Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தீ³க⁴ நிகாய (அட்ட²கதா²) • Dīgha nikāya (aṭṭhakathā)

    8. ஸக்கபஞ்ஹஸுத்தவண்ணனா

    8. Sakkapañhasuttavaṇṇanā

    நிதா³னவண்ணனா

    Nidānavaṇṇanā

    344. ஏவங் மே ஸுதந்தி ஸக்கபஞ்ஹஸுத்தங். தத்ராயமனுத்தானபத³வண்ணனா – அம்ப³ஸண்டா³ நாம ப்³ராஹ்மணகா³மோதி ஸோ கிர கா³மோ அம்ப³ஸண்டா³னங் அவிதூ³ரே நிவிட்டோ², தஸ்மா ‘‘அம்ப³ஸண்டா³’’ த்வேவ வுச்சதி. வேதி³யகே பப்³ப³தேதி ஸோ கிர பப்³ப³தோ பப்³ப³தபாதே³ ஜாதேன மணிவேதி³காஸதி³ஸேன நீலவனஸண்டே³ன ஸமந்தா பரிக்கி²த்தோ, தஸ்மா ‘வேதி³யகபப்³ப³தோ’ த்வேவ ஸங்க்²யங் க³தோ. இந்த³ஸாலகு³ஹாயந்தி புப்³பே³பி ஸா த்³வின்னங் பப்³ப³தானங் அந்தரே கு³ஹா, இந்த³ஸாலருக்கோ² சஸ்ஸா த்³வாரே, தஸ்மா ‘இந்த³ஸாலகு³ஹா’தி ஸங்க்²யங் க³தா. அத² நங் குட்டேஹி பரிக்கி²பித்வா த்³வாரவாதபானானி யோஜெத்வா ஸுபரினிட்டி²தஸுதா⁴கம்மமாலாகம்மலதாகம்மவிசித்தங் லேணங் கத்வா ப⁴க³வதோ அத³ங்ஸு. புரிமவோஹாரவஸேன பன ‘‘இந்த³ஸாலகு³ஹா’’ த்வேவ நங் ஸஞ்ஜானந்தி. தங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் ‘இந்த³ஸாலகு³ஹாய’ந்தி.

    344.Evaṃme sutanti sakkapañhasuttaṃ. Tatrāyamanuttānapadavaṇṇanā – ambasaṇḍā nāma brāhmaṇagāmoti so kira gāmo ambasaṇḍānaṃ avidūre niviṭṭho, tasmā ‘‘ambasaṇḍā’’ tveva vuccati. Vediyake pabbateti so kira pabbato pabbatapāde jātena maṇivedikāsadisena nīlavanasaṇḍena samantā parikkhitto, tasmā ‘vediyakapabbato’ tveva saṅkhyaṃ gato. Indasālaguhāyanti pubbepi sā dvinnaṃ pabbatānaṃ antare guhā, indasālarukkho cassā dvāre, tasmā ‘indasālaguhā’ti saṅkhyaṃ gatā. Atha naṃ kuṭṭehi parikkhipitvā dvāravātapānāni yojetvā supariniṭṭhitasudhākammamālākammalatākammavicittaṃ leṇaṃ katvā bhagavato adaṃsu. Purimavohāravasena pana ‘‘indasālaguhā’’ tveva naṃ sañjānanti. Taṃ sandhāya vuttaṃ ‘indasālaguhāya’nti.

    உஸ்ஸுக்கங் உத³பாதீ³தி த⁴ம்மிகோ உஸ்ஸாஹோ உப்பஜ்ஜி. நனு ச ஏஸ அபி⁴ண்ஹத³ஸ்ஸாவீ ப⁴க³வதோ, ந ஸோ தே³வதாஸன்னிபாதோ நாம அத்தி², யத்தா²யங் ந ஆக³தபுப்³போ³, ஸக்கேன ஸதி³ஸோ அப்பமாத³விஹாரீ தே³வபுத்தோ நாம நத்தி². அத² கஸ்மா பு³த்³த⁴த³ஸ்ஸனங் அனாக³தபுப்³ப³ஸ்ஸ விய அஸ்ஸ உஸ்ஸாஹோ உத³பாதீ³தி? மரணப⁴யேன ஸந்தஜ்ஜிதத்தா. தஸ்மிங் கிரஸ்ஸ ஸமயே ஆயு பரிக்கீ²ணோ, ஸோ பஞ்ச புப்³ப³னிமித்தானி தி³ஸ்வா ‘‘பரிக்கீ²ணோ தா³னி மே ஆயூ’’தி அஞ்ஞாஸி. யேஸஞ்ச தே³வபுத்தானங் மரணனிமித்தானி ஆவி ப⁴வந்தி, தேஸு யே பரித்தகேன புஞ்ஞகம்மேன தே³வலோகே நிப்³ப³த்தா, தே ‘‘குஹிங் நு கோ² இதா³னி நிப்³ப³த்திஸ்ஸாமா’’தி ப⁴யங் ஸந்தாஸங் ஆபஜ்ஜந்தி. யே கதபீ⁴ருத்தானா ப³ஹுங் புஞ்ஞங் கத்வா நிப்³ப³த்தா, தே அத்தனா தி³ன்னதா³னங் ரக்கி²தஸீலங் பா⁴விதபா⁴வனஞ்ச ஆக³ம்ம ‘‘உபரிதே³வலோகே ஸம்பத்திங் அனுப⁴விஸ்ஸாமா’’தி ந பா⁴யந்தி.

    Ussukkaṃ udapādīti dhammiko ussāho uppajji. Nanu ca esa abhiṇhadassāvī bhagavato, na so devatāsannipāto nāma atthi, yatthāyaṃ na āgatapubbo, sakkena sadiso appamādavihārī devaputto nāma natthi. Atha kasmā buddhadassanaṃ anāgatapubbassa viya assa ussāho udapādīti? Maraṇabhayena santajjitattā. Tasmiṃ kirassa samaye āyu parikkhīṇo, so pañca pubbanimittāni disvā ‘‘parikkhīṇo dāni me āyū’’ti aññāsi. Yesañca devaputtānaṃ maraṇanimittāni āvi bhavanti, tesu ye parittakena puññakammena devaloke nibbattā, te ‘‘kuhiṃ nu kho idāni nibbattissāmā’’ti bhayaṃ santāsaṃ āpajjanti. Ye katabhīruttānā bahuṃ puññaṃ katvā nibbattā, te attanā dinnadānaṃ rakkhitasīlaṃ bhāvitabhāvanañca āgamma ‘‘uparidevaloke sampattiṃ anubhavissāmā’’ti na bhāyanti.

    ஸக்கோ பன தே³வராஜா புப்³ப³னிமித்தானி தி³ஸ்வா த³ஸயோஜனஸஹஸ்ஸங் தே³வனக³ரங், யோஜனஸஹஸ்ஸுப்³பே³த⁴ங் வேஜயந்தங், தியோஜனஸதிகங் ஸுத⁴ம்மதே³வஸப⁴ங், யோஜனஸதுப்³பே³த⁴ங் பாரிச்ச²த்தகங், ஸட்டி²யோஜனிகங் பண்டு³கம்ப³லஸிலங், அட்³ட⁴தியா நாடககோடியோ த்³வீஸு தே³வலோகேஸு தே³வபரிஸங், நந்த³னவனங், சித்தலதாவனங் , மிஸ்ஸகவனங், பா²ருஸகவனந்தி ஏதங் ஸப்³ப³ஸம்பத்திங் ஓலோகெத்வா ‘‘நஸ்ஸதி வத போ⁴ மே அயங் ஸம்பத்தீ’’தி ப⁴யாபி⁴பூ⁴தோ அஹோஸி.

    Sakko pana devarājā pubbanimittāni disvā dasayojanasahassaṃ devanagaraṃ, yojanasahassubbedhaṃ vejayantaṃ, tiyojanasatikaṃ sudhammadevasabhaṃ, yojanasatubbedhaṃ pāricchattakaṃ, saṭṭhiyojanikaṃ paṇḍukambalasilaṃ, aḍḍhatiyā nāṭakakoṭiyo dvīsu devalokesu devaparisaṃ, nandanavanaṃ, cittalatāvanaṃ , missakavanaṃ, phārusakavananti etaṃ sabbasampattiṃ oloketvā ‘‘nassati vata bho me ayaṃ sampattī’’ti bhayābhibhūto ahosi.

    ததோ ‘‘அத்தி² நு கோ² கோசி ஸமணோ வா ப்³ராஹ்மணோ வா லோகபிதாமஹோ மஹாப்³ரஹ்மா வா, யோ மே ஹத³யனிஸ்ஸிதங் ஸோகஸல்லங் ஸமுத்³த⁴ரித்வா இமங் ஸம்பத்திங் தா²வரங் கரெய்யா’’தி ஓலோகெந்தோ கஞ்சி அதி³ஸ்வா புன அத்³த³ஸ ‘‘மாதி³ஸானங் ஸதஸஹஸ்ஸானம்பி உப்பன்னங் ஸோகஸல்லங் ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ உத்³த⁴ரிதுங் படிப³லோ’’தி. அதே²வங் பரிவிதக்கெந்தஸ்ஸ தேன கோ² பன ஸமயேன ஸக்கஸ்ஸ தே³வானமிந்த³ஸ்ஸ உஸ்ஸுக்கங் உத³பாதி³ ப⁴க³வந்தங் த³ஸ்ஸனாய.

    Tato ‘‘atthi nu kho koci samaṇo vā brāhmaṇo vā lokapitāmaho mahābrahmā vā, yo me hadayanissitaṃ sokasallaṃ samuddharitvā imaṃ sampattiṃ thāvaraṃ kareyyā’’ti olokento kañci adisvā puna addasa ‘‘mādisānaṃ satasahassānampi uppannaṃ sokasallaṃ sammāsambuddho uddharituṃ paṭibalo’’ti. Athevaṃ parivitakkentassa tena kho pana samayena sakkassa devānamindassa ussukkaṃ udapādi bhagavantaṃ dassanāya.

    கஹங் நு கோ² ப⁴க³வா ஏதரஹி விஹரதீதி கதரஸ்மிங் ஜனபதே³ கதரங் நக³ரங் உபனிஸ்ஸாய கஸ்ஸ பச்சயே பரிபு⁴ஞ்ஜந்தோ கஸ்ஸ அமதங் த⁴ம்மங் தே³ஸயமானோ விஹரதீதி. அத்³த³ஸா கோ²தி அத்³த³க்கி² படிவிஜ்ஜி². மாரிஸாதி பியவசனமேதங், தே³வதானங் பாடியேக்கோ வோஹாரோ. நித்³து³க்கா²திபி வுத்தங் ஹோதி. கஸ்மா பனேஸ தே³வே ஆமந்தேஸி? ஸஹாயத்தா²ய. புப்³பே³ கிரேஸ ப⁴க³வதி ஸளலக⁴ரே விஹரந்தே ஏககோவ த³ஸ்ஸனாய அக³மாஸி. ஸத்தா² ‘‘அபரிபக்கங் தாவஸ்ஸ ஞாணங், கதிபாஹங் பன அதிக்கமித்வா மயி இந்த³ஸாலகு³ஹாயங் விஹரந்தே பஞ்ச புப்³ப³னிமித்தானி தி³ஸ்வா மரணப⁴யபீ⁴தோ த்³வீஸு தே³வலோகேஸு தே³வதாஹி ஸத்³தி⁴ங் உபஸங்கமித்வா சுத்³த³ஸ பஞ்ஹே புச்சி²த்வா உபெக்கா²பஞ்ஹவிஸ்ஸஜ்ஜனாவஸானே அஸீதியா தே³வதாஸஹஸ்ஸேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹிஸ்ஸதீ’’தி சிந்தெத்வா ஓகாஸங் நாகாஸி. ஸோ ‘‘மம புப்³பே³பி ஏககஸ்ஸ க³தத்தா ஸத்தா²ரா ஓகாஸோ ந கதோ, அத்³தா⁴ மே நத்தி² மக்³க³ப²லஸ்ஸ உபனிஸ்ஸயோ, ஏகஸ்ஸ பன உபனிஸ்ஸயே ஸதி சக்கவாளபரியந்தாயபி பரிஸாய ப⁴க³வா த⁴ம்மங் தே³ஸேதியேவ. அவஸ்ஸங் கோ² பன த்³வீஸு தே³வலோகேஸு கஸ்ஸசி தே³வஸ்ஸ உபனிஸ்ஸயோ ப⁴விஸ்ஸதி, தங் ஸந்தா⁴ய ஸத்தா² த⁴ம்மங் தே³ஸெஸ்ஸதி. தங் ஸுத்வா அஹம்பி அத்தனோ தோ³மனஸ்ஸங் வூபஸமெஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா ஸஹாயத்தா²ய ஆமந்தேஸி.

    Kahaṃ nu kho bhagavā etarahi viharatīti katarasmiṃ janapade kataraṃ nagaraṃ upanissāya kassa paccaye paribhuñjanto kassa amataṃ dhammaṃ desayamāno viharatīti. Addasā khoti addakkhi paṭivijjhi. Mārisāti piyavacanametaṃ, devatānaṃ pāṭiyekko vohāro. Niddukkhātipi vuttaṃ hoti. Kasmā panesa deve āmantesi? Sahāyatthāya. Pubbe kiresa bhagavati saḷalaghare viharante ekakova dassanāya agamāsi. Satthā ‘‘aparipakkaṃ tāvassa ñāṇaṃ, katipāhaṃ pana atikkamitvā mayi indasālaguhāyaṃ viharante pañca pubbanimittāni disvā maraṇabhayabhīto dvīsu devalokesu devatāhi saddhiṃ upasaṅkamitvā cuddasa pañhe pucchitvā upekkhāpañhavissajjanāvasāne asītiyā devatāsahassehi saddhiṃ sotāpattiphale patiṭṭhahissatī’’ti cintetvā okāsaṃ nākāsi. So ‘‘mama pubbepi ekakassa gatattā satthārā okāso na kato, addhā me natthi maggaphalassa upanissayo, ekassa pana upanissaye sati cakkavāḷapariyantāyapi parisāya bhagavā dhammaṃ desetiyeva. Avassaṃ kho pana dvīsu devalokesu kassaci devassa upanissayo bhavissati, taṃ sandhāya satthā dhammaṃ desessati. Taṃ sutvā ahampi attano domanassaṃ vūpasamessāmī’’ti cintetvā sahāyatthāya āmantesi.

    ஏவங் ப⁴த்³த³ங் தவாதி கோ² தே³வா தாவதிங்ஸாதி ஏவங் ஹோது மஹாராஜ, க³ச்சா²ம ப⁴க³வந்தங் த³ஸ்ஸனாய, து³ல்லபோ⁴ பு³த்³து⁴ப்பாதோ³, ப⁴த்³த³ங் தவ, யோ த்வங் ‘‘பப்³ப³தகீளங் நதீ³கீளங் க³ச்சா²மா’’தி அவத்வா அம்ஹே ஏவரூபேஸு டா²னேஸு நியோஜேஸீதி. பச்சஸ்ஸோஸுந்தி தஸ்ஸ வசனங் ஸிரஸா ஸம்படிச்சி²ங்ஸு.

    Evaṃ bhaddaṃ tavāti kho devā tāvatiṃsāti evaṃ hotu mahārāja, gacchāma bhagavantaṃ dassanāya, dullabho buddhuppādo, bhaddaṃ tava, yo tvaṃ ‘‘pabbatakīḷaṃ nadīkīḷaṃ gacchāmā’’ti avatvā amhe evarūpesu ṭhānesu niyojesīti. Paccassosunti tassa vacanaṃ sirasā sampaṭicchiṃsu.

    345. பஞ்சஸிக²ங் க³ந்த⁴ப்³ப³தே³வபுத்தங் ஆமந்தேஸீதி தே³வே தாவ ஆமந்தேது, இமங் கஸ்மா விஸுங் ஆமந்தேஸி? ஓகாஸகரணத்த²ங். ஏவங் கிரஸ்ஸ அஹோஸி ‘‘த்³வீஸு தே³வலோகேஸு தே³வதா க³ஹெத்வா து⁴ரேன பஹரந்தஸ்ஸ விய ஸத்தா²ரங் உபஸங்கமிதுங் ந யுத்தங், அயங் பன பஞ்சஸிகோ² த³ஸப³லஸ்ஸ உபட்டா²கோ வல்லபோ⁴ இச்சி²திச்சி²தக்க²ணே க³ந்த்வா பஞ்ஹங் புச்சி²த்வா த⁴ம்மங் ஸுணாதி, இமங் புரதோ பேஸெத்வா ஓகாஸங் காரெத்வா இமினா கதோகாஸே உபஸங்கமித்வா பஞ்ஹங் புச்சி²ஸ்ஸாமீ’’தி ஓகாஸகரணத்த²ங் ஆமந்தேஸி.

    345.Pañcasikhaṃgandhabbadevaputtaṃ āmantesīti deve tāva āmantetu, imaṃ kasmā visuṃ āmantesi? Okāsakaraṇatthaṃ. Evaṃ kirassa ahosi ‘‘dvīsu devalokesu devatā gahetvā dhurena paharantassa viya satthāraṃ upasaṅkamituṃ na yuttaṃ, ayaṃ pana pañcasikho dasabalassa upaṭṭhāko vallabho icchiticchitakkhaṇe gantvā pañhaṃ pucchitvā dhammaṃ suṇāti, imaṃ purato pesetvā okāsaṃ kāretvā iminā katokāse upasaṅkamitvā pañhaṃ pucchissāmī’’ti okāsakaraṇatthaṃ āmantesi.

    ஏவங் ப⁴த்³த³ங் தவாதி ஸோ ‘‘ஏவங் மஹாராஜ, ஹோது, ப⁴த்³த³ங் தவ, யோ த்வங் மங் ‘ஏஹி, மாரிஸ, உய்யானகீளாதீ³னி வா நடஸமஜ்ஜாதீ³னி வா த³ஸ்ஸனாய க³ச்சா²மா’தி அவத்வா ‘பு³த்³த⁴ங் பஸ்ஸிஸ்ஸாம, த⁴ம்மங் ஸொஸ்ஸாமா’தி வத³ஸீ’’தி த³ள்ஹதரங் உபத்த²ம்பெ⁴ந்தோ தே³வானமிந்த³ஸ்ஸ வசனங் படிஸ்ஸுத்வா அனுசரியங் ஸஹசரணங் ஏகதோ க³மனங் உபாக³மி.

    Evaṃ bhaddaṃ tavāti so ‘‘evaṃ mahārāja, hotu, bhaddaṃ tava, yo tvaṃ maṃ ‘ehi, mārisa, uyyānakīḷādīni vā naṭasamajjādīni vā dassanāya gacchāmā’ti avatvā ‘buddhaṃ passissāma, dhammaṃ sossāmā’ti vadasī’’ti daḷhataraṃ upatthambhento devānamindassa vacanaṃ paṭissutvā anucariyaṃ sahacaraṇaṃ ekato gamanaṃ upāgami.

    தத்த² பே³லுவபண்டு³ந்தி பே³லுவபக்கங் விய பண்டு³வண்ணங். தஸ்ஸ கிர ஸோவண்ணமயங் பொக்க²ரங், இந்த³னீலமயோ த³ண்டோ³, ரஜதமயா தந்தியோ, பவாளமயா வேட²கா, வீணாபத்தகங் கா³வுதங், தந்திப³ந்த⁴னட்டா²னங் கா³வுதங், உபரி த³ண்ட³கோ கா³வுதந்தி திகா³வுதப்பமாணா வீணா. இதி ஸோ தங் வீணங் ஆதா³ய ஸமபஞ்ஞாஸமுச்ச²னா முச்செ²த்வா அக்³க³னகே²ஹி பஹரித்வா மது⁴ரங் கீ³தஸ்ஸரங் நிச்சா²ரெத்வா ஸேஸதே³வே ஸக்கஸ்ஸ க³மனகாலங் ஜானாபெந்தோ ஏகமந்தங் அட்டா²ஸி. ஏவங் தஸ்ஸ கீ³தவாதி³தஸஞ்ஞாய ஸன்னிபதிதே தே³வக³ணே அத² கோ² ஸக்கோ தே³வானமிந்தோ³…பே॰… வேதி³யகே பப்³ப³தே பச்சுட்டா²ஸி.

    Tattha beluvapaṇḍunti beluvapakkaṃ viya paṇḍuvaṇṇaṃ. Tassa kira sovaṇṇamayaṃ pokkharaṃ, indanīlamayo daṇḍo, rajatamayā tantiyo, pavāḷamayā veṭhakā, vīṇāpattakaṃ gāvutaṃ, tantibandhanaṭṭhānaṃ gāvutaṃ, upari daṇḍako gāvutanti tigāvutappamāṇā vīṇā. Iti so taṃ vīṇaṃ ādāya samapaññāsamucchanā mucchetvā agganakhehi paharitvā madhuraṃ gītassaraṃ nicchāretvā sesadeve sakkassa gamanakālaṃ jānāpento ekamantaṃ aṭṭhāsi. Evaṃ tassa gītavāditasaññāya sannipatite devagaṇe atha kho sakko devānamindo…pe… vediyake pabbate paccuṭṭhāsi.

    346. அதிரிவ ஓபா⁴ஸஜாதோதி அஞ்ஞேஸு தி³வஸேஸு ஏகஸ்ஸேவ தே³வஸ்ஸ வா மாரஸ்ஸ வா ப்³ரஹ்முனோ வா ஓபா⁴ஸேன ஓபா⁴ஸஜாதோ ஹோதி, தங்தி³வஸங் பன த்³வீஸு தே³வலோகேஸு தே³வதானங் ஓபா⁴ஸேன அதிரிவ ஓபா⁴ஸஜாதோ ஏகபஜ்ஜோதோ ஸஹஸ்ஸசந்த³ஸூரியஉக்³க³தகாலஸதி³ஸோ அஹோஸி. பரிதோ கா³மேஸு மனுஸ்ஸாதி ஸமந்தா கா³மேஸு மனுஸ்ஸா. பகதிஸாயமாஸகாலேயேவ கிர கா³மமஜ்ஜே² தா³ரகேஸு கீளந்தேஸு தத்த² ஸக்கோ அக³மாஸி, தஸ்மா மனுஸ்ஸா பஸ்ஸித்வா ஏவமாஹங்ஸு. நனு ச மஜ்ஜி²மயாமே தே³வதா ப⁴க³வந்தங் உபஸங்கமந்தி, அயங் கஸ்மா பட²மயாமஸ்ஸாபி புரிமபா⁴கே³யேவ ஆக³தோதி? மரணப⁴யேனேவ தஜ்ஜிதத்தா. கிங்ஸு நாமாதி கிங்ஸு நாம போ⁴ ஏதங், கோ நு கோ² அஜ்ஜ மஹேஸக்கோ² தே³வோ வா ப்³ரஹ்மா வா ப⁴க³வந்தங் பஞ்ஹங் புச்சி²துங் த⁴ம்மங் ஸோதுங் உபஸங்கமந்தோ, கத²ங்ஸு நாம போ⁴ ப⁴க³வா பஞ்ஹங் விஸ்ஸஜ்ஜெஸ்ஸதி த⁴ம்மங் தே³ஸெஸ்ஸதி, லாபா⁴ அம்ஹாகங், யேஸங் நோ ஏவங் தே³வதானங் கங்கா²வினோத³கோ ஸத்தா² அவிதூ³ரே விஹாரே வஸதி, யே லபா⁴ம தா²லகபி⁴க்க²ம்பி கடச்சு²பி⁴க்க²ம்பி தா³துந்தி ஸங்விக்³கா³ லோமஹட்ட²ஜாதா உத்³த⁴க்³க³லோமா ஹுத்வா த³ஸனக²ஸமோதா⁴னஸமுஜ்ஜலங் அஞ்ஜலிங் ஸிரஸ்மிங் பதிட்ட²பெத்வா நமஸ்ஸமானா அட்ட²ங்ஸு.

    346.Atiriva obhāsajātoti aññesu divasesu ekasseva devassa vā mārassa vā brahmuno vā obhāsena obhāsajāto hoti, taṃdivasaṃ pana dvīsu devalokesu devatānaṃ obhāsena atiriva obhāsajāto ekapajjoto sahassacandasūriyauggatakālasadiso ahosi. Parito gāmesu manussāti samantā gāmesu manussā. Pakatisāyamāsakāleyeva kira gāmamajjhe dārakesu kīḷantesu tattha sakko agamāsi, tasmā manussā passitvā evamāhaṃsu. Nanu ca majjhimayāme devatā bhagavantaṃ upasaṅkamanti, ayaṃ kasmā paṭhamayāmassāpi purimabhāgeyeva āgatoti? Maraṇabhayeneva tajjitattā. Kiṃsu nāmāti kiṃsu nāma bho etaṃ, ko nu kho ajja mahesakkho devo vā brahmā vā bhagavantaṃ pañhaṃ pucchituṃ dhammaṃ sotuṃ upasaṅkamanto, kathaṃsu nāma bho bhagavā pañhaṃ vissajjessati dhammaṃ desessati, lābhā amhākaṃ, yesaṃ no evaṃ devatānaṃ kaṅkhāvinodako satthā avidūre vihāre vasati, ye labhāma thālakabhikkhampi kaṭacchubhikkhampi dātunti saṃviggā lomahaṭṭhajātā uddhaggalomā hutvā dasanakhasamodhānasamujjalaṃ añjaliṃ sirasmiṃ patiṭṭhapetvā namassamānā aṭṭhaṃsu.

    347. து³ருபஸங்கமாதி து³பயிருபாஸியா. அஹங் ஸராகோ³ ஸதோ³ஸோ ஸமோஹோ, ஸத்தா² வீதராகோ³ வீததோ³ஸோ வீதமோஹோ, தஸ்மா து³பயிருபாஸியா ததா²க³தா மாதி³ஸேன. ஜா²யீதி லக்க²ணூபனிஜ்ஜா²னேன ச ஆரம்மணூபனிஜ்ஜா²னேன ச ஜா²யீ. தஸ்மிஞ்ஞேவ ஜா²னே ரதாதி ஜா²னரதா. தத³ந்தரங் படிஸல்லீனாதி தத³ந்தரங் படிஸல்லீனா ஸம்பதி படிஸல்லீனா வா. தஸ்மா ந கேவலங் ஜா²யீ ஜா²னரதாதி து³ருபஸங்கமா, இதா³னிமேவ படிஸல்லீனாதிபி து³ருபஸங்கமா. பஸாதெ³ய்யாஸீதி ஆராதெ⁴ய்யாஸி, ஓகாஸங் மே காரெத்வா த³தெ³ய்யாஸீதி வத³தி. பே³லுவபண்டு³வீணங் ஆதா³யாதி நனு புப்³பே³வ ஆதி³ன்னாதி? ஆம , ஆதி³ன்னா. மக்³க³க³மனவஸேன பன அங்ஸகூடே லக்³கி³தா, இதா³னி நங் வாமஹத்தே² ட²பெத்வா வாத³னஸஜ்ஜங் கத்வா ஆதி³யி. தேன வுத்தங் ‘‘ஆதா³யா’’தி.

    347.Durupasaṅkamāti dupayirupāsiyā. Ahaṃ sarāgo sadoso samoho, satthā vītarāgo vītadoso vītamoho, tasmā dupayirupāsiyā tathāgatā mādisena. Jhāyīti lakkhaṇūpanijjhānena ca ārammaṇūpanijjhānena ca jhāyī. Tasmiññeva jhāne ratāti jhānaratā. Tadantaraṃ paṭisallīnāti tadantaraṃ paṭisallīnā sampati paṭisallīnā vā. Tasmā na kevalaṃ jhāyī jhānaratāti durupasaṅkamā, idānimeva paṭisallīnātipi durupasaṅkamā. Pasādeyyāsīti ārādheyyāsi, okāsaṃ me kāretvā dadeyyāsīti vadati. Beluvapaṇḍuvīṇaṃ ādāyāti nanu pubbeva ādinnāti? Āma , ādinnā. Maggagamanavasena pana aṃsakūṭe laggitā, idāni naṃ vāmahatthe ṭhapetvā vādanasajjaṃ katvā ādiyi. Tena vuttaṃ ‘‘ādāyā’’ti.

    பஞ்சஸிக²கீ³தகா³தா²வண்ணனா

    Pañcasikhagītagāthāvaṇṇanā

    348. அஸ்ஸாவேஸீதி ஸாவேஸி. பு³த்³தூ⁴பஸஞ்ஹிதாதி பு³த்³த⁴ங் ஆரப்³ப⁴ பு³த்³த⁴ங் நிஸ்ஸயங் கத்வா பவத்தாதி அத்தோ². ஸேஸபதே³ஸுபி ஏஸேவ நயோ.

    348.Assāvesīti sāvesi. Buddhūpasañhitāti buddhaṃ ārabbha buddhaṃ nissayaṃ katvā pavattāti attho. Sesapadesupi eseva nayo.

    வந்தே³ தே பிதரங் ப⁴த்³தே³, திம்ப³ருங் ஸூரியவச்ச²ஸேதி எத்த² ஸூரியவச்ச²ஸாதி ஸூரியஸமானஸரீரா. தஸ்ஸா கிர தே³வதீ⁴தாய பாத³ந்ததோ ரஸ்மி உட்ட²ஹித்வா கேஸந்தங் ஆரோஹதி, தஸ்மா பா³லஸூரியமண்ட³லஸதி³ஸா கா²யதி, இதி நங் ‘‘ஸூரியவச்ச²ஸா’’தி ஸஞ்ஜானந்தி. தங் ஸந்தா⁴யாஹ – ‘‘ப⁴த்³தே³, ஸூரியவச்ச²ஸே, தவ பிதரங் திம்ப³ருங் க³ந்த⁴ப்³ப³தே³வராஜானங் வந்தா³மீ’’தி. யேன ஜாதாஸி கல்யாணீதி யேன காரணபூ⁴தேன யங் திம்ப³ருங் தே³வராஜானங் நிஸ்ஸாய த்வங் ஜாதா, கல்யாணீ ஸப்³ப³ங்க³ஸோப⁴னா. ஆனந்த³ஜனநீ மமாதி மய்ஹங் பீதிஸோமனஸ்ஸவட்³ட⁴னீ.

    Vande te pitaraṃ bhadde, timbaruṃ sūriyavacchaseti ettha sūriyavacchasāti sūriyasamānasarīrā. Tassā kira devadhītāya pādantato rasmi uṭṭhahitvā kesantaṃ ārohati, tasmā bālasūriyamaṇḍalasadisā khāyati, iti naṃ ‘‘sūriyavacchasā’’ti sañjānanti. Taṃ sandhāyāha – ‘‘bhadde, sūriyavacchase, tava pitaraṃ timbaruṃ gandhabbadevarājānaṃ vandāmī’’ti. Yena jātāsi kalyāṇīti yena kāraṇabhūtena yaṃ timbaruṃ devarājānaṃ nissāya tvaṃ jātā, kalyāṇī sabbaṅgasobhanā. Ānandajananī mamāti mayhaṃ pītisomanassavaḍḍhanī.

    வாதோவ ஸேத³தங் கந்தோதி யதா² ஸஞ்ஜாதஸேதா³னங் ஸேத³ஹரணத்த²ங் வாதோ இட்டோ² ஹோதி கந்தோ மனாபோ, ஏவந்தி அத்தோ². பானீயங்வ பிபாஸதோதி பாதுமிச்ச²ந்தஸ்ஸ பிபாஸதோ பிபாஸாபி⁴பூ⁴தஸ்ஸ. அங்கீ³ரஸீதி அங்கே³ ரஸ்மியோ அஸ்ஸாதி அங்கீ³ரஸீ, தமேவ ஆரப்³ப⁴ ஆலபந்தோ வத³தி. த⁴ம்மோ அரஹதாமிவாதி அரஹந்தானங் நவலோகுத்தரத⁴ம்மோ விய.

    Vātova sedataṃ kantoti yathā sañjātasedānaṃ sedaharaṇatthaṃ vāto iṭṭho hoti kanto manāpo, evanti attho. Pānīyaṃva pipāsatoti pātumicchantassa pipāsato pipāsābhibhūtassa. Aṅgīrasīti aṅge rasmiyo assāti aṅgīrasī, tameva ārabbha ālapanto vadati. Dhammo arahatāmivāti arahantānaṃ navalokuttaradhammo viya.

    ஜிக⁴ச்ச²தோதி பு⁴ஞ்ஜிதுகாமஸ்ஸ கு²தா³பி⁴பூ⁴தஸ்ஸ. ஜலந்தமிவ வாரினாதி யதா² கோசி ஜலந்தங் ஜாதவேத³ங் உத³ககும்பே⁴ன நிப்³பா³பெய்ய, ஏவங் தவ காரணா உப்பன்னங் மம காமராக³பரிளாஹங் நிப்³பா³பேஹீதி வத³தி.

    Jighacchatoti bhuñjitukāmassa khudābhibhūtassa. Jalantamiva vārināti yathā koci jalantaṃ jātavedaṃ udakakumbhena nibbāpeyya, evaṃ tava kāraṇā uppannaṃ mama kāmarāgapariḷāhaṃ nibbāpehīti vadati.

    யுத்தங் கிஞ்ஜக்க²ரேணுனாதி பது³மகேஸரரேணுனா யுத்தங். நாகோ³ க⁴ம்மாபி⁴தத்தோ வாதி க⁴ம்மாபி⁴தத்தஹத்தீ² விய. ஓகா³ஹே தே த²னூத³ரந்தி யதா² ஸோ நாகோ³ பொக்க²ரணிங் ஓகா³ஹித்வா பிவித்வா அக்³க³ஸொண்ட³மத்தங் பஞ்ஞாயமானங் கத்வா நிமுக்³கோ³ ஸுக²ங் ஸாதங் விந்த³தி, ஏவங் கதா³ நு கோ² தே த²னூத³ரங் த²னவேமஜ்ஜ²ங் உத³ரஞ்ச ஓதரித்வா அஹங் ஸுக²ங் ஸாதங் படிலபி⁴ஸ்ஸாமீதி வத³தி.

    Yuttaṃ kiñjakkhareṇunāti padumakesarareṇunā yuttaṃ. Nāgo ghammābhitatto vāti ghammābhitattahatthī viya. Ogāhe te thanūdaranti yathā so nāgo pokkharaṇiṃ ogāhitvā pivitvā aggasoṇḍamattaṃ paññāyamānaṃ katvā nimuggo sukhaṃ sātaṃ vindati, evaṃ kadā nu kho te thanūdaraṃ thanavemajjhaṃ udarañca otaritvā ahaṃ sukhaṃ sātaṃ paṭilabhissāmīti vadati.

    ‘‘அச்சங்குஸோவ நாகோ³வ, ஜிதங் மே துத்ததோமரங்;

    ‘‘Accaṅkusova nāgova, jitaṃ me tuttatomaraṃ;

    காரணங் நப்பஜானாமி, ஸம்மத்தோ லக்க²ணூருயா’’தி. –

    Kāraṇaṃ nappajānāmi, sammatto lakkhaṇūruyā’’ti. –

    எத்த² துத்தங் வுச்சதி கண்ணமூலே விஜ்ஜ²னஅயத³ண்ட³கோ. தோமரந்தி பாதா³தீ³ஸு விஜ்ஜ²னத³ண்ட³தோமரங். அங்குஸோதி மத்த²கே விஜ்ஜ²னகுடிலகண்டகோ. யோ ச நாகோ³ பபி⁴ன்னமத்தோ அச்சங்குஸோ ஹோதி, அங்குஸங் அதீதோ; அங்குஸேன விஜ்ஜி²யமானோபி வஸங் ந க³ச்ச²தி, ஸோ ‘‘ஜிதங் மயா துத்ததோமரங், யோ அஹங் அங்குஸஸ்ஸபி வஸங் ந க³ச்சா²மீ’’தி மத³த³ப்பேன கிஞ்சி காரணங் ந பு³ஜ்ஜ²தி. யதா² ஸோ அச்சங்குஸோ நாகோ³ ‘‘ஜிதங் மே துத்ததோமர’’ந்தி கிஞ்சி காரணங் நப்பஜானாதி, ஏவங் அஹம்பி லக்க²ணஸம்பன்னஊருதாய லக்க²ணூருயா ஸம்மத்தோ மத்தோ பமத்தோ உம்மத்தோ விய கிஞ்சி காரணங் நப்பஜானாமீதி வத³தி. அத² வா அச்சங்குஸோவ நாகோ³ அஹம்பி ஸம்மத்தோ லக்க²ணூருயா கிஞ்சி ததோ விராக³காரணங் நப்பஜானாமி. கஸ்மா? யஸ்மா தேன நாகே³ன விய ஜிதங் மே துத்ததோமரங், ந கஸ்ஸசி வத³தோ வசனங் ஆதி³யாமி.

    Ettha tuttaṃ vuccati kaṇṇamūle vijjhanaayadaṇḍako. Tomaranti pādādīsu vijjhanadaṇḍatomaraṃ. Aṅkusoti matthake vijjhanakuṭilakaṇṭako. Yo ca nāgo pabhinnamatto accaṅkuso hoti, aṅkusaṃ atīto; aṅkusena vijjhiyamānopi vasaṃ na gacchati, so ‘‘jitaṃ mayā tuttatomaraṃ, yo ahaṃ aṅkusassapi vasaṃ na gacchāmī’’ti madadappena kiñci kāraṇaṃ na bujjhati. Yathā so accaṅkuso nāgo ‘‘jitaṃ me tuttatomara’’nti kiñci kāraṇaṃ nappajānāti, evaṃ ahampi lakkhaṇasampannaūrutāya lakkhaṇūruyā sammatto matto pamatto ummatto viya kiñci kāraṇaṃ nappajānāmīti vadati. Atha vā accaṅkusova nāgo ahampi sammatto lakkhaṇūruyā kiñci tato virāgakāraṇaṃ nappajānāmi. Kasmā? Yasmā tena nāgena viya jitaṃ me tuttatomaraṃ, na kassaci vadato vacanaṃ ādiyāmi.

    தயி கே³தி⁴தசித்தொஸ்மீதி ப⁴த்³தே³ லக்க²ணூரு தயி ப³த்³த⁴சித்தொஸ்மி. கே³தி⁴தசித்தோதி வா கே³த⁴ங் அஜ்ஜு²பேதசித்தோ. சித்தங் விபரிணாமிதந்தி பகதிங் ஜஹித்வா டி²தங். படிக³ந்துங் ந ஸக்கோமீதி நிவத்திதுங் ந ஸக்கோமி. வங்கக⁴ஸ்தோவ அம்பு³ஜோதி ப³ளிஸங் கி³லித்வா டி²தமச்சோ² விய. ‘‘க⁴ஸோ’’திபி பாடோ², அயமேவத்தோ².

    Tayi gedhitacittosmīti bhadde lakkhaṇūru tayi baddhacittosmi. Gedhitacittoti vā gedhaṃ ajjhupetacitto. Cittaṃ vipariṇāmitanti pakatiṃ jahitvā ṭhitaṃ. Paṭigantuṃ na sakkomīti nivattituṃ na sakkomi. Vaṅkaghastova ambujoti baḷisaṃ gilitvā ṭhitamaccho viya. ‘‘Ghaso’’tipi pāṭho, ayamevattho.

    வாமூரூதி வாமாகாரேன ஸண்டி²தஊரு, கத³லிக்க²ந்த⁴ஸதி³ஸஊரூதி வா அத்தோ². ஸஜாதி ஆலிங்க³. மந்த³லோசனேதி இத்தி²யோ ந திகி²ணங் நிஜ்ஜா²யந்தி மந்த³ங் ஆலோசெந்தி ஓலோகெந்தி, தஸ்மா ‘‘மந்த³லோசனா’’தி வுச்சந்தி. பலிஸ்ஸஜாதி ஸப்³ப³தோபா⁴கே³ன ஆலிங்க³. ஏதங் மே அபி⁴பத்தி²தந்தி ஏதங் மயா அபி⁴ண்ஹங் பத்தி²தங்.

    Vāmūrūti vāmākārena saṇṭhitaūru, kadalikkhandhasadisaūrūti vā attho. Sajāti āliṅga. Mandalocaneti itthiyo na tikhiṇaṃ nijjhāyanti mandaṃ ālocenti olokenti, tasmā ‘‘mandalocanā’’ti vuccanti. Palissajāti sabbatobhāgena āliṅga. Etaṃ me abhipatthitanti etaṃ mayā abhiṇhaṃ patthitaṃ.

    அப்பகோ வத மே ஸந்தோதி பகதியாவ மந்தோ³ ஸமானோ. வேல்லிதகேஸியாதி கேஸா முஞ்சித்வா பிட்டி²யங் விஸ்ஸட்ட²காலே ஸப்போ விய வேல்லந்தா க³ச்ச²ந்தா அஸ்ஸாதி வேல்லிதகேஸீ, தஸ்ஸா வேல்லிதகேஸியா. அனேகபா⁴வோ ஸமுப்பாதீ³தி அனேகவிதோ⁴ ஜாதோ. அனேகபா⁴கோ³தி வா பாடோ². அரஹந்தேவ த³க்கி²ணாதி அரஹந்தம்ஹி தி³ன்னதா³னங் விய நானப்பகாரதோ பபி⁴ன்னோ.

    Appako vata me santoti pakatiyāva mando samāno. Vellitakesiyāti kesā muñcitvā piṭṭhiyaṃ vissaṭṭhakāle sappo viya vellantā gacchantā assāti vellitakesī, tassā vellitakesiyā. Anekabhāvo samuppādīti anekavidho jāto. Anekabhāgoti vā pāṭho. Arahanteva dakkhiṇāti arahantamhi dinnadānaṃ viya nānappakārato pabhinno.

    யங் மே அத்தி² கதங் புஞ்ஞந்தி யங் மயா கதங் புஞ்ஞமத்தி². அரஹந்தேஸு தாதி³ஸூதி தாதி³லக்க²ணப்பத்தேஸு அரஹந்தேஸு. தயா ஸத்³தி⁴ங் விபச்சதந்தி ஸப்³ப³ங் தயா ஸத்³தி⁴மேவ விபாகங் தே³து.

    Yaṃ me atthi kataṃ puññanti yaṃ mayā kataṃ puññamatthi. Arahantesu tādisūti tādilakkhaṇappattesu arahantesu. Tayā saddhiṃ vipaccatanti sabbaṃ tayā saddhimeva vipākaṃ detu.

    ஏகோதீ³தி ஏகீபா⁴வங் க³தோ. நிபகோ ஸதோதி நேபக்கங் வுச்சதி பஞ்ஞா, தாய ஸமன்னாக³தோதி நிபகோ. ஸதியா ஸமன்னாக³தத்தா ஸதோ. அமதங் முனி ஜிகீ³ஸானோதி யதா² ஸோ பு³த்³த⁴முனி அமதங் நிப்³பா³னங் ஜிகீ³ஸதி பரியேஸதி, ஏவங் தங் அஹங் ஸூரியவச்ச²ஸே ஜிகீ³ஸாமி பரியேஸாமி. யதா² வா ஸோ அமதங் ஜிகீ³ஸானோ ஏஸந்தோ க³வேஸந்தோ விசரதி, ஏவாஹங் தங் ஏஸந்தோ க³வேஸந்தோ விசராமீதிபி அத்தோ².

    Ekodīti ekībhāvaṃ gato. Nipako satoti nepakkaṃ vuccati paññā, tāya samannāgatoti nipako. Satiyā samannāgatattā sato. Amataṃ muni jigīsānoti yathā so buddhamuni amataṃ nibbānaṃ jigīsati pariyesati, evaṃ taṃ ahaṃ sūriyavacchase jigīsāmi pariyesāmi. Yathā vā so amataṃ jigīsāno esanto gavesanto vicarati, evāhaṃ taṃ esanto gavesanto vicarāmītipi attho.

    யதா²பி முனி நந்தெ³ய்ய, பத்வா ஸம்போ³தி⁴முத்தமந்தி யதா² பு³த்³த⁴முனி போ³தி⁴பல்லங்கே நிஸின்னோ ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணங் பத்வா நந்தெ³ய்ய தோஸெய்ய. ஏவங் நந்தெ³ய்யந்தி ஏவமேவ அஹம்பி தயா மிஸ்ஸீபா⁴வங் க³தோ நந்தெ³ய்யங், பீதிஸோமனஸ்ஸஜாதோ ப⁴வெய்யந்தி வத³தி.

    Yathāpi muni nandeyya, patvā sambodhimuttamanti yathā buddhamuni bodhipallaṅke nisinno sabbaññutaññāṇaṃ patvā nandeyya toseyya. Evaṃ nandeyyanti evameva ahampi tayā missībhāvaṃ gato nandeyyaṃ, pītisomanassajāto bhaveyyanti vadati.

    தாஹங் ப⁴த்³தே³ வரெய்யாஹேதி அஹேதி ஆமந்தனங், அஹே ப⁴த்³தே³ ஸூரியவச்ச²ஸே, ஸக்கேன தே³வானமிந்தே³ன ‘‘கிங் த்³வீஸு தே³வலோகேஸு தே³வரஜ்ஜங் க³ண்ஹஸி, ஸுரியவச்ச²ஸ’’ந்தி, ஏவங் வரே தி³ன்னே தே³வரஜ்ஜங் பஹாய ‘‘ஸூரியவச்ச²ஸங் க³ண்ஹாமீ’’தி ஏவங் தங் அஹங் வரெய்யங் இச்செ²ய்யங் க³ண்ஹெய்யந்தி அத்தோ².

    Tāhaṃ bhadde vareyyāheti aheti āmantanaṃ, ahe bhadde sūriyavacchase, sakkena devānamindena ‘‘kiṃ dvīsu devalokesu devarajjaṃ gaṇhasi, suriyavacchasa’’nti, evaṃ vare dinne devarajjaṃ pahāya ‘‘sūriyavacchasaṃ gaṇhāmī’’ti evaṃ taṃ ahaṃ vareyyaṃ iccheyyaṃ gaṇheyyanti attho.

    ஸாலங்வ ந சிரங் பு²ல்லந்தி தவ பிது நக³ரத்³வாரே நசிரங் புப்பி²தோ ஸாலோ அத்தி². ஸோ அதிவிய மனோஹரோ. தங் நசிரங் பு²ல்லஸாலங் விய. பிதரங் தே ஸுமேத⁴ஸேதி அதிஸஸ்ஸிரீகங் தவ பிதரங் வந்த³மானோ நமஸ்ஸாமி நமோ கரோமி. யஸ்ஸாஸேதாதி³ஸீ பஜாதி யஸ்ஸ ஆஸி ஏதாதி³ஸீ தீ⁴தா.

    Sālaṃva na ciraṃ phullanti tava pitu nagaradvāre naciraṃ pupphito sālo atthi. So ativiya manoharo. Taṃ naciraṃ phullasālaṃ viya. Pitaraṃ te sumedhaseti atisassirīkaṃ tava pitaraṃ vandamāno namassāmi namo karomi. Yassāsetādisī pajāti yassa āsi etādisī dhītā.

    349. ஸங்ஸந்த³தீதி கஸ்மா கீ³தஸத்³த³ஸ்ஸ சேவ வீணாஸத்³த³ஸ்ஸ ச வண்ணங் கதே²ஸி? கிங் தத்த² ப⁴க³வதோ ஸாராகோ³ அத்தீ²தி? நத்தி². ச²ளங்கு³பெக்கா²ய உபெக்க²கோ ப⁴க³வா ஏதாதி³ஸேஸு டா²னேஸு, கேவலங் இட்டா²னிட்ட²ங் ஜானாதி, ந தத்த² ரஜ்ஜதி. வுத்தம்பி சேதங் ‘‘ஸங்விஜ்ஜதி கோ², ஆவுஸோ, ப⁴க³வதோ சக்கு², பஸ்ஸதி ப⁴க³வா சக்கு²னா ரூபங், ச²ந்த³ராகோ³ ப⁴க³வதோ நத்தி², ஸுவிமுத்தசித்தோ ப⁴க³வா. ஸங்விஜ்ஜதி கோ², ஆவுஸோ, ப⁴க³வதோ ஸோத’’ந்திஆதி³ (ஸங்॰ நி॰ 4.232). ஸசே பன வண்ணங் ந கதெ²ய்ய, பஞ்சஸிகோ² ‘‘ஓகாஸோ மே கதோ’’தி ந ஜானெய்ய. அத² ஸக்கோ ‘‘ப⁴க³வதா பஞ்சஸிக²ஸ்ஸ ஓகாஸோ ந கதோ’’தி தே³வதா க³ஹெத்வா ததோவ படினிவத்தெய்ய, ததோ மஹாஜானியோ ப⁴வெய்ய. வண்ணே பன கதி²தே ‘‘கதோ ப⁴க³வதா பஞ்சஸிக²ஸ்ஸ ஓகாஸோ’’தி தே³வதாஹி ஸத்³தி⁴ங் உபஸங்கமித்வா பஞ்ஹங் புச்சி²த்வா விஸ்ஸஜ்ஜனாவஸானே அஸீதியா தே³வதாஸஹஸ்ஸேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹிஸ்ஸதீதி ஞத்வா வண்ணங் கதே²ஸி.

    349.Saṃsandatīti kasmā gītasaddassa ceva vīṇāsaddassa ca vaṇṇaṃ kathesi? Kiṃ tattha bhagavato sārāgo atthīti? Natthi. Chaḷaṅgupekkhāya upekkhako bhagavā etādisesu ṭhānesu, kevalaṃ iṭṭhāniṭṭhaṃ jānāti, na tattha rajjati. Vuttampi cetaṃ ‘‘saṃvijjati kho, āvuso, bhagavato cakkhu, passati bhagavā cakkhunā rūpaṃ, chandarāgo bhagavato natthi, suvimuttacitto bhagavā. Saṃvijjati kho, āvuso, bhagavato sota’’ntiādi (saṃ. ni. 4.232). Sace pana vaṇṇaṃ na katheyya, pañcasikho ‘‘okāso me kato’’ti na jāneyya. Atha sakko ‘‘bhagavatā pañcasikhassa okāso na kato’’ti devatā gahetvā tatova paṭinivatteyya, tato mahājāniyo bhaveyya. Vaṇṇe pana kathite ‘‘kato bhagavatā pañcasikhassa okāso’’ti devatāhi saddhiṃ upasaṅkamitvā pañhaṃ pucchitvā vissajjanāvasāne asītiyā devatāsahassehi saddhiṃ sotāpattiphale patiṭṭhahissatīti ñatvā vaṇṇaṃ kathesi.

    தத்த² கதா³ ஸங்யூள்ஹாதி கதா³ க³ந்தி²தா பிண்டி³தா. தேன கோ² பனாஹங், ப⁴ந்தே, ஸமயேனாதி தேன ஸமயேன தஸ்மிங் தும்ஹாகங் ஸம்போ³தி⁴ப்பத்திதோ பட்டா²ய அட்ட²மே ஸத்தாஹே. ப⁴த்³தா³ நாம ஸூரியவச்ச²ஸாதி நாமதோ ப⁴த்³தா³ ஸரீரஸம்பத்தியா ஸூரியவச்ச²ஸா. ப⁴கி³னீதி வோஹாரவசனமேதங், தே³வதீ⁴தாதி அத்தோ². பரகாமினீதி பரங் காமேதி அபி⁴கங்க²தி.

    Tattha kadā saṃyūḷhāti kadā ganthitā piṇḍitā. Tena kho panāhaṃ, bhante, samayenāti tena samayena tasmiṃ tumhākaṃ sambodhippattito paṭṭhāya aṭṭhame sattāhe. Bhaddā nāma sūriyavacchasāti nāmato bhaddā sarīrasampattiyā sūriyavacchasā. Bhaginīti vohāravacanametaṃ, devadhītāti attho. Parakāminīti paraṃ kāmeti abhikaṅkhati.

    உபனச்சந்தியாதி நச்சமானாய. ஸா கிர ஏகஸ்மிங் ஸமயே சாதுமஹாராஜிகதே³வேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸக்கஸ்ஸ தே³வராஜஸ்ஸ நச்சங் த³ஸ்ஸனத்தா²ய க³தா, தஸ்மிஞ்ச க²ணே ஸக்கோ ததா²க³தஸ்ஸ அட்ட² யதா²பு⁴ச்சே கு³ணே பயிருதா³ஹாஸி. ஏவங் தஸ்மிங் தி³வஸே க³ந்த்வா நச்சந்தீ அஸ்ஸோஸி.

    Upanaccantiyāti naccamānāya. Sā kira ekasmiṃ samaye cātumahārājikadevehi saddhiṃ sakkassa devarājassa naccaṃ dassanatthāya gatā, tasmiñca khaṇe sakko tathāgatassa aṭṭha yathābhucce guṇe payirudāhāsi. Evaṃ tasmiṃ divase gantvā naccantī assosi.

    ஸக்கூபஸங்கமவண்ணனா

    Sakkūpasaṅkamavaṇṇanā

    350. படிஸம்மோத³தீதி ‘‘ஸங்ஸந்த³தி கோ² தே’’திஆதீ³னி வத³ந்தோ ப⁴க³வா ஸம்மோத³தி, பஞ்சஸிகோ² படிஸம்மோத³தி. கா³தா² ச பா⁴ஸந்தோ பஞ்சஸிகோ² ஸம்மோத³தி, ப⁴க³வா படிஸம்மோத³தி. ஆமந்தேஸீதி ஜானாபேஸி. தஸ்ஸ கிரேவங் அஹோஸி ‘‘அயங் பஞ்சஸிகோ² மயா மம கம்மேன பேஸிதோ அத்தனோ கம்மங் கரோதி. ஏவரூபஸ்ஸ ஸத்து² ஸந்திகே ட²த்வா காமகு³ணூபஸஞ்ஹிதங் அனநுச்ச²விகங் கதே²ஸி, நடா நாம நில்லஜ்ஜா ஹொந்தி, கதெ²ந்தோ விப்பகாரம்பி த³ஸ்ஸெய்ய, ஹந்த³ நங் மம கம்மங் ஜானாபேமீ’’தி சிந்தெத்வா ஆமந்தேஸி.

    350.Paṭisammodatīti ‘‘saṃsandati kho te’’tiādīni vadanto bhagavā sammodati, pañcasikho paṭisammodati. Gāthā ca bhāsanto pañcasikho sammodati, bhagavā paṭisammodati. Āmantesīti jānāpesi. Tassa kirevaṃ ahosi ‘‘ayaṃ pañcasikho mayā mama kammena pesito attano kammaṃ karoti. Evarūpassa satthu santike ṭhatvā kāmaguṇūpasañhitaṃ ananucchavikaṃ kathesi, naṭā nāma nillajjā honti, kathento vippakārampi dasseyya, handa naṃ mama kammaṃ jānāpemī’’ti cintetvā āmantesi.

    351. ஏவஞ்ச பன ததா²க³தாதி த⁴ம்மஸங்கா³ஹகத்தே²ரேஹி ட²பிதவசனங். அபி⁴வத³ந்தீதி அபி⁴வாத³னஸம்படிச்ச²னேன வட்³டி⁴தவசனேன வத³ந்தி. அபி⁴வதி³தோதி வட்³டி⁴தவசனேன வுத்தோ.

    351.Evañcapana tathāgatāti dhammasaṅgāhakattherehi ṭhapitavacanaṃ. Abhivadantīti abhivādanasampaṭicchanena vaḍḍhitavacanena vadanti. Abhivaditoti vaḍḍhitavacanena vutto.

    உருந்தா³ ஸமபாதீ³தி மஹந்தா விவடா அஹோஸி, அந்த⁴காரோ கு³ஹாயங் அந்தரதா⁴யி. ஆலோகோ உத³பாதீ³தி யோ பகதியா கு³ஹாயங் அந்த⁴காரோ, ஸோ அந்தரஹிதோ, ஆலோகோ ஜாதோ. ஸப்³ப³மேதங் த⁴ம்மஸங்கா³ஹகானங் வசனங்.

    Urundā samapādīti mahantā vivaṭā ahosi, andhakāro guhāyaṃ antaradhāyi. Āloko udapādīti yo pakatiyā guhāyaṃ andhakāro, so antarahito, āloko jāto. Sabbametaṃ dhammasaṅgāhakānaṃ vacanaṃ.

    352. சிரபடிகாஹங், ப⁴ந்தேதி சிரதோ அஹங், சிரதோ பட்டா²யாஹங் த³ஸ்ஸனகாமோதி அத்தோ². கேஹிசி கேஹிசி கிச்சகரணீயேஹீதி தே³வானங் தீ⁴தா ச புத்தா ச அங்கே நிப்³ப³த்தந்தி, பாத³பரிசாரிகா இத்தி²யோ ஸயனே நிப்³ப³த்தந்தி, தாஸங் மண்ட³னபஸாத⁴னகாரிகா தே³வதா ஸயனங் பரிவாரெத்வா நிப்³ப³த்தந்தி, வெய்யாவச்சகரா அந்தோவிமானே நிப்³ப³த்தந்தி, ஏதேஸங் அத்தா²ய அட்³ட³கரணங் நாம நத்தி². யே பன ஸீமந்தரே நிப்³ப³த்தந்தி, தே ‘‘தவ ஸந்தகா, மம ஸந்தகா’’தி நிச்சே²துங் அஸக்கொந்தா அட்³ட³ங் கரொந்தி, ஸக்கங் தே³வராஜானங் புச்ச²ந்தி. ஸோ ‘‘யஸ்ஸ விமானங் ஆஸன்னதரங், தஸ்ஸ ஸந்தகா’’தி வத³தி. ஸசே த்³வேபி ஸமட்டா²னே ஹொந்தி, ‘‘யஸ்ஸ விமானங் ஓலோகெந்தீ டி²தா, தஸ்ஸ ஸந்தகா’’தி வத³தி. ஸசே ஏகம்பி ந ஓலோகேதி, தங் உபி⁴ன்னங் கலஹுபச்சே²த³னத்த²ங் அத்தனோ ஸந்தகங் கரோதி. கீளாதீ³னிபி கிச்சானி கரணீயானேவ. ஏவரூபானி தானி கரணீயானி ஸந்தா⁴ய ‘‘கேஹிசி கேஹிசி கிச்சகரணீயேஹீ’’தி ஆஹ.

    352.Cirapaṭikāhaṃ, bhanteti cirato ahaṃ, cirato paṭṭhāyāhaṃ dassanakāmoti attho. Kehici kehici kiccakaraṇīyehīti devānaṃ dhītā ca puttā ca aṅke nibbattanti, pādaparicārikā itthiyo sayane nibbattanti, tāsaṃ maṇḍanapasādhanakārikā devatā sayanaṃ parivāretvā nibbattanti, veyyāvaccakarā antovimāne nibbattanti, etesaṃ atthāya aḍḍakaraṇaṃ nāma natthi. Ye pana sīmantare nibbattanti, te ‘‘tava santakā, mama santakā’’ti nicchetuṃ asakkontā aḍḍaṃ karonti, sakkaṃ devarājānaṃ pucchanti. So ‘‘yassa vimānaṃ āsannataraṃ, tassa santakā’’ti vadati. Sace dvepi samaṭṭhāne honti, ‘‘yassa vimānaṃ olokentī ṭhitā, tassa santakā’’ti vadati. Sace ekampi na oloketi, taṃ ubhinnaṃ kalahupacchedanatthaṃ attano santakaṃ karoti. Kīḷādīnipi kiccāni karaṇīyāneva. Evarūpāni tāni karaṇīyāni sandhāya ‘‘kehici kehici kiccakaraṇīyehī’’ti āha.

    ஸலளாகா³ரகேதி ஸலளமயக³ந்த⁴குடியங். அஞ்ஞதரேன ஸமாதி⁴னாதி ததா³ கிர ப⁴க³வா ஸக்கஸ்ஸேவ அபரிபாகக³தங் ஞாணங் விதி³த்வா ஓகாஸங் அகாரேதுகாமோ ப²லஸமாபத்திவிஹாரேன நிஸீதி³. தங் ஏஸ அஜானந்தோ ‘‘அஞ்ஞதரேன ஸமாதி⁴னா’’தி ஆஹ. பூ⁴ஜதி ச நாமாதி பூ⁴ஜதீதி தஸ்ஸா நாமங். பரிசாரிகாதி பாத³பரிசாரிகா தே³வதீ⁴தா. ஸா கிர த்³வே ப²லானி பத்தா, தேனஸ்ஸா தே³வலோகே அபி⁴ரதியேவ நத்தி². நிச்சங் ப⁴க³வதோ உபட்டா²னங் ஆக³ந்த்வா அஞ்ஜலிங் ஸிரஸி ட²பெத்வா ப⁴க³வந்தங் நமஸ்ஸமானா திட்ட²தி. நேமிஸத்³தே³ன தம்ஹா ஸமாதி⁴ம்ஹா வுட்டி²தோதி ‘‘ஸமாபன்னோ ஸத்³த³ங் ஸுணாதீ’’தி நோ வத ரே வத்தப்³பே³, நனு ப⁴க³வா ஸக்கஸ்ஸ தே³வானமிந்த³ஸ்ஸ ‘‘அபிசாஹங் ஆயஸ்மதோ சக்கனேமிஸத்³தே³ன தம்ஹா ஸமாதி⁴ம்ஹா வுட்டி²தோ’’தி ப⁴ணதீதி. திட்ட²து நேமிஸத்³தோ³, ஸமாபன்னோ நாம அந்தோஸமாபத்தியங் கண்ணமூலே த⁴மமானஸ்ஸ ஸங்க²யுக³ளஸ்ஸாபி அஸனிஸன்னிபாதஸ்ஸாபி ஸத்³த³ங் ந ஸுணாதி. ப⁴க³வா பன ‘‘எத்தகங் காலங் ஸக்கஸ்ஸ ஓகாஸங் ந கரிஸ்ஸாமீ’’தி பரிச்சி²ந்தி³த்வா காலவஸேன ப²லஸமாபத்திங் ஸமாபன்னோ. ஸக்கோ ‘‘ந தா³னி மே ஸத்தா² ஓகாஸங் கரோதீ’’தி க³ந்த⁴குடிங் பத³க்கி²ணங் கத்வா ரத²ங் நிவத்தெத்வா தே³வலோகாபி⁴முக²ங் பேஸேஸி. க³ந்த⁴குடிபரிவேணங் ரத²ஸத்³தே³ன ஸமோஹிதங் பஞ்சங்கி³கதூரியங் விய அஹோஸி. ப⁴க³வதோ யதா²பரிச்சி²ன்னகாலவஸேன ஸமாபத்திதோ வுட்டி²தஸ்ஸ ரத²ஸத்³தே³னேவ பட²மாவஜ்ஜனங் உப்பஜ்ஜி, தஸ்மா ஏவமாஹ.
