Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi

    4. ஸமத²க்க²ந்த⁴கங்

    4. Samathakkhandhakaṃ

    1. ஸம்முகா²வினயகதா²

    1. Sammukhāvinayakathā

    186-7. ஸமத²க்க²ந்த⁴கே ஏவமத்தோ² வேதி³தப்³போ³தி யோஜனா. ச² மாதிகாபதா³னீதி வாக்யம்பி ஸமாஸோபி யுத்தோயேவ. தத்த² ஸமாஸோ பன அஸமாஹாரதி³கு³யேவ. ‘‘நிக்கி²பித்வா’’தி பத³ங் ‘‘வுத்தோ’’தி பதே³ புப்³ப³காலகிரியாவிஸேஸனங், துல்யத்தோ² வா. வித்தா²ரோதி விப⁴ங்கோ³. தத்தா²தி விப⁴ங்கே³. ஸஞ்ஞாபேதீதி எத்த² ஸஞ்ஞங் கத்வா ஜானாபேதீதி அத்த²ங் படிக்கி²பந்தோ ஆஹ ‘‘பரிதோஸெத்வா ஜானாபேதீ’’தி. இமினா ஸங்புப்³போ³ ஞாதா⁴து பரிதோஸனத்த²ங் அந்தோகத்வா அவபோ³த⁴னத்தோ² ஹோதீதி த³ஸ்ஸேதி. காரணபதிரூபகானீதி காரணஸ்ஸ படிபா⁴கா³னி. நிஜ்ஜா²பேதீதி எத்த² ஜே²தா⁴து ஓலோகனத்தோ²தி ஆஹ ‘‘ஓலோகேதீ’’தி. யதா²தி யேனாகாரேன, கரியமானேதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. ஸோதி த⁴ம்மவாதீ³. பரதோபி ஏஸேவ நயோ. ‘‘புனப்புன’’ந்தி இமினா அனுபெக்க²தீதி எத்த² அனுஸத்³தோ³ ந உபச்சி²ன்னத்தோ²தி த³ஸ்ஸேதி. பெக்க²தி அனுபெக்க²தீதி எத்த² இக்க²தா⁴து ‘‘த³ஸ்ஸேதி அனுத³ஸ்ஸேதீ’’தி எத்த² தி³ஸதா⁴துயா ஸதி³ஸத்தோ²தி ஆஹ ‘‘த³ஸ்ஸேதி…பே॰… பரியாயவசனானீ’’தி. தேஸஞ்ஞேவாதி ‘‘பெக்க²தி அனுபெக்க²தீ’’தி பதா³னஞ்ஞேவ. பரியாயவசனானீதி வேவசனஸத்³தா³ அத்தே² பரிப்³யத்திங் அயந்தி க³ச்ச²ந்தி இமேஹீதி பரியாயானி, தானியேவ வசனானி பரியாயவசனானி. ஸோதி அத⁴ம்மவாதீ³. மோஹெத்வாதி த⁴ம்மவாதீ³புக்³க³லாதி³ங் மோஹாபெத்வா.

    186-7. Samathakkhandhake evamattho veditabboti yojanā. Cha mātikāpadānīti vākyampi samāsopi yuttoyeva. Tattha samāso pana asamāhāradiguyeva. ‘‘Nikkhipitvā’’ti padaṃ ‘‘vutto’’ti pade pubbakālakiriyāvisesanaṃ, tulyattho vā. Vitthāroti vibhaṅgo. Tatthāti vibhaṅge. Saññāpetīti ettha saññaṃ katvā jānāpetīti atthaṃ paṭikkhipanto āha ‘‘paritosetvā jānāpetī’’ti. Iminā saṃpubbo ñādhātu paritosanatthaṃ antokatvā avabodhanattho hotīti dasseti. Kāraṇapatirūpakānīti kāraṇassa paṭibhāgāni. Nijjhāpetīti ettha jhedhātu olokanatthoti āha ‘‘oloketī’’ti. Yathāti yenākārena, kariyamāneti sambandho. Soti dhammavādī. Paratopi eseva nayo. ‘‘Punappuna’’nti iminā anupekkhatīti ettha anusaddo na upacchinnatthoti dasseti. Pekkhati anupekkhatīti ettha ikkhadhātu ‘‘dasseti anudassetī’’ti ettha disadhātuyā sadisatthoti āha ‘‘dasseti…pe… pariyāyavacanānī’’ti. Tesaññevāti ‘‘pekkhati anupekkhatī’’ti padānaññeva. Pariyāyavacanānīti vevacanasaddā atthe paribyattiṃ ayanti gacchanti imehīti pariyāyāni, tāniyeva vacanāni pariyāyavacanāni. Soti adhammavādī. Mohetvāti dhammavādīpuggalādiṃ mohāpetvā.

    188. த⁴ம்மவாதீ³ புக்³க³லோ த³ஸ்ஸேதீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. அமோஹெத்வாதி அத⁴ம்மவாதீ³புக்³க³லாதி³ங் அமோஹாபெத்வா, அவிபரீதங் ஜானாபெத்வாதி அத்தோ².

    188. Dhammavādī puggalo dassetīti sambandho. Amohetvāti adhammavādīpuggalādiṃ amohāpetvā, aviparītaṃ jānāpetvāti attho.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / சூளவக்³க³பாளி • Cūḷavaggapāḷi
    1. ஸம்முகா²வினயோ • 1. Sammukhāvinayo
    கண்ஹபக்க²னவகங் • Kaṇhapakkhanavakaṃ
    ஸுக்கபக்க²னவகங் • Sukkapakkhanavakaṃ

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / சூளவக்³க³-அட்ட²கதா² • Cūḷavagga-aṭṭhakathā / ஸம்முகா²வினயகதா² • Sammukhāvinayakathā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ஸம்முகா²வினயகதா²வண்ணனா • Sammukhāvinayakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact