Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[530] 2. ஸங்கிச்சஜாதகவண்ணனா
[530] 2. Saṃkiccajātakavaṇṇanā
தி³ஸ்வா நிஸின்னங் ராஜானந்தி இத³ங் ஸத்தா² ஜீவகம்ப³வனே விஹரந்தோ அஜாதஸத்துஸ்ஸ பிதுகா⁴தகம்மங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸோ ஹி தே³வத³த்தங் நிஸ்ஸாய தஸ்ஸ வசனேன பிதரங் கா⁴தாபெத்வா தே³வத³த்தஸ்ஸ ஸங்க⁴பே⁴தா³வஸானே பி⁴ன்னபரிஸஸ்ஸ ரோகே³ உப்பன்னே ‘‘ததா²க³தங் க²மாபெஸ்ஸாமீ’’தி மஞ்சஸிவிகாய ஸாவத்தி²ங் க³ச்ச²ந்தஸ்ஸ ஜேதவனத்³வாரே பத²விங் பவிட்ட²பா⁴வங் ஸுத்வா ‘‘தே³வத³த்தோ ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ படிபக்கோ² ஹுத்வா பத²விங் பவிஸித்வா அவீசிபராயணோ ஜாதோ, மயாபி தங் நிஸ்ஸாய பிதா த⁴ம்மிகோ த⁴ம்மராஜா கா⁴திதோ, அஹம்பி நு கோ² பத²விங் பவிஸிஸ்ஸாமீ’’தி பீ⁴தோ ரஜ்ஜஸிரியா சித்தஸ்ஸாத³ங் ந லபி⁴, ‘‘தோ²கங் நித்³தா³யிஸ்ஸாமீ’’தி நித்³த³ங் உபக³தமத்தோவ நவயோஜனப³ஹலாயங் அயமஹாபத²வியங் பாதெத்வா அயஸூலேஹி கொட்டியமானோ விய ஸுனகே²ஹி லுஞ்ஜித்வா க²ஜ்ஜமானோ விய பே⁴ரவரவேன விரவந்தோ உட்டா²தி.
Disvā nisinnaṃ rājānanti idaṃ satthā jīvakambavane viharanto ajātasattussa pitughātakammaṃ ārabbha kathesi. So hi devadattaṃ nissāya tassa vacanena pitaraṃ ghātāpetvā devadattassa saṅghabhedāvasāne bhinnaparisassa roge uppanne ‘‘tathāgataṃ khamāpessāmī’’ti mañcasivikāya sāvatthiṃ gacchantassa jetavanadvāre pathaviṃ paviṭṭhabhāvaṃ sutvā ‘‘devadatto sammāsambuddhassa paṭipakkho hutvā pathaviṃ pavisitvā avīciparāyaṇo jāto, mayāpi taṃ nissāya pitā dhammiko dhammarājā ghātito, ahampi nu kho pathaviṃ pavisissāmī’’ti bhīto rajjasiriyā cittassādaṃ na labhi, ‘‘thokaṃ niddāyissāmī’’ti niddaṃ upagatamattova navayojanabahalāyaṃ ayamahāpathaviyaṃ pātetvā ayasūlehi koṭṭiyamāno viya sunakhehi luñjitvā khajjamāno viya bheravaravena viravanto uṭṭhāti.
அதே²கதி³வஸங் கோமுதி³யா சாதுமாஸினியா அமச்சக³ணபரிவுதோ அத்தனோ யஸங் ஓலோகெத்வா ‘‘மம பிது யஸோ இதோ மஹந்ததரோ, ததா²ரூபங் நாம அஹங் த⁴ம்மராஜானங் தே³வத³த்தங் நிஸ்ஸாய கா⁴தேஸி’’ந்தி சிந்தேஸி. தஸ்ஸேவங் சிந்தெந்தஸ்ஸேவ காயே டா³ஹோ உப்பஜ்ஜி, ஸகலஸரீரங் ஸேத³திந்தங் அஹோஸி. ததோ ‘‘கோ நு கோ² மே இமங் ப⁴யங் வினோதே³துங் ஸக்கி²ஸ்ஸதீ’’தி சிந்தெத்வா ‘‘ட²பெத்வா த³ஸப³லங் அஞ்ஞோ நத்தீ²’’தி ஞத்வா ‘‘அஹங் ததா²க³தஸ்ஸ மஹாபராதோ⁴, கோ நு கோ² மங் நெத்வா த³ஸ்ஸெஸ்ஸதீ’’தி சிந்தெந்தோ ‘‘ந அஞ்ஞோ கோசி அஞ்ஞத்ர ஜீவகா’’தி ஸல்லக்கெ²த்வா தஸ்ஸ க³ஹெத்வா க³மனூபாயங் கரொந்தோ ‘‘ரமணீயா வத, போ⁴, தோ³ஸினா ரத்தீ’’தி உதா³னங் உதா³னெத்வா ‘‘கங் நு க்²வஜ்ஜ ஸமணங் வா ப்³ராஹ்மணங் வா பயிருபாஸெய்யாமீ’’தி வத்வா பூரணஸாவகாதீ³ஹி பூரணாதீ³னங் கு³ணே கதி²தே தேஸங் வசனங் அனாதி³யித்வா ஜீவகங் படிபுச்சி²த்வா தேன ததா²க³தஸ்ஸ கு³ணங் கதெ²த்வா ‘‘தங் தே³வோ ப⁴க³வந்தங் பயிருபாஸதூ’’தி வுத்தோ ஹத்தி²யானானி கப்பாபெத்வா ஜீவகம்ப³வனங் க³ந்த்வா ததா²க³தங் உபஸங்கமித்வா வந்தி³த்வா ததா²க³தேன கதபடிஸந்தா²ரோ ஸந்தி³ட்டி²கங் ஸாமஞ்ஞப²லங் புச்சி²த்வா ததா²க³தஸ்ஸ மது⁴ரங் ஸாமஞ்ஞப²லத⁴ம்மதே³ஸனங் (தீ³॰ நி॰ 1.150 ஆத³யோ) ஸுத்வா ஸுத்தபரியோஸானே உபாஸகத்தங் படிவேதி³த்வா ததா²க³தங் க²மாபெத்வா பக்காமி. ஸோ ததோ பட்டா²ய தா³னங் தெ³ந்தோ ஸீலங் ரக்க²ந்தோ ததா²க³தேன ஸத்³தி⁴ங் ஸங்ஸக்³க³ங் கத்வா மது⁴ரத⁴ம்மகத²ங் ஸுணந்தோ கல்யாணமித்தஸங்ஸக்³கே³ன பஹீனப⁴யோ விக³தலோமஹங்ஸோ ஹுத்வா சித்தஸ்ஸாத³ங் படிலபி⁴த்வா ஸுகே²ன சத்தாரோ இரியாபதே² கப்பேஸி.
Athekadivasaṃ komudiyā cātumāsiniyā amaccagaṇaparivuto attano yasaṃ oloketvā ‘‘mama pitu yaso ito mahantataro, tathārūpaṃ nāma ahaṃ dhammarājānaṃ devadattaṃ nissāya ghātesi’’nti cintesi. Tassevaṃ cintentasseva kāye ḍāho uppajji, sakalasarīraṃ sedatintaṃ ahosi. Tato ‘‘ko nu kho me imaṃ bhayaṃ vinodetuṃ sakkhissatī’’ti cintetvā ‘‘ṭhapetvā dasabalaṃ añño natthī’’ti ñatvā ‘‘ahaṃ tathāgatassa mahāparādho, ko nu kho maṃ netvā dassessatī’’ti cintento ‘‘na añño koci aññatra jīvakā’’ti sallakkhetvā tassa gahetvā gamanūpāyaṃ karonto ‘‘ramaṇīyā vata, bho, dosinā rattī’’ti udānaṃ udānetvā ‘‘kaṃ nu khvajja samaṇaṃ vā brāhmaṇaṃ vā payirupāseyyāmī’’ti vatvā pūraṇasāvakādīhi pūraṇādīnaṃ guṇe kathite tesaṃ vacanaṃ anādiyitvā jīvakaṃ paṭipucchitvā tena tathāgatassa guṇaṃ kathetvā ‘‘taṃ devo bhagavantaṃ payirupāsatū’’ti vutto hatthiyānāni kappāpetvā jīvakambavanaṃ gantvā tathāgataṃ upasaṅkamitvā vanditvā tathāgatena katapaṭisanthāro sandiṭṭhikaṃ sāmaññaphalaṃ pucchitvā tathāgatassa madhuraṃ sāmaññaphaladhammadesanaṃ (dī. ni. 1.150 ādayo) sutvā suttapariyosāne upāsakattaṃ paṭiveditvā tathāgataṃ khamāpetvā pakkāmi. So tato paṭṭhāya dānaṃ dento sīlaṃ rakkhanto tathāgatena saddhiṃ saṃsaggaṃ katvā madhuradhammakathaṃ suṇanto kalyāṇamittasaṃsaggena pahīnabhayo vigatalomahaṃso hutvā cittassādaṃ paṭilabhitvā sukhena cattāro iriyāpathe kappesi.
அதே²கதி³வஸங் த⁴ம்மஸபா⁴யங் கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங் – ‘‘ஆவுஸோ, அஜாதஸத்து பிதுகா⁴தகம்மங் கத்வா ப⁴யப்பத்தோ அஹோஸி, ரஜ்ஜஸிரிங் நிஸ்ஸாய சித்தஸ்ஸாத³ங் அலப⁴ந்தோ ஸப்³ப³இரியாபதே²ஸு து³க்க²ங் அனுபோ⁴தி, ஸோ தா³னி ததா²க³தங் ஆக³ம்ம கல்யாணமித்தஸங்ஸக்³கே³ன விக³தப⁴யோ இஸ்ஸரியஸுக²ங் அனுபோ⁴தீ’’தி. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ, புப்³பே³பேஸ பிதுகா⁴தகம்மங் கத்வா மங் நிஸ்ஸாய ஸுக²ங் ஸயீ’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Athekadivasaṃ dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ – ‘‘āvuso, ajātasattu pitughātakammaṃ katvā bhayappatto ahosi, rajjasiriṃ nissāya cittassādaṃ alabhanto sabbairiyāpathesu dukkhaṃ anubhoti, so dāni tathāgataṃ āgamma kalyāṇamittasaṃsaggena vigatabhayo issariyasukhaṃ anubhotī’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepesa pitughātakammaṃ katvā maṃ nissāya sukhaṃ sayī’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தோ ரஜ்ஜங் காரெந்தோ ப்³ரஹ்மத³த்தகுமாரங் நாம புத்தங் படிலபி⁴. ததா³ போ³தி⁴ஸத்தோ புரோஹிதஸ்ஸ கே³ஹே படிஸந்தி⁴ங் க³ண்ஹி, ஜாதஸ்ஸேவஸ்ஸ ‘‘ஸங்கிச்சகுமாரோ’’தி நாமங் கரிங்ஸு. தே உபோ⁴பி ராஜனிவேஸனே ஏகதோவ வட்³டி⁴ங்ஸு. அஞ்ஞமஞ்ஞங் ஸஹாயகா ஹுத்வா வயப்பத்தா தக்கஸிலங் க³ந்த்வா ஸப்³ப³ஸிப்பானி உக்³க³ண்ஹித்வா பச்சாக³மிங்ஸு. அத² ராஜா புத்தஸ்ஸ உபரஜ்ஜங் அதா³ஸி. போ³தி⁴ஸத்தோபி உபராஜஸ்ஸேவ ஸந்திகே அஹோஸி. அதே²கதி³வஸங் உபராஜா பிது உய்யானகீளங் க³ச்ச²ந்தஸ்ஸ மஹந்தங் யஸங் தி³ஸ்வா தஸ்மிங் லோப⁴ங் உப்பாதெ³த்வா ‘‘மய்ஹங் பிதா மம பா⁴திகஸதி³ஸோ, ஸசே ஏதஸ்ஸ மரணங் ஓலோகெஸ்ஸாமி, மஹல்லககாலே ரஜ்ஜங் லபி⁴ஸ்ஸாமி, ததா³ லத்³தே⁴னபி ரஜ்ஜேன கோ அத்தோ², பிதரங் மாரெத்வா ரஜ்ஜங் க³ண்ஹிஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ தமத்த²ங் ஆரோசேஸி. போ³தி⁴ஸத்தோ, ‘‘ஸம்ம, பிதுகா⁴தகம்மங் நாம பா⁴ரியங், நிரயமக்³கோ³, ந ஸக்கா ஏதங் காதுங், மா கரீ’’தி படிபா³ஹி. ஸோ புனப்புனம்பி கதெ²த்வா யாவததியங் தேன படிபா³ஹிதோ பாத³மூலிகேஹி ஸத்³தி⁴ங் மந்தேஸி. தேபி ஸம்படிச்சி²த்வா ரஞ்ஞோ மாரணூபாயங் வீமங்ஸிங்ஸு. போ³தி⁴ஸத்தோ தங் பவத்திங் ஞத்வா ‘‘நாஹங் ஏதேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஏகதோ ப⁴விஸ்ஸாமீ’’தி மாதாபிதரோ அனாபுச்சி²த்வாவ அக்³க³த்³வாரேன நிக்க²மித்வா ஹிமவந்தங் பவிஸித்வா இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா ஜா²னாபி⁴ஞ்ஞா நிப்³ப³த்தெத்வா வனமூலப²லாஹாரோ விஹாஸி.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatto rajjaṃ kārento brahmadattakumāraṃ nāma puttaṃ paṭilabhi. Tadā bodhisatto purohitassa gehe paṭisandhiṃ gaṇhi, jātassevassa ‘‘saṃkiccakumāro’’ti nāmaṃ kariṃsu. Te ubhopi rājanivesane ekatova vaḍḍhiṃsu. Aññamaññaṃ sahāyakā hutvā vayappattā takkasilaṃ gantvā sabbasippāni uggaṇhitvā paccāgamiṃsu. Atha rājā puttassa uparajjaṃ adāsi. Bodhisattopi uparājasseva santike ahosi. Athekadivasaṃ uparājā pitu uyyānakīḷaṃ gacchantassa mahantaṃ yasaṃ disvā tasmiṃ lobhaṃ uppādetvā ‘‘mayhaṃ pitā mama bhātikasadiso, sace etassa maraṇaṃ olokessāmi, mahallakakāle rajjaṃ labhissāmi, tadā laddhenapi rajjena ko attho, pitaraṃ māretvā rajjaṃ gaṇhissāmī’’ti cintetvā bodhisattassa tamatthaṃ ārocesi. Bodhisatto, ‘‘samma, pitughātakammaṃ nāma bhāriyaṃ, nirayamaggo, na sakkā etaṃ kātuṃ, mā karī’’ti paṭibāhi. So punappunampi kathetvā yāvatatiyaṃ tena paṭibāhito pādamūlikehi saddhiṃ mantesi. Tepi sampaṭicchitvā rañño māraṇūpāyaṃ vīmaṃsiṃsu. Bodhisatto taṃ pavattiṃ ñatvā ‘‘nāhaṃ etehi saddhiṃ ekato bhavissāmī’’ti mātāpitaro anāpucchitvāva aggadvārena nikkhamitvā himavantaṃ pavisitvā isipabbajjaṃ pabbajitvā jhānābhiññā nibbattetvā vanamūlaphalāhāro vihāsi.
ராஜகுமாரோபி தஸ்மிங் க³தே பிதரங் மாராபெத்வா மஹந்தங் யஸங் அனுப⁴வி. ‘‘ஸங்கிச்சகுமாரோ கிர இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜிதோ’’தி ஸுத்வா ப³ஹூ குலபுத்தா நிக்க²மித்வா தஸ்ஸ ஸந்திகே பப்³ப³ஜிங்ஸு. ஸோ மஹதா இஸிக³ணேன பரிவுதோ தத்த² வஸி. ஸப்³பே³பி ஸமாபத்திலாபி⁴னோயேவ. ராஜாபி பிதரங் மாரெத்வா அப்பமத்தகங்யேவ காலங் ரஜ்ஜஸுக²ங் அனுப⁴வித்வா ததோ பட்டா²ய பீ⁴தோ சித்தஸ்ஸாத³ங் அலப⁴ந்தோ நிரயே கம்மகரணப்பத்தோ விய அஹோஸி. ஸோ போ³தி⁴ஸத்தங் அனுஸ்ஸரித்வா ‘‘ஸஹாயோ மே ‘பிதுகா⁴தகம்மங் பா⁴ரியங், மா கரீ’தி படிஸேதெ⁴த்வா மங் அத்தனோ கத²ங் கா³ஹாபேதுங் அஸக்கொந்தோ அத்தானங் நித்³தோ³ஸங் கத்வா பலாயி. ஸசே ஸோ இத⁴ அப⁴விஸ்ஸ , ந மே பிதுகா⁴தகம்மங் காதுங் அத³ஸ்ஸ, இத³ம்பி மே ப⁴யங் ஹரெய்ய, கஹங் நு கோ² ஸோ ஏதரஹி விஹரதி. ஸசே தஸ்ஸ வஸனட்டா²னங் ஜானெய்யங், பக்கோஸாபெய்யங், கோ நு கோ² மே தஸ்ஸ வஸனட்டா²னங் ஆரோசெய்யா’’தி சிந்தேஸி. ஸோ ததோ பட்டா²ய அந்தேபுரே ச ராஜஸபா⁴யஞ்ச போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸேவ வண்ணங் பா⁴ஸதி.
Rājakumāropi tasmiṃ gate pitaraṃ mārāpetvā mahantaṃ yasaṃ anubhavi. ‘‘Saṃkiccakumāro kira isipabbajjaṃ pabbajito’’ti sutvā bahū kulaputtā nikkhamitvā tassa santike pabbajiṃsu. So mahatā isigaṇena parivuto tattha vasi. Sabbepi samāpattilābhinoyeva. Rājāpi pitaraṃ māretvā appamattakaṃyeva kālaṃ rajjasukhaṃ anubhavitvā tato paṭṭhāya bhīto cittassādaṃ alabhanto niraye kammakaraṇappatto viya ahosi. So bodhisattaṃ anussaritvā ‘‘sahāyo me ‘pitughātakammaṃ bhāriyaṃ, mā karī’ti paṭisedhetvā maṃ attano kathaṃ gāhāpetuṃ asakkonto attānaṃ niddosaṃ katvā palāyi. Sace so idha abhavissa , na me pitughātakammaṃ kātuṃ adassa, idampi me bhayaṃ hareyya, kahaṃ nu kho so etarahi viharati. Sace tassa vasanaṭṭhānaṃ jāneyyaṃ, pakkosāpeyyaṃ, ko nu kho me tassa vasanaṭṭhānaṃ āroceyyā’’ti cintesi. So tato paṭṭhāya antepure ca rājasabhāyañca bodhisattasseva vaṇṇaṃ bhāsati.
ஏவங் அத்³தா⁴னே க³தே போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘ராஜா மங் ஸரதி, மயா தத்த² க³ந்த்வா தஸ்ஸ த⁴ம்மங் தே³ஸெத்வா தங் நிப்³ப⁴யங் கத்வா ஆக³ந்துங் வட்டதீ’’தி பண்ணாஸ வஸ்ஸானி ஹிமவந்தே வஸித்வா பஞ்சஸததாபஸபரிவுதோ ஆகாஸேனாக³ந்த்வா தா³யபஸ்ஸே நாம உய்யானே ஓதரித்வா இஸிக³ணபரிவுதோ ஸிலாபட்டே நிஸீதி³. உய்யானபாலோ தங் தி³ஸ்வா ‘‘ப⁴ந்தே, க³ணஸத்தா² கோனாமோ’’தி புச்சி²த்வா ‘‘ஸங்கிச்சபண்டி³தோ நாமா’’தி ச ஸுத்வா ஸயம்பி ஸஞ்ஜானித்வா ‘‘ப⁴ந்தே, யாவாஹங் ராஜானங் ஆனேமி, தாவ இதே⁴வ ஹோத², அம்ஹாகங் ராஜா தும்ஹே த³ட்டு²காமோ’’தி வத்வா வேகே³ன ராஜகுலங் க³ந்த்வா தஸ்ஸ ஆக³தபா⁴வங் ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸி. ராஜா தஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா கத்தப்³ப³யுத்தகங் உபஹாரங் கத்வா பஞ்ஹங் புச்சி². தமத்த²ங் பகாஸெந்தோ ஸத்தா² ஆஹ –
Evaṃ addhāne gate bodhisatto ‘‘rājā maṃ sarati, mayā tattha gantvā tassa dhammaṃ desetvā taṃ nibbhayaṃ katvā āgantuṃ vaṭṭatī’’ti paṇṇāsa vassāni himavante vasitvā pañcasatatāpasaparivuto ākāsenāgantvā dāyapasse nāma uyyāne otaritvā isigaṇaparivuto silāpaṭṭe nisīdi. Uyyānapālo taṃ disvā ‘‘bhante, gaṇasatthā konāmo’’ti pucchitvā ‘‘saṃkiccapaṇḍito nāmā’’ti ca sutvā sayampi sañjānitvā ‘‘bhante, yāvāhaṃ rājānaṃ ānemi, tāva idheva hotha, amhākaṃ rājā tumhe daṭṭhukāmo’’ti vatvā vegena rājakulaṃ gantvā tassa āgatabhāvaṃ rañño ārocesi. Rājā tassa santikaṃ gantvā kattabbayuttakaṃ upahāraṃ katvā pañhaṃ pucchi. Tamatthaṃ pakāsento satthā āha –
69.
69.
‘‘தி³ஸ்வா நிஸின்னங் ராஜானங், ப்³ரஹ்மத³த்தங் ரதே²ஸப⁴ங்;
‘‘Disvā nisinnaṃ rājānaṃ, brahmadattaṃ rathesabhaṃ;
அத²ஸ்ஸ படிவேதே³ஸி, யஸ்ஸாஸி அனுகம்பகோ.
Athassa paṭivedesi, yassāsi anukampako.
70.
70.
‘‘ஸங்கிச்சாயங் அனுப்பத்தோ, இஸீனங் ஸாது⁴ஸம்மதோ;
‘‘Saṃkiccāyaṃ anuppatto, isīnaṃ sādhusammato;
தரமானரூபோ நிய்யாஹி, கி²ப்பங் பஸ்ஸ மஹேஸினங்.
Taramānarūpo niyyāhi, khippaṃ passa mahesinaṃ.
71.
71.
‘‘ததோ ச ராஜா தரமானோ, யுத்தமாருய்ஹ ஸந்த³னங்;
‘‘Tato ca rājā taramāno, yuttamāruyha sandanaṃ;
மித்தாமச்சபரிப்³யூள்ஹோ, அக³மாஸி ரதே²ஸபோ⁴.
Mittāmaccaparibyūḷho, agamāsi rathesabho.
72.
72.
‘‘நிக்கி²ப்ப பஞ்ச ககுதா⁴னி, காஸீனங் ரட்ட²வட்³ட⁴னோ;
‘‘Nikkhippa pañca kakudhāni, kāsīnaṃ raṭṭhavaḍḍhano;
வாலபீ³ஜனிமுண்ஹீஸங், க²க்³க³ங் ச²த்தஞ்சுபாஹனங்.
Vālabījanimuṇhīsaṃ, khaggaṃ chattañcupāhanaṃ.
73.
73.
‘‘ஓருய்ஹ ராஜா யானம்ஹா, ட²பயித்வா படிச்ச²த³ங்;
‘‘Oruyha rājā yānamhā, ṭhapayitvā paṭicchadaṃ;
ஆஸீனங் தா³யபஸ்ஸஸ்மிங், ஸங்கிச்சமுபஸங்கமி.
Āsīnaṃ dāyapassasmiṃ, saṃkiccamupasaṅkami.
74.
74.
‘‘உபஸங்கமித்வா ஸோ ராஜா, ஸம்மோதி³ இஸினா ஸஹ;
‘‘Upasaṅkamitvā so rājā, sammodi isinā saha;
தங் கத²ங் வீதிஸாரெத்வா, ஏகமந்தங் உபாவிஸி.
Taṃ kathaṃ vītisāretvā, ekamantaṃ upāvisi.
75.
75.
‘‘ஏகமந்தங் நிஸின்னோவ, அத² காலங் அமஞ்ஞத²;
‘‘Ekamantaṃ nisinnova, atha kālaṃ amaññatha;
ததோ பாபானி கம்மானி, புச்சி²துங் படிபஜ்ஜத².
Tato pāpāni kammāni, pucchituṃ paṭipajjatha.
76.
76.
‘‘இஸிங் புச்சா²ம ஸங்கிச்சங், இஸீனங் ஸாது⁴ஸம்மதங்;
‘‘Isiṃ pucchāma saṃkiccaṃ, isīnaṃ sādhusammataṃ;
ஆஸீனங் தா³யபஸ்ஸஸ்மிங், இஸிஸங்க⁴புரக்க²தங்.
Āsīnaṃ dāyapassasmiṃ, isisaṅghapurakkhataṃ.
77.
77.
‘‘கங் க³திங் பேச்ச க³ச்ச²ந்தி, நரா த⁴ம்மாதிசாரினோ;
‘‘Kaṃ gatiṃ pecca gacchanti, narā dhammāticārino;
அதிசிண்ணோ மயா த⁴ம்மோ, தங் மே அக்கா²ஹி புச்சி²தோ’’தி.
Aticiṇṇo mayā dhammo, taṃ me akkhāhi pucchito’’ti.
தத்த² தி³ஸ்வாதி, பி⁴க்க²வே, ஸோ உய்யானபாலோ ராஜானங் ராஜஸபா⁴யங் நிஸின்னங் தி³ஸ்வா அத²ஸ்ஸ படிவேதே³ஸி, ‘‘யஸ்ஸாஸீ’’தி வத³ந்தோ ஆரோசேஸீதி அத்தோ². யஸ்ஸாஸீதி, மஹாராஜ, யஸ்ஸ த்வங் அனுகம்பகோ முது³சித்தோ அஹோஸி, யஸ்ஸ அபி⁴ண்ஹங் வண்ணங் பயிருதா³ஹாஸி, ஸோ அயங் ஸங்கிச்சோ இஸீனங் அந்தரே ஸாது⁴ லத்³த⁴கோதி ஸம்மதோ அனுப்பத்தோ தவ உய்யானே ஸிலாபட்டே இஸிக³ணபரிவுதோ கஞ்சனபடிமா விய நிஸின்னோ. தரமானரூபோதி, மஹாராஜ, பப்³ப³ஜிதா நாம குலே வா க³ணே வா அலக்³கா³ தும்ஹாகங் க³ச்ச²ந்தானஞ்ஞேவ பக்கமெய்யுங், தஸ்மா தரமானரூபோ கி²ப்பங் நிய்யாஹி, மஹந்தானங் ஸீலாதி³கு³ணானங் ஏஸிதத்தா பஸ்ஸ மஹேஸினங்.
Tattha disvāti, bhikkhave, so uyyānapālo rājānaṃ rājasabhāyaṃ nisinnaṃ disvā athassa paṭivedesi, ‘‘yassāsī’’ti vadanto ārocesīti attho. Yassāsīti, mahārāja, yassa tvaṃ anukampako muducitto ahosi, yassa abhiṇhaṃ vaṇṇaṃ payirudāhāsi, so ayaṃ saṃkicco isīnaṃ antare sādhu laddhakoti sammato anuppatto tava uyyāne silāpaṭṭe isigaṇaparivuto kañcanapaṭimā viya nisinno. Taramānarūpoti, mahārāja, pabbajitā nāma kule vā gaṇe vā alaggā tumhākaṃ gacchantānaññeva pakkameyyuṃ, tasmā taramānarūpo khippaṃ niyyāhi, mahantānaṃ sīlādiguṇānaṃ esitattā passa mahesinaṃ.
ததோதி, பி⁴க்க²வே, ஸோ ராஜா தஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா ததோ தஸ்ஸ வசனதோ அனந்தரமேவ. நிக்கி²ப்பாதி நிக்கி²பித்வா தஸ்ஸ கிர உய்யானத்³வாரங் பத்வாவ ஏதத³ஹோஸி – ‘‘பப்³ப³ஜிதா நாம க³ருட்டா²னியா, ஸங்கிச்சதாபஸஸ்ஸ ஸந்திகங் உத்³த⁴தவேஸேன க³ந்துங் அயுத்த’’ந்தி. ஸோ மணிசித்தஸுவண்ணத³ண்ட³ங் வாலபீ³ஜனிங், கஞ்சனமயங் உண்ஹீஸபட்டங், ஸுபரிக்கி²த்தங் மங்க³லக²க்³க³ங், ஸேதச்ச²த்தங் , ஸோவண்ணபாது³காதி இமானி பஞ்ச ராஜககுத⁴ப⁴ண்டா³னி அபனேஸி. தேன வுத்தங் ‘‘நிக்கி²ப்பா’’தி. படிச்ச²த³ந்தி தமேவ ராஜககுத⁴ப⁴ண்ட³ங் ட²பயித்வா ப⁴ண்டா³கா³ரிகஸ்ஸ ஹத்தே² த³த்வா. தா³யபஸ்ஸஸ்மிந்தி ஏவங்னாமகே உய்யானே. அத² காலங் அமஞ்ஞதா²தி அத² ஸோ இதா³னி மே பஞ்ஹங் புச்சி²துங் காலோதி ஜானி. பாளியங் பன ‘‘யதா²கால’’ந்தி ஆக³தங், தஸ்ஸ காலானுரூபேன பஞ்ஹபுச்ச²னங் அமஞ்ஞதா²தி அத்தோ². படிபஜ்ஜதா²தி படிபஜ்ஜி. பேச்சாதி படிக³ந்த்வா, பரலோகஸ்ஸ வா நாமேதங், தஸ்மா பரலோகேதி அத்தோ². மயாதி, ப⁴ந்தே, மயா ஸுசரிதத⁴ம்மோ அதிசிண்ணோ பிதுகா⁴தகம்மங் கதங், தங் மே அக்கா²ஹி, கங் க³திங் பிதுகா⁴தகா க³ச்ச²ந்தி, கதரஸ்மிங் நிரயே பச்சந்தீதி புச்ச²தி.
Tatoti, bhikkhave, so rājā tassa vacanaṃ sutvā tato tassa vacanato anantarameva. Nikkhippāti nikkhipitvā tassa kira uyyānadvāraṃ patvāva etadahosi – ‘‘pabbajitā nāma garuṭṭhāniyā, saṃkiccatāpasassa santikaṃ uddhatavesena gantuṃ ayutta’’nti. So maṇicittasuvaṇṇadaṇḍaṃ vālabījaniṃ, kañcanamayaṃ uṇhīsapaṭṭaṃ, suparikkhittaṃ maṅgalakhaggaṃ, setacchattaṃ , sovaṇṇapādukāti imāni pañca rājakakudhabhaṇḍāni apanesi. Tena vuttaṃ ‘‘nikkhippā’’ti. Paṭicchadanti tameva rājakakudhabhaṇḍaṃ ṭhapayitvā bhaṇḍāgārikassa hatthe datvā. Dāyapassasminti evaṃnāmake uyyāne. Atha kālaṃ amaññathāti atha so idāni me pañhaṃ pucchituṃ kāloti jāni. Pāḷiyaṃ pana ‘‘yathākāla’’nti āgataṃ, tassa kālānurūpena pañhapucchanaṃ amaññathāti attho. Paṭipajjathāti paṭipajji. Peccāti paṭigantvā, paralokassa vā nāmetaṃ, tasmā paraloketi attho. Mayāti, bhante, mayā sucaritadhammo aticiṇṇo pitughātakammaṃ kataṃ, taṃ me akkhāhi, kaṃ gatiṃ pitughātakā gacchanti, katarasmiṃ niraye paccantīti pucchati.
தங் ஸுத்வா போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘தேன ஹி, மஹாராஜ, ஸுணோஹீ’’தி வத்வா ஓவாத³ங் தாவ அதா³ஸி. ஸத்தா² தமத்த²ங் பகாஸெந்தோ ஆஹ –
Taṃ sutvā bodhisatto ‘‘tena hi, mahārāja, suṇohī’’ti vatvā ovādaṃ tāva adāsi. Satthā tamatthaṃ pakāsento āha –
78.
78.
‘‘இஸீ அவச ஸங்கிச்சோ, காஸீனங் ரட்ட²வட்³ட⁴னங்;
‘‘Isī avaca saṃkicco, kāsīnaṃ raṭṭhavaḍḍhanaṃ;
ஆஸீனங் தா³யபஸ்ஸஸ்மிங், மஹாராஜ ஸுணோஹி மே.
Āsīnaṃ dāyapassasmiṃ, mahārāja suṇohi me.
79.
79.
‘‘உப்பதே²ன வஜந்தஸ்ஸ, யோ மக்³க³மனுஸாஸதி;
‘‘Uppathena vajantassa, yo maggamanusāsati;
தஸ்ஸ சே வசனங் கயிரா, நாஸ்ஸ மக்³கெ³ய்ய கண்டகோ.
Tassa ce vacanaṃ kayirā, nāssa maggeyya kaṇṭako.
80.
80.
‘‘அத⁴ம்மங் படிபன்னஸ்ஸ, யோ த⁴ம்மமனுஸாஸதி;
‘‘Adhammaṃ paṭipannassa, yo dhammamanusāsati;
தஸ்ஸ சே வசனங் கயிரா, ந ஸோ க³ச்செ²ய்ய து³க்³க³தி’’ந்தி.
Tassa ce vacanaṃ kayirā, na so gaccheyya duggati’’nti.
தத்த² உப்பதே²னாதி சோரேஹி பரியுட்டி²தமக்³கே³ன. மக்³க³மனுஸாஸதீதி கே²மமக்³க³ங் அக்கா²தி. நாஸ்ஸ மக்³கெ³ய்ய கண்டகோதி தஸ்ஸ ஓவாத³கரஸ்ஸ புரிஸஸ்ஸ முக²ங் சோரகண்டகோ ந பஸ்ஸெய்ய. யோ த⁴ம்மந்தி யோ ஸுசரிதத⁴ம்மங். ந ஸோதி ஸோ புரிஸோ நிரயாதி³பே⁴த³ங் து³க்³க³திங் ந க³ச்செ²ய்ய. உப்பத²ஸதி³ஸோ ஹி, மஹாராஜ, அத⁴ம்மோ, கே²மமக்³க³ஸதி³ஸோ ஸுசரிதத⁴ம்மோ, த்வங் பன புப்³பே³ ‘‘பிதரங் கா⁴தெத்வா ராஜா ஹோமீ’’தி மய்ஹங் கதெ²த்வா மயா படிபா³ஹிதோ மம வசனங் அகத்வா பிதரங் கா⁴தெத்வா இதா³னி ஸோசஸி, பண்டி³தானங் ஓவாத³ங் அகரொந்தோ நாம சோரமக்³க³படிபன்னோ விய மஹாப்³யஸனங் பாபுணாதீதி.
Tattha uppathenāti corehi pariyuṭṭhitamaggena. Maggamanusāsatīti khemamaggaṃ akkhāti. Nāssa maggeyya kaṇṭakoti tassa ovādakarassa purisassa mukhaṃ corakaṇṭako na passeyya. Yo dhammanti yo sucaritadhammaṃ. Na soti so puriso nirayādibhedaṃ duggatiṃ na gaccheyya. Uppathasadiso hi, mahārāja, adhammo, khemamaggasadiso sucaritadhammo, tvaṃ pana pubbe ‘‘pitaraṃ ghātetvā rājā homī’’ti mayhaṃ kathetvā mayā paṭibāhito mama vacanaṃ akatvā pitaraṃ ghātetvā idāni socasi, paṇḍitānaṃ ovādaṃ akaronto nāma coramaggapaṭipanno viya mahābyasanaṃ pāpuṇātīti.
ஏவமஸ்ஸ ஓவாத³ங் த³த்வா உபரி த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தோ ஆஹ –
Evamassa ovādaṃ datvā upari dhammaṃ desento āha –
81.
81.
‘‘த⁴ம்மோ பதோ² மஹாராஜ, அத⁴ம்மோ பன உப்பதோ²;
‘‘Dhammo patho mahārāja, adhammo pana uppatho;
அத⁴ம்மோ நிரயங் நேதி, த⁴ம்மோ பாபேதி ஸுக்³க³திங்.
Adhammo nirayaṃ neti, dhammo pāpeti suggatiṃ.
82.
82.
‘‘அத⁴ம்மசாரினோ ராஜ, நரா விஸமஜீவினோ;
‘‘Adhammacārino rāja, narā visamajīvino;
யங் க³திங் பேச்ச க³ச்ச²ந்தி, நிரயே தே ஸுணோஹி மே.
Yaṃ gatiṃ pecca gacchanti, niraye te suṇohi me.
83.
83.
‘‘ஸஞ்ஜீவோ காளஸுத்தோ ச, ஸங்கா⁴தோ த்³வே ச ரோருவா;
‘‘Sañjīvo kāḷasutto ca, saṅghāto dve ca roruvā;
அதா²பரோ மஹாவீசி, தாபனோ ச பதாபனோ.
Athāparo mahāvīci, tāpano ca patāpano.
84.
84.
‘‘இச்சேதே அட்ட² நிரயா, அக்கா²தா து³ரதிக்கமா;
‘‘Iccete aṭṭha nirayā, akkhātā duratikkamā;
ஆகிண்ணா லுத்³த³கம்மேஹி, பச்சேகா ஸோளஸுஸ்ஸதா³.
Ākiṇṇā luddakammehi, paccekā soḷasussadā.
85.
85.
‘‘கத³ரியதாபனா கோ⁴ரா, அச்சிமந்தோ மஹப்³ப⁴யா;
‘‘Kadariyatāpanā ghorā, accimanto mahabbhayā;
லோமஹங்ஸனரூபா ச, பெ⁴ஸ்மா படிப⁴யா து³கா².
Lomahaṃsanarūpā ca, bhesmā paṭibhayā dukhā.
86.
86.
‘‘சதுக்கண்ணா சதுத்³வாரா, விப⁴த்தா பா⁴க³ஸோ மிதா;
‘‘Catukkaṇṇā catudvārā, vibhattā bhāgaso mitā;
அயோபாகாரபரியந்தா, அயஸா படிகுஜ்ஜிதா.
Ayopākārapariyantā, ayasā paṭikujjitā.
87.
87.
‘‘தேஸங் அயோமயா பூ⁴மி, ஜலிதா தேஜஸா யுதா;
‘‘Tesaṃ ayomayā bhūmi, jalitā tejasā yutā;
ஸமந்தா யோஜனஸதங், பு²டா திட்ட²ந்தி ஸப்³ப³தா³.
Samantā yojanasataṃ, phuṭā tiṭṭhanti sabbadā.
88.
88.
‘‘ஏதே பதந்தி நிரயே, உத்³த⁴ங்பாதா³ அவங்ஸிரா;
‘‘Ete patanti niraye, uddhaṃpādā avaṃsirā;
இஸீனங் அதிவத்தாரோ, ஸஞ்ஞதானங் தபஸ்ஸினங்.
Isīnaṃ ativattāro, saññatānaṃ tapassinaṃ.
89.
89.
‘‘தே பூ⁴னஹுனோ பச்சந்தி, மச்சா² பி³லகதா யதா²;
‘‘Te bhūnahuno paccanti, macchā bilakatā yathā;
ஸங்வச்ச²ரே அஸங்கெ²ய்யே, நரா கிப்³பி³ஸகாரினோ.
Saṃvacchare asaṅkheyye, narā kibbisakārino.
90.
90.
‘‘ட³ய்ஹமானேன க³த்தேன, நிச்சங் ஸந்தரபா³ஹிரங்;
‘‘Ḍayhamānena gattena, niccaṃ santarabāhiraṃ;
நிரயா நாதி⁴க³ச்ச²ந்தி, த்³வாரங் நிக்க²மனேஸினோ.
Nirayā nādhigacchanti, dvāraṃ nikkhamanesino.
91.
91.
‘‘புரத்தி²மேன தா⁴வந்தி, ததோ தா⁴வந்தி பச்ச²தோ;
‘‘Puratthimena dhāvanti, tato dhāvanti pacchato;
உத்தரேனபி தா⁴வந்தி, ததோ தா⁴வந்தி த³க்கி²ணங்;
Uttarenapi dhāvanti, tato dhāvanti dakkhiṇaṃ;
யங் யஞ்ஹி த்³வாரங் க³ச்ச²ந்தி, தங் ததே³வ பிதீ⁴யரே.
Yaṃ yañhi dvāraṃ gacchanti, taṃ tadeva pidhīyare.
92.
92.
‘‘ப³ஹூனி வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி, ஜனா நிரயகா³மினோ;
‘‘Bahūni vassasahassāni, janā nirayagāmino;
பா³ஹா பக்³க³ய்ஹ கந்த³ந்தி, பத்வா து³க்க²ங் அனப்பகங்.
Bāhā paggayha kandanti, patvā dukkhaṃ anappakaṃ.
93.
93.
‘‘ஆஸீவிஸங்வ குபிதங், தேஜஸ்ஸிங் து³ரதிக்கமங்;
‘‘Āsīvisaṃva kupitaṃ, tejassiṃ duratikkamaṃ;
ந ஸாது⁴ரூபே ஆஸீதே³, ஸஞ்ஞதானங் தபஸ்ஸினங்.
Na sādhurūpe āsīde, saññatānaṃ tapassinaṃ.
94.
94.
‘‘அதிகாயோ மஹிஸ்ஸாஸோ, அஜ்ஜுனோ கேககாதி⁴போ;
‘‘Atikāyo mahissāso, ajjuno kekakādhipo;
ஸஹஸ்ஸபா³ஹு உச்சி²ன்னோ, இஸிமாஸஜ்ஜ கோ³தமங்.
Sahassabāhu ucchinno, isimāsajja gotamaṃ.
95.
95.
‘‘அரஜங் ரஜஸா வச்ச²ங், கிஸங் அவகிரிய த³ண்ட³கீ;
‘‘Arajaṃ rajasā vacchaṃ, kisaṃ avakiriya daṇḍakī;
தாலோவ மூலதோ சி²ன்னோ, ஸ ராஜா விப⁴வங்க³தோ.
Tālova mūlato chinno, sa rājā vibhavaṅgato.
96.
96.
‘‘உபஹச்ச மனங் மஜ்ஜோ², மாதங்க³ஸ்மிங் யஸஸ்ஸினே;
‘‘Upahacca manaṃ majjho, mātaṅgasmiṃ yasassine;
ஸபாரிஸஜ்ஜோ உச்சி²ன்னோ, மஜ்ஜா²ரஞ்ஞங் ததா³ அஹு.
Sapārisajjo ucchinno, majjhāraññaṃ tadā ahu.
97.
97.
‘‘கண்ஹதீ³பாயனாஸஜ்ஜ, இஸிங் அந்த⁴கவெண்ட³யோ;
‘‘Kaṇhadīpāyanāsajja, isiṃ andhakaveṇḍayo;
அஞ்ஞோஞ்ஞங் முஸலா ஹந்த்வா, ஸம்பத்தா யமஸாத⁴னங்.
Aññoññaṃ musalā hantvā, sampattā yamasādhanaṃ.
98.
98.
‘‘அதா²யங் இஸினா ஸத்தோ, அந்தலிக்க²சரோ புரே;
‘‘Athāyaṃ isinā satto, antalikkhacaro pure;
பாவெக்கி² பத²விங் சேச்சோ, ஹீனத்தோ பத்தபரியாயங்.
Pāvekkhi pathaviṃ cecco, hīnatto pattapariyāyaṃ.
99.
99.
‘‘தஸ்மா ஹி ச²ந்தா³க³மனங், நப்பஸங்ஸந்தி பண்டி³தா;
‘‘Tasmā hi chandāgamanaṃ, nappasaṃsanti paṇḍitā;
அது³ட்ட²சித்தோ பா⁴ஸெய்ய, கி³ரங் ஸச்சூபஸங்ஹிதங்.
Aduṭṭhacitto bhāseyya, giraṃ saccūpasaṃhitaṃ.
100.
100.
‘‘மனஸா சே பது³ட்டே²ன, யோ நரோ பெக்க²தே முனிங்;
‘‘Manasā ce paduṭṭhena, yo naro pekkhate muniṃ;
விஜ்ஜாசரணஸம்பன்னங், க³ந்தா ஸோ நிரயங் அதோ⁴.
Vijjācaraṇasampannaṃ, gantā so nirayaṃ adho.
101.
101.
‘‘யே வுட்³டே⁴ பரிபா⁴ஸந்தி, ப²ருஸூபக்கமா ஜனா;
‘‘Ye vuḍḍhe paribhāsanti, pharusūpakkamā janā;
அனபச்சா அதா³யாதா³, தாலவத்து² ப⁴வந்தி தே.
Anapaccā adāyādā, tālavatthu bhavanti te.
102.
102.
‘‘யோ ச பப்³ப³ஜிதங் ஹந்தி, கதகிச்சங் மஹேஸினங்;
‘‘Yo ca pabbajitaṃ hanti, katakiccaṃ mahesinaṃ;
ஸ காளஸுத்தே நிரயே, சிரரத்தாய பச்சதி.
Sa kāḷasutte niraye, cirarattāya paccati.
103.
103.
‘‘யோ ச ராஜா அத⁴ம்மட்டோ², ரட்ட²வித்³த⁴ங்ஸனோ மகோ³;
‘‘Yo ca rājā adhammaṭṭho, raṭṭhaviddhaṃsano mago;
தாபயித்வா ஜனபத³ங், தாபனே பேச்ச பச்சதி.
Tāpayitvā janapadaṃ, tāpane pecca paccati.
104.
104.
‘‘ஸோ ச வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி, ஸதங் தி³ப்³பா³னி பச்சதி;
‘‘So ca vassasahassāni, sataṃ dibbāni paccati;
அச்சிஸங்க⁴பரேதோ ஸோ, து³க்க²ங் வேதே³தி வேத³னங்.
Accisaṅghapareto so, dukkhaṃ vedeti vedanaṃ.
105.
105.
‘‘தஸ்ஸ அக்³கி³ஸிகா² காயா, நிச்ச²ரந்தி பப⁴ஸ்ஸரா;
‘‘Tassa aggisikhā kāyā, niccharanti pabhassarā;
தேஜோப⁴க்க²ஸ்ஸ க³த்தானி, லோமேஹி ச நகே²ஹி ச.
Tejobhakkhassa gattāni, lomehi ca nakhehi ca.
106.
106.
‘‘ட³ய்ஹமானேன க³த்தேன, நிச்சங் ஸந்தரபா³ஹிரங்;
‘‘Ḍayhamānena gattena, niccaṃ santarabāhiraṃ;
து³க்கா²பி⁴துன்னோ நத³தி, நாகோ³ துத்தட்டிதோ யதா².
Dukkhābhitunno nadati, nāgo tuttaṭṭito yathā.
107.
107.
‘‘யோ லோபா⁴ பிதரங் ஹந்தி, தோ³ஸா வா புரிஸாத⁴மோ;
‘‘Yo lobhā pitaraṃ hanti, dosā vā purisādhamo;
ஸ காளஸுத்தே நிரயே, சிரரத்தாய பச்சதி.
Sa kāḷasutte niraye, cirarattāya paccati.
108.
108.
‘‘ஸ தாதி³ஸோ பச்சதி லோஹகும்பி⁴யங், பக்கஞ்ச ஸத்தீஹி ஹனந்தி நித்தசங்;
‘‘Sa tādiso paccati lohakumbhiyaṃ, pakkañca sattīhi hananti nittacaṃ;
அந்த⁴ங் கரித்வா முத்தகரீஸப⁴க்க²ங், கா²ரே நிமுஜ்ஜந்தி ததா²வித⁴ங் நரங்.
Andhaṃ karitvā muttakarīsabhakkhaṃ, khāre nimujjanti tathāvidhaṃ naraṃ.
109.
109.
‘‘தத்தங் பக்குதி²தமயோகு³ளஞ்ச, தீ³கே⁴ ச பா²லே சிரரத்ததாபிதே;
‘‘Tattaṃ pakkuthitamayoguḷañca, dīghe ca phāle cirarattatāpite;
விக்க²ம்ப⁴மாதா³ய விப³ந்த⁴ரஜ்ஜுபி⁴, விவடே முகே² ஸம்பவிஸந்தி ரக்க²ஸா.
Vikkhambhamādāya vibandharajjubhi, vivaṭe mukhe sampavisanti rakkhasā.
110.
110.
‘‘ஸாமா ச ஸோணா ஸப³லா ச கி³ஜ்ஜா², காகோலஸங்கா⁴ ச தி³ஜா அயோமுகா²;
‘‘Sāmā ca soṇā sabalā ca gijjhā, kākolasaṅghā ca dijā ayomukhā;
ஸங்க³ம்ம கா²த³ந்தி விப்ப²ந்த³மானங், ஜிவ்ஹங் விப⁴ஜ்ஜ விகா⁴ஸங் ஸலோஹிதங்.
Saṅgamma khādanti vipphandamānaṃ, jivhaṃ vibhajja vighāsaṃ salohitaṃ.
111.
111.
‘‘தங் த³ட்³ட⁴தாலங் பரிபி⁴ன்னக³த்தங், நிப்போத²யந்தா அனுவிசரந்தி ரக்க²ஸா;
‘‘Taṃ daḍḍhatālaṃ paribhinnagattaṃ, nippothayantā anuvicaranti rakkhasā;
ரதீ ஹி தேஸங் து³கி²னோ பனீதரே, ஏதாதி³ஸஸ்மிங் நிரயே வஸந்தி;
Ratī hi tesaṃ dukhino panītare, etādisasmiṃ niraye vasanti;
யே கேசி லோகே இத⁴ பெத்திகா⁴தினோ.
Ye keci loke idha pettighātino.
112.
112.
‘‘புத்தோ ச மாதரங் ஹந்த்வா, இதோ க³ந்த்வா யமக்க²யங்;
‘‘Putto ca mātaraṃ hantvā, ito gantvā yamakkhayaṃ;
பு⁴ஸமாபஜ்ஜதே து³க்க²ங், அத்தகம்மப²லூபகோ³.
Bhusamāpajjate dukkhaṃ, attakammaphalūpago.
113.
113.
‘‘அமனுஸ்ஸா அதிப³லா, ஹந்தாரங் ஜனயந்தியா;
‘‘Amanussā atibalā, hantāraṃ janayantiyā;
அயோமயேஹி வாலேஹி, பீளயந்தி புனப்புனங்.
Ayomayehi vālehi, pīḷayanti punappunaṃ.
114.
114.
‘‘தமஸ்ஸவங் ஸகா க³த்தா, ருதி⁴ரங் அத்தஸம்ப⁴வங்;
‘‘Tamassavaṃ sakā gattā, rudhiraṃ attasambhavaṃ;
தம்ப³லோஹவிலீனங்வ, தத்தங் பாயெந்தி மத்திக⁴ங்.
Tambalohavilīnaṃva, tattaṃ pāyenti mattighaṃ.
115.
115.
‘‘ஜிகு³ச்ச²ங் குணபங் பூதிங், து³க்³க³ந்த⁴ங் கூ³த²கத்³த³மங்;
‘‘Jigucchaṃ kuṇapaṃ pūtiṃ, duggandhaṃ gūthakaddamaṃ;
புப்³ப³லோஹிதஸங்காஸங், ரஹத³மோக³ய்ஹ திட்ட²தி.
Pubbalohitasaṅkāsaṃ, rahadamogayha tiṭṭhati.
116.
116.
‘‘தமேனங் கிமயோ தத்த², அதிகாயா அயோமுகா²;
‘‘Tamenaṃ kimayo tattha, atikāyā ayomukhā;
ச²விங் பெ⁴த்வான கா²த³ந்தி, ஸங்கி³த்³தா⁴ மங்ஸலோஹிதே.
Chaviṃ bhetvāna khādanti, saṃgiddhā maṃsalohite.
117.
117.
‘‘ஸோ ச தங் நிரயங் பத்தோ, நிமுக்³கோ³ ஸதபோரிஸங்;
‘‘So ca taṃ nirayaṃ patto, nimuggo sataporisaṃ;
பூதிகங் குணபங் வாதி, ஸமந்தா ஸதயோஜனங்.
Pūtikaṃ kuṇapaṃ vāti, samantā satayojanaṃ.
118.
118.
‘‘சக்கு²மாபி ஹி சக்கூ²ஹி, தேன க³ந்தே⁴ன ஜீயதி;
‘‘Cakkhumāpi hi cakkhūhi, tena gandhena jīyati;
ஏதாதி³ஸங் ப்³ரஹ்மத³த்த, மாதுகோ⁴ லப⁴தே து³க²ங்.
Etādisaṃ brahmadatta, mātugho labhate dukhaṃ.
119.
119.
‘‘கு²ரதா⁴ரமனுக்கம்ம, திக்க²ங் து³ரபி⁴ஸம்ப⁴வங்;
‘‘Khuradhāramanukkamma, tikkhaṃ durabhisambhavaṃ;
பதந்தி க³ப்³ப⁴பாதியோ, து³க்³க³ங் வேதரணிங் நதி³ங்.
Patanti gabbhapātiyo, duggaṃ vetaraṇiṃ nadiṃ.
120.
120.
‘‘அயோமயா ஸிம்ப³லியோ, ஸோளஸங்கு³லகண்டகா;
‘‘Ayomayā simbaliyo, soḷasaṅgulakaṇṭakā;
உப⁴தோ அபி⁴லம்ப³ந்தி, து³க்³க³ங் வேதரணிங் நதி³ங்.
Ubhato abhilambanti, duggaṃ vetaraṇiṃ nadiṃ.
121.
121.
‘‘தே அச்சிமந்தோ திட்ட²ந்தி, அக்³கி³க்க²ந்தா⁴வ ஆரகா;
‘‘Te accimanto tiṭṭhanti, aggikkhandhāva ārakā;
ஆதி³த்தா ஜாதவேதே³ன, உத்³த⁴ங் யோஜனமுக்³க³தா.
Ādittā jātavedena, uddhaṃ yojanamuggatā.
122.
122.
‘‘ஏதே வஜந்தி நிரயே, தத்தே திகி²ணகண்டகே;
‘‘Ete vajanti niraye, tatte tikhiṇakaṇṭake;
நாரியோ ச அதிசாரா, நரா ச பரதா³ரகூ³.
Nāriyo ca aticārā, narā ca paradāragū.
123.
123.
‘‘தே பதந்தி அதொ⁴க்க²ந்தா⁴, விவத்தா விஹதா புதூ²;
‘‘Te patanti adhokkhandhā, vivattā vihatā puthū;
ஸயந்தி வினிவித்³த⁴ங்கா³, தீ³க⁴ங் ஜக்³க³ந்தி ஸப்³ப³தா³.
Sayanti vinividdhaṅgā, dīghaṃ jagganti sabbadā.
124.
124.
‘‘ததோ ரத்யா விவஸானே, மஹதிங் பப்³ப³தூபமங்;
‘‘Tato ratyā vivasāne, mahatiṃ pabbatūpamaṃ;
லோஹகும்பி⁴ங் பவஜ்ஜந்தி, தத்தங் அக்³கி³ஸமூத³கங்.
Lohakumbhiṃ pavajjanti, tattaṃ aggisamūdakaṃ.
125.
125.
‘‘ஏவங் தி³வா ச ரத்தோ ச, து³ஸ்ஸீலா மோஹபாருதா;
‘‘Evaṃ divā ca ratto ca, dussīlā mohapārutā;
அனுபொ⁴ந்தி ஸகங் கம்மங், புப்³பே³ து³க்கடமத்தனோ.
Anubhonti sakaṃ kammaṃ, pubbe dukkaṭamattano.
126.
126.
‘‘யா ச ப⁴ரியா த⁴னக்கீதா, ஸாமிகங் அதிமஞ்ஞதி;
‘‘Yā ca bhariyā dhanakkītā, sāmikaṃ atimaññati;
ஸஸ்ஸுங் வா ஸஸுரங் வாபி, ஜெட்ட²ங் வாபி நனந்த³ரங்.
Sassuṃ vā sasuraṃ vāpi, jeṭṭhaṃ vāpi nanandaraṃ.
127.
127.
‘‘தஸ்ஸா வங்கேன ஜிவ்ஹக்³க³ங், நிப்³ப³ஹந்தி ஸப³ந்த⁴னங்;
‘‘Tassā vaṅkena jivhaggaṃ, nibbahanti sabandhanaṃ;
ஸ ப்³யாமமத்தங் கிமினங், ஜிவ்ஹங் பஸ்ஸதி அத்தனி;
Sa byāmamattaṃ kiminaṃ, jivhaṃ passati attani;
விஞ்ஞாபேதுங் ந ஸக்கோதி, தாபனே பேச்ச பச்சதி.
Viññāpetuṃ na sakkoti, tāpane pecca paccati.
128.
128.
‘‘ஓரப்³பி⁴கா ஸூகரிகா, மச்சி²கா மிக³ப³ந்த⁴கா;
‘‘Orabbhikā sūkarikā, macchikā migabandhakā;
சோரா கோ³கா⁴தகா லுத்³தா³, அவண்ணே வண்ணகாரகா.
Corā goghātakā luddā, avaṇṇe vaṇṇakārakā.
129.
129.
‘‘ஸத்தீஹி லோஹகூடேஹி, நெத்திங்ஸேஹி உஸூஹி ச;
‘‘Sattīhi lohakūṭehi, nettiṃsehi usūhi ca;
ஹஞ்ஞமானா கா²ரனதி³ங், பபதந்தி அவங்ஸிரா.
Haññamānā khāranadiṃ, papatanti avaṃsirā.
130.
130.
‘‘ஸாயங் பாதோ கூடகாரீ, அயோகூடேஹி ஹஞ்ஞதி;
‘‘Sāyaṃ pāto kūṭakārī, ayokūṭehi haññati;
ததோ வந்தங் து³ரத்தானங், பரேஸங் பு⁴ஞ்ஜரே ஸதா³.
Tato vantaṃ durattānaṃ, paresaṃ bhuñjare sadā.
131.
131.
‘‘த⁴ங்கா பே⁴ரண்ட³கா கி³ஜ்ஜா², காகோலா ச அயோமுகா²;
‘‘Dhaṅkā bheraṇḍakā gijjhā, kākolā ca ayomukhā;
விப்ப²ந்த³மானங் கா²த³ந்தி, நரங் கிப்³பி³ஸகாரகங்.
Vipphandamānaṃ khādanti, naraṃ kibbisakārakaṃ.
132.
132.
‘‘யே மிகே³ன மிக³ங் ஹந்தி, பக்கி²ங் வா பன பக்கி²னா;
‘‘Ye migena migaṃ hanti, pakkhiṃ vā pana pakkhinā;
அஸந்தோ ரஜஸா ச²ன்னா, க³ந்தா தே நிரயுஸ்ஸத³’’ந்தி.
Asanto rajasā channā, gantā te nirayussada’’nti.
தத்த² த⁴ம்மோ பதோ²தி த³ஸகுஸலகம்மபத²த⁴ம்மோ கே²மோ அப்படிப⁴யோ ஸுக³திமக்³கோ³. விஸமஜீவினோதி அத⁴ம்மேன கப்பிதஜீவிகா. நிரயே தேதி தே ஏதேஸங் நிப்³ப³த்தனிரயே கதே²மி. ஸுணோஹி மேதி மஹாஸத்தோ ரஞ்ஞா பிதுகா⁴தகானங் நிப்³ப³த்தனிரயங் புச்சி²தோபி பத²மங் தங் அத³ஸ்ஸெத்வா அட்ட² மஹானிரயே ஸோளஸ ச உஸ்ஸத³னிரயே த³ஸ்ஸேதுங் ஏவமாஹ. கிங்காரணா? பட²மஞ்ஹி தஸ்மிங் த³ஸ்ஸியமானே ராஜா ப²லிதேன ஹத³யேன தத்தே²வ மரெய்ய, இமேஸு பன நிரயேஸு பச்சமானஸத்தே தி³ஸ்வா தி³ட்டா²னுக³திகோ ஹுத்வா ‘‘அஹங் விய அஞ்ஞேபி ப³ஹூ பாபகம்மினோ அத்தி², அஹங் ஏதேஸங் அந்தரே பச்சிஸ்ஸாமீ’’தி ஸஞ்ஜாதுபத்த²ம்போ⁴ அரோகோ³ ப⁴விஸ்ஸதீதி தே பன நிரயே த³ஸ்ஸெந்தோ மஹாஸத்தோ பட²மங் இத்³தி⁴ப³லேன பத²விங் த்³விதா⁴ கத்வா பச்சா² த³ஸ்ஸேஸி.
Tattha dhammo pathoti dasakusalakammapathadhammo khemo appaṭibhayo sugatimaggo. Visamajīvinoti adhammena kappitajīvikā. Niraye teti te etesaṃ nibbattaniraye kathemi. Suṇohi meti mahāsatto raññā pitughātakānaṃ nibbattanirayaṃ pucchitopi pathamaṃ taṃ adassetvā aṭṭha mahāniraye soḷasa ca ussadaniraye dassetuṃ evamāha. Kiṃkāraṇā? Paṭhamañhi tasmiṃ dassiyamāne rājā phalitena hadayena tattheva mareyya, imesu pana nirayesu paccamānasatte disvā diṭṭhānugatiko hutvā ‘‘ahaṃ viya aññepi bahū pāpakammino atthi, ahaṃ etesaṃ antare paccissāmī’’ti sañjātupatthambho arogo bhavissatīti te pana niraye dassento mahāsatto paṭhamaṃ iddhibalena pathaviṃ dvidhā katvā pacchā dassesi.
தேஸங் வசனத்தோ² – நிரயபாலேஹி பஜ்ஜலிதானி நானாவுதா⁴னி க³ஹெத்வா க²ண்டா³க²ண்டி³கங் சி²ன்னா ஹீரங் ஹீரங் கதா நேரயிகஸத்தா புனப்புனங் ஸஞ்ஜீவந்தி எத்தா²தி ஸஞ்ஜீவோ. நிரயபாலா புனப்புனங் நத³ந்தா வக்³க³ந்தா பஜ்ஜலிதானி நானாவுதா⁴னி க³ஹெத்வா ஜலிதாய லோஹபத²வியங் நேரயிகே ஸத்தே அபராபரங் அனுப³ந்தி⁴த்வா பஹரித்வா ஜலிதபத²வியங் பதிதே ஜலிதகாளஸுத்தங் பாதெத்வா ஜலிதப²ரஸுங் க³ஹெத்வா ஸயங் உன்னத³ந்தா மஹந்தேன அட்டஸ்ஸரேன விரவந்தே அட்ட²ங்ஸே ஸோளஸங்ஸே கரொந்தா எத்த² தச்ச²ந்தீதி காளஸுத்தோ. மஹந்தா ஜலிதஅயபப்³ப³தா கா⁴தெந்தி எத்தா²தி ஸங்கா⁴தோ. தத்த² கிர ஸத்தே நவயோஜனாய ஜலிதாய அயபத²வியா யாவ கடிதோ பவேஸெத்வா நிச்சலே கரொந்தி. அத² புரத்தி²மதோ ஜலிதோ அயபப்³ப³தோ ஸமுட்டா²ய அஸனி விய விரவந்தோ ஆக³ந்த்வா தே ஸத்தே ஸண்ஹகரணியங் திலே பிஸந்தோ விய க³ந்த்வா பச்சி²மதி³ஸாய திட்ட²தி, பச்சி²மதி³ஸதோ ஸமுட்டி²தோபி ததே²வ க³ந்த்வா புரத்தி²மதி³ஸாய திட்ட²தி. த்³வே பன ஏகதோ ஸமாக³ந்த்வா உச்சு²யந்தே உச்சு²க²ண்டா³னி விய பீளெந்தி. ஏவங் தத்த² ப³ஹூனி வஸ்ஸஸதஸஹஸ்ஸானி து³க்க²ங் அனுபொ⁴ந்தி.