Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வினயவினிச்ச²ய-உத்தரவினிச்ச²ய • Vinayavinicchaya-uttaravinicchaya

    ஸமத²க்க²ந்த⁴ககதா²

    Samathakkhandhakakathā

    2760.

    2760.

    விவாதா³தா⁴ரதா சானு-வாதா³தி⁴கரணம்பி ச;

    Vivādādhāratā cānu-vādādhikaraṇampi ca;

    ஆபத்தாதா⁴ரதா சேவ, கிச்சாதி⁴கரணம்பி ச.

    Āpattādhāratā ceva, kiccādhikaraṇampi ca.

    2761.

    2761.

    ஏதானி பன சத்தாரி, வுத்தானி ச மஹேஸினா;

    Etāni pana cattāri, vuttāni ca mahesinā;

    பே⁴த³காரகவத்தூ²னி, விவாதோ³ தத்த² நிஸ்ஸிதோ.

    Bhedakārakavatthūni, vivādo tattha nissito.

    2762.

    2762.

    விபத்தியோ சதஸ்ஸோவ, அனுவாதோ³ உபாக³தோ;

    Vipattiyo catassova, anuvādo upāgato;

    ஆபத்தாதா⁴ரதா நாம, ஸத்த ஆபத்தியோ மதா.

    Āpattādhāratā nāma, satta āpattiyo matā.

    2763.

    2763.

    ஸங்க⁴கிச்சானி நிஸ்ஸாய, கிச்சாதி⁴கரணங் ஸியா;

    Saṅghakiccāni nissāya, kiccādhikaraṇaṃ siyā;

    ஏதேஸங் து சதுன்னம்பி, ஸமத்தா ஸமதா² மதா.

    Etesaṃ tu catunnampi, samattā samathā matā.

    2764.

    2764.

    ஸம்முகா² ஸதி சாமூள்ஹோ, படிஞ்ஞாவினயோபி ச;

    Sammukhā sati cāmūḷho, paṭiññāvinayopi ca;

    தஸ்ஸபாபியஸீ சேவ, ததா² யேபு⁴ய்யஸீபி ச.

    Tassapāpiyasī ceva, tathā yebhuyyasīpi ca.

    2765.

    2765.

    திணவத்தா²ரகோ சேவ, ஸத்தமோ வினயோ மதோ;

    Tiṇavatthārako ceva, sattamo vinayo mato;

    ஸத்திமே ஸமதா² வுத்தா, பு³த்³தே⁴னாதி³ச்சப³ந்து⁴னா.

    Sattime samathā vuttā, buddhenādiccabandhunā.

    2766.

    2766.

    விவாதோ³ ஸம்மதி த்³வீஹி, அனுவாதோ³ சதூஹி ச;

    Vivādo sammati dvīhi, anuvādo catūhi ca;

    ஆபத்தி பன தீஹேவ, கிச்சமேகேன ஸம்மதி.

    Āpatti pana tīheva, kiccamekena sammati.

    2767.

    2767.

    ச²ட்டே²ன பட²மேனாபி, விவாதோ³ எத்த² ஸம்மதி;

    Chaṭṭhena paṭhamenāpi, vivādo ettha sammati;

    ஸம்முகா²வினயாதீ³ஹி, அனுபுப்³பே³ன தீஹிபி.

    Sammukhāvinayādīhi, anupubbena tīhipi.

    2768.

    2768.

    ததே²வ பஞ்சமேனாபி, அனுவாதோ³ ஹி ஸம்மதி;

    Tatheva pañcamenāpi, anuvādo hi sammati;

    ஸம்முகே²ன படிஞ்ஞாய, திணவத்தா²ரகேன ச.

    Sammukhena paṭiññāya, tiṇavatthārakena ca.

    2769.

    2769.

    ஆபத்தூபஸமங் யாதி, தீஹேவ ஸமதே²ஹி ஸா;

    Āpattūpasamaṃ yāti, tīheva samathehi sā;

    ஸம்முகா²வினயேனேவ, கிச்சமேகேன ஸம்மதி.

    Sammukhāvinayeneva, kiccamekena sammati.

    2770.

    2770.

    யேபு⁴ய்யஸிககம்மே து, ஸலாகங் கா³ஹயே பு³தோ⁴;

    Yebhuyyasikakamme tu, salākaṃ gāhaye budho;

    கூ³ள்ஹேன விவடேனாபி, கண்ணஜப்பேன வா பன.

    Gūḷhena vivaṭenāpi, kaṇṇajappena vā pana.

    2771.

    2771.

    அலஜ்ஜுஸ்ஸதே³ கூ³ள்ஹேன, விவடேனேவ லஜ்ஜிஸு;

    Alajjussade gūḷhena, vivaṭeneva lajjisu;

    பா³லேஸு கண்ணஜப்பேன, ஸலாகங் கா³ஹயே பு³தோ⁴.

    Bālesu kaṇṇajappena, salākaṃ gāhaye budho.

    2772.

    2772.

    லஜ்ஜீ அலஜ்ஜீ பா³லோதி, கேன ஸக்கா விஜானிதுங்?

    Lajjī alajjī bāloti, kena sakkā vijānituṃ?

    ஸகேன கம்முனாயேவ, தேன ஸக்கா விஜானிதுங்.

    Sakena kammunāyeva, tena sakkā vijānituṃ.

    2773.

    2773.

    ஆபஜ்ஜதி ச ஸஞ்சிச்ச, ஆபத்திங் பரிகூ³ஹதி;

    Āpajjati ca sañcicca, āpattiṃ parigūhati;

    ச²ந்தா³தி³அக³திங் யாதி, அலஜ்ஜீ ஏதி³ஸோ ஸியா.

    Chandādiagatiṃ yāti, alajjī ediso siyā.

    2774.

    2774.

    நாபஜ்ஜதி ச ஸஞ்சிச்ச, ஆபத்திங் ந ச கூ³ஹதி;

    Nāpajjati ca sañcicca, āpattiṃ na ca gūhati;

    ந க³ச்ச²திக³திஞ்சாபி, ஏதி³ஸோ லஜ்ஜி புக்³க³லோ.

    Na gacchatigatiñcāpi, ediso lajji puggalo.

    2775.

    2775.

    து³ச்சிந்திதோ ச து³ப்³பா⁴ஸீ, ததா² து³க்கடகாரிகோ;

    Duccintito ca dubbhāsī, tathā dukkaṭakāriko;

    ஏதி³ஸோ பன ‘‘பா³லோ’’தி, லக்க²ணேனேவ ஞாயதி.

    Ediso pana ‘‘bālo’’ti, lakkhaṇeneva ñāyati.

    2776.

    2776.

    திதா⁴ ஸலாககா³ஹேன, ப³ஹுகா த⁴ம்மவாதி³னோ;

    Tidhā salākagāhena, bahukā dhammavādino;

    யேபு⁴ய்யஸிககம்மேன, கத்தப்³ப³ந்தி ஜினொப்³ரவி.

    Yebhuyyasikakammena, kattabbanti jinobravi.

    2777.

    2777.

    அலஜ்ஜீ ஸானுவாதோ³ ச, அஸுசீ கம்மதோ ச யோ;

    Alajjī sānuvādo ca, asucī kammato ca yo;

    தஸ்ஸபாபியஸீகம்ம-யொக்³கோ³ ஸோ ஹோதி புக்³க³லோ.

    Tassapāpiyasīkamma-yoggo so hoti puggalo.

    2778.

    2778.

    ப⁴ண்ட³னே கலஹே ஜாதே, விவாத³ஸ்மிங் அனப்பகே;

    Bhaṇḍane kalahe jāte, vivādasmiṃ anappake;

    ப³ஹுஅஸ்ஸாமணே சிண்ணே, அனக்³கே³பி ச ப⁴ஸ்ஸகே.

    Bahuassāmaṇe ciṇṇe, anaggepi ca bhassake.

    2779.

    2779.

    மூலமூலங் க³வேஸந்தங், ஹோதி வாளஞ்ச கக்க²ளங்;

    Mūlamūlaṃ gavesantaṃ, hoti vāḷañca kakkhaḷaṃ;

    திணவத்தா²ரகேனேவ, காதப்³ப³ந்தி பகாஸிதங்.

    Tiṇavatthārakeneva, kātabbanti pakāsitaṃ.

    2780.

    2780.

    யதா² ச திணபண்ணேன, ச²ன்னங் கூ³த²ஞ்ச முத்தகங்;

    Yathā ca tiṇapaṇṇena, channaṃ gūthañca muttakaṃ;

    ந ச வாயதி து³க்³க³ந்த⁴ங், வூபஸம்மதி தங்க²ணே.

    Na ca vāyati duggandhaṃ, vūpasammati taṅkhaṇe.

    2781.

    2781.

    ட²பெத்வா து²ல்லவஜ்ஜஞ்ச, கி³ஹீஹி படிஸங்யுதங்;

    Ṭhapetvā thullavajjañca, gihīhi paṭisaṃyutaṃ;

    தி³ட்டா²விகம்மிகஞ்சேவ, யோ ச தத்த² ந ஹோதி தங்.

    Diṭṭhāvikammikañceva, yo ca tattha na hoti taṃ.

    2782.

    2782.

    ஸேஸாயாபத்தியா யாவ, உபஸம்பத³மாளதோ;

    Sesāyāpattiyā yāva, upasampadamāḷato;

    ஸுத்³தோ⁴ ஹோதி நிராபத்தி, திணவத்தா²ரகே ததா².

    Suddho hoti nirāpatti, tiṇavatthārake tathā.

    ஸமத²க்க²ந்த⁴ககதா².

    Samathakkhandhakakathā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact