Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    5. ரோஹிதஸ்ஸவக்³கோ³

    5. Rohitassavaggo

    1. ஸமாதி⁴பா⁴வனாஸுத்தவண்ணனா

    1. Samādhibhāvanāsuttavaṇṇanā

    41. பஞ்சமஸ்ஸ பட²மே ஞாணத³ஸ்ஸனப்படிலாபா⁴யாதி தி³ப்³ப³சக்கு²ஞாணத³ஸ்ஸனஸ்ஸ படிலாபா⁴ய. தி³வாஸஞ்ஞங் அதி⁴ட்டா²தீதி தி³வாதி ஏவங் ஸஞ்ஞங் அதி⁴ட்டா²தி. யதா² தி³வா ததா² ரத்திந்தி யதா² தி³வா ஆலோகஸஞ்ஞா மனஸி கதா, ததே²வ தங் ரத்திம்பி மனஸி கரோதி. து³தியபதே³பி ஏஸேவ நயோ. ஸப்பபா⁴ஸந்தி தி³ப்³ப³சக்கு²ஞாணோபா⁴ஸேன ஸஹோபா⁴ஸங். கிஞ்சாபி ஆலோகஸதி³ஸங் கதங், அத்தோ² பனெத்த² ந ஏவங் ஸல்லக்கே²தப்³போ³. தி³ப்³ப³சக்கு²ஞாணாலோகோ ஹி இதா⁴தி⁴ப்பேதோ.

    41. Pañcamassa paṭhame ñāṇadassanappaṭilābhāyāti dibbacakkhuñāṇadassanassa paṭilābhāya. Divāsaññaṃ adhiṭṭhātīti divāti evaṃ saññaṃ adhiṭṭhāti. Yathā divā tathā rattinti yathā divā ālokasaññā manasi katā, tatheva taṃ rattimpi manasi karoti. Dutiyapadepi eseva nayo. Sappabhāsanti dibbacakkhuñāṇobhāsena sahobhāsaṃ. Kiñcāpi ālokasadisaṃ kataṃ, attho panettha na evaṃ sallakkhetabbo. Dibbacakkhuñāṇāloko hi idhādhippeto.

    விதி³தாதி பாகடா ஹுத்வா. கத²ங் பன வேத³னா விதி³தா உப்பஜ்ஜந்தி, விதி³தா அப்³ப⁴த்த²ங் க³ச்ச²ந்தீதி? இத⁴ பி⁴க்கு² வத்து²ங் பரிக்³க³ண்ஹாதி, ஆரம்மணங் பரிக்³க³ண்ஹாதி. தஸ்ஸ பரிக்³க³ஹிதவத்தா²ரம்மணதாய தா வேத³னா ‘‘ஏவங் உப்பஜ்ஜித்வா ஏவங் ட²த்வா ஏவங் நிருஜ்ஜ²ந்தீ’’தி விதி³தா உப்பஜ்ஜந்தி, விதி³தா திட்ட²ந்தி, விதி³தா அப்³ப⁴த்த²ங் க³ச்ச²ந்தி நாம. ஸஞ்ஞாவிதக்கேஸுபி ஏஸேவ நயோ.

    Viditāti pākaṭā hutvā. Kathaṃ pana vedanā viditā uppajjanti, viditā abbhatthaṃ gacchantīti? Idha bhikkhu vatthuṃ pariggaṇhāti, ārammaṇaṃ pariggaṇhāti. Tassa pariggahitavatthārammaṇatāya tā vedanā ‘‘evaṃ uppajjitvā evaṃ ṭhatvā evaṃ nirujjhantī’’ti viditā uppajjanti, viditā tiṭṭhanti, viditā abbhatthaṃ gacchanti nāma. Saññāvitakkesupi eseva nayo.

    உத³யப்³ப³யானுபஸ்ஸீதி உத³யஞ்ச வயஞ்ச பஸ்ஸந்தோ. இதி ரூபந்தி ஏவங் ரூபங் எத்தகங் ரூபங் ந இதோ பரங் ரூபங் அத்தீ²தி. இதி ரூபஸ்ஸ ஸமுத³யோதி ஏவங் ரூபஸ்ஸ உப்பாதோ³. அத்த²ங்க³மோதி பன பே⁴தோ³ அதி⁴ப்பேதோ. வேத³னாதீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ. இத³ஞ்ச பன மேதங், பி⁴க்க²வே, ஸந்தா⁴ய பா⁴ஸிதந்தி, பி⁴க்க²வே, யங் மயா ஏதங் புண்ணகபஞ்ஹே ‘‘ஸங்கா²ய லோகஸ்மி’’ந்திஆதி³ பா⁴ஸிதங், தங் இத³ங் ப²லஸமாபத்திங் ஸந்தா⁴ய பா⁴ஸிதந்தி அத்தோ².

    Udayabbayānupassīti udayañca vayañca passanto. Iti rūpanti evaṃ rūpaṃ ettakaṃ rūpaṃ na ito paraṃ rūpaṃ atthīti. Iti rūpassa samudayoti evaṃ rūpassa uppādo. Atthaṅgamoti pana bhedo adhippeto. Vedanādīsupi eseva nayo. Idañca pana metaṃ, bhikkhave, sandhāya bhāsitanti, bhikkhave, yaṃ mayā etaṃ puṇṇakapañhe ‘‘saṅkhāya lokasmi’’ntiādi bhāsitaṃ, taṃ idaṃ phalasamāpattiṃ sandhāya bhāsitanti attho.

    தத்த² ஸங்கா²யாதி ஞாணேன ஜானித்வா. லோகஸ்மிந்தி ஸத்தலோகே. பரோபரானீதி உச்சாவசானி உத்தமாத⁴மானி. இஞ்ஜிதந்தி சலிதங். நத்தி² குஹிஞ்சி லோகேதி லோகஸ்மிங் கத்த²சி ஏகக்க²ந்தே⁴பி ஏகாயதனேபி ஏகதா⁴துயாபி ஏகாரம்மணேபி நத்தி². ஸந்தோதி பச்சனீககிலேஸவூபஸமேன ஸந்தோ. விதூ⁴மோதி கோத⁴தூ⁴மேன விக³ததூ⁴மோ. ஏவமெத்த² ஸுத்தந்தே மக்³கே³கக்³க³தம்பி கதெ²த்வா கா³தா²ய ப²லஸமாபத்தியேவ கதி²தாதி.

    Tattha saṅkhāyāti ñāṇena jānitvā. Lokasminti sattaloke. Paroparānīti uccāvacāni uttamādhamāni. Iñjitanti calitaṃ. Natthi kuhiñci loketi lokasmiṃ katthaci ekakkhandhepi ekāyatanepi ekadhātuyāpi ekārammaṇepi natthi. Santoti paccanīkakilesavūpasamena santo. Vidhūmoti kodhadhūmena vigatadhūmo. Evamettha suttante maggekaggatampi kathetvā gāthāya phalasamāpattiyeva kathitāti.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya / 1. ஸமாதி⁴பா⁴வனாஸுத்தங் • 1. Samādhibhāvanāsuttaṃ

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 1. ஸமாதி⁴பா⁴வனாஸுத்தவண்ணனா • 1. Samādhibhāvanāsuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact