அஞ்ஞேன வா கேனசி ஸப்³ப³மேவ படிச்ச²ன்னங், அயங் ஸப்³ப³ச்ச²ன்னா நாம ஸெய்யா. அட்ட²கதா²ஸு பன பாகடவோஹாரங் க³ஹெத்வா வாசுக்³க³தவஸேன ‘‘ஸப்³ப³ச்ச²ன்னா நாம பஞ்சஹி ச²த³னேஹி ச²ன்னா’’தி வுத்தங். கிஞ்சாபி வுத்தங்? அத² கோ² து³ஸ்ஸகுடியங் வஸந்தஸ்ஸாபி ந ஸக்கா அனாபத்தி காதுங், தஸ்மா யங் கிஞ்சி படிச்சா²த³னஸமத்த²ங் இத⁴ ச²த³னஞ்ச பரிச்ச²ன்னஞ்ச வேதி³தப்³ப³ங். பஞ்சவித⁴ச்ச²த³னேயேவ ஹி க³ய்ஹமானே பத³ரச்ச²ன்னேபி ஸஹஸெய்யா ந ப⁴வெய்ய. யங் பன ஸேனாஸனங் பூ⁴மிதோ பட்டா²ய யாவ ச²த³னங் ஆஹச்ச பாகாரேன வா அஞ்ஞேன வா கேனசி அந்தமஸோ வத்தே²னாபி பரிக்கி²த்தங், அயங் ஸப்³ப³பரிச்ச²ன்னா நாம ஸெய்யா. ச²த³னங் அனாஹச்ச ஸப்³ப³ந்திமேன பரியாயேன தி³யட்³ட⁴ஹத்து²ப்³பே³தே⁴ன பாகாராதி³னா பரிக்கி²த்தாபி ஸப்³ப³பரிச்ச²ன்னாயேவாதி குருந்த³ட்ட²கதா²யங் வுத்தங். யஸ்ஸா பன உபரி ப³ஹுதரங் டா²னங் ச²ன்னங், அப்பங் அச்ச²ன்னங், ஸமந்ததோ வா ப³ஹுதரங் பரிக்கி²த்தங், அப்பங் அபரிக்கி²த்தங், அயங் யேபு⁴ய்யேன ச²ன்னா யேபு⁴ய்யேன பரிச்ச²ன்னா நாம. இமினா ஹி லக்க²ணேன ஸமன்னாக³தோ ஸசேபி ஸத்தபூ⁴மகோ பாஸாதோ³ ஏகூபசாரோ ஹோதி, ஸதக³ப்³ப⁴ங் வா சதுஸ்ஸாலங் வா, ஏகஸெய்யாஇச்சேவ ஸங்க்²யங் க³ச்ச²தி. தங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் ‘‘சதுத்தே² தி³வஸே அத்த²ங்க³தே ஸூரியே அனுபஸம்பன்னே நிபன்னே பி⁴க்கு² நிபஜ்ஜதி, ஆபத்தி பாசித்தியஸ்ஸா’’திஆதி³.
51.Uttaridirattatirattanti bhagavā sāmaṇerānaṃ saṅgahakaraṇatthāya tirattaṃ parihāraṃ adāsi. Na hi yuttaṃ kuladārake pabbājetvā nānuggahetunti. Sahaseyyanti ekato seyyaṃ. Seyyāti kāyappasāraṇasaṅkhātaṃ sayanampi vuccati, yasmiṃ senāsane sayanti, tampi. Tattha senāsanaṃ tāva dassetuṃ ‘‘seyyā nāma sabbacchannā’’tiādi vuttaṃ. Kāyappasāraṇaṃ dassetuṃ anupasampanne nipanne bhikkhu nipajjatī’’tiādi vuttaṃ. Tasmā ayamettha attho – ‘‘senāsanasaṅkhātaṃ seyyaṃ pavisitvā kāyappasāraṇasaṅkhātaṃ seyyaṃ kappeyya vidaheyya sampādeyyā’’ti. Sabbacchannātiādinā pana tassā senāsanasaṅkhātāya seyyāya lakkhaṇaṃ vuttaṃ. Tasmā yaṃ senāsanaṃ upari pañcahi chadanehi aññena vā kenaci sabbameva paṭicchannaṃ, ayaṃ sabbacchannā nāma seyyā. Aṭṭhakathāsu pana pākaṭavohāraṃ gahetvā vācuggatavasena ‘‘sabbacchannā nāma pañcahi chadanehi channā’’ti vuttaṃ. Kiñcāpi vuttaṃ? Atha kho dussakuṭiyaṃ vasantassāpi na sakkā anāpatti kātuṃ, tasmā yaṃ kiñci paṭicchādanasamatthaṃ idha chadanañca paricchannañca veditabbaṃ. Pañcavidhacchadaneyeva hi gayhamāne padaracchannepi sahaseyyā na bhaveyya. Yaṃ pana senāsanaṃ bhūmito paṭṭhāya yāva chadanaṃ āhacca pākārena vā aññena vā kenaci antamaso vatthenāpi parikkhittaṃ, ayaṃ sabbaparicchannā nāma seyyā. Chadanaṃ anāhacca sabbantimena pariyāyena diyaḍḍhahatthubbedhena pākārādinā parikkhittāpi sabbaparicchannāyevāti kurundaṭṭhakathāyaṃ vuttaṃ. Yassā pana upari bahutaraṃ ṭhānaṃ channaṃ, appaṃ acchannaṃ, samantato vā bahutaraṃ parikkhittaṃ, appaṃ aparikkhittaṃ, ayaṃ yebhuyyena channā yebhuyyena paricchannā nāma. Iminā hi lakkhaṇena samannāgato sacepi sattabhūmako pāsādo ekūpacāro hoti, satagabbhaṃ vā catussālaṃ vā, ekaseyyāicceva saṅkhyaṃ gacchati. Taṃ sandhāya vuttaṃ ‘‘catutthe divase atthaṅgate sūriye anupasampanne nipanne bhikkhu nipajjati, āpatti pācittiyassā’’tiādi.
தத்த² ச நிபஜ்ஜனமத்தேனேவ பாசித்தியங். ஸசே பன ஸம்ப³ஹுலா ஸாமணேரா, ஏகோ பி⁴க்கு², ஸாமணேரக³ணனாய பாசித்தியா. தே சே உட்டா²யுட்டா²ய நிபஜ்ஜந்தி, தேஸங் பயோகே³ பயோகே³ பி⁴க்கு²ஸ்ஸ ஆபத்தி. பி⁴க்கு²ஸ்ஸ உட்டா²யுட்டா²ய நிபஜ்ஜனே பன பி⁴க்கு²ஸ்ஸேவ பயோகே³ன பி⁴க்கு²ஸ்ஸ ஆபத்தி. ஸசே பன ஸம்ப³ஹுலா பி⁴க்கூ² ஏகோ ஸாமணேரோ ஸப்³பே³ஸங் ஆபத்திங் கரோதி, தஸ்ஸ உட்டா²யுட்டா²ய நிபஜ்ஜனேனபி பி⁴க்கூ²னங் ஆபத்தியேவ. உப⁴யேஸங் ஸம்ப³ஹுலபா⁴வேபி ஏஸேவ நயோ.
Tattha ca nipajjanamatteneva pācittiyaṃ. Sace pana sambahulā sāmaṇerā, eko bhikkhu, sāmaṇeragaṇanāya pācittiyā. Te ce uṭṭhāyuṭṭhāya nipajjanti, tesaṃ payoge payoge bhikkhussa āpatti. Bhikkhussa uṭṭhāyuṭṭhāya nipajjane pana bhikkhusseva payogena bhikkhussa āpatti. Sace pana sambahulā bhikkhū eko sāmaṇero sabbesaṃ āpattiṃ karoti, tassa uṭṭhāyuṭṭhāya nipajjanenapi bhikkhūnaṃ āpattiyeva. Ubhayesaṃ sambahulabhāvepi eseva nayo.
அபிசெத்த² ஏகாவாஸாதி³கம்பி சதுக்கங் வேதி³தப்³ப³ங். யோ ஹி ஏகஸ்மிங் ஆவாஸே ஏகேனேவ அனுபஸம்பன்னேன ஸத்³தி⁴ங் திரத்தங் ஸஹஸெய்யங் கப்பேதி, தஸ்ஸ சதுத்த²தி³வஸதோ பட்டா²ய தே³வஸிகா ஆபத்தி. யோபி ஏகஸ்மிங்யேவ ஆவாஸே நானாஅனுபஸம்பன்னேஹி ஸத்³தி⁴ங் திரத்தங் ஸஹஸெய்யங் கப்பேதி, தஸ்ஸபி. யோபி நானாஆவாஸேஸு ஏகேனேவ அனுபஸம்பன்னேன ஸத்³தி⁴ங் திரத்தங் ஸஹஸெய்யங் கப்பேதி, தஸ்ஸபி. யோபி நானாஆவாஸேஸு நானாஅனுபஸம்பன்னேஹி ஸத்³தி⁴ங் யோஜனஸதம்பி க³ந்த்வா ஸஹஸெய்யங் கப்பேதி, தஸ்ஸபி சதுத்த²தி³வஸதோ பட்டா²ய தே³வஸிகா ஆபத்தி.
Apicettha ekāvāsādikampi catukkaṃ veditabbaṃ. Yo hi ekasmiṃ āvāse ekeneva anupasampannena saddhiṃ tirattaṃ sahaseyyaṃ kappeti, tassa catutthadivasato paṭṭhāya devasikā āpatti. Yopi ekasmiṃyeva āvāse nānāanupasampannehi saddhiṃ tirattaṃ sahaseyyaṃ kappeti, tassapi. Yopi nānāāvāsesu ekeneva anupasampannena saddhiṃ tirattaṃ sahaseyyaṃ kappeti, tassapi. Yopi nānāāvāsesu nānāanupasampannehi saddhiṃ yojanasatampi gantvā sahaseyyaṃ kappeti, tassapi catutthadivasato paṭṭhāya devasikā āpatti.
அயஞ்ச ஸஹஸெய்யாபத்தி நாம ‘‘பி⁴க்கு²ங் ட²பெத்வா அவஸேஸோ அனுபஸம்பன்னோ நாமா’’தி வசனதோ திரச்சா²னக³தேனபி ஸத்³தி⁴ங் ஹோதி, தத்ர திரச்சா²னக³தஸ்ஸ பரிச்சே²தோ³ மேது²னத⁴ம்மாபத்தியா வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³போ³. தஸ்மா ஸசேபி கோ³தா⁴பி³ளாலமங்கு³ஸாதீ³ஸு கோசி பவிஸித்வா பி⁴க்கு²னோ வஸனஸேனாஸனே ஏகூபசாரட்டா²னே ஸயதி, ஸஹஸெய்யாவ ஹோதி.
Ayañca sahaseyyāpatti nāma ‘‘bhikkhuṃ ṭhapetvā avaseso anupasampanno nāmā’’ti vacanato tiracchānagatenapi saddhiṃ hoti, tatra tiracchānagatassa paricchedo methunadhammāpattiyā vuttanayeneva veditabbo. Tasmā sacepi godhābiḷālamaṅgusādīsu koci pavisitvā bhikkhuno vasanasenāsane ekūpacāraṭṭhāne sayati, sahaseyyāva hoti.
யதி³ பன த²ம்பா⁴னங் உபரி கதபாஸாத³ஸ்ஸ உபரிமதலேன ஸத்³தி⁴ங் அஸம்ப³த்³த⁴பி⁴த்திகஸ்ஸ பி⁴த்தியா உபரி டி²தஸுஸிரதுலாஸீஸஸ்ஸ ஸுஸிரேன பவிஸித்வா துலாய அப்³ப⁴ந்தரே ஸயித்வா தேனேவ ஸுஸிரேன நிக்க²மித்வா க³ச்ச²தி , ஹெட்டா²பாஸாதே³ ஸயிதபி⁴க்கு²ஸ்ஸ அனாபத்தி. ஸசே ச²த³னே சி²த்³த³ங் ஹோதி, தேன பவிஸித்வா அந்தோச²த³னே வஸித்வா தேனேவ பக்கமதி, நானூபசாரே உபரிமதலே ச²த³னப்³ப⁴ந்தரே ஸயிதஸ்ஸ ஆபத்தி, ஹெட்டி²மதலே ஸயிதஸ்ஸ அனாபத்தி. ஸசே அந்தோபாஸாதே³னேவ ஆரோஹித்வா ஸப்³ப³தலானி பரிபு⁴ஞ்ஜந்தி, ஏகூபசாரானி ஹொந்தி, தேஸு யத்த² கத்த²சி ஸயிதஸ்ஸ ஆபத்தி.
Yadi pana thambhānaṃ upari katapāsādassa uparimatalena saddhiṃ asambaddhabhittikassa bhittiyā upari ṭhitasusiratulāsīsassa susirena pavisitvā tulāya abbhantare sayitvā teneva susirena nikkhamitvā gacchati , heṭṭhāpāsāde sayitabhikkhussa anāpatti. Sace chadane chiddaṃ hoti, tena pavisitvā antochadane vasitvā teneva pakkamati, nānūpacāre uparimatale chadanabbhantare sayitassa āpatti, heṭṭhimatale sayitassa anāpatti. Sace antopāsādeneva ārohitvā sabbatalāni paribhuñjanti, ekūpacārāni honti, tesu yattha katthaci sayitassa āpatti.
ஸபா⁴ஸங்கே²பேன கதே அட்³ட⁴குட்டகஸேனாஸனே ஸயிதஸ்ஸ வாளஸங்கா⁴டாதீ³ஸு கபோதாத³யோ பவிஸித்வா ஸயந்தி, ஆபத்தியேவ. பரிக்கே²பஸ்ஸ ப³ஹிக³தே நிப்³ப³கோஸப்³ப⁴ந்தரே ஸயந்தி, அனாபத்தி. பரிமண்ட³லங் வா சதுரஸ்ஸங் வா ஏகச்ச²த³னாய க³ப்³ப⁴மாலாய ஸதக³ப்³ப⁴ங் சேபி ஸேனாஸனங் ஹோதி, தத்ர சே ஏகேன ஸாதா⁴ரணத்³வாரேன பவிஸித்வா விஸுங் பாகாரேன அபரிச்சி²ன்னக³ப்³பூ⁴பசாரே ஸப்³ப³க³ப்³பே⁴ பவிஸந்தி, ஏகக³ப்³பே⁴பி அனுபஸம்பன்னே நிபன்னே ஸப்³ப³க³ப்³பே⁴ஸு நிபன்னானங் ஆபத்தி. ஸசே ஸபமுகா² க³ப்³பா⁴ ஹொந்தி, பமுக²ஸ்ஸ உபரி அச்ச²ன்னங் உச்சவத்து²கங் சேபி ஹோதி, பமுகே² ஸயிதோ க³ப்³பே⁴ ஸயிதானங் ஆபத்திங் ந கரோதி. ஸசே பன க³ப்³ப⁴ச்ச²த³னேனேவ ஸத்³தி⁴ங் ஸம்ப³த்³த⁴ச்ச²த³னங் ஹோதி, தத்ர ஸயிதோ ஸப்³பே³ஸங் ஆபத்திங் கரோதி. கஸ்மா? ஸப்³ப³ச்ச²ன்னத்தா ஸப்³ப³பரிச்ச²ன்னத்தா ச, க³ப்³ப⁴பரிக்கே²போயேவ ஹிஸ்ஸ பரிக்கே²போதி. ஏதேனேவ ஹி நயேன அட்ட²கதா²ஸு லோஹபாஸாத³பரிக்கே²பஸ்ஸ சதூஸு த்³வாரகொட்ட²கேஸு ஆபத்தி வுத்தா.
Sabhāsaṅkhepena kate aḍḍhakuṭṭakasenāsane sayitassa vāḷasaṅghāṭādīsu kapotādayo pavisitvā sayanti, āpattiyeva. Parikkhepassa bahigate nibbakosabbhantare sayanti, anāpatti. Parimaṇḍalaṃ vā caturassaṃ vā ekacchadanāya gabbhamālāya satagabbhaṃ cepi senāsanaṃ hoti, tatra ce ekena sādhāraṇadvārena pavisitvā visuṃ pākārena aparicchinnagabbhūpacāre sabbagabbhe pavisanti, ekagabbhepi anupasampanne nipanne sabbagabbhesu nipannānaṃ āpatti. Sace sapamukhā gabbhā honti, pamukhassa upari acchannaṃ uccavatthukaṃ cepi hoti, pamukhe sayito gabbhe sayitānaṃ āpattiṃ na karoti. Sace pana gabbhacchadaneneva saddhiṃ sambaddhacchadanaṃ hoti, tatra sayito sabbesaṃ āpattiṃ karoti. Kasmā? Sabbacchannattā sabbaparicchannattā ca, gabbhaparikkhepoyeva hissa parikkhepoti. Eteneva hi nayena aṭṭhakathāsu lohapāsādaparikkhepassa catūsu dvārakoṭṭhakesu āpatti vuttā.
யங் பன அந்த⁴கட்ட²கதா²யங் ‘‘அபரிக்கி²த்தே பமுகே² அனாபத்தீதி பூ⁴மியங் வினா ஜக³தியா பமுக²ங் ஸந்தா⁴ய கதி²ன’’ந்தி வுத்தங், தங் அந்த⁴கரட்டே² பாடேக்கஸன்னிவேஸா ஏகச்ச²த³னா க³ப்³ப⁴பாளியோ ஸந்தா⁴ய வுத்தங். யஞ்ச தத்த² ‘‘பூ⁴மியங் வினா ஜக³தியா’’தி வுத்தங், தங் நேவ அட்ட²கதா²ஸு அத்தி²; ந பாளியா ஸமேதி. த³ஸஹத்து²ப்³பே³தா⁴பி ஹி ஜக³தி பரிக்கே²பஸங்க்²யங் ந க³ச்ச²தி. தஸ்மா யம்பி தத்த² து³தியஸிக்கா²பதே³ ஜக³தியா பமாணங் வத்வா ‘‘ஏதங் ஏகூபசாரங் பரிச்ச²ன்னங் நாம ஹோதீ’’தி வுத்தங், தங் ந க³ஹேதப்³ப³ங். யேபி ஏகஸாலத்³விஸாலதிஸாலசதுஸ்ஸாலஸன்னிவேஸா மஹாபாஸாதா³ ஏகஸ்மிங் ஓகாஸே பாதே³ தோ⁴வித்வா பவிட்டே²ன ஸக்கா ஹொந்தி ஸப்³ப³த்த² அனுபரிக³ந்துங் , தேஸுபி ஸஹஸெய்யாபத்தியா ந முச்சதி. ஸசே தஸ்மிங் தஸ்மிங் டா²னே உபசாரங் பரிச்சி²ந்தி³த்வா கதா ஹொந்தி, ஏகூபசாரட்டா²னேயேவ ஆபத்தி.
Yaṃ pana andhakaṭṭhakathāyaṃ ‘‘aparikkhitte pamukhe anāpattīti bhūmiyaṃ vinā jagatiyā pamukhaṃ sandhāya kathina’’nti vuttaṃ, taṃ andhakaraṭṭhe pāṭekkasannivesā ekacchadanā gabbhapāḷiyo sandhāya vuttaṃ. Yañca tattha ‘‘bhūmiyaṃ vinā jagatiyā’’ti vuttaṃ, taṃ neva aṭṭhakathāsu atthi; na pāḷiyā sameti. Dasahatthubbedhāpi hi jagati parikkhepasaṅkhyaṃ na gacchati. Tasmā yampi tattha dutiyasikkhāpade jagatiyā pamāṇaṃ vatvā ‘‘etaṃ ekūpacāraṃ paricchannaṃ nāma hotī’’ti vuttaṃ, taṃ na gahetabbaṃ. Yepi ekasāladvisālatisālacatussālasannivesā mahāpāsādā ekasmiṃ okāse pāde dhovitvā paviṭṭhena sakkā honti sabbattha anuparigantuṃ , tesupi sahaseyyāpattiyā na muccati. Sace tasmiṃ tasmiṃ ṭhāne upacāraṃ paricchinditvā katā honti, ekūpacāraṭṭhāneyeva āpatti.
த்³வீஹி த்³வாரேஹி யுத்தஸ்ஸ ஸுதா⁴ச²த³னமண்ட³பஸ்ஸ மஜ்ஜே² பாகாரங் கரொந்தி, ஏகேன த்³வாரேன பவிஸித்வா ஏகஸ்மிங் பரிச்சே²தே³ அனுபஸம்பன்னோ ஸயதி, ஏகஸ்மிங் பி⁴க்கு², அனாபத்தி. பாகாரே கோ³தா⁴தீ³னங் பவிஸனமத்தம்பி சி²த்³த³ங் ஹோதி, ஏகஸ்மிஞ்ச பரிச்சே²தே³ கோ³தா⁴ ஸயந்தி, அனாபத்தியேவ. ந ஹி சி²த்³தே³ன கே³ஹங் ஏகூபசாரங் நாம ஹோதி. ஸசே பாகாரமஜ்ஜே² சி²ந்தி³த்வா த்³வாரங் யோஜெந்தி, ஏகூபசாரதாய ஆபத்தி. தங் த்³வாரங் கவாடேன பித³ஹித்வா ஸயந்தி, ஆபத்தியேவ. ந ஹி த்³வாரபித³ஹனேன கே³ஹங் நானூபசாரங் நாம ஹோதி, த்³வாரங் வா அத்³வாரங். கவாடஞ்ஹி ஸங்வரணவிவரணேஹி யதா²ஸுக²ங் வளஞ்ஜனத்தா²ய கதங், ந வளஞ்ஜனூபச்சே²த³னத்தா²ய. ஸசே பன தங் த்³வாரங் புன இட்ட²காஹி பித³ஹந்தி, அத்³வாரங் ஹோதி, புரிமே நானூபசாரபா⁴வேயேவ திட்ட²தி. தீ³க⁴பமுக²ங் சேதியக⁴ரங் ஹோதி. ஏகங் கவாடங் அந்தோ, ஏகங் ப³ஹி, த்³வின்னங் கவாடானங் அந்தரே அனுபஸம்பன்னோ அந்தோசேதியக⁴ரே ஸயந்தஸ்ஸ ஆபத்திங் கரோதி, ஏகூபசாரத்தா.
Dvīhi dvārehi yuttassa sudhāchadanamaṇḍapassa majjhe pākāraṃ karonti, ekena dvārena pavisitvā ekasmiṃ paricchede anupasampanno sayati, ekasmiṃ bhikkhu, anāpatti. Pākāre godhādīnaṃ pavisanamattampi chiddaṃ hoti, ekasmiñca paricchede godhā sayanti, anāpattiyeva. Na hi chiddena gehaṃ ekūpacāraṃ nāma hoti. Sace pākāramajjhe chinditvā dvāraṃ yojenti, ekūpacāratāya āpatti. Taṃ dvāraṃ kavāṭena pidahitvā sayanti, āpattiyeva. Na hi dvārapidahanena gehaṃ nānūpacāraṃ nāma hoti, dvāraṃ vā advāraṃ. Kavāṭañhi saṃvaraṇavivaraṇehi yathāsukhaṃ vaḷañjanatthāya kataṃ, na vaḷañjanūpacchedanatthāya. Sace pana taṃ dvāraṃ puna iṭṭhakāhi pidahanti, advāraṃ hoti, purime nānūpacārabhāveyeva tiṭṭhati. Dīghapamukhaṃ cetiyagharaṃ hoti. Ekaṃ kavāṭaṃ anto, ekaṃ bahi, dvinnaṃ kavāṭānaṃ antare anupasampanno antocetiyaghare sayantassa āpattiṃ karoti, ekūpacārattā.
தத்ர யஸ்ஸ ‘‘ஸியா அயங் ஏகூபசாரனானூபசாரதா நாம உதோ³ஸிதஸிக்கா²பதே³ வுத்தா, இத⁴ பன ‘ஸெய்யா நாம ஸப்³ப³ச்ச²ன்னா ஸப்³ப³பரிச்ச²ன்னா யேபு⁴ய்யேன ச²ன்னா யேபு⁴ய்யேன பரிச்ச²ன்னா’தி எத்தகமேவ வுத்தங், பிஹிதத்³வாரோ ச க³ப்³போ⁴ ஸப்³ப³பரிச்ச²ன்னோவ ஹோதி. தஸ்மா தத்த² அந்தோ ஸயிதேனேவ ஸத்³தி⁴ங் ஆபத்தி, ப³ஹி ஸயிதேன அனாபத்தீ’’தி. ஸோ ஏவங் வத்தப்³போ³ – ‘‘அபிஹிதத்³வாரே பன கஸ்மா ப³ஹி ஸயிதேன ஆபத்தீ’’தி? பமுக²ஸ்ஸ க³ப்³பே⁴ன ஸத்³தி⁴ங் ஸப்³ப³ச்ச²ன்னத்தா. ‘‘கிங் பன க³ப்³பே⁴ பிஹிதே ச²த³னங் வித்³த⁴ஸ்தங் ஹோதீ’’தி? ந வித்³த⁴ஸ்தங், க³ப்³பே⁴ன ஸத்³தி⁴ங் பமுக²ஸ்ஸ ஸப்³ப³பரிச்ச²ன்னதா ந ஹோதி. ‘‘கிங் பரிக்கே²போ வித்³த⁴ஸ்தோ’’தி? அத்³தா⁴ வக்க²தி ‘‘ந வித்³த⁴ஸ்தோ, கவாடேன உபசாரோ பரிச்ச²ன்னோ’’தி. ஏவங் தூ³ரம்பி க³ந்த்வா புன ஏகூபசாரனானூபசாரதங்யேவ பச்சாக³மிஸ்ஸதி.
Tatra yassa ‘‘siyā ayaṃ ekūpacāranānūpacāratā nāma udositasikkhāpade vuttā, idha pana ‘seyyā nāma sabbacchannā sabbaparicchannā yebhuyyena channā yebhuyyena paricchannā’ti ettakameva vuttaṃ, pihitadvāro ca gabbho sabbaparicchannova hoti. Tasmā tattha anto sayiteneva saddhiṃ āpatti, bahi sayitena anāpattī’’ti. So evaṃ vattabbo – ‘‘apihitadvāre pana kasmā bahi sayitena āpattī’’ti? Pamukhassa gabbhena saddhiṃ sabbacchannattā. ‘‘Kiṃ pana gabbhe pihite chadanaṃ viddhastaṃ hotī’’ti? Na viddhastaṃ, gabbhena saddhiṃ pamukhassa sabbaparicchannatā na hoti. ‘‘Kiṃ parikkhepo viddhasto’’ti? Addhā vakkhati ‘‘na viddhasto, kavāṭena upacāro paricchanno’’ti. Evaṃ dūrampi gantvā puna ekūpacāranānūpacārataṃyeva paccāgamissati.
அபிச யதி³ ப்³யஞ்ஜனமத்தேயேவ அத்தோ² ஸுவிஞ்ஞெய்யோ ஸியா, ஸப்³ப³ச்ச²ன்னாதி வசனதோ பஞ்சன்னங் அஞ்ஞதரேன ச²த³னேன ச²ன்னா ஏவ ஸெய்யா ஸியா, ந அஞ்ஞேன. ஏவஞ்ச ஸதி பத³ரச்ச²ன்னாதீ³ஸு அனாபத்தி ஸியா. ததோ யத³த்த²ங் ஸிக்கா²பத³ங் பஞ்ஞத்தங், ஸ்வேவ அத்தோ² பரிஹாயெய்ய . பரிஹாயது வா மா வா, கத²ங் அவுத்தங் க³ஹேதப்³ப³ந்தி; கோ வா வத³தி ‘‘அவுத்தங் க³ஹேதப்³ப³’’ந்தி? வுத்தஞ்ஹேதங் அனியதேஸு – ‘‘படிச்ச²ன்னங் நாம ஆஸனங் குட்டேன வா கவாடேன வா கிலஞ்ஜேன வா ஸாணிபாகாரேன வா ருக்கே²ன வா த²ம்பே⁴ன வா கொட்ட²லிகாய வா யேன கேனசி படிச்ச²ன்னங் ஹோதீ’’தி. தஸ்மா யதா² தத்த² யேன கேனசி படிச்ச²ன்னங் படிச்ச²ன்னமேவ, ஏவமிதா⁴பி க³ஹேதப்³ப³ங். தஸ்மா ஸேனாஸனங் கு²த்³த³கங் வா ஹோது மஹந்தங் வா அஞ்ஞேன ஸத்³தி⁴ங் ஸம்ப³த்³த⁴ங் வா அஸம்ப³த்³த⁴ங் வா தீ³க⁴ங் வா வட்டங் வா சதுரஸ்ஸங் வா ஏகபூ⁴மகங் வா, அனேகபூ⁴மகங் வா, யங் யங் ஏகூபசாரங் ஸப்³ப³த்த² யேன கேனசி படிச்சா²த³னேன ஸப்³ப³ச்ச²ன்னே ஸப்³ப³பரிச்ச²ன்னே யேபு⁴ய்யேன வா ச²ன்னே யேபு⁴ய்யேன வா பரிச்ச²ன்னே ஸஹஸெய்யாபத்தி ஹோதீதி.
Apica yadi byañjanamatteyeva attho suviññeyyo siyā, sabbacchannāti vacanato pañcannaṃ aññatarena chadanena channā eva seyyā siyā, na aññena. Evañca sati padaracchannādīsu anāpatti siyā. Tato yadatthaṃ sikkhāpadaṃ paññattaṃ, sveva attho parihāyeyya . Parihāyatu vā mā vā, kathaṃ avuttaṃ gahetabbanti; ko vā vadati ‘‘avuttaṃ gahetabba’’nti? Vuttañhetaṃ aniyatesu – ‘‘paṭicchannaṃ nāma āsanaṃ kuṭṭena vā kavāṭena vā kilañjena vā sāṇipākārena vā rukkhena vā thambhena vā koṭṭhalikāya vā yena kenaci paṭicchannaṃ hotī’’ti. Tasmā yathā tattha yena kenaci paṭicchannaṃ paṭicchannameva, evamidhāpi gahetabbaṃ. Tasmā senāsanaṃ khuddakaṃ vā hotu mahantaṃ vā aññena saddhiṃ sambaddhaṃ vā asambaddhaṃ vā dīghaṃ vā vaṭṭaṃ vā caturassaṃ vā ekabhūmakaṃ vā, anekabhūmakaṃ vā, yaṃ yaṃ ekūpacāraṃ sabbattha yena kenaci paṭicchādanena sabbacchanne sabbaparicchanne yebhuyyena vā channe yebhuyyena vā paricchanne sahaseyyāpatti hotīti.
53. உபட்³ட⁴ச்ச²ன்னே உபட்³ட⁴பரிச்ச²ன்னே ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸாதி எத்த² ஸப்³ப³ச்ச²ன்னே உபட்³ட⁴பரிச்ச²ன்னேதி ஏவமாதீ³ஸுபி மஹாபச்சரியங் து³க்கடமேவாதி வுத்தங். மஹாஅட்ட²கதா²யங் பன ‘‘ஸப்³ப³ச்ச²ன்னே யேபு⁴ய்யேனபரிச்ச²ன்னே பாசித்தியங், ஸப்³ப³ச்ச²ன்னே உபட்³ட⁴பரிச்ச²ன்னே பாசித்தியங், யேபு⁴ய்யேனச²ன்னே உபட்³ட⁴பரிச்ச²ன்னே பாசித்தியங், ஸப்³ப³பரிச்ச²ன்னே யேபு⁴ய்யேனச²ன்னே பாசித்தியங், ஸப்³ப³பரிச²ன்னே உபட்³ட⁴ச்ச²ன்னே பாசித்தியங், யேபு⁴ய்யேனபரிச்ச²ன்னே உபட்³ட⁴ச்ச²ன்னே பாசித்தியங், பாளியங் வுத்தபாசித்தியேன ஸத்³தி⁴ங் ஸத்த பாசித்தியானீ’’தி வுத்தங். ‘‘ஸப்³ப³ச்ச²ன்னே சூளகபரிச்ச²ன்னே து³க்கடங், யேபு⁴ய்யேனச²ன்னே சூளகபரிச்ச²ன்னே து³க்கடங், ஸப்³ப³பரிச்ச²ன்னே சூளகச்ச²ன்னே து³க்கடங், யேபு⁴ய்யேனபரிச்ச²ன்னே சூளகச்ச²ன்னே து³க்கடங், பாளியங் து³க்கடேன ஸஹ பஞ்ச து³க்கடானீ’’தி வுத்தங்.
53.Upaḍḍhacchanne upaḍḍhaparicchanne āpatti dukkaṭassāti ettha sabbacchanne upaḍḍhaparicchanneti evamādīsupi mahāpaccariyaṃ dukkaṭamevāti vuttaṃ. Mahāaṭṭhakathāyaṃ pana ‘‘sabbacchanne yebhuyyenaparicchanne pācittiyaṃ, sabbacchanne upaḍḍhaparicchanne pācittiyaṃ, yebhuyyenachanne upaḍḍhaparicchanne pācittiyaṃ, sabbaparicchanne yebhuyyenachanne pācittiyaṃ, sabbaparichanne upaḍḍhacchanne pācittiyaṃ, yebhuyyenaparicchanne upaḍḍhacchanne pācittiyaṃ, pāḷiyaṃ vuttapācittiyena saddhiṃ satta pācittiyānī’’ti vuttaṃ. ‘‘Sabbacchanne cūḷakaparicchanne dukkaṭaṃ, yebhuyyenachanne cūḷakaparicchanne dukkaṭaṃ, sabbaparicchanne cūḷakacchanne dukkaṭaṃ, yebhuyyenaparicchanne cūḷakacchanne dukkaṭaṃ, pāḷiyaṃ dukkaṭena saha pañca dukkaṭānī’’ti vuttaṃ.
‘‘உபட்³ட⁴ச்ச²ன்னே சூளகபரிச்ச²ன்னே அனாபத்தி, உபட்³ட⁴பரிச்ச²ன்னே சூளகச்ச²ன்னே அனாபத்தி, சூளகச்ச²ன்னே சூளகபரிச்ச²ன்னே அனாபத்தி, ஸப்³ப³ச்ச²ன்னே ஸப்³ப³அபரிச்ச²ன்னேதி ச எத்த² ஸேனம்ப³மண்ட³பவண்ணங் ஹோதீ’’தி வுத்தங். இமினாபேதங் வேதி³தப்³ப³ங் – ‘‘யதா² ஜக³தி பரிக்கே²பஸங்க²ய ந க³ச்ச²தீ’’தி. ஸேஸங் உத்தானத்த²மேவ.
‘‘Upaḍḍhacchanne cūḷakaparicchanne anāpatti, upaḍḍhaparicchanne cūḷakacchanne anāpatti, cūḷakacchanne cūḷakaparicchanne anāpatti, sabbacchanne sabbaaparicchanneti ca ettha senambamaṇḍapavaṇṇaṃ hotī’’ti vuttaṃ. Imināpetaṃ veditabbaṃ – ‘‘yathā jagati parikkhepasaṅkhaya na gacchatī’’ti. Sesaṃ uttānatthameva.
ஏளகலோமஸமுட்டா²னங் – காயதோ ச காயசித்ததோ ச ஸமுட்டா²தி, கிரியங், நோஸஞ்ஞாவிமொக்க²ங், அசித்தகங், பண்ணத்திவஜ்ஜங், காயகம்மங், திசித்தங், திவேத³னந்தி.
Eḷakalomasamuṭṭhānaṃ – kāyato ca kāyacittato ca samuṭṭhāti, kiriyaṃ, nosaññāvimokkhaṃ, acittakaṃ, paṇṇattivajjaṃ, kāyakammaṃ, ticittaṃ, tivedananti.
ஸஹஸெய்யஸிக்கா²பத³ங் பஞ்சமங்.
Sahaseyyasikkhāpadaṃ pañcamaṃ.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 1. முஸாவாத³வக்³கோ³ • 1. Musāvādavaggo
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / 5. ஸஹஸெய்யஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 5. Sahaseyyasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / 5. பட²மஸஹஸெய்யஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 5. Paṭhamasahaseyyasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 5. ஸஹஸெய்யஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 5. Sahaseyyasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 5. ஸஹஸெய்யஸிக்கா²பத³ங் • 5. Sahaseyyasikkhāpadaṃ