Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [237] 7. ஸாகேதஜாதகவண்ணனா

    [237] 7. Sāketajātakavaṇṇanā

    கோ நு கோ² ப⁴க³வா ஹேதூதி இத³ங் ஸத்தா² ஸாகேதங் உபனிஸ்ஸாய விஹரந்தோ ஸாகேதங் ப்³ராஹ்மணங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. வத்து² பனெத்த² அதீதம்பி பச்சுப்பன்னம்பி ஹெட்டா² ஏககனிபாதே (ஜா॰ அட்ட²॰ 1.1.ஸாகேதஜாதகவண்ணனா) கதி²தமேவ. ததா²க³தஸ்ஸ பன விஹாரங் க³தகாலே பி⁴க்கூ² ‘‘ஸினேஹோ நாமேஸ, ப⁴ந்தே, கத²ங் பதிட்டா²தீ’’தி புச்ச²ந்தா பட²மங் கா³த²மாஹங்ஸு –

    Konu kho bhagavā hetūti idaṃ satthā sāketaṃ upanissāya viharanto sāketaṃ brāhmaṇaṃ ārabbha kathesi. Vatthu panettha atītampi paccuppannampi heṭṭhā ekakanipāte (jā. aṭṭha. 1.1.sāketajātakavaṇṇanā) kathitameva. Tathāgatassa pana vihāraṃ gatakāle bhikkhū ‘‘sineho nāmesa, bhante, kathaṃ patiṭṭhātī’’ti pucchantā paṭhamaṃ gāthamāhaṃsu –

    173.

    173.

    ‘‘கோ நு கோ² ப⁴க³வா ஹேது, ஏகச்சே இத⁴ புக்³க³லே;

    ‘‘Ko nu kho bhagavā hetu, ekacce idha puggale;

    அதீவ ஹத³யங் நிப்³பா³தி, சித்தஞ்சாபி பஸீத³தீ’’தி.

    Atīva hadayaṃ nibbāti, cittañcāpi pasīdatī’’ti.

    தஸ்ஸத்தோ² – கோ நு கோ² ஹேது, யேன இதே⁴கச்சே புக்³க³லே தி³ட்ட²மத்தேயேவ ஹத³யங் அதிவிய நிப்³பா³தி, ஸுவாஸிதஸ்ஸ ஸீதஸ்ஸ உத³கஸ்ஸ க⁴டஸஹஸ்ஸேன பரிஸித்தங் விய ஸீதலங் ஹோதி, ஏகச்சே ந நிப்³பா³தி. ஏகச்சே தி³ட்ட²மத்தேயேவ சித்தங் பஸீத³தி, முது³ ஹோதி, பேமவஸேன அல்லீயதி, ஏகச்சே ந அல்லீயதீதி.

    Tassattho – ko nu kho hetu, yena idhekacce puggale diṭṭhamatteyeva hadayaṃ ativiya nibbāti, suvāsitassa sītassa udakassa ghaṭasahassena parisittaṃ viya sītalaṃ hoti, ekacce na nibbāti. Ekacce diṭṭhamatteyeva cittaṃ pasīdati, mudu hoti, pemavasena allīyati, ekacce na allīyatīti.

    அத² நேஸங் ஸத்தா² பேமகாரணங் த³ஸ்ஸெந்தோ து³தியங் கா³த²மாஹ –

    Atha nesaṃ satthā pemakāraṇaṃ dassento dutiyaṃ gāthamāha –

    174.

    174.

    ‘‘புப்³பே³வ ஸன்னிவாஸேன, பச்சுப்பன்னஹிதேன வா;

    ‘‘Pubbeva sannivāsena, paccuppannahitena vā;

    ஏவங் தங் ஜாயதே பேமங், உப்பலங்வ யதோ²த³கே’’தி.

    Evaṃ taṃ jāyate pemaṃ, uppalaṃva yathodake’’ti.

    தஸ்ஸத்தோ² – பி⁴க்க²வே, பேமங் நாமேதங் த்³வீஹி காரணேஹி ஜாயதி, புரிமப⁴வே மாதா வா பிதா வா புத்தோ வா தீ⁴தா வா பா⁴தா வா ப⁴கி³னீ வா பதி வா ப⁴ரியா வா ஸஹாயோ வா மித்தோ வா ஹுத்வா யோ யேன ஸத்³தி⁴ங் ஏகட்டா²னே வுத்த²புப்³போ³, தஸ்ஸ இமினா புப்³பே³வ ஸன்னிவாஸேன ப⁴வந்தரேபி அனுப³ந்த⁴ந்தோ ஸோ ஸினேஹோ ந விஜஹதி. இமஸ்மிங் அத்தபா⁴வே கதேன பச்சுப்பன்னஹிதேன வா ஏவங் தங் ஜாயதே பேமங், இமேஹி த்³வீஹி காரணேஹி பேமங் நாம ஜாயதி. யதா² கிங்? உப்பலங்வ யதோ²த³கேதி. வா-காரஸ்ஸ ரஸ்ஸத்தங் கதங். ஸமுச்சயத்தே² சேஸ வுத்தோ, தஸ்மா உப்பலஞ்ச ஸேஸங் ஜலஜபுப்ப²ஞ்ச யதா² உத³கே ஜாயமானங் த்³வே காரணானி நிஸ்ஸாய ஜாயதி உத³கஞ்சேவ கலலஞ்ச, ததா² ஏதேஹி த்³வீஹி காரணேஹி பேமங் ஜாயதீதி ஏவமெத்த² அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³.

    Tassattho – bhikkhave, pemaṃ nāmetaṃ dvīhi kāraṇehi jāyati, purimabhave mātā vā pitā vā putto vā dhītā vā bhātā vā bhaginī vā pati vā bhariyā vā sahāyo vā mitto vā hutvā yo yena saddhiṃ ekaṭṭhāne vutthapubbo, tassa iminā pubbeva sannivāsena bhavantarepi anubandhanto so sineho na vijahati. Imasmiṃ attabhāve katena paccuppannahitena vā evaṃ taṃ jāyate pemaṃ, imehi dvīhi kāraṇehi pemaṃ nāma jāyati. Yathā kiṃ? Uppalaṃva yathodaketi. Vā-kārassa rassattaṃ kataṃ. Samuccayatthe cesa vutto, tasmā uppalañca sesaṃ jalajapupphañca yathā udake jāyamānaṃ dve kāraṇāni nissāya jāyati udakañceva kalalañca, tathā etehi dvīhi kāraṇehi pemaṃ jāyatīti evamettha attho daṭṭhabbo.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ ப்³ராஹ்மணோ ச ப்³ராஹ்மணீ ச இமே த்³வே ஜனா அஹேஸுங், புத்தோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā brāhmaṇo ca brāhmaṇī ca ime dve janā ahesuṃ, putto pana ahameva ahosi’’nti.

    ஸாகேதஜாதகவண்ணனா ஸத்தமா.

    Sāketajātakavaṇṇanā sattamā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 237. ஸாகேதஜாதகங் • 237. Sāketajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact