Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / கதா²வத்து²பாளி • Kathāvatthupāḷi

    5. பஞ்சமவக்³கோ³

    5. Pañcamavaggo

    (48) 6. ஸம்முதிஞாணகதா²

    (48) 6. Sammutiñāṇakathā

    434. ந வத்தப்³ப³ங் – ‘‘ஸம்முதிஞாணங் ஸச்சாரம்மணஞ்ஞேவ ந அஞ்ஞாரம்மண’’ந்தி? ஆமந்தா. நனு பத²வீகஸிணங் ஸமாபத்திங் ஸமாபன்னஸ்ஸ அத்தி² ஞாணங், பத²வீகஸிணஞ்ச ஸம்முதிஸச்சம்ஹீதி? ஆமந்தா. ஹஞ்சி பத²வீகஸிணங் ஸமாபத்திங் ஸமாபன்னஸ்ஸ அத்தி² ஞாணங், பத²வீகஸிணஞ்ச ஸம்முதிஸச்சம்ஹி, தேன வத ரே வத்தப்³பே³ – ‘‘ஸம்முதிஞாணங் ஸச்சாரம்மணஞ்ஞேவ ந அஞ்ஞாரம்மண’’ந்தி.

    434. Na vattabbaṃ – ‘‘sammutiñāṇaṃ saccārammaṇaññeva na aññārammaṇa’’nti? Āmantā. Nanu pathavīkasiṇaṃ samāpattiṃ samāpannassa atthi ñāṇaṃ, pathavīkasiṇañca sammutisaccamhīti? Āmantā. Hañci pathavīkasiṇaṃ samāpattiṃ samāpannassa atthi ñāṇaṃ, pathavīkasiṇañca sammutisaccamhi, tena vata re vattabbe – ‘‘sammutiñāṇaṃ saccārammaṇaññeva na aññārammaṇa’’nti.

    ந வத்தப்³ப³ங் – ‘‘ஸம்முதிஞாணங் ஸச்சாரம்மணஞ்ஞேவ ந அஞ்ஞாரம்மண’’ந்தி? ஆமந்தா…பே॰… நனு ஆபோகஸிணங்…பே॰… தேஜோகஸிணங்…பே॰… கி³லானபச்சயபே⁴ஸஜ்ஜபரிக்கா²ரங் த³த³ந்தஸ்ஸ அத்தி² ஞாணங், கி³லானபச்சயபே⁴ஸஜ்ஜபரிக்கா²ரோ ச ஸம்முதிஸச்சம்ஹீதி? ஆமந்தா. ஹஞ்சி கி³லானபச்சயபே⁴ஸஜ்ஜபரிக்கா²ரங் த³த³ந்தஸ்ஸ அத்தி² ஞாணங், கி³லானபச்சயபே⁴ஸஜ்ஜபரிக்கா²ரோ ச ஸம்முதிஸச்சம்ஹி, தேன வத ரே வத்தப்³பே³ – ‘‘ஸம்முதிஞாணங் ஸச்சாரம்மணஞ்ஞேவ ந அஞ்ஞாரம்மண’’ந்தி.

    Na vattabbaṃ – ‘‘sammutiñāṇaṃ saccārammaṇaññeva na aññārammaṇa’’nti? Āmantā…pe… nanu āpokasiṇaṃ…pe… tejokasiṇaṃ…pe… gilānapaccayabhesajjaparikkhāraṃ dadantassa atthi ñāṇaṃ, gilānapaccayabhesajjaparikkhāro ca sammutisaccamhīti? Āmantā. Hañci gilānapaccayabhesajjaparikkhāraṃ dadantassa atthi ñāṇaṃ, gilānapaccayabhesajjaparikkhāro ca sammutisaccamhi, tena vata re vattabbe – ‘‘sammutiñāṇaṃ saccārammaṇaññeva na aññārammaṇa’’nti.

    435. ஸம்முதிஞாணங் ஸச்சாரம்மணஞ்ஞேவ ந அஞ்ஞாரம்மணந்தி? ஆமந்தா . தேன ஞாணேன து³க்க²ங் பரிஜானாதி, ஸமுத³யங் பஜஹதி, நிரோத⁴ங் ஸச்சி²கரோதி, மக்³க³ங் பா⁴வேதீதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    435. Sammutiñāṇaṃ saccārammaṇaññeva na aññārammaṇanti? Āmantā . Tena ñāṇena dukkhaṃ parijānāti, samudayaṃ pajahati, nirodhaṃ sacchikaroti, maggaṃ bhāvetīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ஸம்முதிஞாணகதா² நிட்டி²தா.

    Sammutiñāṇakathā niṭṭhitā.







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (அட்ட²கதா²) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / 6. ஸம்முதிஞாணகதா²வண்ணனா • 6. Sammutiñāṇakathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-மூலடீகா • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / 6. ஸம்முதிஞாணகதா²வண்ணனா • 6. Sammutiñāṇakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact