Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வினயாலங்கார-டீகா • Vinayālaṅkāra-ṭīkā |
16. ஸஹஸெய்யவினிச்ச²யகதா²
16. Sahaseyyavinicchayakathā
79. ஏவங் பூ⁴தகா³மவினிச்ச²யங் கதெ²த்வா இதா³னி ஸஹஸெய்யவினிச்ச²யங் கதே²துங் ‘‘து³வித⁴ங் ஸஹஸெய்யக’’ந்திஆதி³மாஹ. தத்த² த்³வே விதா⁴ பகாரா யஸ்ஸ ஸஹஸெய்யகஸ்ஸ தங் து³வித⁴ங், ஸஹ ஸயனங், ஸஹ வா ஸயதி எத்தா²தி ஸஹஸெய்யா, ஸஹஸெய்யா ஏவ ஸஹஸெய்யகங் ஸகத்தே² க-பச்சயவஸேன. தங் பன அனுபஸம்பன்னேனஸஹஸெய்யாமாதுகா³மேனஸஹஸெய்யாவஸேன து³வித⁴ங். தேனாஹ ‘‘து³வித⁴ங் ஸஹஸெய்யக’’ந்தி. தி³ரத்ததிரத்தந்தி எத்த² வசனஸிலிட்ட²தாமத்தேன தி³ரத்தக்³க³ஹணங் கதந்தி வேதி³தப்³ப³ங். திரத்தஞ்ஹி ஸஹவாஸே லப்³ப⁴மானே தி³ரத்தே வத்தப்³ப³மேவ நத்தீ²தி தி³ரத்தக்³க³ஹணங் விஸுங் ந பயோஜேதி. தேனேவாஹ ‘‘உத்தரிதி³ரத்ததிரத்தந்தி ப⁴க³வா ஸாமணேரானங் ஸங்க³ஹகரணத்தா²ய திரத்தபரிஹாரங் அதா³ஸீ’’தி. நிரந்தரங் திரத்தக்³க³ஹணத்த²ங் வா தி³ரத்தக்³க³ஹணங் கதங். கேவலஞ்ஹி ‘‘திரத்த’’ந்தி வுத்தே அஞ்ஞத்த² வாஸேன அந்தரிகம்பி திரத்தங் க³ண்ஹெய்ய. தி³ரத்தவிஸிட்ட²ங் பன திரத்தங் வுச்சமானங் தேன அனந்தரிகமேவ திரத்தங் தீ³பேதி. விமதிவினோத³னியம்பி (வி॰ வி॰ டீ॰ பாசித்திய 2.50-51) ‘‘தி³ரத்தக்³க³ஹணங் வசனாலங்காரத்த²ங். நிரந்தரங் திஸ்ஸோவ ரத்தியோ ஸயித்வா சதுத்த²தி³வஸாதீ³ஸு ஸயந்தஸ்ஸேவ ஆபத்தி, ந ஏகந்தரிகாதி³வஸேன ஸயந்தஸ்ஸாதி த³ஸ்ஸனத்த²ம்பீதி த³ட்ட²ப்³ப³’’ந்தி வுத்தங். ஸஹஸெய்யங் ஏகதோ ஸெய்யங். ஸெய்யந்தி செத்த² காயப்பஸாரணஸங்கா²தங் ஸயனம்பி வுச்சதி, யஸ்மிங் ஸேனாஸனே ஸயந்தி, தம்பி, தஸ்மா ஸெய்யங் கப்பெய்யாதி எத்த² ஸேனாஸனஸங்கா²தங் ஸெய்யங் பவிஸித்வா காயப்பஸாரணஸங்கா²தங் ஸெய்யங் கப்பெய்ய ஸம்பாதெ³ய்யாதி அத்தோ². தி³யட்³ட⁴ஹத்து²ப்³பே³தே⁴னாதி எத்த² தி³யட்³ட⁴ஹத்தோ² வட்³ட⁴கிஹத்தே²ன க³ஹேதப்³போ³. பஞ்சஹி ச²த³னேஹீதி இட்ட²காஸிலாஸுதா⁴திணபண்ணஸங்கா²தேஹி பஞ்சஹி ச²த³னேஹி. வாசுக்³க³தவஸேனாதி பகு³ணவஸேன.
79. Evaṃ bhūtagāmavinicchayaṃ kathetvā idāni sahaseyyavinicchayaṃ kathetuṃ ‘‘duvidhaṃ sahaseyyaka’’ntiādimāha. Tattha dve vidhā pakārā yassa sahaseyyakassa taṃ duvidhaṃ, saha sayanaṃ, saha vā sayati etthāti sahaseyyā, sahaseyyā eva sahaseyyakaṃ sakatthe ka-paccayavasena. Taṃ pana anupasampannenasahaseyyāmātugāmenasahaseyyāvasena duvidhaṃ. Tenāha ‘‘duvidhaṃ sahaseyyaka’’nti. Dirattatirattanti ettha vacanasiliṭṭhatāmattena dirattaggahaṇaṃ katanti veditabbaṃ. Tirattañhi sahavāse labbhamāne diratte vattabbameva natthīti dirattaggahaṇaṃ visuṃ na payojeti. Tenevāha ‘‘uttaridirattatirattanti bhagavā sāmaṇerānaṃ saṅgahakaraṇatthāya tirattaparihāraṃ adāsī’’ti. Nirantaraṃ tirattaggahaṇatthaṃ vā dirattaggahaṇaṃ kataṃ. Kevalañhi ‘‘tiratta’’nti vutte aññattha vāsena antarikampi tirattaṃ gaṇheyya. Dirattavisiṭṭhaṃ pana tirattaṃ vuccamānaṃ tena anantarikameva tirattaṃ dīpeti. Vimativinodaniyampi (vi. vi. ṭī. pācittiya 2.50-51) ‘‘dirattaggahaṇaṃ vacanālaṅkāratthaṃ. Nirantaraṃ tissova rattiyo sayitvā catutthadivasādīsu sayantasseva āpatti, na ekantarikādivasena sayantassāti dassanatthampīti daṭṭhabba’’nti vuttaṃ. Sahaseyyaṃ ekato seyyaṃ. Seyyanti cettha kāyappasāraṇasaṅkhātaṃ sayanampi vuccati, yasmiṃ senāsane sayanti, tampi, tasmā seyyaṃ kappeyyāti ettha senāsanasaṅkhātaṃ seyyaṃ pavisitvā kāyappasāraṇasaṅkhātaṃ seyyaṃ kappeyya sampādeyyāti attho. Diyaḍḍhahatthubbedhenāti ettha diyaḍḍhahattho vaḍḍhakihatthena gahetabbo. Pañcahi chadanehīti iṭṭhakāsilāsudhātiṇapaṇṇasaṅkhātehi pañcahi chadanehi. Vācuggatavasenāti paguṇavasena.
ஏகூபசாரோதி வளஞ்ஜனத்³வாரஸ்ஸ ஏகத்தங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். விமதிவினோத³னியங் (வி॰ வி॰ டீ॰ பாசித்திய 2.50-51) பன ‘‘ஏகூபசாரோ ஏகேன மக்³கே³ன பவிஸித்வா அப்³போ⁴காஸங் அனோக்கமித்வா ஸப்³ப³த்த² அனுபரிக³மனயொக்³கோ³, ஏதங் ப³ஹுத்³வாரம்பி ஏகூபசாரோவ. யத்த² பன குட்டாதீ³ஹி ருந்தி⁴த்வா விஸுங் த்³வாரங் யோஜெந்தி, நானூபசாரோ ஹோதி. ஸசே பன ருந்த⁴தி ஏவ, விஸுங் த்³வாரங் ந யோஜெந்தி, ஏதம்பி ஏகூபசாரமேவ மத்திகாதீ³ஹி பிஹிதத்³வாரோ விய க³ப்³போ⁴தி க³ஹேதப்³ப³ங். அஞ்ஞதா² க³ப்³பே⁴ பவிஸித்வா பமுகா²தீ³ஸு நிபன்னானுபஸம்பன்னேஹி ஸஹஸெய்யாபரிமுத்தியா க³ப்³ப⁴த்³வாரங் மத்திகாதீ³ஹி பித³ஹாபெத்வா உட்டி²தே அருணே விவராபெந்தஸ்ஸபி அனாபத்தி ப⁴வெய்யா’’தி வுத்தங். சதுஸாலங் ஏகூபசாரங் ஹோதீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. தேஸங் பயோகே³ பயோகே³ பி⁴க்கு²ஸ்ஸ ஆபத்தீதி எத்த² கேசி ‘‘அனுட்ட²ஹனேன அகிரியஸமுட்டா²னா ஆபத்தி வுத்தா, தஸ்மிங் க²ணே நித்³தா³யந்தஸ்ஸ கிரியாபா⁴வா. இத³ஞ்ஹி ஸிக்கா²பத³ங் ஸியா கிரியாய, ஸியா அகிரியாய ஸமுட்டா²தி. கிரியாய ஸமுட்டா²னதா சஸ்ஸ தப்³ப³ஹுலவஸேன வுத்தா’’தி வத³ந்தி. ‘‘யதா² சேதங், ஏவங் தி³வாஸயனம்பி. அனுட்ட²ஹனேன, ஹி த்³வாராஸங்வரணேன சேதங் அகிரியஸமுட்டா²னம்பி ஹோதீ’’தி வத³ந்தி, இத³ஞ்ச யுத்தங் விய தி³ஸ்ஸதி, வீமங்ஸித்வா க³ஹேதப்³ப³ங்.
Ekūpacāroti vaḷañjanadvārassa ekattaṃ sandhāya vuttaṃ. Vimativinodaniyaṃ (vi. vi. ṭī. pācittiya 2.50-51) pana ‘‘ekūpacāro ekena maggena pavisitvā abbhokāsaṃ anokkamitvā sabbattha anuparigamanayoggo, etaṃ bahudvārampi ekūpacārova. Yattha pana kuṭṭādīhi rundhitvā visuṃ dvāraṃ yojenti, nānūpacāro hoti. Sace pana rundhati eva, visuṃ dvāraṃ na yojenti, etampi ekūpacārameva mattikādīhi pihitadvāro viya gabbhoti gahetabbaṃ. Aññathā gabbhe pavisitvā pamukhādīsu nipannānupasampannehi sahaseyyāparimuttiyā gabbhadvāraṃ mattikādīhi pidahāpetvā uṭṭhite aruṇe vivarāpentassapi anāpatti bhaveyyā’’ti vuttaṃ. Catusālaṃ ekūpacāraṃ hotīti sambandho. Tesaṃ payoge payoge bhikkhussa āpattīti ettha keci ‘‘anuṭṭhahanena akiriyasamuṭṭhānā āpatti vuttā, tasmiṃ khaṇe niddāyantassa kiriyābhāvā. Idañhi sikkhāpadaṃ siyā kiriyāya, siyā akiriyāya samuṭṭhāti. Kiriyāya samuṭṭhānatā cassa tabbahulavasena vuttā’’ti vadanti. ‘‘Yathā cetaṃ, evaṃ divāsayanampi. Anuṭṭhahanena, hi dvārāsaṃvaraṇena cetaṃ akiriyasamuṭṭhānampi hotī’’ti vadanti, idañca yuttaṃ viya dissati, vīmaṃsitvā gahetabbaṃ.
80. உபரிமதலேன ஸத்³தி⁴ங் அஸம்ப³த்³த⁴பி⁴த்திகஸ்ஸாதி இத³ங் ஸம்ப³த்³த⁴பி⁴த்திகே வத்தப்³ப³மேவ நத்தீ²தி த³ஸ்ஸனத்த²ங் வுத்தங். உபரிமதலே ஸயிதஸ்ஸ ஸங்கா ஏவ நத்தீ²தி ‘‘ஹெட்டா²பாஸாதே³’’திஆதி³ வுத்தங். நானூபசாரேதி யத்த² ப³ஹி நிஸ்ஸேணிங் கத்வா உபரிமதலங் ஆரோஹந்தி, தாதி³ஸங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் ‘‘உபரிமதலேபீ’’தி. ஆகாஸங்க³ணே நிபஜ்ஜந்தஸ்ஸ ஆபத்திஅபா⁴வதோ ‘‘ச²த³னப்³ப⁴ந்தரே’’தி வுத்தங். ஸபா⁴ஸங்கே²பேனாதி ஸபா⁴காரேன. அட்³ட⁴குட்டகே ஸேனாஸனேதி எத்த² ‘‘அட்³ட⁴குட்டகங் நாம யத்த² உபட்³ட⁴ங் முஞ்சித்வா தீஸு பஸ்ஸேஸு பி⁴த்தியோ ப³த்³தா⁴ ஹொந்தி , யத்த² வா ஏகஸ்மிங் பஸ்ஸே பி⁴த்திங் உட்டா²பெத்வா உபோ⁴ஸு பஸ்ஸேஸு உபட்³ட⁴ங் உபட்³ட⁴ங் கத்வா பி⁴த்தியோ உட்டா²பெந்தி, தாதி³ஸங் ஸேனாஸன’’ந்தி தீஸுபி க³ண்டி²பதே³ஸு வுத்தங், க³ண்டி²பதே³ பன ‘‘அட்³ட⁴குட்டகேதி ச²த³னங் அட்³டே⁴ன அஸம்பத்தகுட்டகே’’தி வுத்தங், தம்பி நோ ந யுத்தங். விமதிவினோத³னியங் பன ‘‘ஸபா⁴ஸங்கே²பேனாதி வுத்தஸ்ஸேவ அட்³ட⁴குட்டகேதி இமினா ஸண்டா²னங் த³ஸ்ஸேதி. யத்த² தீஸு, த்³வீஸு வா பஸ்ஸேஸு பி⁴த்தியோ ப³த்³தா⁴, ச²த³னங் வா அஸம்பத்தா அட்³ட⁴பி⁴த்தி, இத³ங் அட்³ட⁴குட்டகங் நாமா’’தி வுத்தங். வாளஸங்கா⁴டோ நாம பரிக்கே²பஸ்ஸ அந்தோ த²ம்பா⁴தீ³னங் உபரி வாளரூபேஹி கதஸங்கா⁴டோ.
80.Uparimatalena saddhiṃ asambaddhabhittikassāti idaṃ sambaddhabhittike vattabbameva natthīti dassanatthaṃ vuttaṃ. Uparimatale sayitassa saṅkā eva natthīti ‘‘heṭṭhāpāsāde’’tiādi vuttaṃ. Nānūpacāreti yattha bahi nisseṇiṃ katvā uparimatalaṃ ārohanti, tādisaṃ sandhāya vuttaṃ ‘‘uparimatalepī’’ti. Ākāsaṅgaṇe nipajjantassa āpattiabhāvato ‘‘chadanabbhantare’’ti vuttaṃ. Sabhāsaṅkhepenāti sabhākārena. Aḍḍhakuṭṭake senāsaneti ettha ‘‘aḍḍhakuṭṭakaṃ nāma yattha upaḍḍhaṃ muñcitvā tīsu passesu bhittiyo baddhā honti , yattha vā ekasmiṃ passe bhittiṃ uṭṭhāpetvā ubhosu passesu upaḍḍhaṃ upaḍḍhaṃ katvā bhittiyo uṭṭhāpenti, tādisaṃ senāsana’’nti tīsupi gaṇṭhipadesu vuttaṃ, gaṇṭhipade pana ‘‘aḍḍhakuṭṭaketi chadanaṃ aḍḍhena asampattakuṭṭake’’ti vuttaṃ, tampi no na yuttaṃ. Vimativinodaniyaṃ pana ‘‘sabhāsaṅkhepenāti vuttasseva aḍḍhakuṭṭaketi iminā saṇṭhānaṃ dasseti. Yattha tīsu, dvīsu vā passesu bhittiyo baddhā, chadanaṃ vā asampattā aḍḍhabhitti, idaṃ aḍḍhakuṭṭakaṃ nāmā’’ti vuttaṃ. Vāḷasaṅghāṭo nāma parikkhepassa anto thambhādīnaṃ upari vāḷarūpehi katasaṅghāṭo.
பரிக்கே²பஸ்ஸ ப³ஹி க³தேதி எத்த² யத்த² யஸ்மிங் பஸ்ஸே பரிக்கே²போ நத்தி², தத்தா²பி பரிக்கே²பாரஹபதே³ஸதோ ப³ஹி க³தே அனாபத்தியேவாதி த³ட்ட²ப்³ப³ங். விமதிவினோத³னியங் (வி॰ வி॰ டீ॰ பாசித்திய 2.50-51) பன ‘‘பரிக்கே²பஸ்ஸ ப³ஹி க³தேதி எத்த² யஸ்மிங் பஸ்ஸே பரிக்கே²போ நத்தி², தத்த² ஸசே பூ⁴மிதோ வத்து² உச்சங் ஹோதி, உப⁴தோ உச்சவத்து²தோ ஹெட்டா² பூ⁴மியங் நிப்³ப³கோஸப்³ப⁴ந்தரேபி அனாபத்தி ஏவ தத்த² ஸேனாஸனவோஹாராபா⁴வதோ. அத² வத்து² நீசங் பூ⁴மிஸமமேவ ஸேனாஸனஸ்ஸ ஹெட்டி²மதலே திட்ட²தி, தத்த² பரிக்கே²பரஹிததி³ஸாய நிப்³ப³கோஸப்³ப⁴ந்தரே ஸப்³ப³த்த² ஆபத்தி ஹோதி, பரிச்சே²தா³பா⁴வதோ பரிக்கே²பஸ்ஸ ப³ஹி ஏவ அனாபத்தீதி த³ட்ட²ப்³ப³’’ந்தி வுத்தங். அபரிச்சி²ன்னக³ப்³பூ⁴பசாரேதி எத்த² மஜ்ஜே² விவடங்க³ணவந்தாஸு மஹாசதுஸாலாஸு யதா² ஆகாஸங்க³ணங் அனோதரித்வா பமுகே²னேவ க³ந்த்வா ஸப்³ப³க³ப்³பே⁴ பவிஸிதுங் ந ஸக்கா ஹோதி, ஏவங் ஏகேகக³ப்³ப⁴ஸ்ஸ த்³வீஸு பஸ்ஸேஸு குட்டங் நீஹரித்வா கதங் பரிச்சி²ன்னக³ப்³பூ⁴பசாரங் நாம, இத³ங் பன தாதி³ஸங் ந ஹோதீதி ‘‘அபரிச்சி²ன்னக³ப்³பூ⁴பசாரே’’தி வுத்தங். ஸப்³ப³க³ப்³பே⁴பி பவிஸந்தீதி க³ப்³பூ⁴பசாரஸ்ஸ அபரிச்சி²ன்னத்தா ஆகாஸங்க³ணங் அனோதரித்வாபி பமுகே²னேவ க³ந்த்வா தங் தங் க³ப்³ப⁴ங் பவிஸந்தி. அத² குதோ தஸ்ஸ பரிக்கே²போயேவ ஸப்³ப³பரிச்சி²ன்னத்தாதி வுத்தந்தி ஆஹ ‘‘க³ப்³ப⁴பரிக்கே²போயேவ ஹிஸ்ஸ பரிக்கே²போ’’தி, இத³ஞ்ச ஸமந்தா க³ப்³ப⁴பி⁴த்தியோ ஸந்தா⁴ய வுத்தங். சதுஸாலவஸேன ஹி ஸன்னிவிட்டே² ஸேனாஸனே க³ப்³ப⁴பமுக²ங் விஸுங் அபரிக்கி²த்தம்பி ஸமந்தா டி²தங் க³ப்³ப⁴பி⁴த்தீனங் வஸேன பரிக்கி²த்தங் நாம ஹோதி.
Parikkhepassa bahi gateti ettha yattha yasmiṃ passe parikkhepo natthi, tatthāpi parikkhepārahapadesato bahi gate anāpattiyevāti daṭṭhabbaṃ. Vimativinodaniyaṃ (vi. vi. ṭī. pācittiya 2.50-51) pana ‘‘parikkhepassa bahi gateti ettha yasmiṃ passe parikkhepo natthi, tattha sace bhūmito vatthu uccaṃ hoti, ubhato uccavatthuto heṭṭhā bhūmiyaṃ nibbakosabbhantarepi anāpatti eva tattha senāsanavohārābhāvato. Atha vatthu nīcaṃ bhūmisamameva senāsanassa heṭṭhimatale tiṭṭhati, tattha parikkheparahitadisāya nibbakosabbhantare sabbattha āpatti hoti, paricchedābhāvato parikkhepassa bahi eva anāpattīti daṭṭhabba’’nti vuttaṃ. Aparicchinnagabbhūpacāreti ettha majjhe vivaṭaṅgaṇavantāsu mahācatusālāsu yathā ākāsaṅgaṇaṃ anotaritvā pamukheneva gantvā sabbagabbhe pavisituṃ na sakkā hoti, evaṃ ekekagabbhassa dvīsu passesu kuṭṭaṃ nīharitvā kataṃ paricchinnagabbhūpacāraṃ nāma, idaṃ pana tādisaṃ na hotīti ‘‘aparicchinnagabbhūpacāre’’ti vuttaṃ. Sabbagabbhepi pavisantīti gabbhūpacārassa aparicchinnattā ākāsaṅgaṇaṃ anotaritvāpi pamukheneva gantvā taṃ taṃ gabbhaṃ pavisanti. Atha kuto tassa parikkhepoyeva sabbaparicchinnattāti vuttanti āha ‘‘gabbhaparikkhepoyeva hissa parikkhepo’’ti, idañca samantā gabbhabhittiyo sandhāya vuttaṃ. Catusālavasena hi sanniviṭṭhe senāsane gabbhapamukhaṃ visuṃ aparikkhittampi samantā ṭhitaṃ gabbhabhittīnaṃ vasena parikkhittaṃ nāma hoti.
81. ஏகதி³ஸாய உஜுகமேவ தீ³க⁴ங் கத்வா ஸன்னிவேஸிதோ பாஸாதோ³ ஏகஸாலஸன்னிவேஸோ. த்³வீஸு தீஸு சதூஸு வா தி³ஸாஸு ஸிங்கா⁴டகஸண்டா²னாதி³வஸேன கதா த்³விஸாலாதி³ஸன்னிவேஸா வேதி³தப்³பா³. ஸாலப்பபே⁴த³தீ³பனமேவ செத்த² புரிமதோ விஸேஸோதி. அட்ட² பாசித்தியானீதி உபட்³ட⁴ச்ச²ன்னங் உபட்³ட⁴பரிச்ச²ன்னங் ஸேனாஸனங் து³க்கடவத்து²ஸ்ஸ ஆதி³ங் கத்வா பாளியங் த³ஸ்ஸிதத்தா ததோ அதி⁴கங் ஸப்³ப³ச்ச²ன்னஉபட்³ட⁴பரிச்ச²ன்னாதி³கம்பி ஸப்³ப³ங் பாளியங் அவுத்தம்பி பாசித்தியஸ்ஸேவ வத்து²பா⁴வேன த³ஸ்ஸிதங் ஸிக்கா²பத³ஸ்ஸ பண்ணத்திவஜ்ஜத்தா, க³ருகே டா²தப்³ப³தோ சாதி வேதி³தப்³ப³ங். ‘‘ஸத்த பாசித்தியானீ’’தி பாளியங் வுத்தபாசித்தியத்³வயங் ஸாமஞ்ஞதோ ஏகத்தேன க³ஹெத்வா வுத்தங். பாளியங் (பாசி॰ 54) ‘‘ததியாய ரத்தியா புராருணா நிக்க²மித்வா புன ஸயதீ’’தி இத³ங் உக்கட்ட²வஸேன வுத்தங், அனிக்க²மித்வா புராருணா உட்ட²ஹித்வா அந்தோச²த³னே நிஸின்னஸ்ஸாபி புன தி³வஸே ஸஹஸெய்யேன அனாபத்தி ஏவ. எத்த² சதுபா⁴கோ³ சூளகங், த்³வேபா⁴கா³ உபட்³ட⁴ங், தீஸு பா⁴கே³ஸு த்³வே பா⁴கா³ யேபு⁴ய்யந்தி இமினா லக்க²ணேன சூளகச்ச²ன்னபரிச்ச²ன்னாதீ³னி வேதி³தப்³பா³னி. இதா³னி து³தியஸிக்கா²பதே³பி யதா²வுத்தனயங் அதிதி³ஸந்தோ ‘‘மாதுகா³மேன…பே॰… அயமேவ வினிச்ச²யோ’’தி ஆஹ. ‘‘மதித்தி²யா பாராஜிகவத்து²பூ⁴தாயபி அனுபாதி³ன்னபக்கே² டி²தத்தா ஸஹஸெய்யாபத்திங் ந ஜனேதீ’’தி வத³ந்தி. ‘‘அத்த²ங்க³தே ஸூரியே மாதுகா³மே நிபன்னே நிபஜ்ஜதி, ஆபத்தி பாசித்தியஸ்ஸா’’தி (பாசி॰ 57) வசனதோ தி³வா தஸ்ஸ ஸயந்தஸ்ஸ ஸஹஸெய்யாபத்தி ந ஹோதியேவாதி த³ட்ட²ப்³ப³ங்.
81. Ekadisāya ujukameva dīghaṃ katvā sannivesito pāsādo ekasālasanniveso. Dvīsu tīsu catūsu vā disāsu siṅghāṭakasaṇṭhānādivasena katā dvisālādisannivesā veditabbā. Sālappabhedadīpanameva cettha purimato visesoti. Aṭṭha pācittiyānīti upaḍḍhacchannaṃ upaḍḍhaparicchannaṃ senāsanaṃ dukkaṭavatthussa ādiṃ katvā pāḷiyaṃ dassitattā tato adhikaṃ sabbacchannaupaḍḍhaparicchannādikampi sabbaṃ pāḷiyaṃ avuttampi pācittiyasseva vatthubhāvena dassitaṃ sikkhāpadassa paṇṇattivajjattā, garuke ṭhātabbato cāti veditabbaṃ. ‘‘Satta pācittiyānī’’ti pāḷiyaṃ vuttapācittiyadvayaṃ sāmaññato ekattena gahetvā vuttaṃ. Pāḷiyaṃ (pāci. 54) ‘‘tatiyāya rattiyā purāruṇā nikkhamitvā puna sayatī’’ti idaṃ ukkaṭṭhavasena vuttaṃ, anikkhamitvā purāruṇā uṭṭhahitvā antochadane nisinnassāpi puna divase sahaseyyena anāpatti eva. Ettha catubhāgo cūḷakaṃ, dvebhāgā upaḍḍhaṃ, tīsu bhāgesu dve bhāgā yebhuyyanti iminā lakkhaṇena cūḷakacchannaparicchannādīni veditabbāni. Idāni dutiyasikkhāpadepi yathāvuttanayaṃ atidisanto ‘‘mātugāmena…pe… ayameva vinicchayo’’ti āha. ‘‘Matitthiyā pārājikavatthubhūtāyapi anupādinnapakkhe ṭhitattā sahaseyyāpattiṃ na janetī’’ti vadanti. ‘‘Atthaṅgate sūriye mātugāme nipanne nipajjati, āpatti pācittiyassā’’ti (pāci. 57) vacanato divā tassa sayantassa sahaseyyāpatti na hotiyevāti daṭṭhabbaṃ.
இதி வினயஸங்க³ஹஸங்வண்ணனாபூ⁴தே வினயாலங்காரே
Iti vinayasaṅgahasaṃvaṇṇanābhūte vinayālaṅkāre
ஸஹஸெய்யவினிச்ச²யகதா²லங்காரோ நாம
Sahaseyyavinicchayakathālaṅkāro nāma
ஸோளஸமோ பரிச்சே²தோ³.
Soḷasamo paricchedo.