Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [296] 6. ஸமுத்³த³ஜாதகவண்ணனா

    [296] 6. Samuddajātakavaṇṇanā

    கோ நாயந்தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ உபனந்த³த்தே²ரங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸோ ஹி மஹக்³க⁴ஸோ மஹாதண்ஹோ அஹோஸி, ஸகடபூரேஹி பச்சயேஹிபி ஸந்தப்பேதுங் ந ஸக்கா. வஸ்ஸூபனாயிககாலே த்³வீஸு தீஸு விஹாரேஸு வஸ்ஸங் உபக³ந்த்வா ஏகஸ்மிங் உபாஹனே ட²பேதி, ஏகஸ்மிங் கத்தரயட்டி²ங், ஏகஸ்மிங் உத³கதும்ப³ங். ஏகஸ்மிங் ஸயங் வஸதி, ஜனபத³விஹாரங் க³ந்த்வா பணீதபரிக்கா²ரே பி⁴க்கூ² தி³ஸ்வா அரியவங்ஸகத²ங் கதெ²த்வா தேஸங் பங்ஸுகூலானி கா³ஹாபெத்வா தேஸங் சீவரானி க³ண்ஹாதி, மத்திகாபத்தே கா³ஹாபெத்வா மனாபமனாபே பத்தே தா²லகானி ச க³ஹெத்வா யானகங் பூரெத்வா ஜேதவனங் ஆக³ச்ச²தி. அதே²கதி³வஸங் பி⁴க்கூ² த⁴ம்மஸபா⁴யங் கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங் – ‘‘ஆவுஸோ, உபனந்தோ³ ஸக்யபுத்தோ மஹக்³க⁴ஸோ மஹிச்சோ² அஞ்ஞேஸங் படிபத்திங் கதெ²த்வா ஸமணபரிக்கா²ரேன யானகங் பூரெத்வா ஆக³ச்ச²தீ’’தி. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘அயுத்தங், பி⁴க்க²வே, உபனந்தே³ன கதங் பரேஸங் அரியவங்ஸகத²ங் கதெ²ந்தேன, பட²மதரஞ்ஹி அத்தனா அப்பிச்சே²ன ஹுத்வா பச்சா² பரேஸங் அரியவங்ஸங் கதே²துங் வட்டதீ’’தி.

    Ko nāyanti idaṃ satthā jetavane viharanto upanandattheraṃ ārabbha kathesi. So hi mahagghaso mahātaṇho ahosi, sakaṭapūrehi paccayehipi santappetuṃ na sakkā. Vassūpanāyikakāle dvīsu tīsu vihāresu vassaṃ upagantvā ekasmiṃ upāhane ṭhapeti, ekasmiṃ kattarayaṭṭhiṃ, ekasmiṃ udakatumbaṃ. Ekasmiṃ sayaṃ vasati, janapadavihāraṃ gantvā paṇītaparikkhāre bhikkhū disvā ariyavaṃsakathaṃ kathetvā tesaṃ paṃsukūlāni gāhāpetvā tesaṃ cīvarāni gaṇhāti, mattikāpatte gāhāpetvā manāpamanāpe patte thālakāni ca gahetvā yānakaṃ pūretvā jetavanaṃ āgacchati. Athekadivasaṃ bhikkhū dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ – ‘‘āvuso, upanando sakyaputto mahagghaso mahiccho aññesaṃ paṭipattiṃ kathetvā samaṇaparikkhārena yānakaṃ pūretvā āgacchatī’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘ayuttaṃ, bhikkhave, upanandena kataṃ paresaṃ ariyavaṃsakathaṃ kathentena, paṭhamatarañhi attanā appicchena hutvā pacchā paresaṃ ariyavaṃsaṃ kathetuṃ vaṭṭatī’’ti.

    ‘‘அத்தானமேவ பட²மங், பதிரூபே நிவேஸயே;

    ‘‘Attānameva paṭhamaṃ, patirūpe nivesaye;

    அத²ஞ்ஞமனுஸாஸெய்ய, ந கிலிஸ்ஸெய்ய பண்டி³தோ’’தி. (த⁴॰ ப॰ 158) –

    Athaññamanusāseyya, na kilisseyya paṇḍito’’ti. (dha. pa. 158) –

    இமங் த⁴ம்மபதே³ கா³த²ங் தே³ஸெத்வா உபனந்த³ங் க³ரஹித்வா ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ உபனந்தோ³ மஹிச்சோ², புப்³பே³ மஹாஸமுத்³தே³பி உத³கங் ரக்கி²தப்³ப³ங் மஞ்ஞீ’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.

    Imaṃ dhammapade gāthaṃ desetvā upanandaṃ garahitvā ‘‘na, bhikkhave, idāneva upanando mahiccho, pubbe mahāsamuddepi udakaṃ rakkhitabbaṃ maññī’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ ஸமுத்³த³தே³வதா ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி. அதே²கோ காகோ ஸமுத்³த³ஸ்ஸ உபரிபா⁴கே³ விசரந்தோ ‘‘ஸமுத்³தே³ உத³கங் பமாணேன பிவத², ரக்க²ந்தா பிவதா²’’தி மச்ச²ஸங்க⁴ஸகுணஸங்கே⁴ வாரெந்தோ வாரெந்தோ சரதி. தங் தி³ஸ்வா ஸமுத்³த³தே³வதா பட²மங் கா³த²மாஹ –

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto samuddadevatā hutvā nibbatti. Atheko kāko samuddassa uparibhāge vicaranto ‘‘samudde udakaṃ pamāṇena pivatha, rakkhantā pivathā’’ti macchasaṅghasakuṇasaṅghe vārento vārento carati. Taṃ disvā samuddadevatā paṭhamaṃ gāthamāha –

    136.

    136.

    ‘‘கோ நாயங் லோணதோயஸ்மிங், ஸமந்தா பரிதா⁴வதி;

    ‘‘Ko nāyaṃ loṇatoyasmiṃ, samantā paridhāvati;

    மச்சே² மகரே ச வாரேதி, ஊமீஸு ச விஹஞ்ஞதீ’’தி.

    Macche makare ca vāreti, ūmīsu ca vihaññatī’’ti.

    தத்த² கோ நாயந்தி கோ நு அயங்.

    Tattha ko nāyanti ko nu ayaṃ.

    தங் ஸுத்வா ஸமுத்³த³காகோ து³தியங் கா³த²மாஹ –

    Taṃ sutvā samuddakāko dutiyaṃ gāthamāha –

    137.

    137.

    ‘‘அனந்தபாயீ ஸகுணோ, அதித்தோதி தி³ஸாஸுதோ;

    ‘‘Anantapāyī sakuṇo, atittoti disāsuto;

    ஸமுத்³த³ங் பாதுமிச்சா²மி, ஸாக³ரங் ஸரிதங்பதி’’ந்தி.

    Samuddaṃ pātumicchāmi, sāgaraṃ saritaṃpati’’nti.

    தஸ்ஸத்தோ² – அஹங் அனந்தஸாக³ரங் பாதுமிச்சா²மி, தேனம்ஹி அனந்தபாயீ நாம ஸகுணோ மஹதியாபி அபூரணியா தண்ஹாய ஸமன்னாக³தத்தா அதித்தோதிபி அஹங் தி³ஸாஸு ஸுதோ விஸ்ஸுதோ பாகடோ, ஸ்வாஹங் இமங் ஸகலஸமுத்³த³ங் ஸுந்த³ரானங் ரதனானங் ஆகரத்தா ஸாக³ரேன வா க²தத்தா ஸாக³ரங் ஸரிதானங் பதிபா⁴வேன ஸரிதங்பதிங் பாதுமிச்சா²மீதி.

    Tassattho – ahaṃ anantasāgaraṃ pātumicchāmi, tenamhi anantapāyī nāma sakuṇo mahatiyāpi apūraṇiyā taṇhāya samannāgatattā atittotipi ahaṃ disāsu suto vissuto pākaṭo, svāhaṃ imaṃ sakalasamuddaṃ sundarānaṃ ratanānaṃ ākarattā sāgarena vā khatattā sāgaraṃ saritānaṃ patibhāvena saritaṃpatiṃ pātumicchāmīti.

    தங் ஸுத்வா ஸமுத்³த³தே³வதா ததியங் கா³த²மாஹ –

    Taṃ sutvā samuddadevatā tatiyaṃ gāthamāha –

    138.

    138.

    ‘‘ஸோ அயங் ஹாயதி சேவ, பூரதே ச மஹோத³தி⁴;

    ‘‘So ayaṃ hāyati ceva, pūrate ca mahodadhi;

    நாஸ்ஸ நாயதி பீதந்தோ, அபெய்யோ கிர ஸாக³ரோ’’தி.

    Nāssa nāyati pītanto, apeyyo kira sāgaro’’ti.

    தத்த² ஸோ அயங் ஹாயதி சேவாதி உத³கஸ்ஸ ஓஸக்கனவேலாய ஹாயதி, நிக்க²மனவேலாய பூரதி. நாஸ்ஸ நாயதீதி அஸ்ஸ மஹாஸமுத்³த³ஸ்ஸ ஸசேபி நங் ஸகலலோகோ பிவெய்ய, ததா²பி ‘‘இதோ எத்தகங் நாம உத³கங் பீத’’ந்தி பரியந்தோ ந பஞ்ஞாயதி. அபெய்யோ கிராதி ஏஸோ கிர ஸாக³ரோ ந ஸக்கா கேனசி உத³கங் கே²பெத்வா பாதுந்தி.

    Tattha so ayaṃ hāyati cevāti udakassa osakkanavelāya hāyati, nikkhamanavelāya pūrati. Nāssa nāyatīti assa mahāsamuddassa sacepi naṃ sakalaloko piveyya, tathāpi ‘‘ito ettakaṃ nāma udakaṃ pīta’’nti pariyanto na paññāyati. Apeyyo kirāti eso kira sāgaro na sakkā kenaci udakaṃ khepetvā pātunti.

    ஏவஞ்ச பன வத்வா ஸா பே⁴ரவரூபாரம்மணங் த³ஸ்ஸெத்வா ஸமுத்³த³காகங் பலாபேஸி.

    Evañca pana vatvā sā bheravarūpārammaṇaṃ dassetvā samuddakākaṃ palāpesi.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ ஸமுத்³த³காகோ உபனந்தோ³ அஹோஸி, தே³வதா பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā samuddakāko upanando ahosi, devatā pana ahameva ahosi’’nti.

    ஸமுத்³த³ஜாதகவண்ணனா ச²ட்டா².

    Samuddajātakavaṇṇanā chaṭṭhā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 296. ஸமுத்³த³ஜாதகங் • 296. Samuddajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact