Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[107] 7. ஸாலித்தகஜாதகவண்ணனா
[107] 7. Sālittakajātakavaṇṇanā
ஸாதூ⁴ கோ² ஸிப்பகங் நாமாதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஏகங் ஹங்ஸபஹரனகங் பி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸோ கிரேகோ ஸாவத்தி²வாஸீ குலபுத்தோ ஸாலித்தகஸிப்பே நிப்ப²த்திங் பத்தோ. ‘‘ஸாலித்தகஸிப்ப’’ந்தி ஸக்க²ராகி²பனஸிப்பங் வுச்சதி. ஸோ ஏகதி³வஸங் த⁴ம்மங் ஸுத்வா ஸாஸனே உரங் த³த்வா பப்³ப³ஜித்வா உபஸம்பத³ங் லபி⁴, ந பன ஸிக்கா²காமோ, ந படிபத்திஸாத⁴கோ அஹோஸி. ஸோ ஏகதி³வஸங் ஏகங் த³ஹரபி⁴க்கு²ங் ஆதா³ய அசிரவதிங் க³ந்த்வா ந்ஹாயித்வா நதீ³தீரே அட்டா²ஸி. தஸ்மிங் ஸமயே த்³வே ஸேதஹங்ஸா ஆகாஸேன க³ச்ச²ந்தி. ஸோ தங் த³ஹரங் ஆஹ ‘‘இமங் பச்சி²மஹங்ஸங் ஸக்க²ராய அக்கி²ம்ஹி பஹரித்வா பாத³மூலே பாதேமீ’’தி. இதரோ ‘‘கத²ங் பாதெஸ்ஸஸி, ந ஸக்கி²ஸ்ஸஸி பஹரிது’’ந்தி ஆஹ. இதரோ ‘‘திட்ட²து தாவஸ்ஸ ஓரதோ அக்கி², பரதோ அக்கி²ம்ஹி தங் பஹராமீ’’தி. இதா³னி பன த்வங் அஸந்தங் கதே²ஸீதி. ‘‘தேன ஹி உபதா⁴ரேஹீ’’தி ஏகங் திகி²ணஸக்க²ரங் க³ஹெத்வா அங்கு³லியா பரியந்தே கத்வா தஸ்ஸ ஹங்ஸஸ்ஸ பச்ச²தோ கி²பி. ஸா ‘‘ரு’’ந்தி ஸத்³த³ங் அகாஸி, ஹங்ஸோ ‘‘பரிஸ்ஸயேன ப⁴விதப்³ப³’’ந்தி நிவத்தித்வா ஸத்³த³ங் ஸோதுங் ஆரபி⁴. இதரோ தஸ்மிங் க²ணே ஏகங் வட்டஸக்க²ரங் க³ஹெத்வா தஸ்ஸ நிவத்தித்வா ஓலோகெந்தஸ்ஸ பரபா⁴கே³ அக்கி²ங் பஹரி. ஸக்க²ரா இதரம்பி அக்கி²ங் வினிவிஜ்ஜி²த்வா க³தா. ஹங்ஸோ மஹாரவங் ரவந்தோ பாத³மூலேயேவ பதி. ததோ ததோ பி⁴க்கூ² ஆக³ந்த்வா க³ரஹித்வா ‘‘அனநுச்ச²விகங் தே கத’’ந்தி ஸத்து² ஸந்திகங் நெத்வா ‘‘ப⁴ந்தே, இமினா இத³ங் நாம கத’’ந்தி தமத்த²ங் ஆரோசேஸுங். ஸத்தா² தங் பி⁴க்கு²ங் க³ரஹித்வா ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவேஸ ஏதஸ்மிங் ஸிப்பே குஸலோ, புப்³பே³பி குஸலோயேவ அஹோஸீ’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Sādhūkho sippakaṃ nāmāti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ haṃsapaharanakaṃ bhikkhuṃ ārabbha kathesi. So kireko sāvatthivāsī kulaputto sālittakasippe nipphattiṃ patto. ‘‘Sālittakasippa’’nti sakkharākhipanasippaṃ vuccati. So ekadivasaṃ dhammaṃ sutvā sāsane uraṃ datvā pabbajitvā upasampadaṃ labhi, na pana sikkhākāmo, na paṭipattisādhako ahosi. So ekadivasaṃ ekaṃ daharabhikkhuṃ ādāya aciravatiṃ gantvā nhāyitvā nadītīre aṭṭhāsi. Tasmiṃ samaye dve setahaṃsā ākāsena gacchanti. So taṃ daharaṃ āha ‘‘imaṃ pacchimahaṃsaṃ sakkharāya akkhimhi paharitvā pādamūle pātemī’’ti. Itaro ‘‘kathaṃ pātessasi, na sakkhissasi paharitu’’nti āha. Itaro ‘‘tiṭṭhatu tāvassa orato akkhi, parato akkhimhi taṃ paharāmī’’ti. Idāni pana tvaṃ asantaṃ kathesīti. ‘‘Tena hi upadhārehī’’ti ekaṃ tikhiṇasakkharaṃ gahetvā aṅguliyā pariyante katvā tassa haṃsassa pacchato khipi. Sā ‘‘ru’’nti saddaṃ akāsi, haṃso ‘‘parissayena bhavitabba’’nti nivattitvā saddaṃ sotuṃ ārabhi. Itaro tasmiṃ khaṇe ekaṃ vaṭṭasakkharaṃ gahetvā tassa nivattitvā olokentassa parabhāge akkhiṃ pahari. Sakkharā itarampi akkhiṃ vinivijjhitvā gatā. Haṃso mahāravaṃ ravanto pādamūleyeva pati. Tato tato bhikkhū āgantvā garahitvā ‘‘ananucchavikaṃ te kata’’nti satthu santikaṃ netvā ‘‘bhante, iminā idaṃ nāma kata’’nti tamatthaṃ ārocesuṃ. Satthā taṃ bhikkhuṃ garahitvā ‘‘na, bhikkhave, idānevesa etasmiṃ sippe kusalo, pubbepi kusaloyeva ahosī’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்ஸ அமச்சோ அஹோஸி. தஸ்மிங் காலே ரஞ்ஞோ புரோஹிதோ அதிமுக²ரோ ஹோதி ப³ஹுபா⁴ணீ, தஸ்மிங் கதே²துங் ஆரத்³தே⁴ அஞ்ஞே ஓகாஸமேவ ந லப⁴ந்தி. ராஜா சிந்தேஸி ‘‘கதா³ நு கோ² ஏதஸ்ஸ வசனுபச்சே²த³கங் கஞ்சி லபி⁴ஸ்ஸாமீ’’தி. ஸோ ததோ பட்டா²ய ததா²ரூபங் ஏகங் உபதா⁴ரெந்தோ விசரதி. தஸ்மிங் காலே பா³ராணஸியங் ஏகோ பீட²ஸப்பீ ஸக்க²ராகி²பனஸிப்பே நிப்ப²த்திங் பத்தோ ஹோதி. கா³மதா³ரகா தங் ரத²கங் ஆரோபெத்வா ஆகட்³ட⁴மானா பா³ராணஸினக³ரத்³வாரமூலே ஏகோ விடபஸம்பன்னோ மஹானிக்³ரோதோ⁴ அத்தி², தத்த² ஆனெத்வா ஸம்பரிவாரெத்வா காகணிகாதீ³னி த³த்வா ‘‘ஹத்தி²ரூபகங் கர, அஸ்ஸரூபகங் கரா’’தி வத³ந்தி. ஸோ ஸக்க²ரா கி²பித்வா கி²பித்வா நிக்³ரோத⁴பண்ணேஸு நானாரூபானி த³ஸ்ஸேதி, ஸப்³பா³னி பண்ணானி சி²த்³தா³வசி²த்³தா³னேவ அஹேஸுங்.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto tassa amacco ahosi. Tasmiṃ kāle rañño purohito atimukharo hoti bahubhāṇī, tasmiṃ kathetuṃ āraddhe aññe okāsameva na labhanti. Rājā cintesi ‘‘kadā nu kho etassa vacanupacchedakaṃ kañci labhissāmī’’ti. So tato paṭṭhāya tathārūpaṃ ekaṃ upadhārento vicarati. Tasmiṃ kāle bārāṇasiyaṃ eko pīṭhasappī sakkharākhipanasippe nipphattiṃ patto hoti. Gāmadārakā taṃ rathakaṃ āropetvā ākaḍḍhamānā bārāṇasinagaradvāramūle eko viṭapasampanno mahānigrodho atthi, tattha ānetvā samparivāretvā kākaṇikādīni datvā ‘‘hatthirūpakaṃ kara, assarūpakaṃ karā’’ti vadanti. So sakkharā khipitvā khipitvā nigrodhapaṇṇesu nānārūpāni dasseti, sabbāni paṇṇāni chiddāvachiddāneva ahesuṃ.
அத² பா³ராணஸிராஜா உய்யானங் க³ச்ச²ந்தோ தங் டா²னங் பாபுணி. உஸ்ஸாரணாப⁴யேன ஸப்³பே³ தா³ரகா பலாயிங்ஸு, பீட²ஸப்பீ தத்தே²வ நிபஜ்ஜி. ராஜா நிக்³ரோத⁴மூலங் பத்வா ரதே² நிஸின்னோ பத்தானங் சி²த்³த³தாய சா²யங் கப³ரகப³ரங் தி³ஸ்வா ஓலோகெந்தோ ஸப்³பே³ஸங் பத்தானங் சி²த்³த³பா⁴வங் தி³ஸ்வா ‘‘கேனேதானி ஏவங் கதானீ’’தி புச்சி². ‘‘பீட²ஸப்பினா, தே³வா’’தி. ராஜா ‘‘இமங் நிஸ்ஸாய ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ வசனுபச்சே²த³ங் காதுங் ஸக்கா ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி சிந்தெத்வா ‘‘கஹங், ப⁴ணே, பீட²ஸப்பீ’’தி புச்சி². விசினந்தா மூலந்தரே நிபன்னங் தி³ஸ்வா ‘‘அயங், தே³வா’’தி ஆஹங்ஸு. ராஜா நங் பக்கோஸாபெத்வா பரிஸங் உஸ்ஸாரெத்வா புச்சி² ‘‘அம்ஹாகங் ஸந்திகே ஏகோ முக²ரப்³ராஹ்மணோ அத்தி², ஸக்கி²ஸ்ஸஸி தங் நிஸ்ஸத்³த³ங் காது’’ந்தி. நாளிமத்தா அஜலண்டி³கா லப⁴ந்தோ ஸக்கி²ஸ்ஸாமி, தே³வாதி. ராஜா பீட²ஸப்பிங் க⁴ரங் நெத்வா அந்தோஸாணியங் நிஸீதா³பெத்வா ஸாணியங் சி²த்³த³ங் காரெத்வா ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ சி²த்³தா³பி⁴முக²ங் ஆஸனங் பஞ்ஞபெத்வா நாளிமத்தா ஸுக்கா² அஜலண்டி³கா பீட²ஸப்பிஸ்ஸ ஸந்திகே ட²பாபெத்வா ப்³ராஹ்மணங் உபட்டா²னகாலே ஆக³தங் தஸ்மிங் ஆஸனே நிஸீதா³பெத்வா கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸி. ப்³ராஹ்மணோ அஞ்ஞேஸங் ஓகாஸங் அத³த்வா ரஞ்ஞா ஸத்³தி⁴ங் கதே²துங் ஆரபி⁴. அத²ஸ்ஸ ஸோ பீட²ஸப்பீ ஸாணிச்சி²த்³தே³ன ஏகேகங் அஜலண்டி³கங் பச்சி²யங் பவேஸெந்தோ விய தாலுதலம்ஹியேவ பாதேதி, ப்³ராஹ்மணோ ஆக³தாக³தங் நாளியங் தேலங் பவேஸெந்தோ விய கி³லதி, ஸப்³பா³ பரிக்க²யங் க³மிங்ஸு. தஸ்ஸேதா நாளிமத்தா அஜலண்டி³கா குச்சி²ங் பவிட்டா² அட்³டா⁴ள்ஹகமத்தா அஹேஸுங்.
Atha bārāṇasirājā uyyānaṃ gacchanto taṃ ṭhānaṃ pāpuṇi. Ussāraṇābhayena sabbe dārakā palāyiṃsu, pīṭhasappī tattheva nipajji. Rājā nigrodhamūlaṃ patvā rathe nisinno pattānaṃ chiddatāya chāyaṃ kabarakabaraṃ disvā olokento sabbesaṃ pattānaṃ chiddabhāvaṃ disvā ‘‘kenetāni evaṃ katānī’’ti pucchi. ‘‘Pīṭhasappinā, devā’’ti. Rājā ‘‘imaṃ nissāya brāhmaṇassa vacanupacchedaṃ kātuṃ sakkā bhavissatī’’ti cintetvā ‘‘kahaṃ, bhaṇe, pīṭhasappī’’ti pucchi. Vicinantā mūlantare nipannaṃ disvā ‘‘ayaṃ, devā’’ti āhaṃsu. Rājā naṃ pakkosāpetvā parisaṃ ussāretvā pucchi ‘‘amhākaṃ santike eko mukharabrāhmaṇo atthi, sakkhissasi taṃ nissaddaṃ kātu’’nti. Nāḷimattā ajalaṇḍikā labhanto sakkhissāmi, devāti. Rājā pīṭhasappiṃ gharaṃ netvā antosāṇiyaṃ nisīdāpetvā sāṇiyaṃ chiddaṃ kāretvā brāhmaṇassa chiddābhimukhaṃ āsanaṃ paññapetvā nāḷimattā sukkhā ajalaṇḍikā pīṭhasappissa santike ṭhapāpetvā brāhmaṇaṃ upaṭṭhānakāle āgataṃ tasmiṃ āsane nisīdāpetvā kathaṃ samuṭṭhāpesi. Brāhmaṇo aññesaṃ okāsaṃ adatvā raññā saddhiṃ kathetuṃ ārabhi. Athassa so pīṭhasappī sāṇicchiddena ekekaṃ ajalaṇḍikaṃ pacchiyaṃ pavesento viya tālutalamhiyeva pāteti, brāhmaṇo āgatāgataṃ nāḷiyaṃ telaṃ pavesento viya gilati, sabbā parikkhayaṃ gamiṃsu. Tassetā nāḷimattā ajalaṇḍikā kucchiṃ paviṭṭhā aḍḍhāḷhakamattā ahesuṃ.
ராஜா தாஸங் பரிக்கீ²ணபா⁴வங் ஞத்வா ஆஹ – ‘‘ஆசரிய, தும்ஹே அதிமுக²ரதாய நாளிமத்தா அஜலண்டி³கா கி³லந்தா கிஞ்சி ந ஜானித்த², இதோ தா³னி உத்தரி ஜீராபேதுங் ந ஸக்கி²ஸ்ஸத². க³ச்ச²த², பியங்கு³த³கங் பிவித்வா ச²ட்³டெ³த்வா அத்தானங் அரோக³ங் கரோதா²’’தி ப்³ராஹ்மணோ ததோ பட்டா²ய பிஹிதமுகோ² விய ஹுத்வா கதெ²ந்தேனாபி ஸத்³தி⁴ங் அகத²னஸீலோ அஹோஸி. ராஜா ‘‘இமினா மே கண்ணஸுக²ங் கத’’ந்தி பீட²ஸப்பிஸ்ஸ ஸதஸஹஸ்ஸுட்டா²னகே சதூஸு தி³ஸாஸு சத்தாரோ கா³மே அதா³ஸி. போ³தி⁴ஸத்தோ ராஜானங் உபஸங்கமித்வா ‘‘தே³வ, ஸிப்பங் நாம லோகே பண்டி³தேஹி உக்³க³ஹிதப்³ப³ங், பீட²ஸப்பினா ஸாலித்தகமத்தேனாபி அயங் ஸம்பத்தி லத்³தா⁴’’தி வத்வா இமங் கா³த²மாஹ –
Rājā tāsaṃ parikkhīṇabhāvaṃ ñatvā āha – ‘‘ācariya, tumhe atimukharatāya nāḷimattā ajalaṇḍikā gilantā kiñci na jānittha, ito dāni uttari jīrāpetuṃ na sakkhissatha. Gacchatha, piyaṅgudakaṃ pivitvā chaḍḍetvā attānaṃ arogaṃ karothā’’ti brāhmaṇo tato paṭṭhāya pihitamukho viya hutvā kathentenāpi saddhiṃ akathanasīlo ahosi. Rājā ‘‘iminā me kaṇṇasukhaṃ kata’’nti pīṭhasappissa satasahassuṭṭhānake catūsu disāsu cattāro gāme adāsi. Bodhisatto rājānaṃ upasaṅkamitvā ‘‘deva, sippaṃ nāma loke paṇḍitehi uggahitabbaṃ, pīṭhasappinā sālittakamattenāpi ayaṃ sampatti laddhā’’ti vatvā imaṃ gāthamāha –
107.
107.
‘‘ஸாது⁴ங் கோ² ஸிப்பகங் நாம, அபி யாதி³ஸ கீதி³ஸங்;
‘‘Sādhuṃ kho sippakaṃ nāma, api yādisa kīdisaṃ;
பஸ்ஸ க²ஞ்ஜப்பஹாரேன, லத்³தா⁴ கா³மா சதுத்³தி³ஸா’’தி.
Passa khañjappahārena, laddhā gāmā catuddisā’’ti.
தத்த² பஸ்ஸ க²ஞ்ஜப்பஹாரேனாதி பஸ்ஸ, மஹாராஜ, இமினா க²ஞ்ஜபீட²ஸப்பினா அஜலண்டி³காபஹாரேன சதுத்³தி³ஸா சத்தாரோ கா³மா லத்³தா⁴, அஞ்ஞேஸங் ஸிப்பானங் கோ ஆனிஸங்ஸபரிச்சே²தோ³தி ஸிப்பகு³ணங் கதே²ஸி.
Tattha passa khañjappahārenāti passa, mahārāja, iminā khañjapīṭhasappinā ajalaṇḍikāpahārena catuddisā cattāro gāmā laddhā, aññesaṃ sippānaṃ ko ānisaṃsaparicchedoti sippaguṇaṃ kathesi.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ பீட²ஸப்பீ அயங் பி⁴க்கு² அஹோஸி, ராஜா ஆனந்தோ³, பண்டி³தாமச்சோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā pīṭhasappī ayaṃ bhikkhu ahosi, rājā ānando, paṇḍitāmacco pana ahameva ahosi’’nti.
ஸாலித்தகஜாதகவண்ணனா ஸத்தமா.
Sālittakajātakavaṇṇanā sattamā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 107. ஸாலித்தகஜாதகங் • 107. Sālittakajātakaṃ