Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā

    9. நவமவக்³கோ³

    9. Navamavaggo

    1. ஸமிதிகு³த்தத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா

    1. Samitiguttattheragāthāvaṇṇanā

    யங் மயா பகதங் பாபந்தி ஆயஸ்மதோ ஸமிதிகு³த்தத்தே²ரஸ்ஸ கா³தா². கா உப்பத்தி? ஸோபி புரிமபு³த்³தே⁴ஸு கதாதி⁴காரோ தத்த² தத்த² ப⁴வே புஞ்ஞானி உபசினந்தோ விபஸ்ஸிஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே குலகே³ஹே நிப்³ப³த்தித்வா விஞ்ஞுதங் பத்தோ ப⁴க³வந்தங் பஸ்ஸித்வா பஸன்னசித்தோ ஜாதிஸுமனபுப்பே²ஹி பூஜங் அகாஸி. ஸோ தேன புஞ்ஞகம்மேன யத்த² யத்த² ப⁴வே நிப்³ப³த்தி, தத்த² தத்த² குலரூபபரிவாரஸம்பதா³ய அஞ்ஞே ஸத்தே அபி⁴ப⁴வித்வா அட்டா²ஸி. ஏகஸ்மிங் பன அத்தபா⁴வே அஞ்ஞதரங் பச்சேகபு³த்³த⁴ங் பிண்டா³ய சரந்தங் தி³ஸ்வா ‘‘அயங் முண்ட³கோ குட்டீ² மஞ்ஞே, தேனாயங் படிச்சா²தெ³த்வா விசரதீ’’தி நிட்டு²பி⁴த்வா பக்காமி. ஸோ தேன கம்மேன ப³ஹுங் காலங் நிரயே பச்சித்வா கஸ்ஸபஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே மனுஸ்ஸலோகே நிப்³ப³த்தோ பரிப்³பா³ஜகபப்³ப³ஜ்ஜங் உபக³தோ ஏகங் ஸீலாசாரஸம்பன்னங் உபாஸகங் தி³ஸ்வா தோ³ஸந்தரோ ஹுத்வா, ‘‘குட்ட²ரோகீ³ ப⁴வெய்யாஸீ’’தி அக்கோஸி, ந்ஹானதித்தே² ச மனுஸ்ஸேஹி ட²பிதானி ந்ஹானசுண்ணானி தூ³ஸேஸி. ஸோ தேன கம்மேன புன நிரயே நிப்³ப³த்தித்வா ப³ஹூனி வஸ்ஸானி து³க்க²ங் அனுப⁴வித்வா இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ ஸாவத்தி²யங் அஞ்ஞதரஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ புத்தோ ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி, ஸமிதிகு³த்தோதிஸ்ஸ நாமங் அஹோஸி. ஸோ வயப்பத்தோ ஸத்து² த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸுத்வா படிலத்³த⁴ஸத்³தோ⁴ பப்³ப³ஜித்வா ஸுவிஸுத்³த⁴ஸீலோ ஹுத்வா விஹரதி. தஸ்ஸ புரிமகம்மனிஸ்ஸந்தே³ன குட்ட²ரோகோ³ உப்பஜ்ஜி, தேன தஸ்ஸ ஸரீராவயவா யேபு⁴ய்யேன சி²ன்னபி⁴ன்னா ஹுத்வா பக்³க⁴ரந்தி. ஸோ கி³லானஸாலாயங் வஸதி. அதே²கதி³வஸங் த⁴ம்மஸேனாபதி கி³லானபுச்ச²ங் க³ந்த்வா தத்த² தத்த² கி³லானே பி⁴க்கூ² புச்ச²ந்தோ தங் பி⁴க்கு²ங் தி³ஸ்வா ‘‘ஆவுஸோ, யாவதா க²ந்த⁴ப்பவத்தி நாம, ஸப்³ப³ங் து³க்க²மேவ வேத³னா. க²ந்தே⁴ஸு பன அஸந்தேஸுயேவ நத்தி² து³க்க²’’ந்தி வேத³னானுபஸ்ஸனாகம்மட்டா²னங் கதெ²த்வா அக³மாஸி. ஸோ தே²ரஸ்ஸ ஓவாதே³ ட²த்வா விபஸ்ஸனங் வட்³டெ⁴த்வா ச²ளபி⁴ஞ்ஞா ஸச்சா²காஸி. தேன வுத்தங் அபதா³னே (அப॰ தே²ர 1.12.82-90) –

    Yaṃmayā pakataṃ pāpanti āyasmato samitiguttattherassa gāthā. Kā uppatti? Sopi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave puññāni upacinanto vipassissa bhagavato kāle kulagehe nibbattitvā viññutaṃ patto bhagavantaṃ passitvā pasannacitto jātisumanapupphehi pūjaṃ akāsi. So tena puññakammena yattha yattha bhave nibbatti, tattha tattha kularūpaparivārasampadāya aññe satte abhibhavitvā aṭṭhāsi. Ekasmiṃ pana attabhāve aññataraṃ paccekabuddhaṃ piṇḍāya carantaṃ disvā ‘‘ayaṃ muṇḍako kuṭṭhī maññe, tenāyaṃ paṭicchādetvā vicaratī’’ti niṭṭhubhitvā pakkāmi. So tena kammena bahuṃ kālaṃ niraye paccitvā kassapassa bhagavato kāle manussaloke nibbatto paribbājakapabbajjaṃ upagato ekaṃ sīlācārasampannaṃ upāsakaṃ disvā dosantaro hutvā, ‘‘kuṭṭharogī bhaveyyāsī’’ti akkosi, nhānatitthe ca manussehi ṭhapitāni nhānacuṇṇāni dūsesi. So tena kammena puna niraye nibbattitvā bahūni vassāni dukkhaṃ anubhavitvā imasmiṃ buddhuppāde sāvatthiyaṃ aññatarassa brāhmaṇassa putto hutvā nibbatti, samitiguttotissa nāmaṃ ahosi. So vayappatto satthu dhammadesanaṃ sutvā paṭiladdhasaddho pabbajitvā suvisuddhasīlo hutvā viharati. Tassa purimakammanissandena kuṭṭharogo uppajji, tena tassa sarīrāvayavā yebhuyyena chinnabhinnā hutvā paggharanti. So gilānasālāyaṃ vasati. Athekadivasaṃ dhammasenāpati gilānapucchaṃ gantvā tattha tattha gilāne bhikkhū pucchanto taṃ bhikkhuṃ disvā ‘‘āvuso, yāvatā khandhappavatti nāma, sabbaṃ dukkhameva vedanā. Khandhesu pana asantesuyeva natthi dukkha’’nti vedanānupassanākammaṭṭhānaṃ kathetvā agamāsi. So therassa ovāde ṭhatvā vipassanaṃ vaḍḍhetvā chaḷabhiññā sacchākāsi. Tena vuttaṃ apadāne (apa. thera 1.12.82-90) –

    ‘‘ஜாயந்தஸ்ஸ விபஸ்ஸிஸ்ஸ, ஆலோகோ விபுலோ அஹு;

    ‘‘Jāyantassa vipassissa, āloko vipulo ahu;

    பத²வீ ச பகம்பித்த², ஸஸாக³ரா ஸபப்³ப³தா.

    Pathavī ca pakampittha, sasāgarā sapabbatā.

    ‘‘நேமித்தா ச வியாகங்ஸு, பு³த்³தோ⁴ லோகே ப⁴விஸ்ஸதி;

    ‘‘Nemittā ca viyākaṃsu, buddho loke bhavissati;

    அக்³கோ³ ச ஸப்³ப³ஸத்தானங், ஜனதங் உத்³த⁴ரிஸ்ஸதி.

    Aggo ca sabbasattānaṃ, janataṃ uddharissati.

    ‘‘நேமித்தானங் ஸுணித்வான, ஜாதிபூஜமகாஸஹங்;

    ‘‘Nemittānaṃ suṇitvāna, jātipūjamakāsahaṃ;

    ஏதி³ஸா பூஜனா நத்தி², யாதி³ஸா ஜாதிபூஜனா.

    Edisā pūjanā natthi, yādisā jātipūjanā.

    ‘‘ஸங்க²ரித்வான குஸலங், ஸகங் சித்தங் பஸாத³யிங்;

    ‘‘Saṅkharitvāna kusalaṃ, sakaṃ cittaṃ pasādayiṃ;

    ஜாதிபூஜங் கரித்வான, தத்த² காலங்கதோ அஹங்.

    Jātipūjaṃ karitvāna, tattha kālaṅkato ahaṃ.

    ‘‘யங் யங் யோனுபபஜ்ஜாமி, தே³வத்தங் அத² மானுஸங்;

    ‘‘Yaṃ yaṃ yonupapajjāmi, devattaṃ atha mānusaṃ;

    ஸப்³பே³ ஸத்தே அபி⁴போ⁴மி, ஜாதிபூஜாயித³ங் ப²லங்.

    Sabbe satte abhibhomi, jātipūjāyidaṃ phalaṃ.

    ‘‘தா⁴தியோ மங் உபட்டெ²ந்தி, மம சித்தவஸானுகா³;

    ‘‘Dhātiyo maṃ upaṭṭhenti, mama cittavasānugā;

    ந தா ஸக்கொந்தி கோபேதுங், ஜாதிபூஜாயித³ங் ப²லங்.

    Na tā sakkonti kopetuṃ, jātipūjāyidaṃ phalaṃ.

    ‘‘ஏகனவுதிதோ கப்பே, யங் பூஜமகரிங் ததா³;

    ‘‘Ekanavutito kappe, yaṃ pūjamakariṃ tadā;

    து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, ஜாதிபூஜாயித³ங் ப²லங்.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, jātipūjāyidaṃ phalaṃ.

    ‘‘ஸுபாரிசரியா நாம, சதுத்திங்ஸ ஜனாதி⁴பா;

    ‘‘Supāricariyā nāma, catuttiṃsa janādhipā;

    இதோ ததியகப்பம்ஹி, சக்கவத்தீ மஹப்³ப³லா.

    Ito tatiyakappamhi, cakkavattī mahabbalā.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti.

    ச²ளபி⁴ஞ்ஞோ பன ஹுத்வா பஹீனகிலேஸபச்சவெக்க²ணேன ஏதரஹி அனுபு⁴ய்யமானரோக³வஸேன புரிமஜாதீஸு அத்தனா கதங் பாபகம்மங் அனுஸ்ஸரித்வா தஸ்ஸ இதா³னி ஸப்³ப³ஸோ பஹீனபா⁴வங் விபா⁴வெந்தோ –

    Chaḷabhiñño pana hutvā pahīnakilesapaccavekkhaṇena etarahi anubhuyyamānarogavasena purimajātīsu attanā kataṃ pāpakammaṃ anussaritvā tassa idāni sabbaso pahīnabhāvaṃ vibhāvento –

    81.

    81.

    ‘‘யங் மயா பகதங் பாபங், புப்³பே³ அஞ்ஞாஸு ஜாதிஸு;

    ‘‘Yaṃ mayā pakataṃ pāpaṃ, pubbe aññāsu jātisu;

    இதே⁴வ தங் வேத³னீயங், வத்து² அஞ்ஞங் ந விஜ்ஜதீ’’தி. – கா³த²ங் அபா⁴ஸி;

    Idheva taṃ vedanīyaṃ, vatthu aññaṃ na vijjatī’’ti. – gāthaṃ abhāsi;

    தத்த² பாபந்தி அகுஸலங் கம்மங். தஞ்ஹி லாமகட்டே²ன பாபந்தி வுச்சதி. புப்³பே³தி புரா. அஞ்ஞாஸு ஜாதிஸூதி இதோ அஞ்ஞாஸு ஜாதீஸு, அஞ்ஞேஸு அத்தபா⁴வேஸு. அயஞ்ஹெத்த² அத்தோ² – யதி³பி மயா இமஸ்மிங் அத்தபா⁴வே ந தாதி³ஸங் பாபங் கதங் அத்தி², இதா³னி பன தஸ்ஸ ஸம்ப⁴வோயேவ நத்தி². யங் பன இதோ அஞ்ஞாஸு ஜாதீஸு கதங் அத்தி², இதே⁴வ தங் வேத³னீயங், தஞ்ஹி இதே⁴வ இமஸ்மிங்யேவ அத்தபா⁴வே வேத³யிதப்³ப³ங் அனுப⁴விதப்³ப³ங் ப²லங், கஸ்மா? வத்து² அஞ்ஞங் ந விஜ்ஜதீதி தஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ விபச்சனோகாஸோ அஞ்ஞோ க²ந்த⁴ப்பப³ந்தோ⁴ நத்தி², இமே பன க²ந்தா⁴ ஸப்³ப³ஸோ உபாதா³னானங் பஹீனத்தா அனுபாதா³னோ விய ஜாதவேதோ³ சரிமகசித்தனிரோதே⁴ன அப்படிஸந்தி⁴கா நிருஜ்ஜ²ந்தீதி அஞ்ஞங் ப்³யாகாஸி.

    Tattha pāpanti akusalaṃ kammaṃ. Tañhi lāmakaṭṭhena pāpanti vuccati. Pubbeti purā. Aññāsu jātisūti ito aññāsu jātīsu, aññesu attabhāvesu. Ayañhettha attho – yadipi mayā imasmiṃ attabhāve na tādisaṃ pāpaṃ kataṃ atthi, idāni pana tassa sambhavoyeva natthi. Yaṃ pana ito aññāsu jātīsu kataṃ atthi, idheva taṃ vedanīyaṃ, tañhi idheva imasmiṃyeva attabhāve vedayitabbaṃ anubhavitabbaṃ phalaṃ, kasmā? Vatthu aññaṃ na vijjatīti tassa kammassa vipaccanokāso añño khandhappabandho natthi, ime pana khandhā sabbaso upādānānaṃ pahīnattā anupādāno viya jātavedo carimakacittanirodhena appaṭisandhikā nirujjhantīti aññaṃ byākāsi.

    ஸமிதிகு³த்தத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Samitiguttattheragāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi / 1. ஸமிதிகு³த்தத்தே²ரகா³தா² • 1. Samitiguttattheragāthā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact