Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
7. ஸமாதி⁴ஸுத்தவண்ணனா
7. Samādhisuttavaṇṇanā
27. ஸத்தமே அப்பமாணந்தி பமாணகரத⁴ம்மரஹிதங் லோகுத்தரங். நிபகா பதிஸ்ஸதாதி நேபக்கேன ச ஸதியா ச ஸமன்னாக³தா ஹுத்வா. பஞ்ச ஞாணானீதி பஞ்ச பச்சவெக்க²ணஞாணானி. பச்சத்தஞ்ஞேவ உப்பஜ்ஜந்தீதி அத்தனியேவ உப்பஜ்ஜந்தி. அயங் ஸமாதி⁴ பச்சுப்பன்னஸுகோ² சேவாதிஆதீ³ஸு அரஹத்தப²லஸமாதி⁴ அதி⁴ப்பேதோ. மக்³க³ஸமாதீ⁴திபி வத³ந்தியேவ. ஸோ ஹி அப்பிதப்பிதக்க²ணே ஸுக²த்தா பச்சுப்பன்னஸுகோ², புரிமோ புரிமோ பச்சி²மஸ்ஸ பச்சி²மஸ்ஸ ஸமாதி⁴ஸுக²ஸ்ஸ பச்சயத்தா ஆயதிங் ஸுக²விபாகோ, கிலேஸேஹி ஆரகத்தா அரியோ, காமாமிஸவட்டாமிஸலோகாமிஸானங் அபா⁴வா நிராமிஸோ. பு³த்³தா⁴தீ³ஹி மஹாபுரிஸேஹி ஸேவிதத்தா அகாபுரிஸஸேவிதோ. அங்க³ஸந்ததாய ஆரம்மணஸந்ததாய ஸப்³ப³கிலேஸத³ரத²ஸந்ததாய ச ஸந்தோ, அதப்பனியட்டே²ன பணீதோ. கிலேஸப்படிப்பஸ்ஸத்³தி⁴யா லத்³த⁴த்தா கிலேஸப்படிப்பஸ்ஸத்³தி⁴பா⁴வங் வா லத்³த⁴த்தா படிப்பஸ்ஸத்³த⁴லத்³தோ⁴. படிப்பஸ்ஸத்³த⁴ங் படிப்பஸ்ஸத்³தீ⁴தி ஹி இத³ங் அத்த²தோ ஏகங். படிப்பஸ்ஸத்³த⁴கிலேஸேன வா அரஹதா லத்³த⁴த்தாபி படிப்பஸ்ஸத்³த⁴லத்³தோ⁴, ஏகோதி³பா⁴வேன அதி⁴க³தத்தா ஏகோதி³பா⁴வமேவ வா அதி⁴க³தத்தா ஏகோதி³பா⁴வாதி⁴க³தோ. அப்பகு³ணஸாஸவஸமாதி⁴ விய ஸஸங்கா²ரேன ஸப்பயோகே³ன சித்தேன பச்சனீகத⁴ம்மே நிக்³க³ய்ஹ கிலேஸே வாரெத்வா அனதி⁴க³தத்தா ந ஸஸங்கா²ரனிக்³க³ய்ஹவாரிதக³தோ. தங் ஸமாதி⁴ங் ஸமாபஜ்ஜந்தோ ததோ வா வுட்ட²ஹந்தோ ஸதிவேபுல்லப்பத்தத்தா ஸதோவ ஸமாபஜ்ஜதி, ஸதோவ வுட்ட²ஹதி. யதா²பரிச்சி²ன்னகாலவஸேன வா ஸதோ ஸமாபஜ்ஜதி, ஸதோ வுட்ட²ஹதி. தஸ்மா யதெ³த்த² ‘‘அயங் ஸமாதி⁴ பச்சுப்பன்னஸுகோ² சேவ ஆயதிஞ்ச ஸுக²விபாகோ சா’’தி ஏவங் பச்சவெக்க²மானஸ்ஸ பச்சத்தங்யேவ அபரப்பச்சயஞாணங் உப்பஜ்ஜதி, தங் ஏகங் ஞாணங். ஏஸேவ நயோ ஸேஸேஸு. ஏவங் இமானி பஞ்ச ஞாணானி பச்சத்தஞ்ஞேவ உப்பஜ்ஜந்தீதி.
27. Sattame appamāṇanti pamāṇakaradhammarahitaṃ lokuttaraṃ. Nipakā patissatāti nepakkena ca satiyā ca samannāgatā hutvā. Pañca ñāṇānīti pañca paccavekkhaṇañāṇāni. Paccattaññeva uppajjantīti attaniyeva uppajjanti. Ayaṃ samādhi paccuppannasukho cevātiādīsu arahattaphalasamādhi adhippeto. Maggasamādhītipi vadantiyeva. So hi appitappitakkhaṇe sukhattā paccuppannasukho, purimo purimo pacchimassa pacchimassa samādhisukhassa paccayattā āyatiṃ sukhavipāko, kilesehi ārakattā ariyo, kāmāmisavaṭṭāmisalokāmisānaṃ abhāvā nirāmiso. Buddhādīhi mahāpurisehi sevitattā akāpurisasevito. Aṅgasantatāya ārammaṇasantatāya sabbakilesadarathasantatāya ca santo, atappaniyaṭṭhena paṇīto. Kilesappaṭippassaddhiyā laddhattā kilesappaṭippassaddhibhāvaṃ vā laddhattā paṭippassaddhaladdho. Paṭippassaddhaṃ paṭippassaddhīti hi idaṃ atthato ekaṃ. Paṭippassaddhakilesena vā arahatā laddhattāpi paṭippassaddhaladdho, ekodibhāvena adhigatattā ekodibhāvameva vā adhigatattā ekodibhāvādhigato. Appaguṇasāsavasamādhi viya sasaṅkhārena sappayogena cittena paccanīkadhamme niggayha kilese vāretvā anadhigatattā na sasaṅkhāraniggayhavāritagato. Taṃ samādhiṃ samāpajjanto tato vā vuṭṭhahanto sativepullappattattā satova samāpajjati, satova vuṭṭhahati. Yathāparicchinnakālavasena vā sato samāpajjati, sato vuṭṭhahati. Tasmā yadettha ‘‘ayaṃ samādhi paccuppannasukho ceva āyatiñca sukhavipāko cā’’ti evaṃ paccavekkhamānassa paccattaṃyeva aparappaccayañāṇaṃ uppajjati, taṃ ekaṃ ñāṇaṃ. Eseva nayo sesesu. Evaṃ imāni pañca ñāṇāni paccattaññeva uppajjantīti.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya / 7. ஸமாதி⁴ஸுத்தங் • 7. Samādhisuttaṃ
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 7. ஸமாதி⁴ஸுத்தவண்ணனா • 7. Samādhisuttavaṇṇanā