Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[367] 7. ஸாளியஜாதகவண்ணனா
[367] 7. Sāḷiyajātakavaṇṇanā
ய்வாயங் ஸாளியசா²போதீதி இத³ங் ஸத்தா² வேளுவனே விஹரந்தோ ‘‘ஆவுஸோ, தே³வத³த்தோ தாஸகாரகோபி ப⁴விதுங் நாஸக்கீ²’’தி வசனங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ததா³ ஹி ஸத்தா² ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ, புப்³பே³பேஸ மம தாஸகாரகோபி ப⁴விதுங் நாஸக்கீ²’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Yvāyaṃ sāḷiyachāpotīti idaṃ satthā veḷuvane viharanto ‘‘āvuso, devadatto tāsakārakopi bhavituṃ nāsakkhī’’ti vacanaṃ ārabbha kathesi. Tadā hi satthā ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepesa mama tāsakārakopi bhavituṃ nāsakkhī’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ கா³மகே குடும்பி³ககுலே நிப்³ப³த்தித்வா தருணகாலே பங்ஸுகீளகேஹி தா³ரகேஹி ஸத்³தி⁴ங் கா³மத்³வாரே நிக்³ரோத⁴ருக்க²மூலே கீளதி. ததா³ ஏகோ து³ப்³ப³லவேஜ்ஜோ கா³மே கிஞ்சி அலபி⁴த்வா நிக்க²மந்தோ தங் டா²னங் பத்வா ஏகங் ஸப்பங் விடபப்³ப⁴ந்தரேன ஸீஸங் நீஹரித்வா நித்³தா³யந்தங் தி³ஸ்வா ‘‘மயா கா³மே கிஞ்சி ந லத்³த⁴ங், இமே தா³ரகே வஞ்செத்வா ஸப்பேன ட³ங்ஸாபெத்வா திகிச்சி²த்வா கிஞ்சிதே³வ க³ண்ஹிஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா போ³தி⁴ஸத்தங் ஆஹ ‘‘ஸசே ஸாளியசா²பங் பஸ்ஸெய்யாஸி, க³ண்ஹெய்யாஸீ’’தி. ‘‘ஆம, க³ண்ஹெய்ய’’ந்தி . ‘‘பஸ்ஸேஸோ விடபப்³ப⁴ந்தரே ஸயிதோ’’தி. ஸோ தஸ்ஸ ஸப்பபா⁴வங் அஜானந்தோ ருக்க²ங் ஆருய்ஹ தங் கீ³வாயங் க³ஹெத்வா ‘‘ஸப்போ’’தி ஞத்வா நிவத்திதுங் அதெ³ந்தோ ஸுக்³க³ஹிதங் க³ஹெத்வா வேகே³ன கி²பி. ஸோ க³ந்த்வா வேஜ்ஜஸ்ஸ கீ³வாயங் பதிதோ கீ³வங் பலிவேடெ²த்வா ‘‘கர கரா’’தி ட³ங்ஸித்வா தத்தே²வ நங் பாதெத்வா பலாயி. மனுஸ்ஸா பரிவாரயிங்ஸு.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto gāmake kuṭumbikakule nibbattitvā taruṇakāle paṃsukīḷakehi dārakehi saddhiṃ gāmadvāre nigrodharukkhamūle kīḷati. Tadā eko dubbalavejjo gāme kiñci alabhitvā nikkhamanto taṃ ṭhānaṃ patvā ekaṃ sappaṃ viṭapabbhantarena sīsaṃ nīharitvā niddāyantaṃ disvā ‘‘mayā gāme kiñci na laddhaṃ, ime dārake vañcetvā sappena ḍaṃsāpetvā tikicchitvā kiñcideva gaṇhissāmī’’ti cintetvā bodhisattaṃ āha ‘‘sace sāḷiyachāpaṃ passeyyāsi, gaṇheyyāsī’’ti. ‘‘Āma, gaṇheyya’’nti . ‘‘Passeso viṭapabbhantare sayito’’ti. So tassa sappabhāvaṃ ajānanto rukkhaṃ āruyha taṃ gīvāyaṃ gahetvā ‘‘sappo’’ti ñatvā nivattituṃ adento suggahitaṃ gahetvā vegena khipi. So gantvā vejjassa gīvāyaṃ patito gīvaṃ paliveṭhetvā ‘‘kara karā’’ti ḍaṃsitvā tattheva naṃ pātetvā palāyi. Manussā parivārayiṃsu.
மஹாஸத்தோ ஸம்பத்தபரிஸாய த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தோ இமா கா³தா² அபா⁴ஸி –
Mahāsatto sampattaparisāya dhammaṃ desento imā gāthā abhāsi –
90.
90.
‘‘ய்வாயங் ஸாளியசா²போதி, கண்ஹஸப்பங் அகா³ஹயி;
‘‘Yvāyaṃ sāḷiyachāpoti, kaṇhasappaṃ agāhayi;
தேன ஸப்பேனயங் த³ட்டோ², ஹதோ பாபானுஸாஸகோ.
Tena sappenayaṃ daṭṭho, hato pāpānusāsako.
91.
91.
‘‘அஹந்தாரமஹந்தாரங், யோ நரோ ஹந்துமிச்ச²தி;
‘‘Ahantāramahantāraṃ, yo naro hantumicchati;
ஏவங் ஸோ நிஹதோ ஸேதி, யதா²யங் புரிஸோ ஹதோ.
Evaṃ so nihato seti, yathāyaṃ puriso hato.
92.
92.
‘‘அஹந்தாரமகா⁴தெந்தங் , யோ நரோ ஹந்துமிச்ச²தி;
‘‘Ahantāramaghātentaṃ , yo naro hantumicchati;
ஏவங் ஸோ நிஹதோ ஸேதி, யதா²யங் புரிஸோ ஹதோ.
Evaṃ so nihato seti, yathāyaṃ puriso hato.
93.
93.
‘‘யதா² பங்ஸுமுட்டி²ங் புரிஸோ, படிவாதங் படிக்கி²பே;
‘‘Yathā paṃsumuṭṭhiṃ puriso, paṭivātaṃ paṭikkhipe;
தமேவ ஸோ ரஜோ ஹந்தி, ததா²யங் புரிஸோ ஹதோ.
Tameva so rajo hanti, tathāyaṃ puriso hato.
94.
94.
‘‘யோ அப்பது³ட்ட²ஸ்ஸ நரஸ்ஸ து³ஸ்ஸதி, ஸுத்³த⁴ஸ்ஸ போஸஸ்ஸ அனங்க³ணஸ்ஸ;
‘‘Yo appaduṭṭhassa narassa dussati, suddhassa posassa anaṅgaṇassa;
தமேவ பா³லங் பச்சேதி பாபங், ஸுகு²மோ ரஜோ படிவாதங்வ கி²த்தோ’’தி.
Tameva bālaṃ pacceti pāpaṃ, sukhumo rajo paṭivātaṃva khitto’’ti.
தத்த² ய்வாயந்தி யோ அயங், அயமேவ வா பாடோ². ஸப்பேனயந்தி ஸோ அயங் தேன ஸப்பேன த³ட்டோ². பாபானுஸாஸகோதி பாபகங் அனுஸாஸகோ.
Tattha yvāyanti yo ayaṃ, ayameva vā pāṭho. Sappenayanti so ayaṃ tena sappena daṭṭho. Pāpānusāsakoti pāpakaṃ anusāsako.
அஹந்தாரந்தி அபஹரந்தங். அஹந்தாரந்தி அமாரெந்தங். ஸேதீதி மதஸயனங் ஸயதி. அகா⁴தெந்தந்தி அமாரெந்தங். ஸுத்³த⁴ஸ்ஸாதி நிரபராத⁴ஸ்ஸ. போஸஸ்ஸாதி ஸத்தஸ்ஸ. அனங்க³ணஸ்ஸாதி இத³ம்பி நிரபராத⁴பா⁴வஞ்ஞேவ ஸந்தா⁴ய வுத்தங். பச்சேதீதி கம்மஸரிக்க²கங் ஹுத்வா பதிஏதி.
Ahantāranti apaharantaṃ. Ahantāranti amārentaṃ. Setīti matasayanaṃ sayati. Aghātentanti amārentaṃ. Suddhassāti niraparādhassa. Posassāti sattassa. Anaṅgaṇassāti idampi niraparādhabhāvaññeva sandhāya vuttaṃ. Paccetīti kammasarikkhakaṃ hutvā patieti.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ து³ப்³ப³லவேஜ்ஜோ தே³வத³த்தோ அஹோஸி, பண்டி³ததா³ரகோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā dubbalavejjo devadatto ahosi, paṇḍitadārako pana ahameva ahosi’’nti.
ஸாளியஜாதகவண்ணனா ஸத்தமா.
Sāḷiyajātakavaṇṇanā sattamā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 367. ஸாளியஜாதகங் • 367. Sāḷiyajātakaṃ