Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பஞ்சபகரண-அனுடீகா • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā

    5. ஸங்ஸட்ட²வாரவண்ணனா

    5. Saṃsaṭṭhavāravaṇṇanā

    351-368. ஸாதி ஸவத்து²கா படிஸந்தி⁴. இதா⁴பீதி இமஸ்மிங் ஸங்ஸட்ட²வாரேபி. அதி⁴பதிபுரேஜாதாஸேவனேஸு அனுலோமதோ நகம்மனவிபாகனஜா²னநவிப்பயுத்தேஸு பச்சனீயதோ டி²தேஸு ந லப்³ப⁴தி, அஞ்ஞேஸு ஸஹஜாதாதீ³ஸு அனுலோமதோ ஹேதுஆதீ³ஸு பச்சனீயதோ ச அனுலோமதோ ச டி²தேஸு லப்³ப⁴தீதி. தேனாஹ ‘‘லப்³ப⁴மானபச்சயேஸூ’’தி. இமஸ்ஸ விஸேஸஸ்ஸாதி இமஸ்ஸ யதா²வுத்தஸ்ஸ விஸேஸஸ்ஸ த³ஸ்ஸனத்த²ங் உத்³த⁴டா, தஸ்மா தாதி³ஸஸ்ஸ விஸேஸஸ்ஸ த³ஸ்ஸேதப்³ப³ஸ்ஸ அபா⁴வதோ வத்து²விரஹிதா படிஸந்தி⁴ அனுத்³த⁴டா, ந விப்பயுத்தே பச்சனீயதோ டி²தே அபா⁴வதோதி அத்தோ². ஹேதுபச்சயவிரஹிதமத்தத³ஸ்ஸனத்த²ந்தி இமினா பூ⁴தகத²னங் அஹேதுகக்³க³ஹணங் ந ப்³யபி⁴சாரனிவத்தனந்தி த³ஸ்ஸேதி. ‘‘அஹேதுகவிபாககிரியவஸேனா’’தி ப⁴விதப்³ப³ங் ஹேதுபரியந்தத்தா மக்³க³ஸ்ஸ.

    351-368. ti savatthukā paṭisandhi. Idhāpīti imasmiṃ saṃsaṭṭhavārepi. Adhipatipurejātāsevanesu anulomato nakammanavipākanajhānanavippayuttesu paccanīyato ṭhitesu na labbhati, aññesu sahajātādīsu anulomato hetuādīsu paccanīyato ca anulomato ca ṭhitesu labbhatīti. Tenāha ‘‘labbhamānapaccayesū’’ti. Imassa visesassāti imassa yathāvuttassa visesassa dassanatthaṃ uddhaṭā, tasmā tādisassa visesassa dassetabbassa abhāvato vatthuvirahitā paṭisandhi anuddhaṭā, na vippayutte paccanīyato ṭhite abhāvatoti attho. Hetupaccayavirahitamattadassanatthanti iminā bhūtakathanaṃ ahetukaggahaṇaṃ na byabhicāranivattananti dasseti. ‘‘Ahetukavipākakiriyavasenā’’ti bhavitabbaṃ hetupariyantattā maggassa.

    369-391. ‘‘ஹேதும்ஹி அனுலோமதோ டி²தே ஜா²னமக்³கா³ பச்சனீயதோ ந லப்³ப⁴ந்தீ’’திஆதி³ யங் இத⁴ அட்ட²கதா²யங் வுத்தங், தங் ஹேதுபச்சயாதி³வஸேன உப்பஜ்ஜமானோ த⁴ம்மோ சத்தாரோ ஸப்³ப³ட்டா²னிகா ஆஹாரிந்த்³ரியஜா²னமக்³கா³ சாதி இமே அட்ட² பச்சயே அலப⁴ந்தோ நாம நத்தீ²தி இமினா படிச்சவாரே அனுலோமபச்சனீயவண்ணனாயங் வுத்தேன நயேன வேதி³துங் ஸக்காதி ஆஹ ‘‘படிச்சவாரே…பே॰… நயேனா’’தி. ஸேஸேஸூதி அஹேதுகமோஹவஜ்ஜாஹேதுகேஸு பஞ்சவிஞ்ஞாணா…பே॰… ஜா²னபச்சயங் லப⁴ந்தி, தஸ்மா ‘‘அஹேதுகமோஹோவ ஜா²னமக்³க³பச்சயங் லப⁴தீ’’தி ந ஸக்கா வத்துங், கிஞ்ச பச்சனீயானுலோமே த்³வின்னங் பச்சயானங் அனுலோமேன அனுலோமவஸேன ஸஹ யோஜனா நத்தி² ஏகேகஸ்ஸேவ யோஜனாய ஆக³தத்தா, தஸ்மா அஹேதுகமோஹோவ மக்³க³பச்சயங் லப⁴தீதி ஏவமெத்த² யோஜனா வேதி³தப்³பா³.

    369-391. ‘‘Hetumhi anulomato ṭhite jhānamaggā paccanīyato na labbhantī’’tiādi yaṃ idha aṭṭhakathāyaṃ vuttaṃ, taṃ hetupaccayādivasena uppajjamāno dhammo cattāro sabbaṭṭhānikā āhārindriyajhānamaggā cāti ime aṭṭha paccaye alabhanto nāma natthīti iminā paṭiccavāre anulomapaccanīyavaṇṇanāyaṃ vuttena nayena vedituṃ sakkāti āha ‘‘paṭiccavāre…pe… nayenā’’ti. Sesesūti ahetukamohavajjāhetukesu pañcaviññāṇā…pe… jhānapaccayaṃ labhanti, tasmā ‘‘ahetukamohova jhānamaggapaccayaṃ labhatī’’ti na sakkā vattuṃ, kiñca paccanīyānulome dvinnaṃ paccayānaṃ anulomena anulomavasena saha yojanā natthi ekekasseva yojanāya āgatattā, tasmā ahetukamohova maggapaccayaṃ labhatīti evamettha yojanā veditabbā.

    ஸங்ஸட்ட²வாரவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Saṃsaṭṭhavāravaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / அபி⁴த⁴ம்மபிடக • Abhidhammapiṭaka / பட்டா²னபாளி • Paṭṭhānapāḷi / 1. குஸலத்திகங் • 1. Kusalattikaṃ

    டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-மூலடீகா • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / 5. ஸங்ஸட்ட²வாரவண்ணனா • 5. Saṃsaṭṭhavāravaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact