Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / கதா²வத்து²பாளி • Kathāvatthupāḷi

    11. ஏகாத³ஸமவக்³கோ³

    11. Ekādasamavaggo

    (113) 8. ஸமாதி⁴கதா²

    (113) 8. Samādhikathā

    625. சித்தஸந்ததி ஸமாதீ⁴தி? ஆமந்தா. அதீதா சித்தஸந்ததி ஸமாதீ⁴தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³ …பே॰… சித்தஸந்ததி ஸமாதீ⁴தி? ஆமந்தா. அனாக³தா சித்தஸந்ததி ஸமாதீ⁴தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… சித்தஸந்ததி ஸமாதீ⁴தி? ஆமந்தா. நனு அதீதங் நிருத்³த⁴ங் அனாக³தங் அஜாதந்தி? ஆமந்தா. ஹஞ்சி அதீதங் நிருத்³த⁴ங் அனாக³தங் அஜாதங், நோ ச வத ரே வத்தப்³பே³ – ‘‘சித்தஸந்ததி ஸமாதீ⁴’’தி.

    625. Cittasantati samādhīti? Āmantā. Atītā cittasantati samādhīti? Na hevaṃ vattabbe …pe… cittasantati samādhīti? Āmantā. Anāgatā cittasantati samādhīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… cittasantati samādhīti? Āmantā. Nanu atītaṃ niruddhaṃ anāgataṃ ajātanti? Āmantā. Hañci atītaṃ niruddhaṃ anāgataṃ ajātaṃ, no ca vata re vattabbe – ‘‘cittasantati samādhī’’ti.

    626. ஏகசித்தக்க²ணிகோ ஸமாதீ⁴தி? ஆமந்தா. சக்கு²விஞ்ஞாணஸமங்கீ³ ஸமாபன்னோதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… ஸோதவிஞ்ஞாணஸமங்கீ³…பே॰… கா⁴னவிஞ்ஞாணஸமங்கீ³… ஜிவ்ஹாவிஞ்ஞாணஸமங்கீ³… காயவிஞ்ஞாணஸமங்கீ³…பே॰… அகுஸலசித்தஸமங்கீ³ …பே॰… ராக³ஸஹக³தசித்தஸமங்கீ³…பே॰… தோ³ஸஸஹக³தசித்தஸமங்கீ³…பே॰… மோஹஸஹக³தசித்தஸமங்கீ³…பே॰… அனொத்தப்பஸஹக³தசித்தஸமங்கீ³ ஸமாபன்னோதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    626. Ekacittakkhaṇiko samādhīti? Āmantā. Cakkhuviññāṇasamaṅgī samāpannoti? Na hevaṃ vattabbe…pe… sotaviññāṇasamaṅgī…pe… ghānaviññāṇasamaṅgī… jivhāviññāṇasamaṅgī… kāyaviññāṇasamaṅgī…pe… akusalacittasamaṅgī …pe… rāgasahagatacittasamaṅgī…pe… dosasahagatacittasamaṅgī…pe… mohasahagatacittasamaṅgī…pe… anottappasahagatacittasamaṅgī samāpannoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    சித்தஸந்ததி ஸமாதீ⁴தி? ஆமந்தா. அகுஸலசித்தஸந்ததி ஸமாதீ⁴தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… ராக³ஸஹக³தா…பே॰… தோ³ஸஸஹக³தா…பே॰… மோஹஸஹக³தா…பே॰… அனொத்தப்பஸஹக³தா சித்தஸந்ததி ஸமாதீ⁴தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    Cittasantati samādhīti? Āmantā. Akusalacittasantati samādhīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… rāgasahagatā…pe… dosasahagatā…pe… mohasahagatā…pe… anottappasahagatā cittasantati samādhīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ந வத்தப்³ப³ங் – ‘‘சித்தஸந்ததி ஸமாதீ⁴’’தி? ஆமந்தா. நனு வுத்தங் ப⁴க³வதா – ‘‘அஹங் கோ², ஆவுஸோ நிக³ண்டா², பஹோமி அனிஞ்ஜமானோ காயேன, அபா⁴ஸமானோ வாசங், ஸத்த ரத்திந்தி³வானி 1 ஏகந்தஸுக²ங் படிஸங்வேதீ³ விஹரிது’’ந்தி 2! அத்தே²வ ஸுத்தந்தோதி? ஆமந்தா. தேன ஹி சித்தஸந்ததி ஸமாதீ⁴தி.

    Na vattabbaṃ – ‘‘cittasantati samādhī’’ti? Āmantā. Nanu vuttaṃ bhagavatā – ‘‘ahaṃ kho, āvuso nigaṇṭhā, pahomi aniñjamāno kāyena, abhāsamāno vācaṃ, satta rattindivāni 3 ekantasukhaṃ paṭisaṃvedī viharitu’’nti 4! Attheva suttantoti? Āmantā. Tena hi cittasantati samādhīti.

    ஸமாதி⁴கதா² நிட்டி²தா.

    Samādhikathā niṭṭhitā.







    Footnotes:
    1. ரத்திதி³வானி (க॰)
    2. ம॰ நி॰ 1.180
    3. rattidivāni (ka.)
    4. ma. ni. 1.180



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (அட்ட²கதா²) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / 8. ஸமாதி⁴கதா²வண்ணனா • 8. Samādhikathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-மூலடீகா • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / 8. ஸமாதி⁴கதா²வண்ணனா • 8. Samādhikathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-அனுடீகா • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / 8. ஸமாதி⁴கதா²வண்ணனா • 8. Samādhikathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact