Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / சூளவக்³க³-அட்ட²கதா² • Cūḷavagga-aṭṭhakathā |
ஸலாகப⁴த்தகதா²
Salākabhattakathā
ஸலாகப⁴த்தே பன ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, ஸலாகாய வா பட்டிகாய வா உபனிப³ந்தி⁴த்வா ஓபுஞ்ஜித்வா உத்³தி³ஸிது’’ந்தி வசனதோ ருக்க²ஸாரமயாய ஸலாகாய வா வேளுவிலீவதாலபண்ணாதி³மயாய பட்டிகாய வா ‘‘அஸுகஸ்ஸ நாம ஸலாகப⁴த்த’’ந்தி ஏவங் அக்க²ரானி உபனிப³ந்தி⁴த்வா பச்சி²யங் வா சீவரபோ⁴கே³ வா கத்வா ஸப்³பா³ ஸலாகாயோ ஓபுஞ்ஜித்வா புனப்புனங் ஹெட்டு²பரிவஸேனேவ ஆலோளெத்வா பஞ்சங்க³ஸமன்னாக³தேன ப⁴த்துத்³தே³ஸகேன ஸசே டி²திகா அத்தி², டி²திகதோ பட்டா²ய; நோ சே அத்தி², தே²ராஸனதோ பட்டா²ய ஸலாகா தா³தப்³பா³. பச்சா² ஆக³தானம்பி ஏகாப³த்³த⁴வஸேன தூ³ரே டி²தானம்பி உத்³தே³ஸப⁴த்தே வுத்தனயேனேவ தா³தப்³பா³.
Salākabhatte pana ‘‘anujānāmi, bhikkhave, salākāya vā paṭṭikāya vā upanibandhitvā opuñjitvā uddisitu’’nti vacanato rukkhasāramayāya salākāya vā veḷuvilīvatālapaṇṇādimayāya paṭṭikāya vā ‘‘asukassa nāma salākabhatta’’nti evaṃ akkharāni upanibandhitvā pacchiyaṃ vā cīvarabhoge vā katvā sabbā salākāyo opuñjitvā punappunaṃ heṭṭhuparivaseneva āloḷetvā pañcaṅgasamannāgatena bhattuddesakena sace ṭhitikā atthi, ṭhitikato paṭṭhāya; no ce atthi, therāsanato paṭṭhāya salākā dātabbā. Pacchā āgatānampi ekābaddhavasena dūre ṭhitānampi uddesabhatte vuttanayeneva dātabbā.
ஸசே விஹாரஸ்ஸ ஸமந்ததோ ப³ஹூ கோ³சரகா³மா, பி⁴க்கூ² பன ந ப³ஹுகா, கா³மவஸேனபி ஸலாகாயோ பாபுணந்தி, ‘‘தும்ஹாகங் அஸுககா³மே ஸலாகப⁴த்தங் பாபுணாதீ’’தி கா³மவஸேனேவ கா³ஹேதப்³பா³. ஏவங் கா³ஹெந்தேன ஸசேபி ஏகேகஸ்மிங் கா³மே நானப்பகாரானி ஸட்டி²ஸலாகப⁴த்தானி, ஸப்³பா³னி கா³ஹிதானேவ ஹொந்தி, தஸ்ஸ பத்தகா³மஸமீபே அஞ்ஞானிபி த்³வே தீணி ஸலாகப⁴த்தானி ஹொந்தி, தானிபி தஸ்ஸேவ தா³தப்³பா³னி. ந ஹி ஸக்கா தேஸங் காரணா அஞ்ஞங் பி⁴க்கு²ங் பஹிணிதுந்தி.
Sace vihārassa samantato bahū gocaragāmā, bhikkhū pana na bahukā, gāmavasenapi salākāyo pāpuṇanti, ‘‘tumhākaṃ asukagāme salākabhattaṃ pāpuṇātī’’ti gāmavaseneva gāhetabbā. Evaṃ gāhentena sacepi ekekasmiṃ gāme nānappakārāni saṭṭhisalākabhattāni, sabbāni gāhitāneva honti, tassa pattagāmasamīpe aññānipi dve tīṇi salākabhattāni honti, tānipi tasseva dātabbāni. Na hi sakkā tesaṃ kāraṇā aññaṃ bhikkhuṃ pahiṇitunti.
ஸசே ஏகச்சேஸு கா³மேஸு ப³ஹூனி ஸலாகப⁴த்தானி ஸல்லக்கெ²த்வா ஸத்தன்னம்பி அட்ட²ன்னம்பி பி⁴க்கூ²னங் தா³தப்³பா³னி. த³த³ந்தேன பன சதுன்னங் பஞ்சன்னங் ப⁴த்தானங் ஸலாகாயோ ஏகதோ ப³ந்தி⁴த்வா தா³தப்³பா³. ஸசே தங் கா³மங் அதிக்கமித்வா அஞ்ஞோ கா³மோ ஹோதி, தஸ்மிஞ்ச ஏகமேவ ஸலாகப⁴த்தங், தங் பன பாதோவ தெ³ந்தி, தம்பி ஏதேஸு பி⁴க்கூ²ஸு ஏகஸ்ஸ நிக்³க³ஹேன த³த்வா ‘‘பாதோவ தங் க³ஹெத்வா பச்சா² ஓரிமகா³மே இதரானி ப⁴த்தானி க³ண்ஹாஹீ’’தி வத்தப்³போ³. ஸசே ஓரிமகா³மே ஸலாகப⁴த்தேஸு அகா³ஹிதெஸ்வேவ கா³ஹிதஸஞ்ஞாய க³ச்ச²தி, பரபா⁴க³கா³மே ஸலாகப⁴த்தங் கா³ஹெத்வா புன விஹாரங் ஆக³ந்த்வா இதரானி கா³ஹெத்வா ஓரிமகா³மோ க³ந்தப்³போ³. ‘‘ந ஹி ப³ஹிஸீமாய ஸங்க⁴லாபோ⁴ கா³ஹேதுங் லப்³ப⁴தீ’’தி அயங் நயோ குருந்தி³யங் வுத்தோ.
Sace ekaccesu gāmesu bahūni salākabhattāni sallakkhetvā sattannampi aṭṭhannampi bhikkhūnaṃ dātabbāni. Dadantena pana catunnaṃ pañcannaṃ bhattānaṃ salākāyo ekato bandhitvā dātabbā. Sace taṃ gāmaṃ atikkamitvā añño gāmo hoti, tasmiñca ekameva salākabhattaṃ, taṃ pana pātova denti, tampi etesu bhikkhūsu ekassa niggahena datvā ‘‘pātova taṃ gahetvā pacchā orimagāme itarāni bhattāni gaṇhāhī’’ti vattabbo. Sace orimagāme salākabhattesu agāhitesveva gāhitasaññāya gacchati, parabhāgagāme salākabhattaṃ gāhetvā puna vihāraṃ āgantvā itarāni gāhetvā orimagāmo gantabbo. ‘‘Na hi bahisīmāya saṅghalābho gāhetuṃ labbhatī’’ti ayaṃ nayo kurundiyaṃ vutto.
ஸசே பன பி⁴க்கூ² ப³ஹூ ஹொந்தி, கா³மவஸேன ஸலாகா ந பாபுணந்தி, வீதி²வஸேன வா வீதி²யங் ஏககே³ஹவஸேன வா குலவஸேன வா கா³ஹேதப்³பா³. வீதி²ஆதீ³ஸு ச யத்த² ப³ஹூனி ப⁴த்தானி, தத்த² கா³மே வுத்தனயேனேவ ப³ஹூனங் பி⁴க்கூ²னங் கா³ஹேதப்³பா³னி. ஸலாகாஸு அஸதி உத்³தி³ஸித்வாபி கா³ஹேதப்³பா³னி.
Sace pana bhikkhū bahū honti, gāmavasena salākā na pāpuṇanti, vīthivasena vā vīthiyaṃ ekagehavasena vā kulavasena vā gāhetabbā. Vīthiādīsu ca yattha bahūni bhattāni, tattha gāme vuttanayeneva bahūnaṃ bhikkhūnaṃ gāhetabbāni. Salākāsu asati uddisitvāpi gāhetabbāni.
ஸலாகதா³யகேன பன வத்தங் ஜானிதப்³ப³ங். தேன ஹி காலஸ்ஸேவ வுட்டா²ய பத்தசீவரங் க³ஹெத்வா போ⁴ஜனஸாலங் க³ந்த்வா அஸம்மட்ட²ட்டா²னங் ஸம்மஜ்ஜித்வா பானீயங் பரிபோ⁴ஜனீயங் உபட்டா²பெத்வா ‘‘இதா³னி பி⁴க்கூ²ஹி வத்தங் கதங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி காலங் ஸல்லக்கெ²த்வா க⁴ண்டிங் பஹரித்வா பி⁴க்கூ²ஸு ஸன்னிபதிதேஸு பட²மமேவ வாரகா³மே ஸலாகப⁴த்தங் கா³ஹேதப்³ப³ங். ‘‘துய்ஹங் அஸுகஸ்மிங் நாம வாரகா³மே ஸலாகா பாபுணாதி தத்ர க³ச்சா²’’தி வத்தப்³ப³ங்.
Salākadāyakena pana vattaṃ jānitabbaṃ. Tena hi kālasseva vuṭṭhāya pattacīvaraṃ gahetvā bhojanasālaṃ gantvā asammaṭṭhaṭṭhānaṃ sammajjitvā pānīyaṃ paribhojanīyaṃ upaṭṭhāpetvā ‘‘idāni bhikkhūhi vattaṃ kataṃ bhavissatī’’ti kālaṃ sallakkhetvā ghaṇṭiṃ paharitvā bhikkhūsu sannipatitesu paṭhamameva vāragāme salākabhattaṃ gāhetabbaṃ. ‘‘Tuyhaṃ asukasmiṃ nāma vāragāme salākā pāpuṇāti tatra gacchā’’ti vattabbaṃ.
ஸசே அதிரேககா³வுதே கா³மோ ஹோதி, தங் தி³வஸங் க³ச்ச²ந்தா கிலமந்தி, ‘‘ஸ்வே துய்ஹங் வாரகா³மே பாபுணாதீ’’தி அஜ்ஜேவ கா³ஹேதப்³ப³ங். யோ வாரகா³மங் பேஸியமானோ ந க³ச்ச²தி, அஞ்ஞங் ஸலாகங் மக்³க³தி, ந தா³தப்³பா³. ஸத்³தா⁴னஞ்ஹி மனுஸ்ஸானங் புஞ்ஞஹானி ஸங்க⁴ஸ்ஸ ச லாப⁴ச்சே²தோ³ ஹோதி, தஸ்மா தஸ்ஸ து³தியேபி ததியேபி தி³வஸே அஞ்ஞா ஸலாகா ந தா³தப்³பா³, ‘‘அத்தனோ பத்தட்டா²னங் க³ந்த்வா பு⁴ஞ்ஜாஹீ’’தி வத்தப்³போ³, தீணி பன தி³வஸானி அக³ச்ச²ந்தஸ்ஸ வாரகா³மதோ ஓரிமவாரகா³மே ஸலாகா கா³ஹேதப்³பா³. தஞ்சே ந க³ண்ஹாதி, ததோ பட்டா²ய தஸ்ஸ அஞ்ஞங் ஸலாகங் தா³துங் ந வட்டதி, த³ண்ட³கம்மங் பன கா³ள்ஹங் காதப்³ப³ங், ஸட்டி²தோ வா பண்ணாஸதோ வா ந பரிஹாபேதப்³ப³ங். வாரகா³மே கா³ஹெத்வா விஹாரவாரோ கா³ஹேதப்³போ³, ‘‘துய்ஹங் விஹாரவாரோ பாபுணாதீ’’தி வத்தப்³ப³ங். விஹாரவாரிகஸ்ஸ த்³வே திஸ்ஸோ யாகு³ஸலாகாயோ திஸ்ஸோ சதஸ்ஸோ வா ப⁴த்தஸலாகாயோ ச தா³தப்³பா³, நிப³த்³த⁴ங் கத்வா பன ந தா³தப்³பா³. யாகு³ப⁴த்ததா³யகா ஹி ‘‘அம்ஹாகங் யாகு³ப⁴த்தங் விஹாரகோ³பகாவ பு⁴ஞ்ஜந்தீ’’தி அஞ்ஞத²த்தங் ஆபஜ்ஜெய்யுங், தஸ்மா அஞ்ஞேஸு குலேஸு தா³தப்³பா³.
Sace atirekagāvute gāmo hoti, taṃ divasaṃ gacchantā kilamanti, ‘‘sve tuyhaṃ vāragāme pāpuṇātī’’ti ajjeva gāhetabbaṃ. Yo vāragāmaṃ pesiyamāno na gacchati, aññaṃ salākaṃ maggati, na dātabbā. Saddhānañhi manussānaṃ puññahāni saṅghassa ca lābhacchedo hoti, tasmā tassa dutiyepi tatiyepi divase aññā salākā na dātabbā, ‘‘attano pattaṭṭhānaṃ gantvā bhuñjāhī’’ti vattabbo, tīṇi pana divasāni agacchantassa vāragāmato orimavāragāme salākā gāhetabbā. Tañce na gaṇhāti, tato paṭṭhāya tassa aññaṃ salākaṃ dātuṃ na vaṭṭati, daṇḍakammaṃ pana gāḷhaṃ kātabbaṃ, saṭṭhito vā paṇṇāsato vā na parihāpetabbaṃ. Vāragāme gāhetvā vihāravāro gāhetabbo, ‘‘tuyhaṃ vihāravāro pāpuṇātī’’ti vattabbaṃ. Vihāravārikassa dve tisso yāgusalākāyo tisso catasso vā bhattasalākāyo ca dātabbā, nibaddhaṃ katvā pana na dātabbā. Yāgubhattadāyakā hi ‘‘amhākaṃ yāgubhattaṃ vihāragopakāva bhuñjantī’’ti aññathattaṃ āpajjeyyuṃ, tasmā aññesu kulesu dātabbā.
ஸசே விஹாரவாரிகானங் ஸபா⁴கா³ ஆஹரித்வா தெ³ந்தி, இச்சேதங் குஸலங்; நோ சே, வாரங் கா³ஹெத்வா தேஸங் யாகு³ப⁴த்தங் ஆஹராபேதப்³ப³ங். தாவ நேஸங் ஸலாகா பா²திகம்மமேவ ப⁴வந்தி, வஸ்ஸக்³கே³ன பத்தட்டா²னே பன அஞ்ஞம்பி பணீதப⁴த்தஸலாகங் க³ண்ஹிதுங் லப⁴ந்தியேவ. அதிரேகஉத்தரிப⁴ங்க³ஸ்ஸ ஏகசாரிகப⁴த்தஸ்ஸ விஸுங் டி²திகங் கத்வா ஸலாகா தா³தப்³பா³.
Sace vihāravārikānaṃ sabhāgā āharitvā denti, iccetaṃ kusalaṃ; no ce, vāraṃ gāhetvā tesaṃ yāgubhattaṃ āharāpetabbaṃ. Tāva nesaṃ salākā phātikammameva bhavanti, vassaggena pattaṭṭhāne pana aññampi paṇītabhattasalākaṃ gaṇhituṃ labhantiyeva. Atirekauttaribhaṅgassa ekacārikabhattassa visuṃ ṭhitikaṃ katvā salākā dātabbā.
ஸசே யேன ஸலாகா லத்³தா⁴, ஸோ தங்தி³வஸங் தங் ப⁴த்தங் ந லப⁴தி, புனதி³வஸே கா³ஹேதப்³ப³ங். ப⁴த்தமேவ லப⁴தி, ந உத்தரிப⁴ங்க³ங்; ஏவம்பி புன கா³ஹேதப்³ப³ங். கீ²ரப⁴த்தஸ்ஸ ஸலாகாயபி ஏஸேவ நயோ. ஸசே பன கீ²ரமேவ லப⁴தி, ந ப⁴த்தங்; கீ²ரலாப⁴தோ பட்டா²ய புன ந கா³ஹேதப்³ப³ங். த்³வே தீணி ஏகசாரிகப⁴த்தானி ஏகஸ்ஸேவ பாபுணந்தி, து³ப்³பி⁴க்க²ஸமயே ஸங்க⁴னவகேன லத்³த⁴காலே விஜடெத்வா விஸுங் கா³ஹேதப்³பா³னி, பாகதிகஸலாகப⁴த்தங் அலத்³த⁴ஸ்ஸாபி புனதி³வஸே கா³ஹேதப்³ப³ங்.
Sace yena salākā laddhā, so taṃdivasaṃ taṃ bhattaṃ na labhati, punadivase gāhetabbaṃ. Bhattameva labhati, na uttaribhaṅgaṃ; evampi puna gāhetabbaṃ. Khīrabhattassa salākāyapi eseva nayo. Sace pana khīrameva labhati, na bhattaṃ; khīralābhato paṭṭhāya puna na gāhetabbaṃ. Dve tīṇi ekacārikabhattāni ekasseva pāpuṇanti, dubbhikkhasamaye saṅghanavakena laddhakāle vijaṭetvā visuṃ gāhetabbāni, pākatikasalākabhattaṃ aladdhassāpi punadivase gāhetabbaṃ.
ஸசே கு²த்³த³கோ விஹாரோ ஹோதி, ஸப்³பே³ பி⁴க்கூ² ஏகஸம்போ⁴கா³, உச்சு²ஸலாகங் கா³ஹெந்தேன யஸ்ஸ கஸ்ஸசி ஸம்முகீ²பூ⁴தஸ்ஸ பாபெத்வா மஹாதே²ராதீ³னங் தி³வா தச்செ²த்வா தா³துங் வட்டதி. ரஸஸலாகங் பாபெத்வா பச்சா²ப⁴த்தங் பரிஸ்ஸாவெத்வா வா பா²ணிதங் வா காரெத்வா பிண்ட³பாதிகாதீ³னம்பி தா³தப்³ப³ங் . ஆக³ந்துகானங் ஆக³தானாக³தபா⁴வங் ஞத்வா கா³ஹேதப்³பா³, மஹாஆவாஸே டி²திகங் கத்வா கா³ஹேதப்³பா³.
Sace khuddako vihāro hoti, sabbe bhikkhū ekasambhogā, ucchusalākaṃ gāhentena yassa kassaci sammukhībhūtassa pāpetvā mahātherādīnaṃ divā tacchetvā dātuṃ vaṭṭati. Rasasalākaṃ pāpetvā pacchābhattaṃ parissāvetvā vā phāṇitaṃ vā kāretvā piṇḍapātikādīnampi dātabbaṃ . Āgantukānaṃ āgatānāgatabhāvaṃ ñatvā gāhetabbā, mahāāvāse ṭhitikaṃ katvā gāhetabbā.
தக்கஸலாகம்பி ஸபா⁴க³ட்டா²னே பாபெத்வா வா பசாபெத்வா வா தூ⁴மாபெத்வா வா தே²ரானங் தா³துங் வட்டதி. மஹாஆவாஸே வுத்தனயேனேவ படிபஜ்ஜிதப்³ப³ங் ப²லஸலாகபூவஸலாகபே⁴ஸஜ்ஜக³ந்த⁴மாலஸலாகாயோபி விஸுங் டி²திகாய கா³ஹேதப்³பா³. பே⁴ஸஜ்ஜாதி³ஸலாகாயோ செத்த² கிஞ்சாபி பிண்ட³பாதிகானம்பி வட்டந்தி, ஸலாகவஸேன கா³ஹிதத்தா பன ந ஸாதி³தப்³பா³. அக்³க³பி⁴க்கா²மத்தங் ஸலாகப⁴த்தங் தெ³ந்தி, டி²திகங் புச்சி²த்வா கா³ஹேதப்³ப³ங். அஸதியா டி²திகாய தே²ராஸனதோ பட்டா²ய கா³ஹேதப்³ப³ங். ஸசே தாதி³ஸானி ப⁴த்தானி ப³ஹூனி ஹொந்தி, ஏகேகஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ த்³வே தீணி தா³தப்³பா³னி; நோ சே, ஏகேகமேவ த³த்வா படிபாடியா க³தாய புன தே²ராஸனதோ பட்டா²ய தா³தப்³ப³ங். ஸசே அந்தராவ உபச்சி²ஜ்ஜதி, டி²திகா ஸல்லக்கே²தப்³பா³. யதி³ பன தாதி³ஸங் ப⁴த்தங் நிப³த்³த⁴மேவ ஹோதி, யஸ்ஸ பாபுணாதி, ஸோ வத்தப்³போ³ ‘‘லத்³தா⁴ வா அலத்³தா⁴ வா ஸ்வேபி க³ண்ஹெய்யாஸீ’’தி. ஏகங் அனிப³த்³த⁴ங் ஹோதி, லப⁴னதி³வஸே பன யாவத³த்த²ங் லப⁴தி, அலப⁴னதி³வஸா ப³ஹுதரா ஹொந்தி, தங் யஸ்ஸ பாபுணாதி, ஸோ அலபி⁴த்வா ‘‘ஸ்வே க³ண்ஹெய்யாஸீ’’தி வத்தப்³போ³.
Takkasalākampi sabhāgaṭṭhāne pāpetvā vā pacāpetvā vā dhūmāpetvā vā therānaṃ dātuṃ vaṭṭati. Mahāāvāse vuttanayeneva paṭipajjitabbaṃ phalasalākapūvasalākabhesajjagandhamālasalākāyopi visuṃ ṭhitikāya gāhetabbā. Bhesajjādisalākāyo cettha kiñcāpi piṇḍapātikānampi vaṭṭanti, salākavasena gāhitattā pana na sāditabbā. Aggabhikkhāmattaṃ salākabhattaṃ denti, ṭhitikaṃ pucchitvā gāhetabbaṃ. Asatiyā ṭhitikāya therāsanato paṭṭhāya gāhetabbaṃ. Sace tādisāni bhattāni bahūni honti, ekekassa bhikkhuno dve tīṇi dātabbāni; no ce, ekekameva datvā paṭipāṭiyā gatāya puna therāsanato paṭṭhāya dātabbaṃ. Sace antarāva upacchijjati, ṭhitikā sallakkhetabbā. Yadi pana tādisaṃ bhattaṃ nibaddhameva hoti, yassa pāpuṇāti, so vattabbo ‘‘laddhā vā aladdhā vā svepi gaṇheyyāsī’’ti. Ekaṃ anibaddhaṃ hoti, labhanadivase pana yāvadatthaṃ labhati, alabhanadivasā bahutarā honti, taṃ yassa pāpuṇāti, so alabhitvā ‘‘sve gaṇheyyāsī’’ti vattabbo.
யோ ஸலாகாஸு கா³ஹிதாஸு பச்சா² ஆக³ச்ச²தி, தஸ்ஸ அதிக்கந்தாவ ஸலாகா ந உபட்டா²பெத்வா தா³தப்³பா³. ஸலாகங் நாம க⁴ண்டிப்பஹரணதோ பட்டா²ய ஆக³ந்த்வா ஹத்த²ங் பஸாரெந்தோவ லப⁴தி. அஞ்ஞஸ்ஸ ஆக³ந்த்வா ஸமீபே டி²தஸ்ஸாபி அதிக்கந்தா அதிக்கந்தாவ ஹோதி. ஸசே பனஸ்ஸ அஞ்ஞோ க³ண்ஹந்தோ அத்தி², ஸயங் அனாக³தோபி லப⁴தி. ஸபா⁴க³ட்டா²னே அஸுகோ அனாக³தோதி ஞத்வா ‘‘அயங் தஸ்ஸ ஸலாகா’’தி ட²பேதுங் வட்டதி. ஸசே ‘‘அனாக³தஸ்ஸ ந தா³தப்³பா³’’தி கதிகங் கரொந்தி, அத⁴ம்மிகா ஹோதி. அந்தோஉபசாரே டி²தஸ்ஸ ஹி பா⁴ஜனீயப⁴ண்ட³ங் பாபுணாதி. ஸசே பன ‘‘அனாக³தஸ்ஸ தே³தா²’’தி மஹாஸத்³த³ங் கரொந்தி, த³ண்ட³கம்மங் ட²பேதப்³ப³ங், ‘‘ஆக³ந்த்வா க³ண்ஹந்தூ’’தி வத்தப்³ப³ங்.
Yo salākāsu gāhitāsu pacchā āgacchati, tassa atikkantāva salākā na upaṭṭhāpetvā dātabbā. Salākaṃ nāma ghaṇṭippaharaṇato paṭṭhāya āgantvā hatthaṃ pasārentova labhati. Aññassa āgantvā samīpe ṭhitassāpi atikkantā atikkantāva hoti. Sace panassa añño gaṇhanto atthi, sayaṃ anāgatopi labhati. Sabhāgaṭṭhāne asuko anāgatoti ñatvā ‘‘ayaṃ tassa salākā’’ti ṭhapetuṃ vaṭṭati. Sace ‘‘anāgatassa na dātabbā’’ti katikaṃ karonti, adhammikā hoti. Antoupacāre ṭhitassa hi bhājanīyabhaṇḍaṃ pāpuṇāti. Sace pana ‘‘anāgatassa dethā’’ti mahāsaddaṃ karonti, daṇḍakammaṃ ṭhapetabbaṃ, ‘‘āgantvā gaṇhantū’’ti vattabbaṃ.
ச²ப்பஞ்சஸலாகா நட்டா² ஹொந்தி, ப⁴த்துத்³தே³ஸகோ தா³யகானங் நாமங் நஸ்ஸரதி, ஸோ சே நட்ட²ஸலாகா மஹாதே²ரஸ்ஸ வா அத்தனோ வா பாபெத்வா பி⁴க்கூ² வதெ³ய்ய, ‘‘மயா அஸுககா³மே ஸலாகப⁴த்தங் மய்ஹங் பாபிதங், தும்ஹே தத்த² லத்³த⁴ங் ஸலாகப⁴த்தங் பு⁴ஞ்ஜெய்யாதா²’’தி, வட்டதி. விஹாரே அபாபிதங் பன ஆஸனஸாலாய தங் ப⁴த்தங் லபி⁴த்வா தத்தே²வ பாபெத்வா பு⁴ஞ்ஜிதுங் ந வட்டதி. ‘‘அஜ்ஜ பட்டா²ய மய்ஹங் ஸலாகப⁴த்தங் க³ண்ஹதா²’’தி வுத்தே தத்ர ஆஸனஸாலாய கா³ஹேதுங் ந வட்டதி, விஹாரங் ஆனெத்வா கா³ஹேதப்³ப³ங். ‘‘ஸ்வே பட்டா²யா’’தி வுத்தே பன ப⁴த்துத்³தே³ஸகஸ்ஸ ஆசிக்கி²தப்³ப³ங் ‘‘ஸ்வே பட்டா²ய அஸுககுலங் நாம ஸலாகப⁴த்தங் தே³தி, ஸலாகக்³கா³ஹணகாலே ஸரெய்யாஸீ’’தி. து³ப்³பி⁴க்கே² ஸலாகப⁴த்தங் பச்சி²ந்தி³த்வா ஸுபி⁴க்கே² ஜாதே கிஞ்சி தி³ஸ்வா ‘‘அஜ்ஜ பட்டா²ய அம்ஹாகங் ஸலாகப⁴த்தங் க³ண்ஹதா²’’தி புன பட்ட²பெந்தி, அந்தோகா³மே அகா³ஹெத்வா விஹாரங் ஆனெத்வாவ கா³ஹேதப்³ப³ங். இத³ஞ்ஹி ‘‘ஸலாகப⁴த்தங்’’ நாம. உத்³தே³ஸப⁴த்தஸதி³ஸங் ந ஹோதி, விஹாரமேவ ஸந்தா⁴ய தி³ய்யதி, தஸ்மா ப³ஹிஉபசாரே கா³ஹேதுங் ந வட்டதி. ‘‘ஸ்வே பட்டா²யா’’தி வுத்தே பன விஹாரே கா³ஹேதப்³ப³மேவ.
Chappañcasalākā naṭṭhā honti, bhattuddesako dāyakānaṃ nāmaṃ nassarati, so ce naṭṭhasalākā mahātherassa vā attano vā pāpetvā bhikkhū vadeyya, ‘‘mayā asukagāme salākabhattaṃ mayhaṃ pāpitaṃ, tumhe tattha laddhaṃ salākabhattaṃ bhuñjeyyāthā’’ti, vaṭṭati. Vihāre apāpitaṃ pana āsanasālāya taṃ bhattaṃ labhitvā tattheva pāpetvā bhuñjituṃ na vaṭṭati. ‘‘Ajja paṭṭhāya mayhaṃ salākabhattaṃ gaṇhathā’’ti vutte tatra āsanasālāya gāhetuṃ na vaṭṭati, vihāraṃ ānetvā gāhetabbaṃ. ‘‘Sve paṭṭhāyā’’ti vutte pana bhattuddesakassa ācikkhitabbaṃ ‘‘sve paṭṭhāya asukakulaṃ nāma salākabhattaṃ deti, salākaggāhaṇakāle sareyyāsī’’ti. Dubbhikkhe salākabhattaṃ pacchinditvā subhikkhe jāte kiñci disvā ‘‘ajja paṭṭhāya amhākaṃ salākabhattaṃ gaṇhathā’’ti puna paṭṭhapenti, antogāme agāhetvā vihāraṃ ānetvāva gāhetabbaṃ. Idañhi ‘‘salākabhattaṃ’’ nāma. Uddesabhattasadisaṃ na hoti, vihārameva sandhāya diyyati, tasmā bahiupacāre gāhetuṃ na vaṭṭati. ‘‘Sve paṭṭhāyā’’ti vutte pana vihāre gāhetabbameva.
க³மிகோ பி⁴க்கு² யங் தி³ஸாபா⁴க³ங் க³ந்துகாமோ, தத்த² அஞ்ஞேன வாரகா³மஸலாகா லத்³தா⁴ ஹோதி, தங் க³ஹெத்வா இதரங் பி⁴க்கு²ங் ‘‘மய்ஹங் பத்தஸலாகங் த்வங் க³ண்ஹாஹீ’’தி வத்வா க³ந்துங் வட்டதி. தேன பன உபசாரஸீமங் அனதிக்கந்தேயேவ தஸ்மிங் தஸ்ஸ ஸலாகா கா³ஹேதப்³பா³.
Gamiko bhikkhu yaṃ disābhāgaṃ gantukāmo, tattha aññena vāragāmasalākā laddhā hoti, taṃ gahetvā itaraṃ bhikkhuṃ ‘‘mayhaṃ pattasalākaṃ tvaṃ gaṇhāhī’’ti vatvā gantuṃ vaṭṭati. Tena pana upacārasīmaṃ anatikkanteyeva tasmiṃ tassa salākā gāhetabbā.
ச²ட்³டி³தவிஹாரே மனுஸ்ஸா போ³தி⁴சேதியாதீ³னி ஜக்³கி³த்வா பு⁴ஞ்ஜந்தூதி ஸலாகப⁴த்தங் பட்ட²பெந்தி, பி⁴க்கூ² ஸகட்டா²னேஸு வஸித்வா காலஸ்ஸேவ க³ந்த்வா தத்த² வத்தங் கரித்வா தங் ப⁴த்தங் பு⁴ஞ்ஜந்தி, வட்டதி. ஸசே தேஸு ஸ்வாதனாய அத்தனோ பாபெத்வா க³தேஸு ஆக³ந்துகோ பி⁴க்கு² ச²ட்³டி³தவிஹாரே வஸித்வா காலஸ்ஸேவ வத்தங் கத்வா க⁴ண்டிங் பஹரித்வா ஸலாகப⁴த்தங் அத்தனோ பாபெத்வா ஆஸனஸாலங் க³ச்ச²தி, ஸோவ தஸ்ஸ ப⁴த்தஸ்ஸ இஸ்ஸரோ. யோ பன பி⁴க்கூ²ஸு வத்தங் கரொந்தேஸுயேவ பூ⁴மியங் த்³வே தயோ ஸம்முஞ்ஜனிப்பஹாரே த³த்வா க⁴ண்டிங் பஹரித்வா ‘‘து⁴ரகா³மே ஸலாகப⁴த்தங் மய்ஹங் பாபுணாதீ’’தி க³ச்ச²தி, தஸ்ஸ தங் சோரிகாய க³ஹிதத்தா ந பாபுணாதி, வத்தங் கத்வா பாபெத்வா பச்சா² க³தபி⁴க்கூ²னங்யேவ ஹோதி.
Chaḍḍitavihāre manussā bodhicetiyādīni jaggitvā bhuñjantūti salākabhattaṃ paṭṭhapenti, bhikkhū sakaṭṭhānesu vasitvā kālasseva gantvā tattha vattaṃ karitvā taṃ bhattaṃ bhuñjanti, vaṭṭati. Sace tesu svātanāya attano pāpetvā gatesu āgantuko bhikkhu chaḍḍitavihāre vasitvā kālasseva vattaṃ katvā ghaṇṭiṃ paharitvā salākabhattaṃ attano pāpetvā āsanasālaṃ gacchati, sova tassa bhattassa issaro. Yo pana bhikkhūsu vattaṃ karontesuyeva bhūmiyaṃ dve tayo sammuñjanippahāre datvā ghaṇṭiṃ paharitvā ‘‘dhuragāme salākabhattaṃ mayhaṃ pāpuṇātī’’ti gacchati, tassa taṃ corikāya gahitattā na pāpuṇāti, vattaṃ katvā pāpetvā pacchā gatabhikkhūnaṃyeva hoti.
ஏகோ கா³மோ அதிதூ³ரே ஹோதி, பி⁴க்கூ² நிச்சங் க³ந்துங் ந இச்ச²ந்தி, மனுஸ்ஸா ‘‘மயங் புஞ்ஞேன பரிபா³ஹிரா ஹோமா’’தி வத³ந்தி, யே தஸ்ஸ கா³மஸ்ஸ ஆஸன்னவிஹாரே ஸபா⁴க³பி⁴க்கூ², தே வத்தப்³பா³ ‘‘இமேஸங் பி⁴க்கூ²னங் அனாக³ததி³வஸே தும்ஹே பு⁴ஞ்ஜதா²’’தி. ஸலாகா பன தே³வஸிகங் பாபேதப்³பா³, தா ச கோ² பன க⁴ண்டிப்பஹரணமத்தேன வா பச்சி²சாலனமத்தேன வா பாபிதா ந ஹொந்தி, பச்சி²ங் பன க³ஹெத்வா ஸலாகா பீட²கே ஆகிரிதப்³பா³, பச்சி² பன முக²வட்டியங் ந க³ஹேதப்³பா³. ஸசே ஹி தத்த² அஹி வா விச்சி²கோ வா ப⁴வெய்ய, து³க்க²ங் உப்பாதெ³ய்ய; தஸ்மா ஹெட்டா² க³ஹெத்வா பச்சி²ங் பரம்முக²ங் கத்வா ஸலாகா ஆகிரிதப்³பா³ ‘‘ஸசேபி ஸப்போ ப⁴விஸ்ஸதி, எத்தோவ பலாயிஸ்ஸதீ’’தி. ஏவங் ஸலாகா ஆகிரித்வா கா³மாதி³வஸேன புப்³பே³ வுத்தனயேனேவ கா³ஹேதப்³பா³. அபிச ஏகங் மஹாதே²ரஸ்ஸ பாபெத்வா ‘‘அவஸேஸா மய்ஹங் பாபுணந்தீ’’தி அத்தனோ பாபெத்வா வத்தங் கத்வா சேதியங் வந்தி³த்வா விதக்கமாளகே டி²தேஹி பி⁴க்கூ²ஹி ‘‘பாபிதா, ஆவுஸோ, ஸலாகா’’தி வுத்தே ‘‘ஆம, ப⁴ந்தே, தும்ஹே க³தக³தகா³மே ஸலாகப⁴த்தங் க³ண்ஹதா²’’தி வத்தப்³ப³ங்; ஏவங் பாபிதாபி ஹி ஸுபாபிதாவ ஹொந்தி.
Eko gāmo atidūre hoti, bhikkhū niccaṃ gantuṃ na icchanti, manussā ‘‘mayaṃ puññena paribāhirā homā’’ti vadanti, ye tassa gāmassa āsannavihāre sabhāgabhikkhū, te vattabbā ‘‘imesaṃ bhikkhūnaṃ anāgatadivase tumhe bhuñjathā’’ti. Salākā pana devasikaṃ pāpetabbā, tā ca kho pana ghaṇṭippaharaṇamattena vā pacchicālanamattena vā pāpitā na honti, pacchiṃ pana gahetvā salākā pīṭhake ākiritabbā, pacchi pana mukhavaṭṭiyaṃ na gahetabbā. Sace hi tattha ahi vā vicchiko vā bhaveyya, dukkhaṃ uppādeyya; tasmā heṭṭhā gahetvā pacchiṃ parammukhaṃ katvā salākā ākiritabbā ‘‘sacepi sappo bhavissati, ettova palāyissatī’’ti. Evaṃ salākā ākiritvā gāmādivasena pubbe vuttanayeneva gāhetabbā. Apica ekaṃ mahātherassa pāpetvā ‘‘avasesā mayhaṃ pāpuṇantī’’ti attano pāpetvā vattaṃ katvā cetiyaṃ vanditvā vitakkamāḷake ṭhitehi bhikkhūhi ‘‘pāpitā, āvuso, salākā’’ti vutte ‘‘āma, bhante, tumhe gatagatagāme salākabhattaṃ gaṇhathā’’ti vattabbaṃ; evaṃ pāpitāpi hi supāpitāva honti.
பி⁴க்கூ² ஸப்³ப³ரத்திங் த⁴ம்மஸவனத்த²ங் அஞ்ஞங் விஹாரங் க³ச்ச²ந்தா ‘‘மயங் தத்த² தா³னங் அக்³க³ஹெத்வாவ அம்ஹாகங் கோ³சரகா³மேவ பிண்டா³ய சரித்வா ஆக³மிஸ்ஸாமா’’தி ஸலாகா அக்³க³ஹெத்வாவ க³தா, விஹாரே தே²ரஸ்ஸ பத்தஸலாகப⁴த்தங் பு⁴ஞ்ஜிதுங் ஆக³ச்ச²ந்தி, வட்டதி. அத² மஹாதே²ரோபி ‘‘அஹங் இத⁴ கிங் கரோமீ’’தி தேஹியேவ ஸத்³தி⁴ங் க³ச்ச²தி, தேஹி க³தவிஹாரே அபு⁴ஞ்ஜித்வாவ கோ³சரகா³மங் அனுப்பத்தேஹி ‘‘தே³த², ப⁴ந்தே, பத்தே ஸலாகயாகு³ஆதீ³னி ஆஹரிஸ்ஸாமா’’தி வுத்தே பத்தா ந தா³தப்³பா³. ‘‘கஸ்மா, ப⁴ந்தே, ந தே³தா²’’தி ‘‘விஹாரட்ட²கங் ப⁴த்தங் விஹாரே வுத்தா²னங் பாபுணாதி, மயங் அஞ்ஞஸ்மிங் விஹாரே வுத்தா²’’தி. ‘‘தே³த², ப⁴ந்தே, ந மயங் விஹாரே பாலிகாய தே³ம, தும்ஹாகங் தே³ம, க³ண்ஹத² அம்ஹாகங் பி⁴க்க²’’ந்தி வுத்தே பன வட்டதி.
Bhikkhū sabbarattiṃ dhammasavanatthaṃ aññaṃ vihāraṃ gacchantā ‘‘mayaṃ tattha dānaṃ aggahetvāva amhākaṃ gocaragāmeva piṇḍāya caritvā āgamissāmā’’ti salākā aggahetvāva gatā, vihāre therassa pattasalākabhattaṃ bhuñjituṃ āgacchanti, vaṭṭati. Atha mahātheropi ‘‘ahaṃ idha kiṃ karomī’’ti tehiyeva saddhiṃ gacchati, tehi gatavihāre abhuñjitvāva gocaragāmaṃ anuppattehi ‘‘detha, bhante, patte salākayāguādīni āharissāmā’’ti vutte pattā na dātabbā. ‘‘Kasmā, bhante, na dethā’’ti ‘‘vihāraṭṭhakaṃ bhattaṃ vihāre vutthānaṃ pāpuṇāti, mayaṃ aññasmiṃ vihāre vutthā’’ti. ‘‘Detha, bhante, na mayaṃ vihāre pālikāya dema, tumhākaṃ dema, gaṇhatha amhākaṃ bhikkha’’nti vutte pana vaṭṭati.
ஸலாகப⁴த்தகதா² நிட்டி²தா.
Salākabhattakathā niṭṭhitā.