Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya |
10. ஸஜ்ஜா²யஸுத்தங்
10. Sajjhāyasuttaṃ
230. ஏகங் ஸமயங் அஞ்ஞதரோ பி⁴க்கு² கோஸலேஸு விஹரதி அஞ்ஞதரஸ்மிங் வனஸண்டே³. தேன கோ² பன ஸமயேன ஸோ பி⁴க்கு² யங் ஸுத³ங் புப்³பே³ அதிவேலங் ஸஜ்ஜா²யப³ஹுலோ விஹரதி ஸோ அபரேன ஸமயேன அப்பொஸ்ஸுக்கோ துண்ஹீபூ⁴தோ ஸங்கஸாயதி. அத² கோ² யா தஸ்மிங் வனஸண்டே³ அதி⁴வத்தா² தே³வதா தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ த⁴ம்மங் அஸுணந்தீ யேன ஸோ பி⁴க்கு² தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா தங் பி⁴க்கு²ங் கா³தா²ய அஜ்ஜ²பா⁴ஸி –
230. Ekaṃ samayaṃ aññataro bhikkhu kosalesu viharati aññatarasmiṃ vanasaṇḍe. Tena kho pana samayena so bhikkhu yaṃ sudaṃ pubbe ativelaṃ sajjhāyabahulo viharati so aparena samayena appossukko tuṇhībhūto saṅkasāyati. Atha kho yā tasmiṃ vanasaṇḍe adhivatthā devatā tassa bhikkhuno dhammaṃ asuṇantī yena so bhikkhu tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā taṃ bhikkhuṃ gāthāya ajjhabhāsi –
‘‘கஸ்மா துவங் த⁴ம்மபதா³னி பி⁴க்கு², நாதீ⁴யஸி பி⁴க்கூ²ஹி ஸங்வஸந்தோ;
‘‘Kasmā tuvaṃ dhammapadāni bhikkhu, nādhīyasi bhikkhūhi saṃvasanto;
ஸுத்வான த⁴ம்மங் லப⁴திப்பஸாத³ங், தி³ட்டே²வ த⁴ம்மே லப⁴திப்பஸங்ஸ’’ந்தி.
Sutvāna dhammaṃ labhatippasādaṃ, diṭṭheva dhamme labhatippasaṃsa’’nti.
‘‘அஹு புரே த⁴ம்மபதே³ஸு ச²ந்தோ³, யாவ விராகே³ன ஸமாக³மிம்ஹ;
‘‘Ahu pure dhammapadesu chando, yāva virāgena samāgamimha;
யதோ விராகே³ன ஸமாக³மிம்ஹ, யங் கிஞ்சி தி³ட்ட²ங்வ ஸுதங் முதங் வா;
Yato virāgena samāgamimha, yaṃ kiñci diṭṭhaṃva sutaṃ mutaṃ vā;
அஞ்ஞாய நிக்கே²பனமாஹு ஸந்தோ’’தி.
Aññāya nikkhepanamāhu santo’’ti.
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 10. ஸஜ்ஜா²யஸுத்தவண்ணனா • 10. Sajjhāyasuttavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 10. ஸஜ்ஜா²யஸுத்தவண்ணனா • 10. Sajjhāyasuttavaṇṇanā