Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya |
2. ஸமுத³யஸுத்தங்
2. Samudayasuttaṃ
408. ‘‘சதுன்னங், பி⁴க்க²வே, ஸதிபட்டா²னானங் ஸமுத³யஞ்ச அத்த²ங்க³மஞ்ச தே³ஸெஸ்ஸாமி. தங் ஸுணாத². கோ ச, பி⁴க்க²வே, காயஸ்ஸ ஸமுத³யோ? ஆஹாரஸமுத³யா காயஸ்ஸ ஸமுத³யோ; ஆஹாரனிரோதா⁴ காயஸ்ஸ அத்த²ங்க³மோ. ப²ஸ்ஸஸமுத³யா வேத³னானங் ஸமுத³யோ; ப²ஸ்ஸனிரோதா⁴ வேத³னானங் அத்த²ங்க³மோ. நாமரூபஸமுத³யா சித்தஸ்ஸ ஸமுத³யோ; நாமரூபனிரோதா⁴ சித்தஸ்ஸ அத்த²ங்க³மோ. மனஸிகாரஸமுத³யா த⁴ம்மானங் ஸமுத³யோ; மனஸிகாரனிரோதா⁴ த⁴ம்மானங் அத்த²ங்க³மோ’’தி. து³தியங்.
408. ‘‘Catunnaṃ, bhikkhave, satipaṭṭhānānaṃ samudayañca atthaṅgamañca desessāmi. Taṃ suṇātha. Ko ca, bhikkhave, kāyassa samudayo? Āhārasamudayā kāyassa samudayo; āhāranirodhā kāyassa atthaṅgamo. Phassasamudayā vedanānaṃ samudayo; phassanirodhā vedanānaṃ atthaṅgamo. Nāmarūpasamudayā cittassa samudayo; nāmarūpanirodhā cittassa atthaṅgamo. Manasikārasamudayā dhammānaṃ samudayo; manasikāranirodhā dhammānaṃ atthaṅgamo’’ti. Dutiyaṃ.
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 2. ஸமுத³யஸுத்தவண்ணனா • 2. Samudayasuttavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 2. ஸமுத³யஸுத்தவண்ணனா • 2. Samudayasuttavaṇṇanā