Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா² • Suttanipāta-aṭṭhakathā

    8. ஸல்லஸுத்தவண்ணனா

    8. Sallasuttavaṇṇanā

    580. அனிமித்தந்தி ஸல்லஸுத்தங். கா உப்பத்தி? ப⁴க³வதோ கிர உபட்டா²கோ ஏகோ உபாஸகோ, தஸ்ஸ புத்தோ காலமகாஸி. ஸோ புத்தஸோகாபி⁴பூ⁴தோ ஸத்தாஹங் நிராஹாரோ அஹோஸி. தங் அனுகம்பந்தோ ப⁴க³வா தஸ்ஸ க⁴ரங் க³ந்த்வா ஸோகவினோத³னத்த²ங் இமங் ஸுத்தமபா⁴ஸி.

    580.Animittanti sallasuttaṃ. Kā uppatti? Bhagavato kira upaṭṭhāko eko upāsako, tassa putto kālamakāsi. So puttasokābhibhūto sattāhaṃ nirāhāro ahosi. Taṃ anukampanto bhagavā tassa gharaṃ gantvā sokavinodanatthaṃ imaṃ suttamabhāsi.

    தத்த² அனிமத்தந்தி கிரியாகாரனிமித்தவிரஹிதங். யதா² ஹி ‘‘யதா³ஹங் அக்கி²ங் வா நிக²ணிஸ்ஸாமி, ப⁴முகங் வா உக்கி²பிஸ்ஸாமி, தேன நிமித்தேன தங் ப⁴ண்ட³ங் அவஹரா’’திஆதீ³ஸு கிரியாகாரனிமித்தமத்தி², ந ஏவங் ஜீவிதே. ந ஹி ஸக்கா லத்³து⁴ங் ‘‘யாவாஹங் இத³ங் வா இத³ங் வா கரோமி, தாவ த்வங் ஜீவ, மா மீயா’’தி. அனஞ்ஞாதந்தி அதோ ஏவ ந ஸக்கா ஏகங்ஸேன அஞ்ஞாதுங் ‘‘எத்தகங் வா எத்தகங் வா காலங் இமினா ஜீவிதப்³ப³’’ந்தி க³தியா ஆயுபரியந்தவஸேன வா. யதா² ஹி சாதுமஹாராஜிகாதீ³னங் பரிமிதங் ஆயு, ந ததா² மச்சானங், ஏவம்பி ஏகங்ஸேன அனஞ்ஞாதங்.

    Tattha animattanti kiriyākāranimittavirahitaṃ. Yathā hi ‘‘yadāhaṃ akkhiṃ vā nikhaṇissāmi, bhamukaṃ vā ukkhipissāmi, tena nimittena taṃ bhaṇḍaṃ avaharā’’tiādīsu kiriyākāranimittamatthi, na evaṃ jīvite. Na hi sakkā laddhuṃ ‘‘yāvāhaṃ idaṃ vā idaṃ vā karomi, tāva tvaṃ jīva, mā mīyā’’ti. Anaññātanti ato eva na sakkā ekaṃsena aññātuṃ ‘‘ettakaṃ vā ettakaṃ vā kālaṃ iminā jīvitabba’’nti gatiyā āyupariyantavasena vā. Yathā hi cātumahārājikādīnaṃ parimitaṃ āyu, na tathā maccānaṃ, evampi ekaṃsena anaññātaṃ.

    கஸிரந்தி அனேகபச்சயபடிப³த்³த⁴வுத்திபா⁴வதோ கிச்ச²ங் ந ஸுக²யாபனீயங். ததா² ஹி தங் அஸ்ஸாஸபடிப³த்³த⁴ஞ்ச, பஸ்ஸாஸபடிப³த்³த⁴ஞ்ச, மஹாபூ⁴தபடிப³த்³த⁴ஞ்ச, கப³ளீகாராஹாரபடிப³த்³த⁴ஞ்ச, உஸ்மாபடிப³த்³த⁴ஞ்ச, விஞ்ஞாணபடிப³த்³த⁴ஞ்ச. அனஸ்ஸஸந்தோபி ஹி ந ஜீவதி அபஸ்ஸஸந்தோபி. சதூஸு ச தா⁴தூஸு கட்ட²முகா²தி³ஆஸீவிஸத³ட்டோ² விய காயோ பத²வீதா⁴துப்பகோபேன தாவ த²த்³தோ⁴ ஹோதி கலிங்க³ரஸதி³ஸோ. யதா²ஹ –

    Kasiranti anekapaccayapaṭibaddhavuttibhāvato kicchaṃ na sukhayāpanīyaṃ. Tathā hi taṃ assāsapaṭibaddhañca, passāsapaṭibaddhañca, mahābhūtapaṭibaddhañca, kabaḷīkārāhārapaṭibaddhañca, usmāpaṭibaddhañca, viññāṇapaṭibaddhañca. Anassasantopi hi na jīvati apassasantopi. Catūsu ca dhātūsu kaṭṭhamukhādiāsīvisadaṭṭho viya kāyo pathavīdhātuppakopena tāva thaddho hoti kaliṅgarasadiso. Yathāha –

    ‘‘பத்த²த்³தோ⁴ ப⁴வதீ காயோ, த³ட்டோ² கட்ட²முகே²ன வா;

    ‘‘Patthaddho bhavatī kāyo, daṭṭho kaṭṭhamukhena vā;

    பத²வீதா⁴துப்பகோபேன, ஹோதி கட்ட²முகே²வ ஸோ’’தி. (த⁴॰ ஸ॰ அட்ட²॰ 584);

    Pathavīdhātuppakopena, hoti kaṭṭhamukheva so’’ti. (dha. sa. aṭṭha. 584);

    ஆபோதா⁴துப்பகோபேன பூதிபா⁴வங் ஆபஜ்ஜித்வா பக்³க⁴ரிதபுப்³ப³மங்ஸலோஹிதோ அட்டி²சம்மாவஸேஸோ ஹோதி. யதா²ஹ –

    Āpodhātuppakopena pūtibhāvaṃ āpajjitvā paggharitapubbamaṃsalohito aṭṭhicammāvaseso hoti. Yathāha –

    ‘‘பூதிகோ ப⁴வதீ காயோ, த³ட்டோ² பூதிமுகே²ன வா;

    ‘‘Pūtiko bhavatī kāyo, daṭṭho pūtimukhena vā;

    ஆபோதா⁴துப்பகோபேன, ஹோதி பூதிமுகே²வ ஸோ’’தி. (த⁴॰ ஸ॰ அட்ட²॰ 584);

    Āpodhātuppakopena, hoti pūtimukheva so’’ti. (dha. sa. aṭṭha. 584);

    தேஜோதா⁴துப்பகோபேன அங்கா³ரகாஸுயங் பக்கி²த்தோ விய ஸமந்தா பரிட³ய்ஹதி. யதா²ஹ –

    Tejodhātuppakopena aṅgārakāsuyaṃ pakkhitto viya samantā pariḍayhati. Yathāha –

    ‘‘ஸந்தத்தோ ப⁴வதீ காயோ, த³ட்டோ² அக்³கி³முகே²ன வா;

    ‘‘Santatto bhavatī kāyo, daṭṭho aggimukhena vā;

    தேஜோதா⁴துப்பகோபேன, ஹோதி அக்³கி³முகே²வ ஸோ’’தி. (த⁴॰ ஸ॰ அட்ட²॰ 584);

    Tejodhātuppakopena, hoti aggimukheva so’’ti. (dha. sa. aṭṭha. 584);

    வாயோதா⁴துப்பகோபேன ஸஞ்சி²ஜ்ஜமானஸந்தி⁴ப³ந்த⁴னோ பாஸாணேஹி கொட்டெத்வா ஸஞ்சுண்ணியமானட்டி²கோ விய ச ஹோதி. யதா²ஹ –

    Vāyodhātuppakopena sañchijjamānasandhibandhano pāsāṇehi koṭṭetvā sañcuṇṇiyamānaṭṭhiko viya ca hoti. Yathāha –

    ‘‘ஸஞ்சி²ன்னோ ப⁴வதீ காயோ, த³ட்டோ² ஸத்த²முகே²ன வா;

    ‘‘Sañchinno bhavatī kāyo, daṭṭho satthamukhena vā;

    வாயோதா⁴துப்பகோபேன, ஹோதி ஸத்த²முகே²வ ஸோ’’தி. (த⁴॰ ஸ॰ அட்ட²॰ 584);

    Vāyodhātuppakopena, hoti satthamukheva so’’ti. (dha. sa. aṭṭha. 584);

    தா⁴துப்பகோபப்³யாபன்னகாயோபி ச ந ஜீவதி. யதா³ பன தா தா⁴துயோ அஞ்ஞமஞ்ஞங் பதிட்டா²னாதி³கிச்சங் ஸாதெ⁴ந்தாபி ஸமங் வஹந்தி, ததா³ ஜீவிதங் பவத்ததி. ஏவங் மஹாபூ⁴தபடிப³த்³த⁴ஞ்ச ஜீவிதங். து³ப்³பி⁴க்கா²தீ³ஸு பன ஆஹாருபச்சே²தே³ன ஸத்தானங் ஜீவிதக்க²யோ பாகடோ ஏவ. ஏவங் கப³ளீகாராஹாரபடிப³த்³த⁴ஞ்ச ஜீவிதங். ததா² அஸிதபீதாதி³பரிபாகே கம்மஜதேஜே கீ²ணே ஸத்தா ஜீவிதக்க²யங் பாபுணந்தாபி பாகடா ஏவ. ஏவங் உஸ்மாபடிப³த்³த⁴ஞ்ச ஜீவிதங். விஞ்ஞாணே பன நிருத்³தே⁴ நிருத்³த⁴தோ பபு⁴தி ஸத்தானங் ந ஹோதி ஜீவிதந்தி ஏவம்பி லோகே பாகடமேவ. ஏவங் விஞ்ஞாணபடிப³த்³த⁴ஞ்ச ஜீவிதங். ஏவங் அனேகபச்சயபடிப³த்³த⁴வுத்திபா⁴வதோ கஸிரங் வேதி³தப்³ப³ங்.

    Dhātuppakopabyāpannakāyopi ca na jīvati. Yadā pana tā dhātuyo aññamaññaṃ patiṭṭhānādikiccaṃ sādhentāpi samaṃ vahanti, tadā jīvitaṃ pavattati. Evaṃ mahābhūtapaṭibaddhañca jīvitaṃ. Dubbhikkhādīsu pana āhārupacchedena sattānaṃ jīvitakkhayo pākaṭo eva. Evaṃ kabaḷīkārāhārapaṭibaddhañca jīvitaṃ. Tathā asitapītādiparipāke kammajateje khīṇe sattā jīvitakkhayaṃ pāpuṇantāpi pākaṭā eva. Evaṃ usmāpaṭibaddhañca jīvitaṃ. Viññāṇe pana niruddhe niruddhato pabhuti sattānaṃ na hoti jīvitanti evampi loke pākaṭameva. Evaṃ viññāṇapaṭibaddhañca jīvitaṃ. Evaṃ anekapaccayapaṭibaddhavuttibhāvato kasiraṃ veditabbaṃ.

    பரித்தஞ்சாதி அப்பகங், தே³வானங் ஜீவிதங் உபனிதா⁴ய திணக்³கே³ உஸ்ஸாவபி³ந்து³ஸதி³ஸங், சித்தக்க²ணதோ உத்³த⁴ங் அபா⁴வேன வா பரித்தங். அதிதீ³கா⁴யுகோபி ஹி ஸத்தோ அதீதேன சித்தேன ஜீவித்த² ந ஜீவதி ந ஜீவிஸ்ஸதி, அனாக³தேன ஜீவிஸ்ஸதி ந ஜீவதி ந ஜீவித்த², பச்சுப்பன்னேன ஜீவதி ந ஜீவித்த² ந ஜீவிஸ்ஸதி. வுத்தஞ்சேதங் –

    Parittañcāti appakaṃ, devānaṃ jīvitaṃ upanidhāya tiṇagge ussāvabindusadisaṃ, cittakkhaṇato uddhaṃ abhāvena vā parittaṃ. Atidīghāyukopi hi satto atītena cittena jīvittha na jīvati na jīvissati, anāgatena jīvissati na jīvati na jīvittha, paccuppannena jīvati na jīvittha na jīvissati. Vuttañcetaṃ –

    ‘‘ஜீவிதங் அத்தபா⁴வோ ச, ஸுக²து³க்கா² ச கேவலா;

    ‘‘Jīvitaṃ attabhāvo ca, sukhadukkhā ca kevalā;

    ஏகசித்தஸமாயுத்தா, லஹுஸோ வத்ததே க²ணோ.

    Ekacittasamāyuttā, lahuso vattate khaṇo.

    ‘‘சுல்லாஸீதிஸஹஸ்ஸானி , கப்பா திட்ட²ந்தி யே மரூ;

    ‘‘Cullāsītisahassāni , kappā tiṭṭhanti ye marū;

    நத்வேவ தேபி ஜீவந்தி, த்³வீஹி சித்தேஹி ஸங்யுதா’’தி. (மஹானி॰ 10);

    Natveva tepi jīvanti, dvīhi cittehi saṃyutā’’ti. (mahāni. 10);

    தஞ்ச து³க்கே²ன ஸங்யுதந்தி தஞ்ச ஜீவிதங் ஏவங் அனிமித்தமனஞ்ஞாதங் கஸிரங் பரித்தஞ்ச ஸமானம்பி ஸீதுண்ஹட³ங்ஸமகஸாதி³ஸம்ப²ஸ்ஸகு²ப்பிபாஸாஸங்கா²ரது³க்க²விபரிணாமது³க்க²து³க்க²து³க்கே²ஹி ஸங்யுதங். கிங் வுத்தங் ஹோதி? யஸ்மா ஈதி³ஸங் மச்சானங் ஜீவிதங், தஸ்மா த்வங் யாவ தங் பரிக்க²யங் ந க³ச்ச²தி, தாவ த⁴ம்மசரியமேவ ப்³ரூஹய, மா புத்தமனுஸோசாதி.

    Tañca dukkhena saṃyutanti tañca jīvitaṃ evaṃ animittamanaññātaṃ kasiraṃ parittañca samānampi sītuṇhaḍaṃsamakasādisamphassakhuppipāsāsaṅkhāradukkhavipariṇāmadukkhadukkhadukkhehi saṃyutaṃ. Kiṃ vuttaṃ hoti? Yasmā īdisaṃ maccānaṃ jīvitaṃ, tasmā tvaṃ yāva taṃ parikkhayaṃ na gacchati, tāva dhammacariyameva brūhaya, mā puttamanusocāti.

    581. அதா²பி மஞ்ஞெய்யாஸி ‘‘ஸப்³பூ³பகரணேஹி புத்தங் அனுரக்க²ந்தஸ்ஸாபி மே ஸோ மதோ, தேன ஸோசாமீ’’தி, ஏவம்பி மா ஸோசி. ந ஹி ஸோ உபக்கமோ அத்தி², யேன ஜாதா ந மிய்யரே, ந ஹி ஸக்கா கேனசி உபக்கமேன ஜாதா ஸத்தா மா மரந்தூதி ரக்கி²துந்தி வுத்தங் ஹோதி. ததோ யஸ்மா ஸோ ‘‘ஜரங் பத்வா நாம, ப⁴ந்தே, மரணங் அனுரூபங், அதித³ஹரோ மே புத்தோ மதோ’’தி சிந்தேஸி, தஸ்மா ஆஹ ‘‘ஜரம்பி பத்வா மரணங், ஏவங்த⁴ம்மா ஹி பாணினோ’’தி, ஜரங் பத்வாபி அப்பத்வாபி மரணங், நத்தி² எத்த² நியமோதி வுத்தங் ஹோதி.

    581. Athāpi maññeyyāsi ‘‘sabbūpakaraṇehi puttaṃ anurakkhantassāpi me so mato, tena socāmī’’ti, evampi mā soci. Na hi so upakkamo atthi, yena jātā na miyyare, na hi sakkā kenaci upakkamena jātā sattā mā marantūti rakkhitunti vuttaṃ hoti. Tato yasmā so ‘‘jaraṃ patvā nāma, bhante, maraṇaṃ anurūpaṃ, atidaharo me putto mato’’ti cintesi, tasmā āha ‘‘jarampi patvā maraṇaṃ, evaṃdhammā hi pāṇino’’ti, jaraṃ patvāpi appatvāpi maraṇaṃ, natthi ettha niyamoti vuttaṃ hoti.

    582. இதா³னி தமத்த²ங் நித³ஸ்ஸனேன ஸாதெ⁴ந்தோ ‘‘ப²லானமிவ பக்கான’’ந்திஆதி³மாஹ. தஸ்ஸத்தோ² – யதா² ப²லானங் பக்கானங் யஸ்மா ஸூரியுக்³க³மனதோ பபு⁴தி ஸூரியாதபேன ஸந்தப்பமானே ருக்கே² பத²விரஸோ ச ஆபோரஸோ ச பத்ததோ ஸாக²ங் ஸாக²தோ க²ந்த⁴ங் க²ந்த⁴தோ மூலந்தி ஏவங் அனுக்கமேன மூலதோ பத²விமேவ பவிஸதி, ஓக³மனதோ பபு⁴தி பன பத²விதோ மூலங் மூலதோ க²ந்த⁴ந்தி ஏவங் அனுக்கமேன ஸாகா²பத்தபல்லவாதீ³னி புன ஆரோஹதி, ஏவங் ஆரோஹந்தோ ச பரிபாகக³தே ப²லே வண்டமூலங் ந பவிஸதி. அத² ஸூரியாதபேன தப்பமானே வண்டமூலே பரிளாஹோ உப்பஜ்ஜதி. தேன தானி ப²லானி பாதோ பாதோ நிச்சகாலங் பதந்தி, நேஸங் பாதோ பதனதோ ப⁴யங் ஹோதி, பதனா ப⁴யங் ஹோதீதி அத்தோ². ஏவங் ஜாதானங் மச்சானங் நிச்சங் மரணதோ ப⁴யங் . பக்கப²லஸதி³ஸா ஹி ஸத்தாதி.

    582. Idāni tamatthaṃ nidassanena sādhento ‘‘phalānamiva pakkāna’’ntiādimāha. Tassattho – yathā phalānaṃ pakkānaṃ yasmā sūriyuggamanato pabhuti sūriyātapena santappamāne rukkhe pathaviraso ca āporaso ca pattato sākhaṃ sākhato khandhaṃ khandhato mūlanti evaṃ anukkamena mūlato pathavimeva pavisati, ogamanato pabhuti pana pathavito mūlaṃ mūlato khandhanti evaṃ anukkamena sākhāpattapallavādīni puna ārohati, evaṃ ārohanto ca paripākagate phale vaṇṭamūlaṃ na pavisati. Atha sūriyātapena tappamāne vaṇṭamūle pariḷāho uppajjati. Tena tāni phalāni pāto pāto niccakālaṃ patanti, nesaṃ pāto patanato bhayaṃ hoti, patanā bhayaṃ hotīti attho. Evaṃ jātānaṃ maccānaṃ niccaṃ maraṇato bhayaṃ . Pakkaphalasadisā hi sattāti.

    583-6. கிஞ்ச பி⁴ய்யோ ‘‘யதா²பி கும்ப⁴காரஸ்ஸ…பே॰… ஜீவித’’ந்தி. தஸ்மா ‘‘த³ஹரா ச…பே॰… பராயணா’’தி ஏவங் க³ண்ஹ, ஏவஞ்ச க³ஹெத்வா ‘‘தேஸங் மச்சு…பே॰… ஞாதீ வா பன ஞாதகே’’தி ஏவம்பி க³ண்ஹ. யஸ்மா ச ந பிதா தாயதே புத்தங், ஞாதீ வா பன ஞாதகே, தஸ்மா பெக்க²தங்யேவ…பே॰… நீயதி.

    583-6. Kiñca bhiyyo ‘‘yathāpi kumbhakārassa…pe… jīvita’’nti. Tasmā ‘‘daharā ca…pe… parāyaṇā’’ti evaṃ gaṇha, evañca gahetvā ‘‘tesaṃ maccu…pe… ñātī vā pana ñātake’’ti evampi gaṇha. Yasmā ca na pitā tāyate puttaṃ, ñātī vā pana ñātake, tasmā pekkhataṃyeva…pe… nīyati.

    தத்த² அயங் யோஜனா – பஸ்ஸமானானங்யேவ ஞாதீனங் ‘‘அம்ம, தாதா’’திஆதி³னா நயேன புது² அனேகப்பகாரகங் லாலபதங்யேவ மச்சானங் ஏகமேகோ மச்சோ யதா² கோ³ வஜ்ஜோ² ஏவங் நீயதி, ஏவங் பஸ்ஸ, உபாஸக, யாவ அதாணோ லோகோதி.

    Tattha ayaṃ yojanā – passamānānaṃyeva ñātīnaṃ ‘‘amma, tātā’’tiādinā nayena puthu anekappakārakaṃ lālapataṃyeva maccānaṃ ekameko macco yathā go vajjho evaṃ nīyati, evaṃ passa, upāsaka, yāva atāṇo lokoti.

    587. தத்த² யே பு³த்³த⁴பச்சேகபு³த்³தா⁴த³யோ தி⁴திஸம்பன்னா, தே ‘‘ஏவமப்³பா⁴ஹதோ லோகோ மச்சுனா ச ஜராய ச, ஸோ ந ஸக்கா கேனசி பரித்தாணங் காது’’ந்தி யஸ்மா ஜானந்தி, தஸ்மா தீ⁴ரா ந ஸோசந்தி விதி³த்வா லோகபரியாயங். இமங் லோகஸபா⁴வங் ஞத்வா ந ஸோசந்தீதி வுத்தங் ஹோதி.

    587. Tattha ye buddhapaccekabuddhādayo dhitisampannā, te ‘‘evamabbhāhato loko maccunā ca jarāya ca, so na sakkā kenaci parittāṇaṃ kātu’’nti yasmā jānanti, tasmā dhīrā na socanti viditvā lokapariyāyaṃ. Imaṃ lokasabhāvaṃ ñatvā na socantīti vuttaṃ hoti.

    588. த்வங் பன யஸ்ஸ மக்³க³ங்…பே॰… பரிதே³வஸி. கிங் வுத்தங் ஹோதி? யஸ்ஸ மாதுகுச்சி²ங் ஆக³தஸ்ஸ ஆக³தமக்³க³ங் வா இதோ சவித்வா அஞ்ஞத்த² க³தஸ்ஸ க³தமக்³க³ங் வா ந ஜானாஸி, தஸ்ஸ இமே உபோ⁴ அந்தே அஸம்பஸ்ஸங் நிரத்த²ங் பரிதே³வஸி. தீ⁴ரா பன தே பஸ்ஸந்தா விதி³த்வா லோகபரியாயங் ந ஸோசந்தீதி.

    588. Tvaṃ pana yassa maggaṃ…pe… paridevasi. Kiṃ vuttaṃ hoti? Yassa mātukucchiṃ āgatassa āgatamaggaṃ vā ito cavitvā aññattha gatassa gatamaggaṃ vā na jānāsi, tassa ime ubho ante asampassaṃ niratthaṃ paridevasi. Dhīrā pana te passantā viditvā lokapariyāyaṃ na socantīti.

    589. இதா³னி ‘‘நிரத்த²ங் பரிதே³வஸீ’’தி எத்த² வுத்தபரிதே³வனாய நிரத்த²கபா⁴வங் ஸாதெ⁴ந்தோ ‘‘பரிதே³வயமானோ சே’’திஆதி³மாஹ. தத்த² உத³ப்³ப³ஹேதி உப்³ப³ஹெய்ய தா⁴ரெய்ய, அத்தனி ஸஞ்ஜனெய்யாதி அத்தோ². ஸம்மூள்ஹோ ஹிங்ஸமத்தானந்தி ஸம்மூள்ஹோ ஹுத்வா அத்தானங் பா³தெ⁴ந்தோ. கயிரா சே நங் விசக்க²ணோதி யதி³ தாதி³ஸோ கஞ்சி அத்த²ங் உத³ப்³ப³ஹே, விசக்க²ணோபி நங் பரிதே³வங் கரெய்ய.

    589. Idāni ‘‘niratthaṃ paridevasī’’ti ettha vuttaparidevanāya niratthakabhāvaṃ sādhento ‘‘paridevayamāno ce’’tiādimāha. Tattha udabbaheti ubbaheyya dhāreyya, attani sañjaneyyāti attho. Sammūḷho hiṃsamattānanti sammūḷho hutvā attānaṃ bādhento. Kayirā ce naṃ vicakkhaṇoti yadi tādiso kañci atthaṃ udabbahe, vicakkhaṇopi naṃ paridevaṃ kareyya.

    590. ந ஹி ருண்ணேனாதி எத்தா²யங் யோஜனா – ந பன கோசி ருண்ணேன வா ஸோகேன வா சேதஸோ ஸந்திங் பப்போதி, அபிச கோ² பன ரோத³தோ ஸோசதோ ச பி⁴ய்யோ அஸ்ஸ உப்பஜ்ஜதே து³க்க²ங், ஸரீரஞ்ச து³ப்³ப³ண்ணியாதீ³ஹி உபஹஞ்ஞதீதி.

    590.Na hi ruṇṇenāti etthāyaṃ yojanā – na pana koci ruṇṇenasokenacetaso santiṃ pappoti, apica kho pana rodato socato ca bhiyyo assa uppajjate dukkhaṃ, sarīrañca dubbaṇṇiyādīhi upahaññatīti.

    591. ந தேன பேதாதி தேன பரிதே³வனேன காலகதா ந பாலெந்தி ந யாபெந்தி, ந தங் தேஸங் உபகாராய ஹோதி. தஸ்மா நிரத்தா² பரிதே³வனாதி.

    591.Na tena petāti tena paridevanena kālakatā na pālenti na yāpenti, na taṃ tesaṃ upakārāya hoti. Tasmā niratthā paridevanāti.

    592. ந கேவலஞ்ச நிரத்தா², அனத்த²ம்பி ஆவஹதி. கஸ்மா? யஸ்மா ஸோகமப்பஜஹங் …பே॰… வஸமன்வகூ³. தத்த² அனுத்து²னந்தோதி அனுஸோசந்தோ. வஸமன்வகூ³தி வஸங் க³தோ.

    592. Na kevalañca niratthā, anatthampi āvahati. Kasmā? Yasmā sokamappajahaṃ…pe… vasamanvagū. Tattha anutthunantoti anusocanto. Vasamanvagūti vasaṃ gato.

    593. ஏவம்பி நிரத்த²கத்தங் அனத்தா²வஹத்தஞ்ச ஸோகஸ்ஸ த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி ஸோகவினயத்த²ங் ஓவத³ந்தோ ‘‘அஞ்ஞேபி பஸ்ஸா’’திஆதி³மாஹ. தத்த² க³மினேதி க³மிகே, பரலோகக³மனஸஜ்ஜே டி²தேதி வுத்தங் ஹோதி. ப²ந்த³ந்தேவித⁴ பாணினோதி மரணப⁴யேன ப²ந்த³மானேயேவ இத⁴ ஸத்தே.

    593. Evampi niratthakattaṃ anatthāvahattañca sokassa dassetvā idāni sokavinayatthaṃ ovadanto ‘‘aññepi passā’’tiādimāha. Tattha gamineti gamike, paralokagamanasajje ṭhiteti vuttaṃ hoti. Phandantevidha pāṇinoti maraṇabhayena phandamāneyeva idha satte.

    594. யேன யேனாதி யேனாகாரேன மஞ்ஞந்தி ‘‘தீ³கா⁴யுகோ ப⁴விஸ்ஸதி, அரோகோ³ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி. ததோ தங் அஞ்ஞதா²யேவ ஹோதி, ஸோ ஏவங் மஞ்ஞிதோ மரதிபி, ரோகீ³பி ஹோதி. ஏதாதி³ஸோ அயங் வினாபா⁴வோ மஞ்ஞிதப்பச்சனீகேன ஹோதி, பஸ்ஸ, உபாஸக, லோகஸபா⁴வந்தி ஏவமெத்த² அதி⁴ப்பாயயோஜனா வேதி³தப்³பா³.

    594.Yena yenāti yenākārena maññanti ‘‘dīghāyuko bhavissati, arogo bhavissatī’’ti. Tato taṃ aññathāyeva hoti, so evaṃ maññito maratipi, rogīpi hoti. Etādiso ayaṃ vinābhāvo maññitappaccanīkena hoti, passa, upāsaka, lokasabhāvanti evamettha adhippāyayojanā veditabbā.

    596. அரஹதோ ஸுத்வாதி இமங் ஏவரூபங் அரஹதோ த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸுத்வா. நேஸோ லப்³பா⁴ மயா இதீதி ஸோ பேதோ ‘‘இதா³னி மயா புன ஜீவதூ’’தி ந லப்³பா⁴ இதி பரிஜானந்தோ, வினெய்ய பரிதே³விதந்தி வுத்தங் ஹோதி.

    596.Arahato sutvāti imaṃ evarūpaṃ arahato dhammadesanaṃ sutvā. Neso labbhā mayā itīti so peto ‘‘idāni mayā puna jīvatū’’ti na labbhā iti parijānanto, vineyya paridevitanti vuttaṃ hoti.

    597. கிஞ்ச பி⁴ய்யோ – ‘‘யதா² ஸரணமாதி³த்தங்…பே॰… த⁴ங்ஸயே’’தி. தத்த² தீ⁴ரோ தி⁴திஸம்பதா³ய, ஸபஞ்ஞோ ஸாபா⁴விகபஞ்ஞாய, பண்டி³தோ பா³ஹுஸச்சபஞ்ஞாய, குஸலோ சிந்தகஜாதிகதாய வேதி³தப்³போ³. சிந்தாமயஸுதமயபா⁴வனாமயபஞ்ஞாஹி வா யோஜேதப்³ப³ங்.

    597. Kiñca bhiyyo – ‘‘yathā saraṇamādittaṃ…pe… dhaṃsaye’’ti. Tattha dhīro dhitisampadāya, sapañño sābhāvikapaññāya, paṇḍito bāhusaccapaññāya, kusalo cintakajātikatāya veditabbo. Cintāmayasutamayabhāvanāmayapaññāhi vā yojetabbaṃ.

    598-9. ந கேவலஞ்ச ஸோகமேவ, பரிதே³வங்…பே॰… ஸல்லமத்தனோ. தத்த² பஜப்பந்தி தண்ஹங். தோ³மனஸ்ஸந்தி சேதஸிகது³க்க²ங். அப்³ப³ஹேதி உத்³த⁴ரே. ஸல்லந்தி ஏதமேவ திப்பகாரங் து³ன்னீஹரணட்டே²ன அந்தோவிஜ்ஜ²னட்டே²ன ச ஸல்லங். புப்³பே³ வுத்தங் ஸத்தவித⁴ங் ராகா³தி³ஸல்லங் வா. ஏதஸ்மிஞ்ஹி அப்³பூ³ள்ஹே ஸல்லே அப்³பூ³ள்ஹஸல்லோ…பே॰… நிப்³பு³தோதி அரஹத்தனிகூடேன தே³ஸனங் நிட்டா²பேஸி. தத்த² அஸிதோதி தண்ஹாதி³ட்டீ²ஹி அனிஸ்ஸிதோ. பப்புய்யாதி பாபுணித்வா. ஸேஸங் இத⁴ இதோ புப்³பே³ வுத்தத்தா உத்தானத்த²மேவ, தஸ்மா ந வண்ணிதங்.

    598-9. Na kevalañca sokameva, paridevaṃ…pe… sallamattano. Tattha pajappanti taṇhaṃ. Domanassanti cetasikadukkhaṃ. Abbaheti uddhare. Sallanti etameva tippakāraṃ dunnīharaṇaṭṭhena antovijjhanaṭṭhena ca sallaṃ. Pubbe vuttaṃ sattavidhaṃ rāgādisallaṃ vā. Etasmiñhi abbūḷhe salle abbūḷhasallo…pe… nibbutoti arahattanikūṭena desanaṃ niṭṭhāpesi. Tattha asitoti taṇhādiṭṭhīhi anissito. Pappuyyāti pāpuṇitvā. Sesaṃ idha ito pubbe vuttattā uttānatthameva, tasmā na vaṇṇitaṃ.

    பரமத்த²ஜோதிகாய கு²த்³த³க-அட்ட²கதா²ய

    Paramatthajotikāya khuddaka-aṭṭhakathāya

    ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா²ய ஸல்லஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Suttanipāta-aṭṭhakathāya sallasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஸுத்தனிபாதபாளி • Suttanipātapāḷi / 8. ஸல்லஸுத்தங் • 8. Sallasuttaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact