Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    10. ஸமித்³தி⁴ஸுத்தவண்ணனா

    10. Samiddhisuttavaṇṇanā

    20. த³ஸமே தபோதா³ராமேதி தபோத³ஸ்ஸ தத்தோத³கஸ்ஸ ரஹத³ஸ்ஸ வஸேன ஏவங் லத்³த⁴னாமே ஆராமே. வேபா⁴ரபப்³ப³தஸ்ஸ கிர ஹெட்டா² பு⁴ம்மட்ட²கனாகா³னங் பஞ்சயோஜனஸதிகங் நாக³ப⁴வனங் தே³வலோகஸதி³ஸங் மணிமயேன தலேன ஆராமுய்யானேஹி ச ஸமன்னாக³தங். தத்த² நாகா³னங் கீளனட்டா²னே மஹாஉத³கரஹதோ³, ததோ தபோதா³ நாம நதீ³ ஸந்த³தி குதி²தா உண்ஹோத³கா. கஸ்மா பனேஸா ஏதி³ஸா? ராஜக³ஹங் கிர பரிவாரெத்வா மஹாபேதலோகோ திட்ட²தி, தத்த² த்³வின்னங் மஹாலோஹகும்பி⁴னிரயானங் அந்தரேன அயங் தபோதா³ ஆக³ச்ச²தி, தஸ்மா குதி²தா ஸந்த³தி. வுத்தம்பி சேதங் –

    20. Dasame tapodārāmeti tapodassa tattodakassa rahadassa vasena evaṃ laddhanāme ārāme. Vebhārapabbatassa kira heṭṭhā bhummaṭṭhakanāgānaṃ pañcayojanasatikaṃ nāgabhavanaṃ devalokasadisaṃ maṇimayena talena ārāmuyyānehi ca samannāgataṃ. Tattha nāgānaṃ kīḷanaṭṭhāne mahāudakarahado, tato tapodā nāma nadī sandati kuthitā uṇhodakā. Kasmā panesā edisā? Rājagahaṃ kira parivāretvā mahāpetaloko tiṭṭhati, tattha dvinnaṃ mahālohakumbhinirayānaṃ antarena ayaṃ tapodā āgacchati, tasmā kuthitā sandati. Vuttampi cetaṃ –

    ‘‘யதாயங், பி⁴க்க²வே, தபோதா³ ஸந்த³தி, ஸோ த³ஹோ அச்சோ²த³கோ ஸீதோத³கோ ஸாதோத³கோ ஸேதோத³கோ ஸுப்பதித்தோ² ரமணீயோ பஹூதமச்ச²கச்ச²போ, சக்கமத்தானி ச பது³மானி புப்ப²ந்தி. அபிசாயங், பி⁴க்க²வே, தபோதா³ த்³வின்னங் மஹானிரயானங் அந்தரிகாய ஆக³ச்ச²தி, தேனாயங் தபோதா³ குதி²தா ஸந்த³தீ’’தி (பாரா॰ 231).

    ‘‘Yatāyaṃ, bhikkhave, tapodā sandati, so daho acchodako sītodako sātodako setodako suppatittho ramaṇīyo pahūtamacchakacchapo, cakkamattāni ca padumāni pupphanti. Apicāyaṃ, bhikkhave, tapodā dvinnaṃ mahānirayānaṃ antarikāya āgacchati, tenāyaṃ tapodā kuthitā sandatī’’ti (pārā. 231).

    இமஸ்ஸ பன ஆராமஸ்ஸ அபி⁴முக²ட்டா²னே ததோ மஹாஉத³கரஹதோ³ ஜாதோ, தஸ்ஸ வஸேனாயங் விஹாரோ ‘‘தபோதா³ராமோ’’தி வுச்சதி.

    Imassa pana ārāmassa abhimukhaṭṭhāne tato mahāudakarahado jāto, tassa vasenāyaṃ vihāro ‘‘tapodārāmo’’ti vuccati.

    ஸமித்³தீ⁴தி தஸ்ஸ கிர தே²ரஸ்ஸ அத்தபா⁴வோ ஸமித்³தோ⁴ அபி⁴ரூபோ பாஸாதி³கோ, தஸ்மா ‘‘ஸமித்³தீ⁴’’த்வேவ ஸங்க²ங் க³தோ. க³த்தானி பரிஸிஞ்சிதுந்தி பதா⁴னிகத்தே²ரோ ஏஸ, ப³லவபச்சூஸே உட்டா²யாஸனா ஸரீரங் உதுங் கா³ஹாபெத்வா ப³ஹி ஸட்டி²ஹத்த²மத்தே மஹாசங்கமே அபராபரங் சங்கமித்வா ‘‘ஸேத³க³ஹிதேஹி க³த்தேஹி பரிபு⁴ஞ்ஜமானங் ஸேனாஸனங் கிலிஸ்ஸதீ’’தி மஞ்ஞமானோ க³த்தானி பரிஸிஞ்சனத்த²ங் ஸரீரதோ⁴வனத்த²ங் உபஸங்கமி. ஏகசீவரோ அட்டா²ஸீதி நிவாஸனங் நிவாஸெத்வா காயப³ந்த⁴னங் ப³ந்தி⁴த்வா சீவரங் ஹத்தே²ன க³ஹெத்வா அட்டா²ஸி.

    Samiddhīti tassa kira therassa attabhāvo samiddho abhirūpo pāsādiko, tasmā ‘‘samiddhī’’tveva saṅkhaṃ gato. Gattāni parisiñcitunti padhānikatthero esa, balavapaccūse uṭṭhāyāsanā sarīraṃ utuṃ gāhāpetvā bahi saṭṭhihatthamatte mahācaṅkame aparāparaṃ caṅkamitvā ‘‘sedagahitehi gattehi paribhuñjamānaṃ senāsanaṃ kilissatī’’ti maññamāno gattāni parisiñcanatthaṃ sarīradhovanatthaṃ upasaṅkami. Ekacīvaro aṭṭhāsīti nivāsanaṃ nivāsetvā kāyabandhanaṃ bandhitvā cīvaraṃ hatthena gahetvā aṭṭhāsi.

    க³த்தானி புப்³பா³பயமானோதி க³த்தானி புப்³ப³ஸதி³ஸானி வோத³கானி குருமானோ. அல்லஸரீரே பாருதங் ஹி சீவரங் கிலிஸ்ஸதி து³க்³க³ந்த⁴ங் ஹோதி, ந சேதங் வத்தங். தே²ரோ பன வத்தஸம்பன்னோ, தஸ்மா வத்தே டி²தோவ ந்ஹாயித்வா பச்சுத்தரித்வா அட்டா²ஸி. தத்த² இத³ங் ந்ஹானவத்தங் – உத³கதித்த²ங் க³ந்த்வா யத்த² கத்த²சி சீவரானி நிக்கி²பித்வா வேகே³ன டி²தகேனேவ ந ஓதரிதப்³ப³ங், ஸப்³ப³தி³ஸா பன ஓலோகெத்வா விவித்தபா⁴வங் ஞத்வா கா²ணுகு³ம்ப³லதாதீ³னி வவத்த²பெத்வா திக்க²த்துங் உக்காஸித்வா அவகுஜ்ஜ டி²தேன உத்தராஸங்க³சீவரங் அபனெத்வா பஸாரேதப்³ப³ங், காயப³ந்த⁴னங் மோசெத்வா சீவரபிட்டே²யேவ ட²பேதப்³ப³ங். ஸசே உத³கஸாடிகா நத்தி², உத³கந்தே உக்குடிகங் நிஸீதி³த்வா நிவாஸனங் மோசெத்வா ஸசே ஸின்னட்டா²னங் அத்தி², பஸாரேதப்³ப³ங். நோ சே அத்தி², ஸங்ஹரித்வா ட²பேதப்³ப³ங். உத³கங் ஓதரந்தேன ஸணிகங் நாபி⁴ப்பமாணமத்தங் ஓதரித்வா வீசிங் அனுட்டா²பெந்தேன ஸத்³த³ங் அகரொந்தேன நிவத்தித்வா ஆக³ததி³ஸாபி⁴முகே²ன நிமுஜ்ஜிதப்³ப³ங், ஏவங் சீவரங் ரக்கி²தங் ஹோதி. உம்முஜ்ஜந்தேனபி ஸத்³த³ங் அகரொந்தேன ஸணிகங் உம்முஜ்ஜித்வா ந்ஹானபரியோஸானே உத³கந்தே உக்குடிகேன நிஸீதி³த்வா நிவாஸனங் பரிக்கி²பித்வா உட்டா²ய ஸுபரிமண்ட³லங் நிவாஸெத்வா காயப³ந்த⁴னங் ப³ந்தி⁴த்வா சீவரங் அபாருபித்வாவ டா²தப்³ப³ந்தி.

    Gattāni pubbāpayamānoti gattāni pubbasadisāni vodakāni kurumāno. Allasarīre pārutaṃ hi cīvaraṃ kilissati duggandhaṃ hoti, na cetaṃ vattaṃ. Thero pana vattasampanno, tasmā vatte ṭhitova nhāyitvā paccuttaritvā aṭṭhāsi. Tattha idaṃ nhānavattaṃ – udakatitthaṃ gantvā yattha katthaci cīvarāni nikkhipitvā vegena ṭhitakeneva na otaritabbaṃ, sabbadisā pana oloketvā vivittabhāvaṃ ñatvā khāṇugumbalatādīni vavatthapetvā tikkhattuṃ ukkāsitvā avakujja ṭhitena uttarāsaṅgacīvaraṃ apanetvā pasāretabbaṃ, kāyabandhanaṃ mocetvā cīvarapiṭṭheyeva ṭhapetabbaṃ. Sace udakasāṭikā natthi, udakante ukkuṭikaṃ nisīditvā nivāsanaṃ mocetvā sace sinnaṭṭhānaṃ atthi, pasāretabbaṃ. No ce atthi, saṃharitvā ṭhapetabbaṃ. Udakaṃ otarantena saṇikaṃ nābhippamāṇamattaṃ otaritvā vīciṃ anuṭṭhāpentena saddaṃ akarontena nivattitvā āgatadisābhimukhena nimujjitabbaṃ, evaṃ cīvaraṃ rakkhitaṃ hoti. Ummujjantenapi saddaṃ akarontena saṇikaṃ ummujjitvā nhānapariyosāne udakante ukkuṭikena nisīditvā nivāsanaṃ parikkhipitvā uṭṭhāya suparimaṇḍalaṃ nivāsetvā kāyabandhanaṃ bandhitvā cīvaraṃ apārupitvāva ṭhātabbanti.

    தே²ரோபி ததா² ந்ஹாயித்வா பச்சுத்தரித்வா விக³ச்ச²மானஉத³கங் காயங் ஓலோகயமானோ அட்டா²ஸி. தஸ்ஸ பகதியாபி பாஸாதி³கஸ்ஸ பச்சூஸஸமயே ஸம்மா பரிணதாஹாரஸ்ஸ உண்ஹோத³கேன ந்ஹாதஸ்ஸ அதிவிய முக²வண்ணோ விரோசி, ப³ந்த⁴னா பவுத்ததாலப²லங் விய பபா⁴ஸம்பன்னோ புண்ணசந்தோ³ விய தங்க²ணவிகஸிதபது³மங் விய முக²ங் ஸஸ்ஸிரிகங் அஹோஸி, ஸரீரவண்ணோபி விப்பஸீதி³. தஸ்மிங் ஸமயே வனஸண்டே³ அதி⁴வத்தா² பு⁴ம்மதே³வதா பாஸாதி³கங் பி⁴க்கு²ங் ஓலோகயமானா ஸமனங் நிக்³க³ஹேதுங் அஸக்கொந்தீ காமபரிளாஹாபி⁴பூ⁴தா ஹுத்வா, ‘‘தே²ரங் பலோபெ⁴ஸ்ஸாமீ’’தி அத்தபா⁴வங் உளாரேன அலங்காரேன அலங்கரித்வா ஸஹஸ்ஸவட்டிபதீ³பங் பஜ்ஜலமானா விய சந்த³ங் உட்டா²பயமானா விய ஸகலாராமங் ஏகோபா⁴ஸங் கத்வா தே²ரங் உபஸங்கமித்வா அவந்தி³த்வாவ வேஹாஸே டி²தா கா³த²ங் அபா⁴ஸி. தேன வுத்தங் – ‘‘அத² கோ² அஞ்ஞதரா தே³வதா…பே॰… அஜ்ஜ²பா⁴ஸீ’’தி.

    Theropi tathā nhāyitvā paccuttaritvā vigacchamānaudakaṃ kāyaṃ olokayamāno aṭṭhāsi. Tassa pakatiyāpi pāsādikassa paccūsasamaye sammā pariṇatāhārassa uṇhodakena nhātassa ativiya mukhavaṇṇo viroci, bandhanā pavuttatālaphalaṃ viya pabhāsampanno puṇṇacando viya taṅkhaṇavikasitapadumaṃ viya mukhaṃ sassirikaṃ ahosi, sarīravaṇṇopi vippasīdi. Tasmiṃ samaye vanasaṇḍe adhivatthā bhummadevatā pāsādikaṃ bhikkhuṃ olokayamānā samanaṃ niggahetuṃ asakkontī kāmapariḷāhābhibhūtā hutvā, ‘‘theraṃ palobhessāmī’’ti attabhāvaṃ uḷārena alaṅkārena alaṅkaritvā sahassavaṭṭipadīpaṃ pajjalamānā viya candaṃ uṭṭhāpayamānā viya sakalārāmaṃ ekobhāsaṃ katvā theraṃ upasaṅkamitvā avanditvāva vehāse ṭhitā gāthaṃ abhāsi. Tena vuttaṃ – ‘‘atha kho aññatarā devatā…pe… ajjhabhāsī’’ti.

    அபு⁴த்வாதி பஞ்ச காமகு³ணே அபரிபு⁴ஞ்ஜித்வா. பி⁴க்க²ஸீதி பிண்டா³ய சரஸி. மா தங் காலோ உபச்சகா³தி எத்த² காலோ நாம பஞ்சகாமகு³ணபடிஸேவனக்க²மோ த³ஹரயொப்³ப³னகாலோ. ஜராஜிண்ணேன ஹி ஓப⁴க்³கே³ன த³ண்ட³பராயணேன பவேத⁴மானேன காஸஸாஸாபி⁴பூ⁴தேன ந ஸக்கா காமே பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங். இதி இமங் காலங் ஸந்தா⁴ய தே³வதா ‘‘மா தங் காலோ உபச்சகா³’’தி ஆஹ. தத்த² மா உபச்சகா³தி மா அதிக்கமி.

    Abhutvāti pañca kāmaguṇe aparibhuñjitvā. Bhikkhasīti piṇḍāya carasi. Mā taṃ kālo upaccagāti ettha kālo nāma pañcakāmaguṇapaṭisevanakkhamo daharayobbanakālo. Jarājiṇṇena hi obhaggena daṇḍaparāyaṇena pavedhamānena kāsasāsābhibhūtena na sakkā kāme paribhuñjituṃ. Iti imaṃ kālaṃ sandhāya devatā ‘‘mā taṃ kālo upaccagā’’ti āha. Tattha mā upaccagāti mā atikkami.

    காலங் வோஹங் ந ஜானாமீதி எத்த² வோதி நிபாதமத்தங். காலங் ந ஜானாமீதி மரணகாலங் ஸந்தா⁴ய வத³தி. ஸத்தானஞ்ஹி –

    Kālaṃ vohaṃ na jānāmīti ettha voti nipātamattaṃ. Kālaṃ na jānāmīti maraṇakālaṃ sandhāya vadati. Sattānañhi –

    ‘‘ஜீவிதங் ப்³யாதி⁴ காலோ ச, தே³ஹனிக்கே²பனங் க³தி;

    ‘‘Jīvitaṃ byādhi kālo ca, dehanikkhepanaṃ gati;

    பஞ்சேதே ஜீவலோகஸ்மிங், அனிமித்தா ந நாயரே’’.

    Pañcete jīvalokasmiṃ, animittā na nāyare’’.

    தத்த² ஜீவிதங் தாவ ‘‘எத்தகமேவ, ந இதோ பர’’ந்தி வவத்தா²னாபா⁴வதோ அனிமித்தங். கலலகாலேபி ஹி ஸத்தா மரந்தி, அப்³பு³த³-பேஸி-க⁴ன-அட்³ட⁴மாஸ-ஏகமாஸ-த்³வேமாஸ-தேமாஸ-சதுமாஸபஞ்சமாஸ…பே॰… த³ஸமாஸகாலேபி, குச்சி²தோ நிக்க²ந்தஸமயேபி, ததோ பரங் வஸ்ஸஸதஸ்ஸ அந்தோபி ப³ஹிபி மரந்தியேவ. ப்³யாதி⁴பி ‘‘இமினாவ ப்³யாதி⁴னா ஸத்தா மரந்தி, ந அஞ்ஞேனா’’தி வவத்தா²னாபா⁴வதோ அனிமித்தோ. சக்கு²ரோகே³னபி ஹி ஸத்தா மரந்தி ஸோதரோகா³தீ³னங் அஞ்ஞதரேனபி. காலோபி, ‘‘இமஸ்மிங் யேவ காலே மரிதப்³ப³ங், ந அஞ்ஞஸ்மி’’ந்தி ஏவங் வவத்தா²னாபா⁴வதோ அனிமித்தோ. புப்³ப³ண்ஹேபி ஹி ஸத்தா மரந்தி மஜ்ஜ²ன்ஹிகாதீ³னங் அஞ்ஞதரஸ்மிம்பி. தே³ஹனிக்கே²பனம்பி, ‘‘இதே⁴வ மீயமானானங் தே³ஹேன பதிதப்³ப³ங், ந அஞ்ஞத்தா²’’தி ஏவங் வவத்தா²னாபா⁴வதோ அனிமித்தங். அந்தோகா³மே ஜாதானஞ்ஹி ப³ஹிகா³மேபி அத்தபா⁴வோ பததி, ப³ஹிகா³மேபி ஜாதானங் அந்தோகா³மேபி. ததா² த²லஜானங் ஜலே, ஜலஜானங் த²லேதி அனேகப்பகாரதோ வித்தா²ரேதப்³ப³ங். க³திபி, ‘‘இதோ சுதேன இத⁴ நிப்³ப³த்திதப்³ப³’’ந்தி ஏவங் வவத்தா²னாபா⁴வதோ அனிமித்தா. தே³வலோகதோ ஹி சுதா மனுஸ்ஸேஸுபி நிப்³ப³த்தந்தி , மனுஸ்ஸலோகதோ சுதா தே³வலோகாதீ³னங் யத்த² கத்த²சி நிப்³ப³த்தந்தீதி ஏவங் யந்தே யுத்தகோ³ணோ விய க³திபஞ்சகே லோகோ ஸம்பரிவத்ததி. தஸ்ஸேவங் ஸம்பரிவத்ததோ ‘‘இமஸ்மிங் நாம காலே மரணங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி இமங் மரணஸ்ஸ காலங் வோஹங் ந ஜானாமி.

    Tattha jīvitaṃ tāva ‘‘ettakameva, na ito para’’nti vavatthānābhāvato animittaṃ. Kalalakālepi hi sattā maranti, abbuda-pesi-ghana-aḍḍhamāsa-ekamāsa-dvemāsa-temāsa-catumāsapañcamāsa…pe… dasamāsakālepi, kucchito nikkhantasamayepi, tato paraṃ vassasatassa antopi bahipi marantiyeva. Byādhipi ‘‘imināva byādhinā sattā maranti, na aññenā’’ti vavatthānābhāvato animitto. Cakkhurogenapi hi sattā maranti sotarogādīnaṃ aññatarenapi. Kālopi, ‘‘imasmiṃ yeva kāle maritabbaṃ, na aññasmi’’nti evaṃ vavatthānābhāvato animitto. Pubbaṇhepi hi sattā maranti majjhanhikādīnaṃ aññatarasmimpi. Dehanikkhepanampi, ‘‘idheva mīyamānānaṃ dehena patitabbaṃ, na aññatthā’’ti evaṃ vavatthānābhāvato animittaṃ. Antogāme jātānañhi bahigāmepi attabhāvo patati, bahigāmepi jātānaṃ antogāmepi. Tathā thalajānaṃ jale, jalajānaṃ thaleti anekappakārato vitthāretabbaṃ. Gatipi, ‘‘ito cutena idha nibbattitabba’’nti evaṃ vavatthānābhāvato animittā. Devalokato hi cutā manussesupi nibbattanti , manussalokato cutā devalokādīnaṃ yattha katthaci nibbattantīti evaṃ yante yuttagoṇo viya gatipañcake loko samparivattati. Tassevaṃ samparivattato ‘‘imasmiṃ nāma kāle maraṇaṃ bhavissatī’’ti imaṃ maraṇassa kālaṃ vohaṃ na jānāmi.

    ச²ன்னோ காலோ ந தி³ஸ்ஸதீதி அயங் காலோ மய்ஹங் படிச்ச²ன்னோ அவிபூ⁴தோ ந பஞ்ஞாயதி. தஸ்மாதி யஸ்மா அயங் காலோ படிச்ச²ன்னோ ந பஞ்ஞாயதி, தஸ்மா பஞ்ச காமகு³ணே அபு⁴த்வாவ பி⁴க்கா²மி. மா மங் காலோ உபச்சகா³தி எத்த² ஸமணத⁴ம்மகரணகாலங் ஸந்தா⁴ய ‘‘காலோ’’தி ஆஹ. அயஞ்ஹி ஸமணத⁴ம்மோ நாம பச்சி²மே காலே திஸ்ஸோ வயோஸீமா அதிக்கந்தேன ஓப⁴க்³கே³ன த³ண்ட³பராயணேன பவேத⁴மானேன காஸஸாஸாபி⁴பூ⁴தேன ந ஸக்கா காதுங். ததா³ ஹி ந ஸக்கா ஹோதி இச்சி²திச்சி²தங் பு³த்³த⁴வசனங் வா க³ண்ஹிதுங், து⁴தங்க³ங் வா பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங், அரஞ்ஞவாஸங் வா வஸிதுங், இச்சி²திச்சி²தக்க²ணே ஸமாபத்திங் வா ஸமாபஜ்ஜிதுங், பத³பா⁴ண-ஸரப⁴ஞ்ஞத⁴ம்மகதா²-அனுமோத³னாதீ³னி வா காதுங், தருணயொப்³ப³னகாலே பனேதங் ஸப்³ப³ங் ஸக்கா காதுந்தி அயங் ஸமணத⁴ம்மகரணஸ்ஸ காலோ மா மங் உபச்சகா³, யாவ மங் நாதிக்கமதி, தாவ காமே அபு⁴த்வாவ ஸமணத⁴ம்மங் கரோமீதி ஆஹ.

    Channo kālo na dissatīti ayaṃ kālo mayhaṃ paṭicchanno avibhūto na paññāyati. Tasmāti yasmā ayaṃ kālo paṭicchanno na paññāyati, tasmā pañca kāmaguṇe abhutvāva bhikkhāmi. Mā maṃ kālo upaccagāti ettha samaṇadhammakaraṇakālaṃ sandhāya ‘‘kālo’’ti āha. Ayañhi samaṇadhammo nāma pacchime kāle tisso vayosīmā atikkantena obhaggena daṇḍaparāyaṇena pavedhamānena kāsasāsābhibhūtena na sakkā kātuṃ. Tadā hi na sakkā hoti icchiticchitaṃ buddhavacanaṃ vā gaṇhituṃ, dhutaṅgaṃ vā paribhuñjituṃ, araññavāsaṃ vā vasituṃ, icchiticchitakkhaṇe samāpattiṃ vā samāpajjituṃ, padabhāṇa-sarabhaññadhammakathā-anumodanādīni vā kātuṃ, taruṇayobbanakāle panetaṃ sabbaṃ sakkā kātunti ayaṃ samaṇadhammakaraṇassa kālo mā maṃ upaccagā, yāva maṃ nātikkamati, tāva kāme abhutvāva samaṇadhammaṃ karomīti āha.

    பத²வியங் பதிட்ட²ஹித்வாதி ஸா கிர தே³வதா – ‘‘அயங் பி⁴க்கு² ஸமணத⁴ம்மகரணஸ்ஸ காலங் நாம கதே²தி, அகாலங் நாம கதே²தி, ஸஹேதுகங் கதே²தி ஸானிஸங்ஸ’’ந்தி எத்தாவதாவ தே²ரே லஜ்ஜங் பச்சுபட்டா²பெத்வா மஹாப்³ரஹ்மங் விய அக்³கி³க்க²ந்த⁴ங் விய ச நங் மஞ்ஞமானா கா³ரவஜாதா ஆகாஸா ஓருய்ஹ பத²வியங் அட்டா²ஸி, தங் ஸந்தா⁴யேதங் வுத்தங். கிஞ்சாபி பத²வியங் டி²தா, யேன பனத்தே²ன ஆக³தா, புனபி தமேவ க³ஹெத்வா த³ஹரோ த்வந்திஆதி³மாஹ. தத்த² ஸுஸூதி தருணோ. காளகேஸோதி ஸுட்டு² காளகேஸோ. ப⁴த்³ரேனாதி ப⁴த்³த³கேன. ஏகச்சோ ஹி த³ஹரோபி ஸமானோ காணோ வா ஹோதி குணிஆதீ³னங் வா அஞ்ஞதரோ, ஸோ ப⁴த்³ரேன யொப்³ப³னேன ஸமன்னாக³தோ நாம ந ஹோதி. யோ பன அபி⁴ரூபோ ஹோதி த³ஸ்ஸனீயோ பாஸாதி³கோ ஸப்³ப³ஸம்பத்திஸம்பன்னோ, யங் யதே³வ அலங்காரபரிஹாரங் இச்ச²தி, தேன தேன அலங்கதோ தே³வபுத்தோ விய சரதி, அயங் ப⁴த்³ரேன யொப்³ப³னேன ஸமன்னாக³தோ நாம ஹோதி. தே²ரோ ச உத்தமரூபஸம்பன்னோ, தேன நங் ஏவமாஹ.

    Pathaviyaṃpatiṭṭhahitvāti sā kira devatā – ‘‘ayaṃ bhikkhu samaṇadhammakaraṇassa kālaṃ nāma katheti, akālaṃ nāma katheti, sahetukaṃ katheti sānisaṃsa’’nti ettāvatāva there lajjaṃ paccupaṭṭhāpetvā mahābrahmaṃ viya aggikkhandhaṃ viya ca naṃ maññamānā gāravajātā ākāsā oruyha pathaviyaṃ aṭṭhāsi, taṃ sandhāyetaṃ vuttaṃ. Kiñcāpi pathaviyaṃ ṭhitā, yena panatthena āgatā, punapi tameva gahetvā daharo tvantiādimāha. Tattha susūti taruṇo. Kāḷakesoti suṭṭhu kāḷakeso. Bhadrenāti bhaddakena. Ekacco hi daharopi samāno kāṇo vā hoti kuṇiādīnaṃ vā aññataro, so bhadrena yobbanena samannāgato nāma na hoti. Yo pana abhirūpo hoti dassanīyo pāsādiko sabbasampattisampanno, yaṃ yadeva alaṅkāraparihāraṃ icchati, tena tena alaṅkato devaputto viya carati, ayaṃ bhadrena yobbanena samannāgato nāma hoti. Thero ca uttamarūpasampanno, tena naṃ evamāha.

    அனிக்கீளிதாவீ காமேஸூதி காமேஸு அகீளிதகீளோ அபு⁴த்தாவீ, அகதகாமகீளோதி அத்தோ². மா ஸந்தி³ட்டி²கங் ஹித்வாதி யேபு⁴ய்யேன ஹி தா அதி³ட்ட²ஸச்சா அவீதராகா³ அபரசித்தவிதூ³னியோ தே³வதா பி⁴க்கூ² த³ஸபி வஸ்ஸானி வீஸதிம்பி…பே॰… ஸட்டி²ம்பி வஸ்ஸானி பரிஸுத்³த⁴ங் அக²ண்ட³ங் ப்³ரஹ்மசரியங் சரமானே தி³ஸ்வா – ‘‘இமே பி⁴க்கூ² மானுஸகே பஞ்ச காமகு³ணே பஹாய தி³ப்³பே³ காமே பத்த²யந்தா ஸமணத⁴ம்மங் கரொந்தீ’’தி ஸஞ்ஞங் உப்பாதெ³ந்தி, அயம்பி தத்தே²வ உப்பாதே³ஸி. தஸ்மா மானுஸகே காமே ஸந்தி³ட்டி²கே, தி³ப்³பே³ ச காலிகே கத்வா ஏவமாஹ.

    Anikkīḷitāvīkāmesūti kāmesu akīḷitakīḷo abhuttāvī, akatakāmakīḷoti attho. Mā sandiṭṭhikaṃ hitvāti yebhuyyena hi tā adiṭṭhasaccā avītarāgā aparacittavidūniyo devatā bhikkhū dasapi vassāni vīsatimpi…pe… saṭṭhimpi vassāni parisuddhaṃ akhaṇḍaṃ brahmacariyaṃ caramāne disvā – ‘‘ime bhikkhū mānusake pañca kāmaguṇe pahāya dibbe kāme patthayantā samaṇadhammaṃ karontī’’ti saññaṃ uppādenti, ayampi tattheva uppādesi. Tasmā mānusake kāme sandiṭṭhike, dibbe ca kālike katvā evamāha.

    ந கோ² அஹங், ஆவுஸோதி, ஆவுஸோ, அஹங் ஸந்தி³ட்டி²கே காமே ஹித்வா காலிகே காமே ந அனுதா⁴வாமி ந பத்தே²மி ந பிஹேமி. கலிகஞ்ச கோ² அஹங், ஆவுஸோதி அஹங் கோ², ஆவுஸோ, காலிகங் காமங் ஹித்வா ஸந்தி³ட்டி²கங் லோகுத்தரத⁴ம்மங் அனுதா⁴வாமி. இதி தே²ரோ சித்தானந்தரங் அலத்³த⁴ப்³ப³தாய தி³ப்³பே³பி மானுஸகேபி பஞ்ச காமகு³ணே காலிகாதி அகாஸி, சித்தானந்தரங் லத்³த⁴ப்³ப³தாய லோகுத்தரத⁴ம்மங் ஸந்தி³ட்டி²கந்தி. பஞ்சகாமகு³ணேஸு ஸமோஹிதேஸுபி ஸம்பன்னகாமஸ்ஸாபி காமினோ சித்தானந்தரங் இச்சி²திச்சி²தாரம்மணானுப⁴வனங் ந ஸம்பஜ்ஜதி. சக்கு²த்³வாரே இட்டா²ரம்மணங் அனுப⁴விதுகாமேன ஹி சித்தகாரபொத்த²காரரூபகாராத³யோ பக்கோஸாபெத்வா, ‘‘இத³ங் நாம ஸஜ்ஜேதா²’’தி வத்தப்³ப³ங் ஹோதி. எத்த²ந்தரே அனேககோடிஸதஸஹஸ்ஸானி சித்தானி உப்பஜ்ஜித்வா நிருஜ்ஜ²ந்தி. அத² பச்சா² தங் ஆரம்மணங் ஸம்பாபுணாதி . ஸேஸத்³வாரேஸுபி ஏஸேவ நயோ. ஸோதாபத்திமக்³கா³னந்தரங் பன ஸோதாபத்திப²லமேவ உப்பஜ்ஜதி, அந்தரா அஞ்ஞஸ்ஸ சித்தஸ்ஸ வாரோ நத்தி². ஸேஸப²லேஸுபி ஏஸேவ நயோதி.

    Na kho ahaṃ, āvusoti, āvuso, ahaṃ sandiṭṭhike kāme hitvā kālike kāme na anudhāvāmi na patthemi na pihemi. Kalikañca kho ahaṃ, āvusoti ahaṃ kho, āvuso, kālikaṃ kāmaṃ hitvā sandiṭṭhikaṃ lokuttaradhammaṃ anudhāvāmi. Iti thero cittānantaraṃ aladdhabbatāya dibbepi mānusakepi pañca kāmaguṇe kālikāti akāsi, cittānantaraṃ laddhabbatāya lokuttaradhammaṃ sandiṭṭhikanti. Pañcakāmaguṇesu samohitesupi sampannakāmassāpi kāmino cittānantaraṃ icchiticchitārammaṇānubhavanaṃ na sampajjati. Cakkhudvāre iṭṭhārammaṇaṃ anubhavitukāmena hi cittakārapotthakārarūpakārādayo pakkosāpetvā, ‘‘idaṃ nāma sajjethā’’ti vattabbaṃ hoti. Etthantare anekakoṭisatasahassāni cittāni uppajjitvā nirujjhanti. Atha pacchā taṃ ārammaṇaṃ sampāpuṇāti . Sesadvāresupi eseva nayo. Sotāpattimaggānantaraṃ pana sotāpattiphalameva uppajjati, antarā aññassa cittassa vāro natthi. Sesaphalesupi eseva nayoti.

    ஸோ தமேவத்த²ங் க³ஹெத்வா காலிகா ஹி, ஆவுஸோதிஆதி³மாஹ. தத்த² காலிகாதி வுத்தனயேன ஸமோஹிதஸம்பத்தினாபி காலந்தரே பத்தப்³பா³. ப³ஹுது³க்கா²தி பஞ்ச காமகு³ணே நிஸ்ஸாய பத்தப்³ப³து³க்க²ஸ்ஸ ப³ஹுதாய ப³ஹுது³க்கா². தங்வத்து²கஸ்ஸேவ உபாயாஸஸ்ஸ ப³ஹுதாய ப³ஹுபாயாஸா. ஆதீ³னவோ எத்த² பி⁴ய்யோதி பஞ்ச காமகு³ணே நிஸ்ஸாய லத்³த⁴ப்³ப³ஸுக²தோ ஆதீ³னவோ பி⁴ய்யோ, து³க்க²மேவ ப³ஹுதரந்தி அத்தோ². ஸந்தி³ட்டி²கோ அயங் த⁴ம்மோதி அயங் லோகுத்தரத⁴ம்மோ யேன யேன அதி⁴க³தோ ஹோதி, தேன தேன பரஸத்³தா⁴ய க³ந்தப்³ப³தங் ஹித்வா பச்சவெக்க²ணஞாணேன ஸயங் த³ட்ட²ப்³போ³தி ஸந்தி³ட்டி²கோ. அத்தனோ ப²லதா³னங் ஸந்தா⁴ய நாஸ்ஸ காலோதி அகாலோ, அகாலோயேவ அகாலிகோ. யோ எத்த² அரியமக்³க³த⁴ம்மோ, ஸோ அத்தனோ பவத்திஸமனந்தரமேவ ப²லங் தே³தீதி அத்தோ². ‘‘ஏஹி பஸ்ஸ இமங் த⁴ம்ம’’ந்தி ஏவங் பவத்தங் ஏஹிபஸ்ஸவிதி⁴ங் அரஹதீதி ஏஹிபஸ்ஸிகோ. ஆதி³த்தங் சேலங் வா ஸீஸங் வா அஜ்ஜு²பெக்கி²த்வாபி பா⁴வனாவஸேன அத்தனோ சித்தே உபனயங் அரஹதீதி ஓபனெய்யிகோ. ஸப்³பே³ஹி உக்³க⁴டிதஞ்ஞூஆதீ³ஹி விஞ்ஞூஹி ‘‘பா⁴விதோ மே மக்³கோ³, அதி⁴க³தங் ப²லங், ஸச்சி²கதோ நிரோதோ⁴’’தி அத்தனி அத்தனி வேதி³தப்³போ³தி பச்சத்தங் வேதி³தப்³போ³ விஞ்ஞூஹீதி. அயமெத்த² ஸங்கே²போ, வித்தா²ரோ பன விஸுத்³தி⁴மக்³கே³ (விஸுத்³தி⁴॰ 1.146 ஆத³யோ) த⁴ம்மானுஸ்ஸதிவண்ணனாயங் வுத்தோ.

    So tamevatthaṃ gahetvā kālikā hi, āvusotiādimāha. Tattha kālikāti vuttanayena samohitasampattināpi kālantare pattabbā. Bahudukkhāti pañca kāmaguṇe nissāya pattabbadukkhassa bahutāya bahudukkhā. Taṃvatthukasseva upāyāsassa bahutāya bahupāyāsā. Ādīnavo ettha bhiyyoti pañca kāmaguṇe nissāya laddhabbasukhato ādīnavo bhiyyo, dukkhameva bahutaranti attho. Sandiṭṭhiko ayaṃ dhammoti ayaṃ lokuttaradhammo yena yena adhigato hoti, tena tena parasaddhāya gantabbataṃ hitvā paccavekkhaṇañāṇena sayaṃ daṭṭhabboti sandiṭṭhiko. Attano phaladānaṃ sandhāya nāssa kāloti akālo, akāloyeva akāliko. Yo ettha ariyamaggadhammo, so attano pavattisamanantarameva phalaṃ detīti attho. ‘‘Ehi passa imaṃ dhamma’’nti evaṃ pavattaṃ ehipassavidhiṃ arahatīti ehipassiko. Ādittaṃ celaṃ vā sīsaṃ vā ajjhupekkhitvāpi bhāvanāvasena attano citte upanayaṃ arahatīti opaneyyiko. Sabbehi ugghaṭitaññūādīhi viññūhi ‘‘bhāvito me maggo, adhigataṃ phalaṃ, sacchikato nirodho’’ti attani attani veditabboti paccattaṃ veditabbo viññūhīti. Ayamettha saṅkhepo, vitthāro pana visuddhimagge (visuddhi. 1.146 ādayo) dhammānussativaṇṇanāyaṃ vutto.

    இதா³னி ஸா தே³வதா அந்தோ⁴ விய ரூபவிஸேஸங் தே²ரேன கதி²தஸ்ஸ அத்தே² அஜானந்தீ கத²ஞ்ச பி⁴க்கூ²திஆதி³மாஹ. தத்த² கத²ஞ்சாதிபத³ஸ்ஸ ‘‘கத²ஞ்ச பி⁴க்கு² காலிகா காமா வுத்தா ப⁴க³வதா, கத²ங் ப³ஹுது³க்கா², கத²ங் ப³ஹுபாயாஸா’’தி? ஏவங் ஸப்³ப³பதே³ஹி ஸம்ப³ந்தோ⁴ வேதி³தப்³போ³.

    Idāni sā devatā andho viya rūpavisesaṃ therena kathitassa atthe ajānantī kathañca bhikkhūtiādimāha. Tattha kathañcātipadassa ‘‘kathañca bhikkhu kālikā kāmā vuttā bhagavatā, kathaṃ bahudukkhā, kathaṃ bahupāyāsā’’ti? Evaṃ sabbapadehi sambandho veditabbo.

    நவோதி அபரிபுண்ணபஞ்சவஸ்ஸோ ஹி பி⁴க்கு² நவோ நாம ஹோதி, பஞ்சவஸ்ஸதோ பட்டா²ய மஜ்ஜி²மோ, த³ஸவஸ்ஸதோ பட்டா²ய தே²ரோ. அபரோ நயோ – அபரிபுண்ணத³ஸவஸ்ஸோ நவோ, த³ஸவஸ்ஸதோ பட்டா²ய மஜ்ஜி²மோ, வீஸதிவஸ்ஸதோ பட்டா²ய தே²ரோ. தேஸங் அஹங் நவோதி வத³தி.

    Navoti aparipuṇṇapañcavasso hi bhikkhu navo nāma hoti, pañcavassato paṭṭhāya majjhimo, dasavassato paṭṭhāya thero. Aparo nayo – aparipuṇṇadasavasso navo, dasavassato paṭṭhāya majjhimo, vīsativassato paṭṭhāya thero. Tesaṃ ahaṃ navoti vadati.

    நவோபி ஏகச்சோ ஸத்தட்ட²வஸ்ஸகாலே பப்³ப³ஜித்வா த்³வாத³ஸதேரஸவஸ்ஸானி ஸாமணேரபா⁴வேனேவ அதிக்கந்தோ சிரபப்³ப³ஜிதோ ஹோதி, அஹங் பன அசிரபப்³ப³ஜிதோதி வத³தி. இமங் த⁴ம்மவினயந்தி இமங் த⁴ம்மஞ்ச வினயஞ்ச. உப⁴யம்பேதங் ஸாஸனஸ்ஸேவ நாமங். த⁴ம்மேன ஹெத்த² த்³வே பிடகானி வுத்தானி, வினயேன வினயபிடகங், இதி தீஹி பிடகேஹி பகாஸிதங் படிபத்திங் அது⁴னா ஆக³தொம்ஹீதி வத³தி.

    Navopi ekacco sattaṭṭhavassakāle pabbajitvā dvādasaterasavassāni sāmaṇerabhāveneva atikkanto cirapabbajito hoti, ahaṃ pana acirapabbajitoti vadati. Imaṃ dhammavinayanti imaṃ dhammañca vinayañca. Ubhayampetaṃ sāsanasseva nāmaṃ. Dhammena hettha dve piṭakāni vuttāni, vinayena vinayapiṭakaṃ, iti tīhi piṭakehi pakāsitaṃ paṭipattiṃ adhunā āgatomhīti vadati.

    மஹேஸக்கா²ஹீதி மஹாபரிவாராஹி. ஏகேகஸ்ஸ ஹி தே³வரஞ்ஞோ கோடிஸதம்பி கோடிஸஹஸ்ஸம்பி பரிவாரோ ஹோதி, தே அத்தானங் மஹந்தே டா²னே ட²பெத்வா ததா²க³தங் பஸ்ஸந்தி. தத்த² அம்ஹாதி³ஸானங் அப்பேஸக்கா²னங் மாதுகா³மஜாதிகானங் குதோ ஓகாஸோதி த³ஸ்ஸேதி.

    Mahesakkhāhīti mahāparivārāhi. Ekekassa hi devarañño koṭisatampi koṭisahassampi parivāro hoti, te attānaṃ mahante ṭhāne ṭhapetvā tathāgataṃ passanti. Tattha amhādisānaṃ appesakkhānaṃ mātugāmajātikānaṃ kuto okāsoti dasseti.

    மயம்பி ஆக³ச்செ²ய்யாமாதி இத³ங் ஸா தே³வதா ‘‘ஸசேபி சக்கவாளங் பூரெத்வா பரிஸா நிஸின்னா ஹோதி, மஹதியா பு³த்³த⁴வீதி²யா ஸத்து² ஸந்திகங் க³ந்துங் லப⁴தீ’’தி ஞத்வா ஆஹ. புச்ச² பி⁴க்கு², புச்ச² பி⁴க்கூ²தி தி²ரகரணவஸேன ஆமேடி³தங் கதங்.

    Mayampiāgaccheyyāmāti idaṃ sā devatā ‘‘sacepi cakkavāḷaṃ pūretvā parisā nisinnā hoti, mahatiyā buddhavīthiyā satthu santikaṃ gantuṃ labhatī’’ti ñatvā āha. Puccha bhikkhu, puccha bhikkhūti thirakaraṇavasena āmeḍitaṃ kataṃ.

    அக்கெ²ய்யஸஞ்ஞினோதி எத்த² ‘‘தே³வோ, மனுஸ்ஸோ, க³ஹட்டோ², பப்³ப³ஜிதோ, ஸத்தோ, புக்³க³லோ, திஸ்ஸோ, பு²ஸ்ஸோ’’திஆதி³னா நயேன அக்கெ²ய்யதோ ஸப்³பே³ஸங் அக்கா²னானங் ஸப்³பா³ஸங் கதா²னங் வத்து²பூ⁴ததோ பஞ்சக்க²ந்தா⁴ ‘‘அக்கெ²ய்யா’’தி வுச்சந்தி. ‘‘ஸத்தோ நரோ போஸோ புக்³க³லோ இத்தீ² புரிஸோ’’தி ஏவங் ஸஞ்ஞா ஏதேஸங் அத்தீ²தி ஸஞ்ஞினோ, அக்கெ²ய்யெஸ்வேவ ஸஞ்ஞினோதி அக்கெ²ய்யஸஞ்ஞினோ, பஞ்சஸு க²ந்தே⁴ஸு ஸத்தபுக்³க³லாதி³ஸஞ்ஞினோதி அத்தோ². அக்கெ²ய்யஸ்மிங் பதிட்டி²தாதி பஞ்சஸு க²ந்தே⁴ஸு அட்ட²ஹாகாரேஹி பதிட்டி²தா. ரத்தோ ஹி ராக³வஸேன பதிட்டி²தோ ஹோதி, து³ட்டோ² தோ³ஸவஸேன, மூள்ஹோ மோஹவஸேன, பராமட்டோ² தி³ட்டி²வஸேன, தா²மக³தோ அனுஸயவஸேன, வினிப³த்³தோ⁴ மானவஸேன, அனிட்ட²ங்க³தோ விசிகிச்சா²வஸேன, விக்கே²பக³தோ உத்³த⁴ச்சவஸேன பதிட்டி²தோ ஹோதி. அக்கெ²ய்யங் அபரிஞ்ஞாயாதி பஞ்சக்க²ந்தே⁴ தீஹி பரிஞ்ஞாஹி அபரிஜானித்வா. யோக³மாயந்தி மச்சுனோதி மச்சுனோ யோக³ங் பயோக³ங் பக்கே²பங் உபக்கே²பங் உபக்கமங் அப்³ப⁴ந்தரங் ஆக³ச்ச²ந்தி, மரணவஸங் க³ச்ச²ந்தீதி அத்தோ². ஏவமிமாய கா³தா²ய காலிகா காமா கதி²தா.

    Akkheyyasaññinoti ettha ‘‘devo, manusso, gahaṭṭho, pabbajito, satto, puggalo, tisso, phusso’’tiādinā nayena akkheyyato sabbesaṃ akkhānānaṃ sabbāsaṃ kathānaṃ vatthubhūtato pañcakkhandhā ‘‘akkheyyā’’ti vuccanti. ‘‘Satto naro poso puggalo itthī puriso’’ti evaṃ saññā etesaṃ atthīti saññino, akkheyyesveva saññinoti akkheyyasaññino, pañcasu khandhesu sattapuggalādisaññinoti attho. Akkheyyasmiṃ patiṭṭhitāti pañcasu khandhesu aṭṭhahākārehi patiṭṭhitā. Ratto hi rāgavasena patiṭṭhito hoti, duṭṭho dosavasena, mūḷho mohavasena, parāmaṭṭho diṭṭhivasena, thāmagato anusayavasena, vinibaddho mānavasena, aniṭṭhaṅgato vicikicchāvasena, vikkhepagato uddhaccavasena patiṭṭhito hoti. Akkheyyaṃ apariññāyāti pañcakkhandhe tīhi pariññāhi aparijānitvā. Yogamāyanti maccunoti maccuno yogaṃ payogaṃ pakkhepaṃ upakkhepaṃ upakkamaṃ abbhantaraṃ āgacchanti, maraṇavasaṃ gacchantīti attho. Evamimāya gāthāya kālikā kāmā kathitā.

    பரிஞ்ஞாயாதி ஞாதபரிஞ்ஞா, தீரணபரிஞ்ஞா, பஹானபரிஞ்ஞாதி இமாஹி தீஹி பரிஞ்ஞாஹி பரிஜானித்வா. தத்த² கதமா ஞாதபரிஞ்ஞா? பஞ்சக்க²ந்தே⁴ பரிஜானாதி – ‘‘அயங் ரூபக்க²ந்தோ⁴, அயங் வேத³னாக்க²ந்தோ⁴, அயங் ஸஞ்ஞாக்க²ந்தோ⁴, அயங் ஸங்கா²ரக்க²ந்தோ⁴, அயங் விஞ்ஞாணக்க²ந்தோ⁴, இமானி தேஸங் லக்க²ணரஸபச்சுபட்டா²னபத³ட்டா²னானீ’’தி, அயங் ஞாதபரிஞ்ஞா. கதமா தீரணபரிஞ்ஞா? ஏவங் ஞாதங் கத்வா பஞ்சக்க²ந்தே⁴ தீரேதி அனிச்சதோ து³க்க²தோ ரோக³தோதி த்³வாசத்தாலீஸாய ஆகாரேஹி. அயங் தீரணபரிஞ்ஞா. கதமா பஹானபரிஞ்ஞா? ஏவங் தீரயித்வா அக்³க³மக்³கே³ன பஞ்சஸு க²ந்தே⁴ஸு ச²ந்த³ராக³ங் பஜஹதி. அயங் பஹானபரிஞ்ஞா.

    Pariññāyāti ñātapariññā, tīraṇapariññā, pahānapariññāti imāhi tīhi pariññāhi parijānitvā. Tattha katamā ñātapariññā? Pañcakkhandhe parijānāti – ‘‘ayaṃ rūpakkhandho, ayaṃ vedanākkhandho, ayaṃ saññākkhandho, ayaṃ saṅkhārakkhandho, ayaṃ viññāṇakkhandho, imāni tesaṃ lakkhaṇarasapaccupaṭṭhānapadaṭṭhānānī’’ti, ayaṃ ñātapariññā. Katamā tīraṇapariññā? Evaṃ ñātaṃ katvā pañcakkhandhe tīreti aniccato dukkhato rogatoti dvācattālīsāya ākārehi. Ayaṃ tīraṇapariññā. Katamā pahānapariññā? Evaṃ tīrayitvā aggamaggena pañcasu khandhesu chandarāgaṃ pajahati. Ayaṃ pahānapariññā.

    அக்கா²தாரங் ந மஞ்ஞதீதி ஏவங் தீஹி பரிஞ்ஞாஹி பஞ்சக்க²ந்தே⁴ பரிஜானித்வா கீ²ணாஸவோ பி⁴க்கு² அக்கா²தாரங் புக்³க³லங் ந மஞ்ஞதி. அக்கா²தாரந்தி கம்மவஸேன காரணங் வேதி³தப்³ப³ங், அக்கா²தப்³ப³ங் கதே²தப்³ப³ங் புக்³க³லங் ந மஞ்ஞதி, ந பஸ்ஸதீதி அத்தோ² . கிந்தி அக்கா²தப்³ப³ந்தி? ‘‘திஸ்ஸோ’’தி வா ‘‘பு²ஸ்ஸோ’’தி வா ஏவங் யேன கேனசி நாமேன வா கொ³த்தேன வா பகாஸேதப்³ப³ங். தஞ்ஹி தஸ்ஸ ந ஹோதீதி தங் தஸ்ஸ கீ²ணாஸவஸ்ஸ ந ஹோதி. யேன நங் வஜ்ஜாதி யேன நங் ‘‘ராகே³ன ரத்தோ’’தி வா ‘‘தோ³ஸேன து³ட்டோ²’’தி வா ‘‘மோஹேன மூள்ஹோ’’தி வாதி கோசி வதெ³ய்ய, தங் காரணங் தஸ்ஸ கீ²ணாஸவஸ்ஸ நத்தி².

    Akkhātāraṃ na maññatīti evaṃ tīhi pariññāhi pañcakkhandhe parijānitvā khīṇāsavo bhikkhu akkhātāraṃ puggalaṃ na maññati. Akkhātāranti kammavasena kāraṇaṃ veditabbaṃ, akkhātabbaṃ kathetabbaṃ puggalaṃ na maññati, na passatīti attho . Kinti akkhātabbanti? ‘‘Tisso’’ti vā ‘‘phusso’’ti vā evaṃ yena kenaci nāmena vā gottena vā pakāsetabbaṃ. Tañhi tassa na hotīti taṃ tassa khīṇāsavassa na hoti. Yena naṃ vajjāti yena naṃ ‘‘rāgena ratto’’ti vā ‘‘dosena duṭṭho’’ti vā ‘‘mohena mūḷho’’ti vāti koci vadeyya, taṃ kāraṇaṃ tassa khīṇāsavassa natthi.

    ஸசே விஜானாஸி வதே³ஹீதி ஸசே ஏவரூபங் கீ²ணாஸவங் ஜானாஸி, ‘‘ஜானாமீ’’தி வதே³ஹி. நோ சே ஜானாஸி, அத² ‘‘ந ஜானாமீ’’தி வதே³ஹி. யக்கா²தி தே³வதங் ஆலபந்தோ ஆஹ. இதி இமாய கா³தா²ய ஸந்தி³ட்டி²கோ நவவிதோ⁴ லோகுத்தரத⁴ம்மோ கதி²தோ. ஸாதூ⁴தி ஆயாசனத்தே² நிபாதோ.

    Sace vijānāsi vadehīti sace evarūpaṃ khīṇāsavaṃ jānāsi, ‘‘jānāmī’’ti vadehi. No ce jānāsi, atha ‘‘na jānāmī’’ti vadehi. Yakkhāti devataṃ ālapanto āha. Iti imāya gāthāya sandiṭṭhiko navavidho lokuttaradhammo kathito. Sādhūti āyācanatthe nipāto.

    யோ மஞ்ஞதீதி யோ அத்தானங் ‘‘அஹங் ஸமோ’’தி வா ‘‘விஸேஸீ’’தி வா ‘‘நிஹீனோ’’தி வா மஞ்ஞதி. ஏதேன ‘‘ஸெய்யோஹமஸ்மீ’’திஆத³யோ தயோ மானா க³ஹிதாவ. தேஸு க³ஹிதேஸு நவ மானா க³ஹிதாவ ஹொந்தி. ஸோ விவதே³த² தேனாதி ஸோ புக்³க³லோ தேனேவ மானேன யேன கேனசி புக்³க³லேன ஸத்³தி⁴ங் – ‘‘கேன மங் த்வங் பாபுணாஸி, கிங் ஜாதியா பாபுணாஸி, உதா³ஹு கொ³த்தேன, குலபதே³ஸேன, வண்ணபொக்க²ரதாய, பா³ஹுஸச்சேன, து⁴தகு³ணேனா’’தி ஏவங் விவதெ³ய்ய. இதி இமாயபி உபட்³ட⁴கா³தா²ய காலிகா காமா கதி²தா.

    Yo maññatīti yo attānaṃ ‘‘ahaṃ samo’’ti vā ‘‘visesī’’ti vā ‘‘nihīno’’ti vā maññati. Etena ‘‘seyyohamasmī’’tiādayo tayo mānā gahitāva. Tesu gahitesu nava mānā gahitāva honti. So vivadetha tenāti so puggalo teneva mānena yena kenaci puggalena saddhiṃ – ‘‘kena maṃ tvaṃ pāpuṇāsi, kiṃ jātiyā pāpuṇāsi, udāhu gottena, kulapadesena, vaṇṇapokkharatāya, bāhusaccena, dhutaguṇenā’’ti evaṃ vivadeyya. Iti imāyapi upaḍḍhagāthāya kālikā kāmā kathitā.

    தீஸு விதா⁴ஸூதி தீஸு மானேஸு. ‘‘ஏகவிதே⁴ன ரூபஸங்க³ஹோ’’திஆதீ³ஸு (த⁴॰ ஸ॰ 584) ஹி கொட்டா²ஸோ ‘‘விதோ⁴’’தி வுத்தோ. ‘‘கத²ங்வித⁴ங் ஸீலவந்தங் வத³ந்தி, கத²ங்வித⁴ங் பஞ்ஞவந்தங் வத³ந்தீ’’திஆதீ³ஸு (ஸங்॰ நி॰ 1.95) ஆகாரோ. ‘‘திஸ்ஸோ இமா, பி⁴க்க²வே, விதா⁴. கதமா திஸ்ஸோ ? ஸெய்யோஹமஸ்மீதி விதா⁴, ஸதி³ஸோஹமஸ்மீதி விதா⁴, ஹீனோஹமஸ்மீதி விதா⁴’’திஆதீ³ஸு (ஸங்॰ நி॰ 5.162) மானோ ‘‘விதா⁴’’தி வுத்தோ. இதா⁴பி மானோவ. தேன வுத்தங் ‘‘தீஸு விதா⁴ஸூதி தீஸு மானேஸூ’’தி. அவிகம்பமானோதி ஸோ புக்³க³லோ ஏதேஸு ஸங்கே²பதோ தீஸு , வித்தா²ரதோ நவஸு மானேஸு ந கம்பதி, ந சலதி. ஸமோ விஸேஸீதி ந தஸ்ஸ ஹோதீதி தஸ்ஸ பஹீனமானஸ்ஸ கீ²ணாஸவஸ்ஸ ‘‘அஹங் ஸதி³ஸோ’’தி வா ‘‘ஸெய்யோ’’தி வா ‘‘ஹீனோ’’தி வா ந ஹோதீதி த³ஸ்ஸேதி. பச்சி²மபத³ங் வுத்தனயமேவ. இதி இமாயபி உபட்³ட⁴கா³தா²ய நவவிதோ⁴ ஸந்தி³ட்டி²கோ லோகுத்தரத⁴ம்மோ கதி²தோ.

    Tīsu vidhāsūti tīsu mānesu. ‘‘Ekavidhena rūpasaṅgaho’’tiādīsu (dha. sa. 584) hi koṭṭhāso ‘‘vidho’’ti vutto. ‘‘Kathaṃvidhaṃ sīlavantaṃ vadanti, kathaṃvidhaṃ paññavantaṃ vadantī’’tiādīsu (saṃ. ni. 1.95) ākāro. ‘‘Tisso imā, bhikkhave, vidhā. Katamā tisso ? Seyyohamasmīti vidhā, sadisohamasmīti vidhā, hīnohamasmīti vidhā’’tiādīsu (saṃ. ni. 5.162) māno ‘‘vidhā’’ti vutto. Idhāpi mānova. Tena vuttaṃ ‘‘tīsu vidhāsūti tīsu mānesū’’ti. Avikampamānoti so puggalo etesu saṅkhepato tīsu , vitthārato navasu mānesu na kampati, na calati. Samo visesīti na tassa hotīti tassa pahīnamānassa khīṇāsavassa ‘‘ahaṃ sadiso’’ti vā ‘‘seyyo’’ti vā ‘‘hīno’’ti vā na hotīti dasseti. Pacchimapadaṃ vuttanayameva. Iti imāyapi upaḍḍhagāthāya navavidho sandiṭṭhiko lokuttaradhammo kathito.

    பஹாஸி ஸங்க²ந்தி, ‘‘படிஸங்கா² யோனிஸோ ஆஹாரங் ஆஹாரேதீ’’திஆதீ³ஸு (ஸங்॰ நி॰ 4.120, 239) பஞ்ஞா ‘‘ஸங்கா²’’தி ஆக³தா. ‘‘அத்தி² தே கோசி க³ணகோ வா முத்³தி³கோ வா ஸங்கா²யகோ வா, யோ பஹோதி க³ங்கா³ய வாலுகங் க³ணேது’’ந்தி (ஸங்॰ நி॰ 4.410) எத்த² க³ணனா. ‘‘ஸஞ்ஞானிதா³னா ஹி பபஞ்சஸங்கா²’’திஆதீ³ஸு (ஸு॰ நி॰ 880) கொட்டா²ஸோ. ‘‘யா தேஸங் தேஸங் த⁴ம்மானங் ஸங்கா² ஸமஞ்ஞா’’தி (த⁴॰ ஸ॰ 1313-1315) எத்த² பண்ணத்தி ‘‘ஸங்கா²’’தி ஆக³தா. இதா⁴பி அயமேவ அதி⁴ப்பேதா. பஹாஸி ஸங்க²ந்தி பத³ஸ்ஸ ஹி அயமேவத்தோ² – ரத்தோ து³ட்டோ² மூள்ஹோ இதி இமங் பண்ணத்திங் கீ²ணாஸவோ பஹாஸி ஜஹி பஜஹீதி.

    Pahāsisaṅkhanti, ‘‘paṭisaṅkhā yoniso āhāraṃ āhāretī’’tiādīsu (saṃ. ni. 4.120, 239) paññā ‘‘saṅkhā’’ti āgatā. ‘‘Atthi te koci gaṇako vā muddiko vā saṅkhāyako vā, yo pahoti gaṅgāya vālukaṃ gaṇetu’’nti (saṃ. ni. 4.410) ettha gaṇanā. ‘‘Saññānidānā hi papañcasaṅkhā’’tiādīsu (su. ni. 880) koṭṭhāso. ‘‘Yā tesaṃ tesaṃ dhammānaṃ saṅkhā samaññā’’ti (dha. sa. 1313-1315) ettha paṇṇatti ‘‘saṅkhā’’ti āgatā. Idhāpi ayameva adhippetā. Pahāsi saṅkhanti padassa hi ayamevattho – ratto duṭṭho mūḷho iti imaṃ paṇṇattiṃ khīṇāsavo pahāsi jahi pajahīti.

    ந விமானமஜ்ஜ²கா³தி நவபே⁴த³ங் திவித⁴மானங் ந உபக³தோ. நிவாஸட்டே²ன வா மாதுகுச்சி² ‘‘விமான’’ந்தி வுச்சதி, தங் ஆயதிங் படிஸந்தி⁴வஸேன ந உபக³ச்சீ²திபி அத்தோ². அனாக³தத்தே² அதீதவசனங். அச்செ²ச்சீ²தி சி²ந்தி³. சி²ன்னக³ந்த²ந்தி சத்தாரோ க³ந்தே² சி²ந்தி³த்வா டி²தங். அனீக⁴ந்தி நித்³து³க்க²ங். நிராஸந்தி நித்தண்ஹங். பரியேஸமானாதி ஓலோகயமானா. நாஜ்ஜ²க³முந்தி ந அதி⁴க³ச்ச²ந்தி ந விந்த³ந்தி ந பஸ்ஸந்தி. வத்தமானத்தே² அதீதவசனங். இத⁴ வா ஹுரங் வாதி இத⁴லோகே வா பரலோகே வா. ஸப்³ப³னிவேஸனேஸூதி தயோ ப⁴வா, சதஸ்ஸோ யோனியோ, பஞ்ச க³தியோ, ஸத்த விஞ்ஞாணட்டி²தியோ, நவ ஸத்தாவாஸா, இதி இமேஸுபி ஸப்³பே³ஸு ஸத்தனிவேஸனேஸு ஏவரூபங் கீ²ணாஸவங் காயஸ்ஸ பே⁴தா³ உப்பஜ்ஜமானங் வா உப்பன்னங் வா ந பஸ்ஸந்தீதி அத்தோ². இமாய கா³தா²ய ஸந்தி³ட்டி²கங் லோகுத்தரத⁴ம்மமேவ கதே²ஸி.
