Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    2. ஸக்கனாமஸுத்தங்

    2. Sakkanāmasuttaṃ

    236. ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா ராஜக³ஹே விஹரதி கி³ஜ்ஜ²கூடே பப்³ப³தே. அத² கோ² ஸக்கனாமகோ யக்கோ² யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் கா³தா²ய அஜ்ஜ²பா⁴ஸி –

    236. Ekaṃ samayaṃ bhagavā rājagahe viharati gijjhakūṭe pabbate. Atha kho sakkanāmako yakkho yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ gāthāya ajjhabhāsi –

    ‘‘ஸப்³ப³க³ந்த²ப்பஹீனஸ்ஸ , விப்பமுத்தஸ்ஸ தே ஸதோ;

    ‘‘Sabbaganthappahīnassa , vippamuttassa te sato;

    ஸமணஸ்ஸ ந தங் ஸாது⁴, யத³ஞ்ஞமனுஸாஸஸீ’’தி 1.

    Samaṇassa na taṃ sādhu, yadaññamanusāsasī’’ti 2.

    ‘‘யேன கேனசி வண்ணேன, ஸங்வாஸோ ஸக்க ஜாயதி;

    ‘‘Yena kenaci vaṇṇena, saṃvāso sakka jāyati;

    ந தங் அரஹதி ஸப்பஞ்ஞோ, மனஸா அனுகம்பிதுங்.

    Na taṃ arahati sappañño, manasā anukampituṃ.

    ‘‘மனஸா சே பஸன்னேன, யத³ஞ்ஞமனுஸாஸதி;

    ‘‘Manasā ce pasannena, yadaññamanusāsati;

    ந தேன ஹோதி ஸங்யுத்தோ, யானுகம்பா 3 அனுத்³த³யா’’தி.

    Na tena hoti saṃyutto, yānukampā 4 anuddayā’’ti.







    Footnotes:
    1. யத³ஞ்ஞமனுஸாஸதீதி (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰)
    2. yadaññamanusāsatīti (sī. syā. kaṃ. pī.)
    3. ஸானுகம்பா (ஸீ॰ பீ॰)
    4. sānukampā (sī. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 2. ஸக்கனாமஸுத்தவண்ணனா • 2. Sakkanāmasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 2. ஸக்கனாமஸுத்தவண்ணனா • 2. Sakkanāmasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact