Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    10. ஸமுத்³த³கஸுத்தங்

    10. Samuddakasuttaṃ

    256. ஸாவத்தி²யங். ‘‘பூ⁴தபுப்³ப³ங், பி⁴க்க²வே, ஸம்ப³ஹுலா இஸயோ ஸீலவந்தோ கல்யாணத⁴ம்மா ஸமுத்³த³தீரே பண்ணகுடீஸு ஸம்மந்தி. தேன கோ² பன ஸமயேன தே³வாஸுரஸங்கா³மோ ஸமுபப்³யூள்ஹோ அஹோஸி. அத² கோ², பி⁴க்க²வே, தேஸங் இஸீனங் ஸீலவந்தானங் கல்யாணத⁴ம்மானங் ஏதத³ஹோஸி – ‘த⁴ம்மிகா கோ² தே³வா, அத⁴ம்மிகா அஸுரா. ஸியாபி நோ அஸுரதோ ப⁴யங். யங்னூன மயங் ஸம்ப³ரங் அஸுரிந்த³ங் உபஸங்கமித்வா அப⁴யத³க்கி²ணங் யாசெய்யாமா’’’தி. ‘‘அத² கோ², பி⁴க்க²வே, தே இஸயோ ஸீலவந்தோ கல்யாணத⁴ம்மா – ஸெய்யதா²பி நாம ப³லவா புரிஸோ ஸமிஞ்ஜிதங் வா பா³ஹங் பஸாரெய்ய, பஸாரிதங் வா பா³ஹங் ஸமிஞ்ஜெய்ய ஏவமேவ – ஸமுத்³த³தீரே பண்ணகுடீஸு அந்தரஹிதா ஸம்ப³ரஸ்ஸ அஸுரிந்த³ஸ்ஸ ஸம்முகே² பாதுரஹேஸுங். அத² கோ², பி⁴க்க²வே, தே இஸயோ ஸீலவந்தோ கல்யாணத⁴ம்மா ஸம்ப³ரங் அஸுரிந்த³ங் கா³தா²ய அஜ்ஜ²பா⁴ஸிங்ஸு –

    256. Sāvatthiyaṃ. ‘‘Bhūtapubbaṃ, bhikkhave, sambahulā isayo sīlavanto kalyāṇadhammā samuddatīre paṇṇakuṭīsu sammanti. Tena kho pana samayena devāsurasaṅgāmo samupabyūḷho ahosi. Atha kho, bhikkhave, tesaṃ isīnaṃ sīlavantānaṃ kalyāṇadhammānaṃ etadahosi – ‘dhammikā kho devā, adhammikā asurā. Siyāpi no asurato bhayaṃ. Yaṃnūna mayaṃ sambaraṃ asurindaṃ upasaṅkamitvā abhayadakkhiṇaṃ yāceyyāmā’’’ti. ‘‘Atha kho, bhikkhave, te isayo sīlavanto kalyāṇadhammā – seyyathāpi nāma balavā puriso samiñjitaṃ vā bāhaṃ pasāreyya, pasāritaṃ vā bāhaṃ samiñjeyya evameva – samuddatīre paṇṇakuṭīsu antarahitā sambarassa asurindassa sammukhe pāturahesuṃ. Atha kho, bhikkhave, te isayo sīlavanto kalyāṇadhammā sambaraṃ asurindaṃ gāthāya ajjhabhāsiṃsu –

    ‘‘இஸயோ ஸம்ப³ரங் பத்தா, யாசந்தி அப⁴யத³க்கி²ணங்;

    ‘‘Isayo sambaraṃ pattā, yācanti abhayadakkhiṇaṃ;

    காமங்கரோ ஹி தே தா³துங், ப⁴யஸ்ஸ அப⁴யஸ்ஸ வா’’தி.

    Kāmaṃkaro hi te dātuṃ, bhayassa abhayassa vā’’ti.

    ‘‘இஸீனங் அப⁴யங் நத்தி², து³ட்டா²னங் ஸக்கஸேவினங்;

    ‘‘Isīnaṃ abhayaṃ natthi, duṭṭhānaṃ sakkasevinaṃ;

    அப⁴யங் யாசமானானங், ப⁴யமேவ த³தா³மி வோ’’தி.

    Abhayaṃ yācamānānaṃ, bhayameva dadāmi vo’’ti.

    ‘‘அப⁴யங் யாசமானானங், ப⁴யமேவ த³தா³ஸி நோ;

    ‘‘Abhayaṃ yācamānānaṃ, bhayameva dadāsi no;

    படிக்³க³ண்ஹாம தே ஏதங், அக்க²யங் ஹோது தே ப⁴யங்.

    Paṭiggaṇhāma te etaṃ, akkhayaṃ hotu te bhayaṃ.

    ‘‘யாதி³ஸங் வபதே பீ³ஜங், தாதி³ஸங் ஹரதே ப²லங்;

    ‘‘Yādisaṃ vapate bījaṃ, tādisaṃ harate phalaṃ;

    கல்யாணகாரீ கல்யாணங், பாபகாரீ ச பாபகங்;

    Kalyāṇakārī kalyāṇaṃ, pāpakārī ca pāpakaṃ;

    பவுத்தங் தாத தே பீ³ஜங், ப²லங் பச்சனுபொ⁴ஸ்ஸஸீ’’தி.

    Pavuttaṃ tāta te bījaṃ, phalaṃ paccanubhossasī’’ti.

    ‘‘அத² கோ², பி⁴க்க²வே, தே இஸயோ ஸீலவந்தோ கல்யாணத⁴ம்மா ஸம்ப³ரங் அஸுரிந்த³ங் அபி⁴ஸபித்வா – ஸெய்யதா²பி நாம ப³லவா புரிஸோ ஸமிஞ்ஜிதங் வா பா³ஹங் பஸாரெய்ய, பஸாரிதங் வா பா³ஹங் ஸமிஞ்ஜெய்ய ஏவமேவ – ஸம்ப³ரஸ்ஸ அஸுரிந்த³ஸ்ஸ ஸம்முகே² அந்தரஹிதா ஸமுத்³த³தீரே பண்ணகுடீஸு பாதுரஹேஸுங். அத² கோ², பி⁴க்க²வே, ஸம்ப³ரோ அஸுரிந்தோ³ தேஹி இஸீஹி ஸீலவந்தேஹி கல்யாணத⁴ம்மேஹி அபி⁴ஸபிதோ ரத்தியா ஸுத³ங் திக்க²த்துங் உப்³பி³ஜ்ஜீ’’தி.

    ‘‘Atha kho, bhikkhave, te isayo sīlavanto kalyāṇadhammā sambaraṃ asurindaṃ abhisapitvā – seyyathāpi nāma balavā puriso samiñjitaṃ vā bāhaṃ pasāreyya, pasāritaṃ vā bāhaṃ samiñjeyya evameva – sambarassa asurindassa sammukhe antarahitā samuddatīre paṇṇakuṭīsu pāturahesuṃ. Atha kho, bhikkhave, sambaro asurindo tehi isīhi sīlavantehi kalyāṇadhammehi abhisapito rattiyā sudaṃ tikkhattuṃ ubbijjī’’ti.

    பட²மோ வக்³கோ³.

    Paṭhamo vaggo.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    ஸுவீரங் ஸுஸீமஞ்சேவ, த⁴ஜக்³க³ங் வேபசித்தினோ;

    Suvīraṃ susīmañceva, dhajaggaṃ vepacittino;

    ஸுபா⁴ஸிதங் ஜயஞ்சேவ, குலாவகங் நது³ப்³பி⁴யங்;

    Subhāsitaṃ jayañceva, kulāvakaṃ nadubbhiyaṃ;

    வேரோசன அஸுரிந்தோ³, இஸயோ அரஞ்ஞகஞ்சேவ;

    Verocana asurindo, isayo araññakañceva;

    இஸயோ ச ஸமுத்³த³காதி.

    Isayo ca samuddakāti.







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 10. ஸமுத்³த³கஸுத்தவண்ணனா • 10. Samuddakasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 10. ஸமுத்³த³கஸுத்தவண்ணனா • 10. Samuddakasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact