Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    4. ஸமசித்தவக்³க³வண்ணனா

    4. Samacittavaggavaṇṇanā

    33. சதுத்த²ஸ்ஸ பட²மே அஸப்புரிஸபூ⁴மீதி அஸப்புரிஸானங் பதிட்டா²னட்டா²னங். ஸப்புரிஸபூ⁴மியம்பி ஏஸேவ நயோ. அகதஞ்ஞூதி கதங் ந ஜானாதி. அகதவேதீ³தி கதங் பாகடங் கத்வா ந ஜானாதி. உபஞ்ஞாதந்தி வண்ணிதங் தோ²மிதங் பஸத்த²ங். யதி³த³ந்தி யா அயங். அகதஞ்ஞுதா அகதவேதி³தாதி பரேன கதஸ்ஸ உபகாரஸ்ஸ அஜானநஞ்சேவ பாகடங் கத்வா அஜானநஞ்ச. கேவலாதி ஸகலா. ஸுக்கபக்கே²பி வுத்தனயேனேவ அத்தோ² வேதி³தப்³போ³.

    33. Catutthassa paṭhame asappurisabhūmīti asappurisānaṃ patiṭṭhānaṭṭhānaṃ. Sappurisabhūmiyampi eseva nayo. Akataññūti kataṃ na jānāti. Akatavedīti kataṃ pākaṭaṃ katvā na jānāti. Upaññātanti vaṇṇitaṃ thomitaṃ pasatthaṃ. Yadidanti yā ayaṃ. Akataññutā akataveditāti parena katassa upakārassa ajānanañceva pākaṭaṃ katvā ajānanañca. Kevalāti sakalā. Sukkapakkhepi vuttanayeneva attho veditabbo.

    34. து³தியே மாது ச பிது சாதி ஜனகமாது ச ஜனகபிது ச. ஏகேன, பி⁴க்க²வே, அங்ஸேன மாதரங் பரிஹரெய்யாதி ஏகஸ்மிங் அங்ஸகூடே ட²பெத்வா மாதரங் படிஜக்³கெ³ய்ய. ஏகேன அங்ஸேன பிதரங் பரிஹரெய்யாதி ஏகஸ்மிங் அங்ஸகூடே ட²பெத்வா பிதரங் படிஜக்³கெ³ய்ய. வஸ்ஸஸதாயுகோ வஸ்ஸஸதஜீவீதி வஸ்ஸஸதாயுககாலே ஜாதோ ஸகலங் வஸ்ஸஸதங் ஜீவந்தோ. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – ஸசே புத்தோ நாம ‘‘மாதாபிதூனங் படிகரிஸ்ஸாமீ’’தி உட்டா²ய ஸமுட்டா²ய த³க்கி²ணே அங்ஸகூடே மாதரங், வாமே பிதரங் ட²பெத்வா வஸ்ஸஸதாயுகோ ஸகலம்பி வஸ்ஸஸதங் ஜீவமானோ பரிஹரெய்ய. ஸோ ச நேஸங் உச்சா²த³னபரிமத்³த³னந்ஹாபனஸம்பா³ஹனேனாதி ஸோ ச புத்தோ நேஸங் மாதாபிதூனங் அங்ஸகூடேஸு டி²தானங்யேவ து³க்³க³ந்த⁴படிவினோத³னத்த²ங் ஸுக³ந்த⁴கரணேன உச்சா²த³னேன, பரிஸ்ஸமவினோத³னத்த²ங் ஹத்த²பரிமத்³த³னேன, ஸீதுண்ஹகாலே ச உண்ஹோத³கஸீதோத³கன்ஹாபனேன, ஹத்த²பாதா³தீ³னங் ஆகட்³ட⁴னபரிகட்³ட⁴னஸங்கா²தேன ஸம்பா³ஹனேன உபட்டா²னங் கரெய்ய. தே ச தத்தே²வாதி தே ச மாதாபிதரோ தத்தே²வ தஸ்ஸ அங்ஸகூடேஸு நிஸின்னாவ முத்தகரீஸங் சஜெய்யுங். நத்வேவ , பி⁴க்க²வேதி, பி⁴க்க²வே, ஏவம்பி நத்வேவ மாதாபிதூனங் கதங் வா ஹோதி படிகதங் வா.

    34. Dutiye mātu ca pitu cāti janakamātu ca janakapitu ca. Ekena, bhikkhave, aṃsena mātaraṃ parihareyyāti ekasmiṃ aṃsakūṭe ṭhapetvā mātaraṃ paṭijaggeyya. Ekena aṃsena pitaraṃ parihareyyāti ekasmiṃ aṃsakūṭe ṭhapetvā pitaraṃ paṭijaggeyya. Vassasatāyuko vassasatajīvīti vassasatāyukakāle jāto sakalaṃ vassasataṃ jīvanto. Idaṃ vuttaṃ hoti – sace putto nāma ‘‘mātāpitūnaṃ paṭikarissāmī’’ti uṭṭhāya samuṭṭhāya dakkhiṇe aṃsakūṭe mātaraṃ, vāme pitaraṃ ṭhapetvā vassasatāyuko sakalampi vassasataṃ jīvamāno parihareyya. So ca nesaṃ ucchādanaparimaddananhāpanasambāhanenāti so ca putto nesaṃ mātāpitūnaṃ aṃsakūṭesu ṭhitānaṃyeva duggandhapaṭivinodanatthaṃ sugandhakaraṇena ucchādanena, parissamavinodanatthaṃ hatthaparimaddanena, sītuṇhakāle ca uṇhodakasītodakanhāpanena, hatthapādādīnaṃ ākaḍḍhanaparikaḍḍhanasaṅkhātena sambāhanena upaṭṭhānaṃ kareyya. Te ca tatthevāti te ca mātāpitaro tattheva tassa aṃsakūṭesu nisinnāva muttakarīsaṃ cajeyyuṃ. Natveva,bhikkhaveti, bhikkhave, evampi natveva mātāpitūnaṃ kataṃ vā hoti paṭikataṃ vā.

    இஸ்ஸராதி⁴பச்சே ரஜ்ஜேதி சக்கவத்திரஜ்ஜங் ஸந்தா⁴யேவமாஹ. ஆபாத³காதி வட்³ட⁴கா அனுபாலகா. புத்தா ஹி மாதாபிதூஹி வட்³டி⁴தா சேவ அனுபாலிதா ச. போஸகாதி ஹத்த²பாதே³ வட்³டெ⁴த்வா ஹத³யலோஹிதங் பாயெத்வா போஸகா. புத்தா ஹி மாதாபிதூஹி புட்டா² ப⁴தா அன்னபானாதீ³ஹி படிஜக்³கி³தா. இமஸ்ஸ லோகஸ்ஸ த³ஸ்ஸேதாரோதி ஸசே ஹி மாதாபிதரோ ஜாததி³வஸேயேவ புத்தங் பாதே³ க³ஹெத்வா அரஞ்ஞே வா நதி³யங் வா பபாதே வா கி²பெய்யுங், இமஸ்மிங் லோகே இட்டா²னிட்டா²ரம்மணங் ந பஸ்ஸெய்ய. ஏவங் அகத்வா ஆபாதி³தத்தா போஸிதத்தா ஏஸ இமஸ்மிங் லோகே இட்டா²னிட்டா²ரம்மணங் மாதாபிதரோ நிஸ்ஸாய பஸ்ஸதீதி த்யாஸ்ஸ இமஸ்ஸ லோகஸ்ஸ த³ஸ்ஸேதாரோ நாம ஹொந்தி. ஸமாத³பேதீதி க³ண்ஹாபேதி. இமஸ்மிங் ஸுத்தே ஸத்³தா⁴ஸீலசாக³பஞ்ஞா லோகியலோகுத்தரமிஸ்ஸகா கதி²தா. த⁴ம்மஸேனாபதிஸாரிபுத்தத்தே²ரஸதி³ஸோவ பி⁴க்கு² தேஸு பதிட்டா²பேதி நாமாதி வேதி³தப்³போ³.

    Issarādhipacce rajjeti cakkavattirajjaṃ sandhāyevamāha. Āpādakāti vaḍḍhakā anupālakā. Puttā hi mātāpitūhi vaḍḍhitā ceva anupālitā ca. Posakāti hatthapāde vaḍḍhetvā hadayalohitaṃ pāyetvā posakā. Puttā hi mātāpitūhi puṭṭhā bhatā annapānādīhi paṭijaggitā. Imassa lokassa dassetāroti sace hi mātāpitaro jātadivaseyeva puttaṃ pāde gahetvā araññe vā nadiyaṃ vā papāte vā khipeyyuṃ, imasmiṃ loke iṭṭhāniṭṭhārammaṇaṃ na passeyya. Evaṃ akatvā āpāditattā positattā esa imasmiṃ loke iṭṭhāniṭṭhārammaṇaṃ mātāpitaro nissāya passatīti tyāssa imassa lokassa dassetāro nāma honti. Samādapetīti gaṇhāpeti. Imasmiṃ sutte saddhāsīlacāgapaññā lokiyalokuttaramissakā kathitā. Dhammasenāpatisāriputtattherasadisova bhikkhu tesu patiṭṭhāpeti nāmāti veditabbo.

    35. ததியே தேனுபஸங்கமீதி ஸோ ஹி ப்³ராஹ்மணோ ‘‘ஸமணோ கிர கோ³தமோ கதி²தங் விஸ்ஸஜ்ஜேதி, புச்சா²யஸ்ஸ விரஜ்ஜ²னங் நாம நத்தி². அஹமஸ்ஸ விரஜ்ஜ²னபஞ்ஹங் அபி⁴ஸங்க²ரிஸ்ஸாமீ’’தி பணீதபோ⁴ஜனங் பு⁴ஞ்ஜித்வா க³ப்³ப⁴த்³வாரங் பித³ஹித்வா நிஸின்னோ சிந்தேதுங் ஆரபி⁴. அத²ஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி – ‘‘இமஸ்மிங் டா²னே உச்சாஸத்³த³மஹாஸத்³தோ³ வத்ததி, சித்தங் ந ஏகக்³க³ங் ஹோதி, பூ⁴மிக⁴ரங் காரெஸ்ஸாமீ’’தி பூ⁴மிக⁴ரங் காரெத்வா தத்த² பவிஸித்வா – ‘‘ஏவங் புட்டோ² ஏவங் கதெ²ஸ்ஸதி, ஏவங் புட்டோ² ஏவங் கதெ²ஸ்ஸதீ’’தி ஏகங் க³ண்ஹித்வா ஏகங் விஸ்ஸஜ்ஜெந்தோ ஸகலதி³வஸங் கிஞ்சி பஸ்ஸிதுங் நாஸக்கி². தஸ்ஸ இமினாவ நீஹாரேன சத்தாரோ மாஸா வீதிவத்தா. ஸோ சதுன்னங் மாஸானங் அச்சயேன உப⁴தோகோடிகங் பஞ்ஹங் நாம அத்³த³ஸ. ஏவங் கிரஸ்ஸ அஹோஸி – ‘‘அஹங் ஸமணங் கோ³தமங் உபஸங்கமித்வா ‘கிங்வாதீ³ ப⁴வ’ந்தி புச்சி²ஸ்ஸாமி. ஸசே ‘கிரியவாதி³ம்ஹீ’தி வக்க²தி, ‘ஸப்³பா³குஸலானங் நாம தும்ஹே கிரியங் வதே³தா²’தி நங் நிக்³க³ண்ஹிஸ்ஸாமி. ஸசே ‘அகிரியவாதி³ம்ஹீ’தி வக்க²தி, ‘குஸலத⁴ம்மானங் நாம தும்ஹே அகிரியங் வதே³தா²’தி நங் நிக்³க³ண்ஹிஸ்ஸாமி. இத³ஞ்ஹி உப⁴தோகோடிகங் பஞ்ஹங் புட்டோ² நேவ உக்³கி³லிதுங் ஸக்கி²ஸ்ஸதி ந நிக்³கி³லிதுங். ஏவங் மம ஜயோ ப⁴விஸ்ஸதி, ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ பராஜயோ’’தி உட்டா²ய அப்போ²டெத்வா பூ⁴மிக⁴ரா நிக்க²ம்ம ‘‘ஏவரூபங் பஞ்ஹங் புச்ச²ந்தேன ந ஏககேன க³ந்துங் வட்டதீ’’தி நக³ரே கோ⁴ஸனங் காரெத்வா ஸகலனாக³ரேஹி பரிவுதோ யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி. கிங்வாதீ³தி கிங்லத்³தி⁴கோ. கிமக்கா²யீதி கிங் நாம ஸாவகானங் படிபத³ங் அக்கா²யீதி புச்சி². அத²ஸ்ஸ ப⁴க³வா சதூஹி மாஸேஹி பஞ்ஹங் அபி⁴ஸங்க²ரித்வா ‘‘தி³ட்டோ² மே ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ பராஜயபஞ்ஹோ’’தி மானங் பக்³க³ய்ஹ ஆக³தபா⁴வங் ஞத்வா ஏகபதே³னேவ தங் பஞ்ஹங் பி⁴ந்த³ந்தோ கிரியவாதீ³ சாஹங், ப்³ராஹ்மணாதிஆதி³மாஹ. அத² ப்³ராஹ்மணோ அத்தனோ மானங் அபனெத்வா ப⁴க³வந்தங் ஆயாசந்தோ யதா²கத²ங் பனாதிஆதி³மாஹ. ஸேஸமெத்த² உத்தானத்த²மேவாதி.

    35. Tatiye tenupasaṅkamīti so hi brāhmaṇo ‘‘samaṇo kira gotamo kathitaṃ vissajjeti, pucchāyassa virajjhanaṃ nāma natthi. Ahamassa virajjhanapañhaṃ abhisaṅkharissāmī’’ti paṇītabhojanaṃ bhuñjitvā gabbhadvāraṃ pidahitvā nisinno cintetuṃ ārabhi. Athassa etadahosi – ‘‘imasmiṃ ṭhāne uccāsaddamahāsaddo vattati, cittaṃ na ekaggaṃ hoti, bhūmigharaṃ kāressāmī’’ti bhūmigharaṃ kāretvā tattha pavisitvā – ‘‘evaṃ puṭṭho evaṃ kathessati, evaṃ puṭṭho evaṃ kathessatī’’ti ekaṃ gaṇhitvā ekaṃ vissajjento sakaladivasaṃ kiñci passituṃ nāsakkhi. Tassa imināva nīhārena cattāro māsā vītivattā. So catunnaṃ māsānaṃ accayena ubhatokoṭikaṃ pañhaṃ nāma addasa. Evaṃ kirassa ahosi – ‘‘ahaṃ samaṇaṃ gotamaṃ upasaṅkamitvā ‘kiṃvādī bhava’nti pucchissāmi. Sace ‘kiriyavādimhī’ti vakkhati, ‘sabbākusalānaṃ nāma tumhe kiriyaṃ vadethā’ti naṃ niggaṇhissāmi. Sace ‘akiriyavādimhī’ti vakkhati, ‘kusaladhammānaṃ nāma tumhe akiriyaṃ vadethā’ti naṃ niggaṇhissāmi. Idañhi ubhatokoṭikaṃ pañhaṃ puṭṭho neva uggilituṃ sakkhissati na niggilituṃ. Evaṃ mama jayo bhavissati, samaṇassa gotamassa parājayo’’ti uṭṭhāya apphoṭetvā bhūmigharā nikkhamma ‘‘evarūpaṃ pañhaṃ pucchantena na ekakena gantuṃ vaṭṭatī’’ti nagare ghosanaṃ kāretvā sakalanāgarehi parivuto yena bhagavā tenupasaṅkami. Kiṃvādīti kiṃladdhiko. Kimakkhāyīti kiṃ nāma sāvakānaṃ paṭipadaṃ akkhāyīti pucchi. Athassa bhagavā catūhi māsehi pañhaṃ abhisaṅkharitvā ‘‘diṭṭho me samaṇassa gotamassa parājayapañho’’ti mānaṃ paggayha āgatabhāvaṃ ñatvā ekapadeneva taṃ pañhaṃ bhindanto kiriyavādī cāhaṃ, brāhmaṇātiādimāha. Atha brāhmaṇo attano mānaṃ apanetvā bhagavantaṃ āyācanto yathākathaṃ panātiādimāha. Sesamettha uttānatthamevāti.

    36. சதுத்தே² த³க்கி²ணெய்யாதி த³க்கி²ணா வுச்சதி தா³னங், தஸ்ஸ படிக்³க³ஹணயுத்தா கதி புக்³க³லாதி புச்ச²தி. ஸேகோ²தி இமினா ஸத்த ஸெக்கே² த³ஸ்ஸேதி. எத்த² ச ஸீலவந்தபுது²ஜ்ஜனோபி ஸோதாபன்னேனேவ ஸங்க³ஹிதோ. ஆஹுனெய்யா யஜமானானங் ஹொந்தீதி தா³னங் த³த³ந்தானங் ஆஹுனஸ்ஸ அரஹா தா³னபடிக்³கா³ஹகா நாம ஹொந்தீதி அத்தோ². கெ²த்தந்தி வத்து² பதிட்டா², புஞ்ஞஸ்ஸ விருஹனட்டா²னந்தி அத்தோ².

    36. Catutthe dakkhiṇeyyāti dakkhiṇā vuccati dānaṃ, tassa paṭiggahaṇayuttā kati puggalāti pucchati. Sekhoti iminā satta sekkhe dasseti. Ettha ca sīlavantaputhujjanopi sotāpanneneva saṅgahito. Āhuneyyā yajamānānaṃ hontīti dānaṃ dadantānaṃ āhunassa arahā dānapaṭiggāhakā nāma hontīti attho. Khettanti vatthu patiṭṭhā, puññassa viruhanaṭṭhānanti attho.

    37. பஞ்சமே புப்³பா³ராமேதி ஸாவத்தி²தோ புரத்தி²மதி³ஸாபா⁴கே³ ஆராமே. மிகா³ரமாதுபாஸாதே³தி விஸாகா²ய உபாஸிகாய பாஸாதே³. ஸா ஹி மிகா³ரஸெட்டி²னா மாதுட்டா²னே ட²பிதத்தாபி, ஸப்³ப³ஜெட்ட²கஸ்ஸ புத்தஸ்ஸ அய்யகஸெட்டி²னோவ ஸமானநாமகத்தாபி மிகா³ரமாதாதி வுச்சதி. தாய காரிதோ ஸஹஸ்ஸக³ப்³போ⁴ பாஸாதோ³ மிகா³ரமாதுபாஸாதோ³ நாம. தே²ரோ தஸ்மிங் விஹரதி. தத்ர கோ² ஆயஸ்மா ஸாரிபுத்தோதி தஸ்மிங் பாஸாதே³ விஹரந்தோ த⁴ம்மஸேனாபதிஸாரிபுத்தத்தே²ரோ.

    37. Pañcame pubbārāmeti sāvatthito puratthimadisābhāge ārāme. Migāramātupāsādeti visākhāya upāsikāya pāsāde. Sā hi migāraseṭṭhinā mātuṭṭhāne ṭhapitattāpi, sabbajeṭṭhakassa puttassa ayyakaseṭṭhinova samānanāmakattāpi migāramātāti vuccati. Tāya kārito sahassagabbho pāsādo migāramātupāsādo nāma. Thero tasmiṃ viharati. Tatra kho āyasmā sāriputtoti tasmiṃ pāsāde viharanto dhammasenāpatisāriputtatthero.

    பி⁴க்கூ² ஆமந்தேஸீதி கஸ்மிங் காலே ஆமந்தேஸி? கானிசி ஹி ஸுத்தானி புரேப⁴த்தே பா⁴ஸிதானி அத்தி², கானிசி பச்சா²ப⁴த்தே, கானிசி புரிமயாமே, கானிசி மஜ்ஜி²மயாமே, கானிசி பச்சி²மயாமே. இத³ங் பன ஸமசித்தபடிபதா³ஸுத்தங் பச்சா²ப⁴த்தே பா⁴ஸிதங். தஸ்மா ஸாயன்ஹஸமயே ஆமந்தேஸி.

    Bhikkhū āmantesīti kasmiṃ kāle āmantesi? Kānici hi suttāni purebhatte bhāsitāni atthi, kānici pacchābhatte, kānici purimayāme, kānici majjhimayāme, kānici pacchimayāme. Idaṃ pana samacittapaṭipadāsuttaṃ pacchābhatte bhāsitaṃ. Tasmā sāyanhasamaye āmantesi.

    ந கேவலங் சேதங் தே²ரேனேவ பா⁴ஸிதங், ததா²க³தேனாபி பா⁴ஸிதங். கத்த² நிஸீதி³த்வாதி? விஸாகா²ய ரதனபாஸாதே³ நிஸீதி³த்வா. ததா²க³தோ ஹி பட²மபோ³தி⁴யங் வீஸதி வஸ்ஸானி அனிப³த்³த⁴வாஸோ ஹுத்வா யத்த² யத்த² பா²ஸுகங் ஹோதி, தத்த² தத்தே²வ க³ந்த்வா வஸி. பட²மங் அந்தோவஸ்ஸஞ்ஹி இஸிபதனே த⁴ம்மசக்கங் பவத்தெத்வா அட்டா²ரஸ மஹாப்³ரஹ்மகோடியோ அமதபானங் பாயெத்வா பா³ராணஸிங் உபனிஸ்ஸாய இஸிபதனே வஸி. து³தியங் அந்தோவஸ்ஸங் ராஜக³ஹங் உபனிஸ்ஸாய வேளுவனே, ததியசதுத்தா²னிபி தத்தே²வ, பஞ்சமங் அந்தோவஸ்ஸங் வேஸாலிங் உபனிஸ்ஸாய மஹாவனே கூடாகா³ரஸாலாயங், ச²ட்ட²ங் அந்தோவஸ்ஸங் மகுலபப்³ப³தே, ஸத்தமங் தாவதிங்ஸப⁴வனே, அட்ட²மங் ப⁴க்³கே³ ஸுஸுமாரகி³ரங் நிஸ்ஸாய பே⁴ஸகளாவனே, நவமங் கோஸம்பி³யங், த³ஸமங் பாலிலெய்யகே வனஸண்டே³, ஏகாத³ஸமங் நாலாயங் ப்³ராஹ்மணகா³மே, த்³வாத³ஸமங் வேரஞ்ஜாயங், தேரஸமங் சாலியபப்³ப³தே, சுத்³த³ஸமங் ஜேதவனே, பஞ்சத³ஸமங் கபிலவத்து²ஸ்மிங், ஸோளஸமங் ஆளவகங் த³மெத்வா சதுராஸீதிபாணஸஹஸ்ஸானி அமதபானங் பாயெத்வா ஆளவியங், ஸத்தரஸமங் ராஜக³ஹேயேவ, அட்டா²ரஸமங் சாலியபப்³ப³தேயேவ, ததா² ஏகூனவீஸதிமங், வீஸதிமங் பன அந்தோவஸ்ஸங் ராஜக³ஹங்யேவ உபனிஸ்ஸாய வஸி. ஏவங் வீஸதி வஸ்ஸானி அனிப³த்³த⁴வாஸோ ஹுத்வா யத்த² யத்த² பா²ஸுகங் ஹோதி, தத்த² தத்தே²வ வஸி.

    Na kevalaṃ cetaṃ thereneva bhāsitaṃ, tathāgatenāpi bhāsitaṃ. Kattha nisīditvāti? Visākhāya ratanapāsāde nisīditvā. Tathāgato hi paṭhamabodhiyaṃ vīsati vassāni anibaddhavāso hutvā yattha yattha phāsukaṃ hoti, tattha tattheva gantvā vasi. Paṭhamaṃ antovassañhi isipatane dhammacakkaṃ pavattetvā aṭṭhārasa mahābrahmakoṭiyo amatapānaṃ pāyetvā bārāṇasiṃ upanissāya isipatane vasi. Dutiyaṃ antovassaṃ rājagahaṃ upanissāya veḷuvane, tatiyacatutthānipi tattheva, pañcamaṃ antovassaṃ vesāliṃ upanissāya mahāvane kūṭāgārasālāyaṃ, chaṭṭhaṃ antovassaṃ makulapabbate, sattamaṃ tāvatiṃsabhavane, aṭṭhamaṃ bhagge susumāragiraṃ nissāya bhesakaḷāvane, navamaṃ kosambiyaṃ, dasamaṃ pālileyyake vanasaṇḍe, ekādasamaṃ nālāyaṃ brāhmaṇagāme, dvādasamaṃ verañjāyaṃ, terasamaṃ cāliyapabbate, cuddasamaṃ jetavane, pañcadasamaṃ kapilavatthusmiṃ, soḷasamaṃ āḷavakaṃ dametvā caturāsītipāṇasahassāni amatapānaṃ pāyetvā āḷaviyaṃ, sattarasamaṃ rājagaheyeva, aṭṭhārasamaṃ cāliyapabbateyeva, tathā ekūnavīsatimaṃ, vīsatimaṃ pana antovassaṃ rājagahaṃyeva upanissāya vasi. Evaṃ vīsati vassāni anibaddhavāso hutvā yattha yattha phāsukaṃ hoti, tattha tattheva vasi.

    ததோ பட்டா²ய பன த்³வே ஸேனாஸனானி து⁴வபரிபோ⁴கா³னி அகாஸி. கதரானி த்³வே? ஜேதவனஞ்ச புப்³பா³ராமஞ்ச. கஸ்மா? த்³வின்னங் குலானங் கு³ணமஹந்ததாய. அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ ஹி விஸாகா²ய ச கு³ணங் ஸந்தா⁴ய கு³ணங் படிச்ச ஸத்தா² தானி ஸேனாஸனானி து⁴வபரிபோ⁴கே³ன பரிபு⁴ஞ்ஜி. உதுவஸ்ஸங் சாரிகங் சரித்வாபி ஹி அந்தோவஸ்ஸே த்³வீஸுயேவ ஸேனாஸனேஸு வஸதி. ஏவங் வஸந்தோ பன ஜேதவனே ரத்திங் வஸித்வா புனதி³வஸே பி⁴க்கு²ஸங்க⁴பரிவுதோ த³க்கி²ணத்³வாரேன ஸாவத்தி²ங் பிண்டா³ய பவிஸித்வா பாசீனத்³வாரேன நிக்க²மித்வா புப்³பா³ராமே தி³வாவிஹாரங் கரோதி. புப்³பா³ராமே ரத்திங் வஸித்வா புனதி³வஸே பாசீனத்³வாரேன ஸாவத்தி²ங் பிண்டா³ய பவிஸித்வா த³க்கி²ணத்³வாரேன நிக்க²மித்வா ஜேதவனே தி³வாவிஹாரங் கரோதி. தஸ்மிங் பன தி³வஸே ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ ஜேதவனேயேவ வஸி. யத்த² கத்த²சி வஸந்தஸ்ஸ சஸ்ஸ பஞ்சவித⁴கிச்சங் அவிஜஹிதமேவ ஹோதி. தங் ஹெட்டா² வித்தா²ரிதமேவ. தேஸு கிச்சேஸு பச்சி²மயாமகிச்சகாலே ப⁴க³வா லோகங் ஓலோகெந்தோ ஸாவத்தி²வாஸீனஞ்ச ஸமந்தா ச ஸாவத்தி²யா கா³வுதஅட்³ட⁴யோஜனயோஜனபரமே டா²னே அபரிமாணானங் ஸத்தானங் அபி⁴ஸமயபா⁴வங் அத்³த³ஸ.

    Tato paṭṭhāya pana dve senāsanāni dhuvaparibhogāni akāsi. Katarāni dve? Jetavanañca pubbārāmañca. Kasmā? Dvinnaṃ kulānaṃ guṇamahantatāya. Anāthapiṇḍikassa hi visākhāya ca guṇaṃ sandhāya guṇaṃ paṭicca satthā tāni senāsanāni dhuvaparibhogena paribhuñji. Utuvassaṃ cārikaṃ caritvāpi hi antovasse dvīsuyeva senāsanesu vasati. Evaṃ vasanto pana jetavane rattiṃ vasitvā punadivase bhikkhusaṅghaparivuto dakkhiṇadvārena sāvatthiṃ piṇḍāya pavisitvā pācīnadvārena nikkhamitvā pubbārāme divāvihāraṃ karoti. Pubbārāme rattiṃ vasitvā punadivase pācīnadvārena sāvatthiṃ piṇḍāya pavisitvā dakkhiṇadvārena nikkhamitvā jetavane divāvihāraṃ karoti. Tasmiṃ pana divase sammāsambuddho jetavaneyeva vasi. Yattha katthaci vasantassa cassa pañcavidhakiccaṃ avijahitameva hoti. Taṃ heṭṭhā vitthāritameva. Tesu kiccesu pacchimayāmakiccakāle bhagavā lokaṃ olokento sāvatthivāsīnañca samantā ca sāvatthiyā gāvutaaḍḍhayojanayojanaparame ṭhāne aparimāṇānaṃ sattānaṃ abhisamayabhāvaṃ addasa.

    ததோ ‘‘கஸ்மிங் நு கோ² காலே அபி⁴ஸமயோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஓலோகெந்தோ ‘‘ஸாயன்ஹஸமயே’’தி தி³ஸ்வா ‘‘மயி நு கோ² கதெ²ந்தே அபி⁴ஸமயோ ப⁴விஸ்ஸதி, ஸாவகே கதெ²ந்தே ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ‘‘ஸாரிபுத்தத்தே²ரே கதெ²ந்தே ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி அத்³த³ஸ. ததோ ‘‘கத்த² நிஸீதி³த்வா கதெ²ந்தே ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஓலோகெந்தோ ‘‘விஸாகா²ய ரதனபாஸாதே³ நிஸீதி³த்வா’’தி தி³ஸ்வா ‘‘பு³த்³தா⁴னங் நாம தயோ ஸாவகஸன்னிபாதா ஹொந்தி, அக்³க³ஸாவகானங் ஏகோ. தேஸு அஜ்ஜ த⁴ம்மஸேனாபதிஸாரிபுத்தத்தே²ரஸ்ஸ ஸாவகஸன்னிபாதோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி அத்³த³ஸ. தி³ஸ்வா பாதோவ ஸரீரபடிஜக்³க³னங் கத்வா நிவத்த²னிவாஸனோ ஸுக³தசீவரங் பாருபித்வா ஸேலமயபத்தங் ஆதா³ய பி⁴க்கு²ஸங்க⁴பரிவுதோ த³க்கி²ணத்³வாரேன நக³ரங் பவிஸித்வா பிண்டா³ய சரந்தோ பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ ஸுலப⁴பிண்ட³பாதங் கத்வா வாதப்பஹதா விய நாவா படினிவத்தித்வா த³க்கி²ணத்³வாரேன நிக்க²மித்வா ப³ஹித்³வாரே அட்டா²ஸி. ததோ அஸீதி மஹாஸாவகா பி⁴க்கு²னிபரிஸா உபாஸகபரிஸா உபாஸிகாபரிஸாதி சதஸ்ஸோ பரிஸா ஸத்தா²ரங் பரிவாரயிங்ஸு.

    Tato ‘‘kasmiṃ nu kho kāle abhisamayo bhavissatī’’ti olokento ‘‘sāyanhasamaye’’ti disvā ‘‘mayi nu kho kathente abhisamayo bhavissati, sāvake kathente bhavissatī’’ti ‘‘sāriputtatthere kathente bhavissatī’’ti addasa. Tato ‘‘kattha nisīditvā kathente bhavissatī’’ti olokento ‘‘visākhāya ratanapāsāde nisīditvā’’ti disvā ‘‘buddhānaṃ nāma tayo sāvakasannipātā honti, aggasāvakānaṃ eko. Tesu ajja dhammasenāpatisāriputtattherassa sāvakasannipāto bhavissatī’’ti addasa. Disvā pātova sarīrapaṭijagganaṃ katvā nivatthanivāsano sugatacīvaraṃ pārupitvā selamayapattaṃ ādāya bhikkhusaṅghaparivuto dakkhiṇadvārena nagaraṃ pavisitvā piṇḍāya caranto bhikkhusaṅghassa sulabhapiṇḍapātaṃ katvā vātappahatā viya nāvā paṭinivattitvā dakkhiṇadvārena nikkhamitvā bahidvāre aṭṭhāsi. Tato asīti mahāsāvakā bhikkhuniparisā upāsakaparisā upāsikāparisāti catasso parisā satthāraṃ parivārayiṃsu.

    ஸத்தா² ஸாரிபுத்தத்தே²ரங் ஆமந்தேஸி – ‘‘ஸாரிபுத்த, தயா புப்³பா³ராமங் க³ந்துங் வட்டதி, தவ ச பரிஸங் க³ஹெத்வா க³ச்சா²ஹீ’’தி. ‘‘ஸாது⁴, ப⁴ந்தே’’தி தே²ரோ அத்தனோ பரிவாரேஹி பஞ்சஹி பி⁴க்கு²ஸதேஹி பரிவுதோ புப்³பா³ராமங் அக³மாஸி. ஏதேனேவ நியாமேன அஸீதி மஹாஸாவகே புப்³பா³ராமமேவ பேஸெத்வா ஸயங் ஏகேன ஆனந்த³த்தே²ரேனேவ ஸத்³தி⁴ங் ஜேதவனங் அக³மாஸி. ஆனந்த³த்தே²ரோபி விஹாரே ஸத்து² வத்தங் கத்வா வந்தி³த்வா ‘‘புப்³பா³ராமங் க³ச்சா²மி, ப⁴ந்தே’’தி ஆஹ. ஏவங் கரோஹி ஆனந்தா³தி. ஸத்தா²ரங் வந்தி³த்வா தத்தே²வ அக³மாஸி. ஸத்தா² ஏககோவ ஜேதவனே ஓஹீனோ.

    Satthā sāriputtattheraṃ āmantesi – ‘‘sāriputta, tayā pubbārāmaṃ gantuṃ vaṭṭati, tava ca parisaṃ gahetvā gacchāhī’’ti. ‘‘Sādhu, bhante’’ti thero attano parivārehi pañcahi bhikkhusatehi parivuto pubbārāmaṃ agamāsi. Eteneva niyāmena asīti mahāsāvake pubbārāmameva pesetvā sayaṃ ekena ānandatthereneva saddhiṃ jetavanaṃ agamāsi. Ānandattheropi vihāre satthu vattaṃ katvā vanditvā ‘‘pubbārāmaṃ gacchāmi, bhante’’ti āha. Evaṃ karohi ānandāti. Satthāraṃ vanditvā tattheva agamāsi. Satthā ekakova jetavane ohīno.

    தங் தி³வஸஞ்ஹி சதஸ்ஸோ பரிஸா தே²ரஸ்ஸேவ த⁴ம்மகத²ங் ஸோதுகாமா அஹேஸுங். கோஸலமஹாராஜாபி ப³லகாயேன பரிவுதோ புப்³பா³ராமமேவ க³தோ. ததா² பஞ்சஸதஉபாஸகபரிவாரோ அனாத²பிண்டி³கோ. விஸாகா² பன மஹாஉபாஸிகா த்³வீஹி ஜங்க⁴ஸஹஸ்ஸேஹி பரிவுதோ அக³மாஸி. ஸத்தபண்ணாஸாய குலஸதஸஹஸ்ஸானங் வஸனட்டா²னே ஸாவத்தி²னக³ரே கே³ஹபாலகதா³ரகே ட²பெத்வா ஸேஸஜனோ க³ந்த⁴சுண்ணமாலாதீ³னி க³ஹெத்வா புப்³பா³ராமமேவ அக³மாஸி. சதூஸு த்³வாரகா³மேஸு கா³வுதஅட்³ட⁴யோஜனயோஜனபரமட்டா²னே ஸப்³பே³யேவ மனுஸ்ஸா க³ந்த⁴சுண்ணமாலாதி³ஹத்தா² புப்³பா³ராமமேவ அக³மங்ஸு. ஸகலவிஹாரோ மிஸ்ஸகபுப்பே²ஹி அபி⁴கிண்ணோ விய அஹோஸி.

    Taṃ divasañhi catasso parisā therasseva dhammakathaṃ sotukāmā ahesuṃ. Kosalamahārājāpi balakāyena parivuto pubbārāmameva gato. Tathā pañcasataupāsakaparivāro anāthapiṇḍiko. Visākhā pana mahāupāsikā dvīhi jaṅghasahassehi parivuto agamāsi. Sattapaṇṇāsāya kulasatasahassānaṃ vasanaṭṭhāne sāvatthinagare gehapālakadārake ṭhapetvā sesajano gandhacuṇṇamālādīni gahetvā pubbārāmameva agamāsi. Catūsu dvāragāmesu gāvutaaḍḍhayojanayojanaparamaṭṭhāne sabbeyeva manussā gandhacuṇṇamālādihatthā pubbārāmameva agamaṃsu. Sakalavihāro missakapupphehi abhikiṇṇo viya ahosi.

    த⁴ம்மஸேனாபதிஸாரிபுத்தத்தே²ரோபி கோ² விஹாரங் க³ந்த்வா விஹாரபரிவேணே அங்க³ணட்டா²னே அட்டா²ஸி. பி⁴க்கூ² தே²ரஸ்ஸ ஆஸனங் பஞ்ஞாபயிங்ஸு. தே²ரோ தத்த² நிஸீதி³த்வா உபட்டா²கத்தே²ரேன வத்தே கதே பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ ஓவாத³ங் கத்வா க³ந்த⁴குடிங் பவிஸித்வா ஸமாபத்திங் அப்பெத்வா நிஸீதி³. ஸோ பரிச்சி²ன்னகாலவஸேன ஸமாபத்திதோ வுட்டா²ய அசிரவதிங் க³ந்த்வா ரஜோஜல்லங் பவாஹெத்வா படிப்பஸ்ஸத்³த⁴த³ரதோ² ஓதிண்ணதித்தே²னேவ உத்தரித்வா நிவத்த²னிவாஸனோ ஸங்கா⁴டிங் பாருபித்வா அட்டா²ஸி. பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴பி ஸம்முக²ஸம்முக²ட்டா²னேன ஓதரித்வா ஸரீரே ரஜோஜல்லங் பவாஹெத்வா பச்சுத்தரித்வா தே²ரங் பரிவாரயிங்ஸு. அந்தோவிஹாரேபி தே²ரஸ்ஸ த⁴ம்மாஸனங் பஞ்ஞாபயிங்ஸு. சதஸ்ஸோபி பரிஸா அத்தனோ அத்தனோ ஓகாஸங் ஞத்வா மக்³க³ங் ட²பெத்வா நிஸீதி³ங்ஸு. ஸாரிபுத்தத்தே²ரோபி பஞ்சபி⁴க்கு²ஸதபரிவாரோ த⁴ம்மஸப⁴ங் ஆக³ந்த்வா ஸீஹமத்த²கப்பதிட்டி²தே ஸமுஸ்ஸிதஸேதச்ச²த்தே ரதனபல்லங்கே சித்தபீ³ஜனிங் க³ஹெத்வா புரத்தா²பி⁴முகோ² நிஸீதி³. நிஸீதி³த்வா பரிஸங் ஓலோகெத்வா – ‘‘மஹதீ வதாயங் பரிஸா, இமிஸ்ஸா ந அப்பமத்திகா பரித்தகத⁴ம்மதே³ஸனா அனுச்ச²விகா, கதரத⁴ம்மதே³ஸனா நு கோ² அனுச்ச²விகா ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி தீணி பிடகானி ஆவஜ்ஜமானோ இமங் ஸங்யோஜனபரியாய த⁴ம்மதே³ஸனங் அத்³த³ஸ.

    Dhammasenāpatisāriputtattheropi kho vihāraṃ gantvā vihārapariveṇe aṅgaṇaṭṭhāne aṭṭhāsi. Bhikkhū therassa āsanaṃ paññāpayiṃsu. Thero tattha nisīditvā upaṭṭhākattherena vatte kate bhikkhusaṅghassa ovādaṃ katvā gandhakuṭiṃ pavisitvā samāpattiṃ appetvā nisīdi. So paricchinnakālavasena samāpattito vuṭṭhāya aciravatiṃ gantvā rajojallaṃ pavāhetvā paṭippassaddhadaratho otiṇṇatittheneva uttaritvā nivatthanivāsano saṅghāṭiṃ pārupitvā aṭṭhāsi. Bhikkhusaṅghopi sammukhasammukhaṭṭhānena otaritvā sarīre rajojallaṃ pavāhetvā paccuttaritvā theraṃ parivārayiṃsu. Antovihārepi therassa dhammāsanaṃ paññāpayiṃsu. Catassopi parisā attano attano okāsaṃ ñatvā maggaṃ ṭhapetvā nisīdiṃsu. Sāriputtattheropi pañcabhikkhusataparivāro dhammasabhaṃ āgantvā sīhamatthakappatiṭṭhite samussitasetacchatte ratanapallaṅke cittabījaniṃ gahetvā puratthābhimukho nisīdi. Nisīditvā parisaṃ oloketvā – ‘‘mahatī vatāyaṃ parisā, imissā na appamattikā parittakadhammadesanā anucchavikā, kataradhammadesanā nu kho anucchavikā bhavissatī’’ti tīṇi piṭakāni āvajjamāno imaṃ saṃyojanapariyāya dhammadesanaṃ addasa.

    ஏவங் தே³ஸனங் ஸல்லக்கெ²த்வா தங் தே³ஸேதுகாமோ பி⁴க்கூ² ஆமந்தேஸி ஆவுஸோ, பி⁴க்க²வேதி. ஆவுஸோதி ஹி அவத்வா, பி⁴க்க²வேதி வசனங் பு³த்³தா⁴லாபோ நாம ஹோதி, அயங் பனாயஸ்மா ‘‘த³ஸப³லேன ஸமானங் ஆலபனங் ந கரிஸ்ஸாமீ’’தி ஸத்து² கா³ரவவஸேன ஸாவகாலாபங் கரொந்தோ, ‘‘ஆவுஸோ பி⁴க்க²வே’’தி ஆஹ. ஏதத³வோசாதி ஏதங் ‘‘அஜ்ஜ²த்தஸங்யோஜனஞ்ச, ஆவுஸோ, புக்³க³லங் தே³ஸெஸ்ஸாமி ப³ஹித்³தா⁴ஸங்யோஜனஞ்சா’’தி த⁴ம்மதே³ஸனாபத³ங் அவோச.

    Evaṃ desanaṃ sallakkhetvā taṃ desetukāmo bhikkhū āmantesi āvuso, bhikkhaveti. Āvusoti hi avatvā, bhikkhaveti vacanaṃ buddhālāpo nāma hoti, ayaṃ panāyasmā ‘‘dasabalena samānaṃ ālapanaṃ na karissāmī’’ti satthu gāravavasena sāvakālāpaṃ karonto, ‘‘āvuso bhikkhave’’ti āha. Etadavocāti etaṃ ‘‘ajjhattasaṃyojanañca, āvuso, puggalaṃ desessāmi bahiddhāsaṃyojanañcā’’ti dhammadesanāpadaṃ avoca.

    தஸ்மிங் பன ரதனபாஸாதே³ அதி⁴வத்தோ² ஏகோ ஸோதாபன்னோ தே³வபுத்தோ அத்தி², ஸோ பு³த்³தே⁴ஹி வா ஸாவகேஹி வா தே³ஸனாய ஆரத்³த⁴மத்தாயயேவ ஜானாதி – ‘‘அயங் தே³ஸனா உத்தானிகா ப⁴விஸ்ஸதி, அயங் க³ம்பீ⁴ரா. அயங் ஜா²னநிஸ்ஸிதா ப⁴விஸ்ஸதி, அயங் விபஸ்ஸனானிஸ்ஸிதா. அயங் மக்³க³னிஸ்ஸிதா அயங் ப²லனிஸ்ஸிதா, அயங் நிப்³பா³னநிஸ்ஸிதா’’தி. ஸோ தஸ்மிம்பி தி³வஸே தே²ரேன தே³ஸனாய ஆரத்³த⁴மத்தாய ஏவங் அஞ்ஞாஸி – ‘‘யேன நீஹாரேன மய்ஹங் அய்யேன த⁴ம்மஸேனாபதினா ஸாரிபுத்தத்தே²ரேன தே³ஸனா ஆரத்³தா⁴, அயங் தே³ஸனா விபஸ்ஸனாகா³ள்ஹா ப⁴விஸ்ஸதி, ச²ஹி முகே²ஹி விபஸ்ஸனங் கதெ²ஸ்ஸதி. தே³ஸனாபரியோஸானே கோடிஸதஸஹஸ்ஸதே³வதா அரஹத்தங் பாபுணிஸ்ஸந்தி, ஸோதாபன்னாதீ³னங் பன தே³வமனுஸ்ஸானங் பரிச்சே²தோ³ ந ப⁴விஸ்ஸதி. தே³ஸனாய அனுச்ச²விகங் கத்வா மய்ஹங் அய்யஸ்ஸ ஸாது⁴காரங் த³ஸ்ஸாமீ’’தி தே³வானுபா⁴வேன மஹந்தங் ஸத்³த³ங் கத்வா – ‘‘ஸாது⁴ ஸாது⁴ அய்யா’’தி ஆஹ.

    Tasmiṃ pana ratanapāsāde adhivattho eko sotāpanno devaputto atthi, so buddhehi vā sāvakehi vā desanāya āraddhamattāyayeva jānāti – ‘‘ayaṃ desanā uttānikā bhavissati, ayaṃ gambhīrā. Ayaṃ jhānanissitā bhavissati, ayaṃ vipassanānissitā. Ayaṃ magganissitā ayaṃ phalanissitā, ayaṃ nibbānanissitā’’ti. So tasmimpi divase therena desanāya āraddhamattāya evaṃ aññāsi – ‘‘yena nīhārena mayhaṃ ayyena dhammasenāpatinā sāriputtattherena desanā āraddhā, ayaṃ desanā vipassanāgāḷhā bhavissati, chahi mukhehi vipassanaṃ kathessati. Desanāpariyosāne koṭisatasahassadevatā arahattaṃ pāpuṇissanti, sotāpannādīnaṃ pana devamanussānaṃ paricchedo na bhavissati. Desanāya anucchavikaṃ katvā mayhaṃ ayyassa sādhukāraṃ dassāmī’’ti devānubhāvena mahantaṃ saddaṃ katvā – ‘‘sādhu sādhu ayyā’’ti āha.

    தே³வராஜேன ஸாது⁴காரே தி³ன்னே பரிவாரகபாஸாத³ஸஹஸ்ஸே அதி⁴வத்தா² தே³வதா ஸப்³பா³வ ஸாது⁴காரங் அத³ங்ஸு. தாஸங் ஸாது⁴காரஸத்³தே³ன ஸப்³பா³ புப்³பா³ராமே வஸனதே³வதா, தாஸங் ஸத்³தே³ன கா³வுதமத்தே தே³வதா, ததோ அட்³ட⁴யோஜனே யோஜனேதி ஏதேனுபாயேன ஏகசக்கவாளே, த்³வீஸு சக்கவாளேஸு, தீஸு சக்கவாளேஸூதி த³ஸஸஹஸ்ஸசக்கவாளேஸு தே³வதா ஸாது⁴காரமத³ங்ஸு. தாஸங் ஸாது⁴காரஸத்³தே³ன பத²விட்ட²கனாகா³ ச ஆகாஸட்ட²கதே³வதா ச. ததோ அப்³ப⁴வலாஹகா, உண்ஹவலாஹகா, ஸீதவலாஹகா, வஸ்ஸவலாஹகா, சாதுமஹாராஜிகா சத்தாரோ மஹாராஜானோ, தாவதிங்ஸா தே³வதா, ஸக்கோ தே³வராஜா, யாமா தே³வதா, ஸுயாமோ தே³வராஜா , துஸிதா தே³வதா, ஸந்துஸிதோ தே³வராஜா, நிம்மானரதீ தே³வதா, ஸுனிம்மிதோ தே³வராஜா, வஸவத்தீ தே³வதா, வஸவத்தீ தே³வராஜா, ப்³ரஹ்மபாரிஸஜ்ஜா, ப்³ரஹ்மபுரோஹிதா, மஹாப்³ரஹ்மானோ, பரித்தாபா⁴, அப்பமாணாபா⁴, ஆப⁴ஸ்ஸரா, பரித்தஸுபா⁴, அப்பமாணஸுபா⁴, ஸுப⁴கிண்ஹா, வேஹப்ப²லா, அவிஹா, அதப்பா, ஸுத³ஸ்ஸா, ஸுத³ஸ்ஸீ, அகனிட்டா² தே³வதாதி அஸஞ்ஞே ச அரூபாவசரஸத்தே ச ட²பெத்வா ஸோதாயதனபவத்திட்டா²னே ஸப்³பா³ தே³வதா ஸாது⁴காரமத³ங்ஸு.

    Devarājena sādhukāre dinne parivārakapāsādasahasse adhivatthā devatā sabbāva sādhukāraṃ adaṃsu. Tāsaṃ sādhukārasaddena sabbā pubbārāme vasanadevatā, tāsaṃ saddena gāvutamatte devatā, tato aḍḍhayojane yojaneti etenupāyena ekacakkavāḷe, dvīsu cakkavāḷesu, tīsu cakkavāḷesūti dasasahassacakkavāḷesu devatā sādhukāramadaṃsu. Tāsaṃ sādhukārasaddena pathaviṭṭhakanāgā ca ākāsaṭṭhakadevatā ca. Tato abbhavalāhakā, uṇhavalāhakā, sītavalāhakā, vassavalāhakā, cātumahārājikā cattāro mahārājāno, tāvatiṃsā devatā, sakko devarājā, yāmā devatā, suyāmo devarājā , tusitā devatā, santusito devarājā, nimmānaratī devatā, sunimmito devarājā, vasavattī devatā, vasavattī devarājā, brahmapārisajjā, brahmapurohitā, mahābrahmāno, parittābhā, appamāṇābhā, ābhassarā, parittasubhā, appamāṇasubhā, subhakiṇhā, vehapphalā, avihā, atappā, sudassā, sudassī, akaniṭṭhā devatāti asaññe ca arūpāvacarasatte ca ṭhapetvā sotāyatanapavattiṭṭhāne sabbā devatā sādhukāramadaṃsu.

    ததோ கீ²ணாஸவமஹாப்³ரஹ்மானோ – ‘‘மஹா வதாயங் ஸாது⁴காரஸத்³தோ³, பத²விதலதோ பட்டா²ய யாவ அகனிட்ட²லோகங் ஆக³தோ, கிமத்த²ங் நு கோ² ஏஸோ’’தி ஆவஜ்ஜெந்தோ ‘‘த⁴ம்மஸேனாபதிஸாரிபுத்தத்தே²ரோ புப்³பா³ராமே விஸாகா²ய ரதனபாஸாதே³ நிஸீதி³த்வா ஸங்யோஜனபரியாயத⁴ம்மதே³ஸனமாரபி⁴, அம்ஹேஹிபி தத்த² காயஸக்கீ²ஹி ப⁴விதுங் வட்டதீ’’தி சிந்தெத்வா தத்த² அக³மங்ஸு. புப்³பா³ராமோ தே³வதாஹி பரிபுண்ணோ, ஸமந்தா புப்³பா³ராமஸ்ஸ கா³வுதங் அட்³ட⁴யோஜனங், யோஜனந்தி ஸகலசக்கவாளங் ஹெட்டா² பத²விதலேன திரியங் சக்கவாளபரியந்தேன பரிச்சி²ன்னங் த³ஸஹி சக்கவாளஸஹஸ்ஸேஹி ஸன்னிபதிதாஹி தே³வதாஹி நிரந்தரமஹோஸி, ஆரக்³க³னிதுத³னமத்தே டா²னே உபரிமகோடியா ஸட்டி² தே³வதா ஸுகு²மத்தபா⁴வே மாபெத்வா அட்ட²ங்ஸு.

    Tato khīṇāsavamahābrahmāno – ‘‘mahā vatāyaṃ sādhukārasaddo, pathavitalato paṭṭhāya yāva akaniṭṭhalokaṃ āgato, kimatthaṃ nu kho eso’’ti āvajjento ‘‘dhammasenāpatisāriputtatthero pubbārāme visākhāya ratanapāsāde nisīditvā saṃyojanapariyāyadhammadesanamārabhi, amhehipi tattha kāyasakkhīhi bhavituṃ vaṭṭatī’’ti cintetvā tattha agamaṃsu. Pubbārāmo devatāhi paripuṇṇo, samantā pubbārāmassa gāvutaṃ aḍḍhayojanaṃ, yojananti sakalacakkavāḷaṃ heṭṭhā pathavitalena tiriyaṃ cakkavāḷapariyantena paricchinnaṃ dasahi cakkavāḷasahassehi sannipatitāhi devatāhi nirantaramahosi, āragganitudanamatte ṭhāne uparimakoṭiyā saṭṭhi devatā sukhumattabhāve māpetvā aṭṭhaṃsu.

    அதா²யஸ்மா ஸாரிபுத்தோ ‘‘மஹந்தங் வதித³ங் ஹலாஹலங், கிங் நு கோ² ஏத’’ந்தி ஆவஜ்ஜெந்தோ த³ஸஸஹஸ்ஸசக்கவாளே டி²தானங் தே³வதானங் ஏகசக்கவாளே ஸன்னிபதிதபா⁴வங் அத்³த³ஸ. அத² யஸ்மா பு³த்³தா⁴னங் அதி⁴ட்டா²னகிச்சங் நத்தி², பரிஸபரிமாணேனேவ பஸ்ஸந்தி சேவ ஸத்³த³ஞ்ச ஸாவெந்தி. ஸாவகானங் பன அதி⁴ட்டா²னங் வட்டதி. தஸ்மா தே²ரோ ஸமாபத்திங் ஸமாபஜ்ஜித்வா ஸமாபத்திதோ வுட்டா²ய மஹக்³க³தசித்தேன அதி⁴ட்டா²ஸி – ‘‘சக்கவாளபரியந்தா பரிஸா ஸப்³பா³பி மங் பஸ்ஸது, த⁴ம்மஞ்ச மே தே³ஸெந்தஸ்ஸ ஸத்³த³ங் ஸுணாதூ’’தி. அதி⁴ட்டி²தகாலதோ பட்டா²ய த³க்கி²ணஜாணுபஸ்ஸே ச சக்கவாளமுக²வட்டியஞ்ச நிஸீதி³த்வா ‘‘த⁴ம்மஸேனாபதிஸாரிபுத்தத்தே²ரோ நாம கீதி³ஸோ தீ³கோ⁴ ரஸ்ஸோ ஸாமோ ஓதா³தோ’’தி வத்தப்³ப³காரணங் நாஹோஸி, ஸப்³பே³ஸம்பி ஸப்³ப³தி³ஸாஸு நிஸின்னானங் அபி⁴முகே²யேவ பஞ்ஞாயித்த², நப⁴மஜ்ஜே² டி²தசந்தோ³ விய அஹோஸி. த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தஸ்ஸாபிஸ்ஸ த³க்கி²ணஜாணுபஸ்ஸே ச சக்கவாளமுக²வட்டியஞ்ச நிஸின்னா ஸப்³பே³ ஏககங்ஸேனேவ ஸத்³த³ங் ஸுணிங்ஸு.

    Athāyasmā sāriputto ‘‘mahantaṃ vatidaṃ halāhalaṃ, kiṃ nu kho eta’’nti āvajjento dasasahassacakkavāḷe ṭhitānaṃ devatānaṃ ekacakkavāḷe sannipatitabhāvaṃ addasa. Atha yasmā buddhānaṃ adhiṭṭhānakiccaṃ natthi, parisaparimāṇeneva passanti ceva saddañca sāventi. Sāvakānaṃ pana adhiṭṭhānaṃ vaṭṭati. Tasmā thero samāpattiṃ samāpajjitvā samāpattito vuṭṭhāya mahaggatacittena adhiṭṭhāsi – ‘‘cakkavāḷapariyantā parisā sabbāpi maṃ passatu, dhammañca me desentassa saddaṃ suṇātū’’ti. Adhiṭṭhitakālato paṭṭhāya dakkhiṇajāṇupasse ca cakkavāḷamukhavaṭṭiyañca nisīditvā ‘‘dhammasenāpatisāriputtatthero nāma kīdiso dīgho rasso sāmo odāto’’ti vattabbakāraṇaṃ nāhosi, sabbesampi sabbadisāsu nisinnānaṃ abhimukheyeva paññāyittha, nabhamajjhe ṭhitacando viya ahosi. Dhammaṃ desentassāpissa dakkhiṇajāṇupasse ca cakkavāḷamukhavaṭṭiyañca nisinnā sabbe ekakaṃseneva saddaṃ suṇiṃsu.

    ஏவங் அதி⁴ட்ட²ஹித்வா தே²ரோ அஜ்ஜ²த்தஸங்யோஜனஞ்ச, ஆவுஸோதி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆரபி⁴. தத்த² அஜ்ஜ²த்தந்தி காமப⁴வோ. ப³ஹித்³தா⁴தி ரூபாரூபப⁴வோ. கிஞ்சாபி ஹி ஸத்தா காமப⁴வே அப்பங் காலங் வஸந்தி கப்பஸ்ஸ சதுத்த²மேவ கொட்டா²ஸங், இதரேஸு தீஸு கொட்டா²ஸேஸு காமப⁴வோ ஸுஞ்ஞோ ஹோதி துச்சோ², ரூபப⁴வே ப³ஹுங் காலங் வஸந்தி, ததா²பி தேஸங் யஸ்மா காமப⁴வே சுதிபடிஸந்தி⁴யோ ப³ஹுகா ஹொந்தி, அப்பகா ரூபாரூபப⁴வேஸு. யத்த² ச சுதிபடிஸந்தி⁴யோ ப³ஹுகா, தத்த² ஆலயோபி பத்த²னாபி அபி⁴லாஸோபி ப³ஹு ஹோதி. யத்த² அப்பா, தத்த² அப்போ. தஸ்மா காமப⁴வோ அஜ்ஜ²த்தங் நாம ஜாதங், ரூபாரூபப⁴வா ப³ஹித்³தா⁴ நாம. இதி அஜ்ஜ²த்தஸங்கா²தே காமப⁴வே ச²ந்த³ராகோ³ அஜ்ஜ²த்தஸங்யோஜனங் நாம, ப³ஹித்³தா⁴ஸங்கா²தேஸு ரூபாரூபப⁴வேஸு ச²ந்த³ராகோ³ ப³ஹித்³தா⁴ஸங்யோஜனங் நாம. ஓரம்பா⁴கி³யானி வா பஞ்ச ஸங்யோஜனானி அஜ்ஜ²த்தஸங்யோஜனங் நாம, உத்³த⁴ம்பா⁴கி³யானி பஞ்ச ப³ஹித்³தா⁴ஸங்யோஜனங் நாம. தத்ராயங் வசனத்தோ² – ஓரங் வுச்சதி காமதா⁴து, தத்த² உபபத்தினிப்பா²த³னதோ தங் ஓரங் ப⁴ஜந்தீதி ஓரம்பா⁴கி³யானி . உத்³த⁴ங் வுச்சதி ரூபாரூபதா⁴து, தத்த² உபபத்தினிப்பா²த³னதோ தங் உத்³த⁴ங் ப⁴ஜந்தீதி உத்³த⁴ம்பா⁴கி³யானி.

    Evaṃ adhiṭṭhahitvā thero ajjhattasaṃyojanañca, āvusoti imaṃ dhammadesanaṃ ārabhi. Tattha ajjhattanti kāmabhavo. Bahiddhāti rūpārūpabhavo. Kiñcāpi hi sattā kāmabhave appaṃ kālaṃ vasanti kappassa catutthameva koṭṭhāsaṃ, itaresu tīsu koṭṭhāsesu kāmabhavo suñño hoti tuccho, rūpabhave bahuṃ kālaṃ vasanti, tathāpi tesaṃ yasmā kāmabhave cutipaṭisandhiyo bahukā honti, appakā rūpārūpabhavesu. Yattha ca cutipaṭisandhiyo bahukā, tattha ālayopi patthanāpi abhilāsopi bahu hoti. Yattha appā, tattha appo. Tasmā kāmabhavo ajjhattaṃ nāma jātaṃ, rūpārūpabhavā bahiddhā nāma. Iti ajjhattasaṅkhāte kāmabhave chandarāgo ajjhattasaṃyojanaṃ nāma, bahiddhāsaṅkhātesu rūpārūpabhavesu chandarāgo bahiddhāsaṃyojanaṃ nāma. Orambhāgiyāni vā pañca saṃyojanāni ajjhattasaṃyojanaṃ nāma, uddhambhāgiyāni pañca bahiddhāsaṃyojanaṃ nāma. Tatrāyaṃ vacanattho – oraṃ vuccati kāmadhātu, tattha upapattinipphādanato taṃ oraṃ bhajantīti orambhāgiyāni . Uddhaṃ vuccati rūpārūpadhātu, tattha upapattinipphādanato taṃ uddhaṃ bhajantīti uddhambhāgiyāni.

    ஏவங் வுத்தப்பபே⁴தே³ன அஜ்ஜ²த்தஸங்யோஜனேன ஸங்யுத்தோ புக்³க³லோ அஜ்ஜ²த்தஸங்யோஜனோ, ப³ஹித்³தா⁴ஸங்யோஜனேன ஸங்யுத்தோ புக்³க³லோ ப³ஹித்³தா⁴ஸங்யோஜனோ. உப⁴யம்பி சேதங் ந லோகியஸ்ஸ வட்டனிஸ்ஸிதமஹாஜனஸ்ஸ நாமங். யேஸங் பன ப⁴வோ த்³வேதா⁴ பரிச்சி²ன்னோ, தேஸங் ஸோதாபன்னஸகதா³கா³மிஅனாகா³மீனங் அரியஸாவகானங் ஏதங் நாமங். யதா² ஹி மஹாஅரஞ்ஞே க²தி³ரவனஸாலவனாதீ³னி த²ம்போ⁴ துலாஸங்கா⁴டோதி நாமங் ந லப⁴ந்தி, க²தி³ரவனங் ஸாலவனந்தி நாமமேவ லப⁴ந்தி. யதா³ பன ததோ ருக்கா² திண்ஹாய குடா²ரியா சி²ந்தி³த்வா த²ம்பா⁴தி³ஸண்டா²னேன தச்சி²தா ஹொந்தி, ததா³ த²ம்போ⁴ துலாஸங்கா⁴டோதி நாமங் லப⁴ந்தி. ஏவமேவங் அபரிச்சி²ன்னப⁴வோ ப³ஹலகிலேஸோ புது²ஜ்ஜனோ ஏதங் நாமங் ந லப⁴தி, ப⁴வங் பரிச்சி²ந்தி³த்வா கிலேஸே தனுகே கத்வா டி²தா ஸோதாபன்னாத³யோவ லப⁴ந்தி.
