Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [286] 6. ஸாலூகஜாதகவண்ணனா

    [286] 6. Sālūkajātakavaṇṇanā

    மா ஸாலூகஸ்ஸ பிஹயீதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ து²ல்லகுமாரிகாபலோப⁴னங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. தங் சூளனாரத³கஸ்ஸபஜாதகே (ஜா॰ 1.13.40 ஆத³யோ) ஆவிப⁴விஸ்ஸதி. தங் பன பி⁴க்கு²ங் ஸத்தா² பக்கோஸாபெத்வா ‘‘ஸச்சங் கிர த்வங், பி⁴க்கு², உக்கண்டி²தோஸீ’’தி புச்சி². ‘‘ஏவங், ப⁴ந்தே’’தி. ‘‘கோ தங் உக்கண்டா²பேதீ’’தி? ‘‘து²ல்லகுமாரிகா, ப⁴ந்தே’’தி. ஸத்தா² ‘‘ஏஸா தே பி⁴க்கு² அனத்த²காரிகா, புப்³பே³பி த்வங் ஏதிஸ்ஸா விவாஹத்தா²ய ஆக³தபரிஸாய உத்தரிப⁴ங்கோ³ அஹோஸீ’’தி வத்வா பி⁴க்கூ²ஹி யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.

    sālūkassa pihayīti idaṃ satthā jetavane viharanto thullakumārikāpalobhanaṃ ārabbha kathesi. Taṃ cūḷanāradakassapajātake (jā. 1.13.40 ādayo) āvibhavissati. Taṃ pana bhikkhuṃ satthā pakkosāpetvā ‘‘saccaṃ kira tvaṃ, bhikkhu, ukkaṇṭhitosī’’ti pucchi. ‘‘Evaṃ, bhante’’ti. ‘‘Ko taṃ ukkaṇṭhāpetī’’ti? ‘‘Thullakumārikā, bhante’’ti. Satthā ‘‘esā te bhikkhu anatthakārikā, pubbepi tvaṃ etissā vivāhatthāya āgataparisāya uttaribhaṅgo ahosī’’ti vatvā bhikkhūhi yācito atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ மஹாலோஹிதகோ³ணோ நாம அஹோஸி, கனிட்ட²பா⁴தா பனஸ்ஸ சூளலோஹிதோ நாம. உபோ⁴பி கோ³ணா கா³மகே ஏகஸ்மிங் குலே கம்மங் கரொந்தி. தஸ்ஸ குலஸ்ஸ ஏகா வயப்பத்தா குமாரிகா அத்தி², தங் அஞ்ஞகுலங் வாரேஸி. அத² நங் குலங் ‘‘விவாஹகாலே உத்தரிப⁴ங்கோ³ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஸாலூகங் நாம ஸூகரங் யாகு³ப⁴த்தேன படிஜக்³கி³, ஸோ ஹெட்டா²மஞ்சே ஸயதி. அதே²கதி³வஸங் சூளலோஹிதோ பா⁴தரங் ஆஹ – ‘‘பா⁴திக, மயங் இமஸ்மிங் குலே கம்மங் கரோம, அம்ஹே நிஸ்ஸாய இமங் குலங் ஜீவதி, அத² ச பனிமே மனுஸ்ஸா அம்ஹாகங் திணபலாலமத்தங் தெ³ந்தி, இமங் ஸூகரங் யாகு³ப⁴த்தேன போஸெந்தி, ஹெட்டா²மஞ்சே ஸயாபெந்தி, கிங் நாமேஸ ஏதேஸங் கரிஸ்ஸதீ’’தி. மஹாலோஹிதோ ‘‘தாத, மா த்வங் ஏதஸ்ஸ யாகு³ப⁴த்தங் பத்த²ய, ஏதிஸ்ஸா குமாரிகாய விவாஹதி³வஸே ஏதங் உத்தரிப⁴ங்க³ங் காதுகாமா ஏதே மங்ஸஸ்ஸ தூ²லபா⁴வகரணத்த²ங் போஸெந்தி, கதிபாஹச்சயேன தங் பஸ்ஸிஸ்ஸஸி ஹெட்டா²மஞ்சதோ நிக்கா²மெத்வா வதி⁴த்வா க²ண்டா³க²ண்டி³கங் சி²ந்தி³த்வா ஆக³ந்துகப⁴த்தங் கரியமான’’ந்தி வத்வா புரிமா த்³வே கா³தா² ஸமுட்டா²பேஸி –

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto mahālohitagoṇo nāma ahosi, kaniṭṭhabhātā panassa cūḷalohito nāma. Ubhopi goṇā gāmake ekasmiṃ kule kammaṃ karonti. Tassa kulassa ekā vayappattā kumārikā atthi, taṃ aññakulaṃ vāresi. Atha naṃ kulaṃ ‘‘vivāhakāle uttaribhaṅgo bhavissatī’’ti sālūkaṃ nāma sūkaraṃ yāgubhattena paṭijaggi, so heṭṭhāmañce sayati. Athekadivasaṃ cūḷalohito bhātaraṃ āha – ‘‘bhātika, mayaṃ imasmiṃ kule kammaṃ karoma, amhe nissāya imaṃ kulaṃ jīvati, atha ca panime manussā amhākaṃ tiṇapalālamattaṃ denti, imaṃ sūkaraṃ yāgubhattena posenti, heṭṭhāmañce sayāpenti, kiṃ nāmesa etesaṃ karissatī’’ti. Mahālohito ‘‘tāta, mā tvaṃ etassa yāgubhattaṃ patthaya, etissā kumārikāya vivāhadivase etaṃ uttaribhaṅgaṃ kātukāmā ete maṃsassa thūlabhāvakaraṇatthaṃ posenti, katipāhaccayena taṃ passissasi heṭṭhāmañcato nikkhāmetvā vadhitvā khaṇḍākhaṇḍikaṃ chinditvā āgantukabhattaṃ kariyamāna’’nti vatvā purimā dve gāthā samuṭṭhāpesi –

    106.

    106.

    ‘‘மா ஸாலூகஸ்ஸ பிஹயி, ஆதுரன்னானி பு⁴ஞ்ஜதி;

    ‘‘Mā sālūkassa pihayi, āturannāni bhuñjati;

    அப்பொஸ்ஸுக்கோ பு⁴ஸங் கா²த³, ஏதங் தீ³கா⁴யுலக்க²ணங்.

    Appossukko bhusaṃ khāda, etaṃ dīghāyulakkhaṇaṃ.

    107.

    107.

    ‘‘இதா³னி ஸோ இதா⁴க³ந்த்வா, அதிதீ² யுத்தஸேவகோ;

    ‘‘Idāni so idhāgantvā, atithī yuttasevako;

    அத² த³க்க²ஸி ஸாலூகங், ஸயந்தங் முஸலுத்தர’’ந்தி.

    Atha dakkhasi sālūkaṃ, sayantaṃ musaluttara’’nti.

    தத்தா²யங் ஸங்கே²பத்தோ² – தாத, த்வங் மா ஸாலூகஸூகரபா⁴வங் பத்த²யி, அயஞ்ஹி ஆதுரன்னானி மரணபோ⁴ஜனானி பு⁴ஞ்ஜதி, யானி பு⁴ஞ்ஜித்வா நசிரஸ்ஸேவ மரணங் பாபுணிஸ்ஸதி, த்வங் பன அப்பொஸ்ஸுக்கோ நிராலயோ ஹுத்வா அத்தனா லத்³த⁴ங் இமங் பலாலமிஸ்ஸகங் பு⁴ஸங் கா²த³, ஏதங் தீ³கா⁴யுபா⁴வஸ்ஸ லக்க²ணங் ஸஞ்ஜானநனிமித்தங். இதா³னி கதிபாஹஸ்ஸேவ ஸோ வேவாஹிகபுரிஸோ மஹதியா பரிஸாய யுத்தோ யுத்தஸேவகோ இத⁴ அதிதி² ஹுத்வா ஆக³தோ ப⁴விஸ்ஸதி, அதே²தங் ஸாலூகங் முஸலஸதி³ஸேன உத்தரொட்டே²ன ஸமன்னாக³தத்தா முஸலுத்தரங் மாரிதங் ஸயந்தங் த³க்க²ஸீதி.

    Tatthāyaṃ saṅkhepattho – tāta, tvaṃ mā sālūkasūkarabhāvaṃ patthayi, ayañhi āturannāni maraṇabhojanāni bhuñjati, yāni bhuñjitvā nacirasseva maraṇaṃ pāpuṇissati, tvaṃ pana appossukko nirālayo hutvā attanā laddhaṃ imaṃ palālamissakaṃ bhusaṃ khāda, etaṃ dīghāyubhāvassa lakkhaṇaṃ sañjānananimittaṃ. Idāni katipāhasseva so vevāhikapuriso mahatiyā parisāya yutto yuttasevako idha atithi hutvā āgato bhavissati, athetaṃ sālūkaṃ musalasadisena uttaroṭṭhena samannāgatattā musaluttaraṃ māritaṃ sayantaṃ dakkhasīti.

    ததோ கதிபாஹஸ்ஸேவ வேவாஹிகேஸு ஆக³தேஸு ஸாலூகங் மாரெத்வா உத்தரிப⁴ங்க³மகங்ஸு. உபோ⁴ கோ³ணா தங் தஸ்ஸ விபத்திங் தி³ஸ்வா ‘‘அம்ஹாகங் பு⁴ஸமேவ வர’’ந்தி சிந்தயிங்ஸு. ஸத்தா² அபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴ ஹுத்வா தத³த்த²ஜோதிகங் ததியங் கா³த²மாஹ –

    Tato katipāhasseva vevāhikesu āgatesu sālūkaṃ māretvā uttaribhaṅgamakaṃsu. Ubho goṇā taṃ tassa vipattiṃ disvā ‘‘amhākaṃ bhusameva vara’’nti cintayiṃsu. Satthā abhisambuddho hutvā tadatthajotikaṃ tatiyaṃ gāthamāha –

    108.

    108.

    ‘‘விகந்தங் ஸூகரங் தி³ஸ்வா, ஸயந்தங் முஸலுத்தரங்;

    ‘‘Vikantaṃ sūkaraṃ disvā, sayantaṃ musaluttaraṃ;

    ஜரக்³க³வா விசிந்தேஸுங், வரம்ஹாகங் பு⁴ஸாமிவா’’தி.

    Jaraggavā vicintesuṃ, varamhākaṃ bhusāmivā’’ti.

    தத்த² பு⁴ஸாமிவாதி பு⁴ஸமேவ அம்ஹாகங் வரங் உத்தமந்தி அத்தோ².

    Tattha bhusāmivāti bhusameva amhākaṃ varaṃ uttamanti attho.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி, ஸச்சபரியோஸானே ஸோ பி⁴க்கு² ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹி. ‘‘ததா³ குமாரிகா ஏதரஹி து²ல்லகுமாரிகா அஹோஸி, ஸாலூகோ உக்கண்டி²தபி⁴க்கு², சூளலோஹிதோ ஆனந்தோ³, மஹாலோஹிதோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne so bhikkhu sotāpattiphale patiṭṭhahi. ‘‘Tadā kumārikā etarahi thullakumārikā ahosi, sālūko ukkaṇṭhitabhikkhu, cūḷalohito ānando, mahālohito pana ahameva ahosi’’nti.

    ஸாலூகஜாதகவண்ணனா ச²ட்டா².

    Sālūkajātakavaṇṇanā chaṭṭhā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 286. ஸாலூகஜாதகங் • 286. Sālūkajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact