Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / நெத்திவிபா⁴வினீ • Nettivibhāvinī |
16. ஸமாரோபனஹாரவிப⁴ங்க³விபா⁴வனா
16. Samāropanahāravibhaṅgavibhāvanā
50. யேன யேன ஸங்வண்ணனாவிஸேஸபூ⁴தேன பரிக்கா²ரஹாரவிப⁴ங்கே³ன ஸுத்தத்தா²னங் ஹேதுபச்சயோ விப⁴த்தோ, ஸோ…பே॰… விப⁴ங்கோ³ பரிபுண்ணோ, ‘‘கதமோ ஸமாரோபனஹாரவிப⁴ங்கோ³’’தி புச்சி²தப்³ப³த்தா ‘‘தத்த² கதமோ ஸமாரோபனோ ஹாரோ’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² தேஸு நித்³தி³ட்டே²ஸு ஸோளஸஸு தே³ஸனாஹாராதீ³ஸு கதமோ ஸங்வண்ணனாவிஸேஸோ ஸமாரோபனோ ஹாரோ ஸமாரோபனஹாரவிப⁴ங்கோ³ நாமாதி புச்ச²தி. ‘‘யே த⁴ம்மா யங்மூலா’’திஆதி³னித்³தே³ஸஸ்ஸ இதா³னி மயா வுச்சமானோ ‘‘ஏகஸ்மிங் பத³ட்டா²னே யத்தகானி பத³ட்டா²னானி ஓதரந்தீ’’திஆதி³கோ வித்தா²ரஸங்வண்ணனாவிஸேஸோ ஸமாரோபனஹாரவிப⁴ங்கோ³ நாம.
50. Yena yena saṃvaṇṇanāvisesabhūtena parikkhārahāravibhaṅgena suttatthānaṃ hetupaccayo vibhatto, so…pe… vibhaṅgo paripuṇṇo, ‘‘katamo samāropanahāravibhaṅgo’’ti pucchitabbattā ‘‘tattha katamo samāropano hāro’’tiādi vuttaṃ. Tattha tesu niddiṭṭhesu soḷasasu desanāhārādīsu katamo saṃvaṇṇanāviseso samāropano hāro samāropanahāravibhaṅgo nāmāti pucchati. ‘‘Ye dhammā yaṃmūlā’’tiādiniddesassa idāni mayā vuccamāno ‘‘ekasmiṃ padaṭṭhāne yattakāni padaṭṭhānāni otarantī’’tiādiko vitthārasaṃvaṇṇanāviseso samāropanahāravibhaṅgo nāma.
‘‘கித்தகே பத³ட்டா²னே ஸுத்தே வுத்தே கித்தகானி பத³ட்டா²னானி ஸமாரோபயிதப்³பா³னீ’’தி புச்சி²தப்³ப³த்தா ‘‘ஏகஸ்மிங் பத³ட்டா²னே’’திஆதி³ வுத்தங். ஏகஸ்மிங் பத³ட்டா²னே ஸுத்தே வுத்தே ஸதி அவுத்தானி யத்தகானி பத³ட்டா²னானி ஓதரந்தி ஸமோஸரந்தி, ஸப்³பா³னி தானி அவுத்தானி பத³ட்டா²னானி ஸுத்தே வுத்தானி விய நித்³தா⁴ரணவஸேன ஆனெத்வா தே³ஸனாய ஆரோபயிதப்³பா³னி. ‘‘கானி விய ஸமாரோபயிதப்³பா³னீ’’தி வத்தப்³ப³த்தா ‘‘யதா² ஆவட்டே’’திஆதி³ வுத்தங். ஆவட்டே ஹாரே ஏகஸ்மிங் பத³ட்டா²னே ஸுத்தே வுத்தே ஸதி ஸுத்தே அவுத்தானி ப³ஹுகானி பத³ட்டா²னானி ஓதரந்தி, தானி ப³ஹுகானி பத³ட்டா²னானி பரியேஸிதப்³பா³னி யதா², ஏவங் ஸமாரோபனே ஹாரேபி ப³ஹுகானி பத³ட்டா²னானி தே³ஸனாய ஸமாரோபயிதப்³பா³னீதி அத்தோ².
‘‘Kittake padaṭṭhāne sutte vutte kittakāni padaṭṭhānāni samāropayitabbānī’’ti pucchitabbattā ‘‘ekasmiṃ padaṭṭhāne’’tiādi vuttaṃ. Ekasmiṃ padaṭṭhāne sutte vutte sati avuttāni yattakāni padaṭṭhānāni otaranti samosaranti, sabbāni tāni avuttāni padaṭṭhānāni sutte vuttāni viya niddhāraṇavasena ānetvā desanāya āropayitabbāni. ‘‘Kāni viya samāropayitabbānī’’ti vattabbattā ‘‘yathā āvaṭṭe’’tiādi vuttaṃ. Āvaṭṭe hāre ekasmiṃ padaṭṭhāne sutte vutte sati sutte avuttāni bahukāni padaṭṭhānāni otaranti, tāni bahukāni padaṭṭhānāni pariyesitabbāni yathā, evaṃ samāropane hārepi bahukāni padaṭṭhānāni desanāya samāropayitabbānīti attho.
‘‘கேவலங் பன பத³ட்டா²னவஸேனேவ ஸமாரோபனா காதப்³பா³ கிங், உதா³ஹு அஞ்ஞவஸேனாபி ஸமாரோபனா காதப்³பா³ கி’’ந்தி வத்தப்³ப³த்தா அஞ்ஞவஸேனாபி ஸமாரோபனா காதப்³பா³; தஸ்மா ஸமாரோபனா சதுப்³பி³தா⁴ காதப்³பா³தி த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘தத்த² ஸமாரோபனா சதுப்³பி³தா⁴’’திஆதி³மாஹ. தத்த² தத்தா²தி தாஸு ஸமாரோபயிதப்³ப³ஸமாரோபனாஸு பத³ட்டா²னங் பத³ட்டா²னஸமாரோபனா, வேவசனங் வேவசனஸமாரோபனா, பா⁴வனா பா⁴வனாஸமாரோபனா, பஹானங் பஹானஸமாரோபனா, இதி இமினா பபே⁴தே³ன ஸமாரோபனா சதுப்³பி³தா⁴ காதப்³பா³.
‘‘Kevalaṃ pana padaṭṭhānavaseneva samāropanā kātabbā kiṃ, udāhu aññavasenāpi samāropanā kātabbā ki’’nti vattabbattā aññavasenāpi samāropanā kātabbā; tasmā samāropanā catubbidhā kātabbāti dassento ‘‘tattha samāropanā catubbidhā’’tiādimāha. Tattha tatthāti tāsu samāropayitabbasamāropanāsu padaṭṭhānaṃ padaṭṭhānasamāropanā, vevacanaṃ vevacanasamāropanā, bhāvanā bhāvanāsamāropanā, pahānaṃ pahānasamāropanā, iti iminā pabhedena samāropanā catubbidhā kātabbā.
‘‘தாஸு சதுப்³பி³தா⁴ஸு ஸமாரோபனாஸு கதமா பத³ட்டா²னஸமாரோபனா’’தி புச்சி²தப்³ப³த்தா ததா² புச்சி²த்வா பத³ட்டா²னஸமாரோபனங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘தத்த² கதமா’’திஆதி³ வுத்தங். ஸுத்தே வுத்தேன பத³ட்டா²னேன ஸுத்தே அவுத்தானங் பத³ட்டா²னானங் ஸமாரோபனா கதமாதி புச்ச²தி.
‘‘Tāsu catubbidhāsu samāropanāsu katamā padaṭṭhānasamāropanā’’ti pucchitabbattā tathā pucchitvā padaṭṭhānasamāropanaṃ dassetuṃ ‘‘tatthakatamā’’tiādi vuttaṃ. Sutte vuttena padaṭṭhānena sutte avuttānaṃ padaṭṭhānānaṃ samāropanā katamāti pucchati.
ஸப்³ப³பாபஸ்ஸ அகுஸலஸ்ஸ யங் அகரணங் அகரணஹேது ஸாஸனங் அத்தி², ஏதங் ஸாஸனங் பு³த்³தா⁴னங் ஸாஸனங் ஓவாதோ³ ஹோதி, அத² வா அகரணங் அகரணத்தா²ய யங் ஸாஸனங் அத்தி², ஏதங் பு³த்³தா⁴னங் ஸாஸனங் ஓவாதோ³ ஹோதி, ந யஸ்ஸ கஸ்ஸசி ஸாஸனந்தி அத்தோ². அகரணந்தி ஹி ஸம்பதா³னத்தே² பவத்தங் பச்சத்தவசனங் யதா² ‘‘கிஸ்ஸ அத்தா²ய கிமத்த²’’ந்தி. குஸலஸ்ஸ ஸம்பதா³ ஸம்பதா³ய யங் ஸாஸனங் அத்தி², ஏதங் பு³த்³தா⁴னங் ஸாஸனங். ஸசித்தபரியோதா³பனங் ஸசித்தபரியோதா³பனத்த²ங் யங் ஸாஸனங் அத்தி², ஏதங் பு³த்³தா⁴னங் ஸாஸனங் ஹோதி.
Sabbapāpassa akusalassa yaṃ akaraṇaṃ akaraṇahetu sāsanaṃ atthi, etaṃ sāsanaṃ buddhānaṃ sāsanaṃ ovādo hoti, atha vā akaraṇaṃ akaraṇatthāya yaṃ sāsanaṃ atthi, etaṃ buddhānaṃ sāsanaṃ ovādo hoti, na yassa kassaci sāsananti attho. Akaraṇanti hi sampadānatthe pavattaṃ paccattavacanaṃ yathā ‘‘kissa atthāya kimattha’’nti. Kusalassa sampadā sampadāya yaṃ sāsanaṃ atthi, etaṃ buddhānaṃ sāsanaṃ. Sacittapariyodāpanaṃ sacittapariyodāpanatthaṃ yaṃ sāsanaṃ atthi, etaṃ buddhānaṃ sāsanaṃ hoti.
இதி ஏவங்பகாரேன வுத்தஸ்ஸ தஸ்ஸ ஸாஸனஸ்ஸ கிங் பத³ட்டா²னந்தி விஸேஸஸ்ஸ விஸேஸபத³ட்டா²னங் புன புச்ச²தி. இத³ங் ஸுசரிதத்தயங் ஸாஸனஸ்ஸ ஓவாத³ஸ்ஸ பத³ட்டா²னங் ஸுசரிதத்தயேன ஹேதுனா ஸாஸனத்தாதி த³ட்ட²ப்³ப³ங் யதா² ‘‘அன்னேன வஸதீ’’திஆதி³. ‘‘ஸுசரிதத்தயே பத³ட்டா²னே வுத்தே கதமங் பத³ட்டா²னங் ஸமாரோபயிதப்³ப³’’ந்தி புச்சி²தப்³ப³த்தா ‘‘தத்த² யங் காயிகஞ்சா’’திஆதி³ வுத்தங். இத³ங் க²ந்த⁴த்தயங் ஸாஸனஸ்ஸ பத³ட்டா²னங் ஸமாரோபயிதப்³ப³ங், ‘‘க²ந்த⁴த்தயே பத³ட்டா²னே ஸமாரோபயிதே கதமங் ஸமாரோபயிதப்³ப³’’ந்தி புச்சி²தப்³ப³த்தா ‘‘தத்த² ஸீலக்க²ந்தோ⁴ சா’’திஆதி³ வுத்தங். இத³ங் ஸமத²விபஸ்ஸனாத்³வயங் ஸாஸனஸ்ஸ பத³ட்டா²னங் ஸமாரோபயிதப்³ப³ங். ‘‘ஸமத²விபஸ்ஸனாத்³வயே பத³ட்டா²னே ஸமாரோபயிதே கதமங் பத³ட்டா²னங் ஸமாரோபயிதப்³ப³’’ந்தி புச்சி²தப்³ப³த்தா ‘‘தத்த² ஸமத²ஸ்ஸ ப²ல’’ந்திஆதி³ வுத்தங். இத³ங் ப²லத்³வயங் ஸாஸனஸ்ஸ பத³ட்டா²னங் ஸமாரோபயிதப்³ப³ங்.
Iti evaṃpakārena vuttassa tassa sāsanassa kiṃ padaṭṭhānanti visesassa visesapadaṭṭhānaṃ puna pucchati. Idaṃ sucaritattayaṃ sāsanassa ovādassa padaṭṭhānaṃ sucaritattayena hetunā sāsanattāti daṭṭhabbaṃ yathā ‘‘annena vasatī’’tiādi. ‘‘Sucaritattaye padaṭṭhāne vutte katamaṃ padaṭṭhānaṃ samāropayitabba’’nti pucchitabbattā ‘‘tattha yaṃ kāyikañcā’’tiādi vuttaṃ. Idaṃ khandhattayaṃ sāsanassa padaṭṭhānaṃ samāropayitabbaṃ, ‘‘khandhattaye padaṭṭhāne samāropayite katamaṃ samāropayitabba’’nti pucchitabbattā ‘‘tattha sīlakkhandho cā’’tiādi vuttaṃ. Idaṃ samathavipassanādvayaṃ sāsanassa padaṭṭhānaṃ samāropayitabbaṃ. ‘‘Samathavipassanādvaye padaṭṭhāne samāropayite katamaṃ padaṭṭhānaṃ samāropayitabba’’nti pucchitabbattā ‘‘tattha samathassa phala’’ntiādi vuttaṃ. Idaṃ phaladvayaṃ sāsanassa padaṭṭhānaṃ samāropayitabbaṃ.
ஸாஸனஸ்ஸ பத³ட்டா²னானி ஸமாரோபயிதப்³பா³னீதி ஆசரியேன நித்³தா⁴ரெத்வா விப⁴த்தானி, அம்ஹேஹி ச ஞாதானி, ‘‘இதா³னி கதமஸ்ஸ கதமங் பத³ட்டா²னங் ஸமாரோபயிதப்³ப³’’ந்தி புச்சி²தப்³ப³த்தா ‘‘வனங் வனத²ஸ்ஸா’’திஆதி³ வுத்தங். இத³ங் காமகு³ணபஞ்சகங் வனங் தண்ஹாபூ⁴தஸ்ஸ வனத²ஸ்ஸ பத³ட்டா²னங் தண்ஹாவத்து²பா⁴வதோ, ‘‘இத்தீ²’’தி வா ‘‘புரிஸோ’’தி வா நிமித்தக்³கா³ஹஸங்கா²தங் இத³ங் வனங் ‘‘அஹோ சக்கு², அஹோ ஸோதங், அஹோ கா⁴னங், அஹோ ஜிவ்ஹா, அஹோ காயோ’’தி தேஸங் தேஸங் அங்க³பச்சங்கா³னங் அனுப்³யஞ்ஜனக்³கா³ஹஸங்கா²தஸ்ஸ வனத²ஸ்ஸ பத³ட்டா²னங் ஸமாரோபயிதப்³ப³ங். அபரிஞ்ஞாதங் த்³வாத³ஸாயதனஸங்கா²தங் இத³ங் வனங் ஸங்யோஜனஸங்கா²தஸ்ஸ வனத²ஸ்ஸ பத³ட்டா²னங் ஸமாரோபயிதப்³ப³ங், ஆயதனங் படிச்ச ஸங்யோஜனுப்பஜ்ஜனதோ அனுஸயஸங்கா²தங் இத³ங் வனங் பரியுட்டா²னஸங்கா²தஸ்ஸ வனத²ஸ்ஸ பத³ட்டா²னங் ஸமாரோபயிதப்³ப³ங். ‘‘பஞ்சகாமகு³ணாதீ³னங் வனபா⁴வோ ச தண்ஹாதீ³னங் வனத²பா⁴வோ ச கேன அம்ஹேஹி ஸத்³த³ஹிதப்³போ³’’தி வத்தப்³ப³த்தா ‘‘தேனாஹ ப⁴க³வா’’திஆதி³ வுத்தங். தேன பஞ்சகாமகு³ணாதீ³னங் வனபா⁴வேன ச தண்ஹாதீ³னங் வனத²பா⁴வேன ச ப⁴க³வா ‘‘செ²த்வா வனஞ்ச வனத²ஞ்சா’’தி யங் வசனங் ஆஹ, தேன ப⁴க³வதோ வசனேன வசனானுஸாரேன ஸத்³த³ஹிதப்³போ³தி. அயந்தி அயங் ‘‘ஏகஸ்மிங் பத³ட்டா²னே’’திஆதி³ஸங்வண்ணனா. பத³ட்டா²னேனாதி ஏகேகேன பத³ட்டா²னேன. ஸமாரோபனாதி தத³ஞ்ஞபத³ட்டா²னானங் ஸமாரோபனா . ஸமாரோபெந்தி ஸமாரோபயிதப்³பா³னி ஏதாய ஸங்வண்ணனாயாதி ஸமாரோபனாதி விக்³க³ஹோதி. (1)
Sāsanassa padaṭṭhānāni samāropayitabbānīti ācariyena niddhāretvā vibhattāni, amhehi ca ñātāni, ‘‘idāni katamassa katamaṃ padaṭṭhānaṃ samāropayitabba’’nti pucchitabbattā ‘‘vanaṃ vanathassā’’tiādi vuttaṃ. Idaṃ kāmaguṇapañcakaṃ vanaṃ taṇhābhūtassa vanathassa padaṭṭhānaṃ taṇhāvatthubhāvato, ‘‘itthī’’ti vā ‘‘puriso’’ti vā nimittaggāhasaṅkhātaṃ idaṃ vanaṃ ‘‘aho cakkhu, aho sotaṃ, aho ghānaṃ, aho jivhā, aho kāyo’’ti tesaṃ tesaṃ aṅgapaccaṅgānaṃ anubyañjanaggāhasaṅkhātassa vanathassa padaṭṭhānaṃ samāropayitabbaṃ. Apariññātaṃ dvādasāyatanasaṅkhātaṃ idaṃ vanaṃ saṃyojanasaṅkhātassa vanathassa padaṭṭhānaṃ samāropayitabbaṃ, āyatanaṃ paṭicca saṃyojanuppajjanato anusayasaṅkhātaṃ idaṃ vanaṃ pariyuṭṭhānasaṅkhātassa vanathassa padaṭṭhānaṃ samāropayitabbaṃ. ‘‘Pañcakāmaguṇādīnaṃ vanabhāvo ca taṇhādīnaṃ vanathabhāvo ca kena amhehi saddahitabbo’’ti vattabbattā ‘‘tenāha bhagavā’’tiādi vuttaṃ. Tena pañcakāmaguṇādīnaṃ vanabhāvena ca taṇhādīnaṃ vanathabhāvena ca bhagavā ‘‘chetvā vanañca vanathañcā’’ti yaṃ vacanaṃ āha, tena bhagavato vacanena vacanānusārena saddahitabboti. Ayanti ayaṃ ‘‘ekasmiṃ padaṭṭhāne’’tiādisaṃvaṇṇanā. Padaṭṭhānenāti ekekena padaṭṭhānena. Samāropanāti tadaññapadaṭṭhānānaṃ samāropanā . Samāropenti samāropayitabbāni etāya saṃvaṇṇanāyāti samāropanāti viggahoti. (1)
51. பத³ட்டா²னேன ஸமாரோபனா ஆசரியேன நித்³தி³ட்டா², அம்ஹேஹி ச ஞாதா, ‘‘கதமா வேவசனேன ஸமாரோபனா’’தி புச்சி²தப்³ப³த்தா ‘‘தத்த² கதமா வேவசனேனா’’திஆதி³ வுத்தங். தத்தா²தி தாஸு சதூஸு பத³ட்டா²னஸமாரோபனாதீ³ஸு ஸமாரோபனாஸு வேவசனேன ஏகேகேன ரோதத³ஞ்ஞவேவசனானங் ஸமாரோபனா கதமாதி புச்ச²தி. ‘‘ராக³விராகா³’’தி ச ‘‘சேதோவிமுத்தீ’’தி ச ‘‘ஸெக்க²ப²ல’’ந்தி ச இத³ங் வசனத்தயங் அனாகா³மிப²லத்த²த்தா அனாகா³மிப²லஸ்ஸ வேவசனங். ‘‘அவிஜ்ஜாவிராகா³’’தி ச ‘‘பஞ்ஞாவிமுத்தீ’’தி ச ‘‘அஸெக்க²ப²ல’’ந்தி ச இத³ங் வசனத்தயங் அரஹத்தப²லத்த²த்தா அரஹத்தப²லஸ்ஸ வேவசனங். இமினா நயேன ஸேஸேஸு யோஜனா காதப்³பா³. (2)
51. Padaṭṭhānena samāropanā ācariyena niddiṭṭhā, amhehi ca ñātā, ‘‘katamā vevacanena samāropanā’’ti pucchitabbattā ‘‘tattha katamā vevacanenā’’tiādi vuttaṃ. Tatthāti tāsu catūsu padaṭṭhānasamāropanādīsu samāropanāsu vevacanena ekekena rotadaññavevacanānaṃ samāropanā katamāti pucchati. ‘‘Rāgavirāgā’’ti ca ‘‘cetovimuttī’’ti ca ‘‘sekkhaphala’’nti ca idaṃ vacanattayaṃ anāgāmiphalatthattā anāgāmiphalassa vevacanaṃ. ‘‘Avijjāvirāgā’’ti ca ‘‘paññāvimuttī’’ti ca ‘‘asekkhaphala’’nti ca idaṃ vacanattayaṃ arahattaphalatthattā arahattaphalassa vevacanaṃ. Iminā nayena sesesu yojanā kātabbā. (2)
வேவசனேன ஸமாரோபனா ஆசரியேன நித்³தி³ட்டா², அம்ஹேஹி ச ஞாதா, ‘‘கதமா பா⁴வனாய ஸமாரோபனா’’தி புச்சி²தப்³ப³த்தா ‘‘தத்த² கதமா பா⁴வனாயா’’திஆதி³ வுத்தங். தத்தா²தி தாஸு சதூஸு பத³ட்டா²னஸமாரோபனாதீ³ஸு கதமாய தே³ஸிதாய பா⁴வனாய கதமேஸானங் அதே³ஸிதானங் பா⁴வனாரோபனா கதமாதி புச்ச²தி. யதா² யேன பகாரேன யங் பா⁴வனங் ப⁴க³வா ‘‘தஸ்மாதிஹ, த்வங் பி⁴க்கு², காயே காயானுபஸ்ஸீ விஹரதி, ஆதாபீ ஸம்பஜானோ ஸதிமா வினெய்ய லோகே அபி⁴ஜ்ஜா²தோ³மனஸ்ஸ’’ந்தி (ஸங்॰ நி॰ 5.369, 371, 395, 415) ஆஹ, ததா² தேன பகாரேன தாய பா⁴வனாய தத³ஞ்ஞபா⁴வனாபி ஸமாரோபயிதப்³பா³தி அத்தோ².
Vevacanena samāropanā ācariyena niddiṭṭhā, amhehi ca ñātā, ‘‘katamā bhāvanāya samāropanā’’ti pucchitabbattā ‘‘tattha katamā bhāvanāyā’’tiādi vuttaṃ. Tatthāti tāsu catūsu padaṭṭhānasamāropanādīsu katamāya desitāya bhāvanāya katamesānaṃ adesitānaṃ bhāvanāropanā katamāti pucchati. Yathā yena pakārena yaṃ bhāvanaṃ bhagavā ‘‘tasmātiha, tvaṃ bhikkhu, kāye kāyānupassī viharati, ātāpī sampajāno satimā vineyya loke abhijjhādomanassa’’nti (saṃ. ni. 5.369, 371, 395, 415) āha, tathā tena pakārena tāya bhāvanāya tadaññabhāvanāpi samāropayitabbāti attho.
‘‘தஸ்மாதிஹா’’திஆதி³பாடே² ‘‘கிங் பா⁴வனங் ப⁴க³வா ஆஹா’’தி புச்சி²தப்³ப³த்தா ‘‘ஆதாபீ’’திஆதி³ வுத்தங். ‘‘ஆதாபீ’’தி வசனேன வீரியிந்த்³ரியங் ப⁴க³வா ஆஹ. ‘‘ஸம்பஜானோ’’தி வசனேன பஞ்ஞிந்த்³ரியங் ப⁴க³வா ஆஹ. ‘‘ஸதிமா’’தி வசனேன ஸதிந்த்³ரியங் ஆஹ. ‘‘வினெய்ய லோகே அபி⁴ஜ்ஜா²தோ³மனஸ்ஸ’’ந்தி வசனேன ஸமாதி⁴ந்த்³ரியங் ஆஹ. ‘‘ஏவங் வுத்தே கதமா பா⁴வனா ஸமாரோபயிதப்³பா³’’தி புச்சி²தப்³ப³த்தா ‘‘ஏவங் காயே காயானுபஸ்ஸினோ விஹரதோ சத்தாரோ ஸதிபட்டா²னா பா⁴வனாபாரிபூரிங் க³ச்ச²ந்தீ’’தி வுத்தங். ஏவங் வுத்தாய வீரியிந்த்³ரியாதி³பா⁴வனாய சத்தாரோ ஸதிபட்டா²னா ஸமாரோபயிதப்³பா³தி அத்தோ². கேன காரணேன பா⁴வனாபாரிபூரிங் க³ச்ச²ந்தீதி புச்ச²தி. சதுன்னங் இந்த்³ரியானங் இந்த்³ரியபா⁴வேன, பா⁴வேதப்³ப³பா⁴வேன வா ஏகலக்க²ணத்தா பா⁴வனாபாரிபூரிங் க³ச்ச²ந்தீதி விஸ்ஸஜ்ஜேதி. ‘‘தேஸு ஸமாரோபிதேஸு கதமே ஸமாரோபயிதப்³பா³’’தி புச்சி²தப்³ப³த்தா ‘‘சதூஸூ’’திஆதி³ வுத்தங். சதூஸு ஸதிபட்டா²னேஸு பா⁴வியமானேஸு ஸமாரோபயிதப்³பே³ஸு சத்தாரோ ஸம்மப்பதா⁴னா பா⁴வனாபாரிபூரிங் க³ச்ச²ந்தீதி ஸமாரோபயிதப்³பா³தி அத்தோ². ஸேஸேஸுபி ஏவமேவ ஸமாரோபயிதப்³பா³.
‘‘Tasmātihā’’tiādipāṭhe ‘‘kiṃ bhāvanaṃ bhagavā āhā’’ti pucchitabbattā ‘‘ātāpī’’tiādi vuttaṃ. ‘‘Ātāpī’’ti vacanena vīriyindriyaṃ bhagavā āha. ‘‘Sampajāno’’ti vacanena paññindriyaṃ bhagavā āha. ‘‘Satimā’’ti vacanena satindriyaṃ āha. ‘‘Vineyya loke abhijjhādomanassa’’nti vacanena samādhindriyaṃ āha. ‘‘Evaṃ vutte katamā bhāvanā samāropayitabbā’’ti pucchitabbattā ‘‘evaṃ kāye kāyānupassino viharato cattāro satipaṭṭhānā bhāvanāpāripūriṃ gacchantī’’ti vuttaṃ. Evaṃ vuttāya vīriyindriyādibhāvanāya cattāro satipaṭṭhānā samāropayitabbāti attho. Kena kāraṇena bhāvanāpāripūriṃ gacchantīti pucchati. Catunnaṃ indriyānaṃ indriyabhāvena, bhāvetabbabhāvena vā ekalakkhaṇattā bhāvanāpāripūriṃ gacchantīti vissajjeti. ‘‘Tesu samāropitesu katame samāropayitabbā’’ti pucchitabbattā ‘‘catūsū’’tiādi vuttaṃ. Catūsu satipaṭṭhānesu bhāviyamānesu samāropayitabbesu cattāro sammappadhānā bhāvanāpāripūriṃ gacchantīti samāropayitabbāti attho. Sesesupi evameva samāropayitabbā.
பா⁴வனாய ஸமாரோபனா ஆசரியேன விப⁴த்தா, அம்ஹேஹி ச ஞாதா, ‘‘கதமா பஹானேன ஸமாரோபனா’’தி புச்சி²தப்³ப³த்தா ‘‘தத்த² கதமா’’திஆதி³ வுத்தங். தத்தா²தி தாஸு சதூஸு பத³ட்டா²னஸமாரோபனாதீ³ஸு கதமேன தே³ஸிதேன பஹானேன கதமேஸங் அதே³ஸிதானங் பஹானானங் கதமா ஸமாரோபனாதி புச்ச²தி. ‘‘காயே காயானுபஸ்ஸீ விஹரந்தோ அஸுபே⁴ ‘ஸுப⁴’ந்தி விபல்லாஸங் பஜஹதீ’’தி தே³ஸிதேன ‘‘ஸுப⁴’’ந்தி விபல்லாஸப்பஹானேன கப³ளீகாராஹாரபரிஞ்ஞாய பரிப³ந்த⁴கிலேஸகாமுபாதா³னப்பஹானாத³யோபி ஸமாரோபயிதப்³பா³.
Bhāvanāya samāropanā ācariyena vibhattā, amhehi ca ñātā, ‘‘katamā pahānena samāropanā’’ti pucchitabbattā ‘‘tattha katamā’’tiādi vuttaṃ. Tatthāti tāsu catūsu padaṭṭhānasamāropanādīsu katamena desitena pahānena katamesaṃ adesitānaṃ pahānānaṃ katamā samāropanāti pucchati. ‘‘Kāye kāyānupassī viharanto asubhe ‘subha’nti vipallāsaṃ pajahatī’’ti desitena ‘‘subha’’nti vipallāsappahānena kabaḷīkārāhārapariññāya paribandhakilesakāmupādānappahānādayopi samāropayitabbā.
‘‘வேத³னாஸு வேத³னானுபஸ்ஸீ விஹரந்தோ து³க்கே² ‘ஸுக²’ந்தி விபல்லாஸங் பஜஹதீ’’தி தே³ஸிதேன ‘‘ஸுக²’’ந்தி விபல்லாஸப்பஹானேன ப²ஸ்ஸாஹாரபரிஞ்ஞாய பரிப³ந்த⁴கிலேஸப⁴வுபாதா³னப்பஹானாத³யோபி ஸமாரோபயிதப்³பா³.
‘‘Vedanāsu vedanānupassī viharanto dukkhe ‘sukha’nti vipallāsaṃ pajahatī’’ti desitena ‘‘sukha’’nti vipallāsappahānena phassāhārapariññāya paribandhakilesabhavupādānappahānādayopi samāropayitabbā.
‘‘சித்தே சித்தானுபஸ்ஸீ விஹரந்தோ அனிச்சே ‘நிச்ச’ந்தி விபல்லாஸங் பஜஹதீ’’தி தே³ஸிதேன ‘‘நிச்ச’’ந்தி விபல்லாஸப்பஹானேன விஞ்ஞாணாஹாரபரிஞ்ஞாய பரிப³ந்த⁴கிலேஸதி³ட்டு²பாதா³னப்பஹானாத³யோபி ஸமாரோபயிதப்³பா³.
‘‘Citte cittānupassī viharanto anicce ‘nicca’nti vipallāsaṃ pajahatī’’ti desitena ‘‘nicca’’nti vipallāsappahānena viññāṇāhārapariññāya paribandhakilesadiṭṭhupādānappahānādayopi samāropayitabbā.
‘‘த⁴ம்மேஸு த⁴ம்மானுபஸ்ஸீ விஹரந்தோ அனத்தனி ‘அத்தா’தி விபல்லாஸங் பஜஹதீ’’தி தே³ஸிதேன ‘‘அத்தா’’தி விபல்லாஸப்பஹானேன மனோஸஞ்சேதனாஹாரபரிஞ்ஞாய? மனோஸஞ்சேதனாஹாரபரிஞ்ஞாய பரிப³ந்த⁴கிலேஸஅத்தவாது³பாதா³னப்பஹானாத³யோபி ஸமாரோபயிதப்³பா³தி அதி⁴ப்பாயோ. (4)
‘‘Dhammesudhammānupassī viharanto anattani ‘attā’ti vipallāsaṃ pajahatī’’ti desitena ‘‘attā’’ti vipallāsappahānena manosañcetanāhārapariññāya? Manosañcetanāhārapariññāya paribandhakilesaattavādupādānappahānādayopi samāropayitabbāti adhippāyo. (4)
பஹானஹாரோ பன லக்க²ணஹாரவிப⁴ங்க³வண்ணனாயங் வுத்தோயேவாதி இத⁴ ந வதா³ம.
Pahānahāro pana lakkhaṇahāravibhaṅgavaṇṇanāyaṃ vuttoyevāti idha na vadāma.
‘‘ஸுத்தே தே³ஸிதேன ஏகேகேன பத³ட்டா²னாதி³கேன அதே³ஸிதானங் பத³ட்டா²னாதீ³னங் ஸமாரோபனபா⁴வோ கேன அம்ஹேஹி விஜானிதப்³போ³ ஸத்³த³ஹிதப்³போ³’’தி வத்தப்³ப³த்தா ‘‘தேனாஹ ஆயஸ்மா’’திஆதி³மாஹ. தேன ததா² ஸமாரோபனபா⁴வேன ஆயஸ்மா மஹாகச்சானோ –
‘‘Sutte desitena ekekena padaṭṭhānādikena adesitānaṃ padaṭṭhānādīnaṃ samāropanabhāvo kena amhehi vijānitabbo saddahitabbo’’ti vattabbattā ‘‘tenāha āyasmā’’tiādimāha. Tena tathā samāropanabhāvena āyasmā mahākaccāno –
‘‘யே த⁴ம்மா யங்மூலா, யே சேகத்தா² பகாஸிதா முனினா;
‘‘Ye dhammā yaṃmūlā, ye cekatthā pakāsitā muninā;
தே ஸமாரோபயிதப்³பா³, ஏஸ ஸமாரோபனோ ஹாரோ’’தி –
Te samāropayitabbā, esa samāropano hāro’’ti –
யங் வசனங் ஆஹ, தேன வசனேன வசனானுஸாரேன ததா² ஸமாரோபனபா⁴வோ தும்ஹேஹி விஜானிதப்³போ³ ஸத்³த³ஹிதப்³போ³தி வுத்தங் ஹோதி.
Yaṃ vacanaṃ āha, tena vacanena vacanānusārena tathā samāropanabhāvo tumhehi vijānitabbo saddahitabboti vuttaṃ hoti.
‘‘கிங் பன எத்தாவதா ஸமாரோபனோ ஹாரோ பரிபுண்ணோ, அஞ்ஞோ நியுத்தோ நத்தீ²’’தி வத்தப்³ப³த்தா ‘‘நியுத்தோ ஸமாரோபனோ ஹாரோ’’தி வுத்தங். ஸுத்தே தே³ஸிதேன நயேன பத³ட்டா²னாதி³கேன அதே³ஸிதானி பத³ட்டா²னானி ஸமாரோபயிதப்³பா³னி ப⁴வந்தி, தேன தேன பத³ட்டா²னாதி³கேன அதே³ஸிதானங் பத³ட்டா²னாதீ³னங் ஸமாரோபனோ ஹாரோ நியுத்தோ நித்³தா⁴ரெத்வா யுஞ்ஜிதப்³போ³தி அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³.
‘‘Kiṃ pana ettāvatā samāropano hāro paripuṇṇo, añño niyutto natthī’’ti vattabbattā ‘‘niyutto samāropano hāro’’ti vuttaṃ. Sutte desitena nayena padaṭṭhānādikena adesitāni padaṭṭhānāni samāropayitabbāni bhavanti, tena tena padaṭṭhānādikena adesitānaṃ padaṭṭhānādīnaṃ samāropano hāro niyutto niddhāretvā yuñjitabboti attho daṭṭhabbo.
இதி ஸமாரோபனஹாரவிப⁴ங்கே³ ஸத்திப³லானுரூபா ரசிதா
Iti samāropanahāravibhaṅge sattibalānurūpā racitā
விபா⁴வனா நிட்டி²தா.
Vibhāvanā niṭṭhitā.
பண்டி³தேஹி பன அட்ட²கதா²டீகானுஸாரேன க³ம்பீ⁴ரத்தோ² வித்தா²ரதோ விப⁴ஜித்வா க³ஹேதப்³போ³.
Paṇḍitehi pana aṭṭhakathāṭīkānusārena gambhīrattho vitthārato vibhajitvā gahetabbo.
இமே யதா²வுத்தா ஸோளஸ ஸங்வண்ணனாவிஸேஸா ஸங்வண்ணேதப்³ப³த்தே²ஸு அஞ்ஞாணஸங்ஸயானங் ஹரணதோ அபனயனதோ ஹாரா நாமாதி.
Ime yathāvuttā soḷasa saṃvaṇṇanāvisesā saṃvaṇṇetabbatthesu aññāṇasaṃsayānaṃ haraṇato apanayanato hārā nāmāti.
நிட்டி²தா ஹாரவிப⁴ங்க³வாரவிபா⁴வனா.
Niṭṭhitā hāravibhaṅgavāravibhāvanā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / நெத்திப்பகரணபாளி • Nettippakaraṇapāḷi / 16. ஸமாரோபனஹாரவிப⁴ங்கோ³ • 16. Samāropanahāravibhaṅgo
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / நெத்திப்பகரண-அட்ட²கதா² • Nettippakaraṇa-aṭṭhakathā / 16. ஸமாரோபனஹாரவிப⁴ங்க³வண்ணனா • 16. Samāropanahāravibhaṅgavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / கு²த்³த³கனிகாய (டீகா) • Khuddakanikāya (ṭīkā) / நெத்திப்பகரண-டீகா • Nettippakaraṇa-ṭīkā / 16. ஸமாரோபனஹாரவிப⁴ங்க³வண்ணனா • 16. Samāropanahāravibhaṅgavaṇṇanā