Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    நமோ தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ அரஹதோ ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ

    Namo tassa bhagavato arahato sammāsambuddhassa

    கு²த்³த³கனிகாயே

    Khuddakanikāye

    தே²ராபதா³னபாளி

    Therāpadānapāḷi

    (து³தியோ பா⁴கோ³)

    (Dutiyo bhāgo)

    43. ஸகிங்ஸம்மஜ்ஜகவக்³கோ³

    43. Sakiṃsammajjakavaggo

    1. ஸகிங்ஸம்மஜ்ஜகத்தே²ரஅபதா³னங்

    1. Sakiṃsammajjakattheraapadānaṃ

    1.

    1.

    ‘‘விபஸ்ஸினோ ப⁴க³வதோ, பாடலிங் போ³தி⁴முத்தமங்;

    ‘‘Vipassino bhagavato, pāṭaliṃ bodhimuttamaṃ;

    தி³ஸ்வாவ தங் பாத³பக்³க³ங், தத்த² சித்தங் பஸாத³யிங்.

    Disvāva taṃ pādapaggaṃ, tattha cittaṃ pasādayiṃ.

    2.

    2.

    ‘‘ஸம்மஜ்ஜனிங் க³ஹெத்வான, போ³தி⁴ங் ஸம்மஜ்ஜி தாவதே³;

    ‘‘Sammajjaniṃ gahetvāna, bodhiṃ sammajji tāvade;

    ஸம்மஜ்ஜித்வான தங் போ³தி⁴ங், அவந்தி³ங் பாடலிங் அஹங்.

    Sammajjitvāna taṃ bodhiṃ, avandiṃ pāṭaliṃ ahaṃ.

    3.

    3.

    ‘‘தத்த² சித்தங் பஸாதெ³த்வா, ஸிரே கத்வான அஞ்ஜலிங்;

    ‘‘Tattha cittaṃ pasādetvā, sire katvāna añjaliṃ;

    நமஸ்ஸமானோ தங் போ³தி⁴ங், க³ஞ்சி²ங் படிகுடிங் அஹங்.

    Namassamāno taṃ bodhiṃ, gañchiṃ paṭikuṭiṃ ahaṃ.

    4.

    4.

    ‘‘தாதி³மக்³கே³ன க³ச்சா²மி, ஸரந்தோ போ³தி⁴முத்தமங்;

    ‘‘Tādimaggena gacchāmi, saranto bodhimuttamaṃ;

    அஜக³ரோ மங் பீளேஸி, கோ⁴ரரூபோ மஹப்³ப³லோ.

    Ajagaro maṃ pīḷesi, ghorarūpo mahabbalo.

    5.

    5.

    ‘‘ஆஸன்னே மே கதங் கம்மங், ப²லேன தோஸயீ மமங்;

    ‘‘Āsanne me kataṃ kammaṃ, phalena tosayī mamaṃ;

    களேவரங் மே கி³லதி, தே³வலோகே ரமாமஹங்.

    Kaḷevaraṃ me gilati, devaloke ramāmahaṃ.

    6.

    6.

    ‘‘அனாவிலங் மம சித்தங், விஸுத்³த⁴ங் பண்ட³ரங் ஸதா³;

    ‘‘Anāvilaṃ mama cittaṃ, visuddhaṃ paṇḍaraṃ sadā;

    ஸோகஸல்லங் ந ஜானாமி, சித்தஸந்தாபனங் மம.

    Sokasallaṃ na jānāmi, cittasantāpanaṃ mama.

    7.

    7.

    ‘‘குட்ட²ங் க³ண்டோ³ கிலாஸோ ச, அபமாரோ விதச்சி²கா;

    ‘‘Kuṭṭhaṃ gaṇḍo kilāso ca, apamāro vitacchikā;

    த³த்³து³ கண்டு³ ச மே நத்தி², ப²லங் ஸம்மஜ்ஜனாயித³ங் 1.

    Daddu kaṇḍu ca me natthi, phalaṃ sammajjanāyidaṃ 2.

    8.

    8.

    ‘‘ஸோகோ ச பரிதே³வோ ச, ஹத³யே மே ந விஜ்ஜதி;

    ‘‘Soko ca paridevo ca, hadaye me na vijjati;

    அப⁴ந்தங் உஜுகங் சித்தங், ப²லங் ஸம்மஜ்ஜனாயித³ங்.

    Abhantaṃ ujukaṃ cittaṃ, phalaṃ sammajjanāyidaṃ.

    9.

    9.

    ‘‘ஸமாதீ⁴ஸு ந மஜ்ஜாமி 3, விஸத³ங் ஹோதி மானஸங்;

    ‘‘Samādhīsu na majjāmi 4, visadaṃ hoti mānasaṃ;

    யங் யங் ஸமாதி⁴மிச்சா²மி, ஸோ ஸோ ஸம்பஜ்ஜதே மமங்.

    Yaṃ yaṃ samādhimicchāmi, so so sampajjate mamaṃ.

    10.

    10.

    ‘‘ரஜனீயே ந ரஜ்ஜாமி, அதோ² து³ஸ்ஸனியேஸு 5 ச;

    ‘‘Rajanīye na rajjāmi, atho dussaniyesu 6 ca;

    மோஹனீயே ந முய்ஹாமி, ப²லங் ஸம்மஜ்ஜனாயித³ங்.

    Mohanīye na muyhāmi, phalaṃ sammajjanāyidaṃ.

    11.

    11.

    ‘‘ஏகனவுதிதோ 7 கப்பே, யங் கம்மமகரிங் ததா³;

    ‘‘Ekanavutito 8 kappe, yaṃ kammamakariṃ tadā;

    து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, ப²லங் ஸம்மஜ்ஜனாயித³ங்.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, phalaṃ sammajjanāyidaṃ.

    12.

    12.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங், ப⁴வா ஸப்³பே³ ஸமூஹதா;

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ, bhavā sabbe samūhatā;

    நாகோ³வ ப³ந்த⁴னங் செ²த்வா, விஹராமி அனாஸவோ.

    Nāgova bandhanaṃ chetvā, viharāmi anāsavo.

    13.

    13.

    ‘‘ஸ்வாக³தங் வத மே ஆஸி, மம பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸந்திகே;

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi, mama buddhassa santike;

    திஸ்ஸோ விஜ்ஜா அனுப்பத்தா, கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    Tisso vijjā anuppattā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    14.

    14.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ, விமொக்கா²பி ச அட்டி²மே;

    ‘‘Paṭisambhidā catasso, vimokkhāpi ca aṭṭhime;

    ச²ளபி⁴ஞ்ஞா ஸச்சி²கதா, கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    Chaḷabhiññā sacchikatā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ஆயஸ்மா ஸகிங்ஸம்மஜ்ஜகோ தே²ரோ இமா கா³தா²யோ

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā sakiṃsammajjako thero imā gāthāyo

    அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Abhāsitthāti.

    ஸகிங்ஸம்மஜ்ஜகத்தே²ரஸ்ஸாபதா³னங் பட²மங்.

    Sakiṃsammajjakattherassāpadānaṃ paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. ஸம்மஜ்ஜனே இத³ங் (ஸீ॰)
    2. sammajjane idaṃ (sī.)
    3. ஸமாதீ⁴ஸு ந ஸஜ்ஜாமி (ஸீ॰), ஸமாதி⁴ங் புன பஜ்ஜாமி (ஸ்யா)
    4. samādhīsu na sajjāmi (sī.), samādhiṃ puna pajjāmi (syā)
    5. தோ³ஸனியேஸு (ஸீ॰ ஸ்யா॰ க॰)
    6. dosaniyesu (sī. syā. ka.)
    7. ஏகனவுதே இதோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    8. ekanavute ito (sī. syā.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / அபதா³ன-அட்ட²கதா² • Apadāna-aṭṭhakathā / 1-60. ஸகிங்ஸம்மஜ்ஜகத்தே²ரஅபதா³னாதி³வண்ணனா • 1-60. Sakiṃsammajjakattheraapadānādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact