Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தீ³க⁴னிகாய (டீகா) • Dīghanikāya (ṭīkā) |
5. ஸம்பஸாத³னீயஸுத்தவண்ணனா
5. Sampasādanīyasuttavaṇṇanā
ஸாரிபுத்தஸீஹனாத³வண்ணனா
Sāriputtasīhanādavaṇṇanā
141. பாவாரெந்தி ஸஞ்சா²தெ³ந்தி ஸரீரங் ஏதேனாதி பாவாரோ, வத்த²ங். பாவரணங் வா பாவாரோ, ‘‘வத்த²ங் து³ஸ்ஸ’’ந்தி பரியாயஸத்³தா³ ஏதேதி து³ஸ்ஸமேவ பாவாரோ, ஸோ ஏதஸ்ஸ ப³ஹுவிதோ⁴ அனேககோடிப்பபே⁴தோ³ ப⁴ண்ட³பூ⁴தோ அத்தீ²தி து³ஸ்ஸபாவாரிகோ. ஸோ கிர புப்³பே³ த³ஹரகாலே து³ஸ்ஸபாவாரப⁴ண்ட³மேவ ப³ஹுங் பரிக்³க³ஹெத்வா வாணிஜ்ஜங் அகாஸி, தேன நங் ஸெட்டி²ட்டா²னே டி²தம்பி ‘‘பாவாரிகோ’’ த்வேவ ஸஞ்ஜானந்தி. ப⁴க³வதீதி இதி-ஸத்³தோ³ ஆதி³அத்தோ², பகாரத்தோ² வா, தேன ப⁴க³வந்தங் உபஸங்கமித்வா தே²ரேன வுத்தவசனங் ஸப்³ப³ங் ஸங்க³ண்ஹாதி. ‘‘கஸ்மா ஏவங் அவோசா’’தி ததா²வசனே காரணங் புச்சி²த்வா ‘‘ஸோமனஸ்ஸபவேத³னத்த²’’ந்தி கஸ்மா பயோஜனங் விஸ்ஸஜ்ஜிதங், தயித³ங் அம்ப³ங் புட்ட²ஸ்ஸ லபு³ஜங் ப்³யாகரணஸதி³ஸந்தி? நயித³மேவங் சிந்தேதப்³ப³ங். யா ஹிஸ்ஸ தே²ரஸ்ஸ ததா³ ப⁴க³வதி ஸோமனஸ்ஸுப்பத்தி, ஸா நித்³தா⁴ரிதரூபா காரணபா⁴வேன சோதி³தா, தஸ்மா ஏவங் அவோசாதி, ஸா ஏவ ச யஸ்மா நித்³தா⁴ரிதரூபா பவேத³னவஸேன ப⁴க³வதோ ஸம்முகா² ததா²வசனங் பயோஜேதி, தஸ்மா ‘‘அத்தனோ உப்பன்னஸோமனஸ்ஸபவேத³னத்த²’’ந்தி பயோஜனபா⁴வேன விஸ்ஸஜ்ஜிதங்.
141. Pāvārenti sañchādenti sarīraṃ etenāti pāvāro, vatthaṃ. Pāvaraṇaṃ vā pāvāro, ‘‘vatthaṃ dussa’’nti pariyāyasaddā eteti dussameva pāvāro, so etassa bahuvidho anekakoṭippabhedo bhaṇḍabhūto atthīti dussapāvāriko. So kira pubbe daharakāle dussapāvārabhaṇḍameva bahuṃ pariggahetvā vāṇijjaṃ akāsi, tena naṃ seṭṭhiṭṭhāne ṭhitampi ‘‘pāvāriko’’ tveva sañjānanti. Bhagavatīti iti-saddo ādiattho, pakārattho vā, tena bhagavantaṃ upasaṅkamitvā therena vuttavacanaṃ sabbaṃ saṅgaṇhāti. ‘‘Kasmā evaṃ avocā’’ti tathāvacane kāraṇaṃ pucchitvā ‘‘somanassapavedanattha’’nti kasmā payojanaṃ vissajjitaṃ, tayidaṃ ambaṃ puṭṭhassa labujaṃ byākaraṇasadisanti? Nayidamevaṃ cintetabbaṃ. Yā hissa therassa tadā bhagavati somanassuppatti, sā niddhāritarūpā kāraṇabhāvena coditā, tasmā evaṃ avocāti, sā eva ca yasmā niddhāritarūpā pavedanavasena bhagavato sammukhā tathāvacanaṃ payojeti, tasmā ‘‘attano uppannasomanassapavedanattha’’nti payojanabhāvena vissajjitaṃ.
தத்ராதி தஸ்மிங் ஸோமனஸ்ஸபவேத³னே. விஹாரே நிவாஸபரிவத்தனவஸேன ஸுனிவத்த²னிவாஸனோ. ஆபு⁴ஜித்வாதி ஆப³ந்தி⁴த்வா.
Tatrāti tasmiṃ somanassapavedane. Vihāre nivāsaparivattanavasena sunivatthanivāsano. Ābhujitvāti ābandhitvā.
ஸமாபத்திதோ வுட்டா²ய ‘‘அஹோ ஸந்தோ வதாயங் அரியவிஹாரோ’’தி ஸமாபத்திஸுக²பச்சவெக்க²ணமுகே²ன அத்தனோ கு³ணே அனுஸ்ஸரிதுங் ஆரத்³தோ⁴, ஆரபி⁴த்வா ச நேஸங் தங் தங் ஸாமஞ்ஞவிஸேஸவிபா⁴க³வஸேன அனுஸ்ஸரி. ததா² ஹி ‘‘ஸமாதீ⁴’’தி ஸாமஞ்ஞதோ க³ஹிதஸ்ஸேவ ‘‘பட²மங் ஜா²ன’’ந்திஆதி³னா விஸேஸவிபா⁴கோ³, ‘‘பஞ்ஞா’’தி ஸாமஞ்ஞதோ ச க³ஹிதஸ்ஸேவ ‘‘விபஸ்ஸனாஞாண’’ந்திஆதி³னா விஸேஸவிபா⁴கோ³ உத்³த⁴டோ. ‘‘லோகியாபி⁴ஞ்ஞாஸு தி³ப்³ப³சக்கு²ஞாணஸ்ஸேவ க³ஹணங் தே²ரஸ்ஸ இதரேஹி ஸாதிஸயந்தி த³ஸ்ஸேது’’ந்தி வத³ந்தி, புப்³பே³னிவாஸஞாணம்பி பன ‘‘கப்பஸதஸஹஸ்ஸாதி⁴கஸ்ஸா’’திஆதி³னா கிச்சவஸேன த³ஸ்ஸிதமேவ, லக்க²ணஹாரவஸேன வா இதரேஸங் பெத்த² க³ஹிததா வேதி³தப்³பா³.
Samāpattito vuṭṭhāya ‘‘aho santo vatāyaṃ ariyavihāro’’ti samāpattisukhapaccavekkhaṇamukhena attano guṇe anussarituṃ āraddho, ārabhitvā ca nesaṃ taṃ taṃ sāmaññavisesavibhāgavasena anussari. Tathā hi ‘‘samādhī’’ti sāmaññato gahitasseva ‘‘paṭhamaṃ jhāna’’ntiādinā visesavibhāgo, ‘‘paññā’’ti sāmaññato ca gahitasseva ‘‘vipassanāñāṇa’’ntiādinā visesavibhāgo uddhaṭo. ‘‘Lokiyābhiññāsu dibbacakkhuñāṇasseva gahaṇaṃ therassa itarehi sātisayanti dassetu’’nti vadanti, pubbenivāsañāṇampi pana ‘‘kappasatasahassādhikassā’’tiādinā kiccavasena dassitameva, lakkhaṇahāravasena vā itaresaṃ pettha gahitatā veditabbā.
அத்த²ப்பபே⁴த³ஸ்ஸ ஸல்லக்க²ணவிபா⁴வனவவத்தா²னகரணஸமத்த²ங் அத்தே² பபே⁴த³க³தங் ஞாணங் அத்த²படிஸம்பி⁴தா³. ததா² த⁴ம்மப்பபே⁴த³ஸ்ஸ ஸல்லக்க²ணவிபா⁴வனவவத்தா²னகரணஸமத்த²ங் த⁴ம்மே பபே⁴த³க³தங் ஞாணங் த⁴ம்மபடிஸம்பி⁴தா³. நிருத்திபபே⁴த³ஸ்ஸ ஸல்லக்க²ணவிபா⁴வனவவத்தா²னகரணஸமத்த²ங் நிருத்தியங் பபே⁴த³க³தங் ஞாணங் நிருத்திபடிஸம்பி⁴தா³. படிபா⁴னப்பபே⁴த³ஸ்ஸ ஸல்லக்க²ணவிபா⁴வனவவத்தா²ன கரணஸமத்த²ங் படிபா⁴னே பபே⁴த³க³தங் ஞாணங் படிபா⁴னபடிஸம்பி⁴தா³. அயமெத்த² ஸங்கே²போ, வித்தா²ரோ பன விஸுத்³தி⁴மக்³கே³, (விஸுத்³தி⁴॰ 2.428) தங் ஸங்வண்ணனாஸு (விஸுத்³தி⁴॰ டீ॰ 2.428) வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³போ³. ஸாவகவிஸயே பரமுக்கங்ஸக³தங் ஞாணங் ஸாவகபாரமிஞாணங் ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணங் விய ஸப்³ப³ஞெய்யத⁴ம்மேஸு. தஸ்ஸாபி ஹி விஸுங் பரிகம்மங் நாம நத்தி², ஸாவகபாரமியா பன ஸம்மதே³வ பரிபூரிதத்தா அக்³க³மக்³க³ஸமதி⁴க³மேனேவஸ்ஸ ஸமதி⁴க³மோ ஹோதி. ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணஸ்ஸேவ ஸம்மாஸம்பு³த்³தா⁴னங் யாவ நிஸின்னபல்லங்கா அனுஸ்ஸரதோதி யோஜனா.
Atthappabhedassa sallakkhaṇavibhāvanavavatthānakaraṇasamatthaṃ atthe pabhedagataṃ ñāṇaṃ atthapaṭisambhidā. Tathā dhammappabhedassa sallakkhaṇavibhāvanavavatthānakaraṇasamatthaṃ dhamme pabhedagataṃ ñāṇaṃ dhammapaṭisambhidā. Niruttipabhedassa sallakkhaṇavibhāvanavavatthānakaraṇasamatthaṃ niruttiyaṃ pabhedagataṃ ñāṇaṃ niruttipaṭisambhidā. Paṭibhānappabhedassa sallakkhaṇavibhāvanavavatthāna karaṇasamatthaṃ paṭibhāne pabhedagataṃ ñāṇaṃ paṭibhānapaṭisambhidā. Ayamettha saṅkhepo, vitthāro pana visuddhimagge, (visuddhi. 2.428) taṃ saṃvaṇṇanāsu (visuddhi. ṭī. 2.428) vuttanayeneva veditabbo. Sāvakavisaye paramukkaṃsagataṃ ñāṇaṃ sāvakapāramiñāṇaṃ sabbaññutaññāṇaṃ viya sabbañeyyadhammesu. Tassāpi hi visuṃ parikammaṃ nāma natthi, sāvakapāramiyā pana sammadeva paripūritattā aggamaggasamadhigamenevassa samadhigamo hoti. Sabbaññutaññāṇasseva sammāsambuddhānaṃ yāva nisinnapallaṅkā anussaratoti yojanā.
ப⁴க³வதோ ஸீலங் நிஸ்ஸாய கு³ணே அனுஸ்ஸரிதுமாரத்³தோ⁴தி யோஜனா. யஸ்மா கு³ணானங் ப³ஹுபா⁴வதோ நேஸங் ஏகஜ்ஜ²ங் ஆபாதா²க³மனங் நத்தி², ஸதி ச தஸ்மிங் அனிரூபிதரூபேனேவ அனுஸ்ஸரணேன ப⁴விதப்³ப³ங், தஸ்மா தே²ரோ ஸவிஸயே ட²த்வா தே அனுபத³ங் ஸரூபதோ அனுஸ்ஸரி, அனுஸ்ஸரந்தோ ச ஸப்³ப³பட²மங் ஸீலங் அனுஸ்ஸரி, தங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘ப⁴க³வதோ ஸீலங் நிஸ்ஸாயா’’தி ஆஹ, ஸீலங் ஆரப்³பா⁴தி அத்தோ². ஸேஸபதே³ஸுபி ஏஸேவ நயோ. யஸ்மா செத்த² தே²ரோ ஏகேகவஸேன ப⁴க³வதோ கு³ணே அனுஸ்ஸரித்வா ததோ பரங் சதுக்கபஞ்சகாதி³வஸேன அனுஸ்ஸரி, தஸ்மா ‘‘சத்தாரோ இத்³தி⁴பாதே³’’தி வத்வா ததோ பரங் பொ³ஜ்ஜ²ங்க³பா⁴வனாஸாமஞ்ஞேன இந்த்³ரியேஸு வத்தப்³பே³ஸு தானி அக்³க³ஹெத்வா ‘‘சத்தாரோ மக்³கே³’’திஆதி³ வுத்தங். சதுயோனிபரிச்சே²த³கஞாணங் மஹாஸீஹனாத³ஸுத்தே (ம॰ நி॰ 1.152) ஆக³தனயேனேவ வேதி³தப்³ப³ங். சத்தாரோ அரியவங்ஸா அரியவங்ஸஸுத்தே (அ॰ நி॰ 4.28) ஆக³தனயேனேவ வேதி³தப்³பா³.
Bhagavato sīlaṃ nissāya guṇe anussaritumāraddhoti yojanā. Yasmā guṇānaṃ bahubhāvato nesaṃ ekajjhaṃ āpāthāgamanaṃ natthi, sati ca tasmiṃ anirūpitarūpeneva anussaraṇena bhavitabbaṃ, tasmā thero savisaye ṭhatvā te anupadaṃ sarūpato anussari, anussaranto ca sabbapaṭhamaṃ sīlaṃ anussari, taṃ dassento ‘‘bhagavato sīlaṃ nissāyā’’ti āha, sīlaṃ ārabbhāti attho. Sesapadesupi eseva nayo. Yasmā cettha thero ekekavasena bhagavato guṇe anussaritvā tato paraṃ catukkapañcakādivasena anussari, tasmā ‘‘cattāro iddhipāde’’ti vatvā tato paraṃ bojjhaṅgabhāvanāsāmaññena indriyesu vattabbesu tāni aggahetvā ‘‘cattāro magge’’tiādi vuttaṃ. Catuyoniparicchedakañāṇaṃ mahāsīhanādasutte (ma. ni. 1.152) āgatanayeneva veditabbaṃ. Cattāro ariyavaṃsā ariyavaṃsasutte (a. ni. 4.28) āgatanayeneva veditabbā.
பதா⁴னியங்கா³த³யோ ஸங்கீ³தி (தீ³॰ நி॰ 3.317) த³ஸுத்தரஸுத்தேஸு (தீ³॰ நி॰ 3.355) ஆக³மிஸ்ஸந்தி. ச² ஸாரணீய த⁴ம்மா பரினிப்³பா³னஸுத்தே (தீ³॰ நி॰ 2.141) ஆக³தா ஏவ. ஸுக²ங் ஸுபனாத³யோ (அ॰ நி॰ 11.15; படி॰ ம॰ 2.22) ஏகாத³ஸ மெத்தானிஸங்ஸா . ‘‘இத³ங் து³க்க²ங் அரியஸச்ச’’ந்திஆதி³னா ஸங்॰ நி॰ 5.1081, மஹாவ॰ 15, படி॰ ம॰ 2.30) சதூஸு அரியஸச்சேஸு திபரிவத்தவஸேன ஆக³தா த்³வாத³ஸ த⁴ம்மசக்காகாரா. மக்³க³ப²லேஸு பவத்தானி அட்ட² ஞாணானி, ச² அஸாதா⁴ரணஞாணானி சாதி சுத்³த³ஸ பு³த்³த⁴ஞாணானி. பஞ்சத³ஸ விமுத்திபரிபாசனியா த⁴ம்மா மேகி⁴யஸுத்தவண்ணனாயங் (உதா³॰ அட்ட²॰ 31) க³ஹேதப்³பா³, ஸோளஸவிதா⁴ ஆனாபானஸ்ஸதி ஆனாபானஸ்ஸதிஸுத்தே (ம॰ நி॰ 3.148), அட்டா²ரஸ பு³த்³த⁴த⁴ம்மா (மஹானி॰ 69, 156; சூளனி॰ 85; படி॰ ம॰ 3.5; தீ³॰ நி॰ அட்ட²॰ 3.305) ஏவங் வேதி³தப்³பா³ –
Padhāniyaṅgādayo saṅgīti (dī. ni. 3.317) dasuttarasuttesu (dī. ni. 3.355) āgamissanti. Cha sāraṇīya dhammā parinibbānasutte (dī. ni. 2.141) āgatā eva. Sukhaṃ supanādayo (a. ni. 11.15; paṭi. ma. 2.22) ekādasa mettānisaṃsā . ‘‘Idaṃ dukkhaṃ ariyasacca’’ntiādinā saṃ. ni. 5.1081, mahāva. 15, paṭi. ma. 2.30) catūsu ariyasaccesu tiparivattavasena āgatā dvādasa dhammacakkākārā. Maggaphalesu pavattāni aṭṭha ñāṇāni, cha asādhāraṇañāṇāni cāti cuddasa buddhañāṇāni. Pañcadasa vimuttiparipācaniyā dhammā meghiyasuttavaṇṇanāyaṃ (udā. aṭṭha. 31) gahetabbā, soḷasavidhā ānāpānassati ānāpānassatisutte (ma. ni. 3.148), aṭṭhārasa buddhadhammā (mahāni. 69, 156; cūḷani. 85; paṭi. ma. 3.5; dī. ni. aṭṭha. 3.305) evaṃ veditabbā –
அதீதங்ஸே பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ அப்படிஹதங் ஞாணங், அனாக³தங்ஸே, பச்சுப்பன்னங்ஸே பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ அப்படிஹதங் ஞாணங். இமேஹி தீஹி த⁴ம்மேஹி ஸமன்னாக³தஸ்ஸ பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ ஸப்³ப³ங் காயகம்மங் ஞாணபுப்³ப³ங்க³மங் ஞாணானுபரிவத்தி, ஸப்³ப³ங் வசீகம்மங், ஸப்³ப³ங் மனோகம்மங் ஞாணபுப்³ப³ங்க³மங் ஞாணானுபரிவத்தி. இமேஹி ச²ஹி த⁴ம்மேஹி ஸமன்னாக³தஸ்ஸ பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ நத்தி² ச²ந்த³ஸ்ஸ ஹானி, நத்தி² த⁴ம்மதே³ஸனாய ஹானி, நத்தி² வீரியஸ்ஸ ஹானி, நத்தி² ஸமாதி⁴ஸ்ஸ ஹானி, நத்தி² பஞ்ஞாய ஹானி, நத்தி² விமுத்தியா ஹானி. இமேஹி த்³வாத³ஸஹி த⁴ம்மேஹி ஸமன்னாக³தஸ்ஸ பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ நத்தி² த³வா, நத்தி² ரவா, நத்தி² அப்பு²ட்ட²ங், நத்தி² வேகா³யிதத்தங், நத்தி² அப்³யாவடமனோ, நத்தி² அப்படிஸங்கா²னுபெக்கா²தி.
Atītaṃse buddhassa bhagavato appaṭihataṃ ñāṇaṃ, anāgataṃse, paccuppannaṃse buddhassa bhagavato appaṭihataṃ ñāṇaṃ. Imehi tīhi dhammehi samannāgatassa buddhassa bhagavato sabbaṃ kāyakammaṃ ñāṇapubbaṅgamaṃ ñāṇānuparivatti, sabbaṃ vacīkammaṃ, sabbaṃ manokammaṃ ñāṇapubbaṅgamaṃ ñāṇānuparivatti. Imehi chahi dhammehi samannāgatassa buddhassa bhagavato natthi chandassa hāni, natthi dhammadesanāya hāni, natthi vīriyassa hāni, natthi samādhissa hāni, natthi paññāya hāni, natthi vimuttiyā hāni. Imehi dvādasahi dhammehi samannāgatassa buddhassa bhagavato natthi davā, natthi ravā, natthi apphuṭṭhaṃ, natthi vegāyitattaṃ, natthi abyāvaṭamano, natthi appaṭisaṅkhānupekkhāti.
தத்த² ‘‘நத்தி² த³வாதி கி²ட்³டா³தி⁴ப்பாயேன கிரியா நத்தி². நத்தி² ரவாதி ஸஹஸா கிரியா நத்தீ²’’தி வத³ந்தி. ஸஹஸா பன கிரியா த³வா, ‘‘அஞ்ஞங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி அஞ்ஞஸ்ஸ கரணங் ரவா. நத்தி² அப்பு²டந்தி ஞாணேன அபு²ஸிதங் நத்தி². நத்தி² வேகா³யிதத்தந்தி துரிதகிரியா நத்தி². நத்தி² அப்³யாவடமனோதி நிரத்த²கசித்தஸமுதா³சாரோ நத்தி². நத்தி² அப்படிஸங்கா²னுபெக்கா²தி அஞ்ஞாணுபெக்கா² நத்தி². கேசி பன ‘‘நத்தி² த⁴ம்மதே³ஸனாய ஹானீ’’தி அபடி²த்வா ‘‘நத்தி² ச²ந்த³ஸ்ஸ ஹானி, நத்தி² வீரியஸ்ஸ ஹானி, நத்தி² ஸதியா [ஸத்தியா (விப⁴॰ மூலடீ॰ ஸுத்தந்தபா⁴ஜனீயவண்ணனா)] ஹானீ’’தி பட²ந்தி.
Tattha ‘‘natthi davāti khiḍḍādhippāyena kiriyā natthi. Natthi ravāti sahasā kiriyā natthī’’ti vadanti. Sahasā pana kiriyā davā, ‘‘aññaṃ karissāmī’’ti aññassa karaṇaṃ ravā. Natthi apphuṭanti ñāṇena aphusitaṃ natthi. Natthi vegāyitattanti turitakiriyā natthi. Natthi abyāvaṭamanoti niratthakacittasamudācāro natthi. Natthi appaṭisaṅkhānupekkhāti aññāṇupekkhā natthi. Keci pana ‘‘natthi dhammadesanāya hānī’’ti apaṭhitvā ‘‘natthi chandassa hāni, natthi vīriyassa hāni, natthi satiyā [sattiyā (vibha. mūlaṭī. suttantabhājanīyavaṇṇanā)] hānī’’ti paṭhanti.
ஜராமரணாதீ³ஸு ஏகாத³ஸஸு படிச்சஸமுப்பாத³ங்கே³ஸு பச்சேகங் சதுஸச்சயோஜனாவஸேன பவத்தானி சதுசத்தாலீஸ ஞாணானியேவ (ஸங்॰ நி॰ 2.33) ஸுக²விஸேஸானங் அதி⁴ட்டா²னபா⁴வதோ ஞாணவத்தூ²னி. வுத்தஞ்ஹேதங் –
Jarāmaraṇādīsu ekādasasu paṭiccasamuppādaṅgesu paccekaṃ catusaccayojanāvasena pavattāni catucattālīsa ñāṇāniyeva (saṃ. ni. 2.33) sukhavisesānaṃ adhiṭṭhānabhāvato ñāṇavatthūni. Vuttañhetaṃ –
‘‘யதோ கோ² பி⁴க்க²வே அரியஸாவகோ ஏவங் ஜராமரணங் பஜானாதி, ஏவங் ஜராமரணஸமுத³யங் பஜானாதி, ஏவங் ஜராமரணனிரோத⁴ங் பஜானாதி, ஏவங் ஜராமரணனிரோத⁴கா³மினிங் படிபத³ங் பஜானாதீ’’திஆதி³ (ஸங்॰ நி॰ 2.33).
‘‘Yato kho bhikkhave ariyasāvako evaṃ jarāmaraṇaṃ pajānāti, evaṃ jarāmaraṇasamudayaṃ pajānāti, evaṃ jarāmaraṇanirodhaṃ pajānāti, evaṃ jarāmaraṇanirodhagāminiṃ paṭipadaṃ pajānātī’’tiādi (saṃ. ni. 2.33).
ஜராமரணஸமுத³யோதி செத்த² ஜாதி அதி⁴ப்பேதா. ஸேஸபதே³ஸு ப⁴வாத³யோ வேதி³தப்³பா³.
Jarāmaraṇasamudayoti cettha jāti adhippetā. Sesapadesu bhavādayo veditabbā.
குஸலசித்துப்பாதே³ஸு ப²ஸ்ஸாத³யோ பரோபண்ணாஸ குஸலத⁴ம்மா.
Kusalacittuppādesu phassādayo paropaṇṇāsa kusaladhammā.
‘‘ஜாதிபச்சயா ஜராமரண’’ந்தி ஞாணங், ‘‘அஸதி ஜாதியா நத்தி² ஜராமரண’’ந்தி ஞாணங், அதீதம்பி அத்³தா⁴னங் ‘‘ஜாதிபச்சயா ஜராமரண’’ந்தி ஞாணங், ‘‘அஸதி ஜாதியா நத்தி² ஜராமரண’’ந்தி ஞாணங், அனாக³தம்பி அத்³தா⁴னங் ‘‘ஜாதிபச்சயா ஜராமரண’’ந்தி ஞாணங், ‘‘அஸதி ஜாதியா நத்தி² ஜராமரண’’ந்தி ஞாணங். ‘‘யம்பி இத³ங் த⁴ம்மட்டி²திஞாணங், தம்பி க²யத⁴ம்மங் வயத⁴ம்மங் விராக³த⁴ம்மங் நிரோத⁴த⁴ம்ம’’ந்தி ஞாணந்தி ஏவங் ஜராமரணாதீ³ஸு ஏகாத³ஸஸு படிச்சஸமுப்பாத³ங்கே³ஸு பச்சேகங் ஸத்த ஸத்த கத்வா ஸத்தஸத்ததி ஞாணவத்தூ²னி (ஸங்॰ நி॰ 2.34) வேதி³தப்³பா³னி. தத்த² யம்பீதி ச²ப்³பி³த⁴ம்பி பச்சவெக்க²ணஞாணங் விபஸ்ஸனாரம்மணபா⁴வேன ஏகஜ்ஜ²ங் க³ஹெத்வா வுத்தங். த⁴ம்மட்டி²திஞாணந்தி ச²பி ஞாணானி ஸங்கி²பித்வா வுத்தங் ஞாணங். ‘‘க²யத⁴ம்ம’’ந்திஆதி³னா பன பகாரேன பவத்தஞாணஸ்ஸ த³ஸ்ஸனங், விபஸ்ஸனாத³ஸ்ஸனதோ விபஸ்ஸனா படிவிபஸ்ஸனாத³ஸ்ஸனமத்தமேவாதி ந தங் ‘‘அங்க³’’ந்தி வத³ந்தி, பாளியங் (ஸங்॰ நி॰ 2.34) பன ஸப்³ப³த்த² ஞாணவஸேன அங்கா³னங் வுத்தத்தா ‘‘நிரோத⁴த⁴ம்மந்தி ஞாண’’ந்தி இதி-ஸத்³தே³ன பகாஸெத்வா வுத்தங் விபஸ்ஸனாஞாணங் ஸத்தமங் ஞாணந்தி அயமத்தோ² தி³ஸ்ஸதி. ந ஹி யம்பி இத³ங் த⁴ம்மட்டி²திஞாணங், தம்பி ஞாணந்தி ஸம்ப³ந்தோ⁴ ஹோதி ஞாணக்³க³ஹணேன ஏதஸ்மிங் ஞாணபா⁴வத³ஸ்ஸனஸ்ஸ அனதி⁴ப்பேதத்தா, ‘‘க²யத⁴ம்மங்…பே॰… நிரோத⁴த⁴ம்ம’’ந்தி ஏதேஸங் ஸம்ப³ந்த⁴பா⁴வப்பஸங்கோ³ சாதி. சதுவீஸதி…பே॰… வஜிரஞாணந்தி எத்த² கேசி தாவ ஆஹு ‘‘ப⁴க³வா தே³வஸிகங் த்³வாத³ஸகோடிஸதஸஹஸ்ஸக்க²த்துங் மஹாகருணாஸமாபத்திங் ஸமாபஜ்ஜதி, த்³வாத³ஸகோடிஸதஸஹஸ்ஸக்க²த்துமேவ ச அரஹத்தப²லஸமாபத்திங் ஸமாபஜ்ஜதி, தாஸங் புரேசரங், ஸஹவசரஞ்ச ஞாணங் படிபக்கே²ஹி அபே⁴ஜ்ஜதங், மஹத்தஞ்ச உபாதா³ய மஹாவஜிரஞாணங் நாம. வுத்தஞ்ஹேதங் ப⁴க³வதா –
‘‘Jātipaccayā jarāmaraṇa’’nti ñāṇaṃ, ‘‘asati jātiyā natthi jarāmaraṇa’’nti ñāṇaṃ, atītampi addhānaṃ ‘‘jātipaccayā jarāmaraṇa’’nti ñāṇaṃ, ‘‘asati jātiyā natthi jarāmaraṇa’’nti ñāṇaṃ, anāgatampi addhānaṃ ‘‘jātipaccayā jarāmaraṇa’’nti ñāṇaṃ, ‘‘asati jātiyā natthi jarāmaraṇa’’nti ñāṇaṃ. ‘‘Yampi idaṃ dhammaṭṭhitiñāṇaṃ, tampi khayadhammaṃ vayadhammaṃ virāgadhammaṃ nirodhadhamma’’nti ñāṇanti evaṃ jarāmaraṇādīsu ekādasasu paṭiccasamuppādaṅgesu paccekaṃ satta satta katvā sattasattati ñāṇavatthūni (saṃ. ni. 2.34) veditabbāni. Tattha yampīti chabbidhampi paccavekkhaṇañāṇaṃ vipassanārammaṇabhāvena ekajjhaṃ gahetvā vuttaṃ. Dhammaṭṭhitiñāṇanti chapi ñāṇāni saṅkhipitvā vuttaṃ ñāṇaṃ. ‘‘Khayadhamma’’ntiādinā pana pakārena pavattañāṇassa dassanaṃ, vipassanādassanato vipassanā paṭivipassanādassanamattamevāti na taṃ ‘‘aṅga’’nti vadanti, pāḷiyaṃ (saṃ. ni. 2.34) pana sabbattha ñāṇavasena aṅgānaṃ vuttattā ‘‘nirodhadhammanti ñāṇa’’nti iti-saddena pakāsetvā vuttaṃ vipassanāñāṇaṃ sattamaṃ ñāṇanti ayamattho dissati. Na hi yampi idaṃ dhammaṭṭhitiñāṇaṃ, tampi ñāṇanti sambandho hoti ñāṇaggahaṇena etasmiṃ ñāṇabhāvadassanassa anadhippetattā, ‘‘khayadhammaṃ…pe… nirodhadhamma’’nti etesaṃ sambandhabhāvappasaṅgo cāti. Catuvīsati…pe… vajirañāṇanti ettha keci tāva āhu ‘‘bhagavā devasikaṃ dvādasakoṭisatasahassakkhattuṃ mahākaruṇāsamāpattiṃ samāpajjati, dvādasakoṭisatasahassakkhattumeva ca arahattaphalasamāpattiṃ samāpajjati, tāsaṃ purecaraṃ, sahavacarañca ñāṇaṃ paṭipakkhehi abhejjataṃ, mahattañca upādāya mahāvajirañāṇaṃ nāma. Vuttañhetaṃ bhagavatā –
‘ததா²க³தங் , பி⁴க்க²வே, அரஹந்தங் ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ங் த்³வே விதக்கா ப³ஹுலங் ஸமுதா³சரந்தி – கே²மோ ச விதக்கோ, பவிவேகோ ச விதக்கோ’தி (இதிவு॰ 38).
‘Tathāgataṃ , bhikkhave, arahantaṃ sammāsambuddhaṃ dve vitakkā bahulaṃ samudācaranti – khemo ca vitakko, paviveko ca vitakko’ti (itivu. 38).
கே²மவிதக்கோ ஹி ப⁴க³வதோ மஹாகருணாஸமாபத்திங் பூரெத்வா டி²தோ, பவிவேகவிதக்கோ அரஹத்தப²லஸமாபத்திங். பு³த்³தா⁴னஞ்ஹி ப⁴வங்க³பரிவாஸோ லஹுகோ, மத்த²கப்பத்தோ ஸமாபத்தீஸு வஸீபா⁴வோ, தஸ்மா ஸமாபஜ்ஜனவுட்டா²னானி கதிபயசித்தக்க²ணேஹேவ இஜ்ஜ²ந்தி. பஞ்ச ரூபாவசரஸமாபத்தியோ சதஸ்ஸோ அரூபஸமாபத்தியோ அப்பமஞ்ஞாஸமாபத்தியா ஸத்³தி⁴ங் த³ஸ, நிரோத⁴ஸமாபத்தி, அரஹத்தப²லஸமாபத்தி சாதி த்³வாத³ஸேதா ஸமாபத்தியோ ப⁴க³வா பச்சேகங் தி³வஸே தி³வஸே கோடிஸதஸஹஸ்ஸக்க²த்துங் புரேப⁴த்தங் ஸமாபஜ்ஜதி, ததா² பச்சா²ப⁴த்த’’ந்தி. ‘‘ஏவங் ஸமாபஜ்ஜிதப்³ப³ஸமாபத்திஸஞ்சாரிதஞாணங் மஹாவஜிரஞாணங் நாமா’’தி கேசி.
Khemavitakko hi bhagavato mahākaruṇāsamāpattiṃ pūretvā ṭhito, pavivekavitakko arahattaphalasamāpattiṃ. Buddhānañhi bhavaṅgaparivāso lahuko, matthakappatto samāpattīsu vasībhāvo, tasmā samāpajjanavuṭṭhānāni katipayacittakkhaṇeheva ijjhanti. Pañca rūpāvacarasamāpattiyo catasso arūpasamāpattiyo appamaññāsamāpattiyā saddhiṃ dasa, nirodhasamāpatti, arahattaphalasamāpatti cāti dvādasetā samāpattiyo bhagavā paccekaṃ divase divase koṭisatasahassakkhattuṃ purebhattaṃ samāpajjati, tathā pacchābhatta’’nti. ‘‘Evaṃ samāpajjitabbasamāpattisañcāritañāṇaṃ mahāvajirañāṇaṃ nāmā’’ti keci.
அபரே பன ‘‘யங் தங் ப⁴க³வதா அபி⁴ஸம்போ³தி⁴தி³வஸே பச்சி²மயாமே படிச்சஸமுப்பாத³முகே²ன படிலோமனயேன ஜராமரணதோ பட்டா²ய ஞாணங் ஓதாரெத்வா அனுபத³த⁴ம்மவிபஸ்ஸனங் ஆரப⁴ந்தேன யதா² நாம புரிஸோ ஸுவிது³க்³க³ங் மஹாக³ஹனங் மஹாவனங் சி²ந்த³ந்தோ அந்தரந்தரா நிஸானஸிலாயங் ப²ரஸுங் ஸுனிஸிதங் கரோதி, ஏவமேவ நிஸானஸிலாஸதி³ஸியோ ஸமாபத்தியோ அந்தரந்தரா ஸமாபஜ்ஜித்வா ஞாணஸ்ஸ திக்க²விஸத³ஸூரபா⁴வங் ஸம்பாதே³துங் அனுலோமபடிலோமதோ பச்சேகங் படிச்சஸமுப்பாத³ங்க³வஸேன ஸம்மஸந்தோ தி³வஸே தி³வஸே லக்க²கோடிலக்க²கோடிப²லஸமாபத்தியோ ஸமாபஜ்ஜதி, தங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் ‘சதுவீஸதி…பே॰… மஹாவஜிரஞாணங் நிஸ்ஸாயா’தி’’. நனு ப⁴க³வதோ ஸமாபத்திஸமாபஜ்ஜனே பரிகம்மே பயோஜனங் நத்தீ²தி? நயித³ங் ஏகந்திகங். ததா² ஹி வேத³னாபடிப்பணாமனாதீ³ஸு ஸவிஸேஸங் பரிகம்மபுப்³ப³ங்க³மேன ஸமாபத்தியோ ஸமாபஜ்ஜி. அபரே பன ‘‘லோகியஸமாபத்திஸமாபஜ்ஜனே பரிகம்மேன பயோஜனங் நத்தி². லோகுத்தரஸமாபத்திஸமாபஜ்ஜனே தஜ்ஜங் பரிகம்மங் இச்சி²தப்³ப³மேவா’’தி வத³ந்தி.
Apare pana ‘‘yaṃ taṃ bhagavatā abhisambodhidivase pacchimayāme paṭiccasamuppādamukhena paṭilomanayena jarāmaraṇato paṭṭhāya ñāṇaṃ otāretvā anupadadhammavipassanaṃ ārabhantena yathā nāma puriso suviduggaṃ mahāgahanaṃ mahāvanaṃ chindanto antarantarā nisānasilāyaṃ pharasuṃ sunisitaṃ karoti, evameva nisānasilāsadisiyo samāpattiyo antarantarā samāpajjitvā ñāṇassa tikkhavisadasūrabhāvaṃ sampādetuṃ anulomapaṭilomato paccekaṃ paṭiccasamuppādaṅgavasena sammasanto divase divase lakkhakoṭilakkhakoṭiphalasamāpattiyo samāpajjati, taṃ sandhāya vuttaṃ ‘catuvīsati…pe… mahāvajirañāṇaṃ nissāyā’ti’’. Nanu bhagavato samāpattisamāpajjane parikamme payojanaṃ natthīti? Nayidaṃ ekantikaṃ. Tathā hi vedanāpaṭippaṇāmanādīsu savisesaṃ parikammapubbaṅgamena samāpattiyo samāpajji. Apare pana ‘‘lokiyasamāpattisamāpajjane parikammena payojanaṃ natthi. Lokuttarasamāpattisamāpajjane tajjaṃ parikammaṃ icchitabbamevā’’ti vadanti.
‘‘அபரம்பரா’’தி பத³ங் யேஸங் தே³ஸனாய அத்தி², தே அபரம்பரியாவ. குஸலபஞ்ஞத்தியந்தி குஸலத⁴ம்மானங் பஞ்ஞாபனே. அனுத்தரோதி உத்தமோ. உபனிஸ்ஸயே ட²த்வாதி ஞாணூபனிஸ்ஸயே ட²த்வா யாதி³ஸோ புப்³பூ³பனிஸ்ஸயோ புப்³ப³யோகோ³, தத்த² பதிட்டா²ய. மஹந்ததோ ஸத்³த³ஹதி படிபக்க²விக³மேன ஞாணஸ்ஸ விய ஸத்³தா⁴யபி திக்க²விஸத³பா⁴வாபத்திதோ. அவஸேஸஅரஹந்தேஹீதி பகதிஸாவகேஹி. அஸீதி மஹாதே²ரா பரமத்த²தீ³பனியங் தே²ரகா³தா²வண்ணனாயங் நாமதோ உத்³த⁴டா. சத்தாரோ மஹாதே²ராதி மஹாகஸ்ஸபஅனுருத்³த⁴மஹாகச்சானமஹாகொட்டி²கத்தே²ரா. தேஸுபி அக்³க³ஸாவகேஸு ஸாரிபுத்தத்தே²ரோ பஞ்ஞாய விஸிட்ட²பா⁴வதோ. ஸாரிபுத்தத்தே²ரதோபி ஏகோ பச்சேகபு³த்³தோ⁴ திக்க²விஸத³ஞாணோ அபி⁴னீஹாரமஹந்ததாய ஸம்ப⁴தஞாணஸம்பா⁴ரத்தா. ஸதிபி பச்சேகபோ³தி⁴யா அவிஸேஸேஸு ப³ஹூஸு ஏகஜ்ஜ²ங் ஸன்னிபதிதேஸு புப்³ப³யோக³வஸேன லோகியே விஸயே ஸியா கஸ்ஸசி ஞாணஸ்ஸ விஸிட்ட²தாதி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ஸசே பனா’’திஆதி³ வுத்தங். ‘‘ஸப்³ப³ஞ்ஞுபு³த்³தோ⁴வ பு³த்³த⁴கு³ணே மஹந்ததோ ஸத்³த³ஹதீ’’தி இத³ங் ஹெட்டா² ஆக³ததே³ஸனாஸோதவஸேன வுத்தங். பு³த்³தா⁴ ஹி பு³த்³த⁴கு³ணே மஹத்தங் பச்சக்க²தோவ பஸ்ஸந்தி, ந ஸத்³த³ஹனவஸேன.
‘‘Aparamparā’’ti padaṃ yesaṃ desanāya atthi, te aparampariyāva. Kusalapaññattiyanti kusaladhammānaṃ paññāpane. Anuttaroti uttamo. Upanissaye ṭhatvāti ñāṇūpanissaye ṭhatvā yādiso pubbūpanissayo pubbayogo, tattha patiṭṭhāya. Mahantato saddahati paṭipakkhavigamena ñāṇassa viya saddhāyapi tikkhavisadabhāvāpattito. Avasesaarahantehīti pakatisāvakehi. Asīti mahātherā paramatthadīpaniyaṃ theragāthāvaṇṇanāyaṃ nāmato uddhaṭā. Cattāro mahātherāti mahākassapaanuruddhamahākaccānamahākoṭṭhikattherā. Tesupi aggasāvakesu sāriputtatthero paññāya visiṭṭhabhāvato. Sāriputtattheratopi eko paccekabuddho tikkhavisadañāṇo abhinīhāramahantatāya sambhatañāṇasambhārattā. Satipi paccekabodhiyā avisesesu bahūsu ekajjhaṃ sannipatitesu pubbayogavasena lokiye visaye siyā kassaci ñāṇassa visiṭṭhatāti dassetuṃ ‘‘sace panā’’tiādi vuttaṃ. ‘‘Sabbaññubuddhova buddhaguṇe mahantato saddahatī’’ti idaṃ heṭṭhā āgatadesanāsotavasena vuttaṃ. Buddhā hi buddhaguṇe mahattaṃ paccakkhatova passanti, na saddahanavasena.
இதா³னி யதா²வுத்தமத்த²ங் உபமாய விபா⁴வேதுங் ‘‘ஸெய்யதா²பி நாமா’’திஆதி³ ஆரத்³த⁴ங். க³ம்பீ⁴ரோ உத்தானோதி க³ம்பீ⁴ரோ வா உத்தானோ வாதி ஜானநத்த²ங். ‘‘ஏவமேவா’’திஆதி³ யதா²த³ஸ்ஸிதாய உபமாய உபமெய்யேன ஸங்ஸந்த³னங். பு³த்³த⁴கு³ணேஸு அப்பமத்தவிஸயம்பி லோகியமஹாஜனஸ்ஸ ஞாணங் அபவத்திதரூபேனேவ பவத்ததி அனவத்திதஸபா⁴வத்தாதி வுத்தங் ‘‘ஏகப்³யாம…பே॰… வேதி³தப்³பா³’’தி. தத்த² ஞாதஉத³கங் வியாதி பமாணதோ ஞாதஉத³கங் விய. அரியானங் பன தத்த² அத்தனோ விஸயே பவத்தனகஞாணங் பவத்திதரூபேனேவ பவத்ததி அத்தனோ படிவேதா⁴னுரூபங், அபி⁴னீஹாரானுரூபஞ்ச அவத்திதஸபா⁴வத்தாதி த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘த³ஸப்³யாமயொத்தேனா’’திஆதி³மாஹ. தத்த² படிவித்³த⁴ஸச்சானம்பி படிபக்க²வித⁴மனபுப்³ப³யோக³விஸேஸவஸேன ஞாணங் ஸாதிஸயங், மஹானுபா⁴வஞ்ச ஹோதீதி இமமத்த²ங் த³ஸ்ஸேதுங் ஸோதாபன்னஞாணஸ்ஸ த³ஸப்³யாமஉத³கங் ஓபம்மபா⁴வேன த³ஸ்ஸெத்வா ததோ பரேஸங் த³ஸுத்தரதி³கு³ணத³ஸகு³ணஅஸீதிகு³ணவிஸிட்ட²ங் உத³கங் ஓபம்மங் கத்வா த³ஸ்ஸிதங். நனு ஏவங் ஸந்தே பு³த்³த⁴கு³ணா பரிமிதபரிச்சி²ன்னா, தே²ரேன ச தே பரிச்சி²ஜ்ஜ ஞாதாதி ஆபஜ்ஜதீதி? நாபஜ்ஜதீதி த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘தத்த² யதா² ஸோ புரிஸோ’’திஆதி³மாஹ. தத்த² ஸோ புரிஸோதி ஸோ சதுராஸீதிப்³யாமஸஹஸ்ஸப்பமாணேன யொத்தேன சதுராஸீதிப்³யாமஸஹஸ்ஸட்டா²னே மஹாஸமுத்³தே³ உத³கங் மினித்வா டி²தோ புரிஸோ. ஸோ ஹி தே²ரஸ்ஸ உபமாபா⁴வேன க³ஹிதோ. த⁴ம்மன்வயேனாதி அனுமானஞாணேன. தஞ்ஹி ஸித்³த⁴ங் த⁴ம்மங் அனுக³ந்த்வா பவத்தனதோ ‘‘த⁴ம்மன்வயோ’’தி வுச்சதி, ததா² அன்வயவஸேன அத்த²ஸ்ஸ பு³ஜ்ஜ²னதோ அன்வயபு³த்³தி⁴, அனுமெய்யங் அனுமினோதீதி அனுமானங், நித³ஸ்ஸனே தி³ட்ட²னயேன அனுமெய்யங் க³ண்ஹாதீதி ‘‘நயக்³கா³ஹோ’’தி ச வுச்சதி. தேனாஹ ‘‘த⁴ம்மன்வயேனா’’திஆதி³. ஸ்வாயங் த⁴ம்மன்வயோ ந யஸ்ஸ கஸ்ஸசி ஹோதி, அத² கோ² ததா²ரூபஸ்ஸ அக்³க³ஸாவகஸ்ஸேவாதி ஆஹ ‘‘ஸாவகபாரமிஞாணே ட²த்வா’’தி. யதி³ தே²ரோ பு³த்³த⁴கு³ணே ஏகதே³ஸதோ பச்சக்கே² கத்வா தத³ஞ்ஞே நயக்³கா³ஹேன க³ண்ஹி, நனு ஏவங் ஸந்தே பு³த்³த⁴கு³ணா பரிமிதபரிச்சி²ன்னா ஆபன்னாதி? நயித³ங் ஏவந்தி த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘அனந்தா அபரிமாணா’’தி.
Idāni yathāvuttamatthaṃ upamāya vibhāvetuṃ ‘‘seyyathāpi nāmā’’tiādi āraddhaṃ. Gambhīro uttānoti gambhīro vā uttāno vāti jānanatthaṃ. ‘‘Evamevā’’tiādi yathādassitāya upamāya upameyyena saṃsandanaṃ. Buddhaguṇesu appamattavisayampi lokiyamahājanassa ñāṇaṃ apavattitarūpeneva pavattati anavattitasabhāvattāti vuttaṃ ‘‘ekabyāma…pe… veditabbā’’ti. Tattha ñātaudakaṃ viyāti pamāṇato ñātaudakaṃ viya. Ariyānaṃ pana tattha attano visaye pavattanakañāṇaṃ pavattitarūpeneva pavattati attano paṭivedhānurūpaṃ, abhinīhārānurūpañca avattitasabhāvattāti dassento ‘‘dasabyāmayottenā’’tiādimāha. Tattha paṭividdhasaccānampi paṭipakkhavidhamanapubbayogavisesavasena ñāṇaṃ sātisayaṃ, mahānubhāvañca hotīti imamatthaṃ dassetuṃ sotāpannañāṇassa dasabyāmaudakaṃ opammabhāvena dassetvā tato paresaṃ dasuttaradiguṇadasaguṇaasītiguṇavisiṭṭhaṃ udakaṃ opammaṃ katvā dassitaṃ. Nanu evaṃ sante buddhaguṇā parimitaparicchinnā, therena ca te paricchijja ñātāti āpajjatīti? Nāpajjatīti dassento ‘‘tattha yathā so puriso’’tiādimāha. Tattha so purisoti so caturāsītibyāmasahassappamāṇena yottena caturāsītibyāmasahassaṭṭhāne mahāsamudde udakaṃ minitvā ṭhito puriso. So hi therassa upamābhāvena gahito. Dhammanvayenāti anumānañāṇena. Tañhi siddhaṃ dhammaṃ anugantvā pavattanato ‘‘dhammanvayo’’ti vuccati, tathā anvayavasena atthassa bujjhanato anvayabuddhi, anumeyyaṃ anuminotīti anumānaṃ, nidassane diṭṭhanayena anumeyyaṃ gaṇhātīti ‘‘nayaggāho’’ti ca vuccati. Tenāha ‘‘dhammanvayenā’’tiādi. Svāyaṃ dhammanvayo na yassa kassaci hoti, atha kho tathārūpassa aggasāvakassevāti āha ‘‘sāvakapāramiñāṇe ṭhatvā’’ti. Yadi thero buddhaguṇe ekadesato paccakkhe katvā tadaññe nayaggāhena gaṇhi, nanu evaṃ sante buddhaguṇā parimitaparicchinnā āpannāti? Nayidaṃ evanti dassento ‘‘anantā aparimāṇā’’ti.
‘‘ஸத்³த³ஹதீ’’தி வத்வா புன தமேவத்த²ங் விபா⁴வெந்தோ ‘‘தே²ரேன ஹி…பே॰… ப³ஹுதரா’’தி ஆஹ. கத²ங் பனாயமத்தோ² ஏவங் த³ட்ட²ப்³போ³தி ஏவங் அதி⁴ப்பாயபே⁴த³கங் உபமாய ஸஞ்ஞாபேதுங் ‘‘யதா² கத²ங் வியா’’திஆதி³ வுத்தங் ‘‘உபமாயமிதே⁴கச்சே விஞ்ஞூ புரிஸா பா⁴ஸிதஸ்ஸ அத்த²ங் ஆஜானந்தீ’’தி (ஸங்॰ நி॰ 2.67) இதோ நவ இதோ நவாதி இதோ மஜ்ஜ²ட்டா²னதோ யாவ த³க்கி²ணதீரா நவ இதோ மஜ்ஜ²ட்டா²னதோ யாவ உத்தரதீரா நவ. இதா³னி யதா²வுத்தமத்த²ங் ஸுத்தேன ஸமத்தே²துங் ‘‘பு³த்³தோ⁴பீ’’தி கா³த²மாஹ.
‘‘Saddahatī’’ti vatvā puna tamevatthaṃ vibhāvento ‘‘therena hi…pe… bahutarā’’ti āha. Kathaṃ panāyamattho evaṃ daṭṭhabboti evaṃ adhippāyabhedakaṃ upamāya saññāpetuṃ ‘‘yathā kathaṃ viyā’’tiādi vuttaṃ ‘‘upamāyamidhekacce viññū purisā bhāsitassa atthaṃ ājānantī’’ti (saṃ. ni. 2.67) ito nava ito navāti ito majjhaṭṭhānato yāva dakkhiṇatīrā nava ito majjhaṭṭhānato yāva uttaratīrā nava. Idāni yathāvuttamatthaṃ suttena samatthetuṃ ‘‘buddhopī’’ti gāthamāha.
யமகயுக³ளமஹானதீ³மஹோகோ⁴ வியாதி த்³வின்னங் ஏகதோ ஸமாக³தத்தா யுக³ளபூ⁴தானங் மஹானதீ³னங் மஹோகோ⁴ விய.
Yamakayugaḷamahānadīmahogho viyāti dvinnaṃ ekato samāgatattā yugaḷabhūtānaṃ mahānadīnaṃ mahogho viya.
அனுச்ச²விகங் கத்வாதி யோயங் மம பஸாதோ³ பு³த்³த⁴கு³ணே ஆரப்³ப⁴ ஓகா³ள்ஹோ ஹுத்வா உப்பன்னோ, தங் அனுச்ச²விகங் அனுரூபங் கத்வா. படிக்³க³ஹேதுங் ஸம்படிச்சி²துங் அஞ்ஞோ கோசி ந ஸக்கி²ஸ்ஸதி யாதா²வதோ அனவபு³ஜ்ஜ²னதோ. படிக்³க³ஹேதுங் ஸக்கோதி தஸ்ஸ ஹேதுதோ, பச்சயதோ, ஸபா⁴வதோ, கிச்சதோ, ப²லதோ ஸம்மதே³வ படிவிஜ்ஜ²னதோ. பூரத்தந்தி புண்ணபா⁴வோ. பக்³க⁴ரணகாலேதி விகிரணகாலே, பதனகாலேதி அத்தோ². ‘‘பஸன்னோ’’தி இமினா பஸாத³ஸ்ஸ வத்தமானதா தீ³பிதாதி ‘‘உப்பன்னஸத்³தோ⁴’’தி இமினாபி ஸத்³தா⁴ய பச்சுப்பன்னதா பகாஸிதாதி ஆஹ ‘‘ஏவங் ஸத்³த³ஹாமீதி அத்தோ²’’தி. அபி⁴ஞ்ஞாயதீதி அபி⁴ஞ்ஞோ, அதி⁴கோ அபி⁴ஞ்ஞோ பி⁴ய்யோபி⁴ஞ்ஞோ, ஸோ ஏவ அதிஸயவசனிச்சா²வஸேன ‘‘பி⁴ய்யோபி⁴ஞ்ஞதரோ’’தி வுத்தோதி ஆஹ ‘‘பி⁴ய்யதரோ அபி⁴ஞ்ஞாதோ’’தி. து³தியவிகப்பே பன அபி⁴ஜானாதீதி அபி⁴ஞ்ஞா, அபி⁴விஸிட்டா² பஞ்ஞா, பி⁴ய்யோ அபி⁴ஞ்ஞா ஏதஸ்ஸாதி பி⁴ய்யோபி⁴ஞ்ஞோ, ஸோ ஏவ அதிஸயவசனிச்சா²வஸேன பி⁴ய்யோபி⁴ஞ்ஞதரோ, ஸ்வாயமஸ்ஸ அதிஸயோ அபி⁴ஞ்ஞாய பி⁴ய்யோபா⁴வகதோதி ஆஹ ‘‘பி⁴ய்யதராபி⁴ஞ்ஞோ வா’’தி. ஸம்பு³ஜ்ஜ²தி ஏதாயாதி ஸம்போ³தி⁴, ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணங், அக்³க³மக்³க³ஞாணஞ்ச. ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணபத³ட்டா²னஞ்ஹி அக்³க³மக்³க³ஞாணங், அக்³க³மக்³க³ஞாணபத³ட்டா²னஞ்ச ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணங் ஸம்போ³தி⁴ நாம. தத்த² பதா⁴னவஸேன தத³த்த²த³ஸ்ஸனே பட²மவிகப்போ, பத³ட்டா²னவஸேன து³தியவிகப்போ. கஸ்மா பனெத்த² அரஹத்தமக்³க³ஞாணஸ்ஸேவ க³ஹணங், நனு ஹெட்டி²மானிபி ப⁴க³வதோ மக்³க³ஞாணானி ஸவாஸனமேவ யதா²ஸகங் படிபக்க²வித⁴மனவஸேன பவத்தானி. ஸவாஸனப்பஹானஞ்ஹி ஞெய்யாவரணப்பஹானந்தி? ஸச்சமேதங், தங் பன அபரிபுண்ணங் படிபக்க²வித⁴மனஸ்ஸ விப்பகதபா⁴வதோதி ஆஹ ‘‘அரஹத்தமக்³க³ஞாணே வா’’தி. அக்³க³மக்³க³வஸேன செத்த² அரியானங் போ³தி⁴த்தயபாரிபூரீதி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘அரஹத்தமக்³கே³னேவ ஹீ’’திஆதி³ வுத்தங். நிப்பதே³ஸாதி அனவஸேஸா. க³ஹிதா ஹொந்தீதி அரஹத்தமக்³கே³ன க³ஹிதேன அதி⁴க³தேன க³ஹிதா அதி⁴க³தா ஹொந்தி. ஸப்³ப³ந்தி தேஹி அதி⁴க³ந்தப்³ப³ங். தேனாதி ஸம்போ³தி⁴னா ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணபத³ட்டா²னேன அரஹத்தமக்³க³ஞாணேன.
Anucchavikaṃkatvāti yoyaṃ mama pasādo buddhaguṇe ārabbha ogāḷho hutvā uppanno, taṃ anucchavikaṃ anurūpaṃ katvā. Paṭiggahetuṃ sampaṭicchituṃ añño koci na sakkhissati yāthāvato anavabujjhanato. Paṭiggahetuṃ sakkoti tassa hetuto, paccayato, sabhāvato, kiccato, phalato sammadeva paṭivijjhanato. Pūrattanti puṇṇabhāvo. Paggharaṇakāleti vikiraṇakāle, patanakāleti attho. ‘‘Pasanno’’ti iminā pasādassa vattamānatā dīpitāti ‘‘uppannasaddho’’ti imināpi saddhāya paccuppannatā pakāsitāti āha ‘‘evaṃ saddahāmīti attho’’ti. Abhiññāyatīti abhiñño, adhiko abhiñño bhiyyobhiñño, so eva atisayavacanicchāvasena ‘‘bhiyyobhiññataro’’ti vuttoti āha ‘‘bhiyyataro abhiññāto’’ti. Dutiyavikappe pana abhijānātīti abhiññā, abhivisiṭṭhā paññā, bhiyyo abhiññā etassāti bhiyyobhiñño, so eva atisayavacanicchāvasena bhiyyobhiññataro, svāyamassa atisayo abhiññāya bhiyyobhāvakatoti āha ‘‘bhiyyatarābhiñño vā’’ti. Sambujjhati etāyāti sambodhi, sabbaññutaññāṇaṃ, aggamaggañāṇañca. Sabbaññutaññāṇapadaṭṭhānañhi aggamaggañāṇaṃ, aggamaggañāṇapadaṭṭhānañca sabbaññutaññāṇaṃ sambodhi nāma. Tattha padhānavasena tadatthadassane paṭhamavikappo, padaṭṭhānavasena dutiyavikappo. Kasmā panettha arahattamaggañāṇasseva gahaṇaṃ, nanu heṭṭhimānipi bhagavato maggañāṇāni savāsanameva yathāsakaṃ paṭipakkhavidhamanavasena pavattāni. Savāsanappahānañhi ñeyyāvaraṇappahānanti? Saccametaṃ, taṃ pana aparipuṇṇaṃ paṭipakkhavidhamanassa vippakatabhāvatoti āha ‘‘arahattamaggañāṇe vā’’ti. Aggamaggavasena cettha ariyānaṃ bodhittayapāripūrīti dassetuṃ ‘‘arahattamaggeneva hī’’tiādi vuttaṃ. Nippadesāti anavasesā. Gahitā hontīti arahattamaggena gahitena adhigatena gahitā adhigatā honti. Sabbanti tehi adhigantabbaṃ. Tenāti sambodhinā sabbaññutaññāṇapadaṭṭhānena arahattamaggañāṇena.
142. கா²த³னீயானங் உளாரதா ஸாதரஸானுபா⁴வேனாதி ஆஹ ‘‘மது⁴ரே ஆக³ச்ச²தீ’’தி. பஸங்ஸாய உளாரதா விஸிட்ட²பா⁴வேனாதி ஆஹ ‘‘ஸெட்டே²’’தி, ஓபா⁴ஸஸ்ஸ உளாரதா மஹந்தபா⁴வேனாதி வுத்தங் ‘‘விபுலே’’தி. உஸப⁴ஸ்ஸ அயந்தி ஆஸபீ⁴, இத⁴ பன ஆஸபீ⁴ வியாதி ஆஸபீ⁴. தேனாஹ ‘‘உஸப⁴ஸ்ஸ வாசாஸதி³ஸீ’’தி. யேன பன கு³ணேனஸ்ஸா தங்ஸதி³ஸதா, தங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘அசலா அஸம்பவேதீ⁴’’தி வுத்தங். யதோ குதோசி அனுஸ்ஸவனங் அனுஸ்ஸவோ. விஜ்ஜாட்டா²னேஸு கதபரிசயானங் ஆசரியானங் தங் தமத்த²ங் விஞ்ஞாபெந்தீ பவேணீ ஆசரியபரம்பரா. கேவலங் அத்தனோ மதியா ‘‘இதிகிர ஏவங்கிரா’’தி பரிகப்பனா இதிகிர. பிடகஸ்ஸ க³ந்த²ஸ்ஸ ஸம்பதா³னதோ ஸயங் ஸம்பதா³னபா⁴வேன க³ஹணங் பிடகஸம்பதா³னங். யதா²ஸுதானங் அத்தா²னங் ஆகாரஸ்ஸ பரிவிதக்கனங் ஆகாரபரிவிதக்கோ. ததே²வ ‘‘ஏவமேத’’ந்தி தி³ட்டி²யா நிஜ்ஜா²னக்க²மனங் தி³ட்டி²னிஜ்ஜா²னக்க²ந்தி. ஆக³மாதி⁴க³மேஹி வினா தக்கமக்³க³ங் நிஸ்ஸாய தக்கனங் தக்கோ. அனுமானவிதி⁴ங் நிஸ்ஸாய நயக்³கா³ஹோ. யஸ்மா பு³த்³த⁴விஸயே ட²த்வா ப⁴க³வதோ அயங் தே²ரஸ்ஸ சோத³னா, தே²ரஸ்ஸ ச ஸோ அவிஸயோ, தஸ்மா ‘‘பச்சக்க²தோ ஞாணேன படிவிஜ்ஜி²த்வா வியா’’தி வுத்தங். ஸீஹனாதோ³ வியாதி ஸீஹனாதோ³, தங்ஸதி³ஸதா சஸ்ஸ ஸெட்ட²பா⁴வேன, ஸோ செத்த² ஏவங் வேதி³தப்³போ³தி த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘ஸீஹனாதோ³’’திஆதி³மாஹ. நேவ த³ந்தா⁴யந்தேனாதி ந மந்தா³யந்தேன. ந ப⁴க்³க³ராயந்தேனாதி அபரிஸங்கந்தேன.
142. Khādanīyānaṃ uḷāratā sātarasānubhāvenāti āha ‘‘madhure āgacchatī’’ti. Pasaṃsāya uḷāratā visiṭṭhabhāvenāti āha ‘‘seṭṭhe’’ti, obhāsassa uḷāratā mahantabhāvenāti vuttaṃ ‘‘vipule’’ti. Usabhassa ayanti āsabhī, idha pana āsabhī viyāti āsabhī. Tenāha ‘‘usabhassa vācāsadisī’’ti. Yena pana guṇenassā taṃsadisatā, taṃ dassetuṃ ‘‘acalā asampavedhī’’ti vuttaṃ. Yato kutoci anussavanaṃ anussavo. Vijjāṭṭhānesu kataparicayānaṃ ācariyānaṃ taṃ tamatthaṃ viññāpentī paveṇī ācariyaparamparā. Kevalaṃ attano matiyā ‘‘itikira evaṃkirā’’ti parikappanā itikira. Piṭakassa ganthassa sampadānato sayaṃ sampadānabhāvena gahaṇaṃ piṭakasampadānaṃ. Yathāsutānaṃ atthānaṃ ākārassa parivitakkanaṃ ākāraparivitakko. Tatheva ‘‘evameta’’nti diṭṭhiyā nijjhānakkhamanaṃ diṭṭhinijjhānakkhanti. Āgamādhigamehi vinā takkamaggaṃ nissāya takkanaṃ takko. Anumānavidhiṃ nissāya nayaggāho. Yasmā buddhavisaye ṭhatvā bhagavato ayaṃ therassa codanā, therassa ca so avisayo, tasmā ‘‘paccakkhato ñāṇena paṭivijjhitvā viyā’’ti vuttaṃ. Sīhanādo viyāti sīhanādo, taṃsadisatā cassa seṭṭhabhāvena, so cettha evaṃ veditabboti dassento ‘‘sīhanādo’’tiādimāha. Neva dandhāyantenāti na mandāyantena. Na bhaggarāyantenāti aparisaṅkantena.