Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    8. ஸகலிகஸுத்தவண்ணனா

    8. Sakalikasuttavaṇṇanā

    38. அட்ட²மே மத்³த³குச்சி²ஸ்மிந்தி ஏவங்னாமகே உய்யானே. தஞ்ஹி அஜாதஸத்தும்ஹி குச்சி²க³தே தஸ்ஸ மாதரா – ‘‘அயங் மய்ஹங் குச்சி²க³தோ க³ப்³போ⁴ ரஞ்ஞோ ஸத்து ப⁴விஸ்ஸதி. கிங் மே இமினா’’தி? க³ப்³ப⁴பாதனத்த²ங் குச்சி² மத்³தா³பிதா. தஸ்மா ‘‘மத்³த³குச்சீ²’’தி ஸங்க²ங் க³தங். மிகா³னங் பன அப⁴யவாஸத்தா²ய தி³ன்னத்தா மிக³தா³யோதி வுச்சதி.

    38. Aṭṭhame maddakucchisminti evaṃnāmake uyyāne. Tañhi ajātasattumhi kucchigate tassa mātarā – ‘‘ayaṃ mayhaṃ kucchigato gabbho rañño sattu bhavissati. Kiṃ me iminā’’ti? Gabbhapātanatthaṃ kucchi maddāpitā. Tasmā ‘‘maddakucchī’’ti saṅkhaṃ gataṃ. Migānaṃ pana abhayavāsatthāya dinnattā migadāyoti vuccati.

    தேன கோ² பன ஸமயேனாதி எத்த² அயங் அனுபுப்³பி³கதா² – தே³வத³த்தோ ஹி அஜாதஸத்துங் நிஸ்ஸாய த⁴னுக்³க³ஹே ச த⁴னபாலகஞ்ச பயோஜெத்வாபி ததா²க³தஸ்ஸ ஜீவிதந்தராயங் காதுங் அஸக்கொந்தோ ‘‘ஸஹத்தே²னேவ மாரெஸ்ஸாமீ’’தி கி³ஜ்ஜ²கூடபப்³ப³தங் அபி⁴ருஹித்வா மஹந்தங் கூடாகா³ரப்பமாணங் ஸிலங் உக்கி²பித்வா, ‘‘ஸமணோ கோ³தமோ சுண்ணவிசுண்ணோ ஹோதூ’’தி பவிஜ்ஜி². மஹாதா²மவா கிரேஸ பஞ்சன்னங் ஹத்தீ²னங் ப³லங் தா⁴ரேதி. அட்டா²னங் கோ² பனேதங், யங் பு³த்³தா⁴னங் பரூபக்கமேன ஜீவிதந்தராயோ ப⁴வெய்யாதி தங் ததா²க³தஸ்ஸ ஸரீராபி⁴முக²ங் ஆக³ச்ச²ந்தங் ஆகாஸே அஞ்ஞா ஸிலா உட்ட²ஹித்வா ஸம்படிச்சி². த்³வின்னங் ஸிலானங் ஸம்பஹாரேன மஹந்தோ பாஸாணஸ்ஸ ஸகலிகா உட்ட²ஹித்வா ப⁴க³வதோ பிட்டி²பாத³பரியந்தங் அபி⁴ஹனி, பாதோ³ மஹாப²ரஸுனா பஹதோ விய ஸமுக்³க³தலோஹிதேன லாகா²ரஸமக்கி²தோ விய அஹோஸி. ப⁴க³வா உத்³த⁴ங் உல்லோகெத்வா தே³வத³த்தங் ஏதத³வோச – ‘‘ப³ஹு தயா மோக⁴புரிஸ, அபுஞ்ஞங் பஸுதங், யோ த்வங் பது³ட்ட²சித்தோ வத⁴கசித்தோ ததா²க³தஸ்ஸ லோஹிதங் உப்பாதே³ஸீ’’தி. ததோ பட்டா²ய ப⁴க³வதோ அபா²ஸு ஜாதங். பி⁴க்கூ² சிந்தயிங்ஸு – ‘‘அயங் விஹாரோ உஜ்ஜங்க³லோ விஸமோ, ப³ஹூனங் க²த்தியாதீ³னஞ்சேவ பப்³ப³ஜிதானஞ்ச அனோகாஸோ’’தி. தே ததா²க³தங் மஞ்சஸிவிகாய ஆதா³ய மத்³த³குச்சி²ங் நயிங்ஸு. தேன வுத்தங் – ‘‘தேன கோ² பன ஸமயேன ப⁴க³வதோ பாதோ³ ஸகலிகாய க²தோ ஹோதீ’’தி.

    Tena kho pana samayenāti ettha ayaṃ anupubbikathā – devadatto hi ajātasattuṃ nissāya dhanuggahe ca dhanapālakañca payojetvāpi tathāgatassa jīvitantarāyaṃ kātuṃ asakkonto ‘‘sahattheneva māressāmī’’ti gijjhakūṭapabbataṃ abhiruhitvā mahantaṃ kūṭāgārappamāṇaṃ silaṃ ukkhipitvā, ‘‘samaṇo gotamo cuṇṇavicuṇṇo hotū’’ti pavijjhi. Mahāthāmavā kiresa pañcannaṃ hatthīnaṃ balaṃ dhāreti. Aṭṭhānaṃ kho panetaṃ, yaṃ buddhānaṃ parūpakkamena jīvitantarāyo bhaveyyāti taṃ tathāgatassa sarīrābhimukhaṃ āgacchantaṃ ākāse aññā silā uṭṭhahitvā sampaṭicchi. Dvinnaṃ silānaṃ sampahārena mahanto pāsāṇassa sakalikā uṭṭhahitvā bhagavato piṭṭhipādapariyantaṃ abhihani, pādo mahāpharasunā pahato viya samuggatalohitena lākhārasamakkhito viya ahosi. Bhagavā uddhaṃ ulloketvā devadattaṃ etadavoca – ‘‘bahu tayā moghapurisa, apuññaṃ pasutaṃ, yo tvaṃ paduṭṭhacitto vadhakacitto tathāgatassa lohitaṃ uppādesī’’ti. Tato paṭṭhāya bhagavato aphāsu jātaṃ. Bhikkhū cintayiṃsu – ‘‘ayaṃ vihāro ujjaṅgalo visamo, bahūnaṃ khattiyādīnañceva pabbajitānañca anokāso’’ti. Te tathāgataṃ mañcasivikāya ādāya maddakucchiṃ nayiṃsu. Tena vuttaṃ – ‘‘tena kho pana samayena bhagavato pādo sakalikāya khato hotī’’ti.

    பு⁴ஸாதி ப³லவதியோ. ஸுத³ந்தி நிபாதமத்தங். து³க்க²ந்தி ஸுக²படிக்கே²போ. திப்³பா³தி ப³ஹலா. க²ராதி ப²ருஸா. கடுகாதி திகி²ணா. அஸாதாதி அமது⁴ரா. ந தாஸு மனோ அப்பேதி, ந தா மனங் அப்பாயந்தி வட்³டெ⁴ந்தீதி அமனாபா. ஸதோ ஸம்பஜானோதி வேத³னாதி⁴வாஸனஸதிஸம்பஜஞ்ஞேன ஸமன்னாக³தோ ஹுத்வா. அவிஹஞ்ஞமானோதி அபீளியமானோ, ஸம்பரிவத்தஸாயிதாய வேத³னானங் வஸங் அக³ச்ச²ந்தோ.

    Bhusāti balavatiyo. Sudanti nipātamattaṃ. Dukkhanti sukhapaṭikkhepo. Tibbāti bahalā. Kharāti pharusā. Kaṭukāti tikhiṇā. Asātāti amadhurā. Na tāsu mano appeti, na tā manaṃ appāyanti vaḍḍhentīti amanāpā. Sato sampajānoti vedanādhivāsanasatisampajaññena samannāgato hutvā. Avihaññamānoti apīḷiyamāno, samparivattasāyitāya vedanānaṃ vasaṃ agacchanto.

    ஸீஹஸெய்யந்தி எத்த² காமபோ⁴கி³ஸெய்யா, பேதஸெய்யா, ஸீஹஸெய்யா, ததா²க³தஸெய்யாதி சதஸ்ஸோ ஸெய்யா. தத்த² ‘‘யேபு⁴ய்யேன, பி⁴க்க²வே, காமபோ⁴கீ³ ஸத்தா வாமேன பஸ்ஸேன ஸெந்தீ’’தி அயங் காமபோ⁴கி³ஸெய்யா. தேஸு ஹி யேபு⁴ய்யேன த³க்கி²ணபஸ்ஸேன ஸயானோ நாம நத்தி². ‘‘யேபு⁴ய்யேன, பி⁴க்க²வே, பேதா உத்தானா ஸெந்தீ’’தி அயங் பேதஸெய்யா. அப்பமங்ஸலோஹிதத்தா ஹி அட்டி²ஸங்கா⁴டஜடிதா ஏகேன பஸ்ஸேன ஸயிதுங் ந ஸக்கொந்தி, உத்தானாவ ஸெந்தி. ‘‘யேபு⁴ய்யேன, பி⁴க்க²வே, ஸீஹோ மிக³ராஜா நங்கு³ட்ட²ங் அந்தரஸத்தி²ம்ஹி அனுபக்கி²பித்வா த³க்கி²ணேன பஸ்ஸேன ஸேதீ’’தி அயங் ஸீஹஸெய்யா. தேஜுஸ்ஸத³த்தா ஹி ஸீஹோ மிக³ராஜா த்³வே புரிமபாதே³ ஏகஸ்மிங், ‘பச்சி²மபாதே³ ஏகஸ்மிங் டா²னே ட²பெத்வா நங்கு³ட்ட²ங் அந்தரஸத்தி²ம்ஹி பக்கி²பித்வா புரிமபாத³பச்சி²மபாத³னங்கு³ட்டா²னங் டி²தோகாஸங் ஸல்லக்கெ²த்வா த்³வின்னங் புரிமபாதா³னங் மத்த²கே ஸீஸங் ட²பெத்வா ஸயதி, தி³வஸம்பி ஸயித்வா பபு³ஜ்ஜ²மானோ ந உத்ரஸந்தோ பபு³ஜ்ஜ²தி, ஸீஸங் பன உக்கி²பித்வா புரிமபாதா³தீ³னங் டி²தோகாஸங் ஸல்லக்கே²தி’. ஸசே கிஞ்சி டா²னங் விஜஹித்வா டி²தங் ஹோதி, ‘‘நயித³ங் துய்ஹங் ஜாதியா, ந ஸூரபா⁴வஸ்ஸ அனுரூப’’ந்தி அனத்தமனோ ஹுத்வா தத்தே²வ ஸயதி, ந கோ³சராய பக்கமதி. அவிஜஹித்வா டி²தே பன ‘‘துய்ஹங் ஜாதியா ச ஸூரபா⁴வஸ்ஸ ச அனுரூபமித³’’ந்தி ஹட்ட²துட்டோ² உட்டா²ய ஸீஹவிஜம்பி⁴தங் விஜம்பி⁴த்வா கேஸரபா⁴ரங் விது⁴னித்வா திக்க²த்துங் ஸீஹனாத³ங் நதி³த்வா கோ³சராய பக்கமதி. சதுத்த²ஜ்ஜா²னஸெய்யா பன ‘‘ததா²க³தஸெய்யா’’தி வுச்சதி. தாஸு இத⁴ ஸீஹஸெய்யா ஆக³தா. அயஞ்ஹி தேஜுஸ்ஸத³இரியாபத²த்தா உத்தமஸெய்யா நாம.

    Sīhaseyyanti ettha kāmabhogiseyyā, petaseyyā, sīhaseyyā, tathāgataseyyāti catasso seyyā. Tattha ‘‘yebhuyyena, bhikkhave, kāmabhogī sattā vāmena passena sentī’’ti ayaṃ kāmabhogiseyyā. Tesu hi yebhuyyena dakkhiṇapassena sayāno nāma natthi. ‘‘Yebhuyyena, bhikkhave, petā uttānā sentī’’ti ayaṃ petaseyyā. Appamaṃsalohitattā hi aṭṭhisaṅghāṭajaṭitā ekena passena sayituṃ na sakkonti, uttānāva senti. ‘‘Yebhuyyena, bhikkhave, sīho migarājā naṅguṭṭhaṃ antarasatthimhi anupakkhipitvā dakkhiṇena passena setī’’ti ayaṃ sīhaseyyā. Tejussadattā hi sīho migarājā dve purimapāde ekasmiṃ, ‘pacchimapāde ekasmiṃ ṭhāne ṭhapetvā naṅguṭṭhaṃ antarasatthimhi pakkhipitvā purimapādapacchimapādanaṅguṭṭhānaṃ ṭhitokāsaṃ sallakkhetvā dvinnaṃ purimapādānaṃ matthake sīsaṃ ṭhapetvā sayati, divasampi sayitvā pabujjhamāno na utrasanto pabujjhati, sīsaṃ pana ukkhipitvā purimapādādīnaṃ ṭhitokāsaṃ sallakkheti’. Sace kiñci ṭhānaṃ vijahitvā ṭhitaṃ hoti, ‘‘nayidaṃ tuyhaṃ jātiyā, na sūrabhāvassa anurūpa’’nti anattamano hutvā tattheva sayati, na gocarāya pakkamati. Avijahitvā ṭhite pana ‘‘tuyhaṃ jātiyā ca sūrabhāvassa ca anurūpamida’’nti haṭṭhatuṭṭho uṭṭhāya sīhavijambhitaṃ vijambhitvā kesarabhāraṃ vidhunitvā tikkhattuṃ sīhanādaṃ naditvā gocarāya pakkamati. Catutthajjhānaseyyā pana ‘‘tathāgataseyyā’’ti vuccati. Tāsu idha sīhaseyyā āgatā. Ayañhi tejussadairiyāpathattā uttamaseyyā nāma.

    பாதே³ பாத³ந்தி த³க்கி²ணபாதே³ வாமபாத³ங். அச்சாதா⁴யாதி அதிஆதா⁴ய, ஈஸகங் அதிக்கம்ம ட²பெத்வா . கொ³ப்ப²கேன ஹி கொ³ப்ப²கே ஜாணுனா வா ஜாணும்ஹி ஸங்க⁴ட்டியமானே அபி⁴ண்ஹங் வேத³னா உப்பஜ்ஜதி, சித்தங் ஏகக்³க³ங் ந ஹோதி, ஸெய்யா அபா²ஸுகா ஹோதி. யதா² ந ஸங்க⁴ட்டேதி, ஏவங் அதிக்கம்ம ட²பிதே வேத³னா நுப்பஜ்ஜதி, சித்தங் ஏகக்³க³ங் ஹோதி, ஸெய்யா பா²ஸு ஹோதி. தஸ்மா ஏவங் நிபஜ்ஜி. ஸதோ ஸம்பஜானோதி ஸயனபரிக்³கா³ஹகஸதிஸம்பஜஞ்ஞேன ஸமன்னாக³தோ. ‘‘உட்டா²னஸஞ்ஞ’’ந்தி பனெத்த² ந வுத்தங், கி³லானஸெய்யா ஹேஸா ததா²க³தஸ்ஸ.

    Pāde pādanti dakkhiṇapāde vāmapādaṃ. Accādhāyāti atiādhāya, īsakaṃ atikkamma ṭhapetvā . Gopphakena hi gopphake jāṇunā vā jāṇumhi saṅghaṭṭiyamāne abhiṇhaṃ vedanā uppajjati, cittaṃ ekaggaṃ na hoti, seyyā aphāsukā hoti. Yathā na saṅghaṭṭeti, evaṃ atikkamma ṭhapite vedanā nuppajjati, cittaṃ ekaggaṃ hoti, seyyā phāsu hoti. Tasmā evaṃ nipajji. Sato sampajānoti sayanapariggāhakasatisampajaññena samannāgato. ‘‘Uṭṭhānasañña’’nti panettha na vuttaṃ, gilānaseyyā hesā tathāgatassa.

    ஸத்தஸதாதி இமஸ்மிங் ஸுத்தே ஸப்³பா³பி தா தே³வதா கி³லானஸெய்யட்டா²னங் ஆக³தா. உதா³னங் உதா³னேஸீதி கி³லானஸெய்யங் ஆக³தானங் தோ³மனஸ்ஸேன ப⁴விதப்³ப³ங் ஸியா. இமாஸங் பன ததா²க³தஸ்ஸ வேத³னாதி⁴வாஸனங் தி³ஸ்வா, ‘‘அஹோ பு³த்³தா⁴னங் மஹானுபா⁴வதா! ஏவரூபாஸு நாம வேத³னாஸு வத்தமானாஸு விகாரமத்தம்பி நத்தி², ஸிரீஸயனே அலங்கரித்வா ட²பிதஸுவண்ணரூபகங் விய அனிஞ்ஜமானேன காயேன நிபன்னோ, இதா³னிஸ்ஸ அதி⁴கதரங் முக²வண்ணோ விரோசதி, ஆபா⁴ஸம்பன்னோ புண்ணசந்தோ³ விய ஸம்பதி விகஸிதங் விய ச அரவிந்த³ங் அஸ்ஸ முக²ங் ஸோப⁴தி, காயேபி வண்ணாயதனங் இதா³னி ஸுஸம்மட்ட²கஞ்சனங் விய விப்பஸீத³தீ’’தி உதா³னங் உத³பாதி³.

    Sattasatāti imasmiṃ sutte sabbāpi tā devatā gilānaseyyaṭṭhānaṃ āgatā. Udānaṃ udānesīti gilānaseyyaṃ āgatānaṃ domanassena bhavitabbaṃ siyā. Imāsaṃ pana tathāgatassa vedanādhivāsanaṃ disvā, ‘‘aho buddhānaṃ mahānubhāvatā! Evarūpāsu nāma vedanāsu vattamānāsu vikāramattampi natthi, sirīsayane alaṅkaritvā ṭhapitasuvaṇṇarūpakaṃ viya aniñjamānena kāyena nipanno, idānissa adhikataraṃ mukhavaṇṇo virocati, ābhāsampanno puṇṇacando viya sampati vikasitaṃ viya ca aravindaṃ assa mukhaṃ sobhati, kāyepi vaṇṇāyatanaṃ idāni susammaṭṭhakañcanaṃ viya vippasīdatī’’ti udānaṃ udapādi.

    நாகோ³ வத போ⁴தி, எத்த² போ⁴தி த⁴ம்மாலபனங். ப³லவந்தட்டே²ன நாகோ³. நாக³வதாதி நாக³பா⁴வேன. ஸீஹோ வதாதிஆதீ³ஸு அஸந்தாஸனட்டே²ன ஸீஹோ. ப்³யத்தபரிசயட்டே²ன காரணாகாரணஜானநேன வா ஆஜானீயோ. அப்படிஸமட்டே²ன நிஸபோ⁴. க³வஸதஜெட்ட²கோ ஹி உஸபோ⁴, க³வஸஹஸ்ஸஜெட்ட²கோ வஸபோ⁴, க³வஸதஸஹஸ்ஸஜெட்ட²கோ நிஸபோ⁴தி வுச்சதி. ப⁴க³வா பன அப்படிஸமட்டே²ன ஆஸப⁴ங் டா²னங் படிஜானாதி. தேனேவத்தே²ன இத⁴ ‘‘நிஸபோ⁴’’தி வுத்தோ. து⁴ரவாஹட்டே²ன தோ⁴ரய்ஹோ. நிப்³பி³ஸேவனட்டே²ன த³ந்தோ.

    Nāgovata bhoti, ettha bhoti dhammālapanaṃ. Balavantaṭṭhena nāgo. Nāgavatāti nāgabhāvena. Sīho vatātiādīsu asantāsanaṭṭhena sīho. Byattaparicayaṭṭhena kāraṇākāraṇajānanena vā ājānīyo. Appaṭisamaṭṭhena nisabho. Gavasatajeṭṭhako hi usabho, gavasahassajeṭṭhako vasabho, gavasatasahassajeṭṭhako nisabhoti vuccati. Bhagavā pana appaṭisamaṭṭhena āsabhaṃ ṭhānaṃ paṭijānāti. Tenevatthena idha ‘‘nisabho’’ti vutto. Dhuravāhaṭṭhena dhorayho. Nibbisevanaṭṭhena danto.

    பஸ்ஸாதி அனியமிதாணத்தி. ஸமாதி⁴ந்தி அரஹத்தப²லஸமாதி⁴ங். ஸுவிமுத்தந்தி ப²லவிமுத்தியா ஸுவிமுத்தங். ராகா³னுக³தங் பன சித்தங் அபி⁴னதங் நாம ஹோதி, தோ³ஸானுக³தங் அபனதங். தது³ப⁴யபடிக்கே²பேன ந சாபி⁴னதங் ந சாபனதந்தி ஆஹ. ந ச ஸஸங்கா²ரனிக்³க³ய்ஹவாரிதக³தந்தி ந ஸஸங்கா²ரேன ஸப்பயோகே³ன கிலேஸே நிக்³க³ஹெத்வா வாரிதவதங், கிலேஸானங் பன சி²ன்னத்தா வதங் ப²லஸமாதி⁴னா ஸமாஹிதந்தி அத்தோ². அதிக்கமிதப்³ப³ந்தி விஹேடே²தப்³ப³ங் க⁴ட்டேதப்³ப³ங். அத³ஸ்ஸனாதி அஞ்ஞாணா. அஞ்ஞாணீ ஹி அந்த⁴பா³லோவ ஏவரூபே ஸத்த²ரி அபரஜ்ஜெ²ய்யாதி தே³வத³த்தங் க⁴ட்டயமானா வத³ந்தி.

    Passāti aniyamitāṇatti. Samādhinti arahattaphalasamādhiṃ. Suvimuttanti phalavimuttiyā suvimuttaṃ. Rāgānugataṃ pana cittaṃ abhinataṃ nāma hoti, dosānugataṃ apanataṃ. Tadubhayapaṭikkhepena na cābhinataṃ na cāpanatanti āha. Na ca sasaṅkhāraniggayhavāritagatanti na sasaṅkhārena sappayogena kilese niggahetvā vāritavataṃ, kilesānaṃ pana chinnattā vataṃ phalasamādhinā samāhitanti attho. Atikkamitabbanti viheṭhetabbaṃ ghaṭṭetabbaṃ. Adassanāti aññāṇā. Aññāṇī hi andhabālova evarūpe satthari aparajjheyyāti devadattaṃ ghaṭṭayamānā vadanti.

    பஞ்சவேதா³தி இதிஹாஸபஞ்சமானங் வேதா³னங் தா⁴ரகா. ஸதங் ஸமந்தி வஸ்ஸஸதங். தபஸ்ஸீதி தபனிஸ்ஸிதகா ஹுத்வா. சரந்தி சரந்தா. ந ஸம்மாவிமுத்தந்தி ஸசேபி ஏவரூபா ப்³ராஹ்மணா வஸ்ஸஸதங் சரந்தி, சித்தஞ்ச நேஸங் ஸம்மா விமுத்தங் ந ஹோதி. ஹீனத்தரூபா ந பாரங் க³மா தேதி ஹீனத்தஸபா⁴வா தே நிப்³பா³னங்க³மா ந ஹொந்தி. ‘‘ஹீனத்த²ரூபா’’திபி பாடோ², ஹீனத்த²ஜாதிகா பரிஹீனத்தா²தி அத்தோ². தண்ஹாதி⁴பன்னாதி தண்ஹாய அஜ்ஜொ²த்த²டா. வதஸீலப³த்³தா⁴தி அஜவதகுக்குரவதாதீ³ஹி ச வதேஹி தாதி³ஸேஹேவ ச ஸீலேஹி ப³த்³தா⁴. லூக²ங் தபந்தி பஞ்சாதபதாபனங் கண்டகஸெய்யாதி³கங் தபங். இதா³னி ஸா தே³வதா ஸாஸனஸ்ஸ நிய்யானிகபா⁴வங் கதெ²ந்தீ ந மானகாமஸ்ஸாதிஆதி³மாஹ. தங் வுத்தத்த²மேவாதி. அட்ட²மங்.

    Pañcavedāti itihāsapañcamānaṃ vedānaṃ dhārakā. Sataṃ samanti vassasataṃ. Tapassīti tapanissitakā hutvā. Caranti carantā. Na sammāvimuttanti sacepi evarūpā brāhmaṇā vassasataṃ caranti, cittañca nesaṃ sammā vimuttaṃ na hoti. Hīnattarūpā na pāraṃ gamā teti hīnattasabhāvā te nibbānaṅgamā na honti. ‘‘Hīnattharūpā’’tipi pāṭho, hīnatthajātikā parihīnatthāti attho. Taṇhādhipannāti taṇhāya ajjhotthaṭā. Vatasīlabaddhāti ajavatakukkuravatādīhi ca vatehi tādiseheva ca sīlehi baddhā. Lūkhaṃ tapanti pañcātapatāpanaṃ kaṇṭakaseyyādikaṃ tapaṃ. Idāni sā devatā sāsanassa niyyānikabhāvaṃ kathentī na mānakāmassātiādimāha. Taṃ vuttatthamevāti. Aṭṭhamaṃ.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya / 8. ஸகலிகஸுத்தங் • 8. Sakalikasuttaṃ

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 8. ஸகலிகஸுத்தவண்ணனா • 8. Sakalikasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact