Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    4. ஸகுலாதே²ரீஅபதா³னங்

    4. Sakulātherīapadānaṃ

    131.

    131.

    ‘‘பது³முத்தரோ நாம ஜினோ, ஸப்³ப³த⁴ம்மான பாரகூ³;

    ‘‘Padumuttaro nāma jino, sabbadhammāna pāragū;

    இதோ ஸதஸஹஸ்ஸம்ஹி, கப்பே உப்பஜ்ஜி நாயகோ.

    Ito satasahassamhi, kappe uppajji nāyako.

    132.

    132.

    ‘‘ஹிதாய ஸப்³ப³ஸத்தானங், ஸுகா²ய வத³தங் வரோ;

    ‘‘Hitāya sabbasattānaṃ, sukhāya vadataṃ varo;

    அத்தா²ய புரிஸாஜஞ்ஞோ, படிபன்னோ ஸதே³வகே.

    Atthāya purisājañño, paṭipanno sadevake.

    133.

    133.

    ‘‘யஸக்³க³பத்தோ ஸிரிமா, கித்திவண்ணக³தோ ஜினோ;

    ‘‘Yasaggapatto sirimā, kittivaṇṇagato jino;

    பூஜிதோ ஸப்³ப³லோகஸ்ஸ, தி³ஸாஸப்³பா³ஸு விஸ்ஸுதோ.

    Pūjito sabbalokassa, disāsabbāsu vissuto.

    134.

    134.

    ‘‘உத்திண்ணவிசிகிச்சோ² ஸோ, வீதிவத்தகத²ங்கதோ²;

    ‘‘Uttiṇṇavicikiccho so, vītivattakathaṃkatho;

    ஸம்புண்ணமனஸங்கப்போ, பத்தோ ஸம்போ³தி⁴முத்தமங்.

    Sampuṇṇamanasaṅkappo, patto sambodhimuttamaṃ.

    135.

    135.

    ‘‘அனுப்பன்னஸ்ஸ மக்³க³ஸ்ஸ, உப்பாதே³தா நருத்தமோ;

    ‘‘Anuppannassa maggassa, uppādetā naruttamo;

    அனக்கா²தஞ்ச அக்கா²ஸி, அஸஞ்ஜாதஞ்ச ஸஞ்ஜனீ.

    Anakkhātañca akkhāsi, asañjātañca sañjanī.

    136.

    136.

    ‘‘மக்³க³ஞ்ஞூ ச மக்³க³விதூ³, மக்³க³க்கா²யீ நராஸபோ⁴;

    ‘‘Maggaññū ca maggavidū, maggakkhāyī narāsabho;

    மக்³க³ஸ்ஸ குஸலோ ஸத்தா², ஸாரதீ²னங் வருத்தமோ.

    Maggassa kusalo satthā, sārathīnaṃ varuttamo.

    137.

    137.

    ‘‘மஹாகாருணிகோ ஸத்தா², த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி நாயகோ;

    ‘‘Mahākāruṇiko satthā, dhammaṃ desesi nāyako;

    நிமுக்³கே³ காமபங்கம்ஹி, ஸமுத்³த⁴ரதி பாணினே.

    Nimugge kāmapaṅkamhi, samuddharati pāṇine.

    138.

    138.

    ‘‘ததா³ஹங் ஹங்ஸவதியங், ஜாதா க²த்தியனந்த³னா;

    ‘‘Tadāhaṃ haṃsavatiyaṃ, jātā khattiyanandanā;

    ஸுரூபா ஸத⁴னா சாபி, த³யிதா ச ஸிரீமதீ.

    Surūpā sadhanā cāpi, dayitā ca sirīmatī.

    139.

    139.

    ‘‘ஆனந்த³ஸ்ஸ மஹாரஞ்ஞோ, தீ⁴தா பரமஸோப⁴ணா;

    ‘‘Ānandassa mahārañño, dhītā paramasobhaṇā;

    வேமாதா 1 ப⁴கி³னீ சாபி, பது³முத்தரனாமினோ.

    Vemātā 2 bhaginī cāpi, padumuttaranāmino.

    140.

    140.

    ‘‘ராஜகஞ்ஞாஹி ஸஹிதா, ஸப்³பா³ப⁴ரணபூ⁴ஸிதா;

    ‘‘Rājakaññāhi sahitā, sabbābharaṇabhūsitā;

    உபாக³ம்ம மஹாவீரங், அஸ்ஸோஸிங் த⁴ம்மதே³ஸனங்.

    Upāgamma mahāvīraṃ, assosiṃ dhammadesanaṃ.

    141.

    141.

    ‘‘ததா³ ஹி ஸோ லோகக³ரு, பி⁴க்கு²னிங் தி³ப்³ப³சக்கு²கங்;

    ‘‘Tadā hi so lokagaru, bhikkhuniṃ dibbacakkhukaṃ;

    கித்தயங் பரிஸாமஜ்ஜே² 3, அக்³க³ட்டா²னே ட²பேஸி தங்.

    Kittayaṃ parisāmajjhe 4, aggaṭṭhāne ṭhapesi taṃ.

    142.

    142.

    ‘‘ஸுணித்வா தமஹங் ஹட்டா², தா³னங் த³த்வான ஸத்து²னோ;

    ‘‘Suṇitvā tamahaṃ haṭṭhā, dānaṃ datvāna satthuno;

    பூஜித்வான ச ஸம்பு³த்³த⁴ங், தி³ப்³ப³சக்கு²ங் அபத்த²யிங்.

    Pūjitvāna ca sambuddhaṃ, dibbacakkhuṃ apatthayiṃ.

    143.

    143.

    ‘‘ததோ அவோச மங் ஸத்தா², ‘நந்தே³ லச்ச²ஸி பத்தி²தங்;

    ‘‘Tato avoca maṃ satthā, ‘nande lacchasi patthitaṃ;

    பதீ³பத⁴ம்மதா³னானங், ப²லமேதங் ஸுனிச்சி²தங்.

    Padīpadhammadānānaṃ, phalametaṃ sunicchitaṃ.

    144.

    144.

    ‘‘‘ஸதஸஹஸ்ஸிதோ கப்பே, ஓக்காககுலஸம்ப⁴வோ;

    ‘‘‘Satasahassito kappe, okkākakulasambhavo;

    கோ³தமோ நாம கொ³த்தேன, ஸத்தா² லோகே ப⁴விஸ்ஸதி.

    Gotamo nāma gottena, satthā loke bhavissati.

    145.

    145.

    ‘‘‘தஸ்ஸ த⁴ம்மேஸு தா³யாதா³, ஓரஸா த⁴ம்மனிம்மிதா;

    ‘‘‘Tassa dhammesu dāyādā, orasā dhammanimmitā;

    ஸகுலா நாம நாமேன 5, ஹெஸ்ஸதி ஸத்து² ஸாவிகா’.

    Sakulā nāma nāmena 6, hessati satthu sāvikā’.

    146.

    146.

    ‘‘தேன கம்மேன ஸுகதேன, சேதனாபணிதீ⁴ஹி ச;

    ‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    ஜஹித்வா மானுஸங் தே³ஹங், தாவதிங்ஸமக³ச்ச²ஹங்.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.

    147.

    147.

    ‘‘இமம்ஹி ப⁴த்³த³கே கப்பே, ப்³ரஹ்மப³ந்து⁴ மஹாயஸோ;

    ‘‘Imamhi bhaddake kappe, brahmabandhu mahāyaso;

    கஸ்ஸபோ நாம கொ³த்தேன, உப்பஜ்ஜி வத³தங் வரோ.

    Kassapo nāma gottena, uppajji vadataṃ varo.

    148.

    148.

    ‘‘பரிப்³பா³ஜகினீ ஆஸிங், ததா³ஹங் ஏகசாரினீ;

    ‘‘Paribbājakinī āsiṃ, tadāhaṃ ekacārinī;

    பி⁴க்கா²ய விசரித்வான, அலபி⁴ங் தேலமத்தகங்.

    Bhikkhāya vicaritvāna, alabhiṃ telamattakaṃ.

    149.

    149.

    ‘‘தேன தீ³பங் பதீ³பெத்வா, உபட்டி²ங் ஸப்³ப³ஸங்வரிங்;

    ‘‘Tena dīpaṃ padīpetvā, upaṭṭhiṃ sabbasaṃvariṃ;

    சேதியங் த்³விபத³க்³க³ஸ்ஸ 7, விப்பஸன்னேன சேதஸா.

    Cetiyaṃ dvipadaggassa 8, vippasannena cetasā.

    150.

    150.

    ‘‘தேன கம்மேன ஸுகதேன, சேதனாபணிதீ⁴ஹி ச;

    ‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    ஜஹித்வா மானுஸங் தே³ஹங், தாவதிங்ஸமக³ச்ச²ஹங்.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.

    151.

    151.

    ‘‘யத்த² யத்தூ²பபஜ்ஜாமி, தஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ வாஹஸா;

    ‘‘Yattha yatthūpapajjāmi, tassa kammassa vāhasā;

    பஜ்ஜலந்தி 9 மஹாதீ³பா, தத்த² தத்த² க³தாய மே.

    Pajjalanti 10 mahādīpā, tattha tattha gatāya me.

    152.

    152.

    ‘‘திரோகுட்டங் திரோஸேலங், ஸமதிக்³க³ய்ஹ பப்³ப³தங்;

    ‘‘Tirokuṭṭaṃ tiroselaṃ, samatiggayha pabbataṃ;

    பஸ்ஸாமஹங் யதி³ச்சா²மி, தீ³பதா³னஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Passāmahaṃ yadicchāmi, dīpadānassidaṃ phalaṃ.

    153.

    153.

    ‘‘விஸுத்³த⁴னயனா ஹோமி, யஸஸா ச ஜலாமஹங்;

    ‘‘Visuddhanayanā homi, yasasā ca jalāmahaṃ;

    ஸத்³தா⁴பஞ்ஞாவதீ சேவ, தீ³பதா³னஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Saddhāpaññāvatī ceva, dīpadānassidaṃ phalaṃ.

    154.

    154.

    ‘‘பச்சி²மே ச ப⁴வே தா³னி, ஜாதா விப்பகுலே அஹங்;

    ‘‘Pacchime ca bhave dāni, jātā vippakule ahaṃ;

    பஹூதத⁴னத⁴ஞ்ஞம்ஹி, முதி³தே ராஜபூஜிதே.

    Pahūtadhanadhaññamhi, mudite rājapūjite.

    155.

    155.

    ‘‘அஹங் ஸப்³ப³ங்க³ஸம்பன்னா, ஸப்³பா³ப⁴ரணபூ⁴ஸிதா;

    ‘‘Ahaṃ sabbaṅgasampannā, sabbābharaṇabhūsitā;

    புரப்பவேஸே ஸுக³தங், வாதபானே டி²தா அஹங்.

    Purappavese sugataṃ, vātapāne ṭhitā ahaṃ.

    156.

    156.

    ‘‘தி³ஸ்வா ஜலந்தங் யஸஸா, தே³வமனுஸ்ஸஸக்கதங்;

    ‘‘Disvā jalantaṃ yasasā, devamanussasakkataṃ;

    அனுப்³யஞ்ஜனஸம்பன்னங், லக்க²ணேஹி விபூ⁴ஸிதங்.

    Anubyañjanasampannaṃ, lakkhaṇehi vibhūsitaṃ.

    157.

    157.

    ‘‘உத³க்³க³சித்தா ஸுமனா, பப்³ப³ஜ்ஜங் ஸமரோசயிங்;

    ‘‘Udaggacittā sumanā, pabbajjaṃ samarocayiṃ;

    ந சிரேனேவ காலேன, அரஹத்தமபாபுணிங்.

    Na cireneva kālena, arahattamapāpuṇiṃ.

    158.

    158.

    ‘‘இத்³தீ⁴ஸு ச வஸீ ஹோமி, தி³ப்³பா³ய ஸோததா⁴துயா;

    ‘‘Iddhīsu ca vasī homi, dibbāya sotadhātuyā;

    பரசித்தானி ஜானாமி, ஸத்து²ஸாஸனகாரிகா.

    Paracittāni jānāmi, satthusāsanakārikā.

    159.

    159.

    ‘‘புப்³பே³னிவாஸங் ஜானாமி, தி³ப்³ப³சக்கு² விஸோதி⁴தங்;

    ‘‘Pubbenivāsaṃ jānāmi, dibbacakkhu visodhitaṃ;

    கே²பெத்வா ஆஸவே ஸப்³பே³, விஸுத்³தா⁴ஸிங் ஸுனிம்மலா.

    Khepetvā āsave sabbe, visuddhāsiṃ sunimmalā.

    160.

    160.

    ‘‘பரிசிண்ணோ மயா ஸத்தா², கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்;

    ‘‘Pariciṇṇo mayā satthā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ;

    ஓஹிதோ க³ருகோ பா⁴ரோ, ப⁴வனெத்தி ஸமூஹதா.

    Ohito garuko bhāro, bhavanetti samūhatā.

    161.

    161.

    ‘‘யஸ்ஸத்தா²ய பப்³ப³ஜிதா, அகா³ரஸ்மானகா³ரியங்;

    ‘‘Yassatthāya pabbajitā, agārasmānagāriyaṃ;

    ஸோ மே அத்தோ² அனுப்பத்தோ, ஸப்³ப³ஸங்யோஜனக்க²யோ.

    So me attho anuppatto, sabbasaṃyojanakkhayo.

    162.

    162.

    ‘‘ததோ மஹாகாருணிகோ, ஏதத³க்³கே³ ட²பேஸி மங்;

    ‘‘Tato mahākāruṇiko, etadagge ṭhapesi maṃ;

    தி³ப்³ப³சக்கு²கானங் அக்³கா³, ஸகுலாதி நருத்தமோ.

    Dibbacakkhukānaṃ aggā, sakulāti naruttamo.

    163.

    163.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… விஹராமி அனாஸவா.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavā.

    164.

    164.

    ‘‘ஸ்வாக³தங் வத மே ஆஸி…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    165.

    165.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ஸகுலா பி⁴க்கு²னீ இமா கா³தா²யோ அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Itthaṃ sudaṃ sakulā bhikkhunī imā gāthāyo abhāsitthāti.

    ஸகுலாதே²ரியாபதா³னங் சதுத்த²ங்.

    Sakulātheriyāpadānaṃ catutthaṃ.







    Footnotes:
    1. வேமாது (ஸீ॰)
    2. vemātu (sī.)
    3. சதுபரிஸாய மஜ்ஜே² (ஸ்யா॰)
    4. catuparisāya majjhe (syā.)
    5. ஸகுலாதி ச நாமேன (ஸ்யா॰)
    6. sakulāti ca nāmena (syā.)
    7. தி³பத³க்³க³ஸ்ஸ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    8. dipadaggassa (sī. syā. pī.)
    9. ஸஞ்ஜலந்தி (ஸ்யா॰ க॰), ஸங்சரந்தி (பீ॰)
    10. sañjalanti (syā. ka.), saṃcaranti (pī.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact