Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[168] 8. ஸகுணக்³கி⁴ஜாதகவண்ணனா
[168] 8. Sakuṇagghijātakavaṇṇanā
ஸேனோ ப³லஸா பதமானோதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ அத்தஜ்ஜா²ஸயங் ஸகுணோவாத³ஸுத்தங் (ஸங்॰ நி॰ 5.372) ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஏகதி³வஸஞ்ஹி ஸத்தா² பி⁴க்கூ² ஆமந்தெத்வா ‘‘கோ³சரே, பி⁴க்க²வே, சரத² ஸகே பெத்திகே விஸயே’’தி (ஸங்॰ நி॰ 5.372) இமங் ஸங்யுத்தமஹாவக்³கே³ ஸுத்தந்தங் கதெ²ந்தோ ‘‘தும்ஹே தாவ திட்ட²த², புப்³பே³ திரச்சா²னக³தாபி ஸகங் பெத்திகவிஸயங் பஹாய அகோ³சரே சரந்தா பச்சாமித்தானங் ஹத்த²பத²ங் க³ந்த்வாபி அத்தனோ பஞ்ஞாஸம்பத்தியா உபாயகோஸல்லேன பச்சாமித்தானங் ஹத்தா² முச்சிங்ஸூ’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Senobalasā patamānoti idaṃ satthā jetavane viharanto attajjhāsayaṃ sakuṇovādasuttaṃ (saṃ. ni. 5.372) ārabbha kathesi. Ekadivasañhi satthā bhikkhū āmantetvā ‘‘gocare, bhikkhave, caratha sake pettike visaye’’ti (saṃ. ni. 5.372) imaṃ saṃyuttamahāvagge suttantaṃ kathento ‘‘tumhe tāva tiṭṭhatha, pubbe tiracchānagatāpi sakaṃ pettikavisayaṃ pahāya agocare carantā paccāmittānaṃ hatthapathaṃ gantvāpi attano paññāsampattiyā upāyakosallena paccāmittānaṃ hatthā mucciṃsū’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ லாபஸகுணயோனியங் நிப்³ப³த்தித்வா நங்க³லகட்ட²கரணே லெட்³டு³ட்டா²னே வாஸங் கப்பேஸி. ஸோ ஏகதி³வஸங் ‘‘ஸகவிஸயே கோ³சரக³ஹணங் பஹாய பரவிஸயே கோ³சரங் க³ண்ஹிஸ்ஸாமீ’’தி அடவிபரியந்தங் அக³மாஸி. அத² நங் தத்த² கோ³சரங் க³ண்ஹந்தங் தி³ஸ்வா ஸகுணக்³கி⁴ ஸஹஸா அஜ்ஜ²ப்பத்தா அக்³க³ஹேஸி. ஸோ ஸகுணக்³கி⁴யா ஹரியமானோ ஏவங் பரிதே³வஸி – ‘‘மயமேவம்ஹ அலக்கி²கா, மயங் அப்பபுஞ்ஞா, யே மயங் அகோ³சரே சரிம்ஹ பரவிஸயே, ஸசேஜ்ஜ மயங் கோ³சரே சரெய்யாம ஸகே பெத்திகே விஸயே, ந ம்யாயங் ஸகுணக்³கி⁴ அலங் அப⁴விஸ்ஸ யதி³த³ங் யுத்³தா⁴யா’’தி. ‘‘கோ பன, தே லாப, கோ³சரோ ஸகோ பெத்திகோ விஸயோ’’தி? ‘‘யதி³த³ங் நங்க³லகட்ட²கரணங் லெட்³டு³ட்டா²ன’’ந்தி. அத² நங் ஸகுணக்³கி⁴ ஸகே ப³லே அபத்த²த்³தா⁴ அமுஞ்சி – ‘‘க³ச்ச² கோ², த்வங் லாப, தத்ரபி மே க³ந்த்வா ந மொக்க²ஸீ’’தி. ஸோ தத்த² க³ந்த்வா மஹந்தங் லெட்³டு³ங் அபி⁴ருஹித்வா ‘‘ஏஹி கோ² தா³னி ஸகுணக்³கீ⁴’’தி ஸேனங் அவ்ஹயந்தோ அட்டா²ஸி. ஸகுணக்³கி⁴ ஸகே ப³லே அபத்த²த்³தா⁴ உபோ⁴ பக்கே² ஸன்னய்ஹ லாபஸகுணங் ஸஹஸா அஜ்ஜ²ப்பத்தா. யதா³ பன தங் லாபோ ‘‘ப³ஹுஆக³தா கோ² ம்யாயங் ஸகுணக்³கீ⁴’’தி அஞ்ஞாஸி, அத² பரிவத்தித்வா தஸ்ஸேவ லெட்³டு³ஸ்ஸ அந்தரங் பச்சாபாதி³. ஸகுணக்³கி⁴ வேக³ங் ஸந்தா⁴ரேதுங் அஸக்கொந்தீ தத்தே²வ உரங் பச்சதாளேஸி. ஏவங் ஸா பி⁴ன்னேன ஹத³யேன நிக்க²ந்தேஹி அக்கீ²ஹி ஜீவிதக்க²யங் பாபுணி.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto lāpasakuṇayoniyaṃ nibbattitvā naṅgalakaṭṭhakaraṇe leḍḍuṭṭhāne vāsaṃ kappesi. So ekadivasaṃ ‘‘sakavisaye gocaragahaṇaṃ pahāya paravisaye gocaraṃ gaṇhissāmī’’ti aṭavipariyantaṃ agamāsi. Atha naṃ tattha gocaraṃ gaṇhantaṃ disvā sakuṇagghi sahasā ajjhappattā aggahesi. So sakuṇagghiyā hariyamāno evaṃ paridevasi – ‘‘mayamevamha alakkhikā, mayaṃ appapuññā, ye mayaṃ agocare carimha paravisaye, sacejja mayaṃ gocare careyyāma sake pettike visaye, na myāyaṃ sakuṇagghi alaṃ abhavissa yadidaṃ yuddhāyā’’ti. ‘‘Ko pana, te lāpa, gocaro sako pettiko visayo’’ti? ‘‘Yadidaṃ naṅgalakaṭṭhakaraṇaṃ leḍḍuṭṭhāna’’nti. Atha naṃ sakuṇagghi sake bale apatthaddhā amuñci – ‘‘gaccha kho, tvaṃ lāpa, tatrapi me gantvā na mokkhasī’’ti. So tattha gantvā mahantaṃ leḍḍuṃ abhiruhitvā ‘‘ehi kho dāni sakuṇagghī’’ti senaṃ avhayanto aṭṭhāsi. Sakuṇagghi sake bale apatthaddhā ubho pakkhe sannayha lāpasakuṇaṃ sahasā ajjhappattā. Yadā pana taṃ lāpo ‘‘bahuāgatā kho myāyaṃ sakuṇagghī’’ti aññāsi, atha parivattitvā tasseva leḍḍussa antaraṃ paccāpādi. Sakuṇagghi vegaṃ sandhāretuṃ asakkontī tattheva uraṃ paccatāḷesi. Evaṃ sā bhinnena hadayena nikkhantehi akkhīhi jīvitakkhayaṃ pāpuṇi.
ஸத்தா² இமங் அதீதங் த³ஸ்ஸெத்வா ‘‘ஏவங், பி⁴க்க²வே, திரச்சா²னக³தாபி அகோ³சரே சரந்தா ஸபத்தஹத்த²ங் க³ச்ச²ந்தி, கோ³சரே பன ஸகே பெத்திகே விஸயே சரந்தா ஸபத்தே நிக்³க³ண்ஹந்தி, தஸ்மா தும்ஹேபி மா அகோ³சரே சரத² பரவிஸயே. அகோ³சரே , பி⁴க்க²வே, சரதங் பரவிஸயே லச்ச²தி மாரோ ஓதாரங், லச்ச²தி மாரோ ஆரம்மணங். கோ ச, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²னோ அகோ³சரோ பரவிஸயோ? யதி³த³ங் பஞ்ச காமகு³ணா. கதமே பஞ்ச? சக்கு²விஞ்ஞெய்யா ரூபா…பே॰… அயங், பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²னோ அகோ³சரோ பரவிஸயோ’’தி வத்வா அபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴ ஹுத்வா பட²மங் கா³த²மாஹ –
Satthā imaṃ atītaṃ dassetvā ‘‘evaṃ, bhikkhave, tiracchānagatāpi agocare carantā sapattahatthaṃ gacchanti, gocare pana sake pettike visaye carantā sapatte niggaṇhanti, tasmā tumhepi mā agocare caratha paravisaye. Agocare , bhikkhave, carataṃ paravisaye lacchati māro otāraṃ, lacchati māro ārammaṇaṃ. Ko ca, bhikkhave, bhikkhuno agocaro paravisayo? Yadidaṃ pañca kāmaguṇā. Katame pañca? Cakkhuviññeyyā rūpā…pe… ayaṃ, bhikkhave, bhikkhuno agocaro paravisayo’’ti vatvā abhisambuddho hutvā paṭhamaṃ gāthamāha –
35.
35.
‘‘ஸேனோ ப³லஸா பதமானோ, லாபங் கோ³சரடா²யினங்;
‘‘Seno balasā patamāno, lāpaṃ gocaraṭhāyinaṃ;
ஸஹஸா அஜ்ஜ²ப்பத்தோவ, மரணங் தேனுபாக³மீ’’தி.
Sahasā ajjhappattova, maraṇaṃ tenupāgamī’’ti.
தத்த² ப³லஸா பதமானோதி ‘‘லாபங் க³ண்ஹிஸ்ஸாமீ’’தி ப³லேன தா²மேன பதமானோ. கோ³சரடா²யினந்தி ஸகவிஸயா நிக்க²மித்வா கோ³சரத்தா²ய அடவிபரியந்தே டி²தங். அஜ்ஜ²ப்பத்தோதி ஸம்பத்தோ. மரணங் தேனுபாக³மீதி தேன காரணேன மரணங் பத்தோ.
Tattha balasā patamānoti ‘‘lāpaṃ gaṇhissāmī’’ti balena thāmena patamāno. Gocaraṭhāyinanti sakavisayā nikkhamitvā gocaratthāya aṭavipariyante ṭhitaṃ. Ajjhappattoti sampatto. Maraṇaṃ tenupāgamīti tena kāraṇena maraṇaṃ patto.
தஸ்மிங் பன மரணங் பத்தே லாபோ நிக்க²மித்வா ‘‘தி³ட்டா² வத மே பச்சாமித்தஸ்ஸ பிட்டீ²’’தி தஸ்ஸ ஹத³யே ட²த்வா உதா³னங் உதா³னெந்தோ து³தியங் கா³த²மாஹ –
Tasmiṃ pana maraṇaṃ patte lāpo nikkhamitvā ‘‘diṭṭhā vata me paccāmittassa piṭṭhī’’ti tassa hadaye ṭhatvā udānaṃ udānento dutiyaṃ gāthamāha –
36.
36.
‘‘ஸோஹங் நயேன ஸம்பன்னோ, பெத்திகே கோ³சரே ரதோ;
‘‘Sohaṃ nayena sampanno, pettike gocare rato;
அபேதஸத்து மோதா³மி, ஸம்பஸ்ஸங் அத்த²மத்தனோ’’தி.
Apetasattu modāmi, sampassaṃ atthamattano’’ti.
தத்த² நயேனாதி உபாயேன. அத்த²மத்தனோதி அத்தனோ அரோக³பா⁴வஸங்கா²தங் வுட்³டி⁴ங்.
Tattha nayenāti upāyena. Atthamattanoti attano arogabhāvasaṅkhātaṃ vuḍḍhiṃ.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி, ஸச்சபரியோஸானே ப³ஹூ பி⁴க்கூ² ஸோதாபத்திப²லாதீ³னி பாபுணிங்ஸு. ‘‘ததா³ ஸேனோ தே³வத³த்தோ அஹோஸி, லாபோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne bahū bhikkhū sotāpattiphalādīni pāpuṇiṃsu. ‘‘Tadā seno devadatto ahosi, lāpo pana ahameva ahosi’’nti.
ஸகுணக்³கி⁴ஜாதகவண்ணனா அட்ட²மா.
Sakuṇagghijātakavaṇṇanā aṭṭhamā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 168. ஸகுணக்³கி⁴ஜாதகங் • 168. Sakuṇagghijātakaṃ