Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    12. ஸஹாயகஸுத்தங்

    12. Sahāyakasuttaṃ

    246. ஸாவத்தி²யங் விஹரதி. அத² கோ² த்³வே பி⁴க்கூ² ஸஹாயகா ஆயஸ்மதோ மஹாகப்பினஸ்ஸ ஸத்³தி⁴விஹாரினோ யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமிங்ஸு. அத்³த³ஸா கோ² ப⁴க³வா தே பி⁴க்கூ² தூ³ரதோவ ஆக³ச்ச²ந்தே. தி³ஸ்வான பி⁴க்கூ² ஆமந்தேஸி – ‘‘பஸ்ஸத² நோ தும்ஹே, பி⁴க்க²வே, ஏதே பி⁴க்கூ² ஸஹாயகே ஆக³ச்ச²ந்தே கப்பினஸ்ஸ ஸத்³தி⁴விஹாரினோ’’தி? ‘‘ஏவங், ப⁴ந்தே’’. ‘‘ஏதே கோ² தே பி⁴க்கூ² மஹித்³தி⁴கா மஹானுபா⁴வா. ந ச ஸா ஸமாபத்தி ஸுலப⁴ரூபா, யா தேஹி பி⁴க்கூ²ஹி அஸமாபன்னபுப்³பா³. யஸ்ஸ சத்தா²ய குலபுத்தா ஸம்மதே³வ அகா³ரஸ்மா அனகா³ரியங் பப்³ப³ஜந்தி தத³னுத்தரங் ப்³ரஹ்மசரியபரியோஸானங் தி³ட்டே²வ த⁴ம்மே ஸயங் அபி⁴ஞ்ஞா ஸச்சி²கத்வா உபஸம்பஜ்ஜ விஹரந்தீ’’தி.

    246. Sāvatthiyaṃ viharati. Atha kho dve bhikkhū sahāyakā āyasmato mahākappinassa saddhivihārino yena bhagavā tenupasaṅkamiṃsu. Addasā kho bhagavā te bhikkhū dūratova āgacchante. Disvāna bhikkhū āmantesi – ‘‘passatha no tumhe, bhikkhave, ete bhikkhū sahāyake āgacchante kappinassa saddhivihārino’’ti? ‘‘Evaṃ, bhante’’. ‘‘Ete kho te bhikkhū mahiddhikā mahānubhāvā. Na ca sā samāpatti sulabharūpā, yā tehi bhikkhūhi asamāpannapubbā. Yassa catthāya kulaputtā sammadeva agārasmā anagāriyaṃ pabbajanti tadanuttaraṃ brahmacariyapariyosānaṃ diṭṭheva dhamme sayaṃ abhiññā sacchikatvā upasampajja viharantī’’ti.

    இத³மவோச ப⁴க³வா. இத³ங் வத்வான ஸுக³தோ அதா²பரங் ஏதத³வோச ஸத்தா² –

    Idamavoca bhagavā. Idaṃ vatvāna sugato athāparaṃ etadavoca satthā –

    ‘‘ஸஹாயா வதிமே பி⁴க்கூ², சிரரத்தங் ஸமேதிகா;

    ‘‘Sahāyā vatime bhikkhū, cirarattaṃ sametikā;

    ஸமேதி நேஸங் ஸத்³த⁴ம்மோ, த⁴ம்மே பு³த்³த⁴ப்பவேதி³தே.

    Sameti nesaṃ saddhammo, dhamme buddhappavedite.

    ‘‘ஸுவினீதா கப்பினேன, த⁴ம்மே அரியப்பவேதி³தே;

    ‘‘Suvinītā kappinena, dhamme ariyappavedite;

    தா⁴ரெந்தி அந்திமங் தே³ஹங், ஜெத்வா மாரங் ஸவாஹினி’’ந்தி. த்³வாத³ஸமங்;

    Dhārenti antimaṃ dehaṃ, jetvā māraṃ savāhini’’nti. dvādasamaṃ;

    பி⁴க்கு²ஸங்யுத்தங் ஸமத்தங்.

    Bhikkhusaṃyuttaṃ samattaṃ.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    கோலிதோ உபதிஸ்ஸோ ச, க⁴டோ சாபி பவுச்சதி;

    Kolito upatisso ca, ghaṭo cāpi pavuccati;

    நவோ ஸுஜாதோ ப⁴த்³தி³ ச, விஸாகோ² நந்தோ³ திஸ்ஸோ ச;

    Navo sujāto bhaddi ca, visākho nando tisso ca;

    தே²ரனாமோ ச கப்பினோ, ஸஹாயேன ச த்³வாத³ஸாதி.

    Theranāmo ca kappino, sahāyena ca dvādasāti.

    நிதா³னவக்³கோ³ து³தியோ.

    Nidānavaggo dutiyo.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    நிதா³னாபி⁴ஸமயதா⁴து, அனமதக்³கே³ன கஸ்ஸபங்;

    Nidānābhisamayadhātu, anamataggena kassapaṃ;

    ஸக்காரராஹுலலக்க²ணோ, ஓபம்ம-பி⁴க்கு²னா வக்³கோ³.

    Sakkārarāhulalakkhaṇo, opamma-bhikkhunā vaggo.

    து³தியோ தேன பவுச்சதீதி.

    Dutiyo tena pavuccatīti.

    நிதா³னவக்³க³ஸங்யுத்தபாளி நிட்டி²தா.

    Nidānavaggasaṃyuttapāḷi niṭṭhitā.







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 12. ஸஹாயகஸுத்தவண்ணனா • 12. Sahāyakasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 12. ஸஹாயகஸுத்தவண்ணனா • 12. Sahāyakasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact