Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[167] 7. ஸமித்³தி⁴ஜாதகவண்ணனா
[167] 7. Samiddhijātakavaṇṇanā
அபு⁴த்வா பி⁴க்க²ஸி பி⁴க்கூ²தி இத³ங் ஸத்தா² ராஜக³ஹங் உபனிஸ்ஸாய தபோதா³ராமே விஹரந்தோ ஸமித்³தி⁴தே²ரங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஏகதி³வஸஞ்ஹி ஆயஸ்மா ஸமித்³தி⁴ ஸப்³ப³ரத்திங் பதா⁴னங் பத³ஹித்வா அருணுக்³க³மனவேலாய ந்ஹத்வா ஸுவண்ணவண்ணங் அத்தபா⁴வங் ஸுக்கா²பயமானோ அந்தரவாஸகங் நிவாஸெத்வா உத்தராஸங்க³ங் ஹத்தே²ன க³ஹெத்வா அட்டா²ஸி ஸுபரிகம்மகதா விய ஸுவண்ணபடிமா. அத்தபா⁴வஸமித்³தி⁴யாயேவ ஹிஸ்ஸ ‘‘ஸமித்³தீ⁴’’தி நாமங் அஹோஸி. அத²ஸ்ஸ ஸரீரஸோப⁴க்³க³ங் தி³ஸ்வா ஏகா தே³வதீ⁴தா படிப³த்³த⁴சித்தா தே²ரங் ஏவமாஹ – ‘‘த்வங் கோ²ஸி, பி⁴க்கு², த³ஹரோ யுவா ஸுஸு காளகேஸோ ப⁴த்³ரேன யொப்³ப³னேன ஸமன்னாக³தோ அபி⁴ரூபோ த³ஸ்ஸனீயோ பாஸாதி³கோ, ஏவரூபஸ்ஸ தவ காமே அபரிபு⁴ஞ்ஜித்வா கோ அத்தோ² பப்³ப³ஜ்ஜாய, காமே தாவ பரிபு⁴ஞ்ஜஸ்ஸு, பச்சா² பப்³ப³ஜித்வா ஸமணத⁴ம்மங் கரிஸ்ஸஸீ’’தி. அத² நங் தே²ரோ ஆஹ – ‘‘தே³வதீ⁴தே, ‘அஸுகஸ்மிங் நாம வயே டி²தோ மரிஸ்ஸாமீ’தி மம மரணகாலங் ந ஜானாமி, ஏஸ மே காலோ படிச்ச²ன்னோ, தஸ்மா தருணகாலேயேவ ஸமணத⁴ம்மங் கத்வா து³க்க²ஸ்ஸந்தங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி. ஸா தே²ரஸ்ஸ ஸந்திகா படிஸந்தா²ரங் அலபி⁴த்வா தத்தே²வ அந்தரதா⁴யி. தே²ரோ ஸத்தா²ரங் உபஸங்கமித்வா ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸி. ஸத்தா² ‘‘ந கோ², ஸமித்³தி⁴, த்வஞ்ஞேவ ஏதரஹி தே³வதீ⁴தாய பலோபி⁴தோ, புப்³பே³பி தே³வதீ⁴தரோ பப்³ப³ஜிதே பலோபி⁴ங்ஸுயேவா’’தி வத்வா தேன யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.
Abhutvābhikkhasi bhikkhūti idaṃ satthā rājagahaṃ upanissāya tapodārāme viharanto samiddhitheraṃ ārabbha kathesi. Ekadivasañhi āyasmā samiddhi sabbarattiṃ padhānaṃ padahitvā aruṇuggamanavelāya nhatvā suvaṇṇavaṇṇaṃ attabhāvaṃ sukkhāpayamāno antaravāsakaṃ nivāsetvā uttarāsaṅgaṃ hatthena gahetvā aṭṭhāsi suparikammakatā viya suvaṇṇapaṭimā. Attabhāvasamiddhiyāyeva hissa ‘‘samiddhī’’ti nāmaṃ ahosi. Athassa sarīrasobhaggaṃ disvā ekā devadhītā paṭibaddhacittā theraṃ evamāha – ‘‘tvaṃ khosi, bhikkhu, daharo yuvā susu kāḷakeso bhadrena yobbanena samannāgato abhirūpo dassanīyo pāsādiko, evarūpassa tava kāme aparibhuñjitvā ko attho pabbajjāya, kāme tāva paribhuñjassu, pacchā pabbajitvā samaṇadhammaṃ karissasī’’ti. Atha naṃ thero āha – ‘‘devadhīte, ‘asukasmiṃ nāma vaye ṭhito marissāmī’ti mama maraṇakālaṃ na jānāmi, esa me kālo paṭicchanno, tasmā taruṇakāleyeva samaṇadhammaṃ katvā dukkhassantaṃ karissāmī’’ti. Sā therassa santikā paṭisanthāraṃ alabhitvā tattheva antaradhāyi. Thero satthāraṃ upasaṅkamitvā etamatthaṃ ārocesi. Satthā ‘‘na kho, samiddhi, tvaññeva etarahi devadhītāya palobhito, pubbepi devadhītaro pabbajite palobhiṃsuyevā’’ti vatvā tena yācito atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ ஏகஸ்மிங் காஸிகா³மகே ப்³ராஹ்மணகுலே நிப்³ப³த்தித்வா வயப்பத்தோ ஸப்³ப³ஸிப்பேஸு நிப்ப²த்திங் பத்வா இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா அபி⁴ஞ்ஞா ச ஸமாபத்தியோ ச நிப்³ப³த்தெத்வா ஹிமவந்தபதே³ஸே ஏகங் ஜாதஸ்ஸரங் நிஸ்ஸாய வாஸங் கப்பேஸி. ஸோ ஸப்³ப³ரத்திங் பதா⁴னங் பத³ஹித்வா அருணுக்³க³மனவேலாய ந்ஹத்வா ஏகங் வக்கலங் நிவாஸெத்வா ஏகங் ஹத்தே²ன க³ஹெத்வா ஸரீரங் வோத³கங் கரொந்தோ அட்டா²ஸி. அத²ஸ்ஸ ரூபஸோப⁴க்³க³ப்பத்தங் அத்தபா⁴வங் ஓலோகெத்வா படிப³த்³த⁴சித்தா ஏகா தே³வதீ⁴தா போ³தி⁴ஸத்தங் பலோப⁴யமானா பட²மங் கா³த²மாஹ –
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto ekasmiṃ kāsigāmake brāhmaṇakule nibbattitvā vayappatto sabbasippesu nipphattiṃ patvā isipabbajjaṃ pabbajitvā abhiññā ca samāpattiyo ca nibbattetvā himavantapadese ekaṃ jātassaraṃ nissāya vāsaṃ kappesi. So sabbarattiṃ padhānaṃ padahitvā aruṇuggamanavelāya nhatvā ekaṃ vakkalaṃ nivāsetvā ekaṃ hatthena gahetvā sarīraṃ vodakaṃ karonto aṭṭhāsi. Athassa rūpasobhaggappattaṃ attabhāvaṃ oloketvā paṭibaddhacittā ekā devadhītā bodhisattaṃ palobhayamānā paṭhamaṃ gāthamāha –
33.
33.
‘‘அபு⁴த்வா பி⁴க்க²ஸி பி⁴க்கு², ந ஹி பு⁴த்வான பி⁴க்க²ஸி;
‘‘Abhutvā bhikkhasi bhikkhu, na hi bhutvāna bhikkhasi;
பு⁴த்வான பி⁴க்கு² பி⁴க்க²ஸ்ஸு, மா தங் காலோ உபச்சகா³’’தி.
Bhutvāna bhikkhu bhikkhassu, mā taṃ kālo upaccagā’’ti.
தத்த² அபு⁴த்வா பி⁴க்க²ஸி பி⁴க்கூ²தி பி⁴க்கு² த்வங் த³ஹரகாலே கிலேஸகாமவஸேன வத்து²காமே அபு⁴த்வாவ பி⁴க்கா²ய சரஸி. ந ஹி பு⁴த்வான பி⁴க்க²ஸீதி நனு நாம பஞ்ச காமகு³ணே பு⁴த்வா பி⁴க்கா²ய சரிதப்³ப³ங், காமே அபு⁴த்வாவ பி⁴க்கா²சரியங் உபக³தோஸி. பு⁴த்வான பி⁴க்கு² பி⁴க்க²ஸ்ஸூதி பி⁴க்கு² த³ஹரகாலே தாவ காமே பு⁴ஞ்ஜித்வா பச்சா² மஹல்லககாலே பி⁴க்க²ஸ்ஸு. மா தங் காலோ உபச்சகா³தி அயங் காமே பு⁴ஞ்ஜனகாலோ த³ஹரகாலோ, தங் மா அதிக்கமதூதி.
Tattha abhutvā bhikkhasi bhikkhūti bhikkhu tvaṃ daharakāle kilesakāmavasena vatthukāme abhutvāva bhikkhāya carasi. Na hi bhutvāna bhikkhasīti nanu nāma pañca kāmaguṇe bhutvā bhikkhāya caritabbaṃ, kāme abhutvāva bhikkhācariyaṃ upagatosi. Bhutvāna bhikkhu bhikkhassūti bhikkhu daharakāle tāva kāme bhuñjitvā pacchā mahallakakāle bhikkhassu. Mā taṃ kālo upaccagāti ayaṃ kāme bhuñjanakālo daharakālo, taṃ mā atikkamatūti.
போ³தி⁴ஸத்தோ தே³வதாய வசனங் ஸுத்வா அத்தனோ அஜ்ஜா²ஸயங் பகாஸெந்தோ து³தியங் கா³த²மாஹ –
Bodhisatto devatāya vacanaṃ sutvā attano ajjhāsayaṃ pakāsento dutiyaṃ gāthamāha –
34.
34.
‘‘காலங் வோஹங் ந ஜானாமி, ச²ன்னோ காலோ ந தி³ஸ்ஸதி;
‘‘Kālaṃ vohaṃ na jānāmi, channo kālo na dissati;
தஸ்மா அபு⁴த்வா பி⁴க்கா²மி, மா மங் காலோ உபச்சகா³’’தி.
Tasmā abhutvā bhikkhāmi, mā maṃ kālo upaccagā’’ti.
தத்த² காலங் வோஹங் ந ஜானாமீதி வோதி நிபாதமத்தங். அஹங் பன ‘‘பட²மவயே வா மயா மரிதப்³ப³ங் மஜ்ஜி²மவயே வா பச்சி²மவயே வா’’தி ஏவங் அத்தனோ மரணகாலங் ந ஜானாமி. பண்டி³தேன ஹி புக்³க³லேன –
Tattha kālaṃ vohaṃ na jānāmīti voti nipātamattaṃ. Ahaṃ pana ‘‘paṭhamavaye vā mayā maritabbaṃ majjhimavaye vā pacchimavaye vā’’ti evaṃ attano maraṇakālaṃ na jānāmi. Paṇḍitena hi puggalena –
‘‘ஜீவிதங் ப்³யாதி⁴ காலோ ச, தே³ஹனிக்கே²பனங் க³தி;
‘‘Jīvitaṃ byādhi kālo ca, dehanikkhepanaṃ gati;
பஞ்சேதே ஜீவலோகஸ்மிங், அனிமித்தா ந நாயரே’’தி.
Pañcete jīvalokasmiṃ, animittā na nāyare’’ti.
ச²ன்னோ காலோ ந தி³ஸ்ஸதீதி யஸ்மா ‘‘அஸுகஸ்மிங் நாம வயகாலே ஹேமந்தாதி³உதுகாலே வா மயா மரிதப்³ப³’’ந்தி மய்ஹம்பேஸ ச²ன்னோ ஹுத்வா காலோ ந தி³ஸ்ஸதி, ஸுப்படிச்ச²ன்னோ ஹுத்வா டி²தோ ந பஞ்ஞாயதி. தஸ்மா அபு⁴த்வா பி⁴க்கா²மீதி தேன காரணேன பஞ்ச காமகு³ணே அபு⁴த்வா பி⁴க்கா²மி. மா மங் காலோ உபச்சகா³தி மங் ஸமணத⁴ம்மகரணகாலோ மா அதிக்கமதூதி அத்தோ². இமினா காரணேன த³ஹரோவ ஸமானோ பப்³ப³ஜித்வா ஸமணத⁴ம்மங் கரோமீதி. தே³வதீ⁴தா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா தத்தே²வ அந்தரதா⁴யி.
Channo kālo na dissatīti yasmā ‘‘asukasmiṃ nāma vayakāle hemantādiutukāle vā mayā maritabba’’nti mayhampesa channo hutvā kālo na dissati, suppaṭicchanno hutvā ṭhito na paññāyati. Tasmā abhutvā bhikkhāmīti tena kāraṇena pañca kāmaguṇe abhutvā bhikkhāmi. Mā maṃ kālo upaccagāti maṃ samaṇadhammakaraṇakālo mā atikkamatūti attho. Iminā kāraṇena daharova samāno pabbajitvā samaṇadhammaṃ karomīti. Devadhītā bodhisattassa vacanaṃ sutvā tattheva antaradhāyi.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ தே³வதீ⁴தா அயங் தே³வதீ⁴தா அஹோஸி, அஹமேவ தேன ஸமயேன தாபஸோ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā devadhītā ayaṃ devadhītā ahosi, ahameva tena samayena tāpaso ahosi’’nti.
ஸமித்³தி⁴ஜாதகவண்ணனா ஸத்தமா.
Samiddhijātakavaṇṇanā sattamā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 167. ஸமித்³தி⁴ஜாதகங் • 167. Samiddhijātakaṃ