Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā

    6. ஸமித்³தி⁴த்தே²ரகா³தா²வண்ணனா

    6. Samiddhittheragāthāvaṇṇanā

    ஸத்³தா⁴யாஹங் பப்³ப³ஜிதோதி ஆயஸ்மதோ ஸமித்³தி⁴த்தே²ரஸ்ஸ கா³தா². கா உப்பத்தி? அயம்பி புரிமபு³த்³தே⁴ஸு கத்தாதி⁴காரோ தத்த² தத்த² புஞ்ஞானி உபசினந்தோ இதோ சதுனவுதே கப்பே ஸித்³த⁴த்த²ங் ப⁴க³வந்தங் பஸ்ஸித்வா பஸன்னமானஸோ ஸவண்டானி புப்பா²னி கண்ணிகப³த்³தா⁴னி க³ஹெத்வா பூஜேஸி. ஸோ தேன புஞ்ஞகம்மேன தே³வலோகே நிப்³ப³த்தித்வா அபராபரங் புஞ்ஞானி கத்வா ஸுக³தீஸுயேவ பரிவத்தெந்தோ இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ ராஜக³ஹே குலகே³ஹே நிப்³ப³த்தி. தஸ்ஸ ஜாதகாலதோ பட்டா²ய தங் குலங் த⁴னத⁴ஞ்ஞாதீ³ஹி வட்³டி⁴, அத்தபா⁴வோ சஸ்ஸ அபி⁴ரூபோ த³ஸ்ஸனீயோ கு³ணவா இதி விப⁴வஸமித்³தி⁴யா ச கு³ணஸமித்³தி⁴யா ச ஸமித்³தீ⁴த்வேவ பஞ்ஞாயித்த². ஸோ பி³ம்பி³ஸாரஸமாக³மே பு³த்³தா⁴னுபா⁴வங் தி³ஸ்வா படிலத்³த⁴ஸத்³தோ⁴ பப்³ப³ஜித்வா பா⁴வனாய யுத்தப்பயுத்தோ விஹரந்தோ ப⁴க³வதி தபோதா³ராமே விஹரந்தே ஏகதி³வஸங் ஏவங் சிந்தேஸி – ‘‘லாபா⁴ வத மே ஸத்தா² அரஹங் ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴, ஸ்வாக்கா²தே சாஹங் த⁴ம்மவினயே பப்³ப³ஜிதோ, ஸப்³ரஹ்மசாரீ ச மே ஸீலவந்தோ கல்யாணத⁴ம்மா’’தி. தஸ்ஸேவங் சிந்தெந்தஸ்ஸ உளாரங் பீதிஸோமனஸ்ஸங் உத³பாதி³. தங் அஸஹந்தோ மாரோ பாபிமா தே²ரஸ்ஸ அவிதூ³ரே மஹந்தங் பே⁴ரவஸத்³த³மகாஸி, பத²வியா உந்த்³ரியனகாலோ விய அஹோஸி. தே²ரோ ப⁴க³வதோ தமத்த²ங் ஆரோசேஸி. ப⁴க³வா ‘‘மாரோ துய்ஹங் விசக்கு²கம்மாய சேதேதி, க³ச்ச², பி⁴க்கு² தத்த² அசிந்தெத்வா விஹராஹீ’’தி ஆஹ. தே²ரோ தத்த² க³ந்த்வா விஹரந்தோ நசிரஸ்ஸேவ விபஸ்ஸனங் உஸ்ஸுக்காபெத்வா அரஹத்தங் பாபுணி. தேன வுத்தங் அபதா³னே (அப॰ தே²ர 1.21.30-34) –

    Saddhāyāhaṃpabbajitoti āyasmato samiddhittherassa gāthā. Kā uppatti? Ayampi purimabuddhesu kattādhikāro tattha tattha puññāni upacinanto ito catunavute kappe siddhatthaṃ bhagavantaṃ passitvā pasannamānaso savaṇṭāni pupphāni kaṇṇikabaddhāni gahetvā pūjesi. So tena puññakammena devaloke nibbattitvā aparāparaṃ puññāni katvā sugatīsuyeva parivattento imasmiṃ buddhuppāde rājagahe kulagehe nibbatti. Tassa jātakālato paṭṭhāya taṃ kulaṃ dhanadhaññādīhi vaḍḍhi, attabhāvo cassa abhirūpo dassanīyo guṇavā iti vibhavasamiddhiyā ca guṇasamiddhiyā ca samiddhītveva paññāyittha. So bimbisārasamāgame buddhānubhāvaṃ disvā paṭiladdhasaddho pabbajitvā bhāvanāya yuttappayutto viharanto bhagavati tapodārāme viharante ekadivasaṃ evaṃ cintesi – ‘‘lābhā vata me satthā arahaṃ sammāsambuddho, svākkhāte cāhaṃ dhammavinaye pabbajito, sabrahmacārī ca me sīlavanto kalyāṇadhammā’’ti. Tassevaṃ cintentassa uḷāraṃ pītisomanassaṃ udapādi. Taṃ asahanto māro pāpimā therassa avidūre mahantaṃ bheravasaddamakāsi, pathaviyā undriyanakālo viya ahosi. Thero bhagavato tamatthaṃ ārocesi. Bhagavā ‘‘māro tuyhaṃ vicakkhukammāya ceteti, gaccha, bhikkhu tattha acintetvā viharāhī’’ti āha. Thero tattha gantvā viharanto nacirasseva vipassanaṃ ussukkāpetvā arahattaṃ pāpuṇi. Tena vuttaṃ apadāne (apa. thera 1.21.30-34) –

    ‘‘கணிகாரங்வ ஜோதந்தங், நிஸின்னங் பப்³ப³தந்தரே;

    ‘‘Kaṇikāraṃva jotantaṃ, nisinnaṃ pabbatantare;

    ஓபா⁴ஸெந்தங் தி³ஸா ஸப்³பா³, ஸித்³த⁴த்த²ங் நரஸாரதி²ங்.

    Obhāsentaṃ disā sabbā, siddhatthaṃ narasārathiṃ.

    ‘‘த⁴னுங் அத்³வெஜ்ஜ²ங் கத்வான, உஸுங் ஸன்னய்ஹஹங் ததா³;

    ‘‘Dhanuṃ advejjhaṃ katvāna, usuṃ sannayhahaṃ tadā;

    புப்ப²ங் ஸவண்டங் செ²த்வான, பு³த்³த⁴ஸ்ஸ அபி⁴ரோபயிங்.

    Pupphaṃ savaṇṭaṃ chetvāna, buddhassa abhiropayiṃ.

    ‘‘சதுன்னவுதிதோ கப்பே, யங் புப்ப²மபி⁴ரோபயிங்;

    ‘‘Catunnavutito kappe, yaṃ pupphamabhiropayiṃ;

    து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, பு³த்³த⁴பூஜாயித³ங் ப²லங்.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, buddhapūjāyidaṃ phalaṃ.

    ‘‘ஏகபஞ்ஞாஸிதோ கப்பே, ஏகோ ஆஸிங் ஜுதிந்த⁴ரோ;

    ‘‘Ekapaññāsito kappe, eko āsiṃ jutindharo;

    ஸத்தரதனஸம்பன்னோ, சக்கவத்தீ மஹப்³ப³லோ.

    Sattaratanasampanno, cakkavattī mahabbalo.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti.

    அரஹத்தங் பன பத்வா தத்தே²வ விஹரந்தஸ்ஸ தே²ரஸ்ஸ கீ²ணாஸவபா⁴வங் அஜானந்தோ புரிமனயேனேவ மாரோ மஹந்தங் பே⁴ரவஸத்³த³ங் அகாஸி. தங் ஸுத்வா தே²ரோ அபீ⁴தோ அச்ச²ம்பீ⁴ ‘‘தாதி³ஸானங் மாரானங் ஸதம்பி ஸஹஸ்ஸம்பி மய்ஹங் லோமம்பி ந கம்பேதீ’’தி அஞ்ஞங் ப்³யாகரொந்தோ ‘‘ஸத்³தா⁴யாஹங் பப்³ப³ஜிதோ’’தி கா³த²ங் அபா⁴ஸி.

    Arahattaṃ pana patvā tattheva viharantassa therassa khīṇāsavabhāvaṃ ajānanto purimanayeneva māro mahantaṃ bheravasaddaṃ akāsi. Taṃ sutvā thero abhīto acchambhī ‘‘tādisānaṃ mārānaṃ satampi sahassampi mayhaṃ lomampi na kampetī’’ti aññaṃ byākaronto ‘‘saddhāyāhaṃ pabbajito’’ti gāthaṃ abhāsi.

    46. தத்த² ஸத்³தா⁴யாதி த⁴ம்மச்ச²ந்த³ஸமுட்டா²னாய கம்மப²லஸத்³தா⁴ய சேவ ரதனத்தயஸத்³தா⁴ய ச. அஹந்தி அத்தானங் நித்³தி³ஸதி. பப்³ப³ஜிதோதி உபக³தோ. அகா³ரஸ்மாதி கே³ஹதோ க⁴ராவாஸதோ வா. அனகா³ரியந்தி பப்³ப³ஜ்ஜங், ஸா ஹி யங்கிஞ்சி கஸிவாணிஜ்ஜாதி³கம்மங் ‘அகா³ரஸ்ஸ ஹித’ந்தி அகா³ரியங் நாம, தத³பா⁴வதோ ‘‘அனகா³ரியா’’தி வுச்சதி. ஸதி பஞ்ஞா ச மே வுட்³டா⁴தி ஸரணலக்க²ணா ஸதி, பஜானநலக்க²ணா பஞ்ஞாதி இமே த⁴ம்மா விபஸ்ஸனாக்க²ணதோ பட்டா²ய மக்³க³படிபாடியா யாவ அரஹத்தா மே வுட்³டா⁴ வட்³டி⁴தா, ந தா³னி வட்³டே⁴தப்³பா³ அத்தி² ஸதிபஞ்ஞா வேபுல்லப்பத்தாதி த³ஸ்ஸேதி. சித்தஞ்ச ஸுஸமாஹிதந்தி அட்ட²ஸமாபத்திவஸேன சேவ லோகுத்தரஸமாதி⁴வஸேன ச சித்தங் மே ஸுட்டு² ஸமாஹிதங், ந தா³னி தஸ்ஸ ஸமாதா⁴தப்³ப³ங் அத்தி², ஸமாதி⁴ வேபுல்லப்பத்தோதி த³ஸ்ஸேதி. தஸ்மா காமங் கரஸ்ஸு ரூபானீதி பாபிம மங் உத்³தி³ஸ்ஸ யானி கானிசி விப்பகாரானி யதா²ருசிங் கரோஹி, தேஹி பன நேவ மங் ப்³யாத⁴யிஸ்ஸஸி மம ஸரீரகம்பனமத்தம்பி காதுங் ந ஸக்கி²ஸ்ஸஸி, குதோ சித்தஞ்ஞத²த்தங்? தஸ்மா தவ கிரியா அப்படிச்சி²தபஹேனகங் விய ந கிஞ்சி அத்த²ங் ஸோதே⁴தி, கேவலங் தவ சித்தவிகா⁴தமத்தப²லாதி தே²ரோ மாரங் தஜ்ஜேஸி. தங் ஸுத்வா மாரோ ‘‘ஜானாதி மங் ஸமணோ’’தி தத்தே²வந்தரதா⁴யி.

    46. Tattha saddhāyāti dhammacchandasamuṭṭhānāya kammaphalasaddhāya ceva ratanattayasaddhāya ca. Ahanti attānaṃ niddisati. Pabbajitoti upagato. Agārasmāti gehato gharāvāsato vā. Anagāriyanti pabbajjaṃ, sā hi yaṃkiñci kasivāṇijjādikammaṃ ‘agārassa hita’nti agāriyaṃ nāma, tadabhāvato ‘‘anagāriyā’’ti vuccati. Sati paññā ca me vuḍḍhāti saraṇalakkhaṇā sati, pajānanalakkhaṇā paññāti ime dhammā vipassanākkhaṇato paṭṭhāya maggapaṭipāṭiyā yāva arahattā me vuḍḍhā vaḍḍhitā, na dāni vaḍḍhetabbā atthi satipaññā vepullappattāti dasseti. Cittañca susamāhitanti aṭṭhasamāpattivasena ceva lokuttarasamādhivasena ca cittaṃ me suṭṭhu samāhitaṃ, na dāni tassa samādhātabbaṃ atthi, samādhi vepullappattoti dasseti. Tasmā kāmaṃ karassu rūpānīti pāpima maṃ uddissa yāni kānici vippakārāni yathāruciṃ karohi, tehi pana neva maṃ byādhayissasi mama sarīrakampanamattampi kātuṃ na sakkhissasi, kuto cittaññathattaṃ? Tasmā tava kiriyā appaṭicchitapahenakaṃ viya na kiñci atthaṃ sodheti, kevalaṃ tava cittavighātamattaphalāti thero māraṃ tajjesi. Taṃ sutvā māro ‘‘jānāti maṃ samaṇo’’ti tatthevantaradhāyi.

    ஸமித்³தி⁴த்தே²ரகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Samiddhittheragāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi / 6. ஸமித்³தி⁴த்தே²ரகா³தா² • 6. Samiddhittheragāthā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact