Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [36] 6. ஸகுணஜாதகவண்ணனா

    [36] 6. Sakuṇajātakavaṇṇanā

    யங் நிஸ்ஸிதாதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ த³ட்³ட⁴பண்ணஸாலங் பி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஏகோ கிர பி⁴க்கு² ஸத்து² ஸந்திகே கம்மட்டா²னங் க³ஹெத்வா ஜேதவனதோ நிக்க²ம்ம கோஸலேஸு ஏகங் பச்சந்தகா³மங் நிஸ்ஸாய ஏகஸ்மிங் அரஞ்ஞஸேனாஸனே வஸதி. அத²ஸ்ஸ பட²மமாஸேயேவ பண்ணஸாலா ட³ய்ஹித்த². ஸோ ‘‘பண்ணஸாலா மே த³ட்³டா⁴, து³க்க²ங் வஸாமீ’’தி மனுஸ்ஸானங் ஆசிக்கி². மனுஸ்ஸா ‘‘இதா³னி நோ கெ²த்தங் பரிஸுக்க²ங், கேதா³ரே பாயெத்வா கரிஸ்ஸாம’’, தஸ்மிங் பாயிதே ‘‘பீ³ஜங் வபித்வா’’, பீ³ஜே வுத்தே ‘‘வதிங் கத்வா’’, வதியா கதாய ‘‘நித்³தா³யித்வா, லாயித்வா, மத்³தி³த்வா’’தி ஏவங் தங் தங் கம்மங் அபதி³ஸந்தாயேவ தேமாஸங் வீதினாமேஸுங். ஸோ பி⁴க்கு² தேமாஸங் அஜ்ஜோ²காஸே து³க்க²ங் வஸந்தோ கம்மட்டா²னங் வட்³டெ⁴த்வா விஸேஸங் நிப்³ப³த்தேதுங் நாஸக்கி². பவாரெத்வா பன ஸத்து² ஸந்திகங் க³ந்த்வா வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஸத்தா² தேன ஸத்³தி⁴ங் படிஸந்தா²ரங் கத்வா ‘‘கிங் பி⁴க்கு² ஸுகே²ன வஸ்ஸங்வுத்தோ²ஸி, கம்மட்டா²னங் தே மத்த²கங் பத்த’’ந்தி புச்சி². ஸோ தங் பவத்திங் ஆசிக்கி²த்வா ‘‘ஸேனாஸனஸப்பாயஸ்ஸ மே அபா⁴வேன கம்மட்டா²னங் மத்த²கங் ந பத்த’’ந்தி ஆஹ. ஸத்தா² ‘‘புப்³பே³ பி⁴க்கு² திரச்சா²னக³தாபி அத்தனோ ஸப்பாயாஸப்பாயங் ஜானிங்ஸு, த்வங் கஸ்மா ந அஞ்ஞாஸீ’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.

    Yaṃ nissitāti idaṃ satthā jetavane viharanto daḍḍhapaṇṇasālaṃ bhikkhuṃ ārabbha kathesi. Eko kira bhikkhu satthu santike kammaṭṭhānaṃ gahetvā jetavanato nikkhamma kosalesu ekaṃ paccantagāmaṃ nissāya ekasmiṃ araññasenāsane vasati. Athassa paṭhamamāseyeva paṇṇasālā ḍayhittha. So ‘‘paṇṇasālā me daḍḍhā, dukkhaṃ vasāmī’’ti manussānaṃ ācikkhi. Manussā ‘‘idāni no khettaṃ parisukkhaṃ, kedāre pāyetvā karissāma’’, tasmiṃ pāyite ‘‘bījaṃ vapitvā’’, bīje vutte ‘‘vatiṃ katvā’’, vatiyā katāya ‘‘niddāyitvā, lāyitvā, madditvā’’ti evaṃ taṃ taṃ kammaṃ apadisantāyeva temāsaṃ vītināmesuṃ. So bhikkhu temāsaṃ ajjhokāse dukkhaṃ vasanto kammaṭṭhānaṃ vaḍḍhetvā visesaṃ nibbattetuṃ nāsakkhi. Pavāretvā pana satthu santikaṃ gantvā vanditvā ekamantaṃ nisīdi. Satthā tena saddhiṃ paṭisanthāraṃ katvā ‘‘kiṃ bhikkhu sukhena vassaṃvutthosi, kammaṭṭhānaṃ te matthakaṃ patta’’nti pucchi. So taṃ pavattiṃ ācikkhitvā ‘‘senāsanasappāyassa me abhāvena kammaṭṭhānaṃ matthakaṃ na patta’’nti āha. Satthā ‘‘pubbe bhikkhu tiracchānagatāpi attano sappāyāsappāyaṃ jāniṃsu, tvaṃ kasmā na aññāsī’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ ஸகுணயோனியங் நிப்³ப³த்தித்வா ஸகுணஸங்க⁴பரிவுதோ அரஞ்ஞாயதனே ஸாகா²விடபஸம்பன்னங் மஹாருக்க²ங் நிஸ்ஸாய வஸதி. அதே²கதி³வஸங் தஸ்ஸ ருக்க²ஸ்ஸ ஸாகா²ஸு அஞ்ஞமஞ்ஞங் க⁴ங்ஸந்தீஸு சுண்ணங் பததி, தூ⁴மோ உட்டா²தி. தங் தி³ஸ்வா போ³தி⁴ஸத்தோ சிந்தேஸி ‘‘இமா த்³வே ஸாகா² ஏவங் க⁴ங்ஸமானா அக்³கி³ங் விஸ்ஸஜ்ஜெஸ்ஸந்தி, ஸோ பதித்வா புராணபண்ணானி க³ண்ஹிஸ்ஸதி, ததோ பட்டா²ய இமம்பி ருக்க²ங் ஜா²பெஸ்ஸதி, ந ஸக்கா இத⁴ அம்ஹேஹி வஸிதுங், இதோ பலாயித்வா அஞ்ஞத்த² க³ந்துங் வட்டதீ’’தி. ஸோ ஸகுணஸங்க⁴ஸ்ஸ இமங் கா³த²மாஹ –

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto sakuṇayoniyaṃ nibbattitvā sakuṇasaṅghaparivuto araññāyatane sākhāviṭapasampannaṃ mahārukkhaṃ nissāya vasati. Athekadivasaṃ tassa rukkhassa sākhāsu aññamaññaṃ ghaṃsantīsu cuṇṇaṃ patati, dhūmo uṭṭhāti. Taṃ disvā bodhisatto cintesi ‘‘imā dve sākhā evaṃ ghaṃsamānā aggiṃ vissajjessanti, so patitvā purāṇapaṇṇāni gaṇhissati, tato paṭṭhāya imampi rukkhaṃ jhāpessati, na sakkā idha amhehi vasituṃ, ito palāyitvā aññattha gantuṃ vaṭṭatī’’ti. So sakuṇasaṅghassa imaṃ gāthamāha –

    36.

    36.

    ‘‘யங் நிஸ்ஸிதா ஜக³திருஹங் விஹங்க³மா, ஸ்வாயங் அக்³கி³ங் பமுஞ்சதி;

    ‘‘Yaṃ nissitā jagatiruhaṃ vihaṅgamā, svāyaṃ aggiṃ pamuñcati;

    தி³ஸா ப⁴ஜத² வக்கங்கா³, ஜாதங் ஸரணதோ ப⁴ய’’ந்தி.

    Disā bhajatha vakkaṅgā, jātaṃ saraṇato bhaya’’nti.

    தத்த² ஜக³திருஹந்தி ஜக³தி வுச்சதி பத²வீ, தத்த² ஜாதத்தா ருக்கோ² ‘‘ஜக³திருஹோ’’தி வுச்சதி. விஹங்க³மாதி விஹங் வுச்சதி ஆகாஸங், தத்த² க³மனதோ பக்கீ² ‘‘விஹங்க³மா’’தி வுச்சந்தி. தி³ஸா ப⁴ஜதா²தி இமங் ருக்க²ங் முஞ்சித்வா இதோ பலாயந்தா சதஸ்ஸோ தி³ஸா ப⁴ஜத². வக்கங்கா³தி ஸகுணே ஆலபதி. தே ஹி உத்தமங்க³ங் க³லங் கதா³சி கதா³சி வங்கங் கரொந்தி, தஸ்மா ‘‘வக்கங்கா³’’தி வுச்சந்தி. வங்கா வா தேஸங் உபோ⁴ஸு பஸ்ஸேஸு பக்கா² ஜாதாதி வக்கங்கா³. ஜாதங் ஸரணதோ ப⁴யந்தி அம்ஹாகங் அவஸ்ஸயருக்க²தோயேவ ப⁴யங் நிப்³ப³த்தங், ஏத² அஞ்ஞத்த² க³ச்சா²மாதி.

    Tattha jagatiruhanti jagati vuccati pathavī, tattha jātattā rukkho ‘‘jagatiruho’’ti vuccati. Vihaṅgamāti vihaṃ vuccati ākāsaṃ, tattha gamanato pakkhī ‘‘vihaṅgamā’’ti vuccanti. Disā bhajathāti imaṃ rukkhaṃ muñcitvā ito palāyantā catasso disā bhajatha. Vakkaṅgāti sakuṇe ālapati. Te hi uttamaṅgaṃ galaṃ kadāci kadāci vaṅkaṃ karonti, tasmā ‘‘vakkaṅgā’’ti vuccanti. Vaṅkā vā tesaṃ ubhosu passesu pakkhā jātāti vakkaṅgā. Jātaṃ saraṇato bhayanti amhākaṃ avassayarukkhatoyeva bhayaṃ nibbattaṃ, etha aññattha gacchāmāti.

    போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ வசனகரா பண்டி³தஸகுணா தேன ஸத்³தி⁴ங் ஏகப்பஹாரேனேவ உப்பதித்வா அஞ்ஞத்த² க³தா. யே பன அபண்டி³தா, தே ‘‘ஏவமேவ ஏஸ பி³ந்து³மத்தே உத³கே கும்பீ⁴லே பஸ்ஸதீ’’தி தஸ்ஸ வசனங் அக்³க³ஹெத்வா தத்தே²வ வஸிங்ஸு. ததோ ந சிரஸ்ஸேவ போ³தி⁴ஸத்தேன சிந்திதாகாரேனேவ அக்³கி³ நிப்³ப³த்தித்வா தங் ருக்க²ங் அக்³க³ஹேஸி. தூ⁴மேஸு ச ஜாலாஸு ச உட்டி²தாஸு தூ⁴மந்தா⁴ ஸகுணா அஞ்ஞத்த² க³ந்துங் நாஸக்கி²ங்ஸு, அக்³கி³ம்ஹி பதித்வா பதித்வா வினாஸங் பாபுணிங்ஸு.

    Bodhisattassa vacanakarā paṇḍitasakuṇā tena saddhiṃ ekappahāreneva uppatitvā aññattha gatā. Ye pana apaṇḍitā, te ‘‘evameva esa bindumatte udake kumbhīle passatī’’ti tassa vacanaṃ aggahetvā tattheva vasiṃsu. Tato na cirasseva bodhisattena cintitākāreneva aggi nibbattitvā taṃ rukkhaṃ aggahesi. Dhūmesu ca jālāsu ca uṭṭhitāsu dhūmandhā sakuṇā aññattha gantuṃ nāsakkhiṃsu, aggimhi patitvā patitvā vināsaṃ pāpuṇiṃsu.

    ஸத்தா² ‘‘ஏவங் பி⁴க்கு² புப்³பே³ திரச்சா²னக³தாபி ருக்க²க்³கே³ வஸந்தா அத்தனோ ஸப்பாயாஸப்பாயங் ஜானந்தி, த்வங் கஸ்மா ந அஞ்ஞாஸீ’’தி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸேஸி. ஸச்சபரியோஸானே ஸோ பி⁴க்கு² ஸோதாபத்திப²லே பதிட்டி²தோ. ஸத்தா²பி அனுஸந்தி⁴ங் க⁴டெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ வசனகரா ஸகுணா பு³த்³த⁴பரிஸா அஹேஸுங், பண்டி³தஸகுணோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā ‘‘evaṃ bhikkhu pubbe tiracchānagatāpi rukkhagge vasantā attano sappāyāsappāyaṃ jānanti, tvaṃ kasmā na aññāsī’’ti imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsesi. Saccapariyosāne so bhikkhu sotāpattiphale patiṭṭhito. Satthāpi anusandhiṃ ghaṭetvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā bodhisattassa vacanakarā sakuṇā buddhaparisā ahesuṃ, paṇḍitasakuṇo pana ahameva ahosi’’nti.

    ஸகுணஜாதகவண்ணனா ச²ட்டா².

    Sakuṇajātakavaṇṇanā chaṭṭhā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 36. ஸகுணஜாதகங் • 36. Sakuṇajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact