Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [519] 9. ஸம்பு³லாஜாதகவண்ணனா

    [519] 9. Sambulājātakavaṇṇanā

    கா வேத⁴மானாதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ மல்லிகங் தே³விங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. வத்து² கும்மாஸபிண்டி³ஜாதகே (ஜா॰ 1.7.142 ஆத³யோ) வித்தா²ரிதமேவ. ஸா பன ததா²க³தஸ்ஸ திண்ணங் கும்மாஸபிண்டி³கானங் தா³னானுபா⁴வேன தங் தி³வஸஞ்ஞேவ ரஞ்ஞோ அக்³க³மஹேஸிபா⁴வங் பத்வா புப்³பு³ட்டா²யிதாதீ³ஹி பஞ்சஹி கல்யாணத⁴ம்மேஹி ஸமன்னாக³தா ஞாணஸம்பன்னா பு³த்³து⁴பட்டா²யிகா பதிதே³வதா அஹோஸி. தஸ்ஸா பதிதே³வதாபா⁴வோ ஸகலனக³ரே பாகடோ அஹோஸி. அதே²கதி³வஸங் த⁴ம்மஸபா⁴யங் கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங் – ‘‘ஆவுஸோ, மல்லிகா தே³வீ கிர வத்தஸம்பன்னா ஞாணஸம்பன்னா பதிதே³வதா’’தி. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ, புப்³பே³பேஸா வத்தஸம்பன்னா பதிதே³வதாயேவா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.

    vedhamānāti idaṃ satthā jetavane viharanto mallikaṃ deviṃ ārabbha kathesi. Vatthu kummāsapiṇḍijātake (jā. 1.7.142 ādayo) vitthāritameva. Sā pana tathāgatassa tiṇṇaṃ kummāsapiṇḍikānaṃ dānānubhāvena taṃ divasaññeva rañño aggamahesibhāvaṃ patvā pubbuṭṭhāyitādīhi pañcahi kalyāṇadhammehi samannāgatā ñāṇasampannā buddhupaṭṭhāyikā patidevatā ahosi. Tassā patidevatābhāvo sakalanagare pākaṭo ahosi. Athekadivasaṃ dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ – ‘‘āvuso, mallikā devī kira vattasampannā ñāṇasampannā patidevatā’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepesā vattasampannā patidevatāyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தஸ்ஸ ரஞ்ஞோ ஸொத்தி²ஸேனோ நாம புத்தோ அஹோஸி. தங் ராஜா வயப்பத்தங் உபரஜ்ஜே பதிட்ட²பேஸி, ஸம்பு³லா நாமஸ்ஸ அக்³க³மஹேஸீ அஹோஸி உத்தமரூபத⁴ரா ஸரீரப்பபா⁴ஸம்பன்னா, நிவாதே ஜலமானா தீ³பஸிகா² விய கா²யதி. அபரபா⁴கே³ ஸொத்தி²ஸேனஸ்ஸ ஸரீரே குட்ட²ங் உப்பஜ்ஜதி, வேஜ்ஜா திகிச்சி²துங் நாஸக்கி²ங்ஸு. ஸோ பி⁴ஜ்ஜமானே குட்டே² படிகூலோ ஹுத்வா விப்படிஸாரங் பத்வா ‘‘கோ மே ரஜ்ஜேன அத்தோ², அரஞ்ஞே அனாத²மரணங் மரிஸ்ஸாமீ’’தி ரஞ்ஞோ ஆரோசாபெத்வா இத்தா²கா³ரங் ச²ட்³டெ³த்வா நிக்க²மி. ஸம்பு³லா ப³ஹூஹி உபாயேஹி நிவத்தியமானாபி அனிவத்தித்வாவ ‘‘அஹங் தங் ஸாமிகங் அரஞ்ஞே படிஜக்³கி³ஸ்ஸாமீ’’தி வத்வா ஸத்³தி⁴ஞ்ஞேவ நிக்க²மி. ஸோ அரஞ்ஞங் பவிஸித்வா ஸுலப⁴மூலப²லாப²லே சா²யூத³கஸம்பன்னே பதே³ஸே பண்ணஸாலங் கத்வா வாஸங் கப்பேஸி. ராஜதீ⁴தா தங் படிஜக்³கி³. கத²ங்? ஸா ஹி பாதோ வுட்டா²ய அஸ்ஸமபத³ங் ஸம்மஜ்ஜித்வா பானீயபரிபோ⁴ஜனீயங் உபட்ட²பெத்வா த³ந்தகட்ட²ஞ்ச முக²தோ⁴வனஞ்ச உபனாமெத்வா முகே² தோ⁴தே நானாஓஸதா⁴னி பிஸித்வா தஸ்ஸ வணே மக்கெ²த்வா மது⁴ரமது⁴ரானி ப²லாப²லானி கா²தா³பெத்வா முக²ங் விக்கா²லெத்வா ஹத்தே²ஸு தோ⁴தேஸு ‘‘அப்பமத்தோ ஹோஹி தே³வா’’தி வத்வா வந்தி³த்வா பச்சி²க²ணித்திஅங்குஸகே ஆதா³ய ப²லாப²லத்தா²ய அரஞ்ஞங் பவிஸித்வா ப²லாப²லானி ஆஹரித்வா ஏகமந்தே ட²பெத்வா க⁴டேன உத³கங் ஆஹரித்வா நானாசுண்ணேஹி ச மத்திகாஹி ச ஸொத்தி²ஸேனங் ந்ஹாபெத்வா புன மது⁴ரப²லாப²லானி உபனாமேதி. பரிபோ⁴கா³வஸானே வாஸிதபானீயங் உபனெத்வா ஸயங் ப²லாப²லானி பரிபு⁴ஞ்ஜித்வா பத³ரஸந்த²ரங் ஸங்வித³ஹித்வா தஸ்மிங் தத்த² நிபன்னே தஸ்ஸ பாதே³ தோ⁴வித்வா ஸீஸபரிகம்மபிட்டி²பரிகம்மபாத³பரிகம்மானி கத்வா ஸயனபஸ்ஸங் உபக³ந்த்வா நிபஜ்ஜதி. ஏதேனுபாயேன ஸாமிகங் படிஜக்³கி³.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadattassa rañño sotthiseno nāma putto ahosi. Taṃ rājā vayappattaṃ uparajje patiṭṭhapesi, sambulā nāmassa aggamahesī ahosi uttamarūpadharā sarīrappabhāsampannā, nivāte jalamānā dīpasikhā viya khāyati. Aparabhāge sotthisenassa sarīre kuṭṭhaṃ uppajjati, vejjā tikicchituṃ nāsakkhiṃsu. So bhijjamāne kuṭṭhe paṭikūlo hutvā vippaṭisāraṃ patvā ‘‘ko me rajjena attho, araññe anāthamaraṇaṃ marissāmī’’ti rañño ārocāpetvā itthāgāraṃ chaḍḍetvā nikkhami. Sambulā bahūhi upāyehi nivattiyamānāpi anivattitvāva ‘‘ahaṃ taṃ sāmikaṃ araññe paṭijaggissāmī’’ti vatvā saddhiññeva nikkhami. So araññaṃ pavisitvā sulabhamūlaphalāphale chāyūdakasampanne padese paṇṇasālaṃ katvā vāsaṃ kappesi. Rājadhītā taṃ paṭijaggi. Kathaṃ? Sā hi pāto vuṭṭhāya assamapadaṃ sammajjitvā pānīyaparibhojanīyaṃ upaṭṭhapetvā dantakaṭṭhañca mukhadhovanañca upanāmetvā mukhe dhote nānāosadhāni pisitvā tassa vaṇe makkhetvā madhuramadhurāni phalāphalāni khādāpetvā mukhaṃ vikkhāletvā hatthesu dhotesu ‘‘appamatto hohi devā’’ti vatvā vanditvā pacchikhaṇittiaṅkusake ādāya phalāphalatthāya araññaṃ pavisitvā phalāphalāni āharitvā ekamante ṭhapetvā ghaṭena udakaṃ āharitvā nānācuṇṇehi ca mattikāhi ca sotthisenaṃ nhāpetvā puna madhuraphalāphalāni upanāmeti. Paribhogāvasāne vāsitapānīyaṃ upanetvā sayaṃ phalāphalāni paribhuñjitvā padarasantharaṃ saṃvidahitvā tasmiṃ tattha nipanne tassa pāde dhovitvā sīsaparikammapiṭṭhiparikammapādaparikammāni katvā sayanapassaṃ upagantvā nipajjati. Etenupāyena sāmikaṃ paṭijaggi.

    ஸா ஏகதி³வஸங் அரஞ்ஞே ப²லாப²லங் ஆஹரந்தீ ஏகங் கி³ரிகந்த³ரங் தி³ஸ்வா ஸீஸதோ பச்சி²ங் ஓதாரெத்வா கந்த³ரதீரே ட²பெத்வா ‘‘ந்ஹாயிஸ்ஸாமீ’’தி ஓதரித்வா ஹலித்³தா³ய ஸரீரங் உப்³ப³ட்டெத்வா ந்ஹத்வா ஸுதோ⁴தஸரீரா உத்தரித்வா வாகசீரங் நிவாஸெத்வா கந்த³ரதீரே அட்டா²ஸி. அத²ஸ்ஸா ஸரீரப்பபா⁴ய வனங் ஏகோபா⁴ஸங் அஹோஸி. தஸ்மிங் க²ணே ஏகோ தா³னவோ கோ³சரத்தா²ய சரந்தோ தங் தி³ஸ்வா படிப³த்³த⁴சித்தோ ஹுத்வா கா³தா²த்³வயங் ஆஹ –

    Sā ekadivasaṃ araññe phalāphalaṃ āharantī ekaṃ girikandaraṃ disvā sīsato pacchiṃ otāretvā kandaratīre ṭhapetvā ‘‘nhāyissāmī’’ti otaritvā haliddāya sarīraṃ ubbaṭṭetvā nhatvā sudhotasarīrā uttaritvā vākacīraṃ nivāsetvā kandaratīre aṭṭhāsi. Athassā sarīrappabhāya vanaṃ ekobhāsaṃ ahosi. Tasmiṃ khaṇe eko dānavo gocaratthāya caranto taṃ disvā paṭibaddhacitto hutvā gāthādvayaṃ āha –

    297.

    297.

    ‘‘கா வேத⁴மானா கி³ரிகந்த³ராயங், ஏகா துவங் திட்ட²ஸி ஸங்ஹிதூரு;

    ‘‘Kā vedhamānā girikandarāyaṃ, ekā tuvaṃ tiṭṭhasi saṃhitūru;

    புட்டா²ஸி மே பாணிபமெய்யமஜ்ஜே², அக்கா²ஹி மே நாமஞ்ச ப³ந்த⁴வே ச.

    Puṭṭhāsi me pāṇipameyyamajjhe, akkhāhi me nāmañca bandhave ca.

    298.

    298.

    ‘‘ஓபா⁴ஸயங் வனங் ரம்மங், ஸீஹப்³யக்³க⁴னிஸேவிதங்;

    ‘‘Obhāsayaṃ vanaṃ rammaṃ, sīhabyagghanisevitaṃ;

    கா வா த்வமஸி கல்யாணி, கஸ்ஸ வா த்வங் ஸுமஜ்ஜி²மே;

    Kā vā tvamasi kalyāṇi, kassa vā tvaṃ sumajjhime;

    அபி⁴வாதே³மி தங் ப⁴த்³தே³, தா³னவாஹங் நமத்து² தே’’தி.

    Abhivādemi taṃ bhadde, dānavāhaṃ namatthu te’’ti.

    தத்த² கா வேத⁴மானாதி ந்ஹானமத்ததாய ஸீதபா⁴வேன கம்பமானா. ஸங்ஹிதூரூதி ஸம்பிண்டி³தூரு உத்தமஊருலக்க²ணே. பாணிபமெய்யமஜ்ஜே²தி ஹத்தே²ன மினிதப்³ப³மஜ்ஜே². கா வா த்வந்தி கா நாம வா த்வங் ப⁴வஸி. அபி⁴வாதே³மீதி வந்தா³மி. தா³னவாஹந்தி அஹங் ஏகோ தா³னவோ, அயங் நமக்காரோ தவ அத்து², அஞ்ஜலிங் தே பக்³க³ண்ஹாமீதி அவச.

    Tattha kā vedhamānāti nhānamattatāya sītabhāvena kampamānā. Saṃhitūrūti sampiṇḍitūru uttamaūrulakkhaṇe. Pāṇipameyyamajjheti hatthena minitabbamajjhe. Kā vā tvanti kā nāma vā tvaṃ bhavasi. Abhivādemīti vandāmi. Dānavāhanti ahaṃ eko dānavo, ayaṃ namakkāro tava atthu, añjaliṃ te paggaṇhāmīti avaca.

    ஸா தஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா திஸ்ஸோ கா³தா² அபா⁴ஸி –

    Sā tassa vacanaṃ sutvā tisso gāthā abhāsi –

    299.

    299.

    ‘‘யோ புத்தோ காஸிராஜஸ்ஸ, ஸொத்தி²ஸேனோதி தங் விதூ³;

    ‘‘Yo putto kāsirājassa, sotthisenoti taṃ vidū;

    தஸ்ஸாஹங் ஸம்பு³லா ப⁴ரியா, ஏவங் ஜானாஹி தா³னவ;

    Tassāhaṃ sambulā bhariyā, evaṃ jānāhi dānava;

    அபி⁴வாதே³மி தங் ப⁴ந்தே, ஸம்பு³லாஹங் நமத்து² தே.

    Abhivādemi taṃ bhante, sambulāhaṃ namatthu te.

    300.

    300.

    ‘‘வேதே³ஹபுத்தோ ப⁴த்³த³ந்தே, வனே வஸதி ஆதுரோ;

    ‘‘Vedehaputto bhaddante, vane vasati āturo;

    தமஹங் ரோக³ஸம்மத்தங், ஏகா ஏகங் உபட்ட²ஹங்.

    Tamahaṃ rogasammattaṃ, ekā ekaṃ upaṭṭhahaṃ.

    301.

    301.

    ‘‘அஹஞ்ச வனமுஞ்சா²ய, மது⁴மங்ஸங் மிகா³பி³லங்;

    ‘‘Ahañca vanamuñchāya, madhumaṃsaṃ migābilaṃ;

    யதா³ஹராமி தங் ப⁴க்கோ², தஸ்ஸ நூனஜ்ஜ நாத⁴தீ’’தி.

    Yadāharāmi taṃ bhakkho, tassa nūnajja nādhatī’’ti.

    தத்த² வேதே³ஹபுத்தோதி வேதே³ஹராஜதீ⁴தாய புத்தோ. ரோக³ஸம்மத்தந்தி ரோக³பீளிதங். உபட்ட²ஹந்தி உபட்ட²ஹாமி படிஜக்³கா³மி. ‘‘உபட்டி²தா’’திபி பாடோ². வனமுஞ்சா²யாதி வனங் உஞ்செ²த்வா உஞ்சா²சரியங் சரித்வா. மது⁴மங்ஸந்தி நிம்மக்கி²கங் மது⁴ஞ்ச மிகா³பி³லமங்ஸஞ்ச ஸீஹப்³யக்³க⁴மிகே³ஹி கா²தி³தமங்ஸதோ அதிரித்தகொட்டா²ஸங். தங் ப⁴க்கோ²தி யங் அஹங் ஆஹராமி, தங் ப⁴க்கோ²வ ஸோ மம ஸாமிகோ. தஸ்ஸ நூனஜ்ஜாதி தஸ்ஸ மஞ்ஞே அஜ்ஜ ஆஹாரங் அலப⁴மானஸ்ஸ ஸரீரங் ஆதபே பக்கி²த்தபது³மங் விய நாத⁴தி உபதப்பதி மிலாயதி.

    Tattha vedehaputtoti vedeharājadhītāya putto. Rogasammattanti rogapīḷitaṃ. Upaṭṭhahanti upaṭṭhahāmi paṭijaggāmi. ‘‘Upaṭṭhitā’’tipi pāṭho. Vanamuñchāyāti vanaṃ uñchetvā uñchācariyaṃ caritvā. Madhumaṃsanti nimmakkhikaṃ madhuñca migābilamaṃsañca sīhabyagghamigehi khāditamaṃsato atirittakoṭṭhāsaṃ. Taṃ bhakkhoti yaṃ ahaṃ āharāmi, taṃ bhakkhova so mama sāmiko. Tassa nūnajjāti tassa maññe ajja āhāraṃ alabhamānassa sarīraṃ ātape pakkhittapadumaṃ viya nādhati upatappati milāyati.

    ததோ பரங் தா³னவஸ்ஸ ச தஸ்ஸா ச வசனபடிவசனகா³தா²யோ ஹொந்தி –

    Tato paraṃ dānavassa ca tassā ca vacanapaṭivacanagāthāyo honti –

    302.

    302.

    ‘‘கிங் வனே ராஜபுத்தேன, ஆதுரேன கரிஸ்ஸஸி;

    ‘‘Kiṃ vane rājaputtena, āturena karissasi;

    ஸம்பு³லே பரிசிண்ணேன, அஹங் ப⁴த்தா ப⁴வாமி தே.

    Sambule pariciṇṇena, ahaṃ bhattā bhavāmi te.

    303.

    303.

    ‘‘ஸோகட்டாய து³ரத்தாய, கிங் ரூபங் விஜ்ஜதே மம;

    ‘‘Sokaṭṭāya durattāya, kiṃ rūpaṃ vijjate mama;

    அஞ்ஞங் பரியேஸ ப⁴த்³த³ந்தே, அபி⁴ரூபதரங் மயா.

    Aññaṃ pariyesa bhaddante, abhirūpataraṃ mayā.

    304.

    304.

    ‘‘ஏஹிமங் கி³ரிமாருய்ஹ, ப⁴ரியா மே சதுஸ்ஸதா;

    ‘‘Ehimaṃ girimāruyha, bhariyā me catussatā;

    தாஸங் த்வங் பவரா ஹோஹி, ஸப்³ப³காமஸமித்³தி⁴னீ.

    Tāsaṃ tvaṃ pavarā hohi, sabbakāmasamiddhinī.

    305.

    305.

    ‘‘நூன தாரகவண்ணாபே⁴, யங் கிஞ்சி மனஸிச்ச²ஸி;

    ‘‘Nūna tārakavaṇṇābhe, yaṃ kiñci manasicchasi;

    ஸப்³ப³ங் தங் பசுரங் மய்ஹங், ரமஸ்ஸ்வஜ்ஜ மயா ஸஹ.

    Sabbaṃ taṃ pacuraṃ mayhaṃ, ramassvajja mayā saha.

    306.

    306.

    ‘‘நோ சே துவங் மஹேஸெய்யங், ஸம்பு³லே காரயிஸ்ஸஸி;

    ‘‘No ce tuvaṃ maheseyyaṃ, sambule kārayissasi;

    அலங் த்வங் பாதராஸாய, பண்ஹே ப⁴க்கா² ப⁴விஸ்ஸஸி.

    Alaṃ tvaṃ pātarāsāya, paṇhe bhakkhā bhavissasi.

    307.

    307.

    ‘‘தஞ்ச ஸத்தஜடோ லுத்³தோ³, களாரோ புரிஸாத³கோ;

    ‘‘Tañca sattajaṭo luddo, kaḷāro purisādako;

    வனே நாத²ங் அபஸ்ஸந்திங், ஸம்பு³லங் அக்³க³ஹீ பு⁴ஜே.

    Vane nāthaṃ apassantiṃ, sambulaṃ aggahī bhuje.

    308.

    308.

    ‘‘அதி⁴பன்னா பிஸாசேன, லுத்³தே³னாமிஸசக்கு²னா;

    ‘‘Adhipannā pisācena, luddenāmisacakkhunā;

    ஸா ச ஸத்துவஸங் பத்தா, பதிமேவானுஸோசதி.

    Sā ca sattuvasaṃ pattā, patimevānusocati.

    309.

    309.

    ‘‘ந மே இத³ங் ததா² து³க்க²ங், யங் மங் கா²தெ³ய்ய ரக்க²ஸோ;

    ‘‘Na me idaṃ tathā dukkhaṃ, yaṃ maṃ khādeyya rakkhaso;

    யஞ்ச மே அய்யபுத்தஸ்ஸ, மனோ ஹெஸ்ஸதி அஞ்ஞதா².

    Yañca me ayyaputtassa, mano hessati aññathā.

    310.

    310.

    ‘‘ந ஸந்தி தே³வா பவஸந்தி நூன, ந ஹி நூன ஸந்தி இத⁴ லோகபாலா;

    ‘‘Na santi devā pavasanti nūna, na hi nūna santi idha lokapālā;

    ஸஹஸா கரொந்தானமஸஞ்ஞதானங், ந ஹி நூன ஸந்தி படிஸேதி⁴தாரோ’’தி.

    Sahasā karontānamasaññatānaṃ, na hi nūna santi paṭisedhitāro’’ti.

    தத்த² பரிசிண்ணேனாதி தேன ஆதுரேன பரிசிண்ணேன கிங் கரிஸ்ஸஸி. ஸோகட்டாயாதி ஸோகாதுராய. ‘‘ஸோகட்டா²யா’’திபி பாடோ², ஸோகே டி²தாயாதி அத்தோ². து³ரத்தாயாதி து³க்³க³தகபணபா⁴வப்பத்தாய அத்தபா⁴வாய. ஏஹிமந்தி மா த்வங் து³ரத்தாம்ஹீதி சிந்தயி, ஏதங் மம கி³ரிம்ஹி தி³ப்³ப³விமானங், ஏஹி இமங் கி³ரிங் ஆருஹ. சதுஸ்ஸதாதி தஸ்மிங் மே விமானே அபராபி சதுஸ்ஸதா ப⁴ரியாயோ அத்தி². ஸப்³ப³ங் தந்தி யங் கிஞ்சி உபபோ⁴க³பரிபோ⁴க³வத்தா²ப⁴ரணாதி³கங் இச்ச²ஸி, ஸப்³ப³ங் தங் நூன மய்ஹங் பசுரங் ப³ஹுங் ஸுலப⁴ங், தஸ்மா மா கபணாம்ஹீதி சிந்தயி, ஏஹி மயா ஸஹ ரமஸ்ஸூதி வத³தி.

    Tattha pariciṇṇenāti tena āturena pariciṇṇena kiṃ karissasi. Sokaṭṭāyāti sokāturāya. ‘‘Sokaṭṭhāyā’’tipi pāṭho, soke ṭhitāyāti attho. Durattāyāti duggatakapaṇabhāvappattāya attabhāvāya. Ehimanti mā tvaṃ durattāmhīti cintayi, etaṃ mama girimhi dibbavimānaṃ, ehi imaṃ giriṃ āruha. Catussatāti tasmiṃ me vimāne aparāpi catussatā bhariyāyo atthi. Sabbaṃ tanti yaṃ kiñci upabhogaparibhogavatthābharaṇādikaṃ icchasi, sabbaṃ taṃ nūna mayhaṃ pacuraṃ bahuṃ sulabhaṃ, tasmā mā kapaṇāmhīti cintayi, ehi mayā saha ramassūti vadati.

    மஹேஸெய்யந்தி, ‘‘ப⁴த்³தே³, ஸம்பு³லே நோ சே மே த்வங் மஹேஸிபா⁴வங் காரெஸ்ஸஸி, பரியத்தா த்வங் மம பாதராஸாய, தேன தங் ப³லக்காரேன விமானங் நெஸ்ஸாமி, தத்ர மங் அஸங்க³ண்ஹந்தீ மம ஸ்வே பாதோவ ப⁴க்கா² ப⁴விஸ்ஸஸீ’’தி ஏவங் வத்வா ஸோ ஸத்தஹி ஜடாஹி ஸமன்னாக³தோ லுத்³த³கோ தா³ருணோ நிக்க²ந்தத³ந்தோ தங் தஸ்மிங் வனே கிஞ்சி அத்தனோ நாத²ங் அபஸ்ஸந்திங் ஸம்பு³லங் பு⁴ஜே அக்³க³ஹேஸி. அதி⁴பன்னாதி அஜ்ஜொ²த்த²டா. ஆமிஸசக்கு²னாதி கிலேஸலோலேன. பதிமேவாதி அத்தனோ அசிந்தெத்வா பதிமேவ அனுஸோசதி. மனோ ஹெஸ்ஸதீதி மங் சிராயந்திங் விதி³த்வா அஞ்ஞதா² சித்தங் ப⁴விஸ்ஸதி. ந ஸந்தி தே³வாதி இத³ங் ஸா தா³னவேன பு⁴ஜே க³ஹிதா தே³வதுஜ்ஜா²பனங் கரொந்தீ ஆஹ. லோகபாலாதி ஏவரூபானங் ஸீலவந்தீனங் பதிதே³வதானங் பாலகா லோகபாலா நூன இத⁴ லோகே ந ஸந்தீதி பரிதே³வதி.

    Maheseyyanti, ‘‘bhadde, sambule no ce me tvaṃ mahesibhāvaṃ kāressasi, pariyattā tvaṃ mama pātarāsāya, tena taṃ balakkārena vimānaṃ nessāmi, tatra maṃ asaṅgaṇhantī mama sve pātova bhakkhā bhavissasī’’ti evaṃ vatvā so sattahi jaṭāhi samannāgato luddako dāruṇo nikkhantadanto taṃ tasmiṃ vane kiñci attano nāthaṃ apassantiṃ sambulaṃ bhuje aggahesi. Adhipannāti ajjhotthaṭā. Āmisacakkhunāti kilesalolena. Patimevāti attano acintetvā patimeva anusocati. Mano hessatīti maṃ cirāyantiṃ viditvā aññathā cittaṃ bhavissati. Na santi devāti idaṃ sā dānavena bhuje gahitā devatujjhāpanaṃ karontī āha. Lokapālāti evarūpānaṃ sīlavantīnaṃ patidevatānaṃ pālakā lokapālā nūna idha loke na santīti paridevati.

    அத²ஸ்ஸா ஸீலதேஜேன ஸக்கஸ்ஸ ப⁴வனங் கம்பி, பண்டு³கம்ப³லஸிலாஸனங் உண்ஹாகாரங் த³ஸ்ஸேஸி. ஸக்கோ ஆவஜ்ஜெந்தோ தங் காரணங் ஞத்வா வஜிரங் ஆதா³ய வேகே³ன க³ந்த்வா தா³னவஸ்ஸ மத்த²கே ட²த்வா இதரங் கா³த²மாஹ –

    Athassā sīlatejena sakkassa bhavanaṃ kampi, paṇḍukambalasilāsanaṃ uṇhākāraṃ dassesi. Sakko āvajjento taṃ kāraṇaṃ ñatvā vajiraṃ ādāya vegena gantvā dānavassa matthake ṭhatvā itaraṃ gāthamāha –

    311.

    311.

    ‘‘இத்தீ²னமேஸா பவரா யஸஸ்ஸினீ, ஸந்தா ஸமா அக்³கி³ரிவுக்³க³தேஜா;

    ‘‘Itthīnamesā pavarā yasassinī, santā samā aggirivuggatejā;

    தஞ்சே துவங் ரக்க²ஸாதே³ஸி கஞ்ஞங், முத்³தா⁴ ச ஹி ஸத்ததா⁴ தே ப²லெய்ய;

    Tañce tuvaṃ rakkhasādesi kaññaṃ, muddhā ca hi sattadhā te phaleyya;

    மா த்வங் த³ஹீ முஞ்ச பதிப்³ப³தாயா’’தி.

    Mā tvaṃ dahī muñca patibbatāyā’’ti.

    தத்த² ஸந்தாதி உபஸந்தா, அத² வா பண்டி³தா ஞாணஸம்பன்னா. ஸமாதி காயவிஸமாதி³விரஹிதா. அதே³ஸீதி கா²த³ஸி. ப²லெய்யாதி இமினா மே இந்த³வஜிரேன பஹரித்வா முத்³தா⁴ பி⁴ஜ்ஜேத². மா த்வங் த³ஹீதி த்வங் இமங் பதிப்³ப³தங் மா தாபெய்யாஸீதி.

    Tattha santāti upasantā, atha vā paṇḍitā ñāṇasampannā. Samāti kāyavisamādivirahitā. Adesīti khādasi. Phaleyyāti iminā me indavajirena paharitvā muddhā bhijjetha. Mā tvaṃ dahīti tvaṃ imaṃ patibbataṃ mā tāpeyyāsīti.

    தங் ஸுத்வா தா³னவோ ஸம்பு³லங் விஸ்ஸஜ்ஜேஸி. ஸக்கோ ‘‘புனபி ஏஸ ஏவரூபங் கரெய்யா’’தி சிந்தெத்வா தா³னவங் தே³வஸங்க²லிகாய ப³ந்தி⁴த்வா புன அனாக³மனாய ததியே பப்³ப³தந்தரே விஸ்ஸஜ்ஜேஸி, ராஜதீ⁴தரங் அப்பமாதே³ன ஓவதி³த்வா ஸகட்டா²னமேவ க³தோ. ராஜதீ⁴தாபி அத்த²ங்க³தே ஸூரியே சந்தா³லோகேன அஸ்ஸமங் பாபுணி. தமத்த²ங் பகாஸெந்தோ ஸத்தா² அட்ட² கா³தா² அபா⁴ஸி –

    Taṃ sutvā dānavo sambulaṃ vissajjesi. Sakko ‘‘punapi esa evarūpaṃ kareyyā’’ti cintetvā dānavaṃ devasaṅkhalikāya bandhitvā puna anāgamanāya tatiye pabbatantare vissajjesi, rājadhītaraṃ appamādena ovaditvā sakaṭṭhānameva gato. Rājadhītāpi atthaṅgate sūriye candālokena assamaṃ pāpuṇi. Tamatthaṃ pakāsento satthā aṭṭha gāthā abhāsi –

    312.

    312.

    ‘‘ஸா ச அஸ்ஸமமாக³ச்சி², பமுத்தா புரிஸாத³கா;

    ‘‘Sā ca assamamāgacchi, pamuttā purisādakā;

    நீளங் பளினங் ஸகுணீவ, க³தஸிங்க³ங்வ ஆலயங்.

    Nīḷaṃ paḷinaṃ sakuṇīva, gatasiṅgaṃva ālayaṃ.

    313.

    313.

    ‘‘ஸா தத்த² பரிதே³வேஸி, ராஜபுத்தீ யஸஸ்ஸினீ;

    ‘‘Sā tattha paridevesi, rājaputtī yasassinī;

    ஸம்பு³லா உதுமத்தக்கா², வனே நாத²ங் அபஸ்ஸந்தீ.

    Sambulā utumattakkhā, vane nāthaṃ apassantī.

    314.

    314.

    ‘‘ஸமணே ப்³ராஹ்மணே வந்தே³, ஸம்பன்னசரணே இஸே;

    ‘‘Samaṇe brāhmaṇe vande, sampannacaraṇe ise;

    ராஜபுத்தங் அபஸ்ஸந்தீ, தும்ஹங்ம்ஹி ஸரணங் க³தா.

    Rājaputtaṃ apassantī, tumhaṃmhi saraṇaṃ gatā.

    315.

    315.

    ‘‘வந்தே³ ஸீஹே ச ப்³யக்³கே⁴ ச, யே ச அஞ்ஞே வனே மிகா³;

    ‘‘Vande sīhe ca byagghe ca, ye ca aññe vane migā;

    ராஜபுத்தங் அபஸ்ஸந்தீ, தும்ஹங்ம்ஹி ஸரணங் க³தா.

    Rājaputtaṃ apassantī, tumhaṃmhi saraṇaṃ gatā.

    316.

    316.

    ‘‘திணா லதானி ஓஸஜோ², பப்³ப³தானி வனானி ச;

    ‘‘Tiṇā latāni osajho, pabbatāni vanāni ca;

    ராஜபுத்தங் அபஸ்ஸந்தீ, தும்ஹங்ம்ஹி ஸரணங் க³தா.

    Rājaputtaṃ apassantī, tumhaṃmhi saraṇaṃ gatā.

    317.

    317.

    ‘‘வந்தே³ இந்தீ³வரீஸாமங், ரத்திங் நக்க²த்தமாலினிங்;

    ‘‘Vande indīvarīsāmaṃ, rattiṃ nakkhattamāliniṃ;

    ராஜபுத்தங் அபஸ்ஸந்தீ, தும்ஹங்ம்ஹி ஸரணங் க³தா.

    Rājaputtaṃ apassantī, tumhaṃmhi saraṇaṃ gatā.

    318.

    318.

    ‘‘வந்தே³ பா⁴கீ³ரதி²ங் க³ங்க³ங், ஸவந்தீனங் படிக்³க³ஹங்;

    ‘‘Vande bhāgīrathiṃ gaṅgaṃ, savantīnaṃ paṭiggahaṃ;

    ராஜபுத்தங் அபஸ்ஸந்தீ, தும்ஹங்ம்ஹி ஸரணங் க³தா.

    Rājaputtaṃ apassantī, tumhaṃmhi saraṇaṃ gatā.

    319.

    319.

    ‘‘வந்தே³ அஹங் பப்³ப³தராஜஸெட்ட²ங், ஹிமவந்தங் ஸிலுச்சயங்;

    ‘‘Vande ahaṃ pabbatarājaseṭṭhaṃ, himavantaṃ siluccayaṃ;

    ராஜபுத்தங் அபஸ்ஸந்தீ, தும்ஹங்ம்ஹி ஸரணங் க³தா’’தி.

    Rājaputtaṃ apassantī, tumhaṃmhi saraṇaṃ gatā’’ti.

    தத்த² நீளங் பளினங் ஸகுணீவாதி யதா² ஸகுணிகா முக²துண்ட³கேன கோ³சரங் க³ஹெத்வா கேனசி உபத்³த³வேன ஸகுணபோதகானங் பளினத்தா பளினங் ஸகுணினீளங் ஆக³ச்செ²ய்ய, யதா² வா க³தஸிங்க³ங் நிக்க²ந்தவச்ச²கங் ஆலயங் ஸுஞ்ஞங் வச்ச²கஸாலங் வச்ச²கி³த்³தி⁴னீ தே⁴னு ஆக³ச்செ²ய்ய, ஏவங் ஸுஞ்ஞங் அஸ்ஸமங் ஆக³ச்சீ²தி அத்தோ². ததா³ ஹி ஸொத்தி²ஸேனோ ஸம்பு³லாய சிரமானாய ‘‘இத்தி²யோ நாம லோலா, பச்சாமித்தம்பி மே க³ஹெத்வா ஆக³ச்செ²ய்யா’’தி பரிஸங்கந்தோ பண்ணஸாலதோ நிக்க²மித்வா க³ச்ச²ந்தரங் பவிஸித்வா நிஸீதி³. தேனேதங் வுத்தங். உதுமத்தக்கா²தி ஸோகவேக³ஸஞ்ஜாதேன உண்ஹேன உதுனா மந்த³லோசனா. அபஸ்ஸந்தீதி தஸ்மிங் வனே நாத²ங் அத்தனோ பதிங் அபஸ்ஸந்தீ இதோ சிதோ ச ஸந்தா⁴வமானா பரிதே³வேஸி.

    Tattha nīḷaṃ paḷinaṃ sakuṇīvāti yathā sakuṇikā mukhatuṇḍakena gocaraṃ gahetvā kenaci upaddavena sakuṇapotakānaṃ paḷinattā paḷinaṃ sakuṇinīḷaṃ āgaccheyya, yathā vā gatasiṅgaṃ nikkhantavacchakaṃ ālayaṃ suññaṃ vacchakasālaṃ vacchagiddhinī dhenu āgaccheyya, evaṃ suññaṃ assamaṃ āgacchīti attho. Tadā hi sotthiseno sambulāya ciramānāya ‘‘itthiyo nāma lolā, paccāmittampi me gahetvā āgaccheyyā’’ti parisaṅkanto paṇṇasālato nikkhamitvā gacchantaraṃ pavisitvā nisīdi. Tenetaṃ vuttaṃ. Utumattakkhāti sokavegasañjātena uṇhena utunā mandalocanā. Apassantīti tasmiṃ vane nāthaṃ attano patiṃ apassantī ito cito ca sandhāvamānā paridevesi.

    தத்த² ஸமணே ப்³ராஹ்மணேதி ஸமிதபாபபா³ஹிதபாபே ஸமணே ப்³ராஹ்மணே. ஸம்பன்னசரணேதி ஸஹ ஸீலேன அட்ட²ன்னங் ஸமாபத்தீனங் வஸேன ச ஸம்பன்னசரணே இஸே வந்தே³தி ஏவங் வத்வா ராஜபுத்தங் அபஸ்ஸந்தீ தும்ஹாகங் ஸரணங் க³தா அம்ஹி. ஸசே மே ஸாமிகஸ்ஸ நிஸின்னட்டா²னங் ஜானாத², ஆசிக்க²தா²தி பரிதே³வேஸீதி அத்தோ². ஸேஸகா³தா²ஸுபி ஏஸேவ நயோ. திணா லதானி ஓஸஜோ²தி அந்தோபெ²க்³கு³ப³ஹிஸாரதிணானி ச லதானி ச அந்தோஸாரஓஸதி⁴யோ ச. இமங் கா³த²ங் திணாதீ³ஸு நிப்³ப³த்ததே³வதா ஸந்தா⁴யாஹ. இந்தீ³வரீஸாமந்தி இந்தீ³வரீபுப்ப²ஸமானவண்ணங். நக்க²த்தமாலினிந்தி நக்க²த்தபடிபாடிஸமன்னாக³தங். தும்ஹங்ம்ஹீதி ரத்திங் ஸந்தா⁴ய தம்பி அம்ஹீதி ஆஹ. பா⁴கீ³ரதி²ங் க³ங்க³ந்தி ஏவங்பரியாயனாமிகங் க³ங்க³ங். ஸவந்தீனந்தி அஞ்ஞாஸங் ப³ஹூனங் நதீ³னங் படிக்³கா³ஹிகங். க³ங்கா³ய நிப்³ப³த்ததே³வதங் ஸந்தா⁴யேவமாஹ. ஹிமவந்தேபி ஏஸேவ நயோ.

    Tattha samaṇe brāhmaṇeti samitapāpabāhitapāpe samaṇe brāhmaṇe. Sampannacaraṇeti saha sīlena aṭṭhannaṃ samāpattīnaṃ vasena ca sampannacaraṇe ise vandeti evaṃ vatvā rājaputtaṃ apassantī tumhākaṃ saraṇaṃ gatā amhi. Sace me sāmikassa nisinnaṭṭhānaṃ jānātha, ācikkhathāti paridevesīti attho. Sesagāthāsupi eseva nayo. Tiṇā latāni osajhoti antopheggubahisāratiṇāni ca latāni ca antosāraosadhiyo ca. Imaṃ gāthaṃ tiṇādīsu nibbattadevatā sandhāyāha. Indīvarīsāmanti indīvarīpupphasamānavaṇṇaṃ. Nakkhattamālininti nakkhattapaṭipāṭisamannāgataṃ. Tumhaṃmhīti rattiṃ sandhāya tampi amhīti āha. Bhāgīrathiṃ gaṅganti evaṃpariyāyanāmikaṃ gaṅgaṃ. Savantīnanti aññāsaṃ bahūnaṃ nadīnaṃ paṭiggāhikaṃ. Gaṅgāya nibbattadevataṃ sandhāyevamāha. Himavantepi eseva nayo.

    தங் ஏவங் பரிதே³வமானங் தி³ஸ்வா ஸொத்தி²ஸேனோ சிந்தேஸி – ‘‘அயங் அதிவிய பரிதே³வதி, ந கோ² பனஸ்ஸா பா⁴வங் ஜானாமி, ஸசே மயி ஸினேஹேன ஏவங் கரோதி , ஹத³யம்பிஸ்ஸா ப²லெய்ய, பரிக்³க³ண்ஹிஸ்ஸாமி தாவ ந’’ந்தி க³ந்த்வா பண்ணஸாலத்³வாரே நிஸீதி³. ஸாபி பரிதே³வமானாவ பண்ணஸாலத்³வாரங் க³ந்த்வா தஸ்ஸ பாதே³ வந்தி³த்வா ‘‘குஹிங் க³தோஸி, தே³வா’’தி ஆஹ. அத² நங் ஸோ, ‘‘ப⁴த்³தே³ , த்வங் அஞ்ஞேஸு தி³வஸேஸு ந இமாய வேலாய ஆக³ச்ச²ஸி, அஜ்ஜ அதிஸாயங் ஆக³தாஸீ’’தி புச்ச²ந்தோ கா³த²மாஹ –

    Taṃ evaṃ paridevamānaṃ disvā sotthiseno cintesi – ‘‘ayaṃ ativiya paridevati, na kho panassā bhāvaṃ jānāmi, sace mayi sinehena evaṃ karoti , hadayampissā phaleyya, pariggaṇhissāmi tāva na’’nti gantvā paṇṇasāladvāre nisīdi. Sāpi paridevamānāva paṇṇasāladvāraṃ gantvā tassa pāde vanditvā ‘‘kuhiṃ gatosi, devā’’ti āha. Atha naṃ so, ‘‘bhadde , tvaṃ aññesu divasesu na imāya velāya āgacchasi, ajja atisāyaṃ āgatāsī’’ti pucchanto gāthamāha –

    320.

    320.

    ‘‘அதிஸாயங் வதாக³ஞ்சி², ராஜபுத்தி யஸஸ்ஸினி;

    ‘‘Atisāyaṃ vatāgañchi, rājaputti yasassini;

    கேன நுஜ்ஜ ஸமாக³ச்சி², கோ தே பியதரோ மயா’’தி.

    Kena nujja samāgacchi, ko te piyataro mayā’’ti.

    அத² நங் ஸா ‘‘அஹங், அய்யபுத்த, ப²லாப²லானி ஆதா³ய ஆக³ச்ச²ந்தீ ஏகங் தா³னவங் பஸ்ஸிங், ஸோ மயி படிப³த்³த⁴சித்தோ ஹுத்வா மங் ஹத்தே² க³ண்ஹித்வா ‘ஸசே மம வசனங் ந கரோஸி, கா²தி³ஸ்ஸாமி த’ந்தி ஆஹ, அஹங் தாய வேலாய தஞ்ஞேவ அனுஸோசந்தீ ஏவங் பரிதே³வி’’ந்தி வத்வா கா³த²மாஹ –

    Atha naṃ sā ‘‘ahaṃ, ayyaputta, phalāphalāni ādāya āgacchantī ekaṃ dānavaṃ passiṃ, so mayi paṭibaddhacitto hutvā maṃ hatthe gaṇhitvā ‘sace mama vacanaṃ na karosi, khādissāmi ta’nti āha, ahaṃ tāya velāya taññeva anusocantī evaṃ paridevi’’nti vatvā gāthamāha –

    321.

    321.

    ‘‘இத³ங் கோ²ஹங் ததா³வோசங், க³ஹிதா தேன ஸத்துனா;

    ‘‘Idaṃ khohaṃ tadāvocaṃ, gahitā tena sattunā;

    ந மே இத³ங் ததா² து³க்க²ங், யங் மங் கா²தெ³ய்ய ரக்க²ஸோ;

    Na me idaṃ tathā dukkhaṃ, yaṃ maṃ khādeyya rakkhaso;

    யஞ்ச மே அய்யபுத்தஸ்ஸ, மனோ ஹெஸ்ஸதி அஞ்ஞதா²’’தி.

    Yañca me ayyaputtassa, mano hessati aññathā’’ti.

    அத²ஸ்ஸ ஸேஸம்பி பவத்திங் ஆரோசெந்தீ ‘‘தேன பனாஹங், தே³வ, தா³னவேன க³ஹிதா அத்தானங் விஸ்ஸஜ்ஜாபேதுங் அஸக்கொந்தீ தே³வதுஜ்ஜா²பனகம்மங் அகாஸிங், அத² ஸக்கோ வஜிரஹத்தோ² ஆக³ந்த்வா ஆகாஸே டி²தோ தா³னவங் ஸந்தஜ்ஜெத்வா மங் விஸ்ஸஜ்ஜாபெத்வா தங் தே³வஸங்க²லிகாய ப³ந்தி⁴த்வா ததியே பப்³ப³தந்தரே கி²பித்வா பக்காமி, ஏவாஹங் ஸக்கங் நிஸ்ஸாய ஜீவிதங் லபி⁴’’ந்தி ஆஹ. தங் ஸுத்வா ஸொத்தி²ஸேனோ, ‘‘ப⁴த்³தே³, ஹோது, மாதுகா³மஸ்ஸ அந்தரே ஸச்சங் நாம து³ல்லப⁴ங், ஹிமவந்தே ஹி ப³ஹூ வனசரகதாபஸவிஜ்ஜாத⁴ராத³யோ ஸந்தி, கோ துய்ஹங் ஸத்³த³ஹிஸ்ஸதீ’’தி வத்வா கா³த²மாஹ –

    Athassa sesampi pavattiṃ ārocentī ‘‘tena panāhaṃ, deva, dānavena gahitā attānaṃ vissajjāpetuṃ asakkontī devatujjhāpanakammaṃ akāsiṃ, atha sakko vajirahattho āgantvā ākāse ṭhito dānavaṃ santajjetvā maṃ vissajjāpetvā taṃ devasaṅkhalikāya bandhitvā tatiye pabbatantare khipitvā pakkāmi, evāhaṃ sakkaṃ nissāya jīvitaṃ labhi’’nti āha. Taṃ sutvā sotthiseno, ‘‘bhadde, hotu, mātugāmassa antare saccaṃ nāma dullabhaṃ, himavante hi bahū vanacarakatāpasavijjādharādayo santi, ko tuyhaṃ saddahissatī’’ti vatvā gāthamāha –

    322.

    322.

    ‘‘சோரீனங் ப³ஹுபு³த்³தீ⁴னங், யாஸு ஸச்சங் ஸுது³ல்லப⁴ங்;

    ‘‘Corīnaṃ bahubuddhīnaṃ, yāsu saccaṃ sudullabhaṃ;

    தீ²னங் பா⁴வோ து³ராஜானோ, மச்ச²ஸ்ஸேவோத³கே க³த’’ந்தி.

    Thīnaṃ bhāvo durājāno, macchassevodake gata’’nti.

    ஸா தஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா, ‘‘அய்யபுத்த, அஹங் தங் அஸத்³த³ஹந்தங் மம ஸச்சப³லேனேவ திகிச்சி²ஸ்ஸாமீ’’தி உத³கஸ்ஸ கலஸங் பூரெத்வா ஸச்சகிரியங் கத்வா தஸ்ஸ ஸீஸே உத³கங் ஆஸிஞ்சந்தீ கா³த²மாஹ –

    Sā tassa vacanaṃ sutvā, ‘‘ayyaputta, ahaṃ taṃ asaddahantaṃ mama saccabaleneva tikicchissāmī’’ti udakassa kalasaṃ pūretvā saccakiriyaṃ katvā tassa sīse udakaṃ āsiñcantī gāthamāha –

    323.

    323.

    ‘‘ததா² மங் ஸச்சங் பாலேது, பாலயிஸ்ஸதி சே மமங்;

    ‘‘Tathā maṃ saccaṃ pāletu, pālayissati ce mamaṃ;

    யதா²ஹங் நாபி⁴ஜானாமி, அஞ்ஞங் பியதரங் தயா;

    Yathāhaṃ nābhijānāmi, aññaṃ piyataraṃ tayā;

    ஏதேன ஸச்சவஜ்ஜேன, ப்³யாதி⁴ தே வூபஸம்மதூ’’தி.

    Etena saccavajjena, byādhi te vūpasammatū’’ti.

    தத்த² ததா²-ஸத்³தோ³ ‘‘சே மம’’ந்தி இமினா ஸத்³தி⁴ங் யோஜேதப்³போ³. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – யதா²ஹங் வதா³மி, ததா² சே மம வசனங் ஸச்சங், அத² மங் இதா³னிபி பாலேது, ஆயதிம்பி பாலெஸ்ஸதி, இதா³னி மே வசனங் ஸுணாத² ‘‘யதா²ஹங் நாபி⁴ஜானாமீ’’தி. பொத்த²கேஸு பன ‘‘ததா² மங் ஸச்சங் பாலேதீ’’தி லிகி²தங், தங் அட்ட²கதா²யங் நத்தி².

    Tattha tathā-saddo ‘‘ce mama’’nti iminā saddhiṃ yojetabbo. Idaṃ vuttaṃ hoti – yathāhaṃ vadāmi, tathā ce mama vacanaṃ saccaṃ, atha maṃ idānipi pāletu, āyatimpi pālessati, idāni me vacanaṃ suṇātha ‘‘yathāhaṃ nābhijānāmī’’ti. Potthakesu pana ‘‘tathā maṃ saccaṃ pāletī’’ti likhitaṃ, taṃ aṭṭhakathāyaṃ natthi.

    ஏவங் தாய ஸச்சகிரியங் கத்வா உத³கே ஆஸித்தமத்தேயேவ ஸொத்தி²ஸேனஸ்ஸ குட்ட²ங் அம்பி³லேன தோ⁴தங் விய தம்ப³மலங் தாவதே³வ அபக³ச்சி². தே கதிபாஹங் தத்த² வஸித்வா அரஞ்ஞா நிக்க²ம்ம பா³ராணஸிங் பத்வா உய்யானங் பவிஸிங்ஸு. ராஜா தேஸங் ஆக³தபா⁴வங் ஞத்வா உய்யானங் க³ந்த்வா தத்தே²வ ஸொத்தி²ஸேனஸ்ஸ ச²த்தங் உஸ்ஸாபெத்வா ஸம்பு³லங் அக்³க³மஹேஸிட்டா²னே அபி⁴ஸிஞ்சாபெத்வா நக³ரங் பவேஸெத்வா ஸயங் இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா உய்யானே வாஸங் கப்பேஸி, ராஜனிவேஸனேயேவ ச நிப³த்³த⁴ங் பு⁴ஞ்ஜி. ஸொத்தி²ஸேனோபி ஸம்பு³லாய அக்³க³மஹேஸிட்டா²னமத்தமேவ அதா³ஸி, ந புனஸ்ஸா கோசி ஸக்காரோ அஹோஸி, அத்தி²பா⁴வம்பிஸ்ஸா ந அஞ்ஞாஸி, அஞ்ஞாஹேவ இத்தீ²ஹி ஸத்³தி⁴ங் அபி⁴ரமி. ஸம்பு³லா ஸபத்திதோ³ஸவஸேன கிஸா அஹோஸி உபண்டு³பண்டு³கஜாதா த⁴மனீஸந்த²தக³த்தா. ஸா ஏகதி³வஸங் ஸோகவினோத³னத்த²ங் பு⁴ஞ்ஜிதுங் ஆக³தஸ்ஸ ஸஸுரதாபஸஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா தங் கதப⁴த்தகிச்சங் வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஸோ தங் மிலாதிந்த்³ரியங் தி³ஸ்வா கா³த²மாஹ –

    Evaṃ tāya saccakiriyaṃ katvā udake āsittamatteyeva sotthisenassa kuṭṭhaṃ ambilena dhotaṃ viya tambamalaṃ tāvadeva apagacchi. Te katipāhaṃ tattha vasitvā araññā nikkhamma bārāṇasiṃ patvā uyyānaṃ pavisiṃsu. Rājā tesaṃ āgatabhāvaṃ ñatvā uyyānaṃ gantvā tattheva sotthisenassa chattaṃ ussāpetvā sambulaṃ aggamahesiṭṭhāne abhisiñcāpetvā nagaraṃ pavesetvā sayaṃ isipabbajjaṃ pabbajitvā uyyāne vāsaṃ kappesi, rājanivesaneyeva ca nibaddhaṃ bhuñji. Sotthisenopi sambulāya aggamahesiṭṭhānamattameva adāsi, na punassā koci sakkāro ahosi, atthibhāvampissā na aññāsi, aññāheva itthīhi saddhiṃ abhirami. Sambulā sapattidosavasena kisā ahosi upaṇḍupaṇḍukajātā dhamanīsanthatagattā. Sā ekadivasaṃ sokavinodanatthaṃ bhuñjituṃ āgatassa sasuratāpasassa santikaṃ gantvā taṃ katabhattakiccaṃ vanditvā ekamantaṃ nisīdi. So taṃ milātindriyaṃ disvā gāthamāha –

    324.

    324.

    ‘‘யே குஞ்ஜரா ஸத்தஸதா உளாரா, ரக்க²ந்தி ரத்திந்தி³வமுய்யுதாவுதா⁴;

    ‘‘Ye kuñjarā sattasatā uḷārā, rakkhanti rattindivamuyyutāvudhā;

    த⁴னுக்³க³ஹானஞ்ச ஸதானி ஸோளஸ, கத²ங்விதே⁴ பஸ்ஸஸி ப⁴த்³தே³ ஸத்தவோ’’தி.

    Dhanuggahānañca satāni soḷasa, kathaṃvidhe passasi bhadde sattavo’’ti.

    தஸ்ஸத்தோ² – ப⁴த்³தே³, ஸம்பு³லே யே அம்ஹாகங் ஸத்தஸதா குஞ்ஜரா, தேஸஞ்ஞேவ க²ந்த⁴க³தானங் யோதா⁴னங் வஸேன உய்யுத்தாவுதா⁴, அபரானி ச ஸோளஸத⁴னுக்³க³ஹஸதானி ரத்திந்தி³வங் பா³ராணஸிங் ரக்க²ந்தி. ஏவங் ஸுரக்கி²தே நக³ரே கத²ங்விதே⁴ த்வங் ஸத்தவோ பஸ்ஸஸி. ப⁴த்³தே³, யஸ்ஸா தவ ஸாஸங்கா ஸப்படிப⁴யா அரஞ்ஞா ஆக³தகாலேபி பபா⁴ஸம்பன்னங் ஸரீரங், இதா³னி பன மிலாதா பண்டு³பலாஸவண்ணா அதிவிய கிலந்திந்த்³ரியாஸி, கஸ்ஸ நாம த்வங் பா⁴யஸீ’’தி புச்சி².

    Tassattho – bhadde, sambule ye amhākaṃ sattasatā kuñjarā, tesaññeva khandhagatānaṃ yodhānaṃ vasena uyyuttāvudhā, aparāni ca soḷasadhanuggahasatāni rattindivaṃ bārāṇasiṃ rakkhanti. Evaṃ surakkhite nagare kathaṃvidhe tvaṃ sattavo passasi. Bhadde, yassā tava sāsaṅkā sappaṭibhayā araññā āgatakālepi pabhāsampannaṃ sarīraṃ, idāni pana milātā paṇḍupalāsavaṇṇā ativiya kilantindriyāsi, kassa nāma tvaṃ bhāyasī’’ti pucchi.

    ஸா தஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா ‘‘புத்தோ தே, தே³வ, மயி ந புரிமஸதி³ஸோ’’தி வத்வா பஞ்ச கா³தா² அபா⁴ஸி –

    Sā tassa vacanaṃ sutvā ‘‘putto te, deva, mayi na purimasadiso’’ti vatvā pañca gāthā abhāsi –

    325.

    325.

    ‘‘அலங்கதாயோ பது³முத்தரத்தசா, விராகி³தா பஸ்ஸதி ஹங்ஸக³க்³க³ரா;

    ‘‘Alaṅkatāyo padumuttarattacā, virāgitā passati haṃsagaggarā;

    தாஸங் ஸுணித்வா மிதகீ³தவாதி³தங், ந தா³னி மே தாத ததா² யதா² புரே.

    Tāsaṃ suṇitvā mitagītavāditaṃ, na dāni me tāta tathā yathā pure.

    326.

    326.

    ‘‘ஸுவண்ணஸங்கச்சத⁴ரா ஸுவிக்³க³ஹா, அலங்கதா மானுஸியச்ச²ரூபமா;

    ‘‘Suvaṇṇasaṃkaccadharā suviggahā, alaṅkatā mānusiyaccharūpamā;

    ஸேனோபியா தாத அனிந்தி³தங்கி³யோ, க²த்தியகஞ்ஞா படிலோப⁴யந்தி நங்.

    Senopiyā tāta aninditaṅgiyo, khattiyakaññā paṭilobhayanti naṃ.

    327.

    327.

    ‘‘ஸசே அஹங் தாத ததா² யதா² புரே, பதிங் தமுஞ்சா²ய புனா வனே ப⁴ரே;

    ‘‘Sace ahaṃ tāta tathā yathā pure, patiṃ tamuñchāya punā vane bhare;

    ஸம்மானயே மங் ந ச மங் விமானயே, இதோபி மே தாத ததோ வரங் ஸியா.

    Sammānaye maṃ na ca maṃ vimānaye, itopi me tāta tato varaṃ siyā.

    328.

    328.

    ‘‘யமன்னபானே விபுலஸ்மி ஓஹிதே, நாரீ விமட்டா²ப⁴ரணா அலங்கதா;

    ‘‘Yamannapāne vipulasmi ohite, nārī vimaṭṭhābharaṇā alaṅkatā;

    ஸப்³ப³ங்கு³பேதா பதினோ ச அப்பியா, அப³ஜ்ஜ² தஸ்ஸா மரணங் ததோ வரங்.

    Sabbaṅgupetā patino ca appiyā, abajjha tassā maraṇaṃ tato varaṃ.

    329.

    329.

    ‘‘அபி சே த³லித்³தா³ கபணா அனாள்ஹியா, கடாது³தீயா பதினோ ச ஸா பியா;

    ‘‘Api ce daliddā kapaṇā anāḷhiyā, kaṭādutīyā patino ca sā piyā;

    ஸப்³ப³ங்கு³பேதாயபி அப்பியாய, அயமேவ ஸெய்யா கபணாபி யா பியா’’தி.

    Sabbaṅgupetāyapi appiyāya, ayameva seyyā kapaṇāpi yā piyā’’ti.

    தத்த² பது³முத்தரத்தசாதி பது³மக³ப்³ப⁴ஸதி³ஸஉத்தரத்தசா. ஸப்³பா³ஸங் ஸரீரதோ ஸுவண்ணபபா⁴ நிச்ச²ரந்தீதி தீ³பேதி. விராகி³தாதி விலக்³க³ஸரீரா, தனுமஜ்ஜா²தி அத்தோ². ஹங்ஸக³க்³க³ராதி ஏவரூபா ஹங்ஸா விய மது⁴ரஸ்ஸரா நாரியோ பஸ்ஸதி. தாஸந்தி ஸோ தவ புத்தோ தாஸங் நாரீனங் மிதகீ³தவாதி³தாதீ³னி ஸுணித்வா இதா³னி மே, தாத, யதா² புரே, ததா² ந பவத்ததீதி வத³தி. ஸுவண்ணஸங்கச்சத⁴ராதி ஸுவண்ணமயஸங்கச்சாலங்காரத⁴ரா. அலங்கதாதி நானாலங்காரபடிமண்டி³தா. மானுஸியச்ச²ரூபமாதி மானுஸியோ அச்ச²ரூபமா. ஸேனோபியாதி ஸொத்தி²ஸேனஸ்ஸ பியா. படிலோப⁴யந்தி நந்தி நங் தவ புத்தங் படிலோப⁴யந்தி.

    Tattha padumuttarattacāti padumagabbhasadisauttarattacā. Sabbāsaṃ sarīrato suvaṇṇapabhā niccharantīti dīpeti. Virāgitāti vilaggasarīrā, tanumajjhāti attho. Haṃsagaggarāti evarūpā haṃsā viya madhurassarā nāriyo passati. Tāsanti so tava putto tāsaṃ nārīnaṃ mitagītavāditādīni suṇitvā idāni me, tāta, yathā pure, tathā na pavattatīti vadati. Suvaṇṇasaṃkaccadharāti suvaṇṇamayasaṃkaccālaṅkāradharā. Alaṅkatāti nānālaṅkārapaṭimaṇḍitā. Mānusiyaccharūpamāti mānusiyo accharūpamā. Senopiyāti sotthisenassa piyā. Paṭilobhayanti nanti naṃ tava puttaṃ paṭilobhayanti.
