Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya |
6. ஸகுணக்³கி⁴ஸுத்தங்
6. Sakuṇagghisuttaṃ
372. ‘‘பூ⁴தபுப்³ப³ங், பி⁴க்க²வே, ஸகுணக்³கி⁴ லாபங் ஸகுணங் ஸஹஸா அஜ்ஜ²ப்பத்தா அக்³க³ஹேஸி. அத² கோ², பி⁴க்க²வே, லாபோ ஸகுணோ ஸகுணக்³கி⁴யா ஹரியமானோ ஏவங் பரிதே³வஸி – ‘மயமேவம்ஹ 1 அலக்கி²கா, மயங் அப்பபுஞ்ஞா, யே மயங் அகோ³சரே சரிம்ஹ பரவிஸயே. ஸசேஜ்ஜ மயங் கோ³சரே சரெய்யாம ஸகே பெத்திகே விஸயே, ந ம்யாயங் 2, ஸகுணக்³கி⁴, அலங் அப⁴விஸ்ஸ, யதி³த³ங் – யுத்³தா⁴யா’தி. ‘கோ பன தே, லாப, கோ³சரோ ஸகோ பெத்திகோ விஸயோ’தி? ‘யதி³த³ங் – நங்க³லகட்ட²கரணங் லெட்³டு³ட்டா²ன’’’ந்தி. ‘‘அத² கோ², பி⁴க்க²வே, ஸகுணக்³கி⁴ ஸகே ப³லே அபத்த²த்³தா⁴ ஸகே ப³லே அஸங்வத³மானா 3 லாபங் ஸகுணங் பமுஞ்சி – ‘க³ச்ச² கோ² த்வங், லாப, தத்ரபி மே க³ந்த்வா ந மொக்க²ஸீ’’’தி.
372. ‘‘Bhūtapubbaṃ, bhikkhave, sakuṇagghi lāpaṃ sakuṇaṃ sahasā ajjhappattā aggahesi. Atha kho, bhikkhave, lāpo sakuṇo sakuṇagghiyā hariyamāno evaṃ paridevasi – ‘mayamevamha 4 alakkhikā, mayaṃ appapuññā, ye mayaṃ agocare carimha paravisaye. Sacejja mayaṃ gocare careyyāma sake pettike visaye, na myāyaṃ 5, sakuṇagghi, alaṃ abhavissa, yadidaṃ – yuddhāyā’ti. ‘Ko pana te, lāpa, gocaro sako pettiko visayo’ti? ‘Yadidaṃ – naṅgalakaṭṭhakaraṇaṃ leḍḍuṭṭhāna’’’nti. ‘‘Atha kho, bhikkhave, sakuṇagghi sake bale apatthaddhā sake bale asaṃvadamānā 6 lāpaṃ sakuṇaṃ pamuñci – ‘gaccha kho tvaṃ, lāpa, tatrapi me gantvā na mokkhasī’’’ti.
‘‘அத² கோ², பி⁴க்க²வே, லாபோ ஸகுணோ நங்க³லகட்ட²கரணங் லெட்³டு³ட்டா²னங் க³ந்த்வா மஹந்தங் லெட்³டு³ங் அபி⁴ருஹித்வா ஸகுணக்³கி⁴ங் வத³மானோ அட்டா²ஸி – ‘ஏஹி கோ² தா³னி மே, ஸகுணக்³கி⁴, ஏஹி கோ² தா³னி மே, ஸகுணக்³கீ⁴’தி. அத² கோ² ஸா, பி⁴க்க²வே, ஸகுணக்³கி⁴ ஸகே ப³லே அபத்த²த்³தா⁴ ஸகே ப³லே அஸங்வத³மானா உபோ⁴ பக்கே² ஸன்னய்ஹ 7 லாபங் ஸகுணங் ஸஹஸா அஜ்ஜ²ப்பத்தா. யதா³ கோ², பி⁴க்க²வே, அஞ்ஞாஸி லாபோ ஸகுணோ ‘ப³ஹுஆக³தோ கோ² ம்யாயங் ஸகுணக்³கீ⁴’தி, அத² தஸ்ஸேவ லெட்³டு³ஸ்ஸ அந்தரங் பச்சுபாதி³. அத² கோ², பி⁴க்க²வே, ஸகுணக்³கி⁴ தத்தே²வ உரங் பச்சதாளேஸி. ஏவஞ்ஹி தங் 8, பி⁴க்க²வே, ஹோதி யோ அகோ³சரே சரதி பரவிஸயே.
‘‘Atha kho, bhikkhave, lāpo sakuṇo naṅgalakaṭṭhakaraṇaṃ leḍḍuṭṭhānaṃ gantvā mahantaṃ leḍḍuṃ abhiruhitvā sakuṇagghiṃ vadamāno aṭṭhāsi – ‘ehi kho dāni me, sakuṇagghi, ehi kho dāni me, sakuṇagghī’ti. Atha kho sā, bhikkhave, sakuṇagghi sake bale apatthaddhā sake bale asaṃvadamānā ubho pakkhe sannayha 9 lāpaṃ sakuṇaṃ sahasā ajjhappattā. Yadā kho, bhikkhave, aññāsi lāpo sakuṇo ‘bahuāgato kho myāyaṃ sakuṇagghī’ti, atha tasseva leḍḍussa antaraṃ paccupādi. Atha kho, bhikkhave, sakuṇagghi tattheva uraṃ paccatāḷesi. Evañhi taṃ 10, bhikkhave, hoti yo agocare carati paravisaye.
‘‘தஸ்மாதிஹ, பி⁴க்க²வே, மா அகோ³சரே சரித்த² பரவிஸயே. அகோ³சரே, பி⁴க்க²வே, சரதங் பரவிஸயே லச்ச²தி மாரோ ஓதாரங், லச்ச²தி மாரோ ஆரம்மணங். கோ ச, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²னோ அகோ³சரோ பரவிஸயோ? யதி³த³ங் – பஞ்ச காமகு³ணா. கதமே பஞ்ச? சக்கு²விஞ்ஞெய்யா ரூபா இட்டா² கந்தா மனாபா பியரூபா காமூபஸங்ஹிதா ரஜனீயா, ஸோதவிஞ்ஞெய்யா ஸத்³தா³…பே॰… கா⁴னவிஞ்ஞெய்யா க³ந்தா⁴… ஜிவ்ஹாவிஞ்ஞெய்யா ரஸா… காயவிஞ்ஞெய்யா பொ²ட்ட²ப்³பா³ இட்டா² கந்தா மனாபா பியரூபா காமூபஸங்ஹிதா ரஜனீயா – அயங், பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²னோ அகோ³சரோ பரவிஸயோ.
‘‘Tasmātiha, bhikkhave, mā agocare carittha paravisaye. Agocare, bhikkhave, carataṃ paravisaye lacchati māro otāraṃ, lacchati māro ārammaṇaṃ. Ko ca, bhikkhave, bhikkhuno agocaro paravisayo? Yadidaṃ – pañca kāmaguṇā. Katame pañca? Cakkhuviññeyyā rūpā iṭṭhā kantā manāpā piyarūpā kāmūpasaṃhitā rajanīyā, sotaviññeyyā saddā…pe… ghānaviññeyyā gandhā… jivhāviññeyyā rasā… kāyaviññeyyā phoṭṭhabbā iṭṭhā kantā manāpā piyarūpā kāmūpasaṃhitā rajanīyā – ayaṃ, bhikkhave, bhikkhuno agocaro paravisayo.
‘‘கோ³சரே, பி⁴க்க²வே, சரத² ஸகே பெத்திகே விஸயே. கோ³சரே, பி⁴க்க²வே, சரதங் ஸகே பெத்திகே விஸயே ந லச்ச²தி மாரோ ஓதாரங், ந லச்ச²தி மாரோ ஆரம்மணங். கோ ச, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²னோ கோ³சரோ ஸகோ பெத்திகோ விஸயோ? யதி³த³ங் – சத்தாரோ ஸதிபட்டா²னா. கதமே சத்தாரோ? இத⁴, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² காயே காயானுபஸ்ஸீ விஹரதி ஆதாபீ ஸம்பஜானோ ஸதிமா, வினெய்ய லோகே அபி⁴ஜ்ஜா²தோ³மனஸ்ஸங்; வேத³னாஸு…பே॰… சித்தே…பே॰… த⁴ம்மேஸு த⁴ம்மானுபஸ்ஸீ விஹரதி ஆதாபீ ஸம்பஜானோ ஸதிமா, வினெய்ய லோகே அபி⁴ஜ்ஜா²தோ³மனஸ்ஸங் – அயங், பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²னோ கோ³சரோ ஸகோ பெத்திகோ விஸயோ’’தி. ச²ட்ட²ங்.
‘‘Gocare, bhikkhave, caratha sake pettike visaye. Gocare, bhikkhave, carataṃ sake pettike visaye na lacchati māro otāraṃ, na lacchati māro ārammaṇaṃ. Ko ca, bhikkhave, bhikkhuno gocaro sako pettiko visayo? Yadidaṃ – cattāro satipaṭṭhānā. Katame cattāro? Idha, bhikkhave, bhikkhu kāye kāyānupassī viharati ātāpī sampajāno satimā, vineyya loke abhijjhādomanassaṃ; vedanāsu…pe… citte…pe… dhammesu dhammānupassī viharati ātāpī sampajāno satimā, vineyya loke abhijjhādomanassaṃ – ayaṃ, bhikkhave, bhikkhuno gocaro sako pettiko visayo’’ti. Chaṭṭhaṃ.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 6. ஸகுணக்³கி⁴ஸுத்தவண்ணனா • 6. Sakuṇagghisuttavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 6. ஸகுணக்³கி⁴ஸுத்தவண்ணனா • 6. Sakuṇagghisuttavaṇṇanā