Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[146] 6. ஸமுத்³த³காகஜாதகவண்ணனா
[146] 6. Samuddakākajātakavaṇṇanā
அபி நு ஹனுகா ஸந்தாதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஸம்ப³ஹுலே மஹல்லகே பி⁴க்கூ² ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. தே கிர கி³ஹிகாலே ஸாவத்தி²யங் குடும்பி³கா அட்³டா⁴ மஹத்³த⁴னா அஞ்ஞமஞ்ஞஸஹாயகா ஏகதோ ஹுத்வா புஞ்ஞானி கரொந்தா ஸத்து² த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸுத்வா ‘‘மயங் மஹல்லகா, கிங் நோ க⁴ராவாஸேன, ஸத்து² ஸந்திகே ரமணீயே பு³த்³த⁴ஸாஸனே பப்³ப³ஜித்வா து³க்க²ஸ்ஸந்தங் கரிஸ்ஸாமா’’தி ஸப்³ப³ங் ஸாபதெய்யங் புத்ததீ⁴தாதீ³னங் த³த்வா அஸ்ஸுமுக²ங் ஞாதிஸங்க⁴ங் பஹாய ஸத்தா²ரங் பப்³ப³ஜ்ஜங் யாசித்வா பப்³ப³ஜிங்ஸு. பப்³ப³ஜித்வா பன பப்³ப³ஜ்ஜானுரூபங் ஸமணத⁴ம்மங் ந கரிங்ஸு, மஹல்லகபா⁴வேன த⁴ம்மம்பி ந பரியாபுணிங்ஸு, கி³ஹிகாலே விய பப்³ப³ஜிதகாலேபி விஹாரபரியந்தே பண்ணஸாலங் காரெத்வா ஏகதோவ வஸிங்ஸு. பிண்டா³ய சரந்தாபி அஞ்ஞத்த² அக³ந்த்வா யேபு⁴ய்யேன அத்தனோ புத்ததா³ரஸ்ஸேவ கே³ஹங் க³ந்த்வா பு⁴ஞ்ஜிங்ஸு. தேஸு ஏகஸ்ஸ புராணது³தியிகா ஸப்³பே³ஸம்பி மஹல்லகத்தே²ரானங் உபகாரா அஹோஸி, தஸ்மா ஸேஸாபி அத்தனா லத்³த⁴ங் ஆஹாரங் க³ஹெத்வா தஸ்ஸாயேவ கே³ஹே நிஸீதி³த்வா பு⁴ஞ்ஜந்தி. ஸாபி தேஸங் யதா²ஸன்னிஹிதங் ஸூபப்³யஞ்ஜனங் தே³தி. ஸா அஞ்ஞதரேன ரோகே³ன பு²ட்டா² காலமகாஸி. அத² தே மஹல்லகத்தே²ரா விஹாரங் க³ந்த்வா அஞ்ஞமஞ்ஞங் கீ³வாஸு க³ஹெத்வா ‘‘மது⁴ரஹத்த²ரஸா உபாஸிகா காலகதா’’தி விஹாரபச்சந்தே ரோத³ந்தா விசரிங்ஸு. தேஸங் ஸத்³த³ங் ஸுத்வா இதோ சிதோ ச பி⁴க்கூ² ஸன்னிபதித்வா ‘‘ஆவுஸோ, கஸ்மா ரோத³தா²’’தி புச்சி²ங்ஸு. தே ‘‘அம்ஹாகங் ஸஹாயஸ்ஸ புராணது³தியிகா மது⁴ரஹத்த²ரஸா காலகதா அம்ஹாகங் அதிவிய உபகாரா, ‘இதா³னி குதோ ததா²ரூபிங் லபி⁴ஸ்ஸாமா’தி இமினா காரணேன ரோதி³ம்ஹா’’தி ஆஹங்ஸு.
Apinu hanukā santāti idaṃ satthā jetavane viharanto sambahule mahallake bhikkhū ārabbha kathesi. Te kira gihikāle sāvatthiyaṃ kuṭumbikā aḍḍhā mahaddhanā aññamaññasahāyakā ekato hutvā puññāni karontā satthu dhammadesanaṃ sutvā ‘‘mayaṃ mahallakā, kiṃ no gharāvāsena, satthu santike ramaṇīye buddhasāsane pabbajitvā dukkhassantaṃ karissāmā’’ti sabbaṃ sāpateyyaṃ puttadhītādīnaṃ datvā assumukhaṃ ñātisaṅghaṃ pahāya satthāraṃ pabbajjaṃ yācitvā pabbajiṃsu. Pabbajitvā pana pabbajjānurūpaṃ samaṇadhammaṃ na kariṃsu, mahallakabhāvena dhammampi na pariyāpuṇiṃsu, gihikāle viya pabbajitakālepi vihārapariyante paṇṇasālaṃ kāretvā ekatova vasiṃsu. Piṇḍāya carantāpi aññattha agantvā yebhuyyena attano puttadārasseva gehaṃ gantvā bhuñjiṃsu. Tesu ekassa purāṇadutiyikā sabbesampi mahallakattherānaṃ upakārā ahosi, tasmā sesāpi attanā laddhaṃ āhāraṃ gahetvā tassāyeva gehe nisīditvā bhuñjanti. Sāpi tesaṃ yathāsannihitaṃ sūpabyañjanaṃ deti. Sā aññatarena rogena phuṭṭhā kālamakāsi. Atha te mahallakattherā vihāraṃ gantvā aññamaññaṃ gīvāsu gahetvā ‘‘madhurahattharasā upāsikā kālakatā’’ti vihārapaccante rodantā vicariṃsu. Tesaṃ saddaṃ sutvā ito cito ca bhikkhū sannipatitvā ‘‘āvuso, kasmā rodathā’’ti pucchiṃsu. Te ‘‘amhākaṃ sahāyassa purāṇadutiyikā madhurahattharasā kālakatā amhākaṃ ativiya upakārā, ‘idāni kuto tathārūpiṃ labhissāmā’ti iminā kāraṇena rodimhā’’ti āhaṃsu.
தேஸங் தங் விப்பகாரங் தி³ஸ்வா பி⁴க்கூ² த⁴ம்மஸபா⁴யங் கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங் ‘‘ஆவுஸோ, இமினா நாம காரணேன மஹல்லகத்தே²ரா அஞ்ஞமஞ்ஞங் கீ³வாஸு க³ஹெத்வா விஹாரபச்சந்தே ரோத³ந்தா விசரந்தீ’’தி. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவேதே தஸ்ஸா காலகிரியாய ரோத³ந்தா விசரந்தி, புப்³பே³பேதே இமங் காகயோனியங் நிப்³ப³த்தித்வா ஸமுத்³தே³ மதங் நிஸ்ஸாய ‘ஸமுத்³த³உத³கங் உஸ்ஸிஞ்சித்வா ஏதங் நீஹரிஸ்ஸாமா’தி வாயமந்தா பண்டி³தே நிஸ்ஸாய ஜீவிதங் லபி⁴ங்ஸூ’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Tesaṃ taṃ vippakāraṃ disvā bhikkhū dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ ‘‘āvuso, iminā nāma kāraṇena mahallakattherā aññamaññaṃ gīvāsu gahetvā vihārapaccante rodantā vicarantī’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idānevete tassā kālakiriyāya rodantā vicaranti, pubbepete imaṃ kākayoniyaṃ nibbattitvā samudde mataṃ nissāya ‘samuddaudakaṃ ussiñcitvā etaṃ nīharissāmā’ti vāyamantā paṇḍite nissāya jīvitaṃ labhiṃsū’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ ஸமுத்³த³தே³வதா ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி. அதே²கோ காகோ அத்தனோ ப⁴ரியங் காகிங் ஆதா³ய கோ³சரங் பரியேஸமானோ ஸமுத்³த³தீரங் அக³மாஸி . தஸ்மிங் காலே மனுஸ்ஸா ஸமுத்³த³தீரே கீ²ரபாயாஸமச்ச²மங்ஸஸுராதீ³ஹி நாக³ப³லிகம்மங் கத்வா பக்கமிங்ஸு. அத² ஸோ காகோ ப³லிகம்மட்டா²னங் க³ந்த்வா கீ²ராதீ³னி தி³ஸ்வா ஸத்³தி⁴ங் காகியா கீ²ரபாயாஸமச்ச²மங்ஸாதீ³னி பு⁴ஞ்ஜித்வா ப³ஹுங் ஸுரங் பிவி. தே உபோ⁴பி ஸுராமத³மத்தா ‘‘ஸமுத்³த³கீளங் கீளிஸ்ஸாமா’’தி வேலந்தே நிஸீதி³த்வா ந்ஹாயிதுங் ஆரபி⁴ங்ஸு அதே²கா ஊமி ஆக³ந்த்வா காகிங் க³ஹெத்வா ஸமுத்³த³ங் பவேஸேஸி. தமேகோ மச்சோ² மங்ஸங் கா²தி³த்வா அஜ்ஜோ²ஹரி. காகோ ‘‘ப⁴ரியா மே மதா’’தி ரோதி³ பரிதே³வி. அத²ஸ்ஸ பரிதே³வனஸத்³த³ங் ஸுத்வா ப³ஹூ காகா ஸன்னிபதித்வா ‘‘கிங்காரணா ரோத³ஸீ’’தி புச்சி²ங்ஸு. ‘‘ஸஹாயிகா வோ வேலந்தே ந்ஹாயமானா ஊமியா ஹடா’’தி. தே ஸப்³பே³பி ஏகரவங் ரவந்தா ரோதி³ங்ஸு. அத² நேஸங் ஏதத³ஹோஸி ‘‘இத³ங் ஸமுத்³த³உத³கங் நாம அம்ஹாகங் கிங் பஹோஸி, உத³கங் உஸ்ஸிஞ்சித்வா ஸமுத்³த³ங் துச்ச²ங் கத்வா ஸஹாயிகங் நீஹரிஸ்ஸாமா’’தி. தே முக²ங் பூரெத்வா பூரெத்வா உத³கங் ப³ஹி ச²ட்³டெ³ந்தி, லோணூத³கேன ச க³லே ஸுஸ்ஸமானே உட்டா²யுட்டா²ய த²லங் க³ந்த்வா விஸ்ஸமந்தி.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto samuddadevatā hutvā nibbatti. Atheko kāko attano bhariyaṃ kākiṃ ādāya gocaraṃ pariyesamāno samuddatīraṃ agamāsi . Tasmiṃ kāle manussā samuddatīre khīrapāyāsamacchamaṃsasurādīhi nāgabalikammaṃ katvā pakkamiṃsu. Atha so kāko balikammaṭṭhānaṃ gantvā khīrādīni disvā saddhiṃ kākiyā khīrapāyāsamacchamaṃsādīni bhuñjitvā bahuṃ suraṃ pivi. Te ubhopi surāmadamattā ‘‘samuddakīḷaṃ kīḷissāmā’’ti velante nisīditvā nhāyituṃ ārabhiṃsu athekā ūmi āgantvā kākiṃ gahetvā samuddaṃ pavesesi. Tameko maccho maṃsaṃ khāditvā ajjhohari. Kāko ‘‘bhariyā me matā’’ti rodi paridevi. Athassa paridevanasaddaṃ sutvā bahū kākā sannipatitvā ‘‘kiṃkāraṇā rodasī’’ti pucchiṃsu. ‘‘Sahāyikā vo velante nhāyamānā ūmiyā haṭā’’ti. Te sabbepi ekaravaṃ ravantā rodiṃsu. Atha nesaṃ etadahosi ‘‘idaṃ samuddaudakaṃ nāma amhākaṃ kiṃ pahosi, udakaṃ ussiñcitvā samuddaṃ tucchaṃ katvā sahāyikaṃ nīharissāmā’’ti. Te mukhaṃ pūretvā pūretvā udakaṃ bahi chaḍḍenti, loṇūdakena ca gale sussamāne uṭṭhāyuṭṭhāya thalaṃ gantvā vissamanti.
தே ஹனூஸு கிலந்தேஸு முகே²ஸு ஸுக்க²ந்தேஸு அக்கீ²ஸு ரத்தேஸு தீ³னா கிலந்தா ஹுத்வா அஞ்ஞமஞ்ஞங் ஆமந்தெத்வா ‘‘அம்போ⁴, மயங் ஸமுத்³த³உத³கங் க³ஹெத்வா ப³ஹி பாதேம, க³ஹிதக³ஹிதட்டா²னங் புன உத³கேன பூரதி, ஸமுத்³த³ங் துச்ச²ங் காதுங் ந ஸக்கி²ஸ்ஸாமா’’தி வத்வா இமங் கா³த²மாஹங்ஸு –
Te hanūsu kilantesu mukhesu sukkhantesu akkhīsu rattesu dīnā kilantā hutvā aññamaññaṃ āmantetvā ‘‘ambho, mayaṃ samuddaudakaṃ gahetvā bahi pātema, gahitagahitaṭṭhānaṃ puna udakena pūrati, samuddaṃ tucchaṃ kātuṃ na sakkhissāmā’’ti vatvā imaṃ gāthamāhaṃsu –
146.
146.
‘‘அபி நு ஹனுகா ஸந்தா, முக²ஞ்ச பரிஸுஸ்ஸதி;
‘‘Api nu hanukā santā, mukhañca parisussati;
ஓரமாம ந பாரேம, பூரதேவ மஹோத³தீ⁴’’தி.
Oramāma na pārema, pūrateva mahodadhī’’ti.
தத்த² அபி நு ஹனுகா ஸந்தாதி அபி நோ ஹனுகா ஸந்தா, அபி அம்ஹாகங் ஹனுகா கிலந்தா. ஓரமாம ந பாரேமாதி மயங் அத்தனோ ப³லேன மஹாஸமுத்³த³உத³கங் ஆகட்³டா⁴ம ஓஸாரேம, துச்ச²ங் பன நங் காதுங் ந ஸக்கோம. அயஞ்ஹி பூரதேவ மஹோத³தீ⁴தி.
Tattha api nu hanukā santāti api no hanukā santā, api amhākaṃ hanukā kilantā. Oramāma na pāremāti mayaṃ attano balena mahāsamuddaudakaṃ ākaḍḍhāma osārema, tucchaṃ pana naṃ kātuṃ na sakkoma. Ayañhi pūrateva mahodadhīti.
ஏவஞ்ச பன வத்வா ஸப்³பே³பி தே காகா ‘‘தஸ்ஸா காகியா ஏவரூபங் நாம துண்ட³ங் அஹோஸி, ஏவரூபானி வட்டக்கீ²னி, ஏவரூபங் ச²விஸண்டா²னங், ஏவரூபோ மது⁴ரஸத்³தோ³. ஸா நோ இமங் சோரஸமுத்³த³ங் நிஸ்ஸாய நட்டா²’’தி ப³ஹுங் விப்பலபிங்ஸு. தே ஏவங் விப்பலபமானே ஸமுத்³த³தே³வதா பே⁴ரவரூபங் த³ஸ்ஸெத்வா பலாபேஸி, ஏவங் தேஸங் ஸொத்தி² அஹோஸி.
Evañca pana vatvā sabbepi te kākā ‘‘tassā kākiyā evarūpaṃ nāma tuṇḍaṃ ahosi, evarūpāni vaṭṭakkhīni, evarūpaṃ chavisaṇṭhānaṃ, evarūpo madhurasaddo. Sā no imaṃ corasamuddaṃ nissāya naṭṭhā’’ti bahuṃ vippalapiṃsu. Te evaṃ vippalapamāne samuddadevatā bheravarūpaṃ dassetvā palāpesi, evaṃ tesaṃ sotthi ahosi.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ காகீ அயங் புராணது³தியிகா அஹோஸி, காகோ மஹல்லகத்தே²ரோ, ஸேஸகாகா ஸேஸமஹல்லகத்தே²ரா, ஸமுத்³த³தே³வதா பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā kākī ayaṃ purāṇadutiyikā ahosi, kāko mahallakatthero, sesakākā sesamahallakattherā, samuddadevatā pana ahameva ahosi’’nti.
ஸமுத்³த³காகஜாதகவண்ணனா ச²ட்டா².
Samuddakākajātakavaṇṇanā chaṭṭhā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 146. ஸமுத்³த³காகஜாதகங் • 146. Samuddakākajātakaṃ