Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    7. ஸமயஸுத்தவண்ணனா

    7. Samayasuttavaṇṇanā

    37. ஸத்தமே ஸக்கேஸூதி ‘‘ஸக்யா வத, போ⁴ குமாரா’’தி (தீ³॰ நி॰ 1.267) உதா³னங் படிச்ச ஸக்காதி லத்³த⁴னாமானங் ராஜகுமாரானங் நிவாஸோ ஏகோபி ஜனபதோ³ ரூள்ஹீஸத்³தே³ன ஸக்காதி வுச்சதி . தஸ்மிங் ஸக்கேஸு ஜனபதே³. மஹாவனேதி ஸயங்ஜாதே அரோபிமே ஹிமவந்தேன ஸத்³தி⁴ங் ஏகாப³த்³தே⁴ மஹதி வனே. ஸப்³பே³ஹேவ அரஹந்தேஹீதி இமங் ஸுத்தங் கதி²ததி³வஸேயேவ பத்தஅரஹந்தேஹி.

    37. Sattame sakkesūti ‘‘sakyā vata, bho kumārā’’ti (dī. ni. 1.267) udānaṃ paṭicca sakkāti laddhanāmānaṃ rājakumārānaṃ nivāso ekopi janapado rūḷhīsaddena sakkāti vuccati . Tasmiṃ sakkesu janapade. Mahāvaneti sayaṃjāte aropime himavantena saddhiṃ ekābaddhe mahati vane. Sabbeheva arahantehīti imaṃ suttaṃ kathitadivaseyeva pattaarahantehi.

    தத்ராயங் அனுபுப்³பி³கதா² – ஸாகியகோலியா ஹி கிர கபிலவத்து²னக³ரஸ்ஸ ச கோலியனக³ரஸ்ஸ ச அந்தரே ரோஹிணிங் நாம நதி³ங் ஏகேனேவ ஆவரணேன ப³ந்தா⁴பெத்வா ஸஸ்ஸானி காரெந்தி. அத² ஜெட்ட²மூலமாஸே ஸஸ்ஸேஸு மிலாயந்தேஸு உப⁴யனக³ரவாஸீனம்பி கம்மகாரா ஸன்னிபதிங்ஸு. தத்த² கோலியனக³ரவாஸினோ ஆஹங்ஸு – ‘‘இத³ங் உத³கங் உப⁴யதோ ஆஹரியமானங் ந தும்ஹாகங், ந அம்ஹாகங் பஹொஸ்ஸதி , அம்ஹாகங் பன ஸஸ்ஸங் ஏகேன உத³கேனேவ நிப்ப²ஜ்ஜிஸ்ஸதி, இத³ங் உத³கங் அம்ஹாகங் தே³தா²’’தி. கபிலவத்து²வாஸினோ ஆஹங்ஸு – ‘‘தும்ஹேஸு கொட்டே² பூரெத்வா டி²தேஸு மயங் ரத்தஸுவண்ணனீலமணிகாளகஹாபணே ச க³ஹெத்வா பச்சி²பஸிப்³ப³காதி³ஹத்தா² ந ஸக்கி²ஸ்ஸாம தும்ஹாகங் க⁴ரத்³வாரே விசரிதுங், அம்ஹாகம்பி ஸஸ்ஸங் ஏகேனேவ உத³கேன நிப்ப²ஜ்ஜிஸ்ஸதி, இத³ங் உத³கங் அம்ஹாகங் தே³தா²’’தி. ‘‘ந மயங் த³ஸ்ஸாமா’’தி. ‘‘மயம்பி ந த³ஸ்ஸாமா’’தி. ஏவங் கத²ங் வட்³டெ⁴த்வா ஏகோ உட்டா²ய ஏகஸ்ஸ பஹாரங் அதா³ஸி, ஸோபி அஞ்ஞஸ்ஸாதி ஏவங் அஞ்ஞமஞ்ஞங் பஹரித்வா ராஜகுலானங் ஜாதிங் க⁴ட்டெத்வா கலஹங் வட்³ட⁴யிங்ஸு.

    Tatrāyaṃ anupubbikathā – sākiyakoliyā hi kira kapilavatthunagarassa ca koliyanagarassa ca antare rohiṇiṃ nāma nadiṃ ekeneva āvaraṇena bandhāpetvā sassāni kārenti. Atha jeṭṭhamūlamāse sassesu milāyantesu ubhayanagaravāsīnampi kammakārā sannipatiṃsu. Tattha koliyanagaravāsino āhaṃsu – ‘‘idaṃ udakaṃ ubhayato āhariyamānaṃ na tumhākaṃ, na amhākaṃ pahossati , amhākaṃ pana sassaṃ ekena udakeneva nipphajjissati, idaṃ udakaṃ amhākaṃ dethā’’ti. Kapilavatthuvāsino āhaṃsu – ‘‘tumhesu koṭṭhe pūretvā ṭhitesu mayaṃ rattasuvaṇṇanīlamaṇikāḷakahāpaṇe ca gahetvā pacchipasibbakādihatthā na sakkhissāma tumhākaṃ gharadvāre vicarituṃ, amhākampi sassaṃ ekeneva udakena nipphajjissati, idaṃ udakaṃ amhākaṃ dethā’’ti. ‘‘Na mayaṃ dassāmā’’ti. ‘‘Mayampi na dassāmā’’ti. Evaṃ kathaṃ vaḍḍhetvā eko uṭṭhāya ekassa pahāraṃ adāsi, sopi aññassāti evaṃ aññamaññaṃ paharitvā rājakulānaṃ jātiṃ ghaṭṭetvā kalahaṃ vaḍḍhayiṃsu.

    கோலியகம்மகாரா வத³ந்தி – ‘‘தும்ஹே கபிலவத்து²வாஸிகே க³ஹெத்வா க³ஜ்ஜத², யே ஸோணஸிங்கா³லாத³யோ விய அத்தனோ ப⁴கி³னீஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸங்வஸிங்ஸு, ஏதேஸங் ஹத்தி²னோ ச அஸ்ஸா ச ப²லகாவுதா⁴னி ச அம்ஹாகங் கிங் கரிஸ்ஸந்தீ’’தி? ஸாகியகம்மகாரா வத³ந்தி – ‘‘தும்ஹே தா³னி குட்டி²னோ தா³ரகே க³ஹெத்வா க³ஜ்ஜத², யே அனாதா² நிக்³க³திகா திரச்சா²னா விய கோலருக்கே² வஸிங்ஸு, ஏதேஸங் ஹத்தி²னோ ச அஸ்ஸா ச ப²லகாவுதா⁴னி ச அம்ஹாகங் கிங் கரிஸ்ஸந்தீ’’தி? தே க³ந்த்வா தஸ்மிங் கம்மே நியுத்தஅமச்சானங் கதே²ஸுங், அமச்சா ராஜகுலானங் கதே²ஸுங். ததோ ஸாகியா – ‘‘ப⁴கி³னீஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸங்வஸிதகானங் தா²மஞ்ச ப³லஞ்ச த³ஸ்ஸெஸ்ஸாமா’’தி யுத்³த⁴ஸஜ்ஜா நிக்க²மிங்ஸு. கோலியாபி – ‘‘கோலருக்க²வாஸீனங் தா²மஞ்ச ப³லஞ்ச த³ஸ்ஸெஸ்ஸாமா’’தி யுத்³த⁴ஸஜ்ஜா நிக்க²மிங்ஸு.

    Koliyakammakārā vadanti – ‘‘tumhe kapilavatthuvāsike gahetvā gajjatha, ye soṇasiṅgālādayo viya attano bhaginīhi saddhiṃ saṃvasiṃsu, etesaṃ hatthino ca assā ca phalakāvudhāni ca amhākaṃ kiṃ karissantī’’ti? Sākiyakammakārā vadanti – ‘‘tumhe dāni kuṭṭhino dārake gahetvā gajjatha, ye anāthā niggatikā tiracchānā viya kolarukkhe vasiṃsu, etesaṃ hatthino ca assā ca phalakāvudhāni ca amhākaṃ kiṃ karissantī’’ti? Te gantvā tasmiṃ kamme niyuttaamaccānaṃ kathesuṃ, amaccā rājakulānaṃ kathesuṃ. Tato sākiyā – ‘‘bhaginīhi saddhiṃ saṃvasitakānaṃ thāmañca balañca dassessāmā’’ti yuddhasajjā nikkhamiṃsu. Koliyāpi – ‘‘kolarukkhavāsīnaṃ thāmañca balañca dassessāmā’’ti yuddhasajjā nikkhamiṃsu.

    ப⁴க³வாபி ரத்தியா பச்சூஸஸமயேவ மஹாகருணாஸமாபத்திதோ உட்டா²ய லோகங் வோலோகெந்தோ இமே ஏவங் யுத்³த⁴ஸஜ்ஜே நிக்க²மந்தே அத்³த³ஸ. தி³ஸ்வா – ‘‘மயி க³தே அயங் கலஹோ வூபஸம்மிஸ்ஸதி நு கோ² உதா³ஹு நோ’’தி உபதா⁴ரெந்தோ – ‘‘அஹமெத்த² க³ந்த்வா கலஹவூபஸமனத்த²ங் தீணி ஜாதகானி கதெ²ஸ்ஸாமி, ததோ கலஹோ வூபஸம்மிஸ்ஸதி. அத² ஸாமக்³கி³தீ³பனத்தா²ய த்³வே ஜாதகானி கதெ²த்வா அத்தத³ண்ட³ஸுத்தங் தே³ஸெஸ்ஸாமி. தே³ஸனங் ஸுத்வா உப⁴யனக³ரவாஸினோபி அட்³ட⁴தியானி அட்³ட⁴தியானி குமாரஸதானி த³ஸ்ஸந்தி, அஹங் தே பப்³பா³ஜெஸ்ஸாமி, ததா³ மஹாஸமாக³மோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஸன்னிட்டா²னங் அகாஸி. தஸ்மா இமேஸு யுத்³த⁴ஸஜ்ஜேஸு நிக்க²மந்தேஸு கஸ்ஸசி அனாரோசெத்வா ஸயமேவ பத்தசீவரமாதா³ய க³ந்த்வா த்³வின்னங் ஸேனானங் அந்தரே ஆகாஸே பல்லங்கங் ஆபு⁴ஜித்வா ச²ப்³ப³ண்ணரஸ்மியோ விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா நிஸீதி³.

    Bhagavāpi rattiyā paccūsasamayeva mahākaruṇāsamāpattito uṭṭhāya lokaṃ volokento ime evaṃ yuddhasajje nikkhamante addasa. Disvā – ‘‘mayi gate ayaṃ kalaho vūpasammissati nu kho udāhu no’’ti upadhārento – ‘‘ahamettha gantvā kalahavūpasamanatthaṃ tīṇi jātakāni kathessāmi, tato kalaho vūpasammissati. Atha sāmaggidīpanatthāya dve jātakāni kathetvā attadaṇḍasuttaṃ desessāmi. Desanaṃ sutvā ubhayanagaravāsinopi aḍḍhatiyāni aḍḍhatiyāni kumārasatāni dassanti, ahaṃ te pabbājessāmi, tadā mahāsamāgamo bhavissatī’’ti sanniṭṭhānaṃ akāsi. Tasmā imesu yuddhasajjesu nikkhamantesu kassaci anārocetvā sayameva pattacīvaramādāya gantvā dvinnaṃ senānaṃ antare ākāse pallaṅkaṃ ābhujitvā chabbaṇṇarasmiyo vissajjetvā nisīdi.

    கபிலவத்து²வாஸினோ ப⁴க³வந்தங் தி³ஸ்வாவ, ‘‘அம்ஹாகங் ஞாதிஸெட்டோ² ஸத்தா² ஆக³தோ. தி³ட்டோ² நு கோ² தேன அம்ஹாகங் கலஹகரணபா⁴வோ’’தி சிந்தெத்வா, ‘‘ந கோ² பன ஸக்கா ப⁴க³வதி ஆக³தே அம்ஹேஹி பரஸ்ஸ ஸரீரே ஸத்த²ங் பாதேதுங். கோலியனக³ரவாஸினோ அம்ஹே ஹனந்து வா ப³ஜ்ஜ²ந்து வா’’தி. ஆவுதா⁴னி ச²ட்³டெ³த்வா, ப⁴க³வந்தங் வந்தி³த்வா, நிஸீதி³ங்ஸு. கோலியனக³ரவாஸினோபி ததே²வ சிந்தெத்வா ஆவுதா⁴னி ச²ட்³டெ³த்வா, ப⁴க³வந்தங் வந்தி³த்வா, நிஸீதி³ங்ஸு.

    Kapilavatthuvāsino bhagavantaṃ disvāva, ‘‘amhākaṃ ñātiseṭṭho satthā āgato. Diṭṭho nu kho tena amhākaṃ kalahakaraṇabhāvo’’ti cintetvā, ‘‘na kho pana sakkā bhagavati āgate amhehi parassa sarīre satthaṃ pātetuṃ. Koliyanagaravāsino amhe hanantu vā bajjhantu vā’’ti. Āvudhāni chaḍḍetvā, bhagavantaṃ vanditvā, nisīdiṃsu. Koliyanagaravāsinopi tatheva cintetvā āvudhāni chaḍḍetvā, bhagavantaṃ vanditvā, nisīdiṃsu.

    ப⁴க³வா ஜானந்தோவ, ‘‘கஸ்மா ஆக³தத்த², மஹாராஜா’’தி புச்சி²? ‘‘ந, ப⁴க³வா, தித்த²கீளாய ந பப்³ப³தகீளாய, ந நதீ³கீளாய, ந கி³ரித³ஸ்ஸனத்த²ங், இமஸ்மிங் பன டா²னே ஸங்கா³மங் பச்சுபட்ட²பெத்வா ஆக³தம்ஹா’’தி. ‘‘கிங் நிஸ்ஸாய வோ கலஹோ, மஹாராஜாதி? உத³கங், ப⁴ந்தேதி. உத³கங் கிங் அக்³க⁴தி, மஹாராஜாதி? அப்பங், ப⁴ந்தேதி. பத²வீ நாம கிங் அக்³க⁴தி, மஹாராஜாதி? அனக்³கா⁴, ப⁴ந்தேதி. க²த்தியா கிங் அக்³க⁴ந்தீதி? க²த்தியா நாம அனக்³கா⁴, ப⁴ந்தேதி. அப்பமூலங் உத³கங் நிஸ்ஸாய கிமத்த²ங் அனக்³கே⁴ க²த்தியே நாஸேத², மஹாராஜ, கலஹே அஸ்ஸாதோ³ நாம நத்தி², கலஹவஸேன, மஹாராஜ, அட்டா²னே வேரங் கத்வா ஏகாய ருக்க²தே³வதாய காளஸீஹேன ஸத்³தி⁴ங் ப³த்³தா⁴கா⁴தோ ஸகலம்பி இமங் கப்பங் அனுப்பத்தோயேவாதி வத்வா ப²ந்த³னஜாதகங் (ஜா॰ 1.13.14 ஆத³யோ) கதே²ஸி’’. ததோ ‘‘பரபத்தியேன நாம, மஹாராஜ, ந ப⁴விதப்³ப³ங். பரபத்தியா ஹுத்வா ஹி ஏகஸ்ஸ ஸஸகஸ்ஸ கதா²ய தியோஜனஸஹஸ்ஸவித்த²தே ஹிமவந்தே சதுப்பத³க³ணா மஹாஸமுத்³த³ங் பக்க²ந்தி³னோ அஹேஸுங். தஸ்மா பரபத்தியேன ந ப⁴விதப்³ப³’’ந்தி வத்வா, பத²வீஉந்த்³ரியஜாதகங் கதே²ஸி. ததோ ‘‘கதா³சி, மஹாராஜ, து³ப்³ப³லோபி மஹாப³லஸ்ஸ ரந்த⁴ங் விவரங் பஸ்ஸதி, கதா³சி மஹாப³லோ து³ப்³ப³லஸ்ஸ. லடுகிகாபி ஹி ஸகுணிகா ஹத்தி²னாக³ங் கா⁴தேஸீ’’தி லடுகிகஜாதகங் (ஜா॰ 1.5.39 ஆத³யோ) கதே²ஸி. ஏவங் கலஹவூபஸமனத்தா²ய தீணி ஜாதகானி கதெ²த்வா ஸாமக்³கி³பரிதீ³பனத்தா²ய த்³வே ஜாதகானி கதே²ஸி. கத²ங்? ‘‘ஸமக்³கா³னஞ்ஹி, மஹாராஜ, கோசி ஓதாரங் நாம பஸ்ஸிதுங் ந ஸக்கோதீதி வத்வா, ருக்க²த⁴ம்மஜாதகங் (ஜா॰ 1.1.74) கதே²ஸி . ததோ ‘‘ஸமக்³கா³னங், மஹாராஜ, கோசி விவரங் த³ஸ்ஸிதுங் ந ஸக்கி². யதா³ பன அஞ்ஞமஞ்ஞங் விவாத³மகங்ஸு, அத² தே நேஸாத³புத்தோ ஜீவிதா வோரோபெத்வா ஆதா³ய க³தோதி விவாதே³ அஸ்ஸாதோ³ நாம நத்தீ²’’தி வத்வா, வட்டகஜாதகங் (ஜா॰ 1.1.118) கதே²ஸி. ஏவங் இமானி பஞ்ச ஜாதகானி கதெ²த்வா அவஸானே அத்தத³ண்ட³ஸுத்தங் (ஸு॰ நி॰ 941 ஆத³யோ) கதே²ஸி.

    Bhagavā jānantova, ‘‘kasmā āgatattha, mahārājā’’ti pucchi? ‘‘Na, bhagavā, titthakīḷāya na pabbatakīḷāya, na nadīkīḷāya, na giridassanatthaṃ, imasmiṃ pana ṭhāne saṅgāmaṃ paccupaṭṭhapetvā āgatamhā’’ti. ‘‘Kiṃ nissāya vo kalaho, mahārājāti? Udakaṃ, bhanteti. Udakaṃ kiṃ agghati, mahārājāti? Appaṃ, bhanteti. Pathavī nāma kiṃ agghati, mahārājāti? Anagghā, bhanteti. Khattiyā kiṃ agghantīti? Khattiyā nāma anagghā, bhanteti. Appamūlaṃ udakaṃ nissāya kimatthaṃ anagghe khattiye nāsetha, mahārāja, kalahe assādo nāma natthi, kalahavasena, mahārāja, aṭṭhāne veraṃ katvā ekāya rukkhadevatāya kāḷasīhena saddhiṃ baddhāghāto sakalampi imaṃ kappaṃ anuppattoyevāti vatvā phandanajātakaṃ (jā. 1.13.14 ādayo) kathesi’’. Tato ‘‘parapattiyena nāma, mahārāja, na bhavitabbaṃ. Parapattiyā hutvā hi ekassa sasakassa kathāya tiyojanasahassavitthate himavante catuppadagaṇā mahāsamuddaṃ pakkhandino ahesuṃ. Tasmā parapattiyena na bhavitabba’’nti vatvā, pathavīundriyajātakaṃ kathesi. Tato ‘‘kadāci, mahārāja, dubbalopi mahābalassa randhaṃ vivaraṃ passati, kadāci mahābalo dubbalassa. Laṭukikāpi hi sakuṇikā hatthināgaṃ ghātesī’’ti laṭukikajātakaṃ (jā. 1.5.39 ādayo) kathesi. Evaṃ kalahavūpasamanatthāya tīṇi jātakāni kathetvā sāmaggiparidīpanatthāya dve jātakāni kathesi. Kathaṃ? ‘‘Samaggānañhi, mahārāja, koci otāraṃ nāma passituṃ na sakkotīti vatvā, rukkhadhammajātakaṃ (jā. 1.1.74) kathesi . Tato ‘‘samaggānaṃ, mahārāja, koci vivaraṃ dassituṃ na sakkhi. Yadā pana aññamaññaṃ vivādamakaṃsu, atha te nesādaputto jīvitā voropetvā ādāya gatoti vivāde assādo nāma natthī’’ti vatvā, vaṭṭakajātakaṃ (jā. 1.1.118) kathesi. Evaṃ imāni pañca jātakāni kathetvā avasāne attadaṇḍasuttaṃ (su. ni. 941 ādayo) kathesi.

    ராஜானோ பஸன்னா – ‘‘ஸசே ஸத்தா² நாக³மிஸ்ஸ, மயங் ஸஹத்தா² அஞ்ஞமஞ்ஞங் வதி⁴த்வா லோஹிதனதி³ங் பவத்தயிஸ்ஸாம. அம்ஹாகங் புத்தபா⁴தரோ ச கே³ஹத்³வாரே ந பஸ்ஸெய்யாம, ஸாஸனபடிஸாஸனம்பி நோ ஆஹரணகோ நாப⁴விஸ்ஸ. ஸத்தா²ரங் நிஸ்ஸாய நோ ஜீவிதங் லத்³த⁴ங். ஸசே பன ஸத்தா² ஆகா³ரங் அஜ்ஜா²வஸிஸ்ஸ தீ³பஸஹஸ்ஸத்³வயபரிவாரங் சதுமஹாதீ³பரஜ்ஜமஸ்ஸ ஹத்த²க³தங் அப⁴விஸ்ஸ, அதிரேகஸஹஸ்ஸங் கோ² பனஸ்ஸ புத்தா அப⁴விஸ்ஸங்ஸு, ததோ க²த்தியபரிவாரோ அவிசரிஸ்ஸ. தங் கோ² பனேஸ ஸம்பத்திங் பஹாய நிக்க²மித்வா ஸம்போ³தி⁴ங் பத்தோ. இதா³னிபி க²த்தியபரிவாரோயேவ விசரதூ’’தி உப⁴யனக³ரவாஸினோ அட்³ட⁴தியானி அட்³ட⁴தியானி குமாரஸதானி அத³ங்ஸு. ப⁴க³வாபி தே பப்³பா³ஜெத்வா மஹாவனங் அக³மாஸி. தேஸங் க³ருகா³ரவேன ந அத்தனோ ருசியா பப்³ப³ஜிதானங் அனபி⁴ரதி உப்பஜ்ஜி. புராணது³தியிகாயோபி தேஸங் – ‘‘அய்யபுத்தா உக்கண்ட²ந்து, க⁴ராவாஸோ ந ஸண்டா²தீ’’திஆதீ³னி வத்வா ஸாஸனங் பேஸெந்தி. தே ச அதிரேகதரங் உக்கண்டி²ங்ஸு.

    Rājāno pasannā – ‘‘sace satthā nāgamissa, mayaṃ sahatthā aññamaññaṃ vadhitvā lohitanadiṃ pavattayissāma. Amhākaṃ puttabhātaro ca gehadvāre na passeyyāma, sāsanapaṭisāsanampi no āharaṇako nābhavissa. Satthāraṃ nissāya no jīvitaṃ laddhaṃ. Sace pana satthā āgāraṃ ajjhāvasissa dīpasahassadvayaparivāraṃ catumahādīparajjamassa hatthagataṃ abhavissa, atirekasahassaṃ kho panassa puttā abhavissaṃsu, tato khattiyaparivāro avicarissa. Taṃ kho panesa sampattiṃ pahāya nikkhamitvā sambodhiṃ patto. Idānipi khattiyaparivāroyeva vicaratū’’ti ubhayanagaravāsino aḍḍhatiyāni aḍḍhatiyāni kumārasatāni adaṃsu. Bhagavāpi te pabbājetvā mahāvanaṃ agamāsi. Tesaṃ garugāravena na attano ruciyā pabbajitānaṃ anabhirati uppajji. Purāṇadutiyikāyopi tesaṃ – ‘‘ayyaputtā ukkaṇṭhantu, gharāvāso na saṇṭhātī’’tiādīni vatvā sāsanaṃ pesenti. Te ca atirekataraṃ ukkaṇṭhiṃsu.

    ப⁴க³வா ஆவஜ்ஜெந்தோ தேஸங் அனபி⁴ரதிபா⁴வங் ஞத்வா – ‘‘இமே பி⁴க்கூ² மாதி³ஸேன பு³த்³தே⁴ன ஸத்³தி⁴ங் ஏகதோ வஸந்தா உக்கண்ட²ந்தி, ஹந்த³ நேஸங் குணாலத³ஹஸ்ஸ வண்ணங் கதெ²த்வா தத்த² நெத்வா அனபி⁴ரதிங் வினோதே³மீ’’தி குணாலத³ஹஸ்ஸ வண்ணங் கதே²ஸி. தே தங் த³ட்டு²காமா அஹேஸுங். த³ட்டு²காமத்த², பி⁴க்க²வே, குணாலத³ஹந்தி? ஆம ப⁴க³வாதி. யதி³ ஏவங் ஏத² க³ச்சா²மாதி. இத்³தி⁴மந்தானங் ப⁴க³வா க³மனட்டா²னங் மயங் கத²ங் க³மிஸ்ஸாமாதி. தும்ஹே க³ந்துகாமா ஹோத², அஹங் மமானுபா⁴வேன க³ஹெத்வா க³மிஸ்ஸாமீதி. ஸாது⁴, ப⁴ந்தேதி. ப⁴க³வா பஞ்ச பி⁴க்கு²ஸதானி க³ஹெத்வா ஆகாஸே உப்பதித்வா குணாலத³ஹே பதிட்டா²ய தே பி⁴க்கூ² ஆஹ – ‘‘பி⁴க்க²வே, இமஸ்மிங் குணாலத³ஹே யேஸங் மச்சா²னங் நாமங் ந ஜானாத² மமங் புச்ச²தா²’’தி.

    Bhagavā āvajjento tesaṃ anabhiratibhāvaṃ ñatvā – ‘‘ime bhikkhū mādisena buddhena saddhiṃ ekato vasantā ukkaṇṭhanti, handa nesaṃ kuṇāladahassa vaṇṇaṃ kathetvā tattha netvā anabhiratiṃ vinodemī’’ti kuṇāladahassa vaṇṇaṃ kathesi. Te taṃ daṭṭhukāmā ahesuṃ. Daṭṭhukāmattha, bhikkhave, kuṇāladahanti? Āma bhagavāti. Yadi evaṃ etha gacchāmāti. Iddhimantānaṃ bhagavā gamanaṭṭhānaṃ mayaṃ kathaṃ gamissāmāti. Tumhe gantukāmā hotha, ahaṃ mamānubhāvena gahetvā gamissāmīti. Sādhu, bhanteti. Bhagavā pañca bhikkhusatāni gahetvā ākāse uppatitvā kuṇāladahe patiṭṭhāya te bhikkhū āha – ‘‘bhikkhave, imasmiṃ kuṇāladahe yesaṃ macchānaṃ nāmaṃ na jānātha mamaṃ pucchathā’’ti.

    தே புச்சி²ங்ஸு. ப⁴க³வா புச்சி²தங் புச்சி²தங் கதே²ஸி. ந கேவலஞ்ச, மச்சா²னங்யேவ, தஸ்மிங் வனஸண்டே³ ருக்கா²னம்பி பப்³ப³தபாதே³ த்³விபத³சதுப்பத³ஸகுணானம்பி நாமானி புச்சா²பெத்வா கதே²ஸி. அத² த்³வீஹி ஸகுணேஹி முக²துண்ட³கேன ட³ங்ஸித்வா க³ஹிதத³ண்ட³கே நிஸின்னோ குணாலஸகுணராஜா புரதோ பச்ச²தோ உபோ⁴ஸு ச பஸ்ஸேஸு ஸகுணஸங்க⁴பரிவுதோ ஆக³ச்ச²தி. பி⁴க்கூ² தங் தி³ஸ்வா – ‘‘ஏஸ, ப⁴ந்தே, இமேஸங் ஸகுணானங் ராஜா ப⁴விஸ்ஸதி, பரிவாரா ஏதே ஏதஸ்ஸா’’தி மஞ்ஞாமாதி. ஏவமேதங், பி⁴க்க²வே, அயம்பி மமேவ வங்ஸோ மம பவேணீதி. இதா³னி தாவ மயங், ப⁴ந்தே, ஏதே ஸகுணே பஸ்ஸாம. யங் பன ப⁴க³வா ‘‘அயம்பி மமேவ வங்ஸோ மம பவேணீ’’தி ஆஹ, தங் ஸோதுகாமம்ஹாதி. ஸோதுகாமத்த², பி⁴க்க²வேதி? ஆம ப⁴க³வாதி. தேன ஹி ஸுணாதா²தி தீஹி கா³தா²ஸதேஹி மண்டெ³த்வா குணாலஜாதகங் (ஜா॰ 2.21.குணாலஜாதக) கதெ²ந்தோ அனபி⁴ரதிங் வினோதே³ஸி. தே³ஸனாபரியோஸானே ஸப்³பே³பி ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹிங்ஸு, மக்³கே³னேவ ச நேஸங் இத்³தி⁴பி ஆக³தா. ப⁴க³வா ‘‘ஹோது தாவ எத்தகங் தேஸங் பி⁴க்கூ²ன’’ந்தி ஆகாஸே உப்பதித்வா மஹாவனமேவ அக³மாஸி. தேபி பி⁴க்கூ² க³மனகாலே த³ஸப³லஸ்ஸ ஆனுபா⁴வேன க³ந்த்வா ஆக³மனகாலே அத்தனோ ஆனுபா⁴வேன ப⁴க³வந்தங் பரிவாரெத்வா மஹாவனே ஓதரிங்ஸு.

    Te pucchiṃsu. Bhagavā pucchitaṃ pucchitaṃ kathesi. Na kevalañca, macchānaṃyeva, tasmiṃ vanasaṇḍe rukkhānampi pabbatapāde dvipadacatuppadasakuṇānampi nāmāni pucchāpetvā kathesi. Atha dvīhi sakuṇehi mukhatuṇḍakena ḍaṃsitvā gahitadaṇḍake nisinno kuṇālasakuṇarājā purato pacchato ubhosu ca passesu sakuṇasaṅghaparivuto āgacchati. Bhikkhū taṃ disvā – ‘‘esa, bhante, imesaṃ sakuṇānaṃ rājā bhavissati, parivārā ete etassā’’ti maññāmāti. Evametaṃ, bhikkhave, ayampi mameva vaṃso mama paveṇīti. Idāni tāva mayaṃ, bhante, ete sakuṇe passāma. Yaṃ pana bhagavā ‘‘ayampi mameva vaṃso mama paveṇī’’ti āha, taṃ sotukāmamhāti. Sotukāmattha, bhikkhaveti? Āma bhagavāti. Tena hi suṇāthāti tīhi gāthāsatehi maṇḍetvā kuṇālajātakaṃ (jā. 2.21.kuṇālajātaka) kathento anabhiratiṃ vinodesi. Desanāpariyosāne sabbepi sotāpattiphale patiṭṭhahiṃsu, maggeneva ca nesaṃ iddhipi āgatā. Bhagavā ‘‘hotu tāva ettakaṃ tesaṃ bhikkhūna’’nti ākāse uppatitvā mahāvanameva agamāsi. Tepi bhikkhū gamanakāle dasabalassa ānubhāvena gantvā āgamanakāle attano ānubhāvena bhagavantaṃ parivāretvā mahāvane otariṃsu.

    ப⁴க³வா பஞ்ஞத்தாஸனே நிஸீதி³த்வா தே பி⁴க்கூ² ஆமந்தெத்வா – ‘‘ஏத², பி⁴க்க²வே, நிஸீத³த². உபரிமக்³க³த்தயவஜ்ஜா²னங் வோ கிலேஸானங் கம்மட்டா²னங் கதெ²ஸ்ஸாமீ’’தி கம்மட்டா²னங் கதே²ஸி. பி⁴க்கூ² சிந்தயிங்ஸு – ‘‘ப⁴க³வா அம்ஹாகங் அனபி⁴ரதபா⁴வங் ஞத்வா குணாலத³ஹங் நெத்வா அனபி⁴ரதிங் வினோதே³ஸி, தத்த² ஸோதாபத்திப²லங் பத்தானங் நோ இதா³னி இத⁴ திண்ணங் மக்³கா³னங் கம்மட்டா²னங் அதா³ஸி, ந கோ² பன அம்ஹேஹி ‘ஸோதாபன்னா மய’ந்தி வீதினாமேதுங் வட்டதி, புரிஸபுரிஸேஹி நோ ப⁴விதுங் வட்டதீ’’தி தே த³ஸப³லஸ்ஸ பாதே³ வந்தி³த்வா உட்டா²ய நிஸீத³னங் பப்போ²டெத்வா விஸுங் விஸுங் பப்³பா⁴ரருக்க²மூலேஸு நிஸீதி³ங்ஸு.

    Bhagavā paññattāsane nisīditvā te bhikkhū āmantetvā – ‘‘etha, bhikkhave, nisīdatha. Uparimaggattayavajjhānaṃ vo kilesānaṃ kammaṭṭhānaṃ kathessāmī’’ti kammaṭṭhānaṃ kathesi. Bhikkhū cintayiṃsu – ‘‘bhagavā amhākaṃ anabhiratabhāvaṃ ñatvā kuṇāladahaṃ netvā anabhiratiṃ vinodesi, tattha sotāpattiphalaṃ pattānaṃ no idāni idha tiṇṇaṃ maggānaṃ kammaṭṭhānaṃ adāsi, na kho pana amhehi ‘sotāpannā maya’nti vītināmetuṃ vaṭṭati, purisapurisehi no bhavituṃ vaṭṭatī’’ti te dasabalassa pāde vanditvā uṭṭhāya nisīdanaṃ papphoṭetvā visuṃ visuṃ pabbhārarukkhamūlesu nisīdiṃsu.

    ப⁴க³வா சிந்தேஸி – ‘‘இமே பி⁴க்கூ² பகதியாபி அவிஸ்ஸட்ட²கம்மட்டா²னா, லத்³து⁴பாயஸ்ஸ பன பி⁴க்கு²னோ கிலமனகாரணங் நாம நத்தி². க³ச்ச²ந்தா க³ச்ச²ந்தா ச விபஸ்ஸனங் வட்³டெ⁴த்வா அரஹத்தங் பத்வா ‘அத்தனா படிவித்³த⁴கு³ணங் ஆரோசெஸ்ஸாமா’தி மம ஸந்திகங் ஆக³மிஸ்ஸந்தி. ஏதேஸு ஆக³தேஸு த³ஸஸஹஸ்ஸசக்கவாளதே³வதா ஏகசக்கவாளே ஸன்னிபதிஸ்ஸந்தி, மஹாஸமயோ ப⁴விஸ்ஸதி, விவித்தே ஓகாஸே மயா நிஸீதி³துங் வட்டதீ’’தி ததோ விவித்தே ஓகாஸே பு³த்³தா⁴ஸனங் பஞ்ஞாபெத்வா நிஸீதி³.

    Bhagavā cintesi – ‘‘ime bhikkhū pakatiyāpi avissaṭṭhakammaṭṭhānā, laddhupāyassa pana bhikkhuno kilamanakāraṇaṃ nāma natthi. Gacchantā gacchantā ca vipassanaṃ vaḍḍhetvā arahattaṃ patvā ‘attanā paṭividdhaguṇaṃ ārocessāmā’ti mama santikaṃ āgamissanti. Etesu āgatesu dasasahassacakkavāḷadevatā ekacakkavāḷe sannipatissanti, mahāsamayo bhavissati, vivitte okāse mayā nisīdituṃ vaṭṭatī’’ti tato vivitte okāse buddhāsanaṃ paññāpetvā nisīdi.

    ஸப்³ப³பட²மங் கம்மட்டா²னங் க³ஹெத்வா க³தத்தே²ரோ ஸஹ படிஸம்பி⁴தா³ஹி அரஹத்தங் பாபுணி. ததோ அபரோ ததோ அபரோதி பஞ்சஸதாபி பது³மினியங் பது³மானி விய விகஸிங்ஸு. ஸப்³ப³பட²மங் அரஹத்தங் பத்தபி⁴க்கு² ‘‘ப⁴க³வதோ ஆரோசெஸ்ஸாமீ’’தி பல்லங்கங் வினிப்³பு⁴ஜித்வா நிஸீத³னங் பப்போ²டெத்வா உட்டா²ய த³ஸப³லாபி⁴முகோ² அஹோஸி. ஏவங் அபரோபி அபரோபீதி பஞ்சஸதா ப⁴த்தஸாலங் பவிஸந்தா விய படிபாடியாவ ஆக³மிங்ஸு. பட²மங் ஆக³தோ வந்தி³த்வா நிஸீத³னங் பஞ்ஞாபெத்வா, ஏகமந்தங் நிஸீதி³த்வா, படிவித்³த⁴கு³ணங் ஆரோசேதுகாமோ ‘‘அத்தி² நு கோ² அஞ்ஞோ கோசி? நத்தீ²’’தி நிவத்தித்வா ஆக³தமக்³க³ங் ஓலோகெந்தோ அபரம்பி அத்³த³ஸ அபரம்பி அத்³த³ஸயேவாதி ஸப்³பே³பி தே ஆக³ந்த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³த்வா, அயங் இமஸ்ஸ ஹராயமானோ ந கதே²ஸி, அயங் இமஸ்ஸ ஹராயமானோ ந கதே²ஸி. கீ²ணாஸவானங் கிர த்³வே ஆகாரா ஹொந்தி – ‘‘அஹோ வத மயா படிவித்³த⁴கு³ணங் ஸதே³வகோ லோகோ கி²ப்பமேவ படிவிஜ்ஜெ²ய்யா’’தி சித்தங் உப்பஜ்ஜதி. படிவித்³த⁴பா⁴வங் பன நிதி⁴லத்³த⁴புரிஸோ விய ந அஞ்ஞஸ்ஸ ஆரோசேதுகாமா ஹொந்தி.

    Sabbapaṭhamaṃ kammaṭṭhānaṃ gahetvā gatatthero saha paṭisambhidāhi arahattaṃ pāpuṇi. Tato aparo tato aparoti pañcasatāpi paduminiyaṃ padumāni viya vikasiṃsu. Sabbapaṭhamaṃ arahattaṃ pattabhikkhu ‘‘bhagavato ārocessāmī’’ti pallaṅkaṃ vinibbhujitvā nisīdanaṃ papphoṭetvā uṭṭhāya dasabalābhimukho ahosi. Evaṃ aparopi aparopīti pañcasatā bhattasālaṃ pavisantā viya paṭipāṭiyāva āgamiṃsu. Paṭhamaṃ āgato vanditvā nisīdanaṃ paññāpetvā, ekamantaṃ nisīditvā, paṭividdhaguṇaṃ ārocetukāmo ‘‘atthi nu kho añño koci? Natthī’’ti nivattitvā āgatamaggaṃ olokento aparampi addasa aparampi addasayevāti sabbepi te āgantvā ekamantaṃ nisīditvā, ayaṃ imassa harāyamāno na kathesi, ayaṃ imassa harāyamāno na kathesi. Khīṇāsavānaṃ kira dve ākārā honti – ‘‘aho vata mayā paṭividdhaguṇaṃ sadevako loko khippameva paṭivijjheyyā’’ti cittaṃ uppajjati. Paṭividdhabhāvaṃ pana nidhiladdhapuriso viya na aññassa ārocetukāmā honti.

    ஏவங் ஓஸடமத்தே பன தஸ்மிங் அரியமண்ட³லே பாசீனயுக³ந்த⁴ரபரிக்கே²பதோ அப்³பா⁴ மஹிகா தூ⁴மோ ரஜோ ராஹூதி, இமேஹி உபக்கிலேஸேஹி விப்பமுத்தங் பு³த்³து⁴ப்பாத³படிமண்டி³தஸ்ஸ லோகஸ்ஸ ராமணெய்யகத³ஸ்ஸனத்த²ங் பாசீனதி³ஸாய உக்கி²த்தரஜதமயமஹாஆதா³ஸமண்ட³லங் விய, நேமிவட்டியங் க³ஹெத்வா, பரிவத்தியமானரஜதசக்கஸஸ்ஸிரிகங் புண்ணசந்த³மண்ட³லங் உல்லங்கி⁴த்வா, அனிலபத²ங் படிபஜ்ஜித்த². இதி ஏவரூபே க²ணே லயே முஹுத்தே ப⁴க³வா ஸக்கேஸு விஹரதி கபிலவத்து²ஸ்மிங் மஹாவனே மஹதா பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ன ஸத்³தி⁴ங் பஞ்சமத்தேஹி பி⁴க்கு²ஸதேஹி ஸப்³பே³ஹேவ அரஹந்தேஹி.

    Evaṃ osaṭamatte pana tasmiṃ ariyamaṇḍale pācīnayugandharaparikkhepato abbhā mahikā dhūmo rajo rāhūti, imehi upakkilesehi vippamuttaṃ buddhuppādapaṭimaṇḍitassa lokassa rāmaṇeyyakadassanatthaṃ pācīnadisāya ukkhittarajatamayamahāādāsamaṇḍalaṃ viya, nemivaṭṭiyaṃ gahetvā, parivattiyamānarajatacakkasassirikaṃ puṇṇacandamaṇḍalaṃ ullaṅghitvā, anilapathaṃ paṭipajjittha. Iti evarūpe khaṇe laye muhutte bhagavā sakkesu viharati kapilavatthusmiṃ mahāvane mahatā bhikkhusaṅghena saddhiṃ pañcamattehi bhikkhusatehi sabbeheva arahantehi.

    தத்த² ப⁴க³வாபி மஹாஸம்மதஸ்ஸ வங்ஸே உப்பன்னோ, தேபி பஞ்சஸதா பி⁴க்கூ² மஹாஸம்மதஸ்ஸ குலே உப்பன்னா. ப⁴க³வாபி க²த்தியக³ப்³பே⁴ ஜாதோ, தேபி க²த்தியக³ப்³பே⁴ ஜாதா. ப⁴க³வாபி ராஜபப்³ப³ஜிதோ, தேபி ராஜபப்³ப³ஜிதா. ப⁴க³வாபி ஸேதச்ச²த்தங் பஹாய ஹத்த²க³தங் சக்கவத்திரஜ்ஜங் நிஸ்ஸஜ்ஜித்வா பப்³ப³ஜிதோ, தேபி ஸேதச்ச²த்தங் பஹாய ஹத்த²க³தானி ரஜ்ஜானி விஸ்ஸஜ்ஜித்வா பப்³ப³ஜிதா. இதி ப⁴க³வா பரிஸுத்³தே⁴ ஓகாஸே, பரிஸுத்³தே⁴ ரத்திபா⁴கே³, ஸயங் பரிஸுத்³தோ⁴ பரிஸுத்³த⁴பரிவாரோ, வீதராகோ³ வீதராக³பரிவாரோ, வீததோ³ஸோ வீததோ³ஸபரிவாரோ, வீதமோஹோ வீதமோஹபரிவாரோ, நித்தண்ஹோ நித்தண்ஹபரிவாரோ, நிக்கிலேஸோ நிக்கிலேஸபரிவாரோ, ஸந்தோ ஸந்தபரிவாரோ, த³ந்தோ த³ந்தபரிவாரோ, முத்தோ முத்தபரிவாரோ, அதிவிய விரோசதீதி. வண்ணபூ⁴மி நாமேஸா, யத்தகங் ஸக்கோதி, தத்தகங் வத்தப்³ப³ங். இதி இமே பி⁴க்கூ² ஸந்தா⁴ய வுத்தங், ‘‘பஞ்சமத்தேஹி பி⁴க்கு²ஸதேஹி ஸப்³பே³ஹேவ அரஹந்தேஹீ’’தி.

    Tattha bhagavāpi mahāsammatassa vaṃse uppanno, tepi pañcasatā bhikkhū mahāsammatassa kule uppannā. Bhagavāpi khattiyagabbhe jāto, tepi khattiyagabbhe jātā. Bhagavāpi rājapabbajito, tepi rājapabbajitā. Bhagavāpi setacchattaṃ pahāya hatthagataṃ cakkavattirajjaṃ nissajjitvā pabbajito, tepi setacchattaṃ pahāya hatthagatāni rajjāni vissajjitvā pabbajitā. Iti bhagavā parisuddhe okāse, parisuddhe rattibhāge, sayaṃ parisuddho parisuddhaparivāro, vītarāgo vītarāgaparivāro, vītadoso vītadosaparivāro, vītamoho vītamohaparivāro, nittaṇho nittaṇhaparivāro, nikkileso nikkilesaparivāro, santo santaparivāro, danto dantaparivāro, mutto muttaparivāro, ativiya virocatīti. Vaṇṇabhūmi nāmesā, yattakaṃ sakkoti, tattakaṃ vattabbaṃ. Iti ime bhikkhū sandhāya vuttaṃ, ‘‘pañcamattehi bhikkhusatehi sabbeheva arahantehī’’ti.

    யேபு⁴ய்யேனாதி ப³ஹுதரா ஸன்னிபதிதா, மந்தா³ ந ஸன்னிபதிதா அஸஞ்ஞீ அரூபாவசரதே³வதா ஸமாபன்னதே³வதாயோ ச. தத்ராயங் ஸன்னிபாதக்கமோ – மஹாவனஸ்ஸ கிர ஸாமந்தா தே³வதா சலிங்ஸு, ‘‘ஆயாம போ⁴! பு³த்³த⁴த³ஸ்ஸனங் நாம ப³ஹூபகாரங், த⁴ம்மஸ்ஸவனங் ப³ஹூபகாரங், பி⁴க்கு²ஸங்க⁴த³ஸ்ஸனங் ப³ஹூபகாரங். ஆயாம ஆயாமா’’தி! மஹாஸத்³த³ங் குருமானா ஆக³ந்த்வா ப⁴க³வந்தஞ்ச தங்முஹுத்தங் அரஹத்தப்பத்தகீ²ணாஸவே ச வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் அட்ட²ங்ஸு. ஏதேனேவ உபாயேன தாஸங் தாஸங் ஸத்³த³ங் ஸுத்வா ஸத்³த³ந்தரஅட்³ட⁴கா³வுதகா³வுதஅட்³ட⁴யோஜனயோஜனாதி³வஸேன தியோஜனஸஹஸ்ஸவித்த²தே ஹிமவந்தே, திக்க²த்துங் தேஸட்டி²யா நக³ரஸஹஸ்ஸேஸு, நவனவுதியா தோ³ணமுக²ஸதஸஹஸ்ஸேஸு, ச²னவுதியா பட்டனகோடிஸதஸஹஸ்ஸேஸு, ச²பண்ணாஸாய ரதனாகரேஸூதி ஸகலஜம்பு³தீ³பே, புப்³ப³விதே³ஹே, அபரகோ³யானே, உத்தரகுரும்ஹி, த்³வீஸு பரித்ததீ³பஸஹஸ்ஸேஸூதி ஸகலசக்கவாளே, ததோ து³தியததியசக்கவாளேதி ஏவங் த³ஸஸஹஸ்ஸசக்கவாளேஸு தே³வதா ஸன்னிபதிதாதி வேதி³தப்³பா³. த³ஸஸஹஸ்ஸசக்கவாளஞ்ஹி இத⁴ த³ஸலோகதா⁴துயோதி அதி⁴ப்பேதங். தேன வுத்தங் – ‘‘த³ஸஹி ச லோகதா⁴தூஹி தே³வதா யேபு⁴ய்யேன ஸன்னிபதிதா ஹொந்தீ’’தி.

    Yebhuyyenāti bahutarā sannipatitā, mandā na sannipatitā asaññī arūpāvacaradevatā samāpannadevatāyo ca. Tatrāyaṃ sannipātakkamo – mahāvanassa kira sāmantā devatā caliṃsu, ‘‘āyāma bho! Buddhadassanaṃ nāma bahūpakāraṃ, dhammassavanaṃ bahūpakāraṃ, bhikkhusaṅghadassanaṃ bahūpakāraṃ. Āyāma āyāmā’’ti! Mahāsaddaṃ kurumānā āgantvā bhagavantañca taṃmuhuttaṃ arahattappattakhīṇāsave ca vanditvā ekamantaṃ aṭṭhaṃsu. Eteneva upāyena tāsaṃ tāsaṃ saddaṃ sutvā saddantaraaḍḍhagāvutagāvutaaḍḍhayojanayojanādivasena tiyojanasahassavitthate himavante, tikkhattuṃ tesaṭṭhiyā nagarasahassesu, navanavutiyā doṇamukhasatasahassesu, chanavutiyā paṭṭanakoṭisatasahassesu, chapaṇṇāsāya ratanākaresūti sakalajambudīpe, pubbavidehe, aparagoyāne, uttarakurumhi, dvīsu parittadīpasahassesūti sakalacakkavāḷe, tato dutiyatatiyacakkavāḷeti evaṃ dasasahassacakkavāḷesu devatā sannipatitāti veditabbā. Dasasahassacakkavāḷañhi idha dasalokadhātuyoti adhippetaṃ. Tena vuttaṃ – ‘‘dasahi ca lokadhātūhi devatā yebhuyyena sannipatitā hontī’’ti.

    ஏவங் ஸன்னிபதிதாஹி தே³வதாஹி ஸகலசக்கவாளக³ப்³ப⁴ங் யாவ ப்³ரஹ்மலோகா ஸூசிக⁴ரே நிரந்தரங் பக்கி²த்தஸூசீஹி விய பரிபுண்ணங் ஹோதி. தத்த² ப்³ரஹ்மலோகஸ்ஸ ஏவங் உச்சத்தனங் வேதி³தப்³ப³ங் – லோஹபாஸாதே³ கிர ஸத்தகூடாகா³ரஸமோ பாஸாணோ ப்³ரஹ்மலோகே ட²த்வா அதோ⁴ கி²த்தோ சதூஹி மாஸேஹி பத²விங் பாபுணாதி. ஏவங் மஹந்தே ஓகாஸே யதா² ஹெட்டா² ட²த்வா கி²த்தானி புப்பா²னி வா தூ⁴மோ வா உபரி க³ந்துங், உபரி வா ட²த்வா கி²த்தஸாஸபா ஹெட்டா² ஓதரிதுங் அந்தரங் ந லப⁴ந்தி, ஏவங் நிரந்தரா தே³வதா அஹேஸுங். யதா² கோ² பன சக்கவத்திரஞ்ஞோ நிஸின்னட்டா²னங் அஸம்பா³த⁴ங் ஹோதி, ஆக³தாக³தா மஹேஸக்கா² க²த்தியா ஓகாஸங் லப⁴ந்தியேவ, பரதோ பரதோ பன அதிஸம்பா³த⁴ங் ஹோதி. ஏவமேவ ப⁴க³வதோ நிஸின்னட்டா²னங் அஸம்பா³த⁴ங், ஆக³தாக³தா மஹேஸக்கா² தே³வா ச ப்³ரஹ்மானோ ச ஓகாஸங் லப⁴ந்தியேவ. அபி ஸுத³ங் ப⁴க³வதோ ஆஸன்னாஸன்னட்டா²னே வாலக்³க³னித்துத³னமத்தே பதே³ஸே த³ஸபி வீஸதிபி தே³வா ஸுகு²மே அத்தபா⁴வே மாபெத்வா அட்ட²ங்ஸு. ஸப்³ப³பரதோ ஸட்டி² ஸட்டி² தே³வதா அட்ட²ங்ஸு.

    Evaṃ sannipatitāhi devatāhi sakalacakkavāḷagabbhaṃ yāva brahmalokā sūcighare nirantaraṃ pakkhittasūcīhi viya paripuṇṇaṃ hoti. Tattha brahmalokassa evaṃ uccattanaṃ veditabbaṃ – lohapāsāde kira sattakūṭāgārasamo pāsāṇo brahmaloke ṭhatvā adho khitto catūhi māsehi pathaviṃ pāpuṇāti. Evaṃ mahante okāse yathā heṭṭhā ṭhatvā khittāni pupphāni vā dhūmo vā upari gantuṃ, upari vā ṭhatvā khittasāsapā heṭṭhā otarituṃ antaraṃ na labhanti, evaṃ nirantarā devatā ahesuṃ. Yathā kho pana cakkavattirañño nisinnaṭṭhānaṃ asambādhaṃ hoti, āgatāgatā mahesakkhā khattiyā okāsaṃ labhantiyeva, parato parato pana atisambādhaṃ hoti. Evameva bhagavato nisinnaṭṭhānaṃ asambādhaṃ, āgatāgatā mahesakkhā devā ca brahmāno ca okāsaṃ labhantiyeva. Api sudaṃ bhagavato āsannāsannaṭṭhāne vālagganittudanamatte padese dasapi vīsatipi devā sukhume attabhāve māpetvā aṭṭhaṃsu. Sabbaparato saṭṭhi saṭṭhi devatā aṭṭhaṃsu.

    ஸுத்³தா⁴வாஸகாயிகானந்தி ஸுத்³தா⁴வாஸவாஸீனங். ஸுத்³தா⁴வாஸா நாம ஸுத்³தா⁴னங் அனாகா³மிகீ²ணாஸவானங் ஆவாஸா பஞ்ச ப்³ரஹ்மலோகா. ஏதத³ஹோஸீதி கஸ்மா அஹோஸி? தே கிர ப்³ரஹ்மானோ ஸமாபத்திங் ஸமாபஜ்ஜித்வா யதா² பரிச்சே²தே³ன வுட்டி²தா ப்³ரஹ்மப⁴வனங் ஓலோகெந்தா பச்சா²ப⁴த்தே ப⁴த்தகே³ஹங் விய ஸுஞ்ஞதங் அத்³த³ஸங்ஸு. ததோ ‘‘குஹிங் ப்³ரஹ்மானோ க³தா’’தி ஆவஜ்ஜந்தா மஹாஸமாக³மங் ஞத்வா – ‘‘அயங் ஸமாக³மோ மஹா, மயங் ஓஹீனா, ஓஹீனகானங் பன ஓகாஸோ து³ல்லபோ⁴ ஹோதி, தஸ்மா க³ச்ச²ந்தா அதுச்ச²ஹத்தா² ஹுத்வா ஏகேகங் கா³த²ங் அபி⁴ஸங்க²ரித்வா க³ச்சா²ம. தாய மஹாஸமாக³மே ச அத்தனோ ஆக³தபா⁴வங் ஜானாபெஸ்ஸாம, த³ஸப³லஸ்ஸ ச வண்ணங் பா⁴ஸிஸ்ஸாமா’’தி. இதி தேஸங் ஸமாபத்திதோ உட்டா²ய ஆவஜ்ஜிதத்தா ஏதத³ஹோஸி.

    Suddhāvāsakāyikānanti suddhāvāsavāsīnaṃ. Suddhāvāsā nāma suddhānaṃ anāgāmikhīṇāsavānaṃ āvāsā pañca brahmalokā. Etadahosīti kasmā ahosi? Te kira brahmāno samāpattiṃ samāpajjitvā yathā paricchedena vuṭṭhitā brahmabhavanaṃ olokentā pacchābhatte bhattagehaṃ viya suññataṃ addasaṃsu. Tato ‘‘kuhiṃ brahmāno gatā’’ti āvajjantā mahāsamāgamaṃ ñatvā – ‘‘ayaṃ samāgamo mahā, mayaṃ ohīnā, ohīnakānaṃ pana okāso dullabho hoti, tasmā gacchantā atucchahatthā hutvā ekekaṃ gāthaṃ abhisaṅkharitvā gacchāma. Tāya mahāsamāgame ca attano āgatabhāvaṃ jānāpessāma, dasabalassa ca vaṇṇaṃ bhāsissāmā’’ti. Iti tesaṃ samāpattito uṭṭhāya āvajjitattā etadahosi.

    ப⁴க³வதோ புரதோ பாதுரஹேஸுந்தி பாளியங் ப⁴க³வதோ ஸந்திகே அபி⁴முக²ட்டா²னேயேவ ஓதிண்ணா விய கத்வா வுத்தா, ந கோ² பனெத்த² ஏவங் அத்தோ² வேதி³தப்³போ³. தே பன ப்³ரஹ்மலோகே டி²தாயேவ கா³தா² அபி⁴ஸங்க²ரித்வா ஏகோ புரத்தி²மசக்கவாளமுக²வட்டியங் ஓதரி, ஏகோ த³க்கி²ணசக்கவாளமுக²வட்டியங், ஏகோ பச்சி²மசக்கவாளமுக²வட்டியங், ஏகோ உத்தரசக்கவாளமுக²வட்டியங் ஓதரி. ததோ புரத்தி²மசக்கவாளமுக²வட்டியங் ஓதிண்ணப்³ரஹ்மா நீலகஸிணங் ஸமாபஜ்ஜித்வா நீலரஸ்மியோ விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா த³ஸஸஹஸ்ஸசக்கவாளதே³வதானங் மணிவம்மங் படிமுஞ்சந்தோ விய அத்தனோ ஆக³தபா⁴வங் ஜானாபெத்வா பு³த்³த⁴வீதி² நாம கேனசி உத்தரிதுங் ந ஸக்கா, தஸ்மா மஹதியா பு³த்³த⁴வீதி²யாவ ஆக³ந்த்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் அட்டா²ஸி. ஏகமந்தங் டி²தோ கோ² அத்தனா அபி⁴ஸங்க²தங் கா³த²ங் அபா⁴ஸி.

    Bhagavato purato pāturahesunti pāḷiyaṃ bhagavato santike abhimukhaṭṭhāneyeva otiṇṇā viya katvā vuttā, na kho panettha evaṃ attho veditabbo. Te pana brahmaloke ṭhitāyeva gāthā abhisaṅkharitvā eko puratthimacakkavāḷamukhavaṭṭiyaṃ otari, eko dakkhiṇacakkavāḷamukhavaṭṭiyaṃ, eko pacchimacakkavāḷamukhavaṭṭiyaṃ, eko uttaracakkavāḷamukhavaṭṭiyaṃ otari. Tato puratthimacakkavāḷamukhavaṭṭiyaṃ otiṇṇabrahmā nīlakasiṇaṃ samāpajjitvā nīlarasmiyo vissajjetvā dasasahassacakkavāḷadevatānaṃ maṇivammaṃ paṭimuñcanto viya attano āgatabhāvaṃ jānāpetvā buddhavīthi nāma kenaci uttarituṃ na sakkā, tasmā mahatiyā buddhavīthiyāva āgantvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ aṭṭhāsi. Ekamantaṃ ṭhito kho attanā abhisaṅkhataṃ gāthaṃ abhāsi.

    த³க்கி²ணசக்கவாளமுக²வட்டியங் ஓதிண்ணப்³ரஹ்மா பீதகஸிணங் ஸமாபஜ்ஜித்வா ஸுவண்ணபப⁴ங் முஞ்சித்வா த³ஸஸஹஸ்ஸசக்கவாளதே³வதானங் ஸுவண்ணபடங் பாருபந்தோ விய அத்தனோ ஆக³தபா⁴வங் ஜானாபெத்வா ததே²வ அகாஸி. பச்சி²மசக்கவாளமுக²வட்டியங் ஓதிண்ணப்³ரஹ்மா லோஹிதகஸிணங் ஸமாபஜ்ஜித்வா லோஹிதகரஸ்மியோ முஞ்சித்வா த³ஸஸஹஸ்ஸசக்கவாளதே³வதானங் ரத்தவரகம்ப³லேன பரிக்கி²பந்தோ விய அத்தனோ ஆக³தபா⁴வங் ஜானாபெத்வா ததே²வ அகாஸி. உத்தரசக்கவாளமுக²வட்டியங் ஓதிண்ணப்³ரஹ்மா ஓதா³தகஸிணங் ஸமாபஜ்ஜித்வா ஓதா³தரஸ்மியோ விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா த³ஸஸஹஸ்ஸசக்கவாளதே³வதானங் ஸுமனகுஸுமபடங் பாருபந்தோ விய அத்தனோ ஆக³தபா⁴வங் ஜானாபெத்வா ததே²வ அகாஸி.

    Dakkhiṇacakkavāḷamukhavaṭṭiyaṃ otiṇṇabrahmā pītakasiṇaṃ samāpajjitvā suvaṇṇapabhaṃ muñcitvā dasasahassacakkavāḷadevatānaṃ suvaṇṇapaṭaṃ pārupanto viya attano āgatabhāvaṃ jānāpetvā tatheva akāsi. Pacchimacakkavāḷamukhavaṭṭiyaṃ otiṇṇabrahmā lohitakasiṇaṃ samāpajjitvā lohitakarasmiyo muñcitvā dasasahassacakkavāḷadevatānaṃ rattavarakambalena parikkhipanto viya attano āgatabhāvaṃ jānāpetvā tatheva akāsi. Uttaracakkavāḷamukhavaṭṭiyaṃ otiṇṇabrahmā odātakasiṇaṃ samāpajjitvā odātarasmiyo vissajjetvā dasasahassacakkavāḷadevatānaṃ sumanakusumapaṭaṃ pārupanto viya attano āgatabhāvaṃ jānāpetvā tatheva akāsi.

    பாளியங் பன ப⁴க³வதோ புரதோ பாதுரஹேஸுங். அத² கோ² தா தே³வதா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் அட்ட²ங்ஸூதி ஏவங் ஏகக்க²ணே விய புரதோ பாதுபா⁴வோ ச அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் டி²தபா⁴வோ ச வுத்தோ, ஸோ இமினா அனுக்கமேன அஹோஸி, ஏகதோ கத்வா பன த³ஸ்ஸிதோ. கா³தா²பா⁴ஸனங் பன பாளியம்பி விஸுங் விஸுங்யேவ வுத்தங்.

    Pāḷiyaṃ pana bhagavato purato pāturahesuṃ. Atha kho tā devatā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ aṭṭhaṃsūti evaṃ ekakkhaṇe viya purato pātubhāvo ca abhivādetvā ekamantaṃ ṭhitabhāvo ca vutto, so iminā anukkamena ahosi, ekato katvā pana dassito. Gāthābhāsanaṃ pana pāḷiyampi visuṃ visuṃyeva vuttaṃ.

    தத்த² மஹாஸமயோதி மஹாஸமூஹோ. பவனங் வுச்சதி வனஸண்டோ³. உப⁴யேனபி ப⁴க³வா ‘‘இமஸ்மிங் பன வனஸண்டே³ அஜ்ஜ மஹாஸமூஹோ ஸன்னிபாதோ’’தி ஆஹ. ததோ யேஸங் ஸோ ஸன்னிபாதோ, தே த³ஸ்ஸேதுங் தே³வகாயா ஸமாக³தாதி ஆஹ. தத்த² தே³வகாயாதி தே³வக⁴டா. ஆக³தம்ஹ இமங் த⁴ம்மஸமயந்தி ஏவங் ஸமாக³தே தே³வகாயே தி³ஸ்வா மயம்பி இமங் த⁴ம்மஸமூஹங் ஆக³தா. கிங் காரணா? த³க்கி²தாயே அபராஜிதஸங்க⁴ந்தி கேனசி அபராஜிதங் அஜ்ஜேவ தயோ மாரே மத்³தி³த்வா விஜிதஸங்கா³மங் இமங் அபராஜிதஸங்க⁴ங் த³ஸ்ஸனத்தா²ய ஆக³தம்ஹாதி அத்தோ². ஸோ பன, ப்³ரஹ்மா, இமங் கா³த²ங் பா⁴ஸித்வா, ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா, புரத்தி²மசக்கவாளமுக²வட்டியங்யேவ அட்டா²ஸி.
