Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [33] 3. ஸம்மோத³மானஜாதகவண்ணனா

    [33] 3. Sammodamānajātakavaṇṇanā

    ஸம்மோத³மானாதி இத³ங் ஸத்தா² கபிலவத்து²ங் உபனிஸ்ஸாய நிக்³ரோதா⁴ராமே விஹரந்தோ சும்ப³டககலஹங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸோ குணாலஜாதகே (ஜா॰ 2.21.குணாலஜாதக) ஆவி ப⁴விஸ்ஸதி. ததா³ பன ஸத்தா² ஞாதகே ஆமந்தெத்வா ‘‘மஹாராஜா ஞாதகானங் அஞ்ஞமஞ்ஞங் விக்³க³ஹோ நாம ந யுத்தோ, திரச்சா²னக³தாபி ஹி புப்³பே³ ஸமக்³க³காலே பச்சாமித்தே அபி⁴ப⁴வித்வா ஸொத்தி²ங் பத்தா யதா³ விவாத³மாபன்னா, ததா³ மஹாவினாஸங் பத்தா’’தி வத்வா ஞாதிராஜகுலேஹி ஆயாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.

    Sammodamānāti idaṃ satthā kapilavatthuṃ upanissāya nigrodhārāme viharanto cumbaṭakakalahaṃ ārabbha kathesi. So kuṇālajātake (jā. 2.21.kuṇālajātaka) āvi bhavissati. Tadā pana satthā ñātake āmantetvā ‘‘mahārājā ñātakānaṃ aññamaññaṃ viggaho nāma na yutto, tiracchānagatāpi hi pubbe samaggakāle paccāmitte abhibhavitvā sotthiṃ pattā yadā vivādamāpannā, tadā mahāvināsaṃ pattā’’ti vatvā ñātirājakulehi āyācito atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ வட்டகயோனியங் நிப்³ப³த்தித்வா அனேகவட்டகஸஹஸ்ஸபரிவாரோ அரஞ்ஞே படிவஸதி. ததா³ ஏகோ வட்டகலுத்³த³கோ தேஸங் வஸனட்டா²னங் க³ந்த்வா வட்டகவஸ்ஸிதங் கத்வா தேஸங் ஸன்னிபதிதபா⁴வங் ஞத்வா தேஸங் உபரி ஜாலங் கி²பித்வா பரியந்தேஸு மத்³த³ந்தோ ஸப்³பே³ ஏகதோ கத்வா பச்சி²ங் பூரெத்வா க⁴ரங் க³ந்த்வா தே விக்கிணித்வா தேன மூலேன ஜீவிகங் கப்பேதி. அதே²கதி³வஸங் போ³தி⁴ஸத்தோ தே வட்டகே ஆஹ – ‘‘அயங் ஸாகுணிகோ அம்ஹாகங் ஞாதகே வினாஸங் பாபேதி, அஹங் ஏகங் உபாயங் ஜானாமி, ஏனேஸ அம்ஹே க³ண்ஹிதுங் ந ஸக்கி²ஸ்ஸதி, இதோ தா³னி பட்டா²ய ஏதேன தும்ஹாகங் உபரி ஜாலே கி²த்தமத்தே ஏகேகோ ஏகேகஸ்மிங் ஜாலக்கி²கே ஸீஸங் ட²பெத்வா ஜாலங் உக்கி²பித்வா இச்சி²தட்டா²னங் ஹரித்வா ஏகஸ்மிங் கண்டககு³ம்பே³ பக்கி²பத², ஏவங் ஸந்தே ஹெட்டா² தேன தேன டா²னேன பலாயிஸ்ஸாமா’’தி. தே ஸப்³பே³ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி படிஸ்ஸுணிங்ஸு. து³தியதி³வஸே உபரி ஜாலே கி²த்தே தே போ³தி⁴ஸத்தேன வுத்தனயேனேவ ஜாலங் உக்கி²பித்வா ஏகஸ்மிங் கண்டககு³ம்பே³ கி²பித்வா ஸயங் ஹெட்டா²பா⁴கே³ன ததோ ததோ பலாயிங்ஸு. ஸாகுணிகஸ்ஸ கு³ம்ப³தோ ஜாலங் மோசெந்தஸ்ஸேவ விகாலோ ஜாதோ, ஸோ துச்ச²ஹத்தோ²வ அக³மாஸி.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto vaṭṭakayoniyaṃ nibbattitvā anekavaṭṭakasahassaparivāro araññe paṭivasati. Tadā eko vaṭṭakaluddako tesaṃ vasanaṭṭhānaṃ gantvā vaṭṭakavassitaṃ katvā tesaṃ sannipatitabhāvaṃ ñatvā tesaṃ upari jālaṃ khipitvā pariyantesu maddanto sabbe ekato katvā pacchiṃ pūretvā gharaṃ gantvā te vikkiṇitvā tena mūlena jīvikaṃ kappeti. Athekadivasaṃ bodhisatto te vaṭṭake āha – ‘‘ayaṃ sākuṇiko amhākaṃ ñātake vināsaṃ pāpeti, ahaṃ ekaṃ upāyaṃ jānāmi, enesa amhe gaṇhituṃ na sakkhissati, ito dāni paṭṭhāya etena tumhākaṃ upari jāle khittamatte ekeko ekekasmiṃ jālakkhike sīsaṃ ṭhapetvā jālaṃ ukkhipitvā icchitaṭṭhānaṃ haritvā ekasmiṃ kaṇṭakagumbe pakkhipatha, evaṃ sante heṭṭhā tena tena ṭhānena palāyissāmā’’ti. Te sabbe ‘‘sādhū’’ti paṭissuṇiṃsu. Dutiyadivase upari jāle khitte te bodhisattena vuttanayeneva jālaṃ ukkhipitvā ekasmiṃ kaṇṭakagumbe khipitvā sayaṃ heṭṭhābhāgena tato tato palāyiṃsu. Sākuṇikassa gumbato jālaṃ mocentasseva vikālo jāto, so tucchahatthova agamāsi.

    புனதி³வஸதோ பட்டா²யபி வட்டகா ததே²வ கரொந்தி. ஸோபி யாவ ஸூரியத்த²ங்க³மனா ஜாலமேவ மோசெந்தோ கிஞ்சி அலபி⁴த்வா துச்ச²ஹத்தோ²வ கே³ஹங் க³ச்ச²தி. அத²ஸ்ஸ ப⁴ரியா குஜ்ஜி²த்வா ‘‘த்வங் தி³வஸே தி³வஸே துச்ச²ஹத்தோ² ஆக³ச்ச²ஸி, அஞ்ஞம்பி தே ப³ஹி போஸிதப்³ப³ட்டா²னங் அத்தி² மஞ்ஞே’’தி ஆஹ. ஸாகுணிகோ ‘‘ப⁴த்³தே³, மம அஞ்ஞங் போஸிதப்³ப³ட்டா²னங் நத்தி², அபிச கோ² பன தே வட்டகா ஸமக்³கா³ ஹுத்வா சரந்தி, மயா கி²த்தமத்தே ஜாலங் ஆதா³ய கண்டககு³ம்பே³ கி²பித்வா க³ச்ச²ந்தி, ந கோ² பனேதே ஸப்³ப³காலமேவ ஸம்மோத³மானா விஹரிஸ்ஸந்தி, த்வங் மா சிந்தயி, யதா³ தே விவாத³மாபஜ்ஜிஸ்ஸந்தி, ததா³ தே ஸப்³பே³வ ஆதா³ய தவ முக²ங் ஹாஸயமானோ ஆக³ச்சி²ஸ்ஸாமீ’’தி வத்வா ப⁴ரியாய இமங் கா³த²மாஹ –

    Punadivasato paṭṭhāyapi vaṭṭakā tatheva karonti. Sopi yāva sūriyatthaṅgamanā jālameva mocento kiñci alabhitvā tucchahatthova gehaṃ gacchati. Athassa bhariyā kujjhitvā ‘‘tvaṃ divase divase tucchahattho āgacchasi, aññampi te bahi positabbaṭṭhānaṃ atthi maññe’’ti āha. Sākuṇiko ‘‘bhadde, mama aññaṃ positabbaṭṭhānaṃ natthi, apica kho pana te vaṭṭakā samaggā hutvā caranti, mayā khittamatte jālaṃ ādāya kaṇṭakagumbe khipitvā gacchanti, na kho panete sabbakālameva sammodamānā viharissanti, tvaṃ mā cintayi, yadā te vivādamāpajjissanti, tadā te sabbeva ādāya tava mukhaṃ hāsayamāno āgacchissāmī’’ti vatvā bhariyāya imaṃ gāthamāha –

    33.

    33.

    ‘‘ஸம்மோத³மானா க³ச்ச²ந்தி, ஜாலமாதா³ய பக்கி²னோ;

    ‘‘Sammodamānā gacchanti, jālamādāya pakkhino;

    யதா³ தே விவதி³ஸ்ஸந்தி, ததா³ ஏஹிந்தி மே வஸ’’ந்தி.

    Yadā te vivadissanti, tadā ehinti me vasa’’nti.

    தத்த² யதா³ தே விவதி³ஸ்ஸந்தீதி யஸ்மிங் காலே தே வட்டகா நானாலத்³தி⁴கா நானாகா³ஹா ஹுத்வா விவதி³ஸ்ஸந்தி, கலஹங் கரிஸ்ஸந்தீதி அத்தோ². ததா³ ஏஹிந்தி மே வஸந்தி தஸ்மிங் காலே ஸப்³பே³பி தே மம வஸங் ஆக³ச்சி²ஸ்ஸந்தி. அதா²ஹங் தே க³ஹெத்வா தவ முக²ங் ஹாஸெந்தோ ஆக³ச்சி²ஸ்ஸாமீதி ப⁴ரியங் ஸமஸ்ஸாஸேஸி.

    Tattha yadā te vivadissantīti yasmiṃ kāle te vaṭṭakā nānāladdhikā nānāgāhā hutvā vivadissanti, kalahaṃ karissantīti attho. Tadā ehinti me vasanti tasmiṃ kāle sabbepi te mama vasaṃ āgacchissanti. Athāhaṃ te gahetvā tava mukhaṃ hāsento āgacchissāmīti bhariyaṃ samassāsesi.

    கதிபாஹஸ்ஸேவ பன அச்சயேன ஏகோ வட்டகோ கோ³சரபூ⁴மிங் ஓதரந்தோ அஸல்லக்கெ²த்வா அஞ்ஞஸ்ஸ ஸீஸங் அக்கமி, இதரோ ‘‘கோ மங் ஸீஸே அக்கமீ’’தி குஜ்ஜி²ங். ‘‘அஹங் அஸல்லக்கெ²த்வா அக்கமிங், மா குஜ்ஜீ²’’தி வுத்தேபி குஜ்ஜி²யேவ. தே புனப்புனங் கதெ²ந்தா ‘‘த்வமேவ மஞ்ஞே ஜாலங் உக்கி²பஸீ’’தி அஞ்ஞமஞ்ஞங் விவாத³ங் கரிங்ஸு. தேஸு விவத³ந்தேஸு போ³தி⁴ஸத்தோ சிந்தேஸி ‘‘விவாத³கே ஸொத்தி²பா⁴வோ நாம நத்தி², இதா³னேவ தே ஜாலங் ந உக்கி²பிஸ்ஸந்தி, ததோ மஹந்தங் வினாஸங் பாபுணிஸ்ஸந்தி, ஸாகுணிகோ ஓகாஸங் லபி⁴ஸ்ஸதி, மயா இமஸ்மிங் டா²னே ந ஸக்கா வஸிது’’ந்தி. ஸோ அத்தனோ பரிஸங் ஆதா³ய அஞ்ஞத்த² க³தோ. ஸாகுணிகோபி கோ² கதிபாஹச்சயேன ஆக³ந்த்வா வட்டகவஸ்ஸிதங் வஸ்ஸித்வா தேஸங் ஸன்னிபதிதானங் உபரி ஜாலங் கி²பி. அதே²கோ வட்டகோ ‘‘துய்ஹங் கிர ஜாலங் உக்கி²பந்தஸ்ஸேவ மத்த²கே லோமானி பதிதானி, இதா³னி உக்கி²பா’’தி ஆஹ. அபரோ ‘‘துய்ஹங் கிர ஜாலங் உக்கி²பந்தஸ்ஸேவ த்³வீஸு பக்கே²ஸு பத்தானி பதிதானி, இதா³னி உக்கி²பா’’தி ஆஹ. இதி தேஸங் ‘‘த்வங் உக்கி²ப, த்வங் உக்கி²பா’’தி வத³ந்தானஞ்ஞேவ ஸாகுணிகோ ஜாலங் உக்கி²பித்வா ஸப்³பே³வ தே ஏகதோ கத்வா பச்சி²ங் பூரெத்வா ப⁴ரியங் ஹாஸயமானோ கே³ஹங் அக³மாஸி.

    Katipāhasseva pana accayena eko vaṭṭako gocarabhūmiṃ otaranto asallakkhetvā aññassa sīsaṃ akkami, itaro ‘‘ko maṃ sīse akkamī’’ti kujjhiṃ. ‘‘Ahaṃ asallakkhetvā akkamiṃ, mā kujjhī’’ti vuttepi kujjhiyeva. Te punappunaṃ kathentā ‘‘tvameva maññe jālaṃ ukkhipasī’’ti aññamaññaṃ vivādaṃ kariṃsu. Tesu vivadantesu bodhisatto cintesi ‘‘vivādake sotthibhāvo nāma natthi, idāneva te jālaṃ na ukkhipissanti, tato mahantaṃ vināsaṃ pāpuṇissanti, sākuṇiko okāsaṃ labhissati, mayā imasmiṃ ṭhāne na sakkā vasitu’’nti. So attano parisaṃ ādāya aññattha gato. Sākuṇikopi kho katipāhaccayena āgantvā vaṭṭakavassitaṃ vassitvā tesaṃ sannipatitānaṃ upari jālaṃ khipi. Atheko vaṭṭako ‘‘tuyhaṃ kira jālaṃ ukkhipantasseva matthake lomāni patitāni, idāni ukkhipā’’ti āha. Aparo ‘‘tuyhaṃ kira jālaṃ ukkhipantasseva dvīsu pakkhesu pattāni patitāni, idāni ukkhipā’’ti āha. Iti tesaṃ ‘‘tvaṃ ukkhipa, tvaṃ ukkhipā’’ti vadantānaññeva sākuṇiko jālaṃ ukkhipitvā sabbeva te ekato katvā pacchiṃ pūretvā bhariyaṃ hāsayamāno gehaṃ agamāsi.

    ஸத்தா² ‘‘ஏவங் மஹாராஜா ஞாதகானங் கலஹோ நாம ந யுத்தோ, கலஹோ வினாஸமூலமேவ ஹோதீ’’தி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா அனுஸந்தி⁴ங் க⁴டெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ அபண்டி³தவட்டகோ தே³வத³த்தோ அஹோஸி, பண்டி³தவட்டகோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā ‘‘evaṃ mahārājā ñātakānaṃ kalaho nāma na yutto, kalaho vināsamūlameva hotī’’ti imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā anusandhiṃ ghaṭetvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā apaṇḍitavaṭṭako devadatto ahosi, paṇḍitavaṭṭako pana ahameva ahosi’’nti.

    ஸம்மோத³மானஜாதகவண்ணனா ததியா.

    Sammodamānajātakavaṇṇanā tatiyā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 33. ஸம்மோத³மானஜாதகங் • 33. Sammodamānajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact