Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பேதவத்து²பாளி • Petavatthupāḷi

    2. உப்³ப³ரிவக்³கோ³

    2. Ubbarivaggo

    1. ஸங்ஸாரமோசகபேதிவத்து²

    1. Saṃsāramocakapetivatthu

    95.

    95.

    ‘‘நக்³கா³ து³ப்³ப³ண்ணரூபாஸி, கிஸா த⁴மனிஸந்த²தா;

    ‘‘Naggā dubbaṇṇarūpāsi, kisā dhamanisanthatā;

    உப்பா²ஸுலிகே 1 கிஸிகே, கா நு த்வங் இத⁴ திட்ட²ஸீ’’தி.

    Upphāsulike 2 kisike, kā nu tvaṃ idha tiṭṭhasī’’ti.

    96.

    96.

    ‘‘அஹங் ப⁴த³ந்தே பேதீம்ஹி, து³க்³க³தா யமலோகிகா;

    ‘‘Ahaṃ bhadante petīmhi, duggatā yamalokikā;

    பாபகம்மங் கரித்வான, பேதலோகங் இதோ க³தா’’தி.

    Pāpakammaṃ karitvāna, petalokaṃ ito gatā’’ti.

    97.

    97.

    ‘‘கிங் நு காயேன வாசாய, மனஸா து³க்கடங் கதங்;

    ‘‘Kiṃ nu kāyena vācāya, manasā dukkaṭaṃ kataṃ;

    கிஸ்ஸ கம்மவிபாகேன, பேதலோகங் இதோ க³தா’’தி.

    Kissa kammavipākena, petalokaṃ ito gatā’’ti.

    98.

    98.

    ‘‘அனுகம்பகா மய்ஹங் நாஹேஸுங் ப⁴ந்தே, பிதா ச மாதா அத²வாபி ஞாதகா;

    ‘‘Anukampakā mayhaṃ nāhesuṃ bhante, pitā ca mātā athavāpi ñātakā;

    யே மங் நியோஜெய்யுங் த³தா³ஹி தா³னங், பஸன்னசித்தா ஸமணப்³ராஹ்மணானங்.

    Ye maṃ niyojeyyuṃ dadāhi dānaṃ, pasannacittā samaṇabrāhmaṇānaṃ.

    99.

    99.

    ‘‘இதோ அஹங் வஸ்ஸஸதானி பஞ்ச, யங் ஏவரூபா விசராமி நக்³கா³;

    ‘‘Ito ahaṃ vassasatāni pañca, yaṃ evarūpā vicarāmi naggā;

    கு²தா³ய தண்ஹாய ச க²ஜ்ஜமானா, பாபஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ ப²லங் மமேத³ங்.

    Khudāya taṇhāya ca khajjamānā, pāpassa kammassa phalaṃ mamedaṃ.

    100.

    100.

    ‘‘வந்தா³மி தங் அய்ய பஸன்னசித்தா, அனுகம்ப மங் வீர மஹானுபா⁴வ;

    ‘‘Vandāmi taṃ ayya pasannacittā, anukampa maṃ vīra mahānubhāva;

    த³த்வா ச மே ஆதி³ஸ யங் ஹி கிஞ்சி, மோசேஹி மங் து³க்³க³தியா ப⁴த³ந்தே’’தி.

    Datvā ca me ādisa yaṃ hi kiñci, mocehi maṃ duggatiyā bhadante’’ti.

    101.

    101.

    ஸாதூ⁴தி ஸோ படிஸ்ஸுத்வா, ஸாரிபுத்தோனுகம்பகோ;

    Sādhūti so paṭissutvā, sāriputtonukampako;

    பி⁴க்கூ²னங் ஆலோபங் த³த்வா, பாணிமத்தஞ்ச சோளகங்;

    Bhikkhūnaṃ ālopaṃ datvā, pāṇimattañca coḷakaṃ;

    தா²லகஸ்ஸ ச பானீயங், தஸ்ஸா த³க்கி²ணமாதி³ஸி.

    Thālakassa ca pānīyaṃ, tassā dakkhiṇamādisi.

    102.

    102.

    ஸமனந்தரானுத்³தி³ட்டே², விபாகோ உத³பஜ்ஜத²;

    Samanantarānuddiṭṭhe, vipāko udapajjatha;

    போ⁴ஜனச்சா²த³னபானீயங், த³க்கி²ணாய இத³ங் ப²லங்.

    Bhojanacchādanapānīyaṃ, dakkhiṇāya idaṃ phalaṃ.

    103.

    103.

    ததோ ஸுத்³தா⁴ ஸுசிவஸனா, காஸிகுத்தமதா⁴ரினீ;

    Tato suddhā sucivasanā, kāsikuttamadhārinī;

    விசித்தவத்தா²ப⁴ரணா, ஸாரிபுத்தங் உபஸங்கமி.

    Vicittavatthābharaṇā, sāriputtaṃ upasaṅkami.

    104.

    104.

    ‘‘அபி⁴க்கந்தேன வண்ணேன, யா த்வங் திட்ட²ஸி தே³வதே;

    ‘‘Abhikkantena vaṇṇena, yā tvaṃ tiṭṭhasi devate;

    ஓபா⁴ஸெந்தீ தி³ஸா ஸப்³பா³, ஓஸதீ⁴ விய தாரகா.

    Obhāsentī disā sabbā, osadhī viya tārakā.

    105.

    105.

    ‘‘கேன தேதாதி³ஸோ வண்ணோ, கேன தே இத⁴ மிஜ்ஜ²தி;

    ‘‘Kena tetādiso vaṇṇo, kena te idha mijjhati;

    உப்பஜ்ஜந்தி ச தே போ⁴கா³, யே கேசி மனஸோ பியா.

    Uppajjanti ca te bhogā, ye keci manaso piyā.

    106.

    106.

    ‘‘புச்சா²மி தங் தே³வி மஹானுபா⁴வே, மனுஸ்ஸபூ⁴தா கிமகாஸி புஞ்ஞங்;

    ‘‘Pucchāmi taṃ devi mahānubhāve, manussabhūtā kimakāsi puññaṃ;

    கேனாஸி ஏவங் ஜலிதானுபா⁴வா, வண்ணோ ச தே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி.

    Kenāsi evaṃ jalitānubhāvā, vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    107.

    107.

    ‘‘உப்பண்டு³கிங் கிஸங் சா²தங், நக்³க³ங் ஸம்பதிதச்ச²விங் 3;

    ‘‘Uppaṇḍukiṃ kisaṃ chātaṃ, naggaṃ sampatitacchaviṃ 4;

    முனி காருணிகோ லோகே, தங் மங் அத்³த³க்கி² து³க்³க³தங்.

    Muni kāruṇiko loke, taṃ maṃ addakkhi duggataṃ.

    108.

    108.

    ‘‘பி⁴க்கூ²னங் ஆலோபங் த³த்வா, பாணிமத்தஞ்ச சோளகங்;

    ‘‘Bhikkhūnaṃ ālopaṃ datvā, pāṇimattañca coḷakaṃ;

    தா²லகஸ்ஸ ச பானீயங், மம த³க்கி²ணமாதி³ஸி.

    Thālakassa ca pānīyaṃ, mama dakkhiṇamādisi.

    109.

    109.

    ‘‘ஆலோபஸ்ஸ ப²லங் பஸ்ஸ, ப⁴த்தங் வஸ்ஸஸதங் த³ஸ;

    ‘‘Ālopassa phalaṃ passa, bhattaṃ vassasataṃ dasa;

    பு⁴ஞ்ஜாமி காமகாமினீ, அனேகரஸப்³யஞ்ஜனங்.

    Bhuñjāmi kāmakāminī, anekarasabyañjanaṃ.

    110.

    110.

    ‘‘பாணிமத்தஸ்ஸ சோளஸ்ஸ, விபாகங் பஸ்ஸ யாதி³ஸங்;

    ‘‘Pāṇimattassa coḷassa, vipākaṃ passa yādisaṃ;

    யாவதா நந்த³ராஜஸ்ஸ, விஜிதஸ்மிங் படிச்ச²தா³.

    Yāvatā nandarājassa, vijitasmiṃ paṭicchadā.

    111.

    111.

    ‘‘ததோ ப³ஹுதரா ப⁴ந்தே, வத்தா²னச்சா²த³னானி மே;

    ‘‘Tato bahutarā bhante, vatthānacchādanāni me;

    கோஸெய்யகம்ப³லீயானி, கோ²மகப்பாஸிகானி ச.

    Koseyyakambalīyāni, khomakappāsikāni ca.

    112.

    112.

    ‘‘விபுலா ச மஹக்³கா⁴ ச, தேபாகாஸேவலம்ப³ரே;

    ‘‘Vipulā ca mahagghā ca, tepākāsevalambare;

    ஸாஹங் தங் பரித³ஹாமி, யங் யங் ஹி மனஸோ பியங்.

    Sāhaṃ taṃ paridahāmi, yaṃ yaṃ hi manaso piyaṃ.

    113.

    113.

    ‘‘தா²லகஸ்ஸ ச பானீயங், விபாகங் பஸ்ஸ யாதி³ஸங்;

    ‘‘Thālakassa ca pānīyaṃ, vipākaṃ passa yādisaṃ;

    க³ம்பீ⁴ரா சதுரஸ்ஸா ச, பொக்க²ரஞ்ஞோ ஸுனிம்மிதா.

    Gambhīrā caturassā ca, pokkharañño sunimmitā.

    114.

    114.

    ‘‘ஸேதோத³கா ஸுப்பதித்தா², ஸீதா அப்படிக³ந்தி⁴யா;

    ‘‘Setodakā suppatitthā, sītā appaṭigandhiyā;

    பது³முப்பலஸஞ்ச²ன்னா, வாரிகிஞ்ஜக்க²பூரிதா.

    Padumuppalasañchannā, vārikiñjakkhapūritā.

    115.

    115.

    ‘‘ஸாஹங் ரமாமி கீளாமி, மோதா³மி அகுதோப⁴யா;

    ‘‘Sāhaṃ ramāmi kīḷāmi, modāmi akutobhayā;

    முனிங் காருணிகங் லோகே, ப⁴ந்தே வந்தி³துமாக³தா’’தி.

    Muniṃ kāruṇikaṃ loke, bhante vanditumāgatā’’ti.

    ஸங்ஸாரமோசகபேதிவத்து² பட²மங்.

    Saṃsāramocakapetivatthu paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. உப்பாஸுளிகே (க॰)
    2. uppāsuḷike (ka.)
    3. ஆபதிதச்ச²விங் (ஸீ॰)
    4. āpatitacchaviṃ (sī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / பேதவத்து²-அட்ட²கதா² • Petavatthu-aṭṭhakathā / 1. ஸங்ஸாரமோசகபேதிவத்து²வண்ணனா • 1. Saṃsāramocakapetivatthuvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact