Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi

    209. ஸமத்திங்ஸவிரேசனகதா²

    209. Samattiṃsavirecanakathā

    336. கிங்பனாதி எத்த² கிங்ஸத்³தோ³ அனியமத்தோ². லூகோ² கிங், ந லூகோ² கிந்தி ஹி அத்தோ². ‘‘ஸினேஹபானங் பன தேமேதீ’’தி ச ‘‘கரோதீ’’தி ச ஸம்ப³ந்தோ⁴. ஸப்³ப³த்தா²தி ஸகலகாயே. ஸிராதி கண்ட³ரா. அயந்தி ஜீவகோ. ஓளாரிகதோ³ஸஹரணத்த²ந்தி ஓளாரிகஸ்ஸ தோ³ஸஸ்ஸ அபனயனத்த²ங். பகதத்தேதி பகதிஸங்கா²தே ஸபா⁴வே ஸதீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. ப⁴க³வா ப⁴ந்தேதி யோஜனா. குதோதி கஸ்ஸ ஸந்திகா. வட்டதி நு கோ²தி சிந்தேஸீதி யோஜனா. ததோதி சிந்தனதோ. ஸோணோதி கோளிவீஸஸோணோ, பு⁴ஞ்ஜதீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. ததோதி ஸோணஸ்ஸ ஸந்திகா. தஸ்ஸாதி ஸோணஸ்ஸ. ஸோதி ஸோணோ. தே²ரஸ்ஸாதி மொக்³க³ல்லானத்தே²ரஸ்ஸ. இத³ங் ‘‘பத்த’’ந்திபதே³ ஸாமீ, ‘‘அதா³ஸீ’’தி பதே³ ஸம்பதா³னங். அஞ்ஞங் பிண்ட³பாதந்தி ஸம்ப³ந்தோ⁴.

    336.Kiṃpanāti ettha kiṃsaddo aniyamattho. Lūkho kiṃ, na lūkho kinti hi attho. ‘‘Sinehapānaṃ pana temetī’’ti ca ‘‘karotī’’ti ca sambandho. Sabbatthāti sakalakāye. Sirāti kaṇḍarā. Ayanti jīvako. Oḷārikadosaharaṇatthanti oḷārikassa dosassa apanayanatthaṃ. Pakatatteti pakatisaṅkhāte sabhāve satīti sambandho. Bhagavā bhanteti yojanā. Kutoti kassa santikā. Vaṭṭati nu khoti cintesīti yojanā. Tatoti cintanato. Soṇoti koḷivīsasoṇo, bhuñjatīti sambandho. Tatoti soṇassa santikā. Tassāti soṇassa. Soti soṇo. Therassāti moggallānattherassa. Idaṃ ‘‘patta’’ntipade sāmī, ‘‘adāsī’’ti pade sampadānaṃ. Aññaṃ piṇḍapātanti sambandho.

    ராஜாபி கோ² பு⁴ஞ்ஜிதுகாமோ அஹோஸீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. யஞ்ச ஸுஜாதா அதா³ஸி, யஞ்ச பரினிப்³பா³னகாலே சுந்தோ³ கம்மாரபுத்தோ, பா⁴ஜனக³தேஸு த்³வீஸுயேவ தேஸு பிண்ட³பாதேஸு தே³வதா ஓஜங் பக்கி²பந்தீதி யோஜனா. அஞ்ஞேஸூதி த்³வீஹி பிண்ட³பாதேஹி அஞ்ஞேஸு. இச்ச²ந்தி ருசிங். ஸோதி பி³ம்பி³ஸாரோ ராஜா. தவேவாதி துய்ஹமேவ. ந்தி ப⁴க³வதோ வசனங். ராஜா அகாஸீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. தேதி அஸீதிகுலபுத்தஸஹஸ்ஸா. ஏதத³த்த²மேவாதி ஸோணஸ்ஸ அரஹத்தே பதிட்டா²பனத்த²மேவ, ந ரஞ்ஞோ அனுக்³க³ஹத்த²ந்தி அதி⁴ப்பாயோ.

    Rājāpi kho bhuñjitukāmo ahosīti sambandho. Yañca sujātā adāsi, yañca parinibbānakāle cundo kammāraputto, bhājanagatesu dvīsuyeva tesu piṇḍapātesu devatā ojaṃ pakkhipantīti yojanā. Aññesūti dvīhi piṇḍapātehi aññesu. Icchanti ruciṃ. Soti bimbisāro rājā. Tavevāti tuyhameva. Tanti bhagavato vacanaṃ. Rājā akāsīti sambandho. Teti asītikulaputtasahassā. Etadatthamevāti soṇassa arahatte patiṭṭhāpanatthameva, na rañño anuggahatthanti adhippāyo.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi / 209. ஸமத்திங்ஸவிரேசனகதா² • 209. Samattiṃsavirecanakathā

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā / ஸமத்திங்ஸவிரேசனகதா² • Samattiṃsavirecanakathā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / பஜ்ஜோதராஜவத்து²கதா²தி³வண்ணனா • Pajjotarājavatthukathādivaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / ஸமத்திங்ஸவிரேசனகதா²வண்ணனா • Samattiṃsavirecanakathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / ஜீவகவத்து²கதா²தி³வண்ணனா • Jīvakavatthukathādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact