Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya |
3. ஸகலிகஸுத்தங்
3. Sakalikasuttaṃ
149. ஏவங் மே ஸுதங் – ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா ராஜக³ஹே விஹரதி மத்³த³குச்சி²ஸ்மிங் மிக³தா³யே. தேன கோ² பன ஸமயேன ப⁴க³வதோ பாதோ³ ஸகலிகாய க²தோ ஹோதி, பு⁴ஸா ஸுத³ங் ப⁴க³வதோ வேத³னா வத்தந்தி ஸாரீரிகா து³க்கா² திப்³பா³ க²ரா கடுகா அஸாதா அமனாபா. தா ஸுத³ங் ப⁴க³வா ஸதோ ஸம்பஜானோ அதி⁴வாஸேதி அவிஹஞ்ஞமானோ. அத² கோ² ப⁴க³வா சதுக்³கு³ணங் ஸங்கா⁴டிங் பஞ்ஞபெத்வா த³க்கி²ணேன பஸ்ஸேன ஸீஹஸெய்யங் கப்பேஸி பாதே³ பாத³ங் அச்சாதா⁴ய ஸதோ ஸம்பஜானோ. அத² கோ² மாரோ பாபிமா யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் கா³தா²ய அஜ்ஜ²பா⁴ஸி –
149. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā rājagahe viharati maddakucchismiṃ migadāye. Tena kho pana samayena bhagavato pādo sakalikāya khato hoti, bhusā sudaṃ bhagavato vedanā vattanti sārīrikā dukkhā tibbā kharā kaṭukā asātā amanāpā. Tā sudaṃ bhagavā sato sampajāno adhivāseti avihaññamāno. Atha kho bhagavā catugguṇaṃ saṅghāṭiṃ paññapetvā dakkhiṇena passena sīhaseyyaṃ kappesi pāde pādaṃ accādhāya sato sampajāno. Atha kho māro pāpimā yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ gāthāya ajjhabhāsi –
‘‘மந்தி³யா நு கோ² ஸேஸி உதா³ஹு காவெய்யமத்தோ,
‘‘Mandiyā nu kho sesi udāhu kāveyyamatto,
அத்தா² நு தே ஸம்பசுரா ந ஸந்தி;
Atthā nu te sampacurā na santi;
ஏகோ விவித்தே ஸயனாஸனம்ஹி,
Eko vivitte sayanāsanamhi,
நித்³தா³முகோ² கிமித³ங் ஸொப்பஸே வா’’தி.
Niddāmukho kimidaṃ soppase vā’’ti.
‘‘ந மந்தி³யா ஸயாமி நாபி காவெய்யமத்தோ,
‘‘Na mandiyā sayāmi nāpi kāveyyamatto,
அத்த²ங் ஸமேச்சாஹமபேதஸோகோ;
Atthaṃ sameccāhamapetasoko;
ஏகோ விவித்தே ஸயனாஸனம்ஹி,
Eko vivitte sayanāsanamhi,
ஸயாமஹங் ஸப்³ப³பூ⁴தானுகம்பீ.
Sayāmahaṃ sabbabhūtānukampī.
‘‘யேஸம்பி ஸல்லங் உரஸி பவிட்ட²ங்,
‘‘Yesampi sallaṃ urasi paviṭṭhaṃ,
முஹுங் முஹுங் ஹத³யங் வேத⁴மானங்;
Muhuṃ muhuṃ hadayaṃ vedhamānaṃ;
தேபீத⁴ ஸொப்பங் லப⁴ரே ஸஸல்லா,
Tepīdha soppaṃ labhare sasallā,
தஸ்மா அஹங் ந ஸுபே வீதஸல்லோ.
Tasmā ahaṃ na supe vītasallo.
‘‘ஜக்³க³ங் ந ஸங்கே நபி பே⁴மி ஸொத்துங்,
‘‘Jaggaṃ na saṅke napi bhemi sottuṃ,
ரத்திந்தி³வா நானுதபந்தி மாமங்;
Rattindivā nānutapanti māmaṃ;
ஹானிங் ந பஸ்ஸாமி குஹிஞ்சி லோகே,
Hāniṃ na passāmi kuhiñci loke,
தஸ்மா ஸுபே ஸப்³ப³பூ⁴தானுகம்பீ’’தி.
Tasmā supe sabbabhūtānukampī’’ti.
அத² கோ² மாரோ பாபிமா ‘‘ஜானாதி மங் ப⁴க³வா, ஜானாதி மங் ஸுக³தோ’’தி து³க்கீ² து³ம்மனோ தத்தே²வந்தரதா⁴யீதி.
Atha kho māro pāpimā ‘‘jānāti maṃ bhagavā, jānāti maṃ sugato’’ti dukkhī dummano tatthevantaradhāyīti.
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 3. ஸகலிகஸுத்தவண்ணனா • 3. Sakalikasuttavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 3. ஸகலிகஸுத்தவண்ணனா • 3. Sakalikasuttavaṇṇanā